Sri Lankas klimatpolitik tvingade presidenten att avgå

Sri Lanka uppror

De flesta har säkert hört att Sri Lankas president fått avgå (och nu flytt till Singapore) sedan en folklig revolt tog överhand. Men i vanlig ordning så har nyheterna inte förmedlat särskilt mycket om orsakerna bakom denna revolt.

Missnöjet kommer sig av president Gotabaya Rajapaksas klimatpolitik. Denna presenterade han för världen under COP26 i Glasgow 2021. Här är några citat :

Det är ett stort nöje för mig att tala till er i kväll och jag är mycket glad över att se en sådan lysande uppslutning vid detta evenemang.

Som vi alla är medvetna om är klimatförändringarna en av de största kriserna världen för närvarande står inför

I oktober 2019 anslöt sig fjorton nationer till Colombo-deklarationen om hållbar förvaltning.

Denna viktiga deklaration uppmuntrar nationer att utveckla nationella färdplaner för hållbar kvävehantering, med sikte på att halvera kväveavfallet till 2030.

Kväve är ett rikligt förekommande grundämne som är avgörande för näring av allt levande.

Men reaktivt kväve som genereras av mänsklig aktivitet och som släpps ut i ekosystemen förvärrar klimatförändringarna.

Det är i detta sammanhang som min regering tog kraftfulla steg för att minska importen av kemiska gödselmedel och starkt uppmuntra ekologiskt jordbruk.

Vi behöver en ny jordbruksrevolution där hållbarhet står i centrum.

Detta återspeglas i Sri Lankas ambitiösa uppdaterade nationellt bestämda bidrag till UNFCC-mekanismen.

Dessa inkluderar att öka bidraget från förnybara energikällor till 70 % av de nationella behoven till 2030, att uppnå koldioxidneutralitet till 2050 och att säkerställa att inga fler nya kolkraftsprojekt byggs.

Sri Lanka är stolt över att vara medledare för Energy Compact for No New Coal Power.

Det finns också en betydande roll för företag i denna strävan, och en betydande avkastning att få genom investeringar i hållbarhet.

Sri Lanka välkomnar särskilt investeringar i förnybar energi samt ekologiskt jordbruk och är beredd att stödja deras framgång genom incitament och lämpliga politiska insatser.

Daily Caller sammanfattar orsakerna bakom upproret i Sri Lanka så här:

 • Sri Lanka har slut på bränsle och står inför den värsta ekonomiska krisen på decennier.
 • Ett förbud mot kemiska gödselmedel 2021, en del av ett initiativ för att minska kväveavfallet och genomförandet av grönare jordbruksmetoder, minskade drastiskt skördarna och skadade Sri Lankas handelsbalans.
 • ”Beslutet att över en natt skifta från syntetiska gödselmedel var en absolut katastrof”, sa ekonomen Peter Earle till The Daily Caller News Foundation.

Tänk så det kan bli. Alla dessa stolta proklamationer till världens alla ledare. Det som skulle bli en triumf för Sri Lankas villighet att gå före i kampen mot klimathotet och som applåderades av världens klimatelit.

I dagarna har vi också sett hur Boris Johnson tvingats bort från premiärministerposten i Storbritannien. Han var, och är, en hängiven anhängare till det som ibland kallas NetZero, dvs att man skall fasa ut den fossila användningen i samhället så att nettot mellan utsläpp och borttagning av koldioxid i atmosfären blir noll till 2050. Men det gick inte så bra för Boris. Av någon anledning så sköt energipriserna i höjden och det råder en allvarlig energibrist. Även drivmedelspriserna skjuter i höjden och bidrar till inflationen. Men det som klimateliten tycker är en jättebra idé för att rädda planeten delas inte av landets invånare och nu är förvirringen stor om vem som skall efterträda Boris Johnson. Vågar man skrota sina planer på en grön omställning?

Jag undrar om det finns en läxa här att lära för våra egna klimatledare i Sverige?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. I synnerhet

  Tack Ingemar! Man blir mörkrädd över okunskapen bland beslutsfattare om hur världen verkligen fungerar! Det borde vara väl känt att tätbefolkade regioner får reaktivt kväve via atmosfären vilket förstärker tillväxt av såväl ettåriga grödor som fleråriga örter och träd (se t. Ex. Elser et al. 2010; Thomas et al. 2010). Förståelse för industriprocesser, insikter i naturvetenskap och framför allt faktabaserad kunskap lyser med sin frånvaro hos våra egna och världens politiker.

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Varhelst de Gröna ”Klimatledarna” får makt att genomföra sina visioner blir det kaos nu senast i Sri Lanka, men även i Boris Johnsons UK, i Joe Bidens (Obamas) US och inte minst i det illgröna EU där den goda, gröna Mutti Merkel ledde ligan från COP 1 och fram till dess att fiaskot blev uppenbart. Vad gör hon och var är hon idag?
  När ska våra egna gröna tomtar våga närma sig verkligheten?

 3. Lennart Bengtsson

  Varför inte börja med att rösta bort de ”gröna tomtarna” i höstens riksdagsval. Det vore iallafall en god början.
  Mer kan man för tillfället inte göra.

 4. Evert+Andersson

  Gjorde samma reflektion när jag läste Malin Siwe i Expressen härom dan. Hur stabila är västländernas demokratier inför de prövningar som vi lurats till, när folk får verkligheten klar för sig. Lurats med grönskimrande beskrivningar av framtiden.
  För Sveriges del med en egen sagofarbror.

  Parallellen är glasklar. Till och med uppfattningen att bära ledartröjan.

 5. Evert+Andersson

  SvD också idag.
  https://www.svd.se/a/x8aBVB/miljopolitiken-slar-hart-mot-de-fattigaste

 6. Magnus

  Elsystemet är saboterat och vi drabbas av dyr el och ingen lösning finns i närtid. Fientlig främmande makt kunde inte gjort det bättre faktiskt. Fast Ryssland kanske hade ett finger med i spelet, vad vet man?

  Faktum är att vi har styrande politiker i Sverige som saknar tillräcklig kognitiv förmåga för att förstå att när det inte blåser spelar det ingen roll hur mycket vindkraft som installerats. Noll och noll är noll. De borde titta in på sidan kontrollrummet punkt se emellanåt. Det är hur tydligt som helst. Men de kanske fått för sig att det är desinformation.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  # 3 Lennart B., att rösta bort de gröna tomtarna är lättare sagt än gjort när nästan (!) alla våra tomtar är gröna.

 8. Jan

  Vi kan räkna med att befolkningarna i de olika länderna kommer att bli förbannade då det guld och gröna skogarna de blivit utlovade visar sig vara inget annat än en stor bluff. Men vi har politiker, ivrigt påhejade av massmedia och lobbyorganisationer, vilka är naturvetenskapliga och tekniska analafabeten som gett sig på att i grunden omskapa något de inte begriper ett jota av.

  Skall vi återigen acceptera att våra makthavare kommer undan med ”Vi har varit naiva” och ”Vi såg det inte komma” för att sedan försätta sina karriärer som om inget hänt?

 9. Magnus

  Innan pandemin gick världshandeln som på räls. Frakterna var billiga. Fabrikerna skulle inte ha lager för längre tid allt skulle komma in när det behövdes. Det var ett välsmort maskineri och aldrig har så mycket producerats till så låg kostnad. Nu fungerar inte det längre. Samtidigt ska alla ställa om, klimatomställningen och den bidrar inte till högre produktion, tvärtom som märks av i Sri Lanka. Snart blir jordens befolkning 8 miljarder. Kalkylen går inte ihop. Det är bara en tidsfråga innan vi har svältkatastrofer och ekonomisk kollaps. Då kommer kanske inte västvärlden klara att hjälpa till när vi har stora egna problem.
  Det är ett stort ansvar de tar på sig de som driver omställningen.

 10. Roland Salomonsson

  #9 Magnus
  Jorden HAR redan nedsatta skördar p g a avkylningen. Sydskörden gågna sässongen blev låg. Den kommande Nordskörden verkar katastrofal. Precis som det sista av nödåren på 1860-talet kommer den sämsta skörden sist i ordningen, då alla lager redan är ”utätna”.
  Kriget Ukraina/Ryssland har mycket lite med livsmedelstillgången att göra. Däremot BORTFÖRKLARAR västvärlden och alla dess NGO:s sina misslyckanden med stöd av kriget.

  De gröna tomtarna finns främst i 2 av riksdagspartierna som stödjer S.

 11. Roland Salomonsson

  Sverige övergår nu till att ha ”negativ” BNP per Capita. BNP i Sverige är f n felberäknad, samt BNP är ingen bra mätmetod. BNP per Capita visar däremot tydligt vilket välstånd ett land förmår mobilisera.

 12. Lars Kamél

  Det är begripligt att de klimathotsreligiösa vill avskaffa demokrati och helst införa global diktatur. Så fort människor fattar konsekvenserna av klimatåtgärderna, kommer de att protestera. Om de kan utan att hamna i fängelse eller bli dödade. Å andra sidan tänker diktaturer, som Putins Ryssland och det halvkommunistiska Kina, inte ta till några klimatåtgärder. De kanske lovar att göra något i framtiden, men det är tomma löften.

 13. Sören G

  Det tjatas om ”extremvärmen” i snart sagt varje nyhetssändnig på TV. I dag försökte reportern pressa meterologen att säga att det hade med klimatförändringarna att göra.
  Siroocon är väl ett välkänt fenomen i södra Europa.
  Tidigare i sommar såg vi bilder från Dresden där solen var fördunklad av sand från Sahara samtidigt som man hade värmebölja.

 14. johannes

  Tack Ingemar.

  Nej.
  Vi har haft massor av vansinniga projekt och ideer men politikrna vägrar lära sig.

 15. Kaj+Wahlberg

  Också bönderna i Holland gör uppror mot vansinniga klimatlagar. Det vi nu ser är början på ett växande, folkligt motstånd mot politikernas försök att implementera IPPCs tokerier i handling. Allt för en obevisad hypotes om att människan kan påverka jordens temperatur.

 16. Bim

  Ann #. 7
  Ja,, rätt som vanligt.
  Men vad värre är, de gamla tomtarna var röda.
  Ur askan i elden..
  Och ändå värre, vi har både röda o gröna tomtar alltså blandat rött o grönt = med bruna tomtar. riktigt illa.
  🙂

 17. Ivar Andersson

  Klimatsans har en artikel om Sri Lanka.
  https://klimatsans.com/2022/07/15/hur-mar-drommarna-nu-visar-sig-i-krass-verklighet/
  Brist på mat är värre än elbrist och leder till kravaller.

 18. jax

  Vi har ju miljöprövningen av vattenkraften i Sverige. Från ledare i dagens Norrbottenskuriren:
  ”De kommande 20 åren ska Sveriges samtliga vattenkraftverk miljöprövas och förses med moderna miljövillkor, enligt EU-rättens krav på ekologisk status. På DN Debatt skriver Simon-Erik Ollus, kraftproduktionschef på energiföretaget Fortum, när de första domstolsprocesserna närmar sig, finns det ett stort glapp mellan vad politiken har beslutat och de krav som vattenmyndigheterna ställer.
  Exempelvis riskerar förlusterna för de vattenkraftverk som står i älven Ljungan, att bli mellan fem och tio gånger större än enligt regeringens beslutade plan. Kraftverken i Gullspångsälven kommer enligt de åtgärder som myndigheterna nu kräver inte kunna användas för korttidsreglering av elsystemet. Vattnet kommer i stället behöva strömma igenom kraftverken utan reglering, vilket gör att planerbarheten försvinner.”
  Det är väl som vanligt! Alarmister har infiltrerat myndigheterna och driver frågorna in absurdum. Sedan står vi där med lång näsa.

 19. Jakob

  Hej Ingmar.
  Frågan är om inte ”klimatet” mest var tänkt som argument utåt och kanske för att få pengar från väst. Är mycket tveksam till hur djupt övertygelsen om klimat dagordning verkligen är i Sri Lanka (eller i andre utvecklingsländer) Det katastrofala beslutet om stop för import av konstgödsel togs i början av 2021 som en reaktion på en valuta kris. En valuta kris som byggts upp efter många år av låntagning i utlandet.
  Men såklart visar situationen i Sri Lanka, hur katastrofalt det kan gå, om man tror man ställa lantbruket på det viset.
  Mvh. Jakob

 20. Ulf

  Det byggs nu en livsfarlig situation. Många utvecklingsländer anklagar Väst för att driva denna klimatpolitik av protektionistiska skäl. Debaclet i Sri Lanka späder på dessa misstankar ordentligt. Det är fullt förståeligt. Alternativen är att Väst gör detta av egenintresse eller att våra politiker är idioter. När de ser vårt relativa välstånd är det förstås svårt att tro att det beror på idioter till politiker. Alltså väljer de det andra alternativet. Snart späs detta på genom att EU försöker införa koldioxidtullar. Då blir det förstås ännu mer uppenbart att teorin stämmer. I detta läge när Väst behöver så mycket stöd som möjligt mot Ryssland och Kina så skickar utvecklingsländerna i händerna på dessa länder.
  Västpolitiker är förbannade på att dessa utvecklingsländerna köper olja ifrån Ryssland. Vilket bevisar att västpolitiker är korkade. Fast det kommer inte utvecklingsländerna förstå förrän EU är helt ruinerade. Men det tar väl inte alltför lång tid.

 21. TorbjörnR

  #20 Ulf

  Klockren analys!

 22. pekke

  Ulf #20

  Håller med !
  Väst, eller framför allt EU verkar tro att om de säger ” hoppa ” så måste resten av Världen göra det.

 23. Ulf

  TorbjörnR tack.

 24. Peter Stilbs

  Lennart Bengtsson #3 – det vore tacknämligt om fler av Dina svenska och utländska kollegor kunde tala om för media, politiker och allmänhet att det inte finns någon klimatkris.

  I dagsläget framstår ex Kjellström, Tjernström, Chen, Rummukainen och övriga som om de helt står bakom all goja som sprids på SVT/SR/TV4 och ”klimatspalterna” i våra dags- och kvällstidningar.

  Jag tycker de borde skämmas djupt.

 25. Vurmen för ekologiskt jordbruk brukar gå hand i hand med klimatalarmism, men inte alltid. Ofta förknippas eller ursäktas tron på ekologiskt jordbruk med okunskap. Det kan nog vara sant ibland, men det finns många exempel på välutbildade intelligenta personer som propagerar för en omställning av europeiskt jordbruk på samma sätt som i Sri Lanka. Liksom Ann Löfving-Henriksson i en kommentar förra inlägget frågade sig vilka motiv president Macron har för att införa ett plansekreteriat, kan man undra över motiven hos t.ex Lars Bern och Aurélien Barrau i Frankrike, vilka propaganderar för ekologiskt jordbruk och i Barraus fall också en radikal omläggning till koldioxidneutralitet.

  Vid ett tillfälle 2016 hade Lars Bern och jag ett meningsutbyte om ekologiskt jordbruk med anledning av hans inlägg i ämnet. Han verkar inte förstå att när man bärgar en skörd måste lika mycket näring och mineraler tillföras som det som bortfördes, för att det ska bli bra skörd året efter. Länken nedan leder till vårt meningsutbyte 2016. Min första kommentar finns ungefär i mitten vid tiden 7 juni 01:18 och ytterligare 3 st följer strax efter samt en mot slutet.

  https://anthropocene.live/2016/06/06/starka-krafter-motarbetar-ekologiska-livsmedel/

  Aurélien Barrau är till yrket professor i astrofysik vid universitetet i Grenoble. Han är klimatalarmist och domedagsprofet i största allmänhet, aktiv på YouTube. ”Naturligtvis är jag för demokrati, men vi måste pausa den representativa demokratien för att kunna ta de radikala beslut som behövs för att rädda klimatet och miljön”, brukar han hävda. Han är välkänd i Frankrike och har många beundrare. Barrau är militant vegan och predikar en omedelbar övergång till ekologiskt djurfritt jordbruk.

  Tills för ett par år sedan var han på de flesta foton av honom klädd i en kritvit fotslång vid tunika. Dassa foton försvann på en gång och numera visas han iförd vanliga kläder. Jag tror att han ser sig själv som en ny Messias. För att lyckas med kreaturslöst jordbruk utan konstgödsel behöver man nog vara Guds son. Barrau är farlig eftersom han är intillegent och lyssnad till.

  https://duckduckgo.com/?q=aur%C3%A9lien+barrau&iar=images&iax=images&ia=images

 26. Fredrik S

  Sören G #13

  Igår hade SVT ett tiominuters-reportage om värme på Iberiska halvön med undersökande reporter på plats i Barcelona.

  Men det är klart att det är roligare att vara där och larma än att åka till Jämtland och rapportera om kallt väder med 5-6 grader max temp dagtid de närmaste dagarna.

 27. Lennart Bengtsson

  Peter Stilbs

  Jag har upprepat detta ad nauseam till mina yngre meteorologiska kollegor utan någon större inverkan. Antingen är de troende eller också är de alltför väluppfostrade för att opponera sig mot en politisk överhet eller är helt enkelt rädda för att hamna i onåd och förlora en god födkrok. Själv befinner jag sedan en tid i visst onåd men det bekymrar mig föga
  Men som sagt ”the day of reckoning” närmar sig även i jordelivet. Det blir nämligen alltmer uppenbart att ”klimatåtgärderna” visar sig betydligt mer skadliga än ett något varmare klimat. Och inte bara på Sri Lanka utan också i Europa.

 28. Lars M #25,

  Det är utan tvekan så att Miljöpartiet i Sverige kopplar ihop klimatsmarthet och ekologiskt jordbruk. På hemsidan skriver de:

  *gynna svenskt ekologiskt jordbruk så att hälften av jordbruksmarken brukas ekologiskt till år 2030

  *göra klimatsmart och ekologisk mat till standard i skola, vård och omsorg

  https://www.mp.se/politik/mat-och-jordbruk/

  Man vill ha ett ”fossilfritt” jordbruk, vilket jag antar betyder att det skall skötas för hand eller med häst och vagn. Elen räcker knappast till för att driva traktorer, skördetröskor och mjölkmaskiner.

  Ekologiskt jordbruk är lika ovetenskapligt som klimatpolitiken i sin helhet. Dessutom är EU-förbudet mot hälsosam genmodifierad (GMO) mat helt barockt.

 29. TB

  #25 Lars Mellblom. Du skriver ”när man bärgar en skörd måste lika mycket näring och mineraler tillföras som det som bortfördes”. Låter ju självklart. Jag vet inte så mycket om ekologisk odling men om det är så att de som förespråkar denna odlingsform inte har insett detta så är det sju resor värre än jag trodde.

 30. mattias

  #29. Det är nog inte så självklart. Det gäller för övrigt även skogsbruket. Så när man i klimatets namn ska ta hand om grot utan att återföra näring så påverkas även tillväxten av den nya skogen.

 31. Argus

  Lite svensk industrihistoria.

  För lite mer än 100 år sen, var Svenska entreprenörer pionjärer på dieselmotorer. Tex fanns en Jonas Hesselman som konstruerade och utvecklade många aspekter. Först i AB Diesels Motorer Stockholm, som sedan blev Atlas Copco.

  För en tid sedan i samband med en förevisning av en fungerande flercylindrig dieselmotor i Sibo (4 cylindrar, 200hk byggd 1908), fanns också en sammanfattning av dieselmotorns tidiga kommersiella faser, författad av Örjan Norling.

  Jag citerar den första meningen ur inledningen: ’Dieselmotorn är en av människans viktigaste uppfinningar.’

  Så rätt.

  En bagatellartad detalj till Lars M #25:

  Möjligen for du efter ordet ’fotsid’?

  En positiv känsla jag får är att motståndet mot (värdelös) vindkraft ökar i omfattning. Låt oss hålla trycket uppe genom bearbetning av vår omgivning på både kort och längre håll.
  ’Dagens klimat…..’

 32. TB # 29,

  Enligt en bekant som varit universitetslärare om bl.a., jordbruk så brukar han säga att i princip så behöver jorden ”hela det periodiska systemet”, och självklart behöver alla ämnen som tas ut genom skörden och skickas till städerna för konsumtion ersättas till sista atom ute på fälten.

  Till viss del sker detta genom att reningsverken samlar ihop slammet för återbruk, men tyvärr så hamnar åtskilligt ut i sjöar och hav och då måste man ersätta detta med konstgödsel.

  Europas jordar höll på att utarmas under 1700- och början på 1800-talet. Som tur var så kunde vi köpa guano från Sydamerika och Afrika från mitten av 1800-talet.’

  Ekologisk odling hotar att utarma våra jordar igen. https://www.ja.se/artikel/31465/jorden-utarmas-av-ekologisk-odling.ht

 33. Lasse

  Varning för falska profeter!
  https://wattsupwiththat.com/2022/07/13/breaking-boundariesdavid-attenborough-distorts-the-science-and-shills-for-the-globalist-agenda/

  Jim Steele varnar för Rockström!
  Vad kan gå fel!

 34. Argus

  Glöm ej kemigeniet Fritz Haber + superingenjören Robert Bosch!

  Utan Haber-Bosch processen som gav ammoniak hade vi legat på svältgränsen i +100 år.

 35. Lennart Bengtsson

  28

  Det är verkligen bekymmersamt med politiska företrädare ( och faktiskt inte bara i MP) som verkar vara helt renons på elementära kunskaper utan tycks leva i en slags märkvärdig sagovärld (Cloud-Cockoo-Land). Jag erinrar för några år sedan när MP hade en delegat i Vingåker som fått för sig att flygplanens k-strimmor var kemiska föroreningar som något okänd makt stod bakom. Det som gjorde de extra bisarrt var att det fanns en kontakt med något UFO ”på andra sidan solen” i en av de Lagrangeska jämviktspunkterna, L3.
  På grund av att den gravt försämrade undervisningen i naturvetenskap i gymnasiet råder det en sådan enastående okunnighet i vissa kretsar att man får gå tillbaka till tiden före upplysningen för hitta något motsvarande. Och idag sitter sådana varelser i politiska partier och kanske till och med riksdagen. Det är faktiskt skrämmande då dessa märkliga skapelser kan ta sig till med vilka galenskaper som helst . Dit hör föreställningen att producera livsmedel åt 8 miljarder människor från ekoodlingar!

 36. Lars Cornell

  #24 Peter Stilbs #3 Bengtsson

  ”I dagsläget framstår ex Kjellström, Tjernström, Chen, Rummukainen och övriga … Jag tycker de borde skämmas djupt.”

  Nu har ju SMHI i uppdrag att även stödja Regeringens klimatpolitik. Då måste några avdelas för den uppgiften och det är tydligen vad dessa fyra accepterat. Chen och Rummukainen har ju av Regeringen utsetts att vara Sveriges representanter i FN. Då måste de avsäga sig sin vetenskapliga kompetens och konvertera till att arbeta som politiker. För man kan väl inte både vara vetenskapsman (IPCC-WG1) och propagandist (FN-SPM och Regeringen) samtidigt? Och i så fall hur känns det i samvetet? Det kan inte annat än leda till en vittrande moral.

  Även jag tycker att de borde skämmas djupt.

 37. Ulf

  Problemet är att konsekvenserna för ekonomin kan skaka samhället i dess grundvalar. Vi kan hamna i en kris som får Greklandskrisen att se ut som en liten kul händelse.
  Tyskland är riktigt illa ute nu. Antingen förstör de sin ekonomi, och därmed hela EUs. Eller så måste de krypa för Putin. Men han kanske ändå stänger av gasen och stänger tysk industri och låter tyskarna frysa ihjäl. Sen är vi där igen och så dyker det upp nån liten man med liten mustasch och letar syndabockar.
  Kanske lite drastiskt men konsekvenserna kan bli oerhörda. Många EU ekonomier är i mycket dåligt skick och är vana att luta sig mot Tyskland. Nu finns ingen att luta sig emot. Nu ör det inte Grekland vi pratar om utan EUs stomme.
  (Vet någon om tyskarna backar på att stänga de sista kärnkraftverken?)
  Allt pga av en rent tokig klimatpolitik. Risken är att dessa prestigefyllda människor inte backar förrän det är försent. Inga tendenser till att be om ursäkt. Allt skylls på Putin, men gör man affärer med banditer då
  Är det helt ens eget ansvar. Inte banditens han är ju bara samma tjomme som han alltid varit. Jag menar vilken normalbegåvad människa köper en bil av gängmedlem?

 38. Håkan Bergman

  Ulf #37
  Det finns en debatt om kärnkraften, men om den leder till en omprövning vet nog ingen, det verkar låst hos dom gröna. Men det kan leda till en regeringskris.
  https://www.politico.eu/article/gas-crisis-germany-nuclear-power-debate/

 39. Ivar Andersson

  #37 Ulf
  Tyskarna har gjort sig beroende av rysk gas. Därför blev naturgas hållbar. Vi får se hur Tyskland klarar vintern. Krypa för Putin eller frysa?

 40. UWB

  Svenska politiker sitter stilla i båten när den tar in vatten, till skillnad från andra länders politiker. Se belysande artikel om jordbruket.

  https://www.ja.se/artikel/2230994/delad.html

  Varför vidtar inte S nödvändiga åtgärder nu när Mp inte kan blockera. Det är nog inte svårt att få med högerpartierna på olika förslag. Eller hur.

  Det är nog så att makten är viktigare än att visa på resultat så här i valtider. Det kan visa på en svaghet om åtgärder kan vidtas med hjälp av högern.

 41. mattias

  #38.
  Japan svänger om kärnkraft – ska starta upp nio reaktorer: https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/nyheter/elbrist-hotar-japan-ska-starta-nio-k%C3%A4rnreaktorer/ar-AAZA3yX?li=BB13jOav
  Vet inte hur länge de varit avställda.
  Inte minst symbolvärdet i detta skifte skickar signaler om att kärnkraft har en viktig roll i framtidens energiförsörjning.

 42. Karl Eider

  #36 Lars

  ”För man kan väl inte både vara vetenskapsman (IPCC-WG1) och propagandist (FN-SPM och Regeringen) samtidigt?”

  Med lite Orwellskt dubbeltänk, så går det alldeles utmärkt.

 43. UWB

  De senaste dagarna har tanken varit att köra mer kolkraft för att spara gas, även nu mitt i sommaren.

  Frågan är hur länge det Tyska folket står ut med situationen?

 44. tty

  #25

  ”det finns många exempel på välutbildade intelligenta personer som propagerar för en omställning av europeiskt jordbruk på samma sätt som i Sri Lanka”

  Att någon är välutbildad och intelligent är tyvärr ingalunda någon garanti för att vederbörande begriper något. I USA har fenomenet t o m fått ett namn IYI ”Intellectual yet idiot”.

 45. UWB

  Något jag inte förstår är hur så många av röstberättigade verkar vara beredda att låta Sverige styras av S, C, V och MP. Låt vara att oppositionen, i mina ögon, är sällsynt svag.

  Jag misstänker att många som redan nu drabbas hårt, både privatekonomiskt och när de förlorar jobbet på grund av situationen, tror att samma regering som misslyckats i 8 år ska hitta en magisk lösning. Senaste sammansättningen ser i och för sig positiv ut, men var finns de 3,6 procent som säger sig vara MP? Jag hittar inga imin bekantskapskrets.

  https://val.digital/

 46. tty

  #32

  ”Till viss del sker detta genom att reningsverken samlar ihop slammet för återbruk”

  Den metoden kan tyvärr bara användas i mycket begränsad utsträckning. Det finns alldeles för mycket goja i rötslammet, tungmetaller, kemikalier, läkemedelsrester, parasitägg, farliga bakterier etc.

 47. Min kritik av ekologiskt jordbruk grundar jag på 32 års observationer runt min gård långt ute på landet i Normandie. Två av mina grannar är ekologiska mjölkbönder, de övriga bedriver traditionellt jordbruk. En tredje ekologisk bonde gjorde konkurs för 3-4 år sedan. Skillnaden i skörderesultatet är slående, om de ekologiska skördar något alls.

  Jag har fotodokumenterat en del av detta. Här nedan några länkar till egna foton uppladdade på Fotosidan. Det finns en förklarande text över eller under fotot om man förstorar detsamma genom att klicka på det. Det fält där den klenaste majsen växte har nu tagits över av en traditionell bonde. I år växer där raps som är ovanligt fin.

  https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=379373

  https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=357691

  I nedanstående album är ”Fodersäd 1-3” mest intressanta. Bonden glömde att slå på sprutriggens ena sida efter att ha vändt körriktning. Han sprutade mot bredbladiga ogräs och svampangrepp. Läs också texten till bilden med den liggande kvigan.

  https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=377778

 48. #44 tty#

  Absolut, men min poäng var att okunskap ofta anges som skäl och ursäkt för dumma beslut. Någon som är genuint dum kan förlåtas, men inte den som borde veta bättre.

 49. #31 Argus#

  Fotsid, javisst, tack! Efter 49 år som utlandssvensk är min svenska inte längre vad den borde vara.

 50. #32 Ingemar Nordin#

  ”Europas jordar höll på att utarmas under 1700- och början på 1800-talet.”

  Titta på fotona ”Äng/betesmark 1-3”.

  https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=377778

  Denna äng är uråldrig och har aldrig någonsin varit plöjd. Höet skördas strax efter midsommar. Därefter betas den av nötkreatur fram till slutet av november. Den är ogödslad. Bl.a vild krokus, orkidéer och vild gräslök växer där. Floran är riklig, men höskörden är klen. Så har marken brukats i minst tusen år, kanske tre tusen. Marken är helt utarmad. Bevis därpå är att daggmask nästan helt saknas. Vill jag gräva upp mask till fiskbete räcker det att gå till den odlade åkern ovanför ängen. Den brukas numera av en traditionell bonde. Fram till början av 1960-talet var det också betesmark, identisk med ängen nedanför.

 51. Peter+Stilbs

  Slam från ex biogasanläggningar är i stort fri från vad som gör slam från avloppsrening helt olämpligt att sprida på åkrar. Och det används i stor omfattning

 52. tty

  #32, 50

  ””Europas jordar höll på att utarmas under 1700- och början på 1800-talet.”

  Linné berättar i skånska resan om åkrar som låg i träda sex år och odlades det sjunde.

  Och det var inte bara åkrarna som var utarmade. Det som höll igång jordbruket var att näring hela tiden flyttades från skog och ängar till åkrarna. Varje gård hade stora ängar, nästan alltid mycket större än åkerarealen. Dessa slogs (och kanske hade man även lövtäkt). Detta hö användes som vinterfoder då djuren var stallade och därigenom kunde gödseln nästa år komma åkern tillgodo. Det är detta som ligger bakom det gamla uttrycket ”äng är åkers moder”. På sommaren gick djuren i stor utsträckning på skogen på dagarna, men togs in i en fålla nattetid, vilket innebar att även en del av den gödseln kunde tas till vara.

  Den stora revolutionen inom svenskt jordbruk kom omkring 1850 då man började med vallodling, ofta med inslag av klöver och andra kvävefixerande baljväxter. Nästan alla ängar blev på bara några årtionden omförda till åker eller hagmark. Detta är något som t o m jordbrukshistoriker och landskapshistoriker inte har helt klart för sig, troligen beroende på att den äldsta detaljerade kartan, häradskartan, är några årtionden för ung. Vill man ha klart för sig hur landskapet såg ut före laga skiftet måste man gå tillbaka till storskifteskartorna omkring 1800.

 53. Bernt O

  Odlingsjorden – ingen enkel sak;

  https://fof.se/artikel/2015/8/hotade-jordar/

 54. Anders Tengsved

  I Sverige räknar man med att ca70% av den näring som tillförs ekologisk odling kommer från det moderna jordbruket via foder, ofta får de dispens att använda icke ekologiskt foder eftersom skörden ofta slår fel för ekologiska odlare, slakterirester som benmjöl och köttmjöl från modernt jordbruk får också användas samt stallgödsel från moderna gårdar. Dessutom är det vanligt att ekologiskt drivna jordbruk går ur ekologiskt jordbruk ett år och då sprutar bort ogräs som tistel och andra ogräs som är svåra att bekämpa mekaniskt samt gödslar med fosfor som går att förrådsgödsla. Året därpå anmäler de sig för ekologiskt igen men får vänta ett år innan de klassas som ekologiskt jordbruk igen.