Öppen Tråd

snoeslask

Ta det försiktigt på vägarna i snöslasket. Varför inte hålla sig inomhus och koppla av med veckans öppna tråd?

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Ralf Marek

    Vill bara påminna om att idag (lördag 21/12) inträffar vintersolståndet på norra halvklotet. En viktig och återkommande ”klimathändelse”, särskilt för oss som bor på höga latituder.

    Jag gissar att även våra stenålders-förfäder hade koll på detta: lätt att mäta för var och en med tillgång till en solbelyst påle och ett stycke plan markyta. Den dag man mätte middags-skuggan och fann att den hade blivit kortare tackade man gudarna och ställde till med fest (är jag övertygad om). Man visste förstås att det återstod några månvarv med mörker och kyla men sedan kunde man vara säker på att de gröna växterna åter skulle börja fotosyntetisera på allvar (livsviktigt för både daggmaskar, blåvalar och människor). Med blid och livlig värma till allt som varit dött, sig solens strålar närma och allt blir återfött…(psalm 199 tror jag det är).

    Låt oss alltså fira den kommande gröna omställningen som börjar just idag! Champagne åt alla!

  2. Magma

    # Rolf 1.
    Vad kan vara bättre att fira än vintersolståndet, den första indikationen på att alltet vänder och värmen återvänder – en av de bästa dagarna under den mörka årstiden!
    Och just denna ”gröna omställning” har jag inga svårigheter att acceptera, resan tillbaka till sommaren – vem vill inte ha mer livgivande värme här i vintermörkret.
    Kunde inte EU nyttja någon liten omställningsmiljard och bygga några förindustriella kåtor någonstans norr om Korpilombolo som kunde erbjudas till grönmuppar som tycker att världens värme är störande ….

  3. Ulf

    Galenskapen vad gäller vindkraft bara fortsätter. Den här snubben snackar om att leverantörerna ska garanteras ett pris. Staten ska alltså subventionera det vi i norden har ett enormt överflöd av? Sen skylls det på allt möjligt varför inga vill bygga havsbaserad vindkraft. Allting utom den verkliga orsaken, att det redan finns ett enormt överskott som gör att det inte går att ta betalt för kraften.
    https://www.di.se/nyheter/sverige-kan-ta-lardom-av-danska-vindkraftsfiaskot/

    Detta måste vara en av de dummaste debatterna någonsin. Fullt i klass med maoisternas galna tankegods under Maos dagar med regelbundna svältkatastrofer.

  4. Magma

    Såg just morgonens väderspådom av TV4 där meteorologen påtalade den utstrålning av värme som sker när himmelen är molnfri, och det är någonting som jag ofta reflekterat över – stjärnklar natthimmel och en kylig natt hänger ihop som ler o lång halm … återigen en tydlig effekt av minskad molnighet likväl som att de under dagtid styr hur stor andel av solinstrålningen som når oss. Många faktorer blir det, att ta hänsyn till när man spår klimat

  5. Stefan Eriksson

    Ulf #3.
    Jo. det här med att politiker skall bestämma priset på en vara har med föga framgång provats förut i t.ex. Sovjetunionen. Att det fortfarande finns de som tror på planekonomins förträfflighet är en svårlöst gåta.
    Eu tenderar att hylla planekonomins lov, och ett handelskrig med omgivningen lär göra situationen än tuffare.
    Hos mig ser det ut som att julen blir ”grön”, och det är väl det enda gröna som kan uppfattas positivt.
    God Jul till er alla.

  6. I veckan som gick gjorde många duktiga skribenter på denna blogg ett försök att bestämma huruvida mätningar av klimatparametrar, som exempelvis havsytans förändringar, kan råka innehålla mätosäkerheter – ” Kent ” eldade på lovvärda försök att reda ut mätförvirringarna och osäkerheterna..alltid intressant att följa resonemangen här.

    Själv vill jag hålla mig till uppmätta flöden i älvar och liknande, som på klimatepicentrumet på Grönland- ( som visar på väldigt lite klimatkris )

    Jag har själv sysslat med mätteknik i både verkstadsmiljö, mätrum och då på flyg och rymddetaljer – ett kort konstaterande gällande mätningar av flygmotordetaljer – då krävs en mycket kontrollerad miljö, temperatur och luftfuktighet bl a om man vill mäta på hundradelar och tusendelar – och vara beredd att möta kunderna i domstol kring ex v haverier.

    Ett klimatinstitut skriver så här om sina visade, uppmätta, temperaturvärden från satellit om den Global Medeltemperaturen:

    Disclaimer – the Institute make no representations or warrenties of any kind, expressed or implied, regarding the accuracy, adequacy, validity, realiability, availability or completeness of any information on this website or data containd within.

    Inget flygplan jag vill åka med – så att säga.

    Tittar man på yttemperaturer i havet ex v – så ser man att olika institut uppger ganska olika temperaturer för en specifik plats i havet, för samma tid.

    Vi har sett forskningsisbrytaren Oden – uttala, så sent som förra årets expedition – att istjocklek och temperatur över havsisen Inte stämde med verkligheten – och att det försvårade expeditionen.

    Samma gällde ju istjockleksmätning 2018 års expedition – satelliterna kunde inte tala om lämpliga rutter genom isen, utan flygbilder och inte minst telefonkontakt med byar och stationer i området behövde konsulteras.

    Att mäta med satellit innebär massor av mätningar och algoritmer och utvärderingar – och resultaten dundrar i på hundradelar – som ingen vill gå ed på att dom är Sanningen, i a f inte av instituten som mäter.

    Dom som tycks gå ed på att mätningarna är sanning verkar mest vara enskilda individer.

    Själv tycker jag alltså att observerbara mätningar från flöden på Grönland och pegelmätningar bör kvarstå som tillförlitliga instrument för att verifiera satellitmätningarna, över tid.
    Inte helt osökt tänker jag på våran brygga i västerhavet, som stått där i generationer…Det mesta är sig likt och acceleration…njaaa, inget alarmerande.

    GEUS mätningar visade sålunda 0,2mm tillskott till havsnivåhöjningen från Grönland 2023 och 15,9mm sedan 1986.
    Den som lever i 100 år kommer inte att märka av Förändringen av tillskottet från Grönland.
    Och den som lever i tusen år kommer att uppleva mängder av upp och nedgångar i klimatet.

    Varken 100 åringen eller 1000 åringen kommer att veta ngt eller kunna dra några slutsatser – annat än att en ny istid är på väg – och att det är väldigt bra, sålänge det inte blir kallare, för då blir det misär.

  7. Ann lh

    Ja, nu vänder det! Inte bara i vädersystemet i stort utan man kan ana att våra ministrar som har till uppgift att lotsa oss fram till en rimlig energiförsörjning har en vis/s koll. Gillar de båda! Snart nog kan de ”tala ur skägget”.
    Dessutom har Happers organisation med koll på vad naturen berättar kommit fram till det ytterst välgörande resultatet att mänskligheten genom civilisationens drivmedel har vänt på den nedåtgående trenden för atmosfärens Co2-halter. Grönskan och vi alla kan tacka och ta emot.
    Och om Trump får leva och verka med sitt budskap ”drill baby drill” kan vi dessutom se fram emot ett välkommet tillfrisknande i debatten.
    Nu ”tar livet över” för en tid, viktiga händelser som besked om gluggar och tappade mjölktänder, hur lång man blivit sedan vi sågs sist, nya körkort och annat – det överskuggar ALLT.
    God Jul! 🎄

  8. iah

    GP hade idag ett bildkollage från göteborg från 1900 till ungefär 1960. kollaget hade många bilder av julgransförsäljning. nästan ingen av dessa bilder innehöll snö vad jag kunde se. själv kommer jag bara komma ihåg ett år med snö annars fick man åka skidor på frosten,

  9. Ivar Andersson

    Johan Westerholm har dranskat Northvolt
    Den planerade andra dagen för Konkursdomstolen i Texas, USA att behandla det svenska bolaget Northvolts rekonstruktion skulle enligt plan ha genomförts idag men sköts i sista stund upp med två dygn och genomförs först på fredag. Av domstolshandlingar framgår att bolagets situation är långt värre än vad som inledningsvis kommunicerats med domstolen. Företaget har nu ytterligare två dygn på sig för att få fram underlag nog som kan övertyga domstolen at säkra driften över första kvartalet. https://ledarsidorna.se/molnen-hopar-sig-for-northvolt/#google_vignette

    AP-fonderna är allmänna pensionsfonder som funnits i Sverige sedan 1960-talet. De har ändrat karaktär, numrering och inriktning genom åren men har fram till 2019 skyddats från politisk klåfingrighet för att skydda pensionsmedlen. Detta kom att förändras av regeringen Löfven som tog bort alla spärrar och säkerhetsmekanismer, mot tjänstemännens inrådan vilket gav batteriföretaget Northvolts ägare och ledning avgörande finansieringsmöjligheter. https://ledarsidorna.se/sa-spelade-regeringen-lofven-bort-pensionspengarna/

    Skälet till att bolaget valde att skicka in en ansökan till en amerikansk domstol var att en rekonstruktion i Sverige sannolikt inte skulle godkännas eftersom det kräver att bolaget är livskraftigt. Northvolt bedömdes inte ens av sig själva vara livskraftigt.
    I december insåg Northvolts styrelse att de 120 miljarder som Northvolt tagit in för att försöka tillverka batterier är slut. Affärsvärlden kunde meddela att Northvolt nu skriver bort tillgångar så att det egna kapitalet nu är minus 30 miljarder kronor. För att undvika likvidation har Northvolt kallat till denna bolagsstämma.
    https://ledarsidorna.se/roran-i-northvolt-gar-in-pa-nasta-varv/

  10. Vi på KU har i många år varnat för att pensionsfonderna används för att investera i osäkra gröna projekt. Här är en av de första varningarna från 2016 https://klimatupplysningen.se/kommer-ap-fonderna-att-slosa-bort-din-pension-pa-grona-investeringar/

    Då var det ingen som reagerade. Tvärt om applåderades det att man på detta sätt riskerade stora belopp av pensionärernas pengar, bara det var grönt och ”hållbart”.

  11. Benny

    I Northvolt har bedragarna i ledningen redan sopat hem pengarna väl medvetna om att de kommer undan med sitt tveksamma agerande då svenskt rättsväsen är helt tandlöst mot ekonomiskt svindleri? Om politikerna vågar låta deras flaggprojekt i den ”gröna” omställningen gå i konkurs är osäkert men ledningen i Northvolt har brutit mot många konkurslagar för företag på obestånd och även begått arbetsmiljöbrott m m. Frågan är när silkesvantarna ska av och Northvolt behandlas som andra företag? Eller väntar man på att Peter Carlsson o company ska hinna smita iväg till något land från vilken de inte utvisas till svensk domstol? Man kan ju misstänka att mycket politisk röta skulle komma fram vid ett åtal så det kanske är enklare för regimen att låta ledningen smita?

  12. Sören G

    Ralf Marek #1
    Det nog inte så lätt att bestämma kortaste dagen genom att mäta skuggans längd mitt på dagen. Bättre att hålla reda sydligaste punkten där solen går upp eller ner.
    #10
    Det var väl så att pensionspengar inte fick investeras i ”fossil energi” men välkomnades i den ”gröna energin” (gröna bubblan).

  13. Claes-Erik Simonsbacka

    Mining Journal´s top 100 mining companies

    Market Cap. (Börsvärden) i USD:
    The Magnificent 7 stocks—Alphabet (Google) (2,34T), Amazon (2,36T), Apple (3,78T), Meta Platforms (1,53T), Microsoft (3,28T), Nvidia (3,23T), and Tesla (1,40T) =17,92 Trillion USD

    Mining Journal publishes its top 100 mining companies, which shows that the total market valuation is worth $1.9 Trillion USD.

    https://www.mining-journal.com/data/news-analysis/4383340/mining-journals-100-companies-2024

    Mvh,

  14. Gunnar Strandell

    Magnus blomgren #6
    År 1998 blev Phil Jones chef över Climate Research Unit och samlade in väderdata från hela världen till sin sammanställning av jordens klimat.

    För de data SMHI skickade in skrev man att CRU inte fick referera till SMHI när man presenterade sina omarbetningar.

    Climategate 2009 visade hur Jones och Mann via mejl diskuterat hur data skulle masseras innan sammanställningen presenterades.

    ”Tro inte på allt som är sant!” – var en devis jag lärde mig i studentkorridoren i Uppsala under 1970-talet.

  15. Lasse

    Nu vänder det och blir ljusare.
    Läste nyss denna utmärkta sammanställningen av energiläget (länk från igår):
    https://www.tn.se/naringsliv/36015/hjarnan-bakom-regeringens-nya-plan-for-elsystemet-vi-har-varit-naiva/
    Författad av Pontus Nyman.
    Borde vara obligatorisk läsning för alla naiva politiker!
    Speciellt den bild som visar kapacitetsfaktorn!
    För alla kärnkraftsskeptiker så finns det ett bättre och billigare alternativ: Gaskraft!
    USA vill gärna exportera LNG.

    #14 Ofattbart att detta får pågå!

  16. Sören G

    1# 12#
    I gånggriften Newgrange på Irland kan man få en uppfattning hur jordaxelns lutning har ändrats sedan 5300 år. Det har betyde
    lse för klimatet. När jordaxeln hade större lutning fick polerna mer sol under sommarhalvåret och klimatet blev varmare som i sin tur fick inlandsisarna att dra sig tillbaka.

    Gången i Newgrange pekar mot den punkt på horisonten där solen går upp på dagen för vintersolståndet. Ovanför gången finns en öppning så när solen står mitt för gången lyses väggen längst in upp av solens strålar. Eller den gjorde det för 5300 år sedan. i nutiden går solen upp redan innan den kommer mitt för gången. Då har den hunnit stiga högre och solstrålarna når inte fram till den inre väggen.

  17. Nr 14 Gunnar Strandell
    Visst är det så!
    Smhi:s temperaturserie sedan 1860 är en ständig plåga för klimatalarmisterna – särskilt takten i uppvärmningen.
    Alarmisterna behöver sitt 1950 som utgångspunkt, så som heroinisterna behöver sin drog.
    Se bara på klimatperioden 1930 – 1960.. Den är som en torped, rakt in i alarmistskeppet.

    Smhi är lite världsunika..Med sina temperaturserier.

  18. Sören G #12
    Det fungerade för att beräkna jordens omkrets, givet att man i det här fallet redan visste vilken som var den längsta dagen på norra halvklotet. Det senare visste man eftersom det bara inträffade en gång om året att solen reflekterades i en djup brunn i Syene, alltså hade man där den norra vändkretsen. Men jag är mera imponerad av hur han fick avståndet mellan Syene och Alexandria ”rätt”,
    https://en.wikipedia.org/wiki/Eratosthenes

  19. johannes

    #1 och 12
    Man tog ut midsommar med högsta solhöjd, sedan fick man den för så indoeuropéer mycket viktiga vårdagjämningen 90 gr ut därifrån med ett verktyg som liknar vår midsommarstång, dvs två pinnar i kors och ett snöre som delas lika. Vinterståndet fick man med att räkna dagar. Året kalibrerades på antingen midsommar eller vårdagjämningen.
    Vårdagjämning och den första fullmånen efter stod (och står) för återfödelse/uppståndelse. Därför är öster och första fullmånen (varierar från år till år inom ett visst fönster) så viktigt för indoeuropéernas begravningar sedan minst 7000 år.

    Man kan inte mäta solens uppgångar vid vändpolerna för den står och ”stampar” med väldigt lite skillnad. Samma med dagjämningarna vår och höst där solen rör sig som snabbast 0,5 gr för var dygn.
    Hur kommer klimatet in här då, jo på våren kan man se solen gå upp eftersom mars och april det är våra molnfriaste månader och minst regnchans. Julens soluppgång är sällsynt att den är klar. Det är alltid moln eller dis så lågt vid horisonten.

  20. Sören G

    #18 Håkan Bergman
    Romerska soldater lär ha stegat upp sträckan.
    När jag sökte Syene i Google Earth pekade den på Assuan, om det nu är samma. Assuan ligger enligt mätning i Google Earth nästan exakt 70 km norr om Kräftans Vändkrets.
    Men på Erathostenes tid (200-talet f.v.t) var jordaxelns lutning ca 0,3 grader större vilket innebär att vändkretsen låg 35 km längre norrut. Syene låg alltså inte perfekt på vändkretsen men bättre än i dag.
    Jordaxlens lutning kommer att fortsätta att minska vilket innebär att högr latituder får allt mindre sommarsol. Långsamt klimatet kallare och när jordaxelns lutning understiger ett visst värde börjar ny istid.

  21. Berra

    Henrik Jönsson slår tillbaka på svt i veckans krönika

    https://www.youtube.com/watch?v=XIbkRNrw4pc

  22. Thorleif

    Ang Ch11 och NV

    Det skrivs bl.a att man sökt amerikanskt konkursskydd för att en svensk domstol sannolikt förhindrat en liknande process (=skydd) här. Man måste trots allt fråga sig varför enbart det amerikanska NV-bolaget var i behov av skydd och varför? Kan det ha varit pga moderbolaget m.fl’s ställning här i Sverige och EU och inte i nordamerika?

    När man väl får CH11-skydd (som jag tror kan ha större positiv rättsverkan för bolagsledningen än motsvarande hos oss) kan jag tänka mig att ev skadestånds-anspråk från då särskilt amerikanska investerare mot styrelse och ledning får svårare att göra sig gällande.

    Frågan om när ledningen borde upprättat s.k kontrollbalansräkning är här central. Inte minst då mht ev skadeståndskrav. Godkänner domstolen rekonstruktion (CH11) får man anta att en del av ledning&styrelses ansvar för situationen minskar.

    Utan att vara insatt bedömmer jag ändå att det handlar om risker för att främst utsättas för skadestånds-anspråk från ”oanade” amerikanska investerare (via främst Goldman Sachs kunder t.ex) än från lokala leverantörer i USA eller Canada.

    Vid en omedelbar konkurs-situation tar ju en jurist (konkursförvaltare) över drift och beslutande-rätt. Nu kan bolagsledningen själva förhandla och bibehåller kontrollen även om domstolen i USA ställer villkor. Å andra sidan kan ägarintressen och andra fordringsägare ansöka om konkurs å t.ex moderbolaget utanför CH11 i USA. Synd att inte media är bättre på att redovisa förutsättningarna. AP-fonderna och andra liknande ägarintressen hanterar ju bara andras pengar vilket gör situationen annorlunda (OPM) ansvarsmässigt.

    Kanske finns här på KU ngn som är insatt i juridiken och NV’s USA-verksamhet?

    PS! NV kan ju inte ansöka om CH11 för verksamhet utanför USA

  23. Berra

    Vi får hoppas att politikerna tar del av, och framförallt FÖRSTÅR vad tn.se skriver

    https://www.tn.se/hallbarhet/40639/efter-elkaoset-industrijattar-kraver-ny-karnkraft-pagar-samtal-med-regeringen/

    https://www.tn.se/naringsliv/40661/sa-mar-det-svenska-elsystemet-karlshamnsverket-i-beredskap-inget-bra-tecken/

  24. Lasse #15,

    Heja Maja Lundbäck och Ebba Busch! Äntligen kan vi kanske få ordning på elnätet så småningom. En helt ny politik jämfört med decennier av misskötsel

    https://www.tn.se/naringsliv/36015/hjarnan-bakom-regeringens-nya-plan-for-elsystemet-vi-har-varit-naiva/

  25. Adepten

    #1 Ralf Marek

    👍Bra precis vad jag också funderade kring.
    Som regel inträffar vintersolståndet oftast den 21 december i Sverige, men ibland kan det inträffa den 22 december, beroende på små avvikelser i jordens omloppsbana och kalendern.
    Innan den gregorianska kalendern infördes 1753 i Sverige inföll vintersolståndet runt Lucia den 13 december, som länge ansågs vara årets längsta natt. Under denna natt festade man och skyddade sig mot övernaturliga krafter som sades vara i rörelse.

    Det mest imponerande uttrycket för vintersolståndsfirande är dock över 5 000 år gammalt: den stora gånggriften Newgrange i Boyne-dalen på Irland, byggd för att lysas upp av solens strålar under solståndet. Forskare uppskattar att vintersolståndet för 5 000 år sedan inträffade ungefär 70 dagar tidigare än det gör idag, vilket motsvarar den 12 oktober i vår nuvarande kalender.

    Att hålla tiden synkroniserad med universums rörelser är dock ingen enkel uppgift, eftersom faktorer som jordens lutning, omloppsbana och till och med gravitation påverkar tidens gång. Precis som forna tiders runstavar och almanackor säger något om hur människor förstod tid, säger vår gregorianska tideräkning något om oss och vår relation till tiden.
    Kanske kommer framtiden att ge oss nya sätt att mäta tid, bättre anpassade till universums lagar.

  26. Fredrik S

    En glad nyhet för alla reportrar(många kultur) och andra alarmister som kommer befinna sig i Alperna över jul och nyår är att vintern så långt varit bra och de närmaste dagarna väntas kallt väder med en meter snö i stora delar av norra alperna.

    I Arlbergområdet, Österrike, där många av dem kommer att sitta och skölja ner bubblet med öl och stark schnapps väntas 1,5 m+.

    Vi förväntar oss positiva reportage med glada bilder.

  27. Sigge

    Thorleif #22

    När SAS sökte konkursskydd enligt amerikanska CH11 så skrevs det ganska mycket i tidningar som Dagens Industri och andra finanstidningar om hur reglerna fungerade och hur avtal mellan olika länder gäller. Nu verkar alla artiklar som förklarade var CH11 kunde gälla i Sverige ligga bakom betalskydd.

    Det som är besvärligt med Northvolt är att mycket av finansieringen är i form av optioner. På optionerna betalas räntor fram till de löses in, antingen som aktier eller att kapitalbeloppet betalas tillbaka. Om det enbart hade varit nyemissioner av aktier som företaget hade finansierats med så hade Northvolt inte haft så höga räntekostnader. Men det stora problemet blir när optionsinnehavarna väljer att vilja ha tillbaka pengarna istället för att lösa in optionerna till aktier.

    Eftersom Northvolt inte kan leverera enligt plan så har Scania problem med att leverera elektriska lastbilar. Scania och Northvolt har tillsammans tagit fram en battericell som skall användas i Scanias elektriska lastbilar och på sikt även i MANs elektriska fordon då TRATON varit med och finansierat utvecklingen. På grund av Northvolts problem har Scania under hösten bara kunnat leverera några hundra elektriska lastbilar trots att orderstocken var på några tusen elektriska lastbilar. Det har gjort att många kunder valt att annullera kontraktet och andra valt en diesellastbil istället.

    Jag tror att alla battericeller som Northvolt tillverkat och klarat kvalitetskraven har levererats till Scania. Det kan vara så att de levererat celler till MAN också.

  28. Thorleif

    #15 Lasse

    Varför inte rysk gas? NS2 är hel 😀
    Nåväl, varför inte norsk gas *eller via Polen”? Ja, bygga ledning tar lång tid men går snabbare än kärnkraft. Den norska Polen-gasledningen (Polen står utanför EUs energi-regler) startade sin leverans dagen efter NV sprängdes. Kan vi inte koppla på oss på densamma?

    Kan någon svara på hur vi ska få lönsamhet med gas när det blåser?
    Antar att man då tänkt sig köra gaskraft i främst SE4 där bristen på el och rotationsenergi/svängmassa är stor pga nedlagd kärnkraft av SAP.
    Det kommer att hur som helst kosta en del att garantera näringslivet elsäkerhet och till slut möjliggöra nyinvesteringar i elkrävande affärsverksamheter i södra och mellersta Sverige. [AI tillkommer].
    Investeringar i gaskraft bör ju allt annat lika driva ner behovet av vindkraft? Kanske t.o.m driva flera mot konkurs? Då ersättningskraft måste till när det inte blåser lär väl Vattenfall och skattebetalarna få bära merkostnaderna av ev gas när priserna blir för låga för att inte köra.
    Är det här regeringen ser ett dilemma? Eller var klämmer skon?
    Obeslutssamhet hur länge?

  29. Robert Selander

    Som säkert många påpekat tidigare så är lösningen på el-eländet att låta stabila leverantörer (kärnkraft, gaskraft mfl) får leverera först och bestämma elpriset. Detta synsätt skulle snabbt ge tillräcklig lönsamhet för de stabila leverantörerna över tid. Av- och till-kraft som sol och el får då leverera vid behov och anpassa sig efter efterfrågan på el och de stabila leverantörernas leveransförmåga.

  30. Arne Nilsson

    Ingemar Nordin #20
    Så positivt. Äntligen har vi fått företrädare som ser till att ha kompetenta medarbetare. Som Thorleif #28 frågar var klämmer skon så finns ju svaret från Maja Lundbäck. Ett stabilt elsystem istället för ett instabilt som inte industrin vågar satsa på i SE3 och SE4.

  31. Thorleif

    #27 Sigge

    Tack för synpunkter. Säkert så att DI redovisat en del bakom betalvägg som jag missat. Jag tänkte att du ev har mer kunskaper kring NV’s amerikanska bolag (eller tänker du Scania/VW i USA) och hur situationen uppstått där. Onekligen hänvisar Ledarsidorna till ”leveransproblem” bland underleverantörer (inte kunder) där borta som av någon för mig oklar anledning (likviditet) givit upphov till det ansökta konkursskyddet. Till syvende och sist alltså pengar från moderbolaget och Sverige! Eller handlar problemen och kvalitet (det tror jag inte)?

    Betr optioner ställer jag mig frågande om räntebelastning. Vilken typ av optionsvillkor handlar det om? NV’s aktier är onoterade och att medge kunder/investerare rätt att teckna aktier i s.k finansieringsrunda eller först när aktien marknadsnoteras handlar förstås om en finansieringsplan (villkor uppfyllda) och framtida värdering (vad t.ex huvudintressenter tecknar för osv) liksom optionernas lösenvärde. Möjligtvis är det så att optionsinnehavarna har ställt stora krav på utställaren då NV fortfarande saknat egentlig produktion (att tala om). Optionen som derivat innebär per se att de erhållna premierna (och därmed den relativa ev räntekostnaden) är relativt liten i normala fall (löptid och lösenpris) men optionerna styrs här sannolikt av en mängd villkor och då särskilt när det saknas börsnotering och att NV knappt anses som going concern (saknar egentlig produktion).

    Menar du att pga den stora osäkerhet som råder (förseningar) om driftstart och lönsamhet så har optionsköparna ev fått säljaren att betala en hög ränta på premierna eller underliggande tecknings-värde om driftstart/lönsamhet drar ut på tiden? Om det är så, vilka belopp pratar vi om? Kanske är det ägarnas sätt att minska sin risk för goda pengar efter dåliga?

    Är lite osäker på om aktieboken för onoterade bolag måste redovisa alla eller vissa typer av aktieoptions- konvertibellåne-avtal? Går nog att finna svaret på i ABL.

    Vad bolaget är värt är förstås för stunden vad någon betalt för aktierna (dock ej för aktier via optionsavtal och dylikt).

  32. Claes-Erik Simonsbacka

    #13 fortsättning

    P/E-tal är ett värderingsmått betyder price/earnings (aktiekursen/vinsten per aktie).

    Ett pris/verkligt P/E värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

    Tesla’s PE Ratio for today is 109,82
    Volvo Car B P/E-tal 4,22

    Mvh,

  33. TorbjörnR

    #28 Thorleif

    Ett sätt att undvika kostnader för konsumenter är att SVK upphandlar gaskraft i den omfattning som krävs för att hålla ned elpriser (fylla 70% av kablarna) samt öka överföringen från SE3 resp SE2 via rotationsenergi och reaktiv effekt i tunga generatorer.

    Ett Cfd kontrakt helt enkelt vars kostnad tas från de kapacitetsavgifter (trängselavgift) som SVK tar ut at nätägare. SVK samlar ju på sig pengar där som ska användas för att stabilisera och öka effektivitet i nätet.

  34. TorbjörnR

    #31 CES

    Nä, nu är du ute och cyklar.

    Har du ett P/E tal på 1 så menas det att du betalar ett aktiepris där redan första årets vinst motsvarar aktiepriset. Så redan år 2 har du ”dubblat din insats”.

    P/E 1 är extremt låg värdering.
    Ofta är P/E 10 en normal värdering medans tillväxtbolag ofta har väsentligt högre ofta över 100.

    Har ett bolag P/E 1 så är det ett krisbolag som ingen tror på

  35. Claes-Erik Simonsbacka

    TorbjörnR #33

    Det är nog du som är ute och svamlar!

    ”P/E-tal är ett värderingsmått betyder price/earnings (aktiekursen/vinsten per aktie).”

    ”Ett pris/verkligt P/E värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).”

    ”Tesla’s PE Ratio for today is 109,82”
    ”Volvo Car B P/E-tal 4,22”

    Mvh,

  36. Daniel Wiklund

    Northvolt slår rekord nästan varje dag. Det gäller inte hur många batterier dom tillverkar utan hur stora skulder dom har. Några i ledningen med Peter C i spetsen har också slagit rekord, hur många miljoner dom sålt aktier för. Skellefteå borde nog ha satsat på tomteturism. Bara idag har jag sett flera plan som var på väg till Rovaniemi. Ifjol i december landade 200000 turister på deras flygplats. Den turismen inbringade över 3 miljarder ifjol.

  37. Claes-Erik Simonsbacka

    #31 och #34 fortsättning

    How can valuations with PE ratios of 100x ever be justified! Does it make sense?

    https://www.graduatetutor.com/corporate-finance-tutoring/growth/can-100x-pe-ratio-valuations-be-justified/

    Mvh,

  38. Thorleif

    #33 TorbjörnR

    Från investeringssynvinkel måste man väl se längre än SvK’s behov just nu (nätkapacitet). Eller menar du att utbyggnad av nätets kapacitet söderut klaras av långt innan vi hinner bygga kärnkraft i söder?
    Hade vi haft kärnkraft idag i söder hade det akuta behovet av el förstås varit löst men inte nätets egna antar jag (men väl svängmassa). När väl kärnkraft är på plats måste dess löpande produktion förstås prioriteras där vindkraft (och gaskraft) blir sekundära (beslutade av riksdag&regering).

    Jag förstår SvK’s modell för finansiering för distribution mellan de trånga sektorerna (elområden). Att (tariff-)avgifterna tas ut innebär ändå att de som betalar tar ut dem via nätavgifterna (därav höjningarna de senaste åren) mot slutförbrukarna, dvs företag och konsumenter.

    De som ev investerar i gaskraft framgent tycks inte bli vindkraftsägarna vilka är ”upphovet” till brister på el och svängmassa. Ansvaret ligger förstås på det politiska planet (myndighet fanns inte innan SvK fick utökat uppdrag nyligen) men hur ska lönsamhet erhållas även när det blåser (t.ex att skicka el vidare t.o.m även norrut (SE3)?

    Nya gaskraftsägare får sälja (till SvK t ex) när det inte blåser javisst men resten av tiden då? Kan man räkna på hur mycket gas som behövs och som SvK önskar upphandla när det bara blåser ”normalt”? Hur ser en affärsplan ut för ett gaskraftverk idag? Vi startar återuppbyggda och renoverade oljekraftverk vid behov idag men vem garanterar dess lönsamhet (mer än nationellt makroekonomisk dito)? Skattebetalarna antar jag!

  39. Thorleif

    #35 CES

    Du blandar ihop substansvärde och förväntningsvärde här. P/E handlar om att värdera diskonterade framtida vinster och utdelningar. Vad är verkligt värde? Det matematiska värdet per aktie är Eget kapital inkl årets vinst + över och undervärden som inte syns|bokförda /antal utestående aktier. Varför har vi ränta?

  40. Sigge

    #31 Thorleif

    Jag har själv haft optioner så jag vet hur de fungerar. Det kan jämföras med obligationer, men istället för att få tillbaka pengarna när löptiden löpt ut så kan man lösa in det till aktier. Räntan börjar som regel att betalas tre månader efter att optionen betalats.

    Jag vet inte anledningen till varför Northvolt valt så mycket optioner i sina finansieringsrundor, men det brukar vara för att få in mer pengar för varje andel, men samtidigt är det en risk. Om aktiekursen inte är högre än inlösen den dag lånet förfaller väljer innehavaren av optionen att få tillbaka pengarna istället föra att få aktier.

    Huvudproblemet är att produktionen inte fungerar. Det är bara några procent, kanske runt 10%, av battericellerna som klarar kvalitetskraven. Och de kör bara en av de 7 linorna som fabriken skall innehålla när den är klar.

  41. Daniel Wiklund

    #40 Sigge Produktionen fungerar inte för Northvolt. Inte många batterier dom säljer. Men ändå har Peter C och fler i ledningen tjänat hundratals miljoner. Den ekvationen går inte ihop.

  42. Thorleif

    #40 Sigge

    Svårt för mig att sätta mig in i options-villkoren eftersom man inte använder standardiserade villkor (ej marknadsnoterad aktie t.ex). Fanns villkoren verkligen offentliggjorda i Dagens Industri? Ofta affärshemliga för vidare krets.

    Man skiljer normalt mellan amerikanska och europeiska optioner men här är nog villkoren skräddarsydda och allt annat än standardiserade vilka ej löper med ränta. Problemet handlar om värdering (ingen marknadskurs) vilket i sin tur beror på att man inte producerar (är igång på allvar).

    Jag börjar undra om det inte handlar om konvertibellån kopplade med optioner och inte optioner enbart?

    Betr kvalite syftade jag på den amerikanska verksamheten. Man har väl ingen fabrik i USA? Däremot under planering i Canada. Handlar konkursskyddet om skydd mot främst stämningar från kunder och investerare i USA? (Återförsäljnings-ansvar hos försäljningsbolag i USA). Förutom då att det sägs svårare att få samma skydd i Europa/Sverige.

    All tillverkning har väl hittills bara skett i Skellefteå som jag förstår.

    https://northvolt.com/manufacturing/six/

    https://www.di.se/nyheter/darfor-vander-sig-northvolt-till-usa/

    I USA ökar risken för stämningar å mycket stora belopp generellt vid affärstvister. CH11 där kan minska den risken trots att man saknar verksamhet där. Om man saknar egentlig affärsverksamhet där (utöver försäljningsagentur typ) ställer jag mig frågande till varför CH11 kan komma ifråga? Men tydligen räcker det med att ha viss anknytning på plats…..enl DI.

  43. Daniel Wiklund

    Northvolt skulle ju satsa på lokal odlat. 800 mil från Skellefteå avgörs deras öde. Dom skulle göra sig oberoende av Kina. Det visade sig att dom importerar varor nödvändiga för batteriproduktion från Kina. Dom har anställda från alla världens hörn. Northvolt fungerar som ett ekonomiskt svart hål. Fast i deras värld är det grönt.

  44. Claes-Erik Simonsbacka

    Thorleif #39

    Vad är nyckeltalet P/E-tal?
    ”P/E är en förkortning för price/earnings och är ett av de vanligaste nyckeltalen som används för att se om en aktie är köpvärd eller inte. Price står för aktiens pris och earnings står för bolagets vinst. Nyckeltalet visar alltså priset på en aktie i relation till bolagets vinst per aktie. Vinsten per aktie är bolagets totala vinst delat med antal aktier som finns i bolaget.”

    ”Hur räknar man ut P/E-tal?
    Du räknar ut ett företags P/E-tal genom att dela aktiens pris med bolagets vinst per aktie.”

    https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/aktier/vad-ar-pe-tal.html

    Mvh,

  45. Sigge

    Thorleif #42

    Hänvisningen till DI gällde en förklaring till varför SAS kunde använda CH11. Det borde vara samma orsak som gör att Northvolt kan använda det.

    Jag vet att optionslån finns, om det är konvertibellån också vet jag inte. Uppriktigt sagt så vet jag inte skillnaden mellan optionslån och konvertibellån. Problemet när det finansieras på det sättet är att optioner och konvertibler kan löpa ut långt innan produktionen kommer igång.

    Det säkraste sättet att finansiera ett nytt företag är genom nyemission av aktier. Strular det i början så håller man inne aktieutdelningar och akterna blir mindre värda. Ett problem är att det kan vara en dålig affär för de som investerar först men en bra affär för de som kommer in med kapital sent i investeringen.

  46. Daniel Wiklund

    #45 Sigge. Optioner eller konvertibler. Det gäller att se skogen för bara träden. Fakta är att Northvolt knappt producerar några batteriet. Men eftersom Northvolt är en del av den gröna omställningen så måste den lyckas. Klimatet står ju på dagordningen. Då är det mesta tillåtet. Också tillåtet att Peter C och några till i ledningen tjänat miljoner på Northvolts fiasko.

  47. TorbjörnR

    #35 CES

    Förstår att du inte är ekonom eller investerar på börsen.

    Du kan kolla P/E på börsen och hittar du något bolag med P/E 1 så är det en bedrift.
    verkstadsbolag har ofta varit mellan 10-20 och för tex Tesla säkert över 100.

    Thorleif och Sigge

    Tror det var mest konvertibler som används. Då lånar man ut pengar mot ränta och kan byta mot aktier när man vill.
    Är kursen låg så får man pengarna åter

  48. Thorleif

    #44 CES ang P/E

    Jovisst, man förstår hur många årsvinster det går på värdet av bolaget på börsen t.ex (per aktie eller totalt). Priset per st × antal aktier = värdet. Att jämföra med bokfört värde eller justerat bokfört värde (dagens värde eller förenklat slaktvärde).

    Ingen ifrågasätter det! Vad ”vi” ifrågasätter är vad du påstår är bolagets verkliga värde genom valet av p/e 1. Jämför det med ett avkastningsvärde som representerar vad som förväntas av ”marknaden” (börsens förväntningar genom köp/försäljn). Eller varför inte din egen analys av framtida vinster mht olika räntor. Alla investerare gör sin egen analys mht egna kunskaper och vad bolaget säger och jämför det med vad marknaden värderar bolaget till.

  49. Thorleif

    #45 Sigge

    Ok, då förstår jag din jmf med SAS som flyger på USA (enda anknytning är start o landn + försäljn av biljetter). Ändå fick man alltså skydd enl CH11 om jag fattat dig rätt.

    Optionslån eller konvertibler m option! Hade du sagt det från början hade jag bättre förstått. Optioner i sig brukar bara rendera en premie samt möjligheter och skyldigheter att teckna till ett visst pris under vissa premisser. Inga räntor.

    Det viktigaste för mig att förstå är att CH11 (särskilt i detta fall) är en förmån för bolaget jmf med våra regler. Återstår att se om bolagsledningen klarar sig från skadestånds-anspråk mht till t.ex kontrollbalanskravet enl ABL i Sverige (tidskravet). En domstol i USA tycks ta lite lättare på den lagmässiga formalian i Sverige och mer rikta in sig på likviditet och möjligheter att ”göra upp”? Vi får se hur de behandlar frågan om ev tillskotts-krav till aktiekapitalet. Kanske handlar den inofficiella kallelsen till bolagsstämma om just detta? Borgenärer kan ju annars begära NV i konkurs i svensk domstol. Även stämma i svensk domstol. Men låt oss inte föregå händelserna! Jag undrar ändå hur tankarna går hos dem som skickat OPM in i detta till synes svarta hål?

    Utanför Scania/VW och våra pensionspengar och andras är det väl inte så många svenska investerare som ser ut att ha förlorat pengar? De har väl redan sålt av?

  50. Sigge

    Thorleif #49

    Jag tycker heller inte CH11 är bra. Främst för att ett vanskött företag kan leva vidare, få skulder nedskrivna och det påverkar konkurrenterna.

    Jag tycker också att det har varit dåligt att Northvolts ledning använt sig av optionslån och konvertibler för att finansiera uppbyggnaden av bolaget, de borde gjort det med aktieförsäljning istället.

    Daniel Wiklund #46

    Det stora problemet är att produktionen strular. Som jag skrev tidigare så kan Scania inte leverera elektriska lastbilar i den omfattning de sålt bilarna beroende på att det inte finns tillgång på batterier. Battericellerna som Scania använder produceras bara av Northvolt.

    Produktionsproblemen beror på att det är strul med maskiner som man köpt från en kinesisk leverantör. På celler som inte klarat kvalitetskraven så undersöker man fel och jag läste om att det var totalt över 20 olika fel som de hittat. Det är ju inte 20 fel på en och samma cell utan det räcker med ett fel för att inte klara kvalitetskontrollen.

    Det finns ytterligare ett problem för Northvolt och det är att konkurrerande batterifabriker som byggs runt om i världen får statliga stöd, det får inte Skellefteåfabriken.

  51. Sigge #50
    Kör man på diesel spelar det ingen roll vem som producerat dieseln. Man kunde ju tro att Scania skulle begripa att man inte kan låsa in sig så där.

  52. foliehatt

    Håkan,
    Ett problem är dock att en massa olika s.k. förnybara bränslen säljs som diesel. Själv undviker jag Preem så mycket jag bara kan.

  53. Nr 52 Foliehatt
    Får mig att tänka på reportaget om biobranschen som det nya miljöhotet i Östersjön – svt nyheter menade att det fanns drygt 240 utsläpp registrerade, handlar mest om rengöring av tankar..tror jag.
    Själv minns jag mest det gigantiska utsläppet av tallolja för ett par år sedan.

  54. foliehatt #52
    Förvisso, men åkarn har ju fortfarande möjligheten att välja bort skräpdieseln.

  55. Claes-Erik Simonsbacka

    TorbjörnR #47

    Vad är felaktig i min och Avanza´s beskrivning av vad nyckeltalet P/E är, i inläggen #32 och #44?

    P/E visar även, vilket jag ej publicerat i ovan nämna inlägg, hur många gånger bolagets årliga vinst, aktien kostar. Eller så kan man tolka det så här: Hur många år det tar för en investerare att få tillbaka sin investering, givet att vinsten förblir oförändrad.

    Är också följande angivna P/E tal (källa Avanza) felaktiga: Tesla’s PE Ratio for today is 109,82 och Volvo Car B P/E-tal 4,22?

    P.S. -Snittet på Stockholmsbörsen historiskt sett ligger på runt P/E 14. Bland onoterade aktier är det vanligtvis mellan 1 och 10, ofta 3 till 5.

    Mvh,

  56. Karl Erik R

    #45 Sigge

    Det du kallar ”optionslån” är nog egentligen ett konvertibellån. En option är en rättighet, men inte en skyldighet att vid en viss tidpunkt köpa en aktie till ett visst pris. Om aktiekursen vid tidpunkten för lösen, är lägre än lösen kursen, då blir optionen värdelös och ägaren av optionen får inte en krona.

    Konvertibeln är en kombination av obligation och option. Obligationen ger ränta under löptiden och vid löptidens slut kan man antingen återfå lånebeloppet eller byta konvertibeln mot aktie.

    Både optionen och konvertibeln kan normalt (inte alltid) säljas till annan person eller annan investerare.

  57. Vill man fundera på uppvärmning och klimatkris under julen – så kan fundera över att SOLEN under eoner av tid lyckats att värma upp havet till 3,5 grader.

    MEN nu tror ungefär hela världens institut och forskare och alarmister – att havet värmts kraftigt av återstrålningen från antropogen CO2 – och framförallt tror dom att vi inom kort kommer att få ett ännu mycket varmare hav från denna återstrålning.

    Jämför man solens förmåga att värma havet med återstrålningens förmåga…Ja, hur mäktig är då denna antropogena återstrålning…?

    Vi bebor en planet som smittats av klimatnoja…Utan ett varmare hav – ingen klimatkris – och när nu jordaxeln tippar åt mindre solinstrålning .över tid – förmår då den antropogena återstrålningen att kompensera detta?

    I observerbara Fakta tycks inte Grönland toksmälta och inte heller haven tycks bli varmare, om man mäter i celsius med en termometer.

    Alla dessa mätningar påminner om hur krångligt smhi hade det – när dom ville ta reda på hur djup hornavan är – det tog många år och fortfarande vill dom knappt ange djupet definitivt – djupast i Sverige är den dock…sannolikt – på den nivån befinner sig världen 2024 – hundradelarnas och tusendelarnas stora ångestår.

  58. Karl Erik R

    #52 foliehatt

    Jag tror att du prioriterat fel. Preem blandar in HVO100 i den fossila dieseln. HVO100 är så nära lika fossil diesel som man kan komma. Övriga bolag blandar in RME och det är den tillsatsen som kan ge algtillväxt om fordonet inte används under längre tid.

    P g a detta så tankar jag nästan bara på Preem och endast undantagsvis på andra bolag. Någon gång också på mindre mackar med ren fossil diesel. Har dock aldrig kunnat märka någon skillnad i körbarhet eller förbrukning.

  59. Karl Erik R

    #55 C-E S

    Onoterade aktier har för det mesta inget p/e-tal. Det finns ju bara om handel i aktien förekommer, vanligtvis aktier som noteras på någon lista. Skulle det finnas företag med p/e-tal 1 eller t o m 2-3 och aktier går att köpa, då bör man satsa en rejäl slant på en aktiepost i det företaget

  60. Thorleif

    #55 CES

    Om vi ska bli lite diplomatiska. P/E-talet är ett av flera nyckeltal man använder sig av vid värdering av företag och vinsten eller en uthållig sådan är den viktigaste. Man pratar om vinst- och utdelningstillväxt som det viktigaste måttet vid värderingen. Att kalla p/e 1 för det ”verkliga värdet” har du missuppfattat. Erkänn det så släpper vi saken// God Jul

  61. Christer Eriksson

    Anders Lindberg på Aftonbladet har lyckats med ett nytt lågvattenmärke
    Hans lösning på energichocken är ta da..Byt regeringen och bygg fler vindkraftverk.
    Att det var vindstilla i hela Europa under energichoken tycks ha gått honom totalt förbi.

    Den mannen har inte bara hål i huvudet,där råder även där vindstilla.

    Att största orsaken till energi chocken är att den förra regeringen lade ner fullt fungerande energiproduktion tycks vara helt irrelevant enligt honom.

  62. Thorleif

    #33,38 TorbjörnR

    Givetvis har du rätt i att SvK’s tariff-avgifter vid elområdes-gränserna är ett sätt att finansiera deras nätstabiliserings-uppdrag vilket inkluderar bl.a import av el när det inte blåser (SE4 t ex). Därmed får vi konsumenter lägre elpriser än annars. Hur man lyckas och hur nettot för oss konsumenter ser ut mht de kraftigt stigande näravgifterna bör vi däremot diskutera.

    Min point var annars att se gas-investeringar främst från ägarens perspektiv. Att vi behöver gas för el-tillskott när det inte blåser står klart för de flesta av oss här men vem betalar investeringen och hur får man täckning 365 dgr per år? Det kommer att krävas politiska beslut och sannolikt regleringar för att en ”marknad” ska fungera bra. Annars hade vi haft gas för länge sedan antar jag.

  63. Thorleif

    Viktigt!

    Kan någon här kommentera nedanstående uppgifter att Norge har fått sådana energi-problem att man diskuterar att reducera el-distribution till både Danmark och UK. Vad får det för konsekvenser?

    https://www.firstpost.com/world/energy-challenges-for-europe-mount-as-russian-gas-imports-rise-norway-weighs-export-cuts-13845730.html

  64. BD-Nille

    #62 Thorleif

    SvK har givit Uniper i uupdrag att göra Öresundsverket (448 MW) driftklart från Q1 2025. Uniper kommer att ersättas via Elberedskapsmedel. Men verket kan även komma att köras i komersiell drift.

    https://www.uniper.energy/sv/sverige/kraftverk-i-sverige/oresundsverket?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAjp-7BhBZEiwAmh9rBZeznbJReHk0yDWzIHpoxrPLZrU1eVxDYWU1DjdjxGK4p7abrz3-fxoCHbAQAvD_BwE

  65. Berra

    #61 Christer Eriksson:

    hen lyckas ju få med det felaktiga uttrycket ”el här och nu” angående vindmöllorna

    hen syftade på ”el då och då”

  66. Claes-Erik Simonsbacka

    Karl Erik R #59

    Ett lågt PE tal behöver inte betyda att aktien är billig. Ett lågt tal innebär ofta att marknaden tycker att företaget inte kommer att växa sin omsättning och vinst särskilt kraftigt framöver. P/E talet säger helt enkelt ingenting om vart aktiens pris är på väg!

    Mvh,

  67. Rickard

    Jonathan Jeppsson är sedvanligt med munter idag i sin kära AB. Nu är det molnen som nått en tipping point och därav värmen. Fanns förstås andra förklaringar i det han läst men han valde som vanligt koldioxidvägen. För min del räcker det med honom enbart för att helt undvika Aftonbladet fortsatt.

  68. Rickard

    Idag är Jonathan Jeppsson åter i sitt allra mest dystopiska esse! Molnen har, hör och häpna, nåt en tipping point så nu mina damer och herrar blir det varmt!

    Jag står inte ut med hans förutbestämda artiklar där ALLT är koldioxidens fel.

  69. Dumsnuten

    #67 Rickard

    Att bry sig om den fåntratten (och Anders Lindberg) är ju rent självskadebeteende.

  70. Rickard

    #68
    Utan tvekan så.

  71. Thorleif

    #64 BD-Nille

    Ja, det kraftverket har varit med om många turer. Nu senast från nedmontering och försäljning till ett regerings-uppvaknande där Sverige till slut ger en myndighet ansvar för landets energi-försörjning, dvs att den ska fungera på kort och lång sikt. När det väl är igång i början av 2025 kan södra Sverige hoppas på väsentligt bättre stabilitet och färre pristoppar. Liksom lite lugnare för SvK.

    Vet du var gasen tas ifrån? LNG?
    Ska bli intressant och höra vad priset per kWh blir utslaget på SvK’s utgifter till bl a Uniper. Att det ändå blir en bra affär för konsumenterna och Sverige är väl ganska klart mht till omständigheterna.

    Hur är det tänkt att denna eleffekt-reserv ska användas? Normalt är det extrakostnader förenade med start- stop. Kommer andra producenter (vind) att tvingas sänka sin produktion under perioder? Vädret är nyckfullt och ryckighet i energi-produktionen vill väl ingen se.

  72. Fredrik S

    Claes-Erik Simonsbacka mfl,

    Angående P/E, så är det ju aktiekursen/vinst per aktie och handlar i första hand om förväntningar.

    Det har sina begränsningar och är bara en del av nyckeltal man bör använda sig av. Begränsningar är tex jämförelse mellan olika företag i olika branscher, tillväxtbolag vs mer mogna bolag etc.

    En annan är att det inte alltid visar om priset är dyrt eller billigt i relation till hur snabbt vinsten ökar i bolaget. Då kan man använda PEG eller andra nyckeltal för en klarare bild.

    Så det är bara en del i sammanhanget och man bör veta vad man jämför med.

  73. Benny

    Den här Jeppson verkar missat att utan molnen på den norra hemisfärens vinter hade vi faktiskt frusit ihjäl då all värme solen ger på vintern inte räcker för att hålla upp temperaturen utan sjöar och vattendrag skulle bli bottenfrysta och knappt ens hinna tina upp på våren i nordliga trakter utan det skulle bli permafrost som i Kanada och Sibirien över ännu större områden? Men jag antar väl att det är klimatalarmisternas drömvärld? Nä, vi ska nog vara tacksamma att molnen finns…

  74. Sigge

    Håkan Bergman
    Foliehatt
    Magnus Blomgren
    Karl-Erik R
    #51 #52 #53 #58

    Diesel finns i olika miljöklasser, MK1, MK2 och MK3. Moderna dieselmotorer bör köras på på MK1 eller MK2 för att avgasreningen håller längre, i synnerhet om man mest kör i stadstrafik. Det är inte så stor skillnad på energiinnehållet mellan MK1 och MK3, c:a 1,5%.

    HVO100 Har ungefär 3,5% lägre energiinnehåll än diesel MK1 och det sliter inte lika mycket på avgasreningen som diesel.

    Den rena diesel vi har idag gör att dieselmotorerna inte sotar igen på det sätt som de gjorde förr.

  75. Sigge

    Karl-Erik R #56

    Tack för förklaringen.

  76. TorbjörnR

    Thorleif

    Min tanke är att tex Öresundsverket får köra så att vi kan fylla kablarna till 70% så ofta som möjligt så priset inte importeras från EU. 448 MW plus ökad överföring på ca 400 MW från norr.

    De får betalt för spotpris samt extra ersättning av SVK så de gör en tjänlig vinst.

    Det gör att medelpris i SE4 sjunker och att konsumenter får lägre elpris och slipper betala för högre elnätskostnader. 850 MW mer effekt i SE4.

    Gör samma med Stenungssund så har du några hundra MW till.

    Det kostar skett SVK några miljarder per år men det har de råd med från kapacitetsavgifter.

  77. Sigge

    Thorleif #63

    Det är diskussioner i stortinget om att begränsa elexporten för att hålla ner priserna i NO1 och NO2.

    Det senaste förslaget är att inte ersätta de två äldsta elkablarna mellan Danmark och Norge när de beräknas när de beräknas slopas runt 2030.

    Det verkar finnas en besvikelse över Danmark i Norge, för att Norge exporterar mycket el till Danmark som Danmark sedan vidareexporterar till Storbritannien och Nederländerna med stor vinst.

    Statnett, Norges motsvarighet till SVK har en liten annan uppfattning. De tycker att man skall snabba på utbyggnaden av det inhemska elnätet för att kunna öka överföringskapaciteten från norr. För att norsk elexport ger stora inkomster när de exporterar till Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Danmark. Till Sverige exporterar Norge inte så mycket numera. Det är mer import från Sverige än export.

  78. BD-Nille

    #76 Torbjörn R
    Avtalet mellan Uniper och SVK tycks enbart handla om att stå i beredskap för Ö-drift, om transmissionsnätet bryter samman.

    Ersättningen för detta är högst 1106 Mkr under avtalstiden 5 år.

    Kommersiell drift (tex för att sälja el på spot eller säljs stödtjänster) medför sänkt ersättning från SvK.

    Jag tror inte att det blir speciellt många drifttimmar.

    https://www.svk.se/press-och-nyheter/press/oresundsverket-i-malmo-blir-kvar—3349728/

  79. Daniel Wiklund

    #50 Sigge Du skriver att det är ett problem för Northvolt att dom inte fått statligt stöd. Dom har ju fått väldigt mycket stöd av EU, Energimyndigheten, mm. Inte minst från pensionsfonderna. Sen har ju några miljoner hamnat i ledningens fickor. Spelar ingen roll om dom får 100 miljarder till. Det blir inte fler batterier för det. Säger man att man jobbar för den gröna omställningen, för ett bättre klimat så öppnas bidragskranarna. Vilket enormt slöseri med skattepengar.

  80. TorbjörnR

    #78 BD-Nille

    Jo jag vet hur avtalet ser ut. Jag föreslår att de ska utöka avtalet för att sänka priserna.

    Huruvida dagens avtal höjer överföringen från norr är för mig oklart

  81. Sigge

    Daniel Wiklund #79

    Northvolt har inte fått några statliga stöd för Skellefteåfabriken. De har blivit lovade lånegarantier från svenska staten när produktionen kommit igång på ungefär 15% av vad Skellefteåfabriken kostar. De har fått EU-lån men det är långt mindre än 10% av vad Skellefteåfabriken kostar.

    Det Northvolt fått statligt stöd för är labb och utbildningscenter i Västerås. En del som anställts av Northvolt har genom arbetsförmedlingen fått omskolningsbidrag. Det är något alla arbetslösa kan få del av.

    Att delar av våra pensionspengar hamnar i nyinvesteringar är normalt. Det är inte konstigare än att svenska pensionsfonder investerat i finska kärnkraftverket OL3.

    Om batterifabriken byggts i Tyskland, USA eller Kanada så hade Northvolt fått ungefär 30% av investeringskostnaden i statligt investeringsstöd.

    De fyra största investerarna i Northvolt är VW, Goldmann-Sachs, Siemens och JP Morgan.

  82. BD-Nille #78
    Det handlar om 114 miljoner i stöd årligen som intäkter kan räknas av mot, med lite drygt 2000 timmar full drift per år producerar man runt 1 miljon MWh då betyder inte 114 miljoner, som lär vara max vad som kan dras av, så mycket. Nu är ju ett sånt där verk mycket flexibelt så produktionen blir säkert mer varierad än så, men det borde vara möjligt att köra en hel del med hygglig vinst. Utöver vad man kan få in från spotmarknaden tillkommer ersättning från stödtjänster som det är lite oklart om

  83. Daniel Wiklund

    #81 Sigge Det är inte normalt att man ger bort nästan 9 miljarder av våra pensionspengar. Dom har förmodligen försvunnit i det gröna hålet. Det är en skandal, även om du tycker att det är normalt. Några miljoner hamnade i Peter C och hans kompisars fickor. Det är nästan kriminellt.

  84. Fredrik S

    Sigge

    På vilket sätt skulle Northvolt i Skellefteå mått bättre av om svenska statens del av de sammanlagt 200+ miljarder i finansiering som Northvolt dragit in under resan hade varit betydligt större än den knappa miljard som man bidragit med?

    Northvolts problem är ju inriktningen från början och att det är svårt att ändra på fysikens lagar.

  85. Fredrik S

    Daniel Wiklund #83

    ”Några miljoner hamnade i Peter C och hans kompisars fickor.”

    Det är ännu värre, det handlar om hundratals miljoner i till företagsledning och chefer som smitit ut bakvägen.

  86. Ulf

    Har faktiskt lagt en del tid på att försöka få bort pensionspengarna ur politikens händer och skydda dem. Lägg märke till att under 1970 talet så var missbruket svårt med AP fondernas medel. Ja politikerna kunde faktiskt liknas vi drogmissbrukare. Det fanns ingen ände med slöseri på dumheter. Det gick rätt bra att inrikta förvaltningen på att faktiskt ge pensioner. Det är därför extra deprimerande att se tendenser till tillbakagång. Förhoppningsvis avbryts denna återgång nu.

    För övrigt så kan förvisso företag ha låga P/E tal om man tror på vinstras. Så låga som 1 ja då pratar vi typ Facit och deras räknemaskiner efter miniräknaren anlänt. Eller Eniro och telefonkatalogerna.
    Att hitta företag med så låga P/E tal som är någorlunda fungerande eller t o m haltar fram, går inte.

  87. Karl Erik R

    #74 Sigge

    Redan på 90-talet var Sverige så förutseende att man lagstiftade om Mk1 diesel. Dess främsta förtjänst är att den har extremt låg svavelhalt och låg halt av aromater. Under 10 mg/kg svavel och i de flesta fall under 5 mg/kg. Skälet till att Mk1 infördes som standard bränsle var framför allt att det var nödvändigt för att kunna använda partikelfilter för att eliminera huvuddelen (mer än 95 %) av partiklarna.

    Idag finns knappast någon Mk2 eller Mk3 diesel att köpa i Sverige. De flesta länder i Europa har följt efter Sverige men är inte helt på vår nivå. Deras s k Eurodiesel har mera svavel och aromater men också lite högre energiinnehåll per liter. Därför kan man få en lite lägre förbrukning med Eurodiesel.

  88. foliehatt

    Karl Erik R,
    Samma bil körd här och genom Europa diffar 10% i diesel förbrukning till Svensk nackdel.
    jag ska erkänna att min motvilja mot Preem till del har att göra med deras fulspel under täcket med MP.

  89. Ivar Andersson

    Northvolt ny Ebberöds bank
    Inför det svenska batteriföretaget Northvolts avstämningsstämma den åttonde januari skall bolagets ägare besluta om hur de skall förhålla sig till att bolaget förbrukat hela sitt aktiekapital. Styrelse och grundare har nu satt hård press på de med konvertibla lån till bolaget att omsätta dessa till aktier. Allt för att undvika konkurs eller tvångslikvidering samt eventuella rättsliga efterspel.
    Affärsvärlden kunde tidigare rapportera om att Northvolts styrelse insett att de 120 miljarder som Northvolt tagit in för att försöka tillverka batterier är slut. Tidningen avslöjade att Northvolt nu skriver bort tillgångar så att det egna kapitalet nu är minus 30 miljarder kronor.
    Den höga värderingen har fram tills nu bidragit till att skapa illusionen av en välmående verksamhet. Men dolt de omfattande problem som Northvolt dragit på sig genom att från början förlitat sig på en upp till 30 år gammal kinesisk teknik för batteriproduktion som idag samtliga kinesiska företag övergivit. Branschledaren CATL har vid upprepade tillfällen varnat bolag och investorer för Northvolts inslagna väg.
    För att komma tillrätta med denna situation med ett negativt kapital, som annars skulle leda till en tvångslikvidation av bolaget, står bolaget inför att ge upp hoppet och sätta bolaget i likvidation. Alternativet är att styrelsen lyckas övertyga de långivare som har konvertibla lån, det vill säga lån som kan omsättas till aktier, att lösa lånen på detta sätt.
    Johan Westerholm Ledarsidorna.

    God Jul trots allt elände

  90. Daniel Wiklund

    Begagnat är på modet just nu. I dagens kurir en helsida om att köpa julklappar i secondhand hand butiker. Och en helsida om att vi köper för mycket kläder. Naturvårdsverket tycker det. Efter nyår ska vi sortera ut textilavfallet och inte längre slänga det bland övriga textilier. I artikeln får vi veta hur många kg koldioxidekvivalenter som släpps ut för att tillverka en t-tröja, 10-14 kg. Allt detta för att vi ska få ett bättre klimat. De borde ju säljas mindre kläder i ett varmare klimat. Det tänkte vi inte på säger nog Naturvårdsverket. När jag ger bort presenter köper jag nytt. Oavsett vad Naturvårdsverket och tusentals hållbarhetsstrateger säger. Apropå Northvolt så körs många av deras batterier direkt från produktionen till deras återvinningsfabrik. Det är också en form av hållbarhetspolitik.

  91. BD-Nille

    #90 Daniel
    Den där återvinningsfabriken (Revolt) var ju också en del i bluff-narrativet om ”världens grönaste batterier”.

    Men Revolt har givetvis aldrig kommit i drift, utan det är Stena Recycling som kört bort alla kasserade battericeler och annat avfall, antagligen till deponi.

    (Ur Norran, går att läsa för dem som har åtkomst till NTM-tidningar).

    https://www.norran.se/nyheter/skelleftea/artikel/efter-konkursen-nu-gor-sig-northvolt-av-med-fler-bolag/r9wge8xj

  92. Kent

    #57 Magnus
    ” Jämför man solens förmåga att värma havet med återstrålningens förmåga…Ja, hur mäktig är då denna antropogena återstrålning…?”

    Växthuseffektens strålning (återstrålningen) mot jordytan är ca dubbelt så stor som den direkta solstrålningen. All denna återstrålning är inte atropogen, men förändringen av den sedan 200 år tillbaka är det, och den förändringen dominerar uppvärmningen som pågår nu. Detta såg vi för några dagar sedan i en annan tråd på forumet.

  93. Daniel Wiklund

    # 92 Kent Undrar hur många t-tröjor du har. Enligt Naturvårdsverket så släpps det ut 10-14 kg koldioxidekvivalenter för att tillverka en tröja. Man kanske ska bli nudist. Skulle vara lite kallt att cykla idag om jag cyklade naken. Det är 14 minusgrader just nu. Härligt med lite uppvärmning.

  94. Benny

    Daniel Wiklund, den här ”Kent” är nog precis som alla andra klimatalarmister, det är alltid någon annan som ska dra ner på sin standard? Fråga Al Gore han tänker verkligen inte sluta med flera boenden, privatjet och stor yacht…Det här med neddragningen av sin standard får pöbeln ta!

  95. Dumsnuten

    #92 Kent

    För 200 år sedan befann vi oss fortfarande i lilla istiden. Andades vi ut mer frekvent då eller vad menar du?

    Jag tror inte mänskligheten har hunnit uppleva en bråkdel av alla väder- och klimatmönster denna planet har att erbjuda. Du uttrycker dig däremot med sådan självsäkerhet som inte ens forskarna besitter. 200 år av 4,5 miljarder. Fundera på det

  96. TorbjörnR

    #92 Kent

    Kan du berätta nu varför OLR ökat senaste 20 åren? Alltså tvärtemot hypotesen

  97. Uffe

    Kent #92
    ”Växthuseffektens strålning (återstrålningen) mot jordytan är ca dubbelt så stor som den direkta solstrålningen”
    Hur har man kommit fram till detta för mig veterligen har man inte kunnat mäta denna ”magiska” återstrålning, eller är det en gissning utifrån att annars får vi inte ihop det.
    Så Kent var hittar man beviset för denna återstrålning i form av mätningar?

  98. Dumsnuten

    Jag förstår inte vad problemet är. Det har varit helt isfritt på polerna oftare än tvärtom. Det kommer ske igen och det finns inget vi kan göra för att förhindra det. Annat än att anpassa oss. Det är det som hela vår överlevnad handlar om. Men tro inte för en sekund att vår överlevnad är att försöka bevara klimatet in nån slags status quo och att vi lever lyckligt i alla våra dagar efrer det.

  99. Karl Erik R

    #88 foliehatt

    Skillnaden beror inte på att vi tidigare blandade in 30 % HVO100 och/eller RME i vår Mk1-diesel. Skillnaden beror på skillnaden mellan Mk1 och Eurodiesel. Fördelen med Mk1 är en bättre fungerande avgasrening. Det är svårt att hitta något som enbart har fördelar gentemot alternativen. Därför finns skillnaden i förbrukning kvar trots att vi nu blandar in betydligt mindre.

    Preem valde det alternativ som föreföll bäst för företaget, efter hur verkligheten såg ut just då. Så gör de flesta företag. Felet som Preem gjorde var att man inte förstod att alla beslut som är politiska (mängden inblandning förnybart) också kan ändras av politiker. Antingen av sittande regering eller mera sannolikt av nästa regering.

  100. Sigge

    Karl-Erik R #87
    Foliehatt #88

    Det var SL som införde diesel MK1 i bussar som gick i Stockholms innerstad på 80-talet. Anledningen var att avgaserna var mycket renare. Det kallades då Stockholmdiesel. Kritiken mot Stockholmsdieslen var från början ganska stor bland de som servade bussarna för att bränsleförbrukningen var 7-8% högre än den gamla dieseln. Men när de senare märkte att motorerna inte sotade igen så avtog kritiken. Från att dieselmotorerna behövde öppnas två gånger under en buss livslängd så behövdes ingen motorrenovering göras.

    När MK1-diesel infördes i hela Sverige tyckte jag först att det var dumt, jag tyckte att det var diesel för storstäder, för jag kunde inte se miljövinst för lantbrukstraktorer och skogsmaskiner. Men ganska kort efter att dieseln infördes så märktes det på vägarna. Det var mindre sotmoln från lastbilar och diesldrivna bilar.

    Helsingfors införde kort efter Stockholm renare diesel till sin stadstrafik, inte lika ren som Stockholmsdieseeln och jag tror det är MK2-diesel idag.

    Flera länder i Europa har införde MK2-diesel i städer innan EU kom med skärpta miljökrav på diesel och det är MK3-diesel.

    Foliehatt, om det är så att du kommer 10% längre på diesel du köpt utomlands så är det antagligen diesel som inte håller klasserna MK1, MK2 eller MK3. Då är det en diesel som på sikt förstör avgasreningen i din bil om bilen är så ny att den har avgasrening Euro4 eller nyare. Skillnaden mellan diesel MK1 och MK3 är 1,5%. Skillnaden mellan biodiesel och MK3 är 5%.

  101. Kent

    #94 Benny
    Har du någon som helst substans bakom att Gore skulle äga ett privatjet, eller är det en ren lögn du sprider här?

    Al Gores ”yacht” är en husbåt som drivs på el och har rejält med egna solpaneler.

  102. Kent

    #96 Torbjörn
    Återigen, det följer av teorin om global uppvärmning att OLR ska öka, vet inte vad du menar här? Du kan väl utveckla din fråga och hänvisa till de avsnitt i teorin som du tycker är tillämpbara.

  103. Kent

    #98 Dumsnuten
    Problemet är beskrivet som att världens mat- och vattenförsörjning bygger på de optimala klimatförhållanden som råder nu, eller snarare rådde för 20-30 år sedan. Fortsatt uppvärmning kommer att undergräva den globala försörjningen av vatten och mat. I en 3-5 grader varmare värld kommer det att finnas försörjning för endast en bråkdel av dagens globala befolkning.
    Vägen dit kommer att kantas av klämda populationer och stater som förlorar sin förmåga till försörjning, med först massmigration och därefter krig om resurser som följd. Tillräckligt många stater i världen förfogar över kärnvapen för att det ska vara omöjligt att undvika ett framtida kärnvapenkrig om de minskande resurser som finns.

    Notera att Sverige idag är glest befolkat. Med samma befolkningstäthet som Indien skulle Sverige ha över 200 miljoner invånare. Är det ett sådant Sverige ni vill ha?

  104. Arne Nilsson

    #103 Kent
    Menar du på allvar att länder med befolkning som svälter kommer att bomba länder där mat finns med kärnvapen? Vad uppnår de då? Eller tänkte du inte hela vägen?

  105. Arne Nilsson

    #103 Kent
    Du frågar om vi vill att Sverige ska ha 200 miljoner invånare. Varför frågar du det? Vi kan inte styra klimatet. Klimatet blir det det blir. Hur många människor som kan bo här om det blir lite varmare kan man fundera över. Inget vi kan besluta nu.

  106. Daniel Wiklund

    # 103 Kent. Du som vill rädda planeten från att brinna upp är kanske ute och fångar in koldioxid idag. Du berättar aldrig hur vädret är där du bor. Är det väder där det räcker med en t-tröja. Jag har just kommit hem efter en cykeltur på 20 km. Det är bara minus 13 just nu. Det är väl idealtemperatur för dig.

  107. Dumsnuten

    #103 Kent

    Som jag och flera andra påpekat så kommer vi inte kunna bevara planeten så att den förblir ideal för vår överlevnad. Det har skett flera massutrotningar av ALLT liv tidigare och det kommer garanterat ske igen. Det här är inte människans planet om du förstår vad jag menar. Vår tid här än så länge är helt obetydlig i tidsperspektivet för den här planeten. Sen om vi med tiden kommer på ”bättre” energikällor så fine men vi ska inte ödelägga våra länders ekonomier i onödan för det. Sen befolkningsproblemet. Om det blir kallare framöver – risken finns – så är iaf Europa med och löser lite av det problemet.

  108. Adepten

    #92 Kent

    Bra Kent Du ger dej inte och alltid lär man sig något nytt 🙂
    Den ökade utgående långvågiga strålningen (ORL) kan huvudsakligen förklaras av minskat molntäcke samt de temperaturhöjande effekterna av ökad solinstrålning (SSR) och minskade aerosoler (AA), särskilt i regioner som påverkats av förändringar i ytenergibudgeten (SEB).
    Samtidigt påverkar förändringar i havsytans temperatur (SST) och isutbredning (SIE) atmosfärens cirkulation och luftfuktighet, vilket indirekt styr molnbildning och ORL.
    Växthusgaser (GHG) fångar långvågig strålning, men ökade yttemperaturer bidrar också till ökad långvågig utstrålning som en del av den termiska balansen.
    Ja, allt detta påverkar både jordens albedo och oss människor – på gott och ont, beroende på perspektiv 😉

  109. Thorleif

    #77 Sigge

    Tack för info kring de norska problemen. Ja elkablar mellan länderna har sina sidor, både positivt och negativt. Hur ska Norge bygga elkablar över fjället? Allt är förstås möjligt men dyrt. Idag är väl vårt elnät deras räddning, dvs transit-nät.
    Påverkar det vår egen kapacitet till SE4? Det borde vara så men avtal är avtal.

  110. P-A Johnsson

    #92 Kent

    ”Växthuseffektens strålning (återstrålningen) mot jordytan är ca dubbelt så stor som den direkta solstrålningen. ”

    Om vi tittar på CO2, när en 15 um foton emitteras från marken så kommer den max 2 meter innan den exciterar en CO2-molekyl som snabbt kolliderar med N2 eller O2 molekyler. Luften ovan mark är i lokalt termodynamisk jämvikt strålningsmässigt för CO2 och har i stort sett samma temperatur som marken. Det betyder att nettoutbytet är i det närmaste noll mellan mark och CO2 molekyler. Strålning från CO2 värmer inte marken, snarare så saktar CO2 ned markens avkylning.

  111. Thorleif

    #81, 89 Sigge , Ivar

    NV

    -30 Mdr och växande hål i Eget kapital. Jag har inte kollat hur stort aktiekapital man registrerat men sannolikt räcker utestånde konvertibellån till att skapa ett intakt aktiekapital (konvertering).

    Konvertibler har som Ledarsidorna skriver en förmånsrätt jmf med aktier men det fattas mycket kapital (svart hål) och att återställa aktiekapitalet är snarast formalia men självklart viktigt för att undvika likvidation enl ABL under pågående ”rekonstruktion” (CH11). Så vilka är de som tecknat konvertibler och hur ser de på sina möjligheter att bidra med ytterligare kapital för driften? Om nu räntorna på konvertiblerna är det största hotet mot röda siffror givet inga fler nedskrivningsbehov så lär vi få svaret efter stämman om några veckor. NV väntar sannolikt på ställningstagande bland dessa fordringsägare för att kunna ge domstolen i USA underlag för ”going concern” dvs en finansieringsplan för att domstolen ska tillåta en fortsatt rekonstruktions-process. Utan framgång här ser det mörkt ut.

    VW tycks redan ha hoppat av till en konkurrent. Scania har säkrat viss pant. AP lär inte själva gå in med mera utan att batteri-köparna är med. Wall-Street firmor som Goldman lär knappast teckna själva då de bara utgör återförsäljare. När nu deras kunder är brända riskerar man snarare rättsliga konsekvenser om det kan misstänkas att man t.ex haft vetskap om t.ex bristande teknik?

    Mycket talar för att sagan är all efter stämman! Hur som helt lär det bli efterverkningar. Framförallt skulle jag som ägare vilja veta mer om hur styrelsen och Goldman et al värderat NV inför ”aktie-rundorna” och därmed skapat förutsättningar för grundarna att så snabbt bli mångmiljonärer, dvs utan att man haft en fungerande produktion igång. Kommer VW t.ex att nöja sig med att slicka sina sår och gå vidare med en konkurrent?

  112. Thorleif

    NV

    Det hade varit trovärdigare om grundarna varit med och tecknat aktier också till de högre värderingarna. Inte bara sålt av innan bolaget hade visat på verklig framgång.

  113. TorbjörnR

    #102 Kent

    Oerhört fascinerande att klimatalarmister inte ens förstår växthuseffekten enligt hypotesen. Ändå diskuterar ni som om ni vet allt men det blir tydligt att det gör ni inte.
    Alternativt så kan ni inte erkänna det alla andra förstått och ser.

    Vid fördubblad momentan ökning av co2 så minskar OLR med ca 3,7 W/m2 enligt teorin. Sedan värms jorden upp och ökar OLR med 3,7 W/m2.

    Netto har alltså OLR aldrig ökat utan återhämtat en nedgång genom att jorden blivit varmare.

    Så co2 ger aldrig ökande OLR från en jämnvikt. Endast ökad solinstrålning och ändrat albedo samt naturliga variationer kan öka OLR som indikerar ökad kylning av jordsystemet.

    Det är exakt det som tex CERES mäter upp och som AR6 visar, dock undangömt så gott de kan utan att ljuga.

    Läs på om din hypotes är ett bra tips.

  114. Adepten

    #112 Thorleif

    Är det inte fråga om insiderhandel?
    Enligt SEC i USA kan en fällande dom för insiderhandel leda till maximala böter på 5 miljoner dollar och upp till 20 års fängelse.
    Vad gäller i Sverige?

  115. Benny

    ”Kent” det har observerats för att han flyger till de s k ”klimatmötena” med privatjet och jag har inga som helst tvivel om att uppgifterna är sanna! Han har bevisligen en stor båt och ett flertal boenden som den miljardär han blivit på klimatskojet! Så sluta snacka strunt utan ta till dig fakta om denne bedragares liv i sus och dus!

  116. Claes-Erik Simonsbacka

    Qatar hotar att stoppa LNG-exporten till Europa på grund av gröna regler

    En av världens främsta LNG-exportörer, Qatar, hotar att stoppa leveransen av sin gas till EU om blocket går över till att strikt upprätthålla ett nytt hållbarhetsdirektiv med böter på företag som inte uppfyller kraven, sa Qatars energiminister Saad al-Kaabi. Financial Times i en intervju som publicerades i helgen.

    EU-direktivet står inför motreaktioner från andra stora företag, medan EU behöver Qatars LNG lika mycket som alla andra källor för ytterligare gasförsörjning som inte kommer från Ryssland.

    QatarEnergy har tecknat 27-åriga avtal med europeiska storföretag inklusive Shell, Eni och TotalEnergies för att leverera LNG till EU-länder från dess enorma expansionsprojekt i Qatar som kommer att starta sin verksamhet åren 2026 och 2027.

    Källa: Oilprice.com

    God Jul!

  117. TorbjörnR #113
    Bra sammanfattat där!

  118. Kent

    #113 Torbjörn
    ” Endast ökad solinstrålning och ändrat albedo samt naturliga variationer kan öka OLR som indikerar ökad kylning av jordsystemet.”
    Detta är självklart en del av teorin om strålningsbalansen, men även ökande temperatur kan ge ökande OLR om inte jämvikten ännu är uppnådd.

    Vet inte riktigt vad du tycker är problemet här?

  119. Thorleif

    #114 Adepten

    Insiderhandel? NEJ.

    Först och främst är aktien inte registrerad för handel med allmänheten. Rätt att teckna aktier i onoterade bolag via banker handlar om bankens informations-ansvar, (som de förstås friskriver sig ifrån i vissa avseenden) börsnotering eller ej.

    Det är praxis i samband med kapitalanskaffning och nyemissioner att befintliga aktieägare i början av bolagets utveckling säljer av delar av sina innehav till ”högre värdering” för att ”säkra/få betalt” för nedlagt arbete pch risktagande. Man brukar parallellt med avyttring av befintliga aktier också nyemittera nya aktier kring denna nya högre värdering.

    Frågan i NV-fallet handlar enligt mig främst om hur långt bolaget i praktiken nått betr möjligheten att producera fungerande batterier i volym när grundarna sålt av? Även om de har aktier kvar blev de mångmiljonärer så frågan kvarstår: Var det främst stora order (med förbehåll) från biltillverkare som skapade den högre värderingen av bolaget? Alltså en teoretisk marknadsstorlek om batterierna väl uppfyllde uppsatta kvalitetskrav/mål och att produktionsförutsättning fanns. De senare var uppenbarligen inte uppfyllda och enligt kineserna (CATL) tidigt redovisat av dem (gammal teknik). Vad bolaget visste eller inte är väl vad eftermälet kommer att handla om misstänker jag. Insiderhandel är det inte men om det fanns tveksamheter kring tekniken och om det kan styrkas att man utelämnat sådana fakta vid emissionerna kan ev skadeståndskrav framställas. Styrelsen och ledningen bör vara försäkrade (s.k styrelseförsäkring) för misstag och försumlighet men ej för medvetet mörkande. Men jag har för lite info för att misstänka att man agerat i ”ond tro”. Girighet numera snart en folksjukdom dock 😉

  120. Berra

    Idag är det 3 månader sedan x-pressen senast publicerade något på sin ”klimat”-avdelning…

    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/

  121. Nr92 Kent
    Ja, du har din övertygelse om funktionen från återstrålningen och dess betydelse för uppvärmningen – kanske inte den nyttigaste övertygelsen för välmåendet men även ipcc närmar sig din övertygelse för varje rapport – det är rejäl skillnad på deras tro mellan dom 2 senaste rapporterna.

    Jag gissar att du tror att Grönland smälter allt fortare?
    Jag gissar att du tror att nordatlanten värms allt snabbare?

    Som flödesmätningarna och temperaturmätningarna visar från Grönland, via GEUS – Danmarks ansvariga för geologiska undersökningar – Grönlands avsmältning 2024 bidrog till 0,2mm högre havsyta – 50% av genomsnittet sedan 1986.

    Flödet I watsonfloden från Grönlands glaciärer ökade mycket riktigt kraftigt i slutet på 1990 – talet till omkring 2010 – men har sedan sjunkit ner till ungefär samma flöde som genomsnittet för perioden 1950 – 1990.

    Du hittar massor av professorer som hyllar din övertygelse – men vad hjälper det när deras utlåtande om både grönländska glaciäravsmältningen , den Arktiska havsisens utveckling och isbjörnstammen – är som tagna ur fablernas värld?

    Du får läsa på mer om faktiska mätningar på plats! Och om djurlivet i arktis, från forskare som är ute i fält – dom har andra uppgifter än modellerna – över effekterna på avsmältningshastigheten, och temperaturerna och djurlivet utveckling däruppe!

    Sälar klubbades i fruktansvärda mängder tills för bara några år sedan – när det i stort upphörde – blev det succé för djurlivet i norr – som hamnade i en oändligt mycket bättre balans.
    Svenska expeditioner till Arktis har själva sett djurlivet explodera i antal och arter – deras möten med ryska biologer ger också glädjebesked – inte minst valrossarna har ökat kraftigt sedan jakten försvann.

    Kraftiga upovärmningar i Arktis går i perioder och finns väl dokumenterade sedan hundratals år tillbaka – och uppvärmningen 1990 – 2010 var exakt likadan som dom övriga – liksom nedgången därefter.

    Om din övertygelse om återstrålningens effekter från mer CO2 hade stämt – hade Arktis och Grönland betett sig annorlunda, det hade kraftigt ökat avsmältningen från glaciärerna och havsytan hade rest sig avsevärt fortare och mer ihållande.

    Däremot är det väldigt enkelt att skaffa sig din övertygelse, även som forskare – det är bara att programmera en klinatmodell med, återstrålning enl hypotesen och vilka effekter det måste få – enl hypotesen – att verkligheten sedan inte beter sig som hypotesen förutspår är då liksom en bisak.

    Havstemperaturerna i nordatlanten skenar mycket riktigt i både din övertygelse och i modellerna – men inte i verkligheten – men vad gör det när modellerna anses som sanningen.

    Såå, din övertygelse får du gärna ha – men prova gärna att vidga dina vyer, förbi modellerna och ut i verkligheten.
    För…När blir 0,2mm tillförsel till havsnivåhöjningen ett problem?

    Arktis är ju övertygelsens tempel – där sker allt det hemska, när klimatsystemet forslar den modellerade återstrålningen till vårat nordligaste…då försvinner Grönlands glaciärer allt snabbare, liksom isbjörnarna.

    MEN det är ändå en eloge till IPCC – dom är fortfarande osäkra, men blir alltmer övertygade – säger dom, i varje ny rapport.

  122. Thorleif

    #116 CES

    Intressant!

    Syriens nya situation intressant ur främst Qatar’s perspektiv. Man har mycket länge från deras och USAs sida velat bygga en gaspipeline från Qatar (inkl Saudi) för att konkurrera ut Ryssland. USA försökte även detsamma i Afrika från Nigeria via Niger och Libyen. Niger-situationen satte stopp för det men nu när Assad är ur leken är det nytt läge. Frågan är hur Turkiet agerar? Erdogan spelar som bekant på båda planhalvorna!

    Intressant att Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina fördömts så oerhört men inte en stavelse i samma riktning om USAs parallella miltära ockupation av 1/3-del av Syrien (oljefält och bördiga jordbruksområden).

  123. Ulf

    Svar 122

    Kan bero på att ryssarna går in och mördar civila utan anledning. USA går in och hjälper civilbefolkningen att göra sig av med IS. Om du inte förstår snacka med ukrainare och kurder.

  124. Ulf

    Svar 103,

    Och det scenariot är helt orealistiskt och kommer inte inträffa. Det finns alltså tusen andra saker att oroa sig för istället.
    Men varför tror du för övrigt att detta skulle vara en katastrof? Under tiden temperaturen ökat med 1,5 grad har världens matproduktion 1000 faldigats. Aldrig hört talas om växthus? Det som framförallt förhindrat matproduktion är socialism och all annan dålig politik.
    Vad människor ska vara oroade för de närmaste 50 åren är konflikter pga maktgalna människor just nu kommer det hotet ifrån Kina och Ryssland. Klimatet är garanterat ett av mänsklighetens minsta problem, det kan jag lova dig. Så länge vi slipper katastrofala vulkanutbrott (sjunkande temperaturer) kommer vi inte ha problem med klimatet utan matproduktionen kommer bara fortsätta stiga precis som den gjort hittills. Varför skapa ett problem som inte finns när det finns problem som verkligen behöver hanteras?

  125. Nr 124 Ulf
    Precis- satt just å kikade lite på spannmålspriser, skörd och scenario för detta – utmärkta skördar fortsätter att trycka ner priserna 2024.

    Särskilt Nordamerika hade stora skördar i år.

    Här I europa gör politikerna allt dom kan för att plåga bönderna – och dessutom fortsätter Eu och FN att varna för att det galopperande klimatet förstör skördarna.

    Det har förbaske mig blivit helt omöjligt att få ett sant ord om klimat, skördarna och isavsmälning från våra europeiska makthavare och institut – alarmen haglar och skördarna blev närmast omöjliga redan för 10 år sedan…enl dessa.. institutioner och makthavare.

    Det har länge funnits en alarmerande diskrepans mellan dessa alarm och våran verklighet – kartan före verkligheten gäller tyvärr fortsatt.

    Att bygga ett samhälle på alarmism och modellerande har blivit ett högst verkligt hot, mot våran framtid.

    Det helt obegripligt hur vi lät oss dras med i denna soppa.

  126. Sigge

    Thorleif #109 och 111

    Norge
    När det gäller stamnätet i Norge så har de investerat mycket i det under de senaste 20 åren. Nästan alla 400 kV-ledningar som är byggda i Norge är byggda efter år 2000. I de flesta fall så är det en 400 kV-ledning med dubbla ledare som ersatt en 300 kV-ledning med enkel ledare. I praktiken så är det 400 kW högre effekt. I några fall så är det 400 kV-ledningar med 3 ledare.

    Det som gör att Norge numera importerar mycket från Sverige i Oslotrakten och exporterar mycket i norr beror mest på att sjökablarna från södra Norge till Tyskland och Storbritannien tagits i drift. Även den nya kabeln från Danmark till Storbritannien påverkar då Danmark vill importera mer från Norge. Statnett konstaterade att SVK hade tjänat ungefär 2 mdr norska kronor 2022 på överföringen av el från norra Norge till södra Norge.

    Det har under året varit samordningsmöten i Norge för att bygga en 400 kV-ledning mellan Oslo och plats någonstans c:a 10 mil sydväst om Trondheim. Utbyggnaden av den ledningen vill Stanett forcera så att den kan vara klar i sin helhet under något av de första åren på 2030-talet.

    Northvolt
    Att kapitalet blivit negativt beror ju på nedskrivningar och att mycket av finansieringen är lån av olika slag. Hade finansieringen varit nästan bara varit aktier så kunde de skriva ner värdet på aktierna också men det går inte att skriva ner värdet på lån.

  127. Thorleif

    # 123

    Alltså bara snacka med ena sidan.
    Propaganda brukar oftast vara dubbelsidig. Anekdoter tas inte sällan för allmän sanning i propagandans tjänst. Så hur vet du?
    Uppgifter styrker f.ö. att USA även använt IS som verktyg för sina syften. Vad har de där att göra?

  128. Arne Nilsson

    #125 Magnus Blomgren
    Nu är det bara EU som vidhåller klimatalarmismen. Att FN och ett antal organisationer fortfarande larmar betyder inte så mycket. EUs medlemsländer börjar tröttna på alla larm och pålagor. Jag tror det kommer att hända en del under de närmaste åren.

  129. Thorleif

    #126 Sigge

    Känner inte till om transit-avtalen är mycket ”lönsammare” än förlust av el till övr södra Sverige på marginalen? Det finns väl bara 2 stamförbindelser söderöver från ”mellan-Sverige”? Tar vi även ovanpå ut avgifter av norrmännen motsv det producenter och distributörer får betala idag till SvK över tariff-gränserna?

    Menar du att norrmännen har som mål att bygga bort den svenska transiten genom nya kablar i stamnätet (vattenkraft) eller önskar man inte också att säkerställa ny kraftproduktion i södra delen där de flesta bor? Kärnkraft? Torium?
    Har för mig att deras aluminium-produktion är en av de största elkonsumenterna i landet.

    Problemet med höga elpriser är lite som här då? Stor export och bristande kapacitet om vartannat.
    Har norrmännen som icke EU-medlemmar samma skyldigheter som vi för sina utlandskablar (70%-regeln).

    NV

    Nedskrivning sker normalt på tillgångssidan, alltså här för främst materiella tillgångar. När man avskaffar kapital till högre värde än nominellt värde på aktierna bokförs det som Eget kapital (bundet) och som kassa. Därefter använder man kassan. Driften kostar och om man gör förluster och om använda pengar är specialgjord utrustn och inte kan säljas vidare till höga priser ger det sannolikt nedskrivningsbehov om samma utrustningen inte fungerar för sitt syfte. Revisorernas uppgift är att säkerställa att bokfört värde ska motsvara marknadsvärde om det är lägre.

  130. Daniel Wiklund

    Northvolt kanske ska låna pengar av Norges oljefond. Där finns nästan 20000 miljarder kronor. Men Northvolt vill nog inte ha oljepengar. Det ska ju vara fossilfritt.

  131. BD-Nille

    #126 Sigge

    ”I de flesta fall så är det en 400 kV-ledning med dubbla ledare som ersatt en 300 kV-ledning med enkel ledare. I praktiken så är det 400 kW högre effekt. I några fall så är det 400 kV-ledningar med 3 ledare.”

    400 kW (0,4 MW) högre effekt, efter spänningshöjning från 300 kV till 400 kV, och med duplex lina istället för singel faslina?????

    Har du druckit för mycet glögg i kväll, Sigge? 🙂

  132. BD-Nille

    #126 Sigge

    ” Statnett konstaterade att SVK hade tjänat ungefär 2 mdr norska kronor 2022 på överföringen av el från norra Norge till södra Norge.” [Via Norrbotten och genom hela Sverige}

    Vem betalar denna kostnad om inte alla Sveriges elkunder, från privatkunder till industri. Tycker du att detta är bra för Sveriges samhällsekonomi?

    OM det alls stämmer det du påstår. Någon källa har du inte angivit.

  133. Thorleif #127
    Putin är en före detta KGB-officer, det räcker för mig!

  134. BD-Nille

    #126 Sigge

    ”Det som gör att Norge numera importerar mycket från Sverige i Oslotrakten och exporterar mycket i norr beror mest på att sjökablarna från södra Norge till Tyskland och Storbritannien tagits i drift. Även den nya kabeln från Danmark till Storbritannien påverkar då Danmark vill importera mer från Norge.”

    Det beror väl snarar på att Norge har extremt svagt och undermåligt stamnät mellan Nordland/Finnmark och södra Norge? Tur för Norge att den mesta vattenkraften ändå finns på Vestlandet – dvs i Sydnorge.

    Synd för Sverige att denna transit via Norrbotten, Västerbtten och Jämtland belastar snittet SE2/SE3 och höjer elpriset för 85% av Sveriges befolkning.

  135. Sigge

    Thorleif #129

    Norge
    Statnett gjorde en utbyggnadsplan för 20 år sedan där de skulle ersätta 300 kV-nätet med 400 kV-nät bl a för att kunna utnyttja vattenkraften bättre. Det var också ett beslut att de skulle investera så de kunde öka elexporten. Det kommer att dröja till 2050 innan 300 kV-nätet är ersatt av 400 kV-nät. De sista ledningarna som byggdes med 300 kV-standard var på 80-talet. De siktar också på att bygga ut elnätet så att det nästan alltid blir samma pris i alla norska elområden.

    Att Sverige tjänade så mycket eltransit från norra Norge till södra Norge berodde mycket på att prisskillnaden mellan SE1/SE2 och SE3 var ungefär 70 öre/kWh år 2022. Sedan var det lite prisskillnader mellan de svenska elområdena och de norska också.

    Northvolt
    När det gäller Northvolt så har du rätt, men jag försökte förenkla lite så att det skulle bli lättare att förstå varför aktiekapitalet kan minska utan att företaget går i konkurs, men i Northvolts fall består ju mycket av kapitalet av lånade pengar.

  136. BD-Nille

    #135 Sigge
    ”Att Sverige tjänade så mycket eltransit från norra Norge till södra Norge berodde mycket på att prisskillnaden mellan SE1/SE2 och SE3 var ungefär 70 öre/kWh år 2022.”

    Denna prisskillnad mellan SE1/SE2 och SE3, tycker du är bra? Det är bra att elkunderna och näringslivet i SE3-SE4 har höga elpriser, på grund av vi transiterar kraft från Nordnorge via Sverige till SE3 och via Haslesnittet tillbaka till Norge?

  137. Sigge

    BD-Nille #134

    Norges stamnät är inte lika undermåligt som det har varit. De har byggt ut mycket under de senaste 20 åren och utbyggnaden pågår. Men det verkar ha gått lite för fort med utbyggnad av sjökablar till Danmark, Tyskland och Storbritannien. Tillsammans har de ledningarna som tagits i drift efter 2015 en kapacitet på 3500 MW och alla ledningar ansluter till NO2.

  138. BD-Nille

    #137 Sigge
    Det borde väl Norge ha tänkt på innan de byggde sjökablar till EU. Men nu finns det ju hopp att Norge kanske klipper kablar till vissa EU-länder som inte tar ansvar för egen elförsörjning.

    AC-förbindelserna i det Nordiska Synkronområdet var sunda. Sedan spårade det ur.

    Ser fram emot svar på mina övriga frågor….

  139. Sigge

    BD-Nille #136

    Att det var en prisskillnad på c:a 70 öre/kWh år 2022 mellan SE1/SE2 och SE3 är fakta och inte en åsikt. Vad jag tycker om det framgår inte i det jag skrivit.

    SVK kommer nu att investera i det de kallar projekt nord-syd. Det tycker jag är en vettig investering som minskar prisskillnader mellan främst SE2 och SE3. Samtidigt pågår utbyggnader mellan SE3 och SE4 som ökar kapaciteten med ungefär 1000 MW fram till början på 2030-talet.

  140. BD-Nille

    #138 mih själv

    Bara se till spotpriserna just nu, mellan 73-90 EUR/MWh, den 23 dec cirka 2100 då lasten i Sverige bara är cirka 17000 MW.

    Finns ingen anledning till att vi i Sverige ska ha dessa höga priser.

    Den heliga vindkraften ger bara 1500 MW och nu tar vattenkraften chansen att köra 12000 MW med det dyra vattnet från magasinen längst upp i älvarna.

  141. BD-Nille

    #139 Sigge

    ”SVK kommer nu att investera i det de kallar projekt nord-syd. Det tycker jag är en vettig investering som minskar prisskillnader mellan främst SE2 och SE3. Samtidigt pågår utbyggnader mellan SE3 och SE4 som ökar kapaciteten med ungefär 1000 MW fram till början på 2030-talet.”

    Det du kallar Nord-Syd kommer blir verklighet först på 2040-talet, om ens någonsin. Och det hade aldrig behövts om vi behållit 12 reaktorer i SE3/SE4. Så var planeringen för kraftsystemet. De som satt i Kraftkontroll innan sabotaget av kärnkraften hade inget problem med snitt 2.

    Överföringen till Snitt 4 skulle fixas med Sydvästlänken. Plötsligt lade S-MP ned R1 och R2, och den fick inte avsedd verkan.

    Svara nu på mina tidigare frågor

  142. Ulf

    Svar 127
    Det jag skriver är inte något kontroversiellt överhuvudtaget. Det finns hur många vittnesmål som helst. Det var länge ett väldigt tryck på USA att hjälpa civilbefolkningen mot IS. Rysslands krigsbrott i Ukraina är väldokumenterade. Så inga konstigheter.

  143. Karl Erik R

    #100 Sigge

    Svenska underjordsgruvor införde s k lättdiesel på 70-talet. Misstänker att den och Stockholms diesel är ungefär samma produkt. Båda var bättre än det som då var standard diesel men klart sämre än Mk1.

  144. Kent

    #121 Magnus
    Du baserar din syn på avsmältningen i Arktis och Grönland på bara ett år? Det är inte riktigt seriöst, vi får vänta och se hur trenden utvecklar sig. Det har alltid funnits år till år-variationer och trenden över flera år är tydlig med en stadig avsmältning.

    ” Om din övertygelse om återstrålningens effekter från mer CO2 hade stämt – hade Arktis och Grönland betett sig annorlunda, det hade kraftigt ökat avsmältningen från glaciärerna och havsytan hade rest sig avsevärt fortare och mer ihållande.”
    Varför skulle detta vara sant? Avsmältningen är redan kraftig och havshöjningen är snabb och accelererande.

  145. Kent

    #115 Benny
    Enligt uppgift använder inte Gore privatjet, han flyger reguljärt och använder befintlig klimatkompensering. Båten drivs ju med fossilfri el, så jag vet inte vad du försöker sprida här mer än en helt falsk bild av Gore?

  146. Leif Åsbrink

    #92 Kent

    ”Växthuseffektens strålning (återstrålningen) mot jordytan är ca dubbelt så stor som den direkta solstrålningen. All denna återstrålning är inte atropogen, men förändringen av den sedan 200 år tillbaka är det, och den förändringen dominerar uppvärmningen som pågår nu. Detta såg vi för några dagar sedan i en annan tråd på forumet.”

    Denna beskrivning av fysiken är gravt missledande. Återstrålningen beror av den marknära luftens temperatur. Se #110 P-A Johnsson

    Koldioxidens värmande effekt sker i den övre troposfären. Där finns inte mycket vattenånga. När avkylningen högt upp avtar genom minskad strålning (dvs genom ökad utstrålningshöjd från CO2) så stiger temperaturen. Temperaturstegringen fortplandas nedåt genom atmosfären genom den gravitotermala effekten som upprätthåller ett lapsrate (som visserligenn kan ändras lite.)

    #97 Uffe du frågar ”Hur har man kommit fram till detta för mig veterligen har man inte kunnat mäta denna ’magiska’ återstrålning, eller är det en gissning utifrån att annars får vi inte ihop det.” Det är en trivial sak att mäta infraröd strålning. Problemet är att många (du också verkar det som) tror att återstrålningen kommer hög höjd i atmosfären. Det gör den inte. En vanlig IR-termometer, typ Clas Olsson, 300 kr mäter temperatur genom ett filter som inte släpper igenom strålning från växhusgaser. Dvs man mäter strålningen i det infraröda fönstret. Just nu, klockan 01 julaftons morgon visar min IR-termometer -1°C oavset vart jag riktar den. Det är lite disigt ute. Till och med inom det infraröda fönstret är ”återstrålningen” av samma intensitet som strålninge från marken. När det är molnfritt och torrt ute är temperaturen rakt uppåt mycket kall, jag minns inte exakt, men typ 20 till 30 grader kallare än marken. Nära horisonten visar termometern alltid luftens temperatur. En 300-kronors är naturligtvis inte ideal vad gäller filtret.

    Att mäta IR-strålning utan filter är trivialt. Det man finner är nära luftens temperatur – utom när man mäter rakt upp torra, molnfria dagar då universums 3 Kelvin ”lyser igenom” i det infraröda fönstret.

    Detta är så elementärt att det är svårt att hitta upplysningar på Internet. Det fins säkert, men jag vet inte var.

  147. Fredrik S

    Al Gore? Han sålde ju sitt kabel-tv-bolag till oljestinna staten i Qatar för 100m dollars.

    I den gröna världen borde han väl skickas med en raket indränkt i tjära och fjädrar till ett annat solsystem?

  148. Daniel Wiklund

    #144 Kent I din värld verkat det mesta vara accelererande. Här i Luleå har man kunnat öppna isbanan. Isen är så pass tjock så man kan köra traktor på den. Du berättar aldrig på vilket sätt du drabbas av ”klimatktisen:.

  149. Kent

    #146 Leif
    ” Återstrålningen beror av den marknära luftens temperatur.”
    Nej, återstrålningen är växthuseffekten och den beror inte av gasens temperatur. Du kanske blandar in andra effekter som termisk konvektion? Jag avser enbart strålningseffekten.

  150. Sten Kaijser

    Kent,
    är du medveten om att återstrålning från hög höjd inte kan nå ner till ytan?

  151. Benny

    Tja, Ukrainas beskjutning av de rysktalande områdena sedan statskuppen 2014 med över 15.000 döda civila är än mer väldokumenterade ”Ulf”! Men om man är enögd som du blir det helt felt precis som med klimatskojarna! Och ska vi börja snacka mördande av civila och miljoner döda i Irak, Afghanistan, Libyen, Syrien alla krig som USA startade!

  152. Sigge

    Karl-Erik R #143

    Stockholmsdieseln kallades även för lättdiesel. Det var nog först när Helsingfors började använda en renare diesel som man började kalla lättdieseln för Stockholmsdiesel för att skilja produkterna åt. Så lättdieseln som användes i gruvor var nog samma som dieseln som SL började använda på 80-talet.

    Det är 40-50 år sedan som man i Sverige började införa renare diesel för viss användning. Det är inte lätt att komma ihåg allt och när det är så gammalt är det även svårt att hitta uppgifter på nätet som kan stärka minnet.

  153. Sigge

    BD-Nille #141

    De första ledningsdelarna som ökar kapaciteten i Nord-syd projektet kommer att vara klara ungefär 2030. Den första av de fyra ledningarna kommer att vara klar i sin helhet 2033. Det är också den ledningen som kommer att ge den enskilt största kapacitetsökningen på en bra bit över 1000 MW. Den 220 kV-ledningen som ersätts nu borde ha ersatts för 20 år sedan istället för att renoverats. Jag har för mig att den byggdes 1936 och renoveringen blev mycket dyrare än beräknat för att ledningsstolpar, isolatorer och annat var i sämre skick än de förutsatt.

    Det har varit så många synpunkter och frågor på mina kommentarer och jag har svarat på de frågor jag sett. Det har varit väldigt många synpunkter och frågor från olika personer. Jag har prioriterat att svara på frågor och synpunkter som Thorleif haft för att det var honom jag började med att kommentera.

  154. Nr 144 Kent
    Nej – det baseras inte på ett år – utan på 2 serier 1986 – 2024 och 1950 – 2020.

    Det fanns en uppvärmning som dök upp här i norr ( mycket plötslig ) I havet 1980 – tal till början på 2000 – talet – den märktes på glaciärtrenden från slutet på 1990 – talet till 2010 – talet.

    Det kom sålunda en ytterst naturlig uppvärmning från havet på 80 – talet – som nu försvunnit.

    Uppvärmningen var precis likadan på 1920/30 – talet.

    Det finns en tydligt observerbar trend i Arktis- och den har observerats minst lika tydligt förr – genom olika vetenskaper ex v inom meteorologiska, geologi, biologi, antropologi osv.

    Det man verkligen behöver ta med sig från Arktiska mätningar med satellit är svårigheterna att mäta istjocklek, temperatur osv pga dess lokalisering högst i norr, kompakt molntäcke över sommarhavsisen, topografi osv – därför är bl a geus flödesmätningar och expeditionsobservationer ( ex v Oden ) mycket viktiga för att förstå vad som händer i det nordligaste.

    Arktis ligger högst upp i våran del av klimatsytemet – därför är det en bra plats att studera faktiska effekter från klimatförändringar – och – menar jag – även nutida naturliga cykler/perioder.

    Hade du intresserat dig för klimatförändringar I Arktis, och dess effekter på folk, djur och is och glaciärer och inte minst dess industrier- så hade du sett dom stora naturliga variationerna och perioderna – dom senaste 300 åren.

    Själv – tycker jag Arktis är väldigt spännande att följa, särskilt när vi fått följa den senaste värmeuppgången och den till synes nya kallperiodens inledning.

  155. Fredrik S

    Sigge #153

    Angående nord syd-projektet så kan man enklast läsa vad SVK skriver och planerar.

    Vad som planeras är en sak, när det är färdigt en annan.

    2099?

    https://www.svk.se/nordsyd

  156. Leif Åsbrink

    #149 Kent

    Du skriver: ”Nej, återstrålningen är växthuseffekten och den beror inte av gasens temperatur. Du kanske blandar in andra effekter som termisk konvektion? Jag avser enbart strålningseffekten.”

    Notera siffrorna 396 och 333 i Trenberthdiagrammet, versionen som visas i tråden jordens-energibalans-och-reglersystem. Dessa siffror visas längst ner och betyder strålningen uppåt respektive nedåt vid jordens yta. Strålningen vid jordens yta nedåt anser jag vara det man menar med återstrålnig. Har du en annan uppfattning?

    Det är ett experimentellt faktum, tillgängligt för envar, att IR-strålningen från himlen, när man mäter nära horisonten, alltid är mycket nära luftens temperatur. Om du inte tror mig, köp en IR-termometer och undersök saken själv.

    Det kan också formuleras så här: En tjock atmosfär är ogenomtränglig för infrarött ljus. Det infraröda fönstret har en viss absorption rakt uppåt och sträckan ljuset går genom atmosfären ökar när strålningen kommer från en källa nära horisonten. Du känner inte värmestrålningen från solen när den står nära horisonten även när luften är torr och himlen molnfri.

  157. Frankrike: Premiärminister Bayerou lyckades bilda regering lille julafton. Den är sammansatt av en hop föredettingar och inspirerar inte till optimism, tvärt om. Väldigt tveksamt om den kan sitta kvar till nästa sommar, då nyval till parlamentet kan ske.

    Ett citat ur konservativa och nationalistiska Boulevard Voltaires webupplaga. Artikelns rubrik lyder: ”Ny regering -Ta skydd, de kommer tillbaka !”

    ”Dagen före jul offentliggjorde premiärministern slutligen sammansättningen av den första Bayrou-regeringen. Älskare av spänning och nyheter, fokusera på kalkon och foie gras. Vi förväntade oss inte mycket av receptet som den sista kocken på plats, François Bayrou, skapat; resultatet på tallriken är sämre än väntat, präglat av en kraftfull känsla av déjà vu, redan testad, redan sanktionerad av statens konkurs. Landet ärver därför en regering av ”nationellt ointresse”: det väcker knappast entusiasm och är inte intresserad av nationen, inte heller av dess framtid eller av dess budskap. Det som är slående i detta porträttgalleri är slitaget. Systemet styr dåligt men försvarar sig bra, säger patriotisk visdom. Den här gången försvarar sig systemet inte längre. Vi känner smärtan, svårigheten att rekrytera, frånvaron inte bara av eld utan även av gnista, omöjligheten av nyhet, av överraskning.” (Övers. Google)

    https://www.bvoltaire.fr/nouveau-gouvernement-au-secours-ils-reviennent/

  158. Claes-Erik Simonsbacka

    Att vara bäst i världen är inget billigt nöje, särskilt inte när priset är ett skuldbaserat beroende. Är slutet nära för den amerikanska drömmen?

    Ruchir Sharma, ordförande för Rockefeller International, slår fast att den amerikanska ekonomin befinner sig i den “största av alla bubblor”.

    Han beskriver hur den imponerande tillväxten, som ofta hyllas av Wall Street, i själva verket har drivits av massiva statliga skulder och en handfull techjättar med svindlande värderingar.

    Sharma målar upp en dyster bild: Det krävs nu nästan två dollar i ny statsskuld för att skapa en dollar i BNP-tillväxt – en 50-procentig ökning på bara fem år.

    Men nu börjar fasaden spricka, skriver Fortune.

    https://www.dagensps.se/bors-finans/varningen-usa-lever-pa-lanad-tid/

    Mvh,

  159. Paul Håkansson

    Claes-Erik Simonsbacka
    17:47, 2024-12-24

    Du precis som jag har läst Nordangåtds, Rockefeller en klimatsmart historia. Vad är kontentan, jo en världsregering med UN som styrande där Rockefellers mfl är de som sitter vid rodret. Drönarna som nu fullständigt exploderar i USA s luftrum är högst oroväckande. Lyssna här https://www.youtube.com/watch?v=FE1iqDC6RN8

  160. Ulf

    Svar 158,

    Samma svammel och önskedrömmar som vanligt ifrån de som är USA kritiker. Detta har pågått i 50 år. Det finns gott om länder med högre skuldsättning än USA som inte är reservvaluta. Den dagen det börjar tittas på skuldsättningen så ligger förstås EU mycket värre till. Frankrike exempelvis har lika hög skuldsättning och ingen tillväxt. Så smäller det så smäller det absolut inte först i USA. Det kan jag lova. USA är starkt nog att täppa igen skuldberget när man vill. Tyvärr är inte EU det. Mest pga den dåliga konkurrenskraften. En dålig kombo med skuldsättning.

  161. BD-Nille

    #15 Fredrik S
    Jag skummade igenom din länk om SVK:s projekt Nord-Syd.
    https://www.svk.se/nordsyd
    Ja, som du antyder är ju tidplanen minst sagt otydlig: ” de mest långsiktiga åtgärderna beräknas ta flera decennier att genomföra”…
    Och som jag skrev i #141 hade ju kapacitetsförstärkningen inte alls behövts, om vi hade behållit 12 reaktorer i SE3/SE4. En hel del av pengarna i Nord-Syd skulle nu istället kunna satsas i nya reaktorer, så slår man två flugor i en smäll. Så skulle den gamla tidens ingenjörer ha resonerat.
    Man kan läsa vidare om delprojektet Uppsala:
    https://www.svk.se/utveckling-av-kraftsystemet/transmissionsnatet/transmissionsnatsprojekt/nordsyd/nytt-om-nordsyd/svenska-kraftnat-soker-tillstand-att-bygga-for-ett-vaxande-uppsala/
    ”… klimatförändringarna har visat hur angeläget det är, säger Anna Isenberg, programledare för investeringspaketet NordSyd på Svenska kraftnät.”
    De allra flesta på detta forum vet att hela Sveriges utsläpp av CO2 utgör cirka 0,1% av de globala. Även om vi skulle tro på IPCC modeller, så är det ju uppenbar enkel matematik: Det finns INGEN åtgärd i Sverige, inget projekt, inget beslut vare sig privat, i kommuner, i regioner, i myndigheter eller i riksdagen – som på något mätbart sätt kan påverka globala CO2-utsläpp eller klimaten runt om i världen.
    Likväl menar en ”programledare” på SVK att nya elförbindelser mellan Mehedeby i Tierp kommun och Odensala i Sigtuna kommun ska bidra till att förhindra klimatförändringarna?
    Det som stör mig allra mest är alla dessa branschkollegor, väl utbildade ingenjörer eller iaf akademiker, som deltar i förljugenheten och hyckleriet.
    Yrkeshedern hos den gamla tidens ingenjörer i elkraftbranschen finns inte kvar i denna nya märkliga tid.

    God Fortsättning till er alla!

  162. BD-Nille

    #161 mig själv
    Min kommentar avser #155, inte nummer #15 – det försvann en siffra….

  163. Ulf

    Det är inte så att skuldsättning är ofarligt men i debatten förekommer inga nyanser. Reservvaluta kan hjälpa en att få lägre ränta men i praktiken inte hjälpa ett land att låna. Tappar marknaden förtroendet så spelar reservvaluta inte någon roll alls.
    USAs alldeles för stora löpande underskott är ett problem. Framförallt för att ingen vill sätta stopp för det. Med ganska enkla medel kan USA stoppa lånekarusellen, vilket framgår av denna artikel.
    https://www.di.se/debatt/stora-finansiella-problem-och-politisk-ovilja-att-losa-dem/

    Problemet är som vanligt om det smäller i USA så är det andra länder som är sämre rustade som åker på de stora smällarna. Italien, Frankrike, Spanien, Storbritannien m fl. Även om Tyskland har lägre statsskuld så är det löpande underskottet stort och ekonomin dålig.
    Emedan USA kan höja en del punktskatter, reformera ett par stora kostnadsdrivare pension, medicare etc utan några gigantiska problem, så är det inte i andra länder. USAs skuld är dessutom i viss mån en chimär. Skuld till FED som i princip kan makulera den skulden genom att vända likvid flödet.
    Frankrike, Storbritannien och Tyskland ser jag som länder med jätteproblem.
    Frankrike för de slagit i taket för skattehöjningar. Alla skattehöjningar ifrån dessa nivåer förstör ekonomin och ökar underskottet. Utöver det varje liten förändring möts av enorma protester och det saknas helt förståelse för hur en ekonomi fungerar. Storbritannien har högt underskott och en utomordentligt korkad regering. Fullt i klass med den innan Thatcher.
    Tyskland har begått energi harakiri och fastnat i gamla industriella strukturer och gröna Astrid Lindgren sagor.
    Dock kan de åtgärda några problem ganska snabbt vid regeringsbyte. Starta om kärnkraftverk och lägga ner klimattramset.
    Men om USA nyser blir alla förkylda och problem som USA ganska enkelt kan fixa kan många andra inte göra något åt. Även Sverige drabbas hårt även med en mycket låg skuld.
    Så en skuldkris i USA skulle antagligen ändå göra USA till relativ vinnare i Väst. Problemet är förstås hanteringen av fientliga länder som framförallt Kina, som iofs har sin egen ekonomiska kris att hantera pga synnerligen dåligt ledarskap.

  164. Per Johansson

    Har ofta funderat på en sak om växthuseffekten. Det är ju känt att växthusodlare sprutar in koldioxid i sina växthus–någonstans mellan 1000-1500 ppm lite beroende på vad de odlar. Det skulle vara intressant att utföra ett experiment– för att se om det är varmare i ett växthus som innehåller 1500 ppm eller om temperaturen är densamma som i ett växthus som innehåller atmosfärens ca:425 ppm CO2. Klimatvetenskapen vet ju att det är värmen som stiger först– sedan ökar koldioxiden. Det innebär i så fall att CO2 inte driver värme – och att vi inte kan ha någon växthuseffekt. Det är glaset i växthuset som fångar in solen strålning och värmer jordytan–inte CO2 som är växternas mat…

  165. Leif Åsbrink

    164 Per Johansson

    ”Växthuseffekten” när det gäller klimatet har ingen likhet med med ett växthus. Växthuset bygger på att glaset släpper igenom synligt ljus som värmer allt som finns inne i växthuset. Detta gör luften i växthuset varmare och den varmare luften är instängd i växthuset. Glaset är ogenoskinligt för infrarött ljus, men glaset absorberar och sänder ut infrarött åt båda hållen.Glaset är kallare än luften i växthuset så det sker en liten värmetransport till glaset från luft, CO2, golv mm i växthuset. dvs allt som är varmare än glaset. Glaset är varmare än luften nutanför så det sker en liten värmetransport genom strålning från glaset till omgivande luft (och, väldigt lite, ut mot rymden ifall det är molnfritt.) Det är mycket strålning som lämnar glaset uppåt, det är nästan en svartkroppsstrålare, men strålningen mot glaset är nästan lika stark, därför är värmetransporten genom strålning obetydlig.

    Värmetransporten genom glaset sker med konvektion. Varm luft värmerglaset på insidan genom direktkontakt och det varma glaset kyls på utsidan genom direktkontakt med den kallare luften utanför.

    I växthus har man ofta kanalplast, fungerar som tvåglasfönster. Den stillastående luften mellan två plastskikt isolerar dem från varandra. Det inre plastskiktet kan då bli mycket varmare än det yttre.

    Isolerrutor för bostäder har inte luft mellan glasytorna utan argon. Argon leder värme sämre än luft. Argon är fullständigt genomskinligt för infrarött och påverkar inte alls värmetransportenmellan genom strålning mellan glasskivorna.

    Hur mycket CO2 det finns i växthuset påverkar inte temperaturen alls. Det är värmeledningen genom glaset som bestämmer temperaturen.

    Du skriver: ”Klimatvetenskapen vet ju att det är värmen som stiger först– sedan ökar koldioxiden. ” Detta är helt fel, ologiskt. Det är många olika mekanismer som kopplar temperatur och koldioidhalt. T.ex. på våren blir det varmare, då sjunker koldioxidhalten. (därför att växterna börjar förbruka koldioxid.)

    CO2-halt och temperatur verkar inte vara tidsförskjutna i vår tid. Se figur här: https://www.climate.gov/news-features/climate-qa/if-carbon-dioxide-hits-new-high-every-year-why-isn%E2%80%99t-every-year-hotter-last

    Växthuseffekten i klimatsammanhang handlar om fenomen högt uppe i troposfären. Om det komer jag snart att skriva mer i diskussionen här: https://klimatupplysningen.se/jordens-energibalans-och-reglersystem/
    #17, #18,#19,#94,#95,#97,#98,#99,#100 och #101

    Du skriver också: ”Det innebär i så fall att CO2 inte driver värme – och att vi inte kan ha någon växthuseffekt.” CO2 driver inte värme i ett växthus. Därur kan du INTE dra slutsatsen att CO2 inte kan påverka jordens värmebalans. Jag hoppas du kan förstå varför av mina kommande svar på #100 och #101. Just nu är jag för trött, måste ta en tupplur.

  166. Dumsnuten

    #165 Leif

    ”Du skriver: ”Klimatvetenskapen vet ju att det är värmen som stiger först– sedan ökar koldioxiden. ” Detta är helt fel, ologiskt. Det är många olika mekanismer som kopplar temperatur och koldioidhalt. T.ex. på våren blir det varmare, då sjunker koldioxidhalten. (därför att växterna börjar förbruka koldioxid.)”

    Men detta är väl sant med haven? Hav som blir varmare avger Co2 och kalla hav absorberar?

  167. Claes-Erik Simonsbacka

    Breaking Down the Wealth of America’s Top 20 Billionaires

    ”These 20 individuals have a combined wealth of $2.7 trillion, which is more than the annual GDP of countries like Russia ($2.2T), Canada ($2.1T), and Italy ($2.0T).”

    https://www.visualcapitalist.com/breaking-down-the-wealth-of-americas-top-20-billionaires/

    Mvh,

  168. Claes-Erik Simonsbacka

    Ulf #160

    Tror nog att den amerikanska ekonomin under år 2025 kommer att överträffar resten av världen och förbli stark åtminstone under det första året av Donald Trumps regering. Ser vi till det förflutna är president Trumps primära intresse ekonomin. Därför kommer han att göra allt han kan för att fortsätta stödja den.

    Mvh,

  169. BD-Nille

    Varför varierar klimatet?

    Råkade hamna på SGU:s hemsida:

    https://www.sgu.se/om-geologi/ett-klimat-i-standig-forandring/vad-orsakar-andringar-i-klimatet/

    Få en känsla att denna myndighet kanske klarat sig bäst från direktiv om, och infiltration av, klimatkris-alarmism.

  170. Ulf

    Svar 168,

    Ekonomin i ett land är det som är viktigast. En god ekonomisk utveckling gör att ett land har råd med sjukvård, utbildning etc. Det är grunden för allt välmående inklusive innovationer och sådant som skapar ännu bättre ekonomi. Trump har ett mycket bättre ekonomiskt program än Biden på kort och lång sikt. Dock måste troligen så småningom det löpande budgetunderskottet minskas, men att marknaden ”säger ifrån” kan ta många år.
    Det enda vi vet är att den kommer säga ifrån i Europa långt tidigare och just nu är det Frankrike som ligger närmast att bli nästa Grekland inom EU. Storbritannien ser heller inte allt för kul ut. Så är man rädd för skuldsättningskriser så är det dit man tittar och inte på USA.

  171. BD-Nille

    En statlig aktör som är helt styrd av klimatalarmism är Vattenfall AB, Det är obegripligt att även nuvarande regering har denna instruktion till bolaget. Det enda regeringen verkar ha gjort, är att städa bort Kårberger ur styrelsen.

    För ingen kan väl ha missat reklamen ”Fossilfri inom en generation” som Vattenfall pumpar ut dagligen i TV och tidningar.

    Det önskade läget är uppenbarligen en återgång 200 år bakåt i tiden, när Sverige hade cirka 2 miljoner innevånare. Då 80-90% av befolkningen ingen fritid hade, utan bara var sysselsatta med jordbruk och att skaffa mat för dagen och för den kommande vintern.

    Men kol och olja lyfte efterhand mänskligheten ur detta armod, och dessa energikällor tillsammans med naturgas står idag för 80% av energianvändningen.

    Detta vill statliga Vattenfall, Sveriges regiring och EU och FN ta bort inom en generation, säg 25 år.

    Vi får se hur det går.

  172. #Ulf 170#

    ”… just nu är det Frankrike som ligger närmast att bli nästa Grekland inom EU.”

    Det stämmer, och det mest sannolika är att franska regeringar fram till president-och parlamentsvalen 2027 kommer att agera som en expeditionsministärer utan makt och vilja att ta tag i problemen.

  173. Leif Åsbrink

    #166 Dumsnuten

    Din fråga: Men detta är väl sant med haven? Hav som blir varmare avger Co2 och kalla hav absorberar?

    Eller snarare påståendet ”varmare hav gasar ut mer koldioxid” är vanligt, men felaktigt. Sanningen är att högre temperatur i gränsskiktet mellan hav och atmosfär påverkar jämvikten mellan hav och atmosfär. På ställen där flödet går från hav till atmosfär blir flödet större när temperaturen stiger och på ställen där flödet går från atmosfär till hav blir flödet mindre.

    Nettoeffekten, medelvärdesbildat över hela jorden blir att flödet från atmosfären till havet avtar när temperaturen stiger. Nettoflödet av CO2 globalt går alltid ner i havet, dock med en av temperaturen beroende hastighet.

  174. johannes

    #169 BD-Nille
    Bless them. Jag brukar kika in då och då på SGU sidor för att få tröst.
    Jag tror det är lite för mäktigt för alarmisterna att kapa geologin, men inget förvånar mig mer. Några nya politiskt utsedda chefer, lite avskedande och gruppmobbing med en grupp av geologer som lallar med i rädslan, så är den organisationen också kapad.

    Det är ju geologin som är det ultimata beviset för klimatförändringar vida större än det lilla vi upplevt de sista 100 åren med våra fossila bränslen.

    Geologin är inte med alarmisterna eller de som tror att CO2 betyder något mer än vad CO2 redan gjorde för 50 år sedan. En obekväm uppförsbacke, men alarmisterna är bra på förnekelse.

    Sedan har vi arkeologerna, men de håller mer tyst om sina kunskaper om klimatvariationerna utan vår iblandning, lite konflikträdda i största allmänhet.

  175. Claes-Erik Simonsbacka

    #13 och #32 fortsättning

    Tesla: A House Of Cards Ready To Collapse
    Dec. 24, 2024

    Marknaden är fortfarande på ett euforiskt humör efter valet. Eftersom Elon Musk backade Donald Trumps kampanj och nu leder Department of Government Efficiency under hans kommande administration, har Teslas aktieägare jublat mest.

    Men även om de mest extrema riskerna som beskrivs i vår artikel inte realiseras, går det inte att förneka att Teslas nuvarande aktiekurs helt enkelt inte är meningsfull. Även efter att vi förbättrat flera antaganden i vår modell som ledde till beräkningen av högre egenvärde, förblev Tesla extremt övervärderat, särskilt efter den senaste körningen. Aktien är för närvarande frikopplad från fundamentala faktorer, och vi tror inte att den nuvarande löpningen kommer att pågå mycket längre, med tanke på de sprudlande multiplikatorerna som aktierna handlas med. Det är därför vi anser att att ge Tesla ett betyg på försäljning är det lämpligaste att göra just nu.

    https://seekingalpha.com/article/4746287-tesla-a-house-of-cards-ready-to-collapse

    Mvh,

  176. Claes-Erik Simonsbacka

    Ulf #170

    Sjukvårdssystemet i USA
    USA:s sjukvårdssystem är känt för att vara ett av de dyraste i världen, vilket medför stora utmaningar för både patienter och vårdgivare. Enligt statistik spenderar USA 17,6 procent av sin BNP på sjukvård, vilket är nästan dubbelt så mycket som Sverige, som ligger kring nio procent. Trots dessa höga kostnader har cirka 10 procent av befolkningen ingen sjukförsäkring, vilket innebär att de står inför enorma ekonomiska risker om de behöver medicinsk vård.

    Kostnaderna för vanliga medicinska tjänster är också avskräckande. Till exempel kan ett läkarbesök kosta omkring 500 dollar för en oförsäkrad person. Behandlingar för mer allvarliga tillstånd, såsom brutna ben, kan kosta mellan 15 000 och 50 000 dollar beroende på komplikationerna. Sjukhusvistelser kan kosta från 3000 dollar per natt utan att inkludera mediciner eller behandlingar. Denna kostnadsstruktur gör att många amerikaner undviker att söka vård tills det är absolut nödvändigt, vilket kan leda till sämre hälsoutfall.

    Dessutom påverkas kvaliteten på vården av försäkringssystemet. Försäkringsbolag kan neka vissa behandlingar eller mediciner baserat på deras policyer, vilket skapar osäkerhet och stress för patienterna.

    Mvh,

  177. Claes-Erik Simonsbacka

    Ulf #170

    Utbildningssystemet i USA
    Det amerikanska utbildningssystemet står också inför betydande utmaningar. Skolorna varierar kraftigt i kvalitet beroende på geografisk plats och socioekonomiska faktorer. I många områden får skolor finansiering genom lokala fastighetsskatter, vilket innebär att skolor i rika områden ofta har fler resurser än de i fattigare områden. Detta leder till stor ojämlikhet i utbildningskvalitet och möjligheter.

    Enligt rapporter presterar amerikanska studenter under genomsnittet jämfört med sina internationella motsvarigheter inom ämnen som matematik och läsförståelse. Detta beror delvis på bristande resurser, stora klassrum och otillräcklig lärartäthet i vissa distrikt. Dessutom finns det en stor debatt kring standardiserade tester och deras effektivitet när det gäller att mäta studenters kunskaper och färdigheter.

    Trots dessa problem finns det också framgångsrika skolor och program som arbetar för att förbättra utbildningen för alla studenter. Initiativ som ”charter schools” och ”magnet schools” syftar till att erbjuda alternativ till traditionella offentliga skolor, men dessa program är inte alltid tillgängliga för alla elever.

    Mvh,

  178. Per Johansson

    #165 Ulf Åsbrink.
    Professor Nasif Nahle har i en godkänd vetenskapsstudie bedömt den hastighet med vilken värme hålls kvar av CO2-molekyler–hans arbete godkändes av fakulteten för fysik vid University i Nuevo Leon (Mexiko) som är peer-reviewed. CO2-molekyler behåller värmen bara 0,0001 av en sekund, så CO2-driven uppvärmning ”är inte fysikalisk möjligt”…

  179. Per Johansson

    #165 Leif Åsbrink
    Jag skrev fel förnamn i min kommentar(Ulf) det ska vara Leif och inget annat,
    Jag ber om ursäkt för det.

  180. Claes-Erik Simonsbacka

    #176 fortsättning

    Prislista för sjukvårdsförsäkringar i USA
    Här är en översikt över de genomsnittliga kostnaderna för sjukvårdsförsäkringar:

    – Genomsnittlig kostnad för privat sjukvårdsförsäkring: En genomsnittligt prissatt privat sjukvårdsförsäkring kostar cirka $450 till $600 per månad. Detta innebär att den årliga kostnaden blir ungefär $5,400 till $7,200.

    – Kostnad för familjeförsäkring: För en genomsnittligt stor amerikansk familj ligger kostnaden för en sjukhusförsäkring på cirka $1,200 till $1,500 per månad, vilket motsvarar en årskostnad på $14,400 och $18,000.

    – Täckning och avgifter: Det är viktigt att notera att dessa priser kan variera beroende på vilken typ av plan man väljer (t.ex. HMO, PPO) och vilka specifika tjänster som ingår i försäkringen. Individer som köper försäkring via Health Insurance Marketplace kan hitta olika premier baserat på deras inkomst och berättigande till subventioner. Till exempel:
    – Bronsplaner (lägre premier men högre egenkostnad) kan ha premier runt $300 till $500 per månad.
    – Silverplaner (måttliga premier och egenkostnad) varierar vanligtvis från $400 till $700 per månad.
    – Guldplaner (högre premier men lägre egenkostnad) kan prissättas mellan $500 och $900 per månad.

    – Många amerikaner får sjukförsäkring genom sina arbetsgivare. Den genomsnittliga arbetsgivarsponsrade familjeplanspremien var cirka 22 200 USD årligen 2023, med anställda som vanligtvis bidrar med cirka 28 % av den kostnaden.

    – Utöver månatliga premier finns det andra kostnader förknippade med sjukförsäkring:

    Självrisker: Den genomsnittliga självrisken för arbetsgivarsponsrade planer var cirka 1 763 USD för singelskydd och cirka 3 600 USD för familjetäckning 2023.

    Co-pays och Co-assurance: Co-pays (fasta avgifter som betalas vid tjänstetillfället) kan variera avsevärt beroende på typen av tjänst (t.ex. primärvårdsbesök kan ha en co-pay på cirka $25-$40). Samförsäkring (den procentandel du betalar efter att ha uppfyllt din självrisk) varierar vanligtvis från 10 % till 30 %.

    Mvh,

  181. Fredrik S

    BD-Nille #161

    Nä, precis. Fokuset har ändrats, gröna strateger och aktivister har har tagit över på pragmatikernas bekostnad.

    Expertisen har funnits där hela tiden men det är de gröna visonärerna som makthavarna lyssnat på de senaste 25 åren åtminstone.

    Här hemma och i hela EU.

  182. Claes-Erik Simonsbacka

    #177 fortsättning

    Nedan följer en detaljerad uppdelning av kostnaderna för olika utbildningsnivåer från och med läsåret 2023-2024:
    I allmänhet finansieras offentlig grund- och gymnasieutbildning av lokala, statliga och federala skatter, vilket innebär att det inte finns några terminsavgifter för invånarna. Däremot kan föräldrar ådra sig kostnader för skolmaterial, fritidsaktiviteter och transporter. Den genomsnittliga utgiften per elev i offentliga skolor är cirka 13600 USD per år.

    Privatskolor: Undervisningen för privata grundskolor och gymnasieskolor kan variera kraftigt. I genomsnitt:
    Grundskola: Cirka $12 000 till $15 000 per år.
    Gymnasium: Cirka $15 000 till $20 000 per år.

    Community Colleges erbjuder tvååriga associerade grader och tar vanligtvis ut lägre undervisningsavgifter jämfört med fyraåriga institutioner. Den genomsnittliga årliga undervisningen för studenter i staten är cirka $3 500 till $4 500.

    Offentliga fyraåriga universitet: För läsåret 2023-2024:
    In-State Students: Genomsnittlig undervisning är runt $10 000 till $12,000 per år.
    Studenter utanför staten: Genomsnittlig undervisning kan variera från $25 000 till $35 000 per år.

    Privata fyraåriga universitet: Undervisningen vid privata högskolor tenderar att vara högre. Den genomsnittliga årliga kostnaden är cirka $38 000 till $55 000 per år.

    Förutom studieavgifter bör studenter överväga andra utgifter som:
    – Bostäder på campus kan variera från $10 000 till $15 000 per år beroende på institutionens läge och bekvämligheter.

    – Studenter spenderar vanligtvis mellan $1 200 och $1 500 varje år på läroböcker och annat utbildningsmaterial.

    – Många institutioner tar ut ytterligare avgifter (t.ex. teknikavgifter eller aktivitetsavgifter) som kan lägga till ytterligare några hundra dollar årligen.

    Mvh,

  183. Claes-Erik Simonsbacka

    #180 och #182

    Genomsnittlig lön för män och kvinnor inom tjänstesektorn (service), industri och handel i USA.

    Tjänstesektorn omfattar ett brett utbud av yrken inklusive sjukvård, utbildning, finans och besöksnäring. Enligt BLS-data från 2023:
    – Män: Den genomsnittliga månadslönen är cirka 5 430 USD.
    – Kvinnor: Den genomsnittliga månadslönen är cirka 4 420 USD.

    Industrisektorn omfattar tillverkning, konstruktion, gruvdrift och montage. Lönerna kan variera kraftigt beroende på specifika roller inom dessa branscher. Baserat på färsk statistik:
    – Män: Den genomsnittliga månadslönen är cirka 6 500 USD.
    – Kvinnor tjänar i genomsnitt 5 200 USD per månad.

    Handelssektorn omfattar främst parti- och detaljhandel. Detta inkluderar jobb som sträcker sig från säljare till chefspositioner. Genomsnittslönerna är följande:
    – Män: Den genomsnittliga månadslönen är ungefär 5 800 USD.
    – Kvinnor tjänar i genomsnitt $4 700 per månad.

    Källor: Bureau of Labor Statistics (BLS), US Department of Labor och Pew Research Center.

    Kvinnors inkomster är cirka 81 % av männens löner.

    Mvh,

  184. CES,

    Jag tror att du blandar lite äpplen och päron här. Sjukvårdssystemet är en sak och själva den medicinska vården en annan. Jag skulle tro att USA har den absolut bästa sjukvården i Världen. Men den är dyr. De siffror som du ger för t.ex. benbrott eller bara för ett läkarbesök är ungefär desamma i Sverige. Istället betalar vi skyhöga landstings- eller regionsskatt i Sverige. Jag vet inte vad skattesatsen ligger på idag men jag skulle gissa att ett hushåll betalar bortåt 100 000 kr per år.

    Delstaterna har också fördyrat vården genom att blanda in saker som äktenskapsrådgivning och annat icke-medicinskt i de obligatoriska sjukvårdsförsäkringar som arbetsgivarna betalar för. Böterna för medicinsk felvård är också skyhöga, vilket förstås ökar försäkringspremierna.

    Du kan inte rakt av jämföra ett mer eller mindre egenfinansierad system med det svenska där allt är nästan ”gratis”.

  185. Claes-Erik Simonsbacka

    # 183 fortsättning

    USA´s Federala inkomstskattesatser (från och med år 2024) varierar baserat på inkomstklasser men kan uppskattas till cirka 12% till 22% för de flesta medelinkomsttagare.

    Mvh,

  186. Claes-Erik Simonsbacka

    Sanctions? Russia is now using bitcoin for international trade
    Dec. 26, 2024

    Översatt:
    Kan man vara en stark krypto-understödjare och en anhängare av USA:s dollars överhöghet? Den hållningen kan bli ett dilemma för den tillträdande presidenten Donald Trump, som har hyllat båda målen för sin nästa administration.

    Exempel: Eftersom amerikanska sanktioner komplicerar Rysslands internationella handel, vänder sig landet till bitcoin ( BTC-USD ) och andra digitala valutor för betalningar över dess gränser.

    ”Som en del av den experimentella regimen är det möjligt att använda bitcoins, som vi har utvunnit här i Ryssland [i utrikeshandelstransaktioner],” sa finansminister Anton Siluanov till tv-kanalen Russia-24. ”Sådana transaktioner förekommer redan. Vi anser att de bör utökas och utvecklas ytterligare. Jag är övertygad om att detta kommer att hända nästa år.”

    Nyheten följer Kremls nyligen godkända en preliminär rättslig ram som involverar ryska kryptogruvbolag och stödjande kommentarer från sektorn tidigare denna månad av landets högsta ledare.

    ”En berättigad fråga: varför samla [dollar] reserver om de kan förloras så lätt?” sade Vladimir Putin vid investeringsforumet i Moskva. ”Vem kan förbjuda Bitcoin? Ingen. Och vem kan förbjuda användningen av andra elektroniska betalningsmedel? Ingen. Eftersom detta är ny teknik, och oavsett vad som händer med dollarn, kommer dessa verktyg att utvecklas på ett eller annat sätt eftersom alla kommer att sträva efter för att minska kostnaderna och öka tillförlitligheten.”

    https://seekingalpha.com/news/4390904-sanctions-russia-is-now-using-bitcoin-for-international-trade

    Mvh,

  187. Fredrik S

    Ingemar Nordin, CES

    Ja, svårt att jämföra rakt av och alla dessa siffror blir bara förvirrande.

    I Europa har vi i princip två system, Försäkringsfinasierade (Bismarckmodellen) och skattefinansierade (Beveridgemodellen).

    I den förstnämnda tecknar alla medborgare (obligatoriskt) en försäkring via en försäkringskassa, vilket det finns ett antal av, som sedan betalar för den vård medborgaren behöver. Vårdinstitutioner ägs inte av försäkringskassorna utan av olika former av privat och offentligt ägande. Länder med försäkringsmodell är tex Schweiz, Tyskland, Österrike, Frankrike, Nederländerna, Luxemburg mfl

    Den andra är vi själva bekanta med och är baseras på skattefinansiering och vårdinstitutioner som ägs i första hand offentligt. Förutom vi själva GBR, Norden, Grekland Italien etc.

    Det som mest skiljer USA från Europa vad sjukvårdssystem beträffar är i Europa är att landet saknar allmän sjukförsäkring och svårigheter att införa obligatorisk sjukförsäkring.

  188. Fredrik S

    #187 rättelse

    Äsch, det blev lite fel i sista meningen, för lite glögg.

    ”Det som mest skiljer USA från Europa vad sjukvårdssystem beträffar är att landet saknar allmän sjukförsäkring och svårigheter att införa obligatorisk sjukförsäkring.”

  189. Ulf

    CES,

    Ja man kan tycka det är orättvist att alla i USA inte omfattas av försäkringarna och att det är dyrt bl a pga stämningsrisken.
    Men å andra sidan så är sjukvården ett rent lotteri i Sverige. Här får du ofta vänta i långa köer på livsviktig behandling. En väntan som i många fall gör din cancer till livshotande istället för botbar. Ingen idé att du protesterar för jag vet att det tyvärr är så. Jag vet att det dessutom är mer regel än undantag. Så personligen hade jag föredragit det amerikanska systemet. Våra cancerköer som det inget skrivs om är en nationell skam. Av någon anledning uppmärksammas detta tyvärr inte alls i den omfattning som det borde.
    Däremot går det att spara pengar genom exempelvis undanröja juridiken bakom stämningar etc. Men kvaliteten är mycket högre eftersom du faktiskt får vård och riktigt bra vård. Utom de 10 procenten som hamnar mer i en svensk situation.

    Utbildningssystemet, ja USA producerar ändå en spets som gör dem oslagbara vad gäller utveckling. Dessutom söker sig många av de vassaste hjärnorna ifrån andra länder till deras universitet.

    USAs rykte i Europa är sämre än verkligheten. Troligen för att vi är så väldigt rädda för att granska våra egna system. Vården är bra i Sverige. Men vad hjälper det när du får den för sent eller aldrig?

    Hela EU hade mått mycket bättre om vi slutar fokusera på hur dåligt vi tycker det är i USA och istället fokuserar på att nå upp till deras nivå på många områden. Men jag antar att storytelling om USA döljer att det är vi som sitter med problemen på de flesta områden. Sen handlar det rätt mycket om okunskap också. Både om USA men även om våra egna länder.

  190. Fredrik S

    Ulf #189

    ”USAs rykte i Europa är sämre än verkligheten. Troligen för att vi är så väldigt rädda för att granska våra egna system. Vården är bra i Sverige. Men vad hjälper det när du får den för sent eller aldrig?”

    Visst är det så. Fokuset ska flyttas speciellt av betongpartiet och och vänsterut.

    Hår i Europa är det det försäkringsbetlada modellen som funkar bäst, speciellt vad vad service, tillgänglighet och definitivt köer beträffar.

    Som bonus i de länderna slipper man den tröttsamma debatten och privat sjukvård och vinst som vi plågas med.

    Där köper försäkringskassorna in den vård som passar bäst och privat, stiftelse och offentlig drift blandas på ett sundare sätt än hemma där landstingen är ineffektiva och bränner pengar i onödan.

    Men här stannar debatten vid vinst och privat och så tas USA upp trots att jämförelsen är i sammanhanget ointressant.

  191. Berra

    Halleluja…”Kör man 70-90 kommer batteriet räcka väldigt mycket längre än om man kör i 110”

    https://sverigesradio.se/artikel/undvik-eltorsk-i-jultrafiken-sa-maxar-du-elbilsbatteriet

    Men om hastigheten på just den vägsträckan är 110…?

  192. foliehatt

    Berra,
    de får hålla sig till 80-skyltade vägar

  193. Berra #191
    EU får väl typa om alla batteribilar till EU-moppar.

  194. Erik

    Nya Tider: ”Varningar om risken för sträng vinter undanhålls allmänheten”
    Artikeln fortsätter för prenumeranter, men det som är fritt för alla är tillräckligt intressant för att motivera en länk.

    https://www.nyatider.nu/varningar-om-risken-for-strang-vinter-undanhalls-allmanheten/

  195. Leif Åsbrink

    #178 Per Johansson

    Du skriver: ”Professor Nasif Nahle har i en godkänd vetenskapsstudie bedömt den hastighet med vilken värme hålls kvar av CO2-molekyler–hans arbete godkändes av fakulteten för fysik vid University i Nuevo Leon (Mexiko) som är peer-reviewed. CO2-molekyler behåller värmen bara 0,0001 av en sekund,”

    Ja detta är mycket välkänt men som du beskriver det, väldigt illa förmulerat. CO2-molekyler behåller sin excitationsenergi under mycket kort tid. Exakta data är väl kända sedan gammalt.

    Livslängden för det exciterade tillståndet är i storleksordningen sekunder för en ensam CO2-molekyl i vakuum när den inte utsätts för strålning. Typ tomma rymden med dess bakgrundsstrålning av 3 Kelvin. I atmsfären, vid marken, kolliderar CO2 med något annat unefär 1000 gånger per sekund. Den totala energin vid kollissionen, CO2-molekylens excitationsenergi plus energin från själva kollissionen sedd i det gemensamma tyngdpunktssystemet plus excitationsenergin i det CO2 kolliderat med fördelas på de två kolliderande molekylerna huvudsakligen som rörelseenergi, dvs värme. (den gemensamma tyngdpunkten bevaras.) Resten av energin fördelas som excitationsenergi på de två molekylerna, företrädesvis rotationsenergi.

    Det är detta, att att livslängden bestäms av kollissionsfrekvensen och inte påverkas av den naturliga livslängden som är orsaken till att det elektromagnetiska fältet på koldioxidens resonansfrekvens vid 667 cm-1 står i termodynamisk jämvikt med omgivande luft. Det finns inget nytt i det.

    Jag hittade Professor Nasif Nahle arbete här: https://www.scirp.org/journal/paperinformation?paperid=97917 Jag vet ju inte om det är denna du syftar på, men jag antar att om det inte är denna så är det någon liknande.

    Han skriver: ”Now, in normal laboratory conditions, the energy of the absorbed photons is dissipated into an infinite heat bath; i.e. no photons are reemitted! Once the energy is absorbed, it stays in the absorbant.” Det första ledet är nästan rätt, det är mycket sällan excitationsenergin leder till emission av en foton, men det andra ledet är alldeles galet och visar på djup okunnighet hos både författare och granskare. Dessuton, processen att excitationsenergin omvandlas till rörelseenrgi går åt båda hållen. Värme, dvs energin i kollissioner omvandlas med rätt stor sannolikhet till excitationsenergi. Vid rumstemperatur befinner sig cirka 5% av alla CO2-molekyler i det exciterade tillståndet. Mycket välkända saker. Se här: https://en.wikipedia.org/wiki/Boltzmann_distribution

    Artikeln är lång och innehåller massor av förenklade modeller typ absorptionen i atmosfären beror inte av frekvensen.

    Din tolkning av artikelnär fel: ”så CO2-driven uppvärmning ’är inte fysikalisk möjligt’ Artikeln är lång och krånglig med diverse beräkningar för Mars och Venus. Slutsatsen att CO2 inte bidrar till jordens värmebalans dras ur ett antal olika modellberäkningar av tveksam art.

    Publikationen: Atmospheric and Climate Sciences Är listad som predatory journal här: https://predatoryjournals.org/news/f/list-of-all-scirp-predatory-publications vilket jag finner självklart. Jag tror inte artikeln skulle gå att få in in en högklassig publikation.

  196. Berra

    Nu kommer vi att dö….igen…

    https://sverigesradio.se/artikel/sa-var-klimataret-2024-allt-fler-drabbas-av-extremvader

  197. Berra #196

    Larmet kommer för World Weather Attribution och Climate Central. Det är ett ”forskningscentra” med enda syftet att påstå att uppvärmning orsakar fler och värre extremväder. Riktig forskning visar att det saknas en empirisk grund för sådana påståenden, men att det varit något fler varma dagar på vissa håll i världen. Inget tyder på fler torkperioder eller översvämningar, eller något annat ”extremt”.

    Man undrar var de har fått siffrorna ifrån, om det gäller sommar eller vinter och i vilka länder.

  198. Berra

    #197 Ingemar Nordin:

    Jag var ironisk. Men tyvärr så verkar det vara dags för en nu ”klimat”-kampanj så att folk har något att prata om under mellandagarna och skrämma upp varandra mer och mer…

  199. Berra

    #197: Lägger till detta

    https://sverigesradio.se/artikel/darfor-doftar-inte-hyacinterna-lika-mycket-langre

    Kommentar:
    https://thoralfsblogg.com/2024/12/25/arets-sista-logn-fran-p4-radio-kalmar/#more-22435