Stormeld mot vindkraften

Trådar1

I dagens Sydsvenskan har undertecknad, Per-Olof Eriksson samt Björn Törnvall en artikel om konsekvenserna av vindkraftens krav på elnätet. Svenska elkunder kommer att få ytterligare kostnader på sin elräkning i form av ökade nätavgifter. Subventioneringen av vindkraften driver alltså direkt fram ytterligare kostnader för elkunderna.

På dagens Teknikdebatt har jag idag en artikel som replik till två centerpartister som predikar vindkraftens lov.

Lotta Gröning har också kommit till insikt i dagens Norrbottenskuriren.

Det börjar lossna!

Alla artiklar går att kommentera!

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Lotta Gröning tillhör det fåtal som vågar avstå från politisk korrekthet och levererar sunt förnuft.

 2. ThomasJ

  I Sundsvalls Tidning finns idag nedan läsvärda debattinlägg:

  http://st.nu/opinion/debatt/1.3957150-vindkraften-ar-bade-dyr-och-onodig

  Mvh/TJ

 3. Bra ledare i dagens YA om att Sverige klarar sig inte enbart med vatten- och vindkraft och att kärnkraften är miljövänligare, mer stabil och billigare än övriga alternativ:
  http://www.ystadsallehanda.se/opinion/huvudledare/article1554682/Ohallbar-syn-pa-energiforsorjning.html

 4. Jan E M

  Börje Gustavsson #3

  Jag håller helt och hållet med ledaren. Det behövs statliga subventioner för att bygga nya kärnkraftsreaktorer. Och det bör man ge till nyinvesteringar i kärnkraft på samma nivå som vindkraft för stöd från elcertifikat.

  Ska vi ha billig elkraft i framtiden så måste nyinvesteringar i kraftproduktion subventioneras.

 5. Thomas

  Jan, kärnkraft är en mogen teknik som inte skall behöva några subventioner. Gärna nya reaktorer, men bara om några är villiga att betala för dem. Det finns elintensiva industrier som sagt sig vara villiga att bygga nya reaktorer för egna pengar. (Även ett relativt litet tillskott el kommer sänka elpriset en hel del så för storkonsumenter är det lönsamt)
   
  ”Ska vi ha billig elkraft i framtiden så måste nyinvesteringar i kraftproduktion subventioneras.”
   
  Så kan man säga om allting. Mat, bilar, kläder, restaurangbesök. Skall det vara billigt måste det subventioneras, fast det är klart, man betalar ju ändå via skattsedeln.

 6. Jan E M

  Thomas #5

  Om nya kraftverk skall byggas så behöver elpriset ligga på 50-60 öre/KWh i medeltal under året för att det skall bli nyinvesteringar. Med sådant högt elpris så blir det extremhöga vinster för Fortum, Vattenfall och E-on.

  Med lite subventioner av elcertifikatstyp så kommer elpriserna att bli ganska mycket lägre.

 7. tty

  Thomas #5

  Tack vare centerpartiets intriger så får nya kärnkraftverk bara byggas på samma platser som de nuvarande. Eftersom även kraftverksägarna inser att fler reaktorer kommer att innebära lägre elpriser så vägrar de därför att gå med på att industrin bygger något kärnkraftverk. Vattenfall lär visserligen ha varit litet intresserade, men fick snabbt kontraorder av Maudan. 

 8. Kristoffer Lager

  Klippt från Wikipedia:
   
  Stormeld är ett begrepp inom artilleriet, och betyder beskjutning med artilleri och granatkastare (ibland också andra vapen) som förberedelse för ett anfall eller en stormning.
  Stormelden syftar till att ge fienden förluster och till att göra det omöjligt för fienden att bekämpa den anfallande styrkan. Stormelden inleds ofta ett antal minuter innan stormningen ska ske, för att fienden skall tvingas söka skydd medan anfallsstyrkan förflyttar sig mot anfallsmålet. Beskjutningen fortsätter tills anfallsstyrkan når ett säkerhetsavstånd, stormavståndet, då stormelden upphör eller flyttar över till andra mål längre fram eller vid sidan av anfallsmålet. Samordningen mellan granatelden och anfallsstyrkans förflyttning är avgörande, och möjliggörs ofta av att det finns en överenskommen tidpunkt när stormelden upphör och anfallsstyrkan skall passera stormavståndet. Tidpunkten kallas ofta ”klockan K”. I stormelden används spränggranater, men rökgranater och lysgranater förekommer också.
  Ska vi tolka rubriken bokstavligt så lär det bli ett anfall av artiklar den här veckan. Samt att vi vindkraftsförespråkare ska ”söka skydd”.
  Att ni ens orkar, och hävdar att ni når framgång. Det byggs mer vindkraft än nånsin och produktionen från vindkraftverk ökar för varje dag som går.
  Ny statistik från Svensk Vindenergi visar att det under 2011 kommer att tas i bruk minst 353 vindkraftverk med en samlad effekt om 718 MW. Det är en klar ökning jämfört med det tidigare rekordåret 2010 då det installerades 603 MW. Merparten av den nya vindkraften 2011 kommer att installeras under det andra halvåret. Svensk Vindenergis prognos är att det under 2011 kommer att produceras cirka 5,8 TWh el från vindkraftverk.
  http://www.vindkraftsbranschen.se/blog/pressmeddelanden/vindkraften-i-sverige-slar-nya-rekord-3/
   

 9. Jonny Fagerström

  #38 Kristoffer
  Vad bra, då är ju alla nöjda då om det går så bra för vindindustrin. Då skulle ju vindförespråkarna kunna låta alla våra artiklar stå obesvarade och man behöver inte heller bekymra sig om de 380 verk som redan stoppats och de 700 som anses hotade av vindmotståndare.

  Men så låter det inte från vindindustrin. Istället vill man ha mer subventioner och total förfoganderätt över landsbygden utan kommunalt veto.

  Vi kommer att sätta stopp för det där, det tror jag att allt fler börjar inse.

 10. L

  ”Det byggs mer vindkraft än nånsin..” av fartblinda profitörer…

 11. Helge

  Vindkraft kommer snart att stå som monument över dumheten, en nagel i ögat på alla som inte klarar att räkna på vanlig enkel företagsekonomi, det räcker med grundkursen. Gen IV kärnkraftverk kommer att bli mycket billig, miljövänlig och riskfri. Dvs det mesta som vindkraft inte är.

 12. Magnus A

  Gröning skrev även 27 januari i år, i Expressen-bloggen:

  ”Satsningen på vindkraften som håller på att utvecklas till någon form av Nordkoreansk exploatering.”

  http://bloggar.expressen.se/lottagroning/2011/01/undermalig_politik

 13. pentaxZ

  Man kan undra varför kommentarsfunktionen är avstängd för den här artikeln.

  http://www.dn.se/debatt/ny-skatt-pa-lastbilar-ska-dra-in-4-miljarder-varje-ar 

 14. Christopher E

  OT (via is i Arktis till Himalaya):

  Meteorologen Mats Andersson föreläste om väder i mina trakter häromdagen. I tidningsreferatet framgick att han ojade sig över var Asien ska få vatten ifrån när Himalayas glaciärer smält…

  Den myten är rejält seglivad… även hos de som borde veta bättre.

  Och Vasaloppet skulle visst behöva flytta till Kiruna också…

 15. OT,
  Miljömupparna är i farten. Man vet inte om man skall skratta eller gråta.
  Skratta för att det är så korkat. Gråta för att vi betalar för dessa fånar
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/miljopartister-vill-ha-lyckomal_6524434.svd