Vindkraftsmotståndet – en folkrörelse

VindkraftGotland

Runt om i vårt avlånga land pågår en brutal vindkraftsexploatering. I takt med att fler och fler projekt lanseras ökar även motståndet från närboende. Man kan säga att vindkraften genererar ett stadigt ökande motstånd. På facebook finns ett trettiotal motståndsgrupper lokaliserade från Pajala i norr och sydkusten i söder. Ett försök som är på väg att lyckas är att samla motståndet i fb- gruppen ” Motvind Sverige” som i nuläget har ca 17500 medlemmar. Gå gärna med du också. Vår samlade röst behövs i valdebatten.

Motståndet runt om i landet ökar bland människor som hotas av att drabbas och bland de som redan drabbats. Självklart vill folk skydda sin kära närmiljö ifrån en sådan brutal exploatering som industriell anläggning av vindkraft innebär.

Värt att nämna i sammanhanget är att väderberoende, bullrig, fågeldödande, markskövlande, fastighetspris- raserande vindkraft egentligen inte behövs, dvs den gör ingen nytta. Hade vi behållit och utvecklat vår kärnkraft skulle den tillsammans med vattenkraften ha räckt mycket längre än vad intermittent vindkraft förmår.

Att vindkraftsmotståndet blivit något av en folkrörelse belyser Lotta Gröning och Reidar Svedahl väl i en debattartikel publicerad i Expressen. Skribenterna vill få ett stopp på vindkraften och att dess skadeverkningar utreds! (länk:https://www.expressen.se/debatt/stoppa-allt-byggande-av–vindkraft–utred-farorna/)

Torbjörn Eriksson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Karl Eider

  Bara det faktum att priserna drastiskt sjunker på villor när det byggs vindkraftverk i närheten, är ju ett bevis på att majoriteten av människor inte gillar vindkraft. Hade man tyckt det var mysigt att bo bredvid dem, så hade ju snarare priset ökat!

 2. Anders

  Bra skrivet Torbjörn Eriksson! Du har rätt i att dessa monster i själva verket inte behövs och förstör för alla utom ägarna…

 3. mattias

  Idag på TV4 propageras för vindkraft – på Åland, minsann – där finns inget lokalt motstånd: ”Lokalinvånarna där får betydligt mycket mer ekonomiska fördelar, eller ekonomisk kompensation, jämfört med i Sverige – något som även enligt forskning kan vara en bra modell för att minska motståndet och kunna bygga ut vindkraften.” Vindkraftsföretagen ska tydligen vara med och betala detta med hjälp av sin ”vinst”.

  https://www.tv4play.se/program/nyheterna/planen-tv%C3%A5-av-v%C3%A4rldens-st%C3%B6rsta-vindkraftparker-utanf%C3%B6r-%C3%A5land/13778480

  Bifogar nyckeltalen för Vattenfall Vindkraft de senaste åren: https://www.allabolag.se/5567310866/vattenfall-vindkraft-aktiebolag

  Frågor på detta?

 4. I synnerhet

  Alla konstruktioner i vår infrastruktur måste göras med utgångspunkt i fossila bränslen. Om vindkraften skulle tillgodose 25 procent av den globala efterfrågan på el år 2030 (cirka 30 petawattimmar), skulle (även med en hög genomsnittlig tillgänglighet på 35 procent) den samlade installerade vindkraften kräva hundratals miljoner ton stål. Exklusive metallen för torn, ledningar och transformatorer för de nya högspänningledningar som skulle behövas för att ansluta allt till nätet. Vindkraft är inte grön.

 5. Mats Kälvemark

  Bra inlägg Torbjörn!
  Vindkraften är inte lösningen på vårt energiproblem. Den är däremot en huvudorsak till det.

 6. Ivar Andersson

  Vindkraftverk är en förorening i naturen, ljud- och ljusmässigt, som den klimathotsreligiösa sekten gillar.
  Nu ska vindkraftsbolagen kunna muta kommunerna att ej utnyttja sin vetorätt och den klimathotsreligiösa sekten jublar. Snacka om miljökämpar 🙂

 7. Robert Norling

  Enorma prisökningar!

  Priserna fortsätter att stiga, och inflationen likaså.
  I juni nådde inflationen 8,5 procent enligt KPIF, visar nya siffror från SCB.
  Det är till och med högre än väntat.
  – I sin egen ekonomi gäller det att försöka prioritera nu, säger sparekonomen Frida Bratt.

  Rekordinflationen är helt politikerskapat av Regeringen och dess stödpartier C-MP genom deras huvudlösa energipolitik.
  Skatterna och reduktionsplikten har drivit upp energipriserna till astronomiska kostnader vilket nu ger fullt genomslag för medborgarna.
  Fler och fler svenskar hamnar i fattigdom och nästa steg i nedåtspiralen blir ökande arbetslöshet då köpkraften faller kraftigt och företag tvingas till neddragningar och besparingar.

  Sedan har vi en Riksbank som höjer räntan i tron att det ska hjälpa men som bara gör att ännu fler får ekonomiska problem. Det är som att försöka släcka en brasa med bensin.

  Dessa politiker vill att vi dessutom ska bekosta elnätet med hundratals miljarder kronor för att de tycker att vi ska ha ännu mycket mera vindindustrier.
  Att vår natur både på land och utefter våra kuster offras kan inte mätas i pengar men drabbar alla såväl människor som djur.

  Fattigsverige i ny – men politisk skapad – version.

 8. Lars Kamél

  Vindkraft kan inte vara annat än dyr och meningslös miljöförstöring.
  Utan subventioner, är vindkraft en garanterad förlustaffär.
  När det inte blåser, producerar vindkraftverken vare sig el eller intäkter.
  När det blåser, gör det så över stora områden samtidigt. Vilket innebär att många vindkraftverk producerar el som ägarna behöver hitta köpare för. Vilket i sin tur bara går genom att sänka priset så att intäkterna inte täcker kostnaderna.

 9. TorbjörnR

  #6 Ivar

  Har inte gått det riktigt klart för mig men jag har tolkat att ”mutan” kommer från staten och inte slumpkraftägaren.
  Kan ha fel men tror nog att du och jag får betala för mutan ”simhallen” i alla fall.

 10. UWB

  MP vill satsa 100 miljarder per år i tio år på klimatet, där dessa mutor ingår.

  I förslaget ska kommuner med existerande vindkraft få 1 öre per kWh och de som accepterar ny vindkraft 3 öre per kWh. Snacka om långnäsa för de kommuner som redan nu sagt ja till vindkraft.

 11. Håkan Bergman

  En sak jag undrar över är hur påverkas hydrologin när man anlägger ett tätt nät av vägar med hög bärighet i såna här områden, exempel:
  https://minkarta.lantmateriet.se/plats/3006/v1.0/?e=557699&n=7029830&z=11&mapprofile=flygbild&background=2&boundaries=false

  Och hur sköter man snöröjningen, alla verk måste väl vara åtkomliga året runt, eldrivna plogbilar nån?

 12. UWB

  För att bygga ett sådant nätverk av vägar behövs generellt ett stenbrott på området. Man ser även tydligt hur mycket skog som måste tas ner, det bidrar alltså till lägre upptag av koldioxid.

  Slutligen, kommer dessa vägar vara kvar eller återställs området. Inga större krav på fondering?

  Skulle man vilja bygga en stuga vid sjön, där det står tre vindkraftverk skulle man garanterat bli nekad pga strandskyddet. Men inte för vindkraftverk. Varför?

  Varifrån är detta taget?

 13. Berra

  De skyller på fågelinfluensa och blundar för vindmöllorna…

  https://sverigesradio.se/artikel/pilgrimsfalken-minskar-drastiskt

 14. Evert+Andersson

  Bra inlägg!

  Berättigad kritik finns i dubbla led. De klarar inte sin uppgift. Vare sig som koldioxidsparare eller landets elförsörjning.

  Den andra sidan är ju lika illa. Människor i dess närhet får sin livsmiljö förödd.

  Hela saken är pervers. Nu är havsbaserad vindkraft mest i ropet. För att den ska kunna byggas så ska vi betala anslutningen via nätavgifterna och skattsedeln. Samtidigt ska vi således indirekt finansiera kommunala mutor för att de inte ska använda vetot.

  Visst är det perverst så det räcker. Vi betalar själva för att bli pålurade något vi inte vill ha. Skulle även kunna kallas kriminellt.

 15. Håkan Bergman

  UWB #12
  Du kan byta kartlager uppe till höger så ser du var vi är.
  https://minkarta.lantmateriet.se/plats/3006/v1.0/?e=559269&n=7030753&z=9&mapprofile=karta&background=1&boundaries=false

 16. Roland Salomonsson

  Notera att vad jag märkt, är att i Google Earth är de flesta områden med ”vindparker” bortmaskerade. Med tiden blir detta en märklig återgivning. Ungefär som när Google numera maskerat bort Arktis isar.

  Gräsrötterna skall inte kunna följa skadegörelsen eller fatta att Arktis isar faktiskt återhämtat sig resp växer igen. Eller på Grönland.

 17. Björn

  Vindkraften är det sämsta och mest kostbara sättet att generera elektricitet med. Varje vindkraftverk upptar en stor yta omkring sig som blir oanvändbar för någonting annat. Vägar och stora vändplaner för underhållskranar måste anläggas för varje kraftverk och kablar måste dras. Av installerad effekt om 10 000 MW får man bar ut ca 3000 MW kontinuerlig effekt på årsbasis, vilket motsvarar vad tre kärnreaktorer genererar i eleffekt under samma tid. Alla stillestånden medför alltså att bara ca 30% av den installerade effekten utnyttjas, vilket innebär 70% outnyttjat. Denna outnyttjade effekt om 70% måste fyllas ut av andra aktörer, hur hanteras dessa kostnader i kalkylerna? Hur redovisas underhålls- och avvecklingskostnaderna? Tillsammans med alla kostnader, miljöförstöring och andra negativa effekter, är det obegripligt att dessa maskiner överhuvudtaget får användas. Det måste bli ett stopp!

 18. Christer Eriksson

  Roland S #16
  Hm.Här hos mig,utanför Varberg är dom synliga fortfarande.

 19. foliehatt

  UWB, #10,
  Vänligen använd inte MPs Orwellska nyspråk. MP har inga hundratals miljarder kronor att ”satsa”. De kan inte ens samla in 100 miljarder

  Det är dina och mina pengar, i form av skatter och avgifter, som de tänker bränna bort.

 20. UWB

  Foliehatt

  Det är jag fullt medveten om, min poäng var mer att de hittar på olika saker för att motivera något få vill ha.

  Jag undrat hur mycket de slösat bort redan med olika aktiviteter, det måste vara 100tals miljarder av våra pengar, och vad har det gett. Inget.

 21. TorbjörnR

  #20 UWB

  Det ryktas att EON fick 31 miljarder i skadestånd för nedlagda reaktorer i Oskarshamn tror jag.
  MP har kostat…

 22. Håkan Bergman

  Det handlar om gigantiska investeringar över några decennier så vi kan nog räkna med att det blir att låna och lämna notan till generation Greta. Kan det vara det ungdomen har insett och dragit slutsatsen att MP är inte deras parti längre.

 23. Enough

  #17 Björn

  Det blir begripligt, därmed inte förnuftigt, om du inser att lilla MP fått ett frikort av både Reinfelt’s och Löfven’s regeringar att ”leka” med vår energiförsörjning.

  De, MP, är nog själva helt övertygade om att gjort något viktigt och bra för landet, startat nedstängningen av fungerande ( men enligt MP ”farlig”) kärnkraft, och ersatt med vindmöllor.

  Någon konsekvensanalys finns givetvis inte, och hela den statliga energibranschen är tystad/utbytt mot ”klimatalarmister”. Nu kommer det inte att gå att sätta upp fler parker av VKV, utan en tydlig backup produktion då det inte blåser, vilket i praktiken betyder gaskraftverk, vilket i sin tur knappast är möjligt idag ( rysk gas…).

  Jag tror på en utdragen ”död” av VKV, och hoppas på en riktigt stor svekdebatt i detta gigantiska slöseri med vår energiproduktion ( och miljöpåverkan!), nödvändig för det liv vi nu lever, kanske fler börjat inse detta….

 24. Lars Cornell

  Torbjörn,
  sällan har så få på så kort tid gjort så stor skada för så många som Mp i Riksdag och Regering.

 25. Lars C #24,

  Vi skall inte glömma C med sina klimat- och energiministrar under Alliansen. Reinfeldt brydde sig inte utan var bara mån om att behålla C i regeringen. C, liksom MP, brukar vara ett utpressarparti så fort de sitter i en regering.

  Någon som minns Olof Johansson som spräckte den första borgerliga regeringen därför att han fått för sig att Öresundsbron var ett djävulens påfund? De är totalt skrupelfria och renons på både förnuft och kunskap.

 26. johannes

  #24
  God tvåa men pyttelite efter Mao med stora språnget.

 27. Sören G

  Tyskland startar nedlagda kolkraftverk. Enligt nyheterna fortgår dock planerna på att stänga av de sista tre kärnkraftverken.

 28. Bengt Abelsson

  C och Mp tävlar i konsten att ha flest kulor i revolvern vid rysk roulettte.
  Mp trumfar genom att byta till automatpistol.

 29. Jag råkade hitta detta när jag googlade runt: https://twitter.com/BillyJohansso11/status/1450413384269246465

  Varför uppmärksammar inte våra public servicebolag detta? Vi betalar för att dom skall ge oss relevant och viktig information. (Privatägda medier är till för att tjäna pengar åt sina ägare. Att dom inte är smarta nog att upplysa sina läsare om viktiga saker kan man hoppas på blir till deras nackdel ekonomiskt så småningom.)

  Vi har redan för mycket vindkraft i relation till tillgänglig reservkraft.

  Nu lär det inte bli någon blackout som jag trott var en allvarlig risk fram tills nyligen. Numera vet jag att alla (nya) elmätare kan fjärrmanövreras. I mitt fall kan SEVAB bekvämt bryta strömmen till vårt hus när dom finner det lämpligt. Det gör mig trygg inför skräckscenariet med en blackout. Nu är jag bara förbannad för att våra politiker ställt till det i onödan och sänkt levnadsstandarden för en massa människor genom onödigt höga elpriser. Sedan blir det ju trist att få en massa strömavbrott – men det kan man leva med. Trist har det blivit för alla som är direkt berörda – men närmaste vinkraftspark är väl utom synhåll härifrån (än så länge.)

 30. Karl Eider

  Den skandalomsusade vindkraftsparken i Viksjö har drabbats av ännu ett bakslag. Igår rasade ett 220 meter högt vindkraftverk. Det gick av på mitten. Nu är parken stängd. Ett haveriteam ska undersöka.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vindkraftverk-pa-hastkullen-har-rasat-ihop-ingen-person-skadad

 31. Olav Gjelten

  I Tyskland kommer man sannolikt vara tvungen att satsa på kolkraften igen för att rädda landet från samhällskollaps på grund av energibrist.
  Situationen i Sverige lär inte vara väldigt mycket bättre än den i Tyskland, men här är befolkningen så fanatiskt hjärntvättad att man sannolikt hellre låter Sverige gå under än att använda sig av den mest framgångsrika energin världen känner till enda sedan industriepokens första tid.
  Att bygga nya kärnkraftverk tar minst 12-15 år, kolkraftverk några månader! Trots detta finns inte kolkraften på kartan i Sverige, trots i att situationen också här närmast handlar om liv och död.

 32. #31 Olav Gjelten

  Jag har mycket svårt att tro att man kan bygga ett kolkraftverk på några månader. Nya kolkraftverk till vintern 2022-2023 tror jag inte är möjliga.

  Däremot tror jag att man skulle kunna blanda kol i avfall som i dag driver kraftvärmeverk och genom det högre energiinnehållet kunna få ut mer elektricitet. Värmeöverskottet får man dumpa någonstans. Om detta är tekniskt möjligt borde det kunna ordnas av en ny regering. Lagändring tar tid, kommuner och andra kraftvärmeägare skulle behöva göra smärre ombyggnader, det tar väl tid att beställa och få hit kol. Måste väl lagras under vatten för att inte självantända? Det blir säkert en massa strul, men det borde vara möjligt.

  Viktigt att notera: CO2-utsläppen skulle minska därför att lokalt producerad kolkraft inte dras med överföringsförluster som alternativet, att importera kolkraft från Tyskland gör. Det blir inga stora mängder, man skulle bara behöva ta till kol i bristsituationer.

 33. Håkan Bergman

  Ska vi behöva vända oss till EU för att stoppa vansinnet? Följande går att läsa i inkognitoläge och naturligtvis i bibblans pressreaderversion av SvD.
  https://www.svd.se/a/y4QEMe/bjorn-oberg-vindkraften-till-havs-borde-auktioneras-ut
  Nån som känner sig manad att driva frågan?