Lite julunderhållning: Här är ytterligare ett par föredrag från konferensen i Mölndal. (Ibland så bör man höja ljudnivån för att höra ordentligt.)
Så här presenterade Eva Marie Brekkestö sitt inlägg:
”Civilisationernas uppgång och fall i ett klimatperspektiv. Under de senaste 6 000 åren har olika civilisationer uppstått och försvunnit runt om i världen, under tydlig påverkan av klimatvariationer. Plötsliga förändringar i klimatförhållandena har ofta utlösts. migrationer och utvecklingen av nya kulturer. Den rådande bilden är dock att civilisationer har blomstrat under de varma perioderna och minskat när klimatet har svalnat.”
Eva Marie Brekkestö The rise and fall of civilizations in a climate perspective
Tillbaka till nutiden. Hur har det gått med ansträngningarna att åstadkomma ett energiskifte där koldioxidutsläppen skall elimineras? I Danmark t.ex.
Sören Hansen (Dk) The Danish Energy Transition:
”Danmark har satt upp ambitiösa mål för minskningar av CO₂-utsläpp och vill spela rollen som föregångare i världen. Men i verkligheten är resultaten inte så imponerande och övergången stöter på allvarliga svårigheter.”
Enjoy!
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Sören Hansens presentation borde vara en ögonöppnare, bra att nån fått fram fakta om hur volatil solelen är t.o.m. mitt på dan. Det enda solen duger till är att generera den trögare energiformen värme, men tyvärr levererar den som bäst när värmebehovet är som minst. Lagring i akviferer kan vara en lösning där. Men från elnätet ska eländet hållas borta.
https://www.swedavia.se/om-swedavia/akvifaren/
Varför kan man inte hitta dessa via sökning eller på Klimatupplysningens kanal på youtube?
TorbjörnR
Har vi en kanal på youtube? Tyvärr så vet jag inte hur man laddar upp videoklippen efter hand.
Tack för filmen om Dansk sol och vind.
De har värre problem men bättre grannar 😉
En av höjdpunkterna i veckan ”Weather bell” visar vädret en månad framåt.
Varmt fram till 5 jan sen kallare här:
https://www.weatherbell.com/
#3 Ingemar N
Jo det finns en kanal med det namnet där filmerna finns men ej sökbart eller synliga.
Inget i våra media om den här händelsen?
Flamanville OnLine
Håkan B #6,
Så gott som alla våra media var inbjudna i god tid. Ingen dök upp. Det var väl fel sorts konferens antar jag….
Ingemar N. #7
Nåt annat hade jag inte förväntat mig där, men jag uttryckte mig luddigt, jag hade starten av Flamanville 3 i åtanke. Nå våra medier är väl fullt upptagna med att jaga Ebba just nu.
Ingemar N.
Aporpå ljudet så är det ett generellt problem med tal på nätet och datorer, allt verkar mixat för musik med några undantag t.e.x. poddar som har utrustning just för tal. Men man kan få det bättre med små enkla medel som hörlurar för chat. Jag har två par en enkel USB-ansluten, jag anar att USB är väsentligt där för en sån har ett eget ljudchip, och en lite exklusivare för bluetooth som också har eget ljudchip, tal blir mycket bättre i båda och enligt min mening också musik, man kan t.o.m. höra vad Bobban sjunger. Det kan ju vara min ålder som spelar in men jag föredrar att tro att det är en yngre generation som fått för sig att ackompanjera betyder dränka.
#Håkan Bergman 6#
EPR-reaktorn Flamanville 3 levererade den första elen till nätet i lördags, en dag senare än planerat. Den startas försiktigt och ska långsamt uppnå full effekt om ett år.
Konstigt nog har det varit ganska tyst om saken också i franska media. I onsdags (?) fanns en artikel i tidskriften Boulevard Voltaires webupplaga, men det är allt jag sett och hört här. På EDF:s hemsida kan man läsa följande:
https://www.edf.fr/groupe-edf/espaces-dedies/journalistes/tous-les-communiques-de-presse/point-d-actualite-sur-l-epr-de-flamanville-le-reacteur-produit-ses-premiers-electrons-sur-le-reseau-electrique-national
Lars M. #10
Reaktorn producerar sina första elektroner, gröna elektroner kan man anta då eftersom det inte dög med vanliga elektroner.
TorbjörnR:
Nu har jag ändrat så att alla filmer är sökbara på kanalen ”klimatupplysningen” på youtube.
#12 Magnus C
Tack. Nu hittar jag😀
Magnus C#12,
Tack. Jag har lagt in länken bland bloggens länkarkiv. Lätt att hitta.
Läste att någon journalist hade dragit slutsatsen att minskad albedo och därmed förhöjd temperatur berodde på mindre med snö och is.
Men det är inte områdena närmare polerna som har störst betydelse utan områdena runt ekvatorn där variationer i albedot har störst betydelse. Den mesta värmen från solen mottar jorden i tropikerna och variationer i molnigheten där är avgörande för jordens temperatur.
#15 Sören
Och vips så ÄR det solen som värmer planeten mest och inte koldioxiden. Men det är klart, det är väl vår koldioxid som har smält isen antar jag. Stackars kolle som inte får ha huvudrollen längre 😞
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0273117723004660#f0020
”The regional and long-term global mean albedo anomalies that would be observed by CERES and has a good general agreement by a lunar observer over 20 years the data spans. Similarly, earthshine data show a steady decline during two decades of about 0.7 W/kvm”
Gissar att det är isen mellan Saudi och Indien de menar 😉
Skämt och sido-Molnen spelar in, alltid de gäckande molnen som IPCC inte har beaktat!
Tack för ett bra framförande , Eva Marie Brekkestö .
För att kunna förutspå framtiden bör man känna till historiken.
Det framgick tydligt att klimatet kan ställa till det för en civilisation.
Vad vi nu upplever är det motsatta, vi ställer till det för oss och förstör vårt välstånd för att vi tror vi skall kunna ändra klimatet.
Lars Mellblom 10# skrev :
”EPR-reaktorn Flamanville 3 levererade den första elen till nätet i lördags, en dag senare än planerat”
En liten korrektion:
”EPR-reaktorn Flamanville 3 levererade den första elen till nätet i lördags, 12 år senare än planerat”
Den började byggas i 2007 och planen var att den skulle vara färdig 2012. Den har blivet minst 6 gånger dyrare än planerat.
#Erik Lideberg 19#
Jag uttryckte mig lite oklart där. Givetvis syftade jag på de senaste veckornas planering. Anledningen till att jag påpekade 1-dags förseningen var att i en del artiklar som skrivits före den 20 december, och fortfarande ligger kvar på internet, uppges att starten skulle ske på fredagen.