Öppen Tråd

Snigel 2

Klimatpolitiken orsakar alltfler kriser i främst Europa och USA, men även på andra håll i världen där en del politiker faktiskt tycks tro på att det råder någon slags klimatkris. Och det verkar inte gå i snigelfart utan ganska snabbt nu. Hur som helst är det dags för veckans öppna tråd. Fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Staffan Lindström

    NU har weatheronline haft 44C på Heathrow på måndag 18/7/2022 som maxtemp och mintemp 25C natt mot tisdag så länge att nu behöver mätningar inte göras … Härom kvällen Aktuellt: 40-50C hade det varit i Spanien….. Idiotin är monumental! På de flesta håll står sig rekorden från 2003 tex…

  2. I synnerhet

    Klimathotare och gröna lobbygrupper kräver totalstopp av all fossilverksamhet. Man undrar vilken bubbla dessa befinner sig i. Olja är en fundamental naturresurs som världen har extremt behov av. Att hushålla med denna resurs är en sak men att upphöra med all verksamhet kring olja är helt enkelt gallimattias och kan leda till mänsklig katastrof i framtiden. Ta solcells- och vindkraftsindustrin som exempel. Brytning, montering, drift, underhåll och oändligt utbyte av vind- och solcellsenheter kräver kolossal och kontinuerlig tillgång till fossila bränslen för att förse och hålla liv i denna industri med hjälp av avancerade kompositmaterial och energi. Rystad Energi, norskt energikonsultföretag, uppskattar att den globala oljefyndigheten 2021 var den lägsta på 75 år och att kommersiella oljeföretag inom 15 år har slut på sina reserver. Hur ska vi då kunna producera energi? Eller få råvaror till övriga industri som är beroende av plastmaterial . Framför allt inom hälso- och sjukvården? Fossil energi är livsavgörande för mänskligheten fram tills vi löser energifrågan och återvinning en gång för alla. Men oljan kommer ändå att behövas långt in i framtiden. Dags att öka prospekteringen!

  3. Gösta Rundqvist

    Vi behöver köra vattenkraften och kärnkraften med hög effekt trots att vi producerar ett stort överskott. Detta för att ”hålla takten” i elsystemet. Men Danmarks elproduktion består just nu av 85% vindkraft. Hur klarar de detta?

  4. Arne Nilsson

    Varför skriver folk Fossil energi? Fossiler är benrester, kalk alltså, från djur som levde för länge sedan. Dessa fossiler finner vi i kalkberg, på Öland, Gotland, Dovers klippor, Dolomiterna, ja överallt på Jorden hittar vi fossilberg. Kan man driva bilar på dessa berg? Fundera på det. Olja och gas skapas i Jordens inre. Den som kan påvisa hur fossiler blir olja och gas är välkommen med referenser.

  5. Olof

    Varför gör inte Sverige som Nederländerna?
    Varför kräver inte vi också att tyskarna fortsätter använda sina kärnkraftverk (kkv)?

    https://uk.finance.yahoo.com/news/dutch-ask-germany-keep-nuclear-100000072.html

    Skåningarna och alla andra svenskar i elområde 4 (och kanske i SE 3) kommer också att drabbas av högre elpriser, för bortfallet från tyskarnas kkv:s blir lika stort som hela Danmarks elbehov.

    Även EU-kommissionen har bett tyskarna att inte förvärra den hotande el-krisen. https://www.kreiszeitung.de/politik/gaskrise-eu-pocht-auf-laengere-laufzeiten-fuer-atomkraftwerke-in-deutschland-91647848.html

    Om den tyska REGERINGEN (61% av tyskarna vill ha kraftverken kvar) ändå är så osolidarisk och struntar i vad grannländerna och EU-kommissionen begär, bör Sverige och alla andra drabbade länder minska sin el-export till Tyskland med 6% så att Tyskland självt får ta hela konsekvensen av sin regerings osolidariska beslut. 6% är kärnkraftsverkens andel av den tyska elproduktionen i år (efter en kraftig minskning under de senaste åren).

    Det går visst att driva verken vidare. Bl a Tysklands egen certifieringsmyndighet Tüv säger det, se denna länk

    https://www.fuldaerzeitung.de/politik-und-wirtschaft/tuev-weiterbetrieb-von-isar-moeglich-bund-lehnt-weiter-ab-zr-91629879.html

    I politiken hävdar framför allt CDU/CSU att det är möjligt använda verken även efter årsskiftet.
    Intressant är också att i Belgien, några mil från den tyska gränsen, går det att avbryta den pågående stängningen av två kärnkraftverk.

    Det mest bisarra med den tyska regeringens inställning är att den uppenbarligen inte har något emot att tyskarna fortsätter att använda el från kärnkraft, för det går bra att använda el från Sverige vars el till mer än 30% kommer från kärnkraft, alltså 5 gånger så hög andel som för närvarande i den tyska el-mixen!
    För att inte tala om att tyskarna inte har något emot av att bli räddade av el från Frankrike, som till över 70% kommer från kärnkraft.

    Vad detta hyckleri egentligen handlar om är i stället att Die Grüne tagit den tyska regeringen som gisslan. FDP ville ha verken kvar med vek sig till sist för Die Grüne, för utan denna eftergift spricker den tyska regeringen. Den utpressningen riskerar nu hela Europa få ta konsekvenserna av.
    Dvs om inte Magdalena Andersson säger till sin tyske partikollega Olaf Scholz att Sverige stryper sin el-export med 6% om Tyskland är så osolidariskt att de FÖRVÄRRAR Europas hotande el-kris.

    Här är undersökningen som visar att 61% av de tyska medborgarna vill ha kärnkraftverken kvar – till skillnad från deras regering.
    https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-2022-06/56387277-mehrheit-fuer-spaeteren-atomausstieg-und-mehr-kohlestrom-003.htm

  6. Håkan Bergman

    Gösta Rundqvist #7
    Beror på var i Danmark man bor, bor man i DK1, Jylland och Fyn, producerade vinden kl. 7-8 2598 MW till priset 160,02€ per MWh. I DK2, Själland, Lolland och Falster, producerade vinden 1098 MW till priset 1,41€ per MWh. DK1 ingår i det europeiska synkronområdet, DK2 ingår i det nordiska ditot.

  7. foliehatt

    Tove Lifvendahl tvålar till SVT Nyheter över den ensidiga (och enfaldiga) analys av de politiska partiernas presentationer i Almedalen, som de sände ut som en nyhet i Rapport (10 juli).

    Saken var den att ”nyheten” var en helt okritisk återpublicering av WWFs analys vilka värdeord – definierade av WWF själva – som dök upp i respektive partis presentationer – hur ofta, samt hur lång tid som respektive parti ägnade åt klimatkatastrofi.

    Tove gör slarvsylta av SVT.

    https://www.svd.se/a/V90nr1/karin-ekman-och-johan-zachrisson-winberg-replikerar-tove-lifvendahl

  8. Sören G

    Här ser man Björn Wimans syn på vetenskapen.
    ”..Nu har de i stället börjat säga att ’det finns siffror som talar emot vetenskapen’, eftersom vetenskapens konsensus idag är så massiv att man gör sig dum om man försöker förneka den. Och man gör sig dum för att man nu ser konsekvenserna i skogsbränderna. Man byter tillvägagångsätt och hakar på den auktoritära högerpopulistiska rörelsen som arbetar med att ifrågasätta evidensbaserad kunskap. Med att så tvivel om vetenskapens auktoritet. Det är så man arbetar.” säger Björn Wiman.”
    Och skogsbränder är väl knappast bevis för ökad koldioxidalt.

  9. Lars W

    #7 Sören G

    Tja Det finns många sätt att vara idiot på och alla blir provade 🤗

  10. Ulf

    Svar 3

    Danmark kör mer fossilt. Sedan skulle jag killgissa att Sveriges industri är mycket mer elintensiv och kräver helt andra volymer leveranssäker el.

  11. Ivar Andersson

    Västerländska ledare som Biden och svenska Andersson talar om ”Putinpriser” på elen och bensinen för att skylla ifrån sig på den ryske ledaren vilket folk med rätta inte tror på. Det var inte Putin som stängde tyska och svenska kärnkraftverk och lanserade den opålitliga och dyra vindkraftspolitiken.
    Tyskarna satsade på rysk gas, Northstream I och II och har sig själva att skylla. Södra Sverige har tyska elpriser pga tyskarnas rädsla för kol- och kärnkraft.

  12. Håkan Bergman

    Men i Bryssel kan man trolla fram ny teknologi, lätt som en plätt bara ös ut miljarder euro så ska nog allt bli bra.

    https://www.politico.eu/article/industrial-hydrogen-state-aid-technology/

    State-aid-technology, det ni!

  13. Håkan Bergman

    Och i DN kan man läsa följande rubrik:
    ”Måttligt drickande kan leda till hjärnskador”
    Och jag som bara hade tänkt köpa ut lite mousserande maltdryck till fotbollen i morgon, får lägga till nåt starkare på inköpslistan.

  14. Thomas Nilsson

    Har läst Lennart Bengtssons bok VAD HÄNDER MED KLIMATET som var mycket intressant och förklarande. Bl.a. beskrivs energiflödet i atmosfären ingående med inkommande solenergi, termisk konvektion från jordytan samt värmestrålning från jordytan till atmosfären. Sedan kommer en för mig tveksam formulering: ”Jordytan får tillbaka större delen av den utstrålade energin, 339 W/m2, som följd av att växthusgaser och moln absorberar strålningsvärmen och en stor del av denna återstrålas till jordytan.” Denna teori med återstrålning har ju Rockström med flera alarmister predikat för att skrämma upp folk att det är orsaken till den globala uppvärmningen. Som gammal VVS-ingenjör har jag läst en del termodynamik och enligt termodynamikens andra huvudsats kan värme bara strålas från en varmare kropp till en kallare kropp. Enligt diagram i Lennarts bok samt bl.a. Dr Michael och Dr Ronan Connolly´s ballongmätningar finns det ingen punkt i atmosfären med högre temperatur än jordytan. Det går som sagt inte ihop. Existerar det överhuvud taget en ”växthuseffekt” när det inte finns några avskärmade väggar som förhindrar omblandning utan istället ett kaos av luftströmmar?

  15. UWB

    Finns tid över, se på denna video som sammanfattar statusen för utvecklingen av nya reaktorer, primärt Salt Molten Reactors- smältsaltsreaktorer.

    Danska Seaborg är lirade med Samsung och kan ha första reaktorn igång 2026. Satsar på Sydostasien. De är lite mer framåt där.

    https://youtu.be/HwNBoyC-40U

  16. Ulf HH

    Allt larmande just nu där man letar ”extrem” väder runt jorden med ljus och lykta är en del i en kampanj att rädda MP kvar i riksdagen.
    Man vill så gärna att något av larmen om höga temperaturer, skogsbränder, skyfall, glaciärkalvning, med mera ska få svenska folket att återigen, som 2018, se MP som räddningen rösta på dessa ”planeträddare”.
    När mer eller mindre normala sommartemperaturer och bra badväder runt om i världen betecknas som extremt livshotande och onormalt vet man att det börjar bli desperat i de ”gröna” leden.
    För tillfället så har vi ju en ganska medioker sommar med nästan inget badväder då får man leta sig ut i världen för att hitta dessa ”skrämmande” förutsägelser som är utan verklighetsförankring.
    det blev inte mycket med alla dessa 40 graders dagar som lovades runt om i Europa man kom upp i mediokra 36-37 grader alltså ganska normala temperaturer för områdena. det är konstigt att larmen aldrig följs upp så att man får se hur bra spådomarna stämde med verkligheten. Det skulle nog få folk att tro på dessa ”gröna” klimatlarmare, framför allt om de någon gång stämde.

  17. Håkan Bergman

    Ivar A. #11
    Visst kan ett krig påverka marknaden, men dom höga elpriserna i Mars berodde nog mest på en dipp i vindproduktionen under nära två veckor i Tyskland och Danmark plus att i Mars så började Nordsjölänken, NO2-UK, köra full kapacitet på 1400 MW.

  18. Björn

    Just nu i dagarna talas det mycket om heatwaves eller värmeböljor, men inte dess orsaker, annat än underförstått ”klimatförändringarna”. Man kan nog påstå att förändringar i jetströmmarnas vågstruktur är signifikant och att dessas förändringar mycket sannolikt har koppling till pågående värmeböljor. Vi har både en nordlig jetström och en subtropisk. Beroende på hur dessa rör sig uppstår mellan denna norra och sydliga jetström, tryckförändringar som för upp varm luft från söder. Den sannolika orsaken till de partiella värmeböljorna är alltså förändrade tryckförhållanden och vågmönster mellan den nordliga och södra jetströmmen. Det fatala är att man talar aldrig om troliga orsaker till detta förändrade mönster och låter därmed allmänheten tro att orsaken är ”klimatförändringarna”. Det är allvarligt om klimatforskarna undanhåller att solen har sedan ca 15 år sedan har en lägre aktivitet och därav är en mycket sannolik orsak till de förändrade mönstret i jetströmmarna. Vi kan tyvärr vara i början av en mindre istid och det skulle därför vara allvarligt för vår energiförsörjning.

    https://fof.se/artikel/2020/4/jetstrom-bakom-extremvader/

  19. Ivar Andersson

    #14 Thomas
    ”enligt termodynamikens andra huvudsats kan värme bara strålas från en varmare kropp till en kallare kropp”
    Du har fel. Den kallare kroppen strålar energi i alla riktning liksom den varmare kroppen. Den kallare kroppen strålar således energi mot den varmare kroppen men den varmare kroppen strålar ut mer energi och blir därför inte varmare men svalnar saktare eftersom den mottar lite energi från den svalare kroppen.
    Bakgrundsstrålningen på 3 K skulle inte kunna observeras på Jorden om denna strålning inte nådde Jorden som är mycket varmare 288 K.

  20. Sten Kaijser

    #14 Thomas,

    en kommentar till.

    Det mesta av strålningen från ytan, framför allt från haven, når bara någon meter och där värmer den luften, men en del strålar åt alla håll, vara hälften tillbaka mot ytan.

    Det mesta av återstrålninge sker därför från låg eller mycket låg höjd. Den strålning som kommer från hög höjd når aldrig ner till marken.

    Att atmosfären på 5 kms höjd är så pass varm som -19 beror främst på att vatten som avdunstar från ytan kondenserar på ungefär den höjden och då återger den ”ångbildningsvärme” som ”den tagit med sig dit upp”. Den strålning som avges på den höjden når inte marken men är en viktig del av jordens utstrålning mot rymden.

  21. johannes

    #4
    Fossil (latin) betyder uppgrävd ur jorden

  22. Sören G

    #8
    Lägg märke till att Björn Wiman tror mer på auktoriteter (konsensus) än på vetenskapen (siffror).

  23. mattias

    ”18 Björn,
    Detta skulle jag vilja veta mycket mer om. I din länk redovisas en alternativ förklaring: ”Omvänt leder mindre temperaturskillnad till långsammare jetström, längre vågor och stabilt väder under längre perioder. När jorden blir varmare minskar kontrasten mellan polära och tropiska luftmassor så att jetströmmarna blir långsammare och får längre, mer trögrörliga vågor. Vi kan alltså förvänta oss mer extremväder i framtiden.” Den orsaken kan också vara en delförklaring – men knappast slutsatsen i den sista meningen utifrån den förklaringsmodellen. Om jetströmmarna för in värme från Afrika till Medelhavsregionen och skapar låsta högtryck med hög värme betyder det bara att värmen har flyttat på sig. I Europa är befolkningstätheten större – där finns mer skogar som kan brinna, fler floder som kan torka ut, mer jordbruksmark etc. Har ytan med temperaturer över 40 grader på sommarhalvåret i norra Afrika och Europa ökat de senaste 30 åren?

  24. Lars Cornell

    #14 Thomas samt #19 och #20
    Det där missförståndet kommer upp här alltför ofta. Att det kan vara så seglivat.

    Varje kropp med temperatur >0°K strålar energi med en våglängdsfördelning som beror av temperaturen och alstrar således flöde.
    Huvudsatsen gäller netto-flödet och inget annat.

    Stefan-Boltzmanns lag
    M=σT^4

    Leif Åsbrink ger en bra beskrivning i #43 och debatten därefter
    https://klimatupplysningen.se/okad-solinstralning-har-varmt-europa/

  25. Ivar Andersson

    Expressen eldar på klimathotsbrasan:

    Varningen: Brittiska extremvärmen kan innebära livsfara

  26. tty

    #4

    ”Den som kan påvisa hur fossiler blir olja och gas är välkommen med referenser.”

    https://cdn.intechopen.com/pdfs/32745/InTech-Biomarkers.pdf#:~:text=Petroleum%20biomarkers%20can%20thus%20be%20defined%20as%20complex,in%20different%20carbon%20ranges%20exhibiting%20different%20biomarker%20fingerprints.

    https://www.researchgate.net/publication/340536168_Introduction_to_Petroleum_Geochemistry

    https://www.researchgate.net/publication/361520435_Petroleum_Geochemistry

    https://www.osti.gov/servlets/purl/10169154-cT5xip/

  27. tty

    #20

    ”Det mesta av återstrålninge sker därför från låg eller mycket låg höjd. Den strålning som kommer från hög höjd når aldrig ner till marken.”

    Detta är en sanning med modifikation. I ”fönstret” når IR-strålning från hög höjd ned till marken, På höga breddgrader når faktiskt till och med en mätbar mängd IR-strålning från (det relativt varma) ozonskiktet på 40 km höjd ned till ytan. Men bara när det är molnfritt givetvis.

  28. UWB

    Uppsala universitet är tveksam till vindkraft (och av politiska skäl måste kärnkraft kritiseras i en mening också)

    https://youtu.be/HJA57DPVaPU

  29. tty

    #25

    Har man, som jag, vandrat i Kalahariöknen när det var 42 grader vet man att det är jobbigt, men fullt uthärdligt. Men man skall definitivt bära solhatt och dricka MYCKET, upp till 3-5 liter per dag

  30. tty

    #23

    Det är intressant att H L Lamb som studerade verkliga historiska data i stället för datormodeller fann att extrema ”låsta lägen” var mycket vanligare under ”lilla istiden” och i synnerhet under dess kulmination 1680-1715.

  31. mattias

    #30
    Hade Lamb (eller någon annan) några teorier om varför ”låsta lägen” blev vanligare och varför de blev mindre vanliga efter den perioden?

  32. Ulf

    Har varit med om 48 grader. Då håller man sig i skuggan om det går. Ändå bör man dricka 5 liter/dag.
    Jag märker att de flesta svenskar inte tror det är någon större skillnad mellan 40 och 48 grader. Det är det.

  33. Staffan Lindström

    SVT Rapport 18:00 16/7/2022 37C redan i ottan (Spanien?) Ständigt dessa påståenden utan närmare beskrivning var när och hur…

    Cordoba 21-22C i ottan…

  34. tty

    #32

    Mitt personliga rekord är 125 F (51,7 C) i Mojaveöknen i juli 1980 och ja, då håller man sig definitivt i skuggan.

    Men faktum är att luftfuktigheten nästan är viktigare än temperaturen. 32 grader med 95 % relativ fuktighet i Amazonas är mycket jobbigare än 42 grader i Kalahariöknen. Vid hög luftfuktighet fungerar kylning genom svettning dåligt.

    Det är förresten en friagem på gång igen i Sydamerika, men den här gången är den troligen inte kraftig nog att åstadkomma frost i kaffedistrikten.

    Och igår var det den andra dagen hittills i sommar som avsmältningen på Grönland inte var mindre än normal.

  35. tty

    Apropå värmerekord så är det mycket som spelar in.

    Enligt en bekant som är konsult i oljeborrningsbranschen så har statsanställda i Algeriet (inklusive det statliga oljebolaget) rätt att gå hem med lön när temperaturen går över 50 grader, så meteorologerna har order att det aldrig får bli varmare än 49 grader.

  36. Torbjörn

    Mycket snack om värmerekord men väldigt lite snack om kylan i Arktis.

    I cirka två månader har temperaturen i Arktis (0-80N) varit mycket lägre än normalt.

    Är det någon som kan räkna ut HUR mycket kallare det varit under denna period, eller bara juni om det skulle vara lättare?

    Ser ut som om det inte varit så kallt sedan mätningarna startade

    http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

  37. Håkan Bergman

    tty #35
    Det var ju generöst. När jag jobbade som eldare hade vi 50% tillägg när det var över 70 grader, ingen klagade över värmen då. Men det var väldigt torr värme, svetten märkte man inte av förrän man kom in i kontrollrummet vilket var en fördel när man skulle fylla i tidrapporten och fylla i tiden för värmetillägg. Men i Karlshamn sköts oljebrännarna från kontrollrummet, annars skulle nog eldarna kunnat tjäna en bra hacka när vinden får elnätet att svaja. På ett annat jobb hade vi en elektriker som hade för vana att alltid ta en sväng genom pappersmaskinens våtsektion så att han kunde stryka svetten ur pannan när han kom tillbaka efter ett jobb.

  38. Fredrik S

    Ja, det är nästan som om medieredaktionerna drabbats av kollektivt sympati-värmeslag.

    Vi får hoppas att London finns kvar på onsdag när det ska bli 23 grader och regn.

    Upplevde själv 122 F (50 C) i Lake Havasu, Arizona i Juni 1995. Svettigt, men 46-47 grader i Förenade Arabemiraten i slutet av juli var betydligt svettigare pga mycket högre luftfuktighet.

    Där kan man dock notera en och annan joggare, tom efter lunch, från hotellrummet. Som ett träningspass i bastun.

  39. Fredrik S

    tty #35

    Ser man på, statligt styrda meteorologer. Känns bekant.

  40. #11 Ivar Andersson

    Du skriver: ”Södra Sverige har tyska elpriser pga tyskarnas rädsla för kol- och kärnkraft” Det tycker jag är att skylla ifrån sig.

    Vi har tyska elpriser därför att ”die dummen Schweden” valde politiker som tydligt berättade att dom ville ersätta våra kärnkraftverk med sol och vind. I en demokrati får majoriteten av väljarna det dom tror att dom vill ha.

    Nu börjar tron att vi vill ha kärnkraft bre ut sig. Vad väljarna inte vet ännu är att kärnkraften är olönsam och måste subventioneras av staten. Kärnkraft ÄR billigt – om den får gå 24 timmar om dygnet 11 månader om året. MEN vindkraft (subventionerad) är ännu billigare under en stor del av årets timmar.

    Staten kan bygga statlig kärnkraft som får gå med förlust på skattebetalarnas bekostnad – eller läggas på kostnaden för elnätet. Alternativt kan staten garantera ett visst minimipris som man gjort i Storbrittanien. Rätteligen borde kostnaden läggas på vindkraften eftersom vindkraften – åtminstone i nuvarande utformning kräver ett stabilt elnät att ”koppla upp sig på.”
    https://www.vlt.se/2022-01-30/detta-ar-ett-av-de-fall-da-storleken-har-betydelse

    Hade vi behållit vårt goda energisystem hade vi haft kapacitet att fylla kabeln till Tyskland och då hade vi inte fått tyska priser i SE4. Ännu bättre hade det varit om tyska väljare inte gjort sitt misstag… Jag tycker inte man skall skylla på politikerna. Problemet är okunniga journalister som inte kan förmedla naturvetenskaplig information till medborgarna. Det har varit de ”religiösa övertonerna” som vunnit. Hittills. Jag hoppas att väljarna lär sig (den hårda vägen) och då kommer säkert politikerna att anpassa sig.

    Det kan vara värt att påminna om varför kabeln finns: ”Baltic Cable (från Kruseberg i Skåne till Herrenwyk i Tyskland) motiverades ursprungligen av att belastningstopparna runt lunch mellan södra Sverige och Norra Tyskland var förskjutna cirka 1½ timme. Så i stället för att starta upp och stänga ner respektive lands elgenerering – bytte man el med varandra.”

    På den tiden hade man tillräcklig produktionskapacitet i båda länderna:
    https://www.hallandsposten.se/%C3%A5sikter/ins%C3%A4ndare/elpriserna-i-s%C3%B6dra-sverige-talar-sitt-tydliga-spr%C3%A5k-1.31972893

  41. Berra

    Ytterligare en vindmölla som fått härdsmälta.

    Vi får väl hoppas de använt olivolja i växellådan så det inte blir ytterligare miljöskador förutom fundamentet, vägarna, uppställningsplatserna, kabeldikena samt microplasterna.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vindkraftverk-pa-hastkullen-har-rasat-ihop-ingen-person-skadad

  42. Ulf

    Södra Sverige har höga elpriser för att det har politikerna bestämt. Först lägger man som sagt ner kärnkraften. Sedan lovar man att investera i överföringskapacitet så att elpriserna mellan elområden ska jämna ut sig. Men det var en ren lögn. Istället vill man nu att södra Sverige ska bygga miljöförstörande vindkraft. Problemet är att det hjälper inte ett skvatt eftersom priserna är låga när det blåser. Jo grannen har vindkraft så det räcker och ska dessutom bygga mer.
    Folk börjar lessna efter många år av uteblivna satsningar. Man ska stå och vara tacksam för att man fick lov att bygga bron. Pengarna fick man stå för själva. Efter att Göran Persson lämnade Malmö har det hänt Nada.
    Och den här regeringen pratar bara om fantasi projekt i Norr som ska finansieras genom gratis el. Folk är förbannade.

  43. Sören G

    Isutbredningen i Arktis 5/7 2022
    http://old.aari.ru/resources/d0015/arctic/gif.ru/2022/20220705.gif

  44. UWB

    #41
    Det är det skandalomsusade Hästkullen i Härnösand kommun. Det stod stilla flera månader på grund av allvarlig miljökritik. Det är nu invigt men har nog dåliga finanser.

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/detta-har-hant-har-ar-turerna-i-vindkraftsprojektet-hastkullen

  45. UWB

    En fundering. De norrländska projekten bygger ju på billig el, som just nu finns för att elområde 1 överproducerar rejält.

    Om nu elområde 1 går mot underproduktion vad händer då med elpriserna. Kommer de att gå upp och i så fall närmar de sig priserna i elområde 3 och 4?

  46. Sören G

    Klmathotshetsen bland miljörörelsefolk, journalister och politiker påminner om hetsen kring häxtron på 1600-talet.
    Det blir allt värre vad som påstås hända med klimatet (extremhetta, klimatkollaps, Jorden brinner, Jordens undergång).

  47. BG

    Som avkoppling kan man lyssna på Patrick Moore.

    https://youtu.be/lX1z_6pvM-Q

  48. Ulf

    44 nej alla fjäll ska beklädas med vindkraftverk. Det bråkas om det hela tiden.

  49. #40 Leif Åsbrink, som vanligt vettigt men inte då
    du skriver ”Jag tycker inte man skall skylla på politikerna. Problemet är okunniga journalister som inte kan förmedla naturvetenskaplig information till medborgarna”.
    Här har du fel tycker jag. Problemet är inte okunniga journalister. Det ingår i yrket Problemet är fega och halvkorrupta akademiker vid våra lärosäten. De läser väl också DN och ser på MSM. När kommer nån av dem ut och ropar stopp och belägg? Det här stämmer ju inte. Nej, det händer inte. Där har du problemet.

  50. UWB

    Ärrade veteraner säger sitt om elbehovet.

    https://www.sydsvenskan.se/2022-07-16/sodra-sveriges-elforsorjning-kraver-beslut-om-karnkraften

  51. #40 Leif Åsbrink, tycker du skriver bra om kärnkraftens dilemma, att behöva konkurrera med subventionerad? vindkraft då det blåser bra. Det går ju inte.
    Jag har efterlyst det här förut, och det är väl inte svårare än ett civ ing examensarbete att reda ut fossilbelastningen om ett utbyggt Karlshamn och liknande stöttar vinden då det inte blåser. Och samtidigt relaterar till BNP merkostnad för ett sånt upplägg. Det är ju tabu här men siffrorna är rimligen intressanta.
    Så klart är kärnkraften slutlösningen men det är resan dit vi nu diskuterar.

  52. #49 Eilif+Hensvold

    Det är inte så enkelt. När jag var forskare, anställd på KTH, var kärnkraftsdebatten het. Min professor Einar Lindholm skrev artiklar om det problem vi nu har – men han lyckades inte få in dem i någon av våra stora dagstidningar såvitt jag minns. Han ville varna för risken för blackout till exempel. Han var inte ensam bland professorerna på KTH om att vilja ha kärnkraft i Sverige, men det syntes inte utåt trots att åtskilliga försökte nå ut. Det är ingen enkel sak. Försök i dag att nå ut med att Parisavtalets 1,5-gradersmål inte bör eftersträvas t.ex.

    Hannes Alfvén, kärnkraftsmotståndare syntes mycket bättre för allmänheten.

    Man kunde gå till Regeringen, men inte till massmedia.

    ”Sålunda har man i massmedia alldeles otillräckligt uppmärksammat den verkligt sensationella aktion, som gjordes av fem ledande svenska kärnkraftsexperter, nämligen professorerna Karl-Erik Larsson, reaktorfysik, Bo Lehnert, fusionsforskning, Einar Lindholm, atomoch molekylfysik, Torbjörn Westermark, kärnkemi, och universitetslektorn i fysik Lars Åkerlind.

    De uppvaktade den 29 januari i år regeringen med en vädjan att inför kommande ergipolitiska förslag beakta det uttalande, som 32 ledande amerikanska vetenskapsmän nyligen gjorde till förmån för kärnkraften. De ville vitsorda att de amerikanska vetenskapsmännen tillhör toppen i det amerikanska vetenskapssamhället – 10 av dem har fått Nobelpriset – och att stort avseende måste fästas vid deras uttalanden. Vidare framhölls att de amerikanska vetenskapsmännens slutsatser ägde minst lika stor giltighet även för vårt land. De svenska forskarna sade sig känna stor oro för vårt lands energisituation och ville särskilt framhålla vikten av att vårt beroende av oljeimport gradvis trappas ned, samtidigt som övriga energikällor – inklusive kärnenergin – med kraft utvecklas.”
    https://www.svensktidskrift.se/arkiv100/1975/34%20Dagens%20fr%C3%A5gor%3B%20Spetsbergen%20och%20Nordnorge.pdf

    Allmänt hållna artiklar gick bra: ”I en arfikel i Dagens Nyheter för en månad sedan pekade förre professorn vid kungl, tekniska högskolan Einar Lindholm på de följder det haft för hela landets utveckling att det på mycket få beslutsnivåer finns människor med naturvetenskaplig-teknisk bakgrund.”
    https://data.riksdagen.se/dokument/G40973

    Jag tror det är mycket svårare i dag. Anslagsfördelningen är mer styrd av politiska mål. Kanske skulle det kunna vändas till en fördel ifall det blev ett politiskt mål att befrämja utvecklingen av toriumreaktorer för elproduktion i stor skala.
    https://www.youtube.com/watch?v=tyDbq5HRs0o
    Dessa reaktorer kan ”elda upp” det långlivade avfallet från våra uranreaktorer. Synd att gömma en sådan energiresurs i ett ”slutförvar”

  53. Lennart Bengtsson

    Officiella väderrekord för inspektion Det har varit varmt tidigare och extremt väder beror mer på exergi än på energi.

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_weather_records

    Lennart

  54. Lennart Bengtsson

    Thomas Nilsson 14

    jag medger att denna förklaring inte är den bästa. Jordytans uppvärmning är en växelverkan mellan absorption av värmestrålning hos molekylerna av H2O, CO2 mm från till exempel jordytan och den nödvändig anpassning som beror på lapse rate. Det vertikala temperaturavtagandet med höjden i troposfären kan inte överstiga g/Cp dvs det adiabatiska temperaturavtagandet med höjden = 9.8°C/km (för beräkning se wikipedia). Innehåller luften vattenånga ändras detta till ett värden mellan 6-7°C som ses som ett slags globalt medelvärde. g är jordens gravitation och Cp är specifika värmet vid konstant tryck. ( se wikipedia eller läroböcker i fysik)

  55. Ivar Andersson

    #40 Leif Åsbrink
    Det är politikerna som bestämmer. Vetenskapsmän lämnar underlag för besluten och journalister tolkar vetenskaparnas verk som passar deras världsbild. Politikerna, som ofta saknar egen kunskap i ämnet, väljer vilka vetenskapsmän de ska tro på och besluten blir därefter.
    Varför använder inte politikerna ett rött lag och ett grönt lag för att få frågan bättre belyst?

  56. Thorleif

    Lennart Bengtsson

    Jag skulle uppskatta om du har tid och möjlighet att kommentera eller snarare beskriva vad som pågår inom HAARP. I synnerhet när vi erfarenhetsmässigt vet att hemliga försvarsprojekt inte sällan för med sig stor miljömässig påverkan.

  57. Thorleif

    #5 Olof

    Mycket bra kommentar!

    Tyskland är det land som styr mycket inom EU. När de nu pga självförvållad politik bryter mot ”regelverk” håller jag helt med om att Sverige pga av pris-mekanismen( läs obalanser i vår elinfrastruktur och produktionsbas) snarast bör dra ner på vår el-export. Frågan är om vi inte måste stänga ner helt! Det går förstås inte pga att vk till stor del bygger på exportavtal osv.

    Men en neddragning behövs och särskilt om gasen från NS1 inte återkommer den 22/7.

    Frågan är vilka bland Sveriges producenter som skulle skrika högst (utöver kineserna). Dags för lite transparens kring vårt lands elexport.

  58. Håkan Bergman

    I SvD står apropå torkan och värmen i Italien att vattnet är för varmt för att kyla kärnkraftverken. Så hade det kanske kunnat vara om Italien hade haft några kärnkraftverk, men nu har dom inte det. Kanske en delförklaring till Italiens knackiga ekonomi.

  59. Håkan Bergman

    Nu framgår det i pressreaderversionen att det gällde franska kärnkraftverk, men det är inte det intryck man får av ingressen i nätversionen.

  60. Text-tv gillar att berätta om det brinnande Europa. ”Bränder fortsätter rasa i Europa” , ”hundratals dödsfall kopplas till hetta”, kan man läsa på text-tv. I Luleå är det just nu 13 grader. Luleå tillhör ju också Europa. Men här avlider ingen pga hetta.

  61. mattias

    #59
    Det var inte det enda implicita påstående i den artikeln. Lite längre ned står: ”En extrem torka håller västra Medelhavet i sitt grepp samtidigt som en värmebölja fått termometern att rusa upp mot 45 grader.”

    Det vore ju bra om de beskrev förhållanden i Italien om det är det som artikeln ska handla om.

  62. Staffan Lindström

    61 mattias

    ”…som en värmebölja fått termometern att RUSA upp mot 45C …” 1. de menar väl att temperaturen RUSAR upp mot 45C … i analogi med påståendet att ”det är 37C redan i ottan…” SVT… Bevis för det påståendet , tack…?? 2. Om temperaturen ”rusade” skulle den landa på flera hundra grader på sent på eftermiddagen…
    Få se om någon imbicell idiot nappar på den uppgiften… Skulle inte vara någon större överraskning… 😉

  63. Olof

    Saudi-Arabien passar på att öka sin import av billig rysk olja för att kunna sälja mer av sin egen dyrt.

    Detta rapporterar Reuters.
    https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-saudi-arabia-doubles-q2-russian-fuel-oil-imports-power-generation-2022-07-14/

    Det som behövs för att de ekonomiska sanktionerna mot Putin ska bita, är uppenbarligen att Väst snabbt ökar sin egen produktion för att trycka ner olje- och gaspriserna, som är den ryska ekonomins “akilleshäll.”

  64. Björn

    Beträffande jetströmmarna så är detta fenomen det nya slagträet i klimatdebatten. Det är en otrolig spretighet i vad som orsakar dess variation och förflyttning breddgradsmässigt. Men i många artiklar och rapporter återkommer följande förklaring till dess breddgradsförskjutning: Jet streams ”follow the sun”, vilket innebär att de från vinter mot sommar, förskjuts mot polerna och från sommar mot vinter, förskjuts mot ekvatorn. Ytterligare så är temperaturgradienten, eller temperaturskillnaden mellan ekvator och poler som störst under vinterhalvåret, vilket är fullt naturligt. I övrigt är det svårt att dra några konkreta slutsatser, eftersom flertalet artiklar och rapporter baserar sina slutsatser på att dessa förskjutningar och andra variationer beror av en värld under ”climate change” och inte minst, rätt ologiskt så kommer antalet extremväder att öka. En ökning av sådana väder är mer logiskt att förväntas om temperaturgradienten förskjuts mot högre värden, vilket kan förväntas om vi går mot en global nedkylning.

  65. Fredrik Lundell

    Inte för att jag själv är särskilt orolig för klimatet, men redaktören lyfte även fram minskade koldioxidutsläpp i ingressen. Men framför allt ett energirealistiskt inlägg.

    https://www.bulletin.nu/debatt-saker-energitillgang-och-klimat-kraver-utbyggd-karnkraft

  66. Skulle man inte kunna lägga en HVDC kabel från norr till söder? Hela Östersjön som återledare. Sedan kan orterna längs vägen haka på, tillföra eller förbruka.
    Men förstås, då måste vi spara lite iridium till de elektroderna.
    Norge skulle kunna göra likadant.
    Vad kostar HVDC resp nytt landbaserat stamnät per mil?

  67. Karl Erik R

    #56 Thorleif

    Enligt Wikipedia så lämnade USAF helt anläggningen 2014. Man tog med militära och hemliga utrustningar. Anläggningen ägs sedan dess, och administreras av Universitetet i Alaska, Fairbanks. Intresserade forskare/projekt kan hyra anläggningen enligt principen pay-per-use.

  68. Fredrik S

    Håkan Bergman #59

    SVD halkar ibland in i kategorin sensationspress.

    Framgick det om detta problem med kylvatten är unikt för denna värmebölja?

    Frankrike har ju lidit av betydligt längre böljor förut med liknande temperatur.

  69. Håkan Bergman

    Fredrik S #68
    Nej nåt sånt nämner man inte, men som du säger så är det säkert ett vanligt problem sen länge, så här skriver SvD:
    ”Och problemen gäller även andra elkällor. Det franska elbolaget EDF meddelade i onsdags att de kommer att strypa produktionen på kärnkraftverket Golfech från 1 310 till 300 megawatt i ett dygn eftersom vattnet i Garonnefloden, som används för att kyla reaktorerna, är för varmt. Det rapporterar den europeiska energisajten Montel. Av samma anledning överväger EDF att sänka effekten på två kärnkraftverk vid Rhonefloden, samt ett kärnkraftverk vid Girondefloden. För att undvika det bortfall det skulle leda till har RTE, det organ som ansvarar för det franska transmissionsnätet, bett kärnsäkerhetsmyndigheten ASN att sänka temperaturkraven så att kärnkraftverken kan fortsätta att drivas genom sommaren.”
    Det är alltså strängt taget inte ett tekniskt problem utan ett regelverksproblem. Det borde gå att öka genomströmningen av kylvatten för att kompensera för en marginellt högre temperatur på kylvattnet.

  70. Fredrik S

    Håkan Bergman #69

    Tack. Intressant läsning även om syftet med rapporteringen är något annat.

    Det är säkert något som sker mer eller mindre varje år, förmodligen mest påtagligt i Augusti.

    Har för mig att jag läst att de största neddragningarna var vid under den varma sommaren 2003.

    Får söka lite i det världsomspännande.

  71. tty

    #68-70

    Det är ett oundvikligt problem med alla värmemotorer med en Carnotcykel (vilket ett kärnkraftverk är), verkningsgraden är proportionell mot kvoten mellan start- och sluttemperatur:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Carnot%27s_theorem_(thermodynamics)

    Problemet är litet här i Sverige där vi tar in kylvatten från havet på relativt stort djup där temperaturen aldrig blir särskilt hög. Dock vet jag att även svenska kärnkraftverk tappar litet effekt varma somrar. Vilket ju dock inte spelade någon roll förr eftersom energibehovet var mycket mindre sommartid.

  72. tty

    Jag kanske borde förklara litet mera direkt vad varmare kylvatten innebär. Det innebär att vakuumet i kondensorn blir sämre, och därmed blir tryckfallet över turbinen mindre och därmed sjunker effekten. Detta kan svårligen avhjälpas med större kylvattenflöde eftersom temperaturen ändå aldrig kan bli lägre än kylmediet. Däremot kan man kanske höja ångtrycket och -temperaturen något.

    Observera att detta gäller ALLA värmekraftverk, t o m gasturbiner även om effekten där blir liten p g a att begynnelsetemperaturen är mycket högre.

  73. Thorleif

    #67

    Tack Karl Erik R. Har kommenterat hos Sture!

  74. JoNova skriver idag om värme-och köldrelaterade dödsfall i England och Wales. Där finns en intressant graf.

    https://joannenova.com.au/wp-content/uk-mortality-cold-heat.png

  75. Håkan Bergman

    tty #72
    I praktiken kommer man väl aldrig ner till kylmediets temperatur så en viss effekt borde väl ett högre flöde ha. Svenska kärnkraftverk har väl större problem med maneter som geggar igen rensverken sommartid ibland.

  76. Håkan Bergman

    Det slår mig att kärnkraftverken på kontinenten väl alltid kyls med kyltorn, från wikipedia om Golfech.

    ”The station has two operating nuclear reactors that are both pressurized water reactors of the French P’4 design. The plant also has two 178.5-metre-tall cooling towers[1] that get water from the Garonne River, only using water to compensate for evaporation; the cooling loop is closed and water is never released back into the river.”
    Är det alltså bara fråga om vattenbrist?

  77. tty

    #75

    Och ännu mer med musslor för vilka kylvattenintaget med sitt ständiga flöde är rena paradiset eftersom de lever på att filtrera mat ur vattnet.

    #76

    Även kyltorn ger högre sluttemperatur sommartid. Carnots princip kommer ingen ifrån.

  78. Håkan Bergman

    tty #77
    Jo så bör det ju vara, kyltorn är sämre än vår kylning med havsvatten. Ytterligare ett skäl till varför det är korkat att stänga ner svenska reaktorer.

  79. Fredrik S

    Lars Mellblom #74

    Ja, den borde fler studera.

    Hur kort kan förresten en värmebölja vara?

    Undrar om det finns någon statik över Storbritanniens kortaste värmeböljor?

    Denna borde ligga bra till två dagar över 30, på onsdag ska det bli 23?

  80. tty

    #79

    Jag vill minnas att vi har haft endagsvärmeböljor när varmluft kilar in sig kortvarigt i samband med en frontpassage.

  81. SatSapiente

    Inte heller svenska kkv kan köras vid högre kylvattentemperaturer. För O3 gäller 26 gr C som gräns för havsvattnet. Över den temperaturen måste reaktorn ställas av. Kylvattnet tas in till intagsbassängen via en sprängd bergtunnel som ligger djupt, så det krävs värmeböljor av hittills aldrig skådat slag för att detta ska inträffa.
    Man har vid minst 2 tillfällen fått in sälar i intagsbassängen. De har inte på egen hand kunnat simma motströms ut i havet igen utan har fått fångats i improviserade burar/fällor för transport ut tillbaka i Östersjön.

  82. Magnus A

    Roligt om TV-meteorologers (SMHI:s?) röda kartor.

    https://www.friatider.se/svt-absurda-och-farliga-konspirationsteorier-om-var-nya-roda-vaderkarta