Sri Lanka fick nog av Den Gröna Omställningen

Den gröna revolutionen

Sri Lankas öde är fascinerande. Den lilla tropiska ön ligger lite oskyddad i kanten av Indiska Oceanen och har genom tiderna fått se både härskare, olika folkslag, inbördeskrig, revolutioner, goda tider, svält och fattigdom komma och gå.

Landet blev fritt 1946 och liksom övriga utvecklingsländer i Sydostasien var det då fattigt, men under 1960/70-talen fick befolkningen uppleva vad Den Gröna Revolutionen kunde bjuda på. Den revolutionen gav stöd åt att införa ett modernt jordbruk med industriellt producerade gödningsmedel och pesticider, nya jordbruksmetoder, förädlat utsäde som gjorde växterna mer resistenta mot olika slag av stress och inte minst utbildning – även för bönderna. Allt detta sammantaget gjorde att skördarna blev allt större och svälten allt mindre och under 1970-talet fick landet än en gång överskott på livsmedel och den viktiga exportprodukten te. Detta var delvis samtidigt som agronomen Lysenko med Stalins goda minne på egna meriter åstadkom massvält och elände i Sovjetunionen.

Den gröna revolutionen drevs ytterst av agronomen Norman Borlaug (1914 – 2009).

1970 tilldelades han Nobels fredspris med motiveringen: ”for having given a well-founded hope – the green revolution

 

Den gröna omställningen

Nu 50 år senare har Demokratiska socialistiska republiken Sri Lanka drabbats av den gröna omställningen, en ”antigrön revolution”.

2019 fick landet en ny president Gotabaya Rajapaksa. Han hade levt i USA och kom till Sri Lanka med nya politiskt korrekta idéer.

27 april 2021 meddelade Rajapaksa, utan förvarning, att industriellt framtagna gödningsmedel och pesticider var bannlysta i hela landet.

Jordbruket skulle med andra ord till 100% drivas organiskt.

Agronomer varnade för följderna av denna påtvingade omställning och det dröjde inte länge förrän deras varningar visade sig hållbara. Omställningen förorsakade missväxt och den agrokulturella ekonomin kollapsade.

Det blev protester mot det nya kravet på jordbrukspolitiken.

Men under COP 26 (31 okt. – 12 nov, 2021) i Glasgow höll Rajapaksa ett politiskt korrekt tal (länk 1) där han belåtet beskrev denna förmodade miljö- och klimatvänliga omställning. Hur jordbruket, invånarna och ekonomin hade påverkats berörde han inte.

Protesterna fortsatte och presidenten sökte kompensera sina vetenskapliga, ekonomiska och politiska tillkortakommande med löfte om ersättning till alla de bönder som hade drabbats av diktatet. En inte helt smärtfri process för en redan kraschad ekonomi.

9 juli Under våren 2022 fortsatte protesterna och efter ihållande demonstrationer med uppror och stormning av presidentpalatset, tvingades presidenten med maka hals över huvud fly landet.

20 juli återuppstod snabbt några för befolkningen på Sri Lanka gamla bekanta figurer i politikens centrum, de möttes knappast av välkomnande applåder från folket.

Fortsättning följer …

¤¤¤

Ja, Sri Lankas befolkning fick snabbt nog av effekterna av expresidentens diktat om att till 100% ställa om jordbruket till organisk odling. Det hjälpte inte med ekonomiska ersättningar. De allt fattigare bönderna och de hungriga massorna gjorde ändå revolt och möjligen är detta historiens första nationella uppror mot diktatorisk miljöpolitik.

“No government has the right to decide on the truth of scientific principles.”

Professor Richard Feynman

¤¤¤

Ingemar Nordin frågade i länk 1 om exemplet Sri Lanka kan ge våra egna klimatledare en läxa och Evert Andersson & Mats Kälvemark bjuder på ett gediget vetenskapligt faktaunderlag grundat på Happers&Lindzens rapport (se länk 2), vilket inspirerat dem till egna förslag på en kraftig omläggning av den svenska energipolitiken.

Hur skulle vår statsminister reagera på dessa frågor och förslag, hon som påstår att hon alltid tar reda på fakta innan hon fattar sina beslut. Detta stämmer möjligen, men hur noggrann är hon med att kontrollera varifrån hennes fakta kommer, härstammar de från de politiskt korrekta IPCC/SPMs, World Economic Forum (WEF) och andra politiskt (FN)styrda organisationer eller kommer de från verifierad vetenskap?

¤¤¤

Och, varför ”klimatomställning” när atmosfärisk koldioxid är viktig som växtnäring, global greening, och dessutom blir allt mindre effektiv som växthusgas vid allt högre koncentration. För att koldioxiden skulle kunna värma upp atmosfären ytterligare 1℃ från nuvarande cirka 415 ppm krävs att dess koncentration ökar till 830 ppm vilket enligt vetenskapliga beräkningar ligger åtskilliga generationer fram i tiden.

Ja, varför denna gröna ”klimatomställning”?

Ann Löfving – Henriksson

 Källor:

TWTW 7-16-2022.pdf (sepp.org) Green vs. Green sid 5-6

Utrikespolitiska institutet, ui.se, Sri Lanka.

Länkar:

  1. Sri Lankas klimatpolitik tvingade presidenten att avgå – Klimatupplysningen
  2. Klimatpolitiken saknar solid grund i vetenskap – Klimatupplysningen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Göran Fredriksson

    Var tog alla de kommunister vägen, som ansåg att de skulle ha rätten att bestämma över hur andra människor skall leva sina liv och som tack även bli försörjda av dessa, efter murens fall?

    Svaret på Anns sista fråga är att de tog över miljörörelserna och samtidigt gjorde dessa totalitära.

  2. BG

    Nyligen lovordade Indirns premiärminister det ”naturliga jordbruket” och lovade att Indien skulle gå samma väg.

    ”Last Sunday, Narendra Modi, the prime minister of India, praised “natural farming” during a speech in Gujarat, calling it a way to “serve mother earth” and promising that India will “move forward on the path of natural farming.” Let’s hope not.”

    https://www.humanprogress.org/sri-lanka-is-a-wake-up-call-for-eco-utopians/

    Se sista stycket!

  3. Anders

    Tack Ann L-H för saklig berättelse om den gröna lögnen på Sri Lanka! Nog är det väl lite tragikomiskt att vi i Sverige under lång tid undervisats av en rad agronomer – som i yrket är skolade att bruka ettåriga grödor – om hur bråttom det är att ”ställa om”? Kommer på följande kändisar: Johan Rockström, Svante Axelsson, Mikael Karlsson, Åsa Domeij. Vad hände på Ulltuna under 1980-90-talen?

  4. Ann Löfving-Henriksson

    # 2 BG, tusen tack för den innehållsrika och värdefulla länken!

  5. johannes

    #2
    Över 100 miljoner kommer drabbas av svält.

    Historien lär oss att vi inte lär oss av historien.

  6. Lennart Svanberg

    Hemkommen från 4 underbara veckor i Thailand till detta högmodiga Sverige som alltid tror att man kan och vet bäst. Diesel- och bensinpriserna låg kring 10 kronor litern och det enda som syntes av någon ’grön’ omställning sedan mitt senaste besök för 3 år sedan var att plastpåsar i butikerna nu kostar pengar.

    El och hybridbilar lyste med sin frånvaro utan staten hade fortfarande fullt fokus på att hålla Corona stången.

    Bor ju i Stockholm och det blir skrattretande att tänka på hur politikerna här försöker tvinga människor att cykla och gå samt plantera träd på bästa centrala mark utifrån devisen att jorden håller på att brinna upp efter att ha tillbringat dagar i ett sjudande Bangkok där skyskraporna växer sig allt högre och biltrafiken nu leds på högbanor 30-40 meter över gatnivån.

    Hur länge ska vi fortsätta att låta en klick extremister styra vårt land och kväva framtiden i sin linda för våra barn? Vad är det som gör att självdestruktiva krafter tillåts basunera ut sin ångest baserat på inget annat än sin tro?

    Skulle så önska att våra politiker tog sig en tripp till Asien och började lära sig något..

  7. Hej Ann, jo, nog är exemplet Sri Lanka intressant att följa. Tack. Men varför lägger du med ”För att koldioxiden skulle kunna värma upp atmosfären ytterligare 1℃ från nuvarande cirka 415 ppm krävs att dess koncentration ökar till 830 ppm vilket enligt vetenskapliga beräkningar ligger åtskilliga generationer fram i tiden.”?
    Kontroversiellt och inte heller glasklart vad du menar och med risk för negativ spridning till din huvudtext.

  8. Ann Löfving-Henriksson

    # 7 Eilif H., uppgiften kommer från W. Happer m.fl.. en uppgift som bör spridas för debatt, kärnan i hela klimathotsfrågan.

  9. Ann Löfving-Henriksson

    # 7 Eilif, kanske vore det bättre med ”… för att koldioxiden skulle kunna bidra med ytterligare en grads uppvärmning från nuvarande …

  10. Ivar Andersson

    Den klimathotsreligiösa sekten kan styra klimatpolitiken men inte klimatet. Klimatpolitiken går ut på att göra allting dyrare för att kunna dela ut subventioner till de gröna näringar. Att allting blivit dyrare visar inflationssiffrorna.
    Enligt Helsingsborgs Dagblad i går (21/7) förbereder nu Svenska Kraftnät för rullande nedkoppling av elförsörjningen i södra Sverige för att hantera den kommande vinterns befarande effektbrist i elnätet.
    På radion idag hörde jag att elbolagen inte erbjuder fastprisavtal pga osäkerheten orsakad av den gröna omställningen (väderberoende sol och vind).

  11. Bim

    Eilif+Hensvold #7
    Ann har helt rätt i att Co2:s klimat känslighet ligger på 1.
    Varje dubbling av Co2halten ger en grads temperaturhöjning.
    Har Du någon annan siffra så fram med den.

  12. Tack Ann!

    Organiskt jordbruk har lika stor potential som intermittenta energikällor att orsaka stor skade i de länder där sådant blir lagstadgat. Förutom Sri Lanka, ett par indiska delstater och Holland är nu Irland ine på samma spår, med klimatnyttan som motiv. Troligen är det bara en tidsfråga innan Sverige följer efter. Sedan länge har svenska vänstern och socialdemokraterna i synnerhet tyckt illa om bönder, speciellt självägande sådana.

    https://www.farmersjournal.ie/savage-herd-cuts-and-huge-job-losses-forecast-in-climate-council-report-656450

  13. #12
    Irland verkar ha kort minne om svält….

  14. # 13 Johannes#

    Svälten kommer som en bonus. Hungriga människor kommer att vara mycket mer villiga att äta syntetiskt kött och insekter, d.v.s livsmedel som kan produceras industriellt av stora företag. T.ex Bill Gates argumenterar för detta. Citat från: https://www.technologyreview.com/2021/02/14/1018296/bill-gates-climate-change-beef-trees-microsoft/

    ”So no, I don’t think the poorest 80 countries will be eating synthetic meat. I do think all rich countries should move to 100% synthetic beef. You can get used to the taste difference, and the claim is they’re going to make it taste even better over time. Eventually, that green premium is modest enough that you can sort of change the [behavior of] people or use regulation to totally shift the demand.”

  15. Ulf HH

    Hur mycket insekter behövs det för att bara ersätta en ko eller gris vad det gäller protein och näring. För att ersätta allt det kött som produceras idag krävs enorma ”fabriker” var ska de ligga och sedan vad ska man föda upp dessa enorma mängder insekter på. Mängden foder som behövs måste komma någonstans ifrån men var finns dessa mängder med foder?

    jag tror inte, som vanlig, att de som förespråkar övergång till insekter och konstgjort kött riktigt tänkt igenom hur det ska gå till och vad som krävs för att det ska fungera.
    Hur de ska få fram foder till sina insektsfarmer, och energi till sina ”köttfabriker” och även där den näring som ska bli kött.
    Det är som vanligt de gröna vill göra om något som naturen har förfinat under årtusenden med en process där vi människor ska ”göra” det bättre oftast till enorma kostnader och ett sämre resultat, allt som de ”gröna” tar i blir dyrare, mindre effektivt och oftast mer miljöstörande än vad det de ville ersätta var.

  16. #15 Ulf HH#

    Naturligtvis har du rätt, men klimatpolitiken är lika orealistisk. Likförbannat byggs vindkraftverk en masse.

    Man kan dra parallen vidare. Makthavarna har inte tvekat att lägga ner en fungerande elproduktion utan att ett likvärdigt alternativ fanns tillgängligt. Nu ska traditionellt jordbruk och jordbrukare bort utan hänsyn till konsekvenserna. Och skyll inte på okunniga politiker. Det sker med berått mod.

  17. Hej Ann och Bim, nu var det ju egentligen Sri Lanka. I alla fall, hårddraget. Om jag tänder på en papperstuss som ligger intill en vägg så att hela huset brinner ned. Har jag då tänt på en papperstuss eller bränt ned ett hus?

  18. Ann Löfving-Henriksson

    # 7 Eilif, jag förstår inte vad det är som du inte vill förstå.

  19. Tack Ann,

    Kopplingen mellan klimatalarmister och ekologiskt jordbruk är klart som korvspad. Om man är galen och flummig nog att tro på amsagor om klimatet så är man också benägen att tro på stolligheter angående ekologiskt jordbruk. Det handlar om en närmast psykisk åkomma där man vägrar att ta till sig fakta och vetenskap och föredrar utopiska drömmar. Det är relativt lätt att visa att ekologiskt jordbruk är ineffektivt och ohållbart i längden.

    Den intressanta frågan är hur så många av de sistnämnda gröntänkarna nått maktens toppar, och att så många röstat på dem?

  20. Karl Eider

    #15 Ulf HH

    ”Hur de ska få fram foder till sina insektsfarmer”

    Så här säger man på en dansk nystartad farm (6 år gammal artikel):

    ”Nu har produktionen kommit i gång, 200 kilo mjölmaskar hålls i tempererade lokaler och utfodras med kasserade grönsaker och ekologiskt kli.

    Än så länge är det långt kvar innan farmen kan leverera och sälja sin produkt kommersiellt.

    – Vi rör oss på okänd mark och det finns en hel del utmaningar men vi vet att det finns en stor och intressant marknad för insekter där ute, säger Dorte Svenstrup.”

    Hm, så det är svinnet från grönsaker som ska föda larverna. Men vill man inte minska svinnet? Då blir det inga larver eller insekter. Man måste alltså kassera grönsaker för att farmen ska kunna drivas.

    https://www.atl.nu/forsta-insektsfarmen-igang

  21. tty

    Ett par problem som kötthatarna tycks vara helt omedvetna om.

    1. Det finns många miljoner kvadratkilometer som är för torra för jordbruk, men användbara som betesmark. T ex typ halva USA, halva Argentina, hela Mongoliet och mer än halva Australien. Utan köttdjur upphör dessa marker helt att producera mat (utom möjligen via jakt på vilda djur).

    2. Utan konstgödsel måste man ha naturgödsel. Utan djur ingen naturgödsel. Problemet är var man skall ta fodret till dessa djur utan (konstgödslad) vallodling. Vi får väl återgå till att låta djuren beta på skogen som man gjorde förr, men var ta vinterfodret (som är det som producerar naturgödseln). Dagens ekologiska jordbruk fuskar genom att köpa naturgödsel från icke-ekologiska gårdar.

    Jag har överhuvud taget aldrig kunnat fatta hur man både kan vara vegan och förorda ekologiskt jordbruk. Det visar på en fullkomligt ofattbar okunskap om hur jordbruk fungerar.

  22. Lasse

    I SiriLanka rasade de snabbt ner för behovstrappan 😉
    Vi strävar efter att förbättra våra förhållanden och vill gärna inte gå ner i välstånd.
    Utom på semestern då utedass och primitiva kök är mysigt.
    (För vissa)

    Tömde första dosen urin separerad på komposten-får hoppas att det inte doftar landet!
    Grönytorna törs jag ej bevattna med ”guldvattnet”!

  23. #19 Ingemar Nordin#

    ”Om man är galen och flummig nog att tro på amsagor om klimatet så är man också benägen att tro på stolligheter angående ekologiskt jordbruk.”

    Ja, om du talar om de nyttiga idioterna, och det kan väl gälla för de flesta svenska politiker, men jag vägrar tro att t.ex Bill Gates, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Boris Johnson och många andra inte är medvetna om vad de ställer till med. Dessa måste ha andra motiv än att rädda jorden från undergång.

    Jag har redan skrivit det många gånger, här i Frankrike när klimathotet tas upp av MSM, särskilt statliga sådana, uttalas alltid för att rädda planeten måste vi ”finir avec le capitalisme”, göra slut på kapitalismen. I franskt språkbruk betyder kapitalism marknadsekonomi och arvet från upplysningstiden kombinerat. Är det inte just detta vi ser fler och fler exempel på?

    https://www.google.fr/search?q=finir+avec+le+capitalisme+pour+sauver+la+plan%C3%A8te&ei=RLPeYuzlDZKkaaHNvsAL&start=10&sa=N&ved=2ahUKEwjsl4-XqpT5AhUSUhoKHaGmD7gQ8NMDegUIARCbAQ&biw=1280&bih=647&dpr=1.5

  24. tty

    Det är nu många år sedan jag var på Ceylon (säg inte Sri Lanka när du talar med en tamil!), men jag måste säga att det verkligen är en prestation att åstadkomma livsmedelsbrist i ett så bördigt land, med så goda vattentillgångar och så flitiga bönder.

    Det påminner litet om det gamla sovjetiska skämtet: ”Vad händer när Sahara blir socialistiskt?” ”Dom får börja importera sand”.

  25. tty

    #23

    Att Barack Obama inte tror på historierna om klimatkatastrofen framgår rätt tydligt här:

    https://www.google.se/maps/@41.3606954,-70.5459839,292m/data=!3m1!1e3

    Detta är alltså Obamas lilla 120 miljoners, 650 kvadratmeters villa, belägen 80 meter från Atlanten på en ö platt som ett golv.

  26. Enough

    # tty

    ”Jag har överhuvud taget aldrig kunnat fatta hur man både kan vara vegan och förorda ekologiskt jordbruk. Det visar på en fullkomligt ofattbar okunskap om hur jordbruk fungerar.”

    Nej, det är svårt, men många veganer är unga och mycket dåligt bildade i naturvetenskap, de kan rent av ha lyssnat på gymnasielärare som är inbitna ”vegan”-idealister och säkert i många fall också klimathotsalarmister ( jag har jobbat med flera av dessa sorters lärare i gymnasiet, och den allmänna ”värdegrundsmiljön”, agenda 2030 mm., tillåter ingen diskussion…).

    Jag gissar vidare att det finns massor med ”vegan”-forum och liknande, där alla i klubben boostar varandra i vegankampen

  27. BG

    # 20

    Mjölmask är ohyra. Kan med fördel användas vid uppfödning av vissa burfåglar.

    Bill Gates kan ta med sig sådana som proviant på sin vätedrivna jakt.

  28. Bim

    Eilif+Hensvold #17

    Om Du inte vet vad du håller på med så låt bli att tända på.

    Att först tända på och sedan undra vad man gjort är precis vad miljöpartister sysslar med.

    För att inte tala om politiker. De tänder först på och undrar sedan inte alls.
    De litar på vetenskapen, säger de, fast det är Greta de litar på.

  29. Håkan Bergman

    Karl Eider #20
    ”– Vi rör oss på okänd mark och det finns en hel del utmaningar men vi vet att det finns en stor och intressant marknad för insekter där ute, säger Dorte Svenstrup.”
    Jaha, okänd mark bla bla men vi vet. Jag förmodar att man gjort en marknadsundersökning då och sannolikheten är nog rätt stor att man fick goddag yxskaft till svar. Klart att det finns en liten grupp som är entusiaster, men flertalet svarar nog ’kan jag väl tänka mig’ och menar det bokstavligen, ingenting annat. Det går nog samma öde till mötes som blå potatismos.

  30. Anders

    #1. Tror tyvärr Du är inne på rätt spår om att sentida marxister satsar på att revolutionera inom akademin eller kulturbranschen. Med diverse doktors- eller professorsgrader verkar de ha lyckats besätta många mäktiga poster i samhället. Man skränar inte längre på några barrikader utan går den tysta akademiska vägen via finurlig ”pal review” och tränger därmed undan fritänkande kompetenser. Fortfarande hatar man äganderätten och individualismen samtidigt som man gömmer sig bakom kollektivet. Var det rent av särskilt många av dessa gröna revolutionärer som tog vägen via SLU under slutet på 1980-talet? Och som nu på klassiskt totalitärt vis berikar sig själv medan de styr vårt kära fosterland mot avgrunden? Under falskt flagg i namn av ”ansvarstagande klimatmedvetenhet”?

  31. Karl Erik R

    #24 tty

    Ett litet kuriosum bara. Sverige exporterar faktiskt sand till Saudiarabien. Begränsade mängder som används i sandfilter för vattenrening.

  32. Karl Eider

    #29 Håkan

    Hittade Dorte Svenstrup på LinkedIn. Inga pukor och trumpeter där om hennes farm. Tvärtom, helt iskallt. Man kan lugnt säga att hennes insekter inte flyger. 😉

  33. Adepten

    Men är det inte så att mänskligheten ej ka fördubbla CO2 av egen kraft?
    I fall man inte nu bränner upp all skog, vegitation och fossila bränslen på planeten.
    Rätta mig om jag har fel🤔

  34. Ann Löfving-Henriksson

    # 33 Adepten, det sägs så, men jag vet inte. När det gäller de fossila bränslena verkar det kunna dyka upp en och annan överraskning där nere under oss så det är möjligen klokt att inte vara alltför säker.

  35. GK

    Mycket tokigheter har skett när det gäller mänsklig föda, och mycket tokigt kommer att ske i framtiden.
    Människan är allätare, dvs. vi behöver såväl animalisk som vegetarisk föda. Vi behöver sex olika näringsämnen:
    – Fett
    – Kolhydrater
    – Proteiner
    – Vitaminer
    – Mineraler
    – Vatten

    Människan som biologisk varelse är runt 500.000 år gammal. Vi har varit bofasta under de 5000 senaste åren, dvs den senaste procenten av vår existens. Detta har inneburit en påtaglig förändring av vår kosthållning. Vi äter betydligt mer kolhydrater nu än innan vi blev bofasta. Metaboliskt är detta förmodligen mindre hälsosamt.
    Att tro att vi kan göra om vår föda till att passa den ena eller andra politiska ideologin är helt galet. Vitamin B12 finns bara i animalisk föda och ett par andra vitaminer finns endast sparsamt i vegetariska livsmedel. Vegetarianer drabbas förr eller senare av bristsjukdomar, även om det kan ta flera år innan symptomen kommer, eftersom reserverna i levern kan vara ansenliga.

    De stolligheter som nu försöker genomdrivas i klimatets namn är dömda att misslyckas.

  36. Ann Löfving-Henriksson

    # 35 👍

  37. tty

    #31

    Jag vill minnas att det exporteras gjutsand till Mellanöstern också. För att få bra resultat behövs ”färskkrossad” sand med kantiga korn, sand som blåst runt i en öken i miljontals år där kornen slipats m l m runda fungerar inte.

  38. Fredrik S

    Tack Ann!

    Vi här har ju sett dikeskörningen på den där vackra ön komma redan från början.

    Lite anmärkningsvärt är det hur svårt svensk media haft att peka ut landets problem, det har mest mumlats om korruption och instabilitet.

    I utländsk press har man dock kunnat läsa rejäla sågningar av införsel av organiskt jordbruk i landet och beskrivningar om total katastrof.

    Men som ett föregångsland på klimatområdet kombinerat med östtysk public service så är det väl som förväntat?

  39. Fredrik S

    Lars Mellblom #12

    Ja, självägande bönder är inga favoriter bland svensk vänster. Inte mycket ägande alls för den delen förutom kanske vissa storföretag.

    Dessutom har det under senare år fyllts på med gröna aktivister i myndigheter och länsstyrelser som har och egen agenda som utförs utöver deras anställningsuppdrag.

    Så som du säger så får vi nog se ett Sverige som följer spåret med organiskt jordbruk i klimatnyttans namn.

  40. Hej GK, #35. Håller helt med. Och jag förstår inte vad inläggen här har emot försök med andra animaliska bärare av nyttigheter. Det vore väl alldeles utmärkt om vi hittade smartare mellanvärdar än gris och kor från vegetabilier till högvärdigt. Gärna kackerlackor (helt allvarligt) eller mjölxxx om de visar sig duga. Trams om dagens bläh mot sånt går över.

  41. Fredrik S

    Eilif #40

    Varför ska vi ersätta fläsk och nöt med kackerlackor som folk inte vill äta i Sverige?

  42. Fredrik S, jo som sagt, ”det vore väl alldeles utmärkt om vi hittade smartare mellanvärdar än gris och kor från vegetabilier till högvärdigt. Gärna kackerlackor (helt allvarligt) eller mjölxxx om de visar sig duga. Trams om dagens bläh mot sånt går över.”.
    Alltså, smartare i ekonomisk mening, och visar sig duga näringsmässigt. Därför!

  43. Dan

    #40 Eilif;

    Visst, vi kan äta mjölmaskar om alla är överens om det.
    Men dit är det nog långt.
    Om det ska pådyvlas oss av blekfeta fårskallar med tjocka plånböcker blir det nog bråk.
    Schwab, Soros m.fl. med all sin intelligens, makt och rikedom tycks inte kunna skilja på en bra idé och en dålig vilket är förvånande.

  44. GK

    Till Eilif #40

    Jag vill inte ge mig in på för tunn is när det gäller insektsföda för människor.
    Dock torde kilopriset bli i närheten av vanilj eller saffran, vilket ställer enorma krav på näringsinnehåll för att vara ekonomiskt försvarbart.

  45. Fredrik S

    Eilif #42

    Jamen om det är smartare i ekonomisk mening som gäller skulle väl alla köra omkring i en Trabant gjord av duroplast och restprodukter?

    Själv köper jag helst marmorerat rött kött trots att det är väldigt oekonomiskt. Bra mot järnbrist.

    Men finns det en marknad för insekter så javisst.

  46. Dan och GK, tack för trevliga svar. Jag levererar själv växtförädlande nöt till Norrbottensgården. Mellanvärdar. Tror inte heller att kackerlackor och sånt är nån allvarlig konkurrent i närtid. Men jag har respekt för dem så som jag har för mina stutar ock kor.

  47. Fredrik S, jo, marmorerat är toppen. Stutar, kor (gärna äldre och feta), kvigor och sist ungtjurar är vad kockarna vill ha. Har samma uppfattning. Går inte att tala om för restaurangbesökaren. Styckar en hel del på gården och har lärt mig uppskatta både kind och flankstek. En väl tillagad högrev är inte heller dumt. Nötfile, visst, men man lessnar.

  48. Matsa

    #21 tty

    Angående gödsel, jag tror att tanken är att använda det kommunala avloppet till gödsel (människogödsel) och även till biogas (görs ju redan idag). Finns dock vissa pedagogiska trösklar att övervinna …

  49. Matsa

    … Stockholm vatten och avfall gör redan detta:

    ” Från oktober 2019 används allt slam från Stockholm Vatten och Avfalls reningsverk som gödsel- och jordförbättringsmedel på åkermark. Det innebär att upp till 800 ton fosfor, 1300 ton kväve samt stora mängder mullämnen årligen återförs till åkermarken.”

    https://www.stockholmvattenochavfall.se/kunskap/sahar-renas-vatten-och-avlopp/avloppsrening/restprodukter/

  50. Fredrik S

    Eilif

    ”Tror inte heller att kackerlackor och sånt är nån allvarlig konkurrent i närtid. Men jag har respekt för dem så som jag har för mina stutar ock kor.”

    Väl skrivit. Är med på tåget.

  51. Fredrik S

    Eilif #47

    Instämmer. Och flank och kind är mycket bra. Synd att dessa och andra delar sällan finns i affären även om flankstek finns ibland, dock endast US här.

  52. # Fredrik S #

    Om du uppskattar marmorerat oxkött borde du avnjuta en côte de boeuf av den normandiska rasen. De är mörkbruna och vita, oftast med bruna ”glasögon”. Kötten från en 3 1/2- årig oxe som fötts upp på ängsbete och hö är extraordinärt, helt i klass med Kobebiff eller spansk Ternera de Ávila. Och den njutningen vill klimatfanatikerna ta ifrån oss!

    Bifogar en länk till ett foto jag tog igår av grannens normandiska kvigor och stutar med min gård i bakgrunden. En del andra raser finns med i flocken.

    https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/377778/3869569.htm

    https://www.alancienne.co/product/entrecote-de-boeuf-normand-540g-earl-wagyu-76

  53. Lars, intressant. Har du mera hårda fakta? Som du vet har vi när det gäller formklass ett system EUROP med plus och minus och för fett (övergriper marmorering) fem till ett med plus och minus. Totalt 225 rutor. Hur klassar den normandiska rasen in?
    Det finns många aspekter, de flesta leder till Hereford, många också till Angus Aberdeen. För några år sen valde jag Angus förutom mjölkras. Valde jag fel? Tacksam för hårda data.

  54. Mario

    Fredrik S #38
    Äntligen har SvD tagit bladet från munnen.
    Kan det leda till debatt i MSM?

    https://www.svd.se/a/47ymra/gron-dogmatism-tynger-sri-lanka

    Lars Wilderäng har också skrivit om problemen med ”ekologisk” jordbruk på sin utmärkta blogg.

    https://cornucopia.se/2019/04/darfor-behovs-kott-hallbart-jordbruk/

  55. Fredrik S

    Lars Mellblom #52

    Tack, både för tips och bilder.

    Ser fantastiskt fint ut.

    Har blivit en del Normandie-resor genom åren sen man var liten. Militärhistoria, det gröna landskapet och just mat gjorde att vi ofta körde den ”genvägen” på bilsemestrar på kontinenten när jag växte upp och senare. Ibland kom vi inte så mycket längre.

    Nu var det några år sedan så det börjar bli dags. Innan det införs motbok för njutning och hållbar ransonering på allvar på vår kontinent.

  56. Fredrik S

    Mario #54

    Tack för länkarna.

    Ja, jag såg den i SVD förut. Vi får hoppas det leder till debatt. Kanske hänger fler på?

  57. Mario

    Skall korrigera mig själv lite. Wilderäng problematiserade vegetarianismen och framhöll nyttan och fördelarna med (hållbar) djurhållning. Och som sagt, utan djurhållning, ingen ekologisk odling.

  58. Mats Kälvemark

    http://www.ericsoniubbhult.se/

    Mycket bra av ”Ubbhultarn” igen!
    ”Klimatalarmisternas överdrifter skymmer de viktiga framtidsfrågorna.”
    2022-07-25

  59. ALT

    Nöt kött är till allra största delen en biprodukt av mjölken, ska man sluta med nött-kött måste man först sluta med mjölkprodukter så faller köttet av sig självt. Var hållbarheten finns i det vet inte jag? Fick jag bestämma skulle jag göra tvärt om, idag har vi knappt en tredjedel av mängden nötboskap än för femtio år sedan, ca 300 000 kor ger mjölk varje dag, och äter den mängd kraftfoder som skapar metangasen, resten av nötdjuren som föds upp till kött äter gräs färskt torkat eller ensilerat, som odlas på marker som är så dåliga så de inte klarar av att odla något annat till oss, eller som växlingsodlingsgröda några år för att hålla ner växtsjukdomar och parasiter. växtvacciner och bekämpningsmedel mot ogräs och parasiter är så dyrt, plus tillstånd att använda kostar också mycket. Tänk om man istället byggde lagårdar för mjölkkorna med öppet durk innertak och glasyttertak så man kan ha växthus ovanför, då korna avger mycket vatten, koldioxid och värme som växter behöver för att växa, samt att de stiger uppåt av sig själva. Byggde man sen gasklockor som samlar upp metangasen från mjölkkorna så kunde traktorn drivas av denna gas, och även värme till bostäder och i växthusens grönsaksodling på höst och vår. Solceller på alla stora tak som finns på gårdar, så kan även små gårdar bli självförsörjande med att sälja el och gas överskott, och bondarna klara av att leva på gården och inte behöva ha flera andra jobb för att ha gården kvar. Flera små gårdar gynnar också produktionen en få stora, då förlusten blir större vid sjukdom eller annat avbrott. Korna håller också skogarna rena från sly och annat brännbart som ökar risken för skogsbränder, lingon och blåbär samt svamp växer inte så bra i skogar som inte röjs på något sätt. Kor är framtiden för hållbarhet, på många plan, men hur långt fram i framtiden vet jag inte, just nu ser det dystert ut för svenskt jord och skogsbruk likt mycket annat.

  60. T B

    Läsvärt i svd.se/debatt: prof em Jerker Nilsson: Att införa reduktionsplikten var ett misstag

  61. Ann Löfving-Henriksson

    # 58 Mats K., tack för att Du uppmärksammade ”Upphultarns” senaste och som så ofta suveräna inlägg.
    Hoppas att Elsa och denne lågmälde jurist sedan länge tryggt förankrad i den vetenskapliga sfären tillsammans kan få inflytande över de mindre partierna i fyrklövern.

  62. tty

    #48

    Det finns mer än pedagogiska problem att övervinna när det gäller rötslam. Det används faktiskt som gödsel idag, men ganska restriktivt. Anledning: tungmetaller, parasitägg, läkemedelsrester, bakterier, kemikalierester.

    Dessutom: även om 100% av rötslammet läggs på åkrarna ersätter det inte ens hälften av fosforbehovet.

  63. Robert

    Det ingen nämner är frågan om varför de tror att 1kg protein skulle produceras effektivare och med mindre ”klimatpåverkan” med hjälp av insekter än om kor och grisar gör jobbet?

    Som ovan exempel med kli och grönsaksrester…ge det till grisarna så får du protein. Varför ge det till larver?

    Miljoner år av evolution har redan resulterat i effektiva proteinproducenter.

    Har någon räknat ut att jobbet de gör överträffas i effektivitet av insekter? Avger larver inte gaser etc? Presentera dessa beräkningar!

    Mvh

  64. UWB

    Ann

    Ubbhultarn får stark kritik i Aftonbladet Kultur. Det är lustigt att kultursidorna kan skriva i princip vad som helst och kalla det kultur.

    Bara för att ta ett exempel, en bild visar en termometer som hålls upp mot solen och visar 34 grader, taget vid en tidigare värmebölja.

    Sedan de vanliga tvärsäkra utsagorna om att värmerekord kommer att slås och fler människor kommer att dö. Det är ju trots allt så att fler dör av kyla än värme, men det är inte lika säljande.

    https://www.aftonbladet.se/kultur/a/47ymyG/herman-geijer-om-de-roda-vaderkartorna

  65. Karl Erik R

    #62 tty

    Rötslam som är korrekt rötat kommer att gå upp i temperatur till ca 55 grader och då dör de flesta bakterier och parasitägg. Däremot finns tungmetaller, läkemedels- och kemikalieregler kvar. Därför vägrar väldigt många jordbruk att lägga ut rötslam på sina åkrar. Många kommuner har svårigheter att bli av med slammet. Min egen tanke är en användning som skogsgödsel, men det kanske blir för dyrt även om man sprider med traktor?

  66. peter

  67. Håkan Bergman

    Det måste vara nåt fundamentalt fel på naturen om det inte är meningen att jag ska låta mina sinnen styra valet av föda.

  68. Matsa

    #62, 65
    Läkemedelsrester och vissa kemikalier kan man (och det görs på flera ställen) behandla med ozon vid reningsverket med gott resultat. Tungmetaller är värre att bli av med vad jag vet.

  69. Ann Löfving-Henriksson

    # UBW tack för länken! Intressant att klimathotsdebatten går in under kultur, det är ett steg ytterligare från den politiskt korrumperade SPM. Det är bara att tacka och ta emot.

  70. BG

    # 64 UWB

    ”Man” kan undra vad Aftonbladets kultur skulle säga om Patrick Moore. Han anser bl.a. att Extension Rebellion är ond.

    https://youtu.be/E5K5i5Wv7jQ

  71. Ann Löfving-Henriksson

    # 63 Robert, för varje steg i näringskedjan förloras energi är en grundregel i ekologin. Därför borde det kunna vara ett effektivt sätt att producera protein via insekter och annat smått och ”gott” 🐛. Filmer från grupper som lever ett liv i regnskogar på stenåldersnivå visar ibland att barnen letar tjocka feta larver och äter som godsak.
    Har dock verken fått barn eller barnbarn att nappa på idén.

  72. tty

    ”Min egen tanke är en användning som skogsgödsel, men det kanske blir för dyrt även om man sprider med traktor?”

    Det skulle troligen få drastiska effekter på den naturliga floran och organismerna i marken som är anpassade till en näringsfattig miljö. Redan den relativt måttliga kvävetillförseln via nederbörden har kraftigt påverkat floran. När såg ni t ex en kattfot senast? Det var en vanlig blomma i min barndom men är nu nästan borta utom i Norrland.

    #65

    Den rötslam som hamnar på deponierna är då långt ifrån steril. Såhär års täcks högarna av en grön fäll av tomat- och kapkrusbärsplantor. Jag har ofta undrat vem det egentligen är som äter så mycket kapkrusbär..

  73. #63
    Precis! Fram med beräkningarna. Men matte är absolut inte grönmupparnas starka sida. Den som påstår något har bevisbördan.

    Vi hade naturligtvis fortsatt ätit insekter om dessa hade varit mer fördelaktiga än kreatur och fåglar.
    Primater äter stor del insekter och i sällsynta fall kött om de kommer över det.
    Varför börja jaga? Det hade varit lättare att samla och mata insekter i en grop om nu detta var mer fördelaktigt för några miljoner år sedan.

    För drygt 5000 år sedan importerade vi i Skandinavien kreatur, högg ned skogen (avbarkade och lät dö, sedan eld) och så fick kreaturen beta. Där uppstod våra slätter under bara 100 år.
    Först i slutet av 1700 talet kördes plogen i jorden i ost-riket Falköping.

  74. #71 Ann
    ”Filmer från grupper som lever ett liv i regnskogar på stenåldersnivå visar ibland att barnen letar tjocka feta larver och äter som godsak”

    Det förekommer i all tropisk regnskog att folken drar man ur huse och skördar larver när de finns, främst från vissa palmer. Skall jämföras med vårt kräftfiske, mer delikatess och en grej än ren föda under endast en viss begränsad tid. De smakar lite gräddaktigt och är helt ok, (har provat)
    De är svåra att odla, men lätta att plocka när de finns men det blir inga mängder.

    Jag tror kyckling, fisk och gris är svåra att slå i ”föda in/föda ut” och tid. Som #63, fram med bevisen att larvet inte fiser metan. (inte för metan har någon påverkan på klimatet)

  75. BG

    #74 Johannes

    Det är inte bara i regnskogen man samlar och äter larver. I boken ”På hundsläde genom Kamtchatka” skriver Sten Bergman i kapitlet ”Till Korjakerna”: ”Två korjaker pälsade av den [renen] på ett par minuter och styckade den i tio delar. På insidan av skinnet förekommo talrikt med larver av en insekt, renstygn, som på sommaren lägger sina ägg i huden. De masklika larverna plockade korjakerna girigt reda på och stoppade i munnen, förklarande, att de voro lika goda som mina karameller. Också en rekommendation för dessa.”

  76. Jan

    Nu får vi se hur SVTs klimatredaktion skall få till det så krisen på Sri Lanka inte alls kan skyllas på den gröna omställningen utan är ett resultat klimatkrisen.

  77. En annan

    Egentligen borde väl reningsverken pumpa ut sitt restvatten inåt land. Vad hände egentligen med reningstekniken -anaerob/aerob/ljus- som var aktuell för ett antal år sedan?
    Hörde idag på radion om Israels vattenfilosofi, att inte betrakta avloppsvatten som avfall utan som en resurs! Linköping var först ut med att bygga UV-filter för läkemedelsrester för en ganska ring kostnad, däremot…tungmetaller, var kommer dem in i avloppssystemet, för inte är vår föda fullt av dessa,, eller?

  78. Enough

    #74 Johannes

    ”Jag tror kyckling, fisk och gris är svåra att slå i ”föda in/föda ut” och tid.”

    Jag har någon gång hört att struts är det djur som kräver minst intag för att växa till. Strutskött smakar något mellan kyckling och nöt har jag för mig. Däremot har jag ingen aning om dess påverkan på vår flora och övriga kostnader i samband med uppfödning.

    Men de ger ju ingen mjölk, vi har ju vant oss ( de flesta) med mjölk, fil, ost, grädde m.fl. produkter, kanske är vi avvänjningsbara?

  79. Enough

    # 76 Jan

    Jag tvivlar på att SvT berör Sri Lanka alls, om de kan undvika, särskilt delen om ”eko-odling”

  80. Var kommer tungmetallerna ifrån? Och, varför behövs inga tungmetaller i jorden?

  81. En annan

    Äsch Ingemar, sökte runt lite själv…jo men om vi nu har byggt reningsverk som dessutom är anrikningsverk borde väl kemikalieinspektionen komma upp med en lösning, eller
    Fast vi börjar här, för detta är vad ”ufo-partiet ”skulle bry sinahjärnor med …https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/metaller1/kadmium

  82. Matsa

    #81,77,80
    Bra infolänk i #81!

    Tror dock inte man använder UV-filter till läkemedelsrester, utan ozon. UV-bestrålning används däremot för att ”sterilisera” mikroorganismer vid dricksvattentillverkning.

  83. # 54 Eilif+Hensvold #

    Hur den normandiska rasen klassificeras enligt EUROP vet jag inte. Jag kände inte ens till systemet. Nu har jag googlat och förstår, men jag har inte hittat indexet för inbäddat fett. Därför ringde jag föreningen för den normandiska rasen. Flickan som svarade visste inte och chefen hade gått hem för dagen. Jag lovades svar per e-mail.

    Numera används denna ras mest för att öka proteinhalten i mjölk från andra raser. Mjölken från den normandiska rasen är den som håller högst proteinhalt av alla franska raser. Fetthalten är också hög och därför används denna mjölk till de bästa normandiska ostarna.
    Köttet har så mycket inbäddat fett att moderna fransmän vill inte ha det. Det är svårt att få tag på. När jag bodde i Paris 1985-1992 fanns där en slakteributik som endast sålde normandiskt kött, La Boucherie Normande, ett kvarter bort från min lägenhet. Under 7 år åt jag nästan enbart normandiskt kött och jag kan försäkra att det var fantastiskt.

    Av övriga egenskaper kan nämnas att de är snälla, har stor förmåga att tillgodogöra sig betet och de tål hög värme.

    Ämnet är OT här, så om du vill veta mer ber jag dig att sända ett e-mail till den adress du hittar under rubriken Contact om du klickar på mitt namn.

    Här nedan länken till rasföreningen. Förstår du inte franska låt Google översätta. Det blir långt ifrån korrekt, men fullt begripligt.

    https://www.lanormande.com/la_vache_normande.html

  84. Karl Eider

    Det verkar finnas studier där man undersökt om insekter avger växthusgaser. Slutsatsen är att de avger betydlig mindre än grisar och kor.

    https://www.sciencedaily.com/releases/2011/01/110107083737.htm

    Det finns dock vissa som fiser mycket metan, som t.ex. termiter och kackerlackor.

    https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007/978-3-319-53114-4_13-1

  85. I synnerhet

    #70
    En återkommande tanke när man hör Greta, Rocky, Bolund m fl klimathotare är att de egentligen inte bryr sig om människor. De jämställer människor med vilka biologiska varelser som helst. Det är en antihumanistisk och extrem inställning till vår egen art. Miljöpartiet är ett inhumant och extremistiskt parti som är mycket farligt.

  86. #85
    Tänk utifall de har en sådan där mask på sig som i ”V”?

  87. I synnerhet #85,

    Visst är de farliga. Nazisterna var bara ute efter att utplåna judar. Kommunisterna ville bara eliminera kapitalister och Kulaker. De gröna vill utrota mänskligheten.

  88. tty

    #77,80

    Tungmetaller kommer i princip från överallt där man använder metaller. Ett tag ville myndigheterna t o m att fulla dammsugarpåsar skulle behandlas som farligt avfall eftersom de innehöll tungmetaller.

    Överallt där metaller oxiderar, nöts eller bearbetas frigörs tungmetaller, liksom överallt där det finns färgpigment innehållande metaller (zinkvitt, titanvitt, kromgult, koboltblått, blymönja o s v). De flesta av dessa används knappast längre, men de finns ju fortfarande kvar på många håll.

    Sedan är det ju i och för sig så att vi och andra organismer samtidigt behöver nästan alla de här tungmetallerna i små mängder, och att många människor faktiskt lider av t ex järnbrist (fast järn är nog den harmlösaste av alla tungmetaller). När det gäller ett ämne som selen är faktiskt steget från selenbrist till selenförgiftning ganska kort. Jag har både besökt trakter där man inte kan beta djur för att de blir selenförgiftade (delar av Wyoming t ex) och trakter där de blir sjuka av selenbrist (delar av Sydaustralien och faktiskt även här i Sverige).

  89. Ann Löfving-Henriksson

    # 75 BG Roligt att Du påminde om Sten Bergman och han böcker. Bodde man som jag i en liten by ute i ”produktionslandskapet” utan TV förståss, utan stan’s filmer och annat var bygdens lilla bibliotek som fanns i skolbyggnaden en källa för spännande utblickar. Sten Bergmans böcker var efterlängtade och uppskattade, inte minst denna från hans bröllopsresa om jag inte minns fel. Och man hade TID att läsa!

  90. OT
    Är inne på Google earth pro, en isfri nordpool?

    (bilden över mitt hus är 1 år gammal)

  91. tty

  92. En annan

    Jo TTY, men zinkvitt och titanvitt är vad du tittar på i en burk med vit målarfärg, oftast mer zinkvitt än titanvitt då den förstnämnda täcker sämre…
    Det jag är nyfiken på är varför mänsklig avföring innehåller såpass stora halter giftiga tungmetaller, det är något som inte stämmer här. Att det kan finnas kolerabakterier och andra bakterier kan man förstå och rent industriellt behandla men tar reningsverken emot eller tillsätter dessa ämnen?

  93. BG

    # 89 Ann

    En gång i tiden fanns Skolradion. Den sände kl. 13. En av de mest uppskattade föredragshållarna var Sten Bergman. Det var tv-fritt. Jag såg tv första gången 1952 på en RAF-station, Uxbridge, utanför London.

  94. Christer Eriksson

    #92 En annan.
    Många miljöfarliga ämnen kommer från dagvattnet,det finns många fel kopplade dagvattenledningar.
    Det innehåller många föroreningar från biltrafiken.
    Bla rester från vägsalt,oljespill.
    Jobbade i många år med att tömma och spola dagvattenledningar.
    På starkt trafikerade leder doftade det många saker.
    Många gånger såg man en tunn oljefilm.

  95. johannes

    Naturligsvis är det is.
    Varför har de retuscherat? För att vi skall tro isen smält?
    Tror google alla är dumma i huvudet ?

  96. Hej Lars, tack för trevligt svar. Tråden handlar om jordbruk så jag kör.
    Först val av ras för nötköttsproduktion. Med lösgående djur är nog prioriteringslistan
    1. lynne, ger sig inte på människan
    2. lynne, springer inte ut ur hagen i tid och otid
    3. enkla kalvningar
    4. hälsa
    5. snabb tillväxt
    6. formklass, fettklass och marmorering

    För mjölkraser finns också mjölkvolym, fett och proteinhalt. Marknaden styr och inbördes värde av halterna varierar. De multipliceras med volym och därför är t ex en ras som Jersey inte särskilt attraktiv trots höga halter.

    Du nämner förmåga att tillgodogöra sig bete. Det är oprövat och tveksamt om det skiljer, raserna har ju i grunden samma ämnesomsättning. Samma för egenskapen tåla värme.

    Sen om ost och fet mjölk Mejerier är inte vad man tror. Mjölken har inte mer än kommit innanför dörrarna förrän fettet skiljs ut. Sen, beroende på slutprodukt, återförs det. Fet ost, mycket fett, lättmjölk mindre än mellanmjölk.

  97. # 96 Eilif+Hensvold #

    De fyra första punkterna uppfylls med råge. Den femte vet jag inte och den sjätte hoppas jag få svar på.
    Beträffande enkel kalvning och kroppsbyggnad visar videon i länken i min förra kommentar med mått djurens proportioner. Man behöver inte kunna franska för att förstå.
    https://www.youtube.com/watch?v=SXuRLcJvUdc

    Här är det så att mjölken betalas i förhållande till protein-och fetthalt. Alla mjölkbönderna här i trakten håller 15-25 % normandisk ras i sina besättningar just för att komma upp i de rätta nivåerna. Det finns högklassiga ostfabrikanter, t.ex Isigny Sainte Mère, som till 2/3 använder mjölk från den normandiska rasen och understryker detta i sin reklam. Se videon i länken nedan.

    https://www.isigny-ste-mere.com/nos-fromages/notre-art-fromager/

  98. tty

    #92

    Vattnet i avloppen kommer inte enbart från toaletter. Det är diskvatten, duschvatten, badvatten, sköljvatten, tvättvatten, städvatten, kylvatten, processvatten, ja faktiskt allt utom dagvatten (och i äldre ledningar kommer en del dagvatten också med). Det kommer tungmetaller och kemikalier från mängder av olika källor, var och en för sig säkert liten, men tillsammans blir de inte försumbara.