Sorgligt om klimatsorg

klimatsorg
Svenska Dagbladet har verkligen sjunkit lågt tack vare sin serie om klimatångest. Hur ledningen kan tro att denna skulle kunna öka tidningens popularitet är en gåta för mig. Idag berättar SvD om familjen Bramfors-Engelmark som ändrat hela sin livsstil på grund av klimathotet. Eftersom jag tycker ganska synd om dem, tänker jag inte ge mig in i några större diskussioner. Vill dock bara nämna en sak: att familjen i SvD känner att flygresor är extra förkastliga. Det visar tydligt på en sak: media har lyckats i sin skrämselpropaganda. Om det nu verkligen är så att vi bryr oss om CO2-utsläppen så borde vi faktiskt snarare sluta frakta livsmedel och andra produkter per båt. Enligt en nyligen publicerad artikel är båtresor en klart större bov koldioxidmässigt än flygandet.
Det är inte forskarna som bär skulden för att barn sover illa om nätterna. Det är våra kära tidningar, tevekanaler, konstnärer, musiker etc. De gör verkligen allt de kan för att klämma ut så mycket som möjligt ur klimattuben, innan det är för sent. Kanske anar till och med SvD att trenden vänder. Helt blinda kan de i varje fall inte vara.
Hur som helst, jag beklagar verkligen att familjen Bramfors-Engelmark förts bakom ljuset till den milda grad att de inte längre vågar flyga inrikes för att hälsa på föräldrarna uppe i Norrland. Dåligt, SvD!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Erik

  Var hittar jag artikeln om att sjöfarten skulle vara en större ”CO2-bov” än andra transportslag?

 2. Michelangelo

  Finns det ett ”junk journalism” pris i Sverige ?
  Kan vara dags att inrätta  ett sådant annars .
  Symbolen kan vara  en gummianka eller gummikalkon.
  Nominerar härmed artikelserien till stora ”junk journalist” priset 2010.

 3. Ja, det är dåligt av SvD. Läser man artikeln noga så är det inte så särdeles synd om dom. Livsstilen är inte ändrad till stenåldersnivå, om man säger så.
  Om nu klimathotet är så allvarligt och vi alla måste ändra livsstil så skulle antagligen inte familjen Bramfors-Engelmark framstå som ett föredöme. Vad dom gjort för att ”rädda” klimatet är mer av en piss i Nilen. Varför då skriva om det? Mer än att fylla artikelserien?

 4. Peter Stilbs

  Det fanns någon notis under artikeln i prasselupplagan i morse att man välkomnade feedbackinlägg – jag minns inte om det var via kommentarerna eller separat.
  Sen skulle redaktionen välja ut de bästa för publikation.
  Jodu.
  Jag hittar inget om det på e-versionen dock.

 5. BoE

  I samma tidning på insändarsidan idag konstateras av en läsare att 80% av nyhetsmaterialet utgörs av negativa rapporteringar. 5% är positiva…..
  De asiater jag känner skakar bara på huvudet åt vår dystra livsinställning och åt våra PK tagelskjortor.
  Dag att dra¿

 6. Kent Forssgren

  Hela artikeln måste vara påhittad.
  ”Jag är dessutom uppvuxen i Norrbotten där människor tar bilen till kiosken 100 meter bort för att köpa snus”.
   
  I Norrland är det 10 mil till närmsta korvkiosk.
  ”Som biolog har jag inte så höga tankar om människans förmåga att bryta vanor”.
  I biologutbildningen så valde hon uppenbarligen bort kursen i evolution. Människan är den djurart som lyckats förändra sig mest genom att ha förmåga att bryta beteende: att anpassa sig till förändrade levnadsvillkor. Kanske biologen hört talas om Darwin?
  ”…barnpsykologen och tvåbarnspappan… Det kommer att gå åt helvete och jag har börjat vänja mig vid den tanken. Jag hoppas bara att klimatförändringarna går så pass långsamt att mina barn får leva ett bra liv”
  Som barnpsykolog borde han väl ändå förstå att inte utsätta sina barn för sin egen ångest.
  ”och att det kommer väldigt mycket klimatflyktingar hit. Min oro handlar ofta om att barnen ska tvingas leva under extrema klimatförhållanden”
  Om vi i Sverige skulle drabbas av så extrema klimatförhållanden så att våra barn lider, kommer vi nog slippa i alla fall ”klimatflyktingar”. Då stannar säkert kvar där dom bor i dag.
  Jag tror att ett enkelt skärskådande av storyns uppbyggnad avslöjar journalisten och redaktionens egna kunskapsbrister. Men det tydligen går att tjäna pengar på att skrämma både vuxna och barn, eller hur SVD?

 7. Christopher E

  Om Golfströmmen ska ”ändra riktning”, krävs det att jordens rotation ska vända och börja snurra åt andra hållet. Känns inte direkt som ett överhängande hot.
  Skulle gärna skriva något spydigt, men detta är bara djupt tragiskt… stackars lurade människor och deras barn som växer upp i ångesten och fobierna.

 8. pekke

  Man kan undra vad som lärs ut i dagens skolsystem, fakta verkar det inte handla om längre.

 9. olle w

  Trams på hög nivå, tycker dock att medias hysteriska tonläge har sjunkit betydligt. Swappar man förbi lite här och där så kommer det inte så mycket ut av detta möte om man jämför med Köpenhamn. Komiskt nog är det isande kallt i hela europa under tiden.

 10. Peter Stilbs

  Jag tycker familjen Bramfors-Engelmark istället ska skrämma sina barn med att Jultomtens verkstad där uppe i norr är en av de mest förorenande
  http://www.physorg.com/news/2010-12-santa-claus-toxic.html

 11. Härligt av Christopher Booker
  http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/christopherbooker/8181558/Cancun-climate-conference-the-warmists-last-Mexican-wave.html

 12. Argus

  Det finns en riktigt intressant aspekt på SvD serie, den psykologiska:
  Hur har redaktionen tänkt?
  Varför har dom denna serie?
  Vad är syftet? Fånga läsare? Excellera i vederhäftighet?
  Vilka vänder dom sig till?
  Har dom som bestämt haft en trygg barndom?
  Har dom (också) fått den 40-åriga AGW dekokten i sig från början? Eller är detta ett resultat av en nyare generation? Den utan eget tänkande?
  SAMTIDIGT som dom gjorde en fin artikel om den likaledes skamliga svinfluhypen.
  !
  Här har vi en psykologisk nöt av rang!!

 13. Här är något att köra i halsen på de som säger att det inte finns ”Peer Reviewed forskning som kritiserar AGW!
  Referenser  till 800 dokument!!
  http://www.populartechnology.net/2009/10/peer-reviewed-papers-supporting.html

 14. Det fanns ju en tid då ”atomkrig” var fobin för stunden. Ni minns säkert den där filmen om killen som kom upp ur underjorden dit han tvingats ner i av sina ”atomfobiska” föräldrar.
  Vi skrattar åt det i dag. Vi kommer att skratta åt SvDs ”klimatfobiska” artiklar i morgon. Synd att dom inte fattar det.

 15. Lasse

  Stackars barn som indoktirineras till denna hysteri både i hemmet och på dagis. I stället för att påminna om att människan, under sin långa historia, ALLTID har lyckats lösa de problem som uppstår genom sin fantastiska uppfinningsrikedom och anpassningsbarhet.

 16. Johan

  Visst är det synd om familjen. Men samtidigt kan man ju fråga sig varför man skaffar barn om man Vet att det går åt helvete!
  Ren och skär egoism i så fall att reptilhjärnan överväger reproduktion före kommande generationers väl och ve.
  Eller kanske finns det trots allt  en strimma hopp hos föräldrarna ändå?
   

 17. Micke Johnsson

  Det finns alltid människor som har ångest eller oroar sig för någonting. Hade det inte varit för klimatet så hade det varit för något annat. Det är som vår kära komiker  George Carlin säger
  http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw

 18. Rosenhane

  Anna Lagerblad skrev en minst lika befängd artikelserie i Svd för 3 år sedan. Då handlade det om genus-dagis.
   
  Om man tittar på folk hon intervjuvar och refererar till verkar de flesta hämtade från Jordens vänner, attackrörelsen och andra extremvänsterorganisationer med svartsyn för ögonen.
   
  Som sagt det vore mycket intressant att få reda på varför tidningsledningen sanktionerar skriverier av det här slaget.
  Det måste ju finnas en tanke bakom?

 19. Kent Forssgren

  OT. Maud Olofsson har kapitulerat inför elbolagen.
  Nyheter från http://www.regeringen.se.
  ——————————————————–
  http://www.regeringen.se/sb/d/12569/a/157359
  Prioritering av elanvändare vid elbrist
  8 december 2010
  Näringsdepartementet
  I lagrådsremissen behandlas frågan om prioritering av elanvändare vid elbrist. Regeringens uppfattning är att det ska vara en central myndighetshantering av de skyddsåtgärder som får vidtas när en situation med elbrist uppkommer och beslut om frånkoppling måste fattas. Förslaget utgår ifrån att det även fortsättningsvis ska vara Svenska kraftnät som beordrar frånkoppling och beslutar om hur den ska göras. Underlaget för frånkopplingsbesluten ska dock tas fram inom ramen för en planeringsprocess på regional och lokal nivå. Regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, föreslås få bemyndigande att meddela föreskrifter om hur överföring av el till elanvändare får begränsas eller avbrytas.
  Ändringen föreslås träda i kraft den 1 april 2011.
  ——————————————————–
  Ämnesområde: Miljö, energi och klimat
  Statsråd: Maud Olofsson

 20. Mats Frick

  Jag läste ett citat någonstans, kommer inte ihåg var, som var ganska träffande ”det är försent att vara pessimist”. Jag tillhör ju själv AGW ”sidan” och anser att det kommer att krävas beteendeförändringar för att undvika negativa konsekvenser för klimatsystemet, samtidigt finns en risk att man hamnar i hopplöshet om man fokuserar för mycket på en enda aspekt. Dietrich Dörner beskriver problematiken mycket väl i sin bok The Logic of Failure. Han använder ett begrepp han kallar reduktiv hypotes som innebär att man tillskriver alla problem en och endast en källa, exempelvis kapitalismens girighet, gröna farans dolda agenda eller något annat. Världen är betydligt mer komplex samtidigt som det känns tryggt att kunna projicera sin frustration mot ett och samma mål. Problemet är att det singulära problem som man reducerar sin verklighetsbild mot aldrig kommer att lösas just på grund av att ”problemet” förstärks av det ensidiga fokus man lägger på det. I vårt fall lider både AGWare och skeptiker av denna åkomma. Nyfikenhet och dialog är den bästa medicinen.
  Det var min nickle of thoughts…

 21. Vad artikelserien kunde handlat om istället är hur den västerländska medelklassens skuldkänslor bygger på lika delar arrogans, hybris och galopperande narcissism.
  Har du växt upp utan verkliga problem får du hitta på dina egna. Ju mer storslagna och osannolika desto bättre. Det är väl fundamentet som hela klimathysterin bygger på?
  Hur många människor med befogad oro (t.ex. mat för dagen) riskerar att drabbas av ”klimatångest”?

 22. Mats Frick

  Jesper #19: är ”fundamentet” din eller deras reduktiva hypotes..? 😉

 23. Lena Krantz

  HA
  Jag lever ”klimatsmart” ändå, utan att jag ens försöker. Möjligtvis äter jag för mycket kött men för övrigt köper jag inget som jag inte behöver och dessutom köper jag ofta begagnat som säljer mina saker vidare. Bor i lägenhet, har ingen bil (går till jobbet) plus firar semestern på kolonin.
  Dessutom ser jag till att mina barn har fullt klart för sig att framtiden är ljus och något klimathot står inte för dörren (förmodligen den viktigaste punkten).

 24. Adolf Goreing

  Den finns hopp bland SVD:s läsare, inte alla är ”akademiska” södermalmare med dubbel-efternamn (en elak gissning);
  enligt enkäten om klimathotet tänker 49 % när över 6000 har röstat, ”aldrig” på det:
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/psykologi/artikel_5752729.svd?service=poll
  Det är just ordet ”hot” som är tragiskt. Undrar vad det kommer ifrån? Man talar ju om ”climate change” eller ”disruption”. Det är faktiskt mest skeptikersidan som myntat ”CAGW” där C står för ”catastrophic”, mest för att markera ytterlägena i klimatmodellsprojektionerna. ”Climate threat” låter mycket märkligt. Varför är propagandan så stark i Sverige? (och framförallt, varför går så många på det?)

 25. Lena Krantz

  Mats Frick #18
  Jag försöker faktiskt just det, dvs att inte fokusera på koldioxid eller klimatproblematiken utan istället lyfta fram andra miljöproblem som nu läggs mer eller mindre på hyllan.
  Vad gäller de här klimatkonferenserna så tror jag inte att vi kan lägga ner verksamheten men kanske går det istället att byta inriktning. Trots allt så tror jag att det är bra att människor möts för att diskutera miljön men istället för att fokuser på koldioxid som de nu gör skulle de kunna handla om gifter, kemikalier, sot och allmänt skräp. Om koldioxid också ingår i diskussionerna så må de väl vara så då men för mig är mycket vunnet om man kommer bort ifrån just det du pekar på, ensidigheten.

 26. TobbeLGBG

  Vad är det frågan om???? Denna artikel var så löjlig och patetisk att jag nästan började le lite, men det var jag tyvärr allt för ilsken för. Hoppas alla ni här som har oturen att prenumerera på eländet avslutar prenumerationen bums.

 27. Kent Forssgren

  Jesper #19
  Rätt. Tesen om ett globalt klimathot, flyttar focus från ett riktigt hot, ett  globalt välstånd.

 28. ThomasJ

  Kan evtl. vara positivt/bra att vara ’förberedd’ på det värsta…
  läs:
  http://www.regeringen.se/sb/d/12569/a/157359
  Jojo, Maud Olofsson! Vindkraften é ett ’bra’ 3:e ben… eller hur? Not!
  Grrrr…. 🙁
  Mvh/TJ

 29. L

  Familjen har i alla fall fattat att dom inte kan göra något åt klimat-förändringarna. Det är sant. Och självklart ska dom leva med den livsstil dom tror på, bara dom inte prackar på sin omgivning att göra likadant. Det konstiga med historien var att ingen av dom är mer påläst?

 30. Bengt Abelsson

  Flaggelant: genom att själv gissla sig uppnå syndernas förlåtelse. Förekom tidigare i tider av svår nöd, största utbredning vid mitten av 1400-talet efter digerdöden. Denna familj har startat lite väl tidigt, ty ”svår nöd” har väl inte riktigt börjat än.
  Till skillnad mot i dag ogillades dessa yttringar av dåtidens påvar.
  (Nordisk familjebok 1908, uggleupplagan, p521)

 31. pekke

  Lite OT , att minska befolkningsökningen verkar bli allt mer populärt i AGW-rörelsen, undrar vad sådana tendenser kommer att leda till ?
  Läs gärna kommentarerna till artikeln, folk verkar verkligen tröttna på AGW och dess profeter.
   
  http://blogs.telegraph.co.uk/news/geoffreylean/100066869/how-much-is-global-warming-just-a-numbers-game/
   
   

 32. Staffan D.

  UK-kyla:   ”Meteorologerna varnar att julen kan ställas in när kallt väder griper UK.  Julen får vänta i år, när ’en gång i livstiden’-kylan hotar att få ett fastare grepp om de nedisade britterna, varnar de … Det betyder att bilisterna varnas att inte resa dagarna före jul, när miljoner annars ger sig ut på vägarna för att besöka släktingar eller göra sista-minuten-shopping …  Brian Gaze på Weather Outlook sade: ’Den när kylan är en once-in-a-lifetime event.  Vi får förmodligen aldrig uppleva den igen.”  Metro 8 dec.  —  Något sådant läser ni inte i SvD.
  http://www.metro.co.uk/news/849754-forecasters-warn-christmas-could-be-cancelled-as-cold-weather-grips-uk

 33. István

  Bevare oss för psykologer.
  Såg för ett tag sedan en interview med en av dom räddade chilenska gruvarbetarna. Fantastiskt vilket starkt psyke och disciplin dessa grabbar visade prov på, framför allt innan de blev upptäckta.
  Sedan fick de support av psykolog. Den interview-ade mannen var mycket artig,men klart irriterad av det ständiga tjatet. Vi ville helst prata med våra närmaste,menade mannen.
  Det slog mig en tanke.
  Hur hade det gått om det var 32 psykologer som hade suttit där inlåsta i 700 meters djup och på samma villkor?

 34. tty

  ”Hur hade det gått om det var 32 psykologer som hade suttit där inlåsta i 700 meters djup och på samma villkor?”
  Jag minns en rolig notis jag läste en gång i en amerikansk tidning om en full hiss som fastnade mellan våningarna på en psykologkongress. ”Panik utbröt omedelbart” !

 35. Bertel

  tty # 32
  Den var bra.  🙂

 36. jag

  ”Enligt en nyligen publicerad artikel är båtresor en klart större bov koldioxidmässigt än flygandet.”
  Per funktionell enhet, eller totalt? En viss skillnad. Länka gärna förresten.
  Christopher E: Golfströmmen har ändrat riktning förut – snurrade jorden åt annat håll då?

 37. István

  Hoppas att hissarna fungerar i Cancun. Annars kan vi frukta det värsta.

 38. Gilla

  Christofer E #6
  Påminner mig om följande:
  Barnen till en känd miljökämpe på 70-80talet var som galna och kastade sig över alla godsaker, då de var inbjudna på barnkalas hos en arbetskamrat. Gissa varför… godis var aja,baja i deras eget hem. Miljöfanatikerna borde sansa sig lite och se proportionerna i tillvaron.

 39. Jag jorden brukar byta polriktning, vilket vi är i färd med nu då den magnetiska polen avviker alltmer från den geografiska, det sänker vårt skyddande elektromagnetiska fält så solvinden blåser bort mer av vår atmosfär, sedan 1815 har fältstyrkan minskat med 15%.
   
  Jag här bara läst om en gång då golfströmmen lär ha ändrat riktning.
   
  För 13500år sedan avbröts denna mildare isperiod av en kraftig nedisning av Nordamerika vilken utrotade ett 30 tal stora djur ex den ullhåriga mammuten (kyla kommer fort och utrotar, värme långsamt och skapar nytt liv). 12800 hade det bildats en mycket stor isjö i östar Kanada, då dess vallar mot Grönland brast, lär golfstömmen stoppat och Europa täckt av 30cm is på mycket kort tid. 1300 år senare vände den tillbaka.
   
  i Beringssund strömmar det upp vatten från Stilla havet och då det flyter österut flyter det, men saltet sjunker så det tyngsta och saltaste vattnet flyter ner mellan Grönland och Nordamerika.. gravitation driver mycket och såklart vattens unika egenskap att svälla molekylmässigt från flytande till fast..
   
  Vad tro du jag?
   
  Finns det anledning till oro?
   
  Såklart för de inkompetenta ledarna vi fått genom våra inkompetenta val (jag har skolkat de sista…skyll inte på mig..)

 40. Håkan Sjögren

  Johan # 14 : Vi får hoppas att vi får en längre tid med dåligt väder. Varför då? Jo en vacker dag går det åt helvete, enligt ett gammalt talesätt. För övrigt anser jag att koldioxidens klimatpåverkan är betydligt överdriven. Mvh, Håkan.

 41. Hans i Lund

  Om de ska göra något vettigt i Cancun kan de väl bara ta ett beslut om att Golfströmmen inte får ändra riktning!

 42. jag

  Gunnar L: Trevligt att du bekräftar min anmärkning på Christopher E:s inlägg. Andra gången idag jag ser en skeptiker rätta en annan skeptikers felaktiga inlägg (indirekt, men ändå). Kanske ser vi nu ett uppfriskande trendbrott, där skeptikersidan blir mer intresserade av sanningen än att dunka varandras ryggar. Positiv nyhet i klimatdebatten.

 43. Christopher E

  jag #34;
  ”Christopher E: Golfströmmen har ändrat riktning förut – snurrade jorden åt annat håll då?”

  Nej, den har aldrig bytt riktning vad någon vet. Du blandar nog ihop det med hypotesen att smältande sötvatten skulle ha saktat in den termohalina cirkulationen i nordligaste Atlanten i slutet av istiden, vilket är dels är alltså enbart en hypotes, dels något helt annat än Golfströmmen.
  Golfströmmen drivs indirekt av de förhärskande passadvindarna vars riktning bestäms av corioliskraften (=jordens rotation). Vatten pressas mot Västindien från både norr och söder om ekvatorn för att sedan tvingas upp mellan Bahamas och Florida och vidare norrut. Även strömmen påverkas av corioliskraften (böjer höger på norra halvklotet).
  För att stoppa denna vattenrörelse måste solen sluta varma upp ekvatorn mer än polerna, och rotationen av klotet upphöra. Eller behöver vi vänta på att plattektoniken tar bort Atlanten igen.
  Jag tror absolut ångestfamiljen kan koppla av den speciella fobin…

 44. Rosenhane

  Censuren på Svd har slagit till igen,
  alla kommentarerna på Anna Lagerblads femma är borttagna!

 45. Christopher E

  Tillägg till #41… En strömkarta kan vara bra.

 46. #40 när får vi se det andra från skrämselhalllickarnas sida?
  När klarar de CO2-hot-profiterande debattera öppet?
   

 47. FRÅGA:
  1 Vem var det som kom med målsättningen/formuleringen att ej överstiga 2 graders uppvärmning? Tysk professor?
  2 Jag vill minnas att denne professor också sagt att detta är en ”ovetenskaplig” målsättning.
  Alla tjatar om denna målsättning utan att ha bakgrunden klar. Men det är så lättvindigt och enkelt att bara slänga sig med ”2-gradersmålet”!
  Eftersom politikerna – de flesta – tror sig kunna styra klimatet mm: kan man få önska sig att vi höjer klimattempen i Sverige med 1,8 grader? Det vore väl bra! 😉

 48. Göran Lysén

  Inför studenten våren 1965 diskuterade vi vad man skulle bli här i livet, och psykologalternativet förkastades helt, ty psykolog blev man bara för att söka reda ut sina egna problem! I brist på fantasi, så kunde vi grabbar alltid bli militär (kanske litet orättvist). Tror inte att någon blev vare sig psykolog eller miltär. Kanske hade vi fantasi? Alltså! Utgå ifrån att varje psykolog har egna problem att reda ut!

 49. Göran Lysén

  Post # 45! kan man få klappa till med 2 grader jämt? Om det nu är auktion, alltså? Det tycks det ju vara på AWG-spåret!

 50. Joel

  Torsdag den nionde, klockan 10:30 kan man tjattra med ”Klimatforskaren Annika Carlsson-Kanyama” om förslagsvis ”Hjälper jag klimatet genom att sopsortera och panta flaskor?”
  Man kan ställa frågor i förväg, vilket jag gjort. Jag har dock ingen som helst förhoppning om att få min fundering besvarad.
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/chatt-vad-kan-jag-gora-for-klimatet_5792881.svd

 51. Rosenhane

  Joel#48
   
  En bra fråga till Annika Carlsson-Kanyama:
   
  Hjälper Svd klimatet genom att censurera i kommentarsfälten till tidningens skitartiklar?

 52. Gunnar E

  #45#
  2-gr-målet har anammats av politikerna för att man är säker på att den höjningen ej komme till stånd vid den tidsgränsen. Nu gäller det att få till ÅTGÄRDER som går att peka på och yvas över. Det värsta scenariot för dem är om det inte blir ngra åtgärder och det ändå inte blir mer än 2 gr varmare.

 53. Göran Lysén

  Både DN och SvD brakar på i klimattramset, och det ligger väl i tiden, så att säga. Frågan är dock vad tidningarna tror sig uppnå egentligen? Om man tittar på kommentarerna, när dessa tillåts, så är närmare 90% negativa, ironiska eller ilskna. Tror de att det trots allt finns själar att frälsa därute? Något konstigt är det!

 54. Måns B

  Christopher E #41
  Av nyfikenhet undrar jag om inte styrkan på Golfströmmen alls styrs av den termohalina cirkulationen (utan kopplingar till klimatförändringar eller annat). Jag vet att läst sådant av den Isländske professorns som jag nu glömt namnet på.
  Dvs om man inte får de stora mängdena vatten som sjunker ned uppe mellan Grönland och Nordpolen så kommer Golfströmmens styrka eller bana att kunna förändras.
  Jag förstår precis vad du menar med Coriolikraftens effekt på strömmarna så det behöver du inte ta utan endast om man vet något om övriga faktorer som påverkar.
  För strömmarna ändrar ju sina förlopp lite grand ibland och det känns ju som om jordens rotation är ganska så kontinuerlig.
  Just teorin där stora isvattendammar i norra amerika ska ha brustit och kylt ned vår del av världen några århundrade extra hade jag för mig påverkade hur Golfströmmen gick, men vet du mer så berätta gärna.

 55. jag

  Jag har ungefär samma bild av Golfströmmen som Måns B. Så jag skriver under på hans nyfikenhet. Jag är långt ifrån någon Golfströmsexpert, men det är alltid trevligt att lära sig mer. Intressant om det vore så att Golfströmmen inte kan stanna av, eller ändra riktning, på annat sätt än ändrad jordrotation.

 56. Göran Lysén

  posterna 48 & 49.”Hjälper jag klimatet genom att sopsortera och panta flaskor?” Knappast! Elda upp skräpet! I Uppsala så har vi studenter runt omkring oss även på fritiden, vilket allmänt sett är trevligt och kul. För ett antal år sedan kom jag som ordförande i bostadsrättsförening att stöta samman med en yngling vid soptunnan, där denna sökte veckla ihop något som var av typiskt metalliskt slag. Han rådnade, varpå jag sade: ”Brännbart? Helt klart, bara det blir täckligt varm! Ös på!” Tack sade han!
  Kan vi inte bränna censuren?

 57. Läste just en underbar ”sågning” av vindkraftslobbyn på svd.se/brännpunkt. Nyss publicerad!

 58. Christopher E

  Måns B #52;
  Jo, teorin är ju att styrkan i den nordligaste förlängningen av Golfströmmen påverkas av THC, så det stämmer ju som du säger. Men det är ju bara en liten del av Golfströmmen, och som helhet kan strömmen inte ”vända”, vilket var farhågan i artikeln. Varmvatten kommer att fortsätta pumpa upp mot norr. Det finns det ingenting annat än ett gudomligt ingripande som kan stoppa.
  Om nu hypotesen om att köldknäppen i Yngre Dryas berodde på försvagad THC är riktig (och det är ju inte säkert), så kan det ändå inte upprepas idag. Dels var uppvärmningen som frambringade sötvattnet mycket snabbare än nu, dels finns inte tillräckligt med is kvar för ett sådant flöde. Och den is som finns ligger dessutom på högre latituder och kan inte smälta lika fort. Någon sötvattensreservoar i form av issjö som den som släpptes ut från Nordamerika finns inte heller idag. Det är väl också så självreglerande något kan bli… skulle varmvattenflödet mot Arktis sluta, blir där ju snabbt kallare, varvid sötvattenstillförseln upphör, och THC startar igen.
  IPCC hade med hypotesen i TAR, men backade i AR4.  Den populäriserades kraftigt av Al Gore 2005, vilket nog är grunden för den aktuella ångesten.
  Variationer i Golfströmmen finns givetvis. En liten tillfällig minskning i strömstyrkan för några år sedan skapade domedagsrubriker tills strömmen hastigt och lustigt ökade igen. Själva strömmen är kaotisk till sin natur, svänger hit och dit och skapar även isolerade varma virvlar som lämnar huvudfåran. Lufttrycksvariationer i tropikerna kan variera passaden, och därför strömmarnas styrka (det händer ju i södra Stilla Havet under El Niño). Men det storskaliga mönstret kan likväl inte brytas över tid.

 59. Göran Lysén

  I den här litet mer allmänna slingan, så kan jag väl få utbrista att det är väldigt mycket snö och väldigt kallt två mil norr om Uppsala. Vid upprepade tillfällen har jag bett Carlgren & Co att sända hit litet värme (den allombekanta!), men ingen i teamet tycks ha hörsammat min hemställan. Braskaminen lade av vid 01- tiden imorse, och sedan var det 15,4 grader i köket vid åttatiden. Bara nu och som alltid braskamin på igen, och den går hela tiden! Tre kubik ved sedan mitten av oktober! Input till koldioxiden? Bonden plogar ständigt! Poängen? Alla bor inte vid en tunnelbana i Stockholm!

 60. Esko Polvi

  In statistics there are common cause and special cause variation and the mistake in this whole climate discussion is that the whole focus is on special cause variation meaning that we can throw in all we have in an attempt to fix it without impacting the common cause variation that is the earth’s long term “natural” climate cycle. Also in statistics there are upper and lower boundary limits for a process defining the acceptable range for a variation meaning that we should look at the earth’s historic climate boundaries and focus on adapting to live with the consequences of that variation and prepare to deal with the peaks and valleys outside the boundary limits. I live in a flood plain and I have knowingly accepted the risk and consequences that the 100 and 500 year floods levels will submerge my property. I could of course build a 10 meter wall around it to protect my property but I would not expect that everybody in the world need to do the same.
  It is totally insane to build up a complete new world order around a special cause variation and force a distribution of wealth from where it is developing prosperity to a system of inefficiency and corruption.
  There is much truth in the statement of “we should not give the starving the fish but teach them how to fish”. I.e. rather than invest in unreliable and very expensive sources of energy we should build the most cost efficient and environmentally friendly affordable energy from which the prosperous countries can still grow and the poor countries can afford to use to lift up their populations up to minimum human standards and develop to prosperity.
  The SD article is a sad manifestation of how misguided people are and the scary part is how efficient the indoctrination of our children has been and increasingly is.
  I can understand that if I was an enviro-alarmists I could not sleep with clean conscience knowing that millions of people are dying every year and billions of people are living under sub human standards due to lack of affordable energy and all this based on that I am helping to block their access to it based on my support of the belief that earths temperature might increase by some fraction of a degree 100 years from now due to manmade CO2 emissions and the worst thing is that it might even be beneficial to support the life on earth.

 61. Labbibia

  Gunnar E # 45
  Där borde den nya klimathotsreligionen ha något att lära av ädre varianter. De kan väl be lite lagom käcka böner? Helt gratis dessutom!
  Så här exempelvis:
  Vår dagliga temperatur
  Giv oss idag
  Och förlåt oss våra
  Co2-synder
  Såsom vi och förlåta dem
  Som tar bilen till jobbet
  Och inled oss icke i semesterflygsfrestelse
  Utan fräls oss ifrån värmen
  Ty 2-gradersmålet är ditt
  Och Makten
  Och Censuren
  I evighet
  Amen

 62. Labbibia

  F´låt
  Guunar E # 50 var mitt # 59 riktat till….

 63. Kent Forssgren

  Nu är sjukare än någonsin i det svenska och norska regeringskanslierna. MO måste stoppas.
  ——————————————————–
  http://www.regeringen.se/sb/d/13803/a/157380
  Pressmeddelande 8 december 2010 Näringsdepartementet
  Norge och Sverige överens om en gemensam elcertifikatsmarknad
  Norges och Sveriges regeringar är överens om en kraftfull utbyggnad av ny förnybar energi fram till 2020. En gemensam elcertifikatsmarknad ska etableras mellan länderna med start 1 januari 2012. 

  Sveriges näringsminister Maud Olofsson och den norska olje- och energiministern Terje Riis-Johansen har i dag vid ett möte i Stockholm undertecknat ett protokoll för arbetet från hösten 2009 till december 2010. Totalt kommer det nya certifikatssystemet att ge 26,4 TWh förnybar energi från 2012 fram till 2020 varav 13,2 TWh i respektive land. Det motsvarar två kärnkraftsreaktorer och cirka 2500 vindkraftverk.
  När började ett elcertifikat producera energi?

  Sverige har ett elcertifikatsystem sedan den 1 maj 2003. Ett gemensamt system där Norge ansluter sig till den svenska modellen innebär en större marknad med flera aktörer. Detta förväntas leda till bättre konkurrens på marknaden då likviditeten ökar och priserna blir mer stabila. Målet för ökad förnybar elproduktion kan uppnås på ett mer kostnadseffektivt sätt eftersom investeringar kommer att ske där förhållandena är bäst.
  Vår regering anser alltså att elbolagen har för dålig likviditet. Och att detta hämmar konkurrensen! Mer bidrag från elkonsumenterna till elbolagen är alltså lösningen.
    
  Energimyndigheterna i båda länder har samarbetat om värderingar av produktionsmöjligheter i Sverige och Norge. De är eniga om att till det finns lika goda förutsättningar för vindkraftsutbyggnad i båda länderna. Utökad vattenkraft förväntas i framförallt Norge och utökad biobränslekraft i framförallt Sverige.
  Utgångspunkten för arbetet med den gemensamma elcertifikatsmarknaden är att systemet ska vara teknikneutralt och att länderna ska ha lika ambitionsnivå för ökning av produktionen  från och med det datum den gemensamma elcertifikat¬smarknaden tas i drift. Fortsatt utbyggnad av elnäten mellan länderna är nödvändig för att ett gemensamt elcertifikatsystem ska fungera. Genomförandet av förnybartdirektivet är en viktig förutsättning för den gemensamma elcertifikatsmarknaden. Norges arbetsplaner är upplagda med utgångspunkt i detta.

  Detta är absurt! Det är dags för uppror.

 64. Bertel

  Labbibian # 59
  Vad är det för skillnad mellan gud och klimatalarmist????
  Gud vet att han inte är en klimatalarmist.   🙂

 65. Bertel

  Labbibia
  Jag fattar inte att jag jämt lägger n i slutet på din alias(Finsk böjning??).Ber om ursäk.

 66. Bosse J

  Religion är nog en träffsäker beskrivning av klimathysterin. Det verkar som att alla kulturer i alla tider haft en skapelsemyt om världen och en undergångsmyt. Alla tror samma sak inom respektive kultursfär, i stort sett, samma myt är sanning för nästan alla – utom hädarna 🙂
   
  Den moderna skapelsemyten är helt enkelt vetenskapens berättelse om big bang, kosmos utveckling och planeternas födelse och teorier om livets uppkomst och evolution. Med säkerhet den bästa skapelsemyten någonsin i mänsklighetens historia för den kan bekräftas med oberoende observationer  – åtminstone om vi ska tro på vetenskapen 🙂 och det gör vi för vi tror på metoden och vi kan med vardaglig erfarenhet begripa att observationer som bekräftar en hypotes gör hypotesen pålitlig nog att agera efter.
   
  Men när det kommer till AGW så är liknelsen med undergångsmyt mera åt likheterna med traditionell tro, vi har bara vetenskapens ”tro på oss” som utgångspunkt. Var är observationerna som bekräftar att det är en positiv feedback på CO2-driven uppvärmning som leder till IPCC’s två till sex grader?
   
  Det är i den moderna undergångsmyten som klimatvetenskapsmännen liknar präster mer än traditionella vetenskapsmän, PR-makare eller ideologer mer än sanningssökande forskare.  Observationen för att bekräfta den hypotesen finns i CRU-malen från Climategate.

 67. Claudius

  Anna Lagerblad och SvDs pågående serie om ”klimatångest” har för min del avkastat en enda, ny, bra grej: Termen ”climate change delusion”. (Men tidningen använder den felaktigt, dom har inte själva förstått hur bra den är.)
  Sen noterar jag att serien publiceras under tidningens gamla rubrik ”Idag”. Idag? Det borde snarare ha varit under rubriken ”Igår”. Ty snart vaknar allmänheten upp.
  I övrigt blir jag mållös.

 68. Labbibia

  Bertel
  Ingen fara! 🙂

 69. Slabadang

  Jag undrar vilken logik som råder.
  NASA har släppt en ny modellstudie av växternas ”feedback” som nu anses vara kylande.
   
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/07/nasa-climate-model-shows-plants-slow-global-warming-by-creating-a-new-negative-feedback-in-response-to-increased-co2/#more-29041
  Vi som har ett minne har ju inte glömt den ” forskarapport” tidigare som hävdade motsatsen.Med NASA artikeln får vi återigen reda på att de fortfarande lär sig hur planeten fungerar
  och att det skall ge underlag för bättre prognoser.
  Men va fan!!! Hur vore det om de slutade göra prognoser och scenarier när de uppenbarligen inte har koll på det mest fundamentala vad gäller planetens funktioner.
  ”Osäkerheter” betyder i klarspråk ”vi har inte en djävla aning men gissa och spekulera det kan vi.”

 70. Bosse J

  Spekulation är också en träffsäker beskrivning av IPCCs rapporter 🙂

 71. Lena Krantz

  Nu har alla kommentarer försvunnit, dvs inte bara på Lagerbladskans femma utan alla.
  Ångest någon?
  😀

 72. Esko Polvi

  Kent Forssgren_#61
  Could somebody please explain for me in simple terms how the ”elcertifikatsystem” is supposed to work?
  Swedish is OK.

 73. Labbibia

  Lena Krantz # 69
  Måste känna efter lite….
  Nej ingen ångest, snarare bubblande ilska över hur de beter sig på SVD!
  Man önskar ju att de hade vett att skämmas, sk-tstövlarna!

 74. Claes L

  Jag:
  ” Jag är långt ifrån någon Golfströmsexpert, men det är alltid trevligt att lära sig mer. ”
  Åjo, varför denna blygsamhet? Du är ju i alla fall tillräckligt mycket golfströmsexpert för att i #34 självsäkert fastslå att golfströmmen visst ändrat riktning och dessutom följa upp i #40 med att häckla Cristopher för hans , enligt din utsago felaktiga påstående om motsatsen.
  Om du nu har något som backar upp dig i din uppfattning om golfströmmens riktningsändrande förmåga så anser i alla fall jag att det vore intressant läsning.

 75. Kent Forssgren

  Detta är Elcertifikat. Enligt Vattenfall!
  Lagen om elcertifikat kom till för att stimulera ökningen av el som produceras från förnybara energikällor. Alla användare av el berörs av lagen och så här fungerar systemet:
  Producenter av förnybar el får ett elcertifikat för varje producerad MWh (megawattimme) el.
  Elproducenten säljer certifikat till en elleverantör och får betalt för både elcertifikat och för elen.
  Elhandelsföretaget fördelar kostnaden för elcertifikaten på sina kunder i förhållande till varje kunds årliga förbrukning.
  Avgiften för elcertifikat är obligatorisk
  Priset på certifikat avgörs av tillgång och efterfrågan och kan variera mellan olika elleverantörer. I priset ingår kostnaden för inköp och hantering av elcertifikat.
  För privatkunder ingår avgiften för elcertifikat i elpriset.
  För företagskunder redovisas den separat som en fast avgift per kWh. Från 1 januari 2007 skall ett bundet elpris även inkludera avgiften för elcertifikat.
  Kvotplikt gynnar efterfrågan
  Alla elleverantörer är skyldiga att köpa elcertifikat motsvarande en viss andel (kvot) av sin elförsäljning eller elanvändning. Varje år redovisar elleverantörer sin kvotplikt och det antal elcertifikat som är använda tas bort.
  Systemet med elcertifikat infördes den 1 maj 2003 och målet är att användningen av el från förnybara energikällor ska öka med 17 TWh från 2002 års nivå till år 2016. Lagen gäller fram till år 2030.
  http://www.vattenfall.se/sv/elcertifikat.htm

 76. Stickan

  Intressant sida om atlanten inkl golfströmmen
  http://polar.ncep.noaa.gov/ofs/viewer.shtml?-natl-cur-200-small-rundate=latest
  Det verkar som havströmmarna i Atlanten för närvarande inte samarbetar utan är i kaos. Till och med golfströmmen verkar vara upplöst i en mängd små delströmmar som inte drar åt samma håll.

 77. Rosenhane

   
   
  Lena#69,
  jag har påpekat det tidigare i tråden och dessutom kommenterat detsamma under Jonny F:s vindkraftsblänkare på Brännpunkt idag.
   
  Ganska intressant, jag var på lunchseminarium på Timbro idag
  Proffspolitikerna, amatörmedierna och Almedalsandan | Mediegranskning | Timbro
  kan ses på deras webb-tv från och med imorgon. Amatörmedierna ska förstås som gammelmedia.
  Bl annat framkom att Expressen bland sina ca 200 journalister inte har en enda som har energifrågor och energipolitik som specialitet och troligen är det lika illa hos dom övriga om man nu inte räknar Bojs och Baltscheffsky som specialister.
  Både talande och skrämmande, eller hur?
   
  Inte konstigt att Anna Lagerblad och andra dilettanter kan bre ut sig som dom gör.

 78. Kent Forssgren

   
  En annan version om syftet med elcertifikat
   
  http://www.dubu.se/index-filer/Page307.htm
  Här finns en mycket bra beskrivning av bl.a. elcertifikat, utsläppsrätter och marginalelpris
   
  Kort utdrag:
  Systemet med elcertifikat infördes i Sverige den 1:a maj 2003.
  Eftersom det medför stora kostnader att bygga och sätta igång nya kraftverk som drivs med förnybara energikällor, har de små möjligheter att konkurrera med etablerade kraftverk som drivs av andra billiga energikällor. Därför infördes elcertifikaten för att nya kraftverk som använder förnybara energikällor ska kunna få extrainkomster. Vidare ville staten dra in alla statliga medel för uppförande– och igångsättande-bidrag och istället låta oss konsumenter betala dessa medel direkt via elfakturorna.
   
  Som förnybara bränslen eller källor räknas:
  · Solenergi
  · Vindkraft
  · Geometrisk energi
  · Biobränsle
  · Vågenergi
  · Vattenkraft (här finns dock vissa begränsningar)
  · Torv
   
  För varje 1MWh (1000kWh) får producenten av förnybar elenergi ett elcertifikat av staten.
  Detta certifikat kan producenten sälja. Denna extra inkomst syftar till att producenten av förnybar elenergi får ett ekonomiskt bidrag för att bättre kunna konkurrera på marknaden.
   
   
   

 79. Esko Polvi

  BosseJ_#64
  I agree with you.
  It is all about supporting a set agenda by a customer that has the funds to support ones income, through research grants, to pay the bills which tells you how easily corrupted the scientific community is that is willing to bend and even falsify the scientific process to come up with the desired answer. There is no sustainable income in telling the world that everything is just fine, don’t worry.

 80. István

  Jag vill ha CO2 rättvisa!
  Jag köper min brasved från bonnjäveln för dyra pengar,då ÄGER jag väl brasveden!
  När jag eldar min brasa får jag bara värmeinnehållet till godo, resten av det goda försvinner ut i skorstenen!
  Externalität heter det visst på fint språk.
  Bonnjäveln får tillbaka kolet så att hans skog växer ännu bättre, och han kan sälja ny brasved till mig, troligen till ännu högre pris.
  Detta är stöld och orättvisa!

 81. Lena #69
  Att alla kommentarer är bort på alla artiklar beror enligt Svd att de bytt mjukvara för kommentarer. De kom en förklaring om det häromdan och de kunde inte peta in gamla kommentarer i det nya systemet. (”Discus”)

 82. Labbibia

  Ingvar E # 79
  Tack för info.
  Jaja, då är det väl bara att  fortsätta arbetet med att upplysa de oupplysta!

 83. Mer makt till ingenjörerna!!!!
  http://www.nyteknik.se/asikter/inledare/article3033345.ece

 84. Michelangelo

  Vad gör de sociala myndigheterna ? SVD familjens lämplighet att uppfostra sina egna barn bör ifrågasättas. Tills utredning skett bör de omhändertas av samhället. Nu verkar det som det pågår ständig mental barnaga. Rädda barnen! Ingrip i tid.

 85. Ingvar Engelbrecht #81
  Jo det är nog klokt att lyssna mer på ingenjörer, och inte bara på ekonomer…
  Jag fattar att du menar att politikerna, som har makten i en demokrati, ska lyssna mer på ingenjörer.
  Men tyvärr så har ekonomer oftare aktieägarnas öra…
  För att inte tala om Sveriges regering som är helt i händerna på Anders Borg som har noll koll på annat än pengar.
  Att samla pengar på kistbotten är inte speciellt innovativt, utvecklande eller konkurrenskraftigt.
  Men tydligen tycker många väljare att det är kul med en finansminister som sparar. Speciellt när han representerar ett nytt ”arbetarparti”.
  Nog om politik, men visst är hela klimatfunderingskaoset mest en fråga om skatter?
  Om det enbart hade handlat om olika teorier om hur klimatet fungerar hade det aldrig blivit en så sjukt polariserad debatt…

 86. Göran Lysén

  Istvan! Kalla inte bönder för ”bonjäveln”, ty untan bönderna , så stode vi oss illa! Min vän kör över veden och lägger den utanför vedboden!
   
  I övrigt blir jag bara glad över så många nya namn, som är förbannade över klimattramset!

 87. Jan-Erik S.

  Michelagelo #82:
  Kan bara hålla med. Psykisk misshandel av barn.
  Borde polisanmälas.

 88. UffeB
  >Nog om politik, men visst är hela klimatfunderingskaoset mest en fråga om skatter?
  MCP!
  Money, Control,Power
  Eller som det också betyder ”Male Chauvinist Pig”
  Men det är en annan historia 🙂

 89. ThomasJ

  M.Sc.Eng. #45: Om minnet ej sviker så var det prof. Schellenhubersom [kraftigast] ’myntade’ 2-gradersmålet. Proffen leder PIK [Potsdamer Institut fuer Klimaforschung] & är därtill en ’18-taggare’ i de innersta IPPC-/AGW-/Teamkretsarna. Notabelt är, att PIK sponsras [massivt] av Muenchener Rueckversicherung AG, som i sin tur [lite a la Deutsche Bank] tjänar mega-penga-penga på försäkringsverksamhet, typ havsnivåhöjningar osv… Hydrans djävulska cirklar är rätt tighta… 
  Natuerlich är även proffen S. A. Merkels rådgivare i klimatfrågor…
  ungefär som en viss Rummukainen är för Fredrik R. här.
  Sicken unken, genomkorrumperad värld de har ’lyckats’ skapa!
  Mvh/TJ

 90. Esko Polvi

  Michelangelo_#82
  I guess your comment is supposed to be ironic, I hope. The scary thing is though that Obama has expressed exactly that government has to take responsibility for bringing up the children because they can do it better than their families but his intent is to make sure that no free spirit is slipping through and that every child is pre-programmed to support the future masters’ goals and visions.
  Bäää ,Bääääää, Bääääääääääää

 91. ThomasJ #87
  Vi borde känna oss medskyldiga eftersom vi trots allt har haft möjligheter att studera våra politiker innan vi lämnar vår röst.
  OK att din och min röst inte hade ändrat på något, men vi kanske skulle ha engagerat oss lika mycket som vi gör nu när det gäller klimatet?

 92. Mats Frick #18 + #20,
  Ursäkta det sena svaret. Jag håller med dig till 100% om dialog och öppet sinne, men på AGW-sidan är ofta väldigt dåligt med den varan. Men trevligt att det finns undantag 🙂 Generellt sett verkar det t.ex. vara en betydligt större andel WUWT-läsare som håller sig uppdaterade med RealClimate än vice versa. Selektiv censur och rabiata personangrepp från den senare kan ju iofs spela en roll i det exemplet, vilket AGW-sidans Judith Curry fick erfara när hon haft mage att ställa jobbiga frågor till hockeylaget. Samma situation gäller i stora drag i svensk alarmistmedia och bloggar.

 93. ThomasJ
  Så Tyskland och Sverige omger sig med lika galna ”Tsarer”  (Czars) som Obama istället för att använda en bredare bas.
  Har ingen fattat vilken vansklig metod det är?

 94. ThomasJ

  #89: Du får tala för dig själv + evtl. ngn fler – vänligen exkludera undertecknad från ditt ’vi’.
  //TJ

 95. Esko Polvi

  Ingvar Engelbrecht_#91
  The Tea Party and other awaken groups in US are making sure that the Czars are not kept hidden behind the curtain but exposed to the public eye. With the result from the latest election there will be a tool for cutting down the funding for those individuals. Hopefully with time we can repair the damage they are causing to the free society.

 96. ThomasJ

  Ingvar E. #91: Yepp [till bägge]!
  Grrr…  :mrgreen:
  Mvh/TJ

 97. ThomasJ

  Esko P. #93: As I gather, you live [& work] in the US. What’s your opinion in terms of ’movements/decisions’ taken [as per behind the scene] during the lame period until the New Year?
  EPA [Jackson] seems to be a rather dangerous/shrewed person, able & obvious determined to push/pull ’anything’ – in co-op w Holdren, of course…  🙁
  Mvh/TJ

 98. ThomasJ

  OT men intressant:
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/08/a-bill-for-climate-data-integrity-the-public-access-to-historical-records-act/
  I sanning intressant om de historiska data kan offentliggöras – förresten; varför i hela hh har detta inte skett tidigare… scary!
  Kolla in:
  http://accessipcc.com/index.html 
  Mvh/TJ

 99. Esko #93
  >The Tea Party and other awaken groups in US are making sure that the Czars are not kept hidden behind the curtain but exposed to the public eye
  That is good. At least in the US you have the TeaParty and PJTV.
  I found an interesting magazine in Sweden,  ”Contra”.  It had an interesting and scary description of the  Obamas Czars. I had no idea how far left most or all of them are.  Holdren wants a law where TREES should be able to sue PEOPLE.  Right out crazy!

 100. http://wattsupwiththat.com/2010/12/08/cop16-attendees-fall-for-the-old-dihydrogen-monoxide-petition-as-well-as-signing-up-to-cripple-the-u-s-economy/
  Morons!!!
  Should I laugh? (did that at first) or should I cry?

 101. Måns B

  Christopher #58
  Tackar det var ungefär som jag trodde, men jag hade fått för mig att teorin om att Golfströmmen stannade var mer än en teori och att det åtminstone teoretiskt skulle kunna hända igen.

 102. Christopher E

  Måns B #101,
   
  Jo, ett visst stöd har jag bestämt för mig att isjöhypotesen har (sötvattenutsläppet har ju ägt rum, fast inverkan på strömmen i Atlanten är hypotetisk ). Det kan mycket väl vara så. Däremot har hypotesen att det hända igen övergivits av de skäl jag angav ovan. Förutsättningarna finns helt enkelt inte längre.
   
  Men jag gillar ändå inte uttrycket ”Golfströmmen stannade”. Det tror jag absolut inte den gjorde, men den nordliga grenen förstärkt av termohalina cirkulationen kanske gjorde det, om hypotesen stämmer.
   
  Men det finns alltså osäkerheter, som Yngre Dryas kallperiods globala natur (långt borta från Nordatlanten) och alternativa hypoteser som inte inbegriper havsströmmar. Jag antar att saken inte är avgjord.

 103. Detta som G.L 39, tar upp är mycket intressant.
  Jag är också inne på detta om ’Polväxling ’,magnetismens är mycket
  oregelbunden och gravitationens påverkan.
  Verkar vara turbulenta ’magnetism oscillationer ’kring vår Jord,distortion.
  Interaktion mellan Solen och bakgrundstrålningen också.
  ALI.K.

 104. Staffan D.

  ”Största snöfallet på nästan 25 år tvingade Paris’ Eiffeltorn och flygplatserna att stänga på onsdagen:  Ett exceptionellt kraftigt snöfall paralyserade bussarna, ’snarled up’ vägar och motorvägar, och till och med störde tunnelbanan.”  Reuters.  Paris, France!
  –   ”Skolor, transit stängda efter massiv snöstorm i London:  Skolorna i London kommer att vara stängda idag, och det blir ingen busstrafik förrän möjligen i morgon, när staden gräver sig ut ur en snöstorm.  Alla skolor är stängda.  University of Western Ontario är också stängt idag till följd av mammut-snöfallet.”  Globe and Mail, Toronto.  London, Ontario!

 105. Esko Polvi

  Ingvar _ #99
  You got it!
  What is going on here is that animals, trees, and basically everything can sue us humans for violating their rights or hurt their feelings but this is a well established tactic by the hard left to overwhelm us with total insanity to the point that we do not know what is left, right, up or down and when people start to realize what is going on double the speed of it so they can sneak through policies through the back door without us noticing it.
  Det har blivit sa virrigt har att jag tror att jag snart flyttar tillbaka till Sverige!
   

 106. Helge


  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Normal tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin:0cm;
  mso-para-margin-bottom:.0001pt;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:10.0pt;
  font-family:”Times New Roman”,”serif”;}

  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:”Normal tabell”;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin:0cm;
  mso-para-margin-bottom:.0001pt;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:10.0pt;
  font-family:”Times New Roman”,”serif”;}
  Förvånad att SVD bidrager till att skapa ångest utan att det finns någon anledning. Vi har betydligt allvarligare frågor att ta tag i. Möjligen kan man känan en viss oro över den kommande istiden, den kan mycket väl påbörjas i närtid enligt forskare.

  Även notiserna är förvånansvärt naiva. En Prius är inte ett miljövänligt alternativ. Hummer är ingen normal bil, många andra mer normala SUVar är betydligt miljövänligare än genomsnittsbilen.

  Hela klimathysterin har för mig blivit ett bevis på att många miljömedvetna inte är särskilt insatta i ämnet, de liknar mer en religiös sekt med en världsbild som inte har mycket med verkligheten att göra. Försöker man sakligt debattera frågan blir man kallad förnekare eller betald av oljeindustrin. Precis som en icke troende blir anklagad för att vara i förbund med djävulen.

  Själv är jag orolig över att 90% av storfiskbeståndet är hotat, att haven är fyllda med plast och man har ingen aning om hur det påverkar naturen, att 2800 barn dör varje dag av Malaria enbart i afrika, att 10.000 människor dör av sjukdomar billiga mediciner kan bota varje dag. Att vi fyller våra sjöar och hav med medicinrester som direkt påverkar fortplantningsförmågan, att vi får i oss en oerhörd stor mängd kemikalier vars cocktaileffekt ingen idag känner till.

  Och de som får mediautrymme är de som hysteriskt tror på en svag hypotes från en ung vetenskap vars modeller så här långt har haft 100% fel.

  Media vinklar klimatrapporteringen så mycket att folk blir sjuka. Varför tas inte något av detta upp t.ex. http://www.c3headlines.com/peer-reviewed-studies/

 107. Börje

  Har sänt med en fråga till Svd.s Annika C-son Kanyama.
  Hur mycket högre är jordens medeltemp  2010 jämfört med 1990   och lika när det gäller havsvatten temp.
  Någon som vet, kan, svaret här på bloggen? Om hon svarar vad kommer hon att säga?

 108. #89
  Stort tack ThomasJ för info! Skall kolla Schellenhuber.
  Natti

 109. Staffan D.

  ”Skyll inte på oss, säger Met Office när snön paralyserar M8:   Skottlands transportminister sade att han inte blivit adekvat briefad om den kommande stormen, där resenärer strandats upp till 15 timmar i ner till -17ºC.  ’Vi förberedde oss på en typ av väder, i går morse.  Det blev mer än vi klarade av.’  Met Office sade att det var ”fullkomligt osant” att de inte varnat i tid …  Polisen varnade mot resor i går kväll, och sade att bilister som övergett mer än 1000 bilar inte skulle återvända till dem … Värst drabbad var M876 nära Falkirk, där 650 bilar och 350 lastbilar fastnade på en åtta km-sträcka.  Lastbilsförare med crisps till Lidl bröt upp lasten för att ge till bilisterna …  Busstrafiken var svårt störd, och var tredje skola stängd, så att 200.000 elever missade sina lektioner.”  —  Men det här har ni för länge sedan läst om i SvD eller DN?
  http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/dont-blame-us-says-met-office-as-snow-cripples-m8-2154052.html

 110. Staffan D.

  SvD har 256 ord om Europavädret just nu, kl 22.24…  DN nil…

 111. pekke

  Nån som kommer ihåg “dihydrogen monoxide” bluffen med Penn och Teller ?
  Nån körde samma grej i Cancun och folk skrev på för glatta livet !?
   
  http://wattsupwiththat.com/2010/12/08/cop16-attendees-fall-for-the-old-dihydrogen-monoxide-petition-as-well-as-signing-up-to-cripple-the-u-s-economy/
   
  Aktivister skriver tydligen på vad som helst utan att begripa vad de skriver på !!
   

 112. pekke

  I.E. # 100
  Missa dig !   😉

 113. pekke!
  tål att upprepas  🙂
   

 114. Esko #105
  Törs fan flytta till Sverige, snart blir det en ny istid. Har bott drygt ett år i Las Palmas G.C.  Inte dumt. Kortbrallor och badväder året runt

 115. Gunnar E

  ”61”
  Labibia, tack för den suveräna vidarepassningen.

 116. Gunbo

  Esko Polvi #102,
  ”Det har blivit sa virrigt har att jag tror att jag snart flyttar tillbaka till Sverige!”
  Tervetuloa takaisin paratiisiin!

 117. Esko Polvi

  Gunbo_116
  Kiitos paljon pane sauna paale

 118. Esko Polvi

  Ingvar_#114
  You can talk me into it!
  Pennsylvania is little too cold in my taste so we are thinking of Puerto Rico.
  Came just home from a Hockey game where the Penguins won 5-2 over the Swede dominated Toronto so it is time to get some few hours of sleep.
  Good Night from Pittsburgh, Pennsylvania
   

 119. SchnellPosten

  Snälla Maggie, inte tack vare utan på grund av…torde vara mer rätt hälsar pettitessen!!

 120. Esko Polvi

  Thomas J _#97
  Sorry of being late with this comment.
  Yes indeed I live in the US and please see some of my opinion that you can find under #99 to Ingvar.
  What is going on is Chicago politics on steroids but they have miscalculated the fact that America is overwhelmingly conservative and, even though slowly, the majority is waking up and realizing what is going on. The conservative majority has been sleeping comfortably in a country that has provided them with an excess of material wealth and safety. People have been more interested in who is winning the Dancing with the Stars and who is wearing what than who is representing them and their children’s  in School boards, Local, State and Federal governments. But this is changing rapidly as you have seen in the last election!
  During that nap the liberal left wing has had a free range to gradually take over the control of our educational system and community organizations where they can indoctrinate our children and the “victimized” groups in our society.
  The so called “victimized” group consists mostly by Illegal Immigrants, African Americans, Hispanics and others that are told that they can’t succeed in the free society but are entitled to government handouts. Since the left wing is so dependent on this group it is in their interest to create a society with the majority in this group that supports the left wing elite. (Doesn’t this sound like former Soviet Union or what?). I.e. let’s look at why the cap and trade wind and solar energy policies are so important for them; By using the environmental rhetoric as a base it sounds very appealing at the face value, beyond which they count on that any of these groups will look, they want to push through inefficient and much more expensive energy policy that results in cost increases of everything that depends on energy and consequently more and more people will fall into the category that can’t survive without handouts from the big Savor that is the central government.  And of course the only source of funding, other than the increasing debt to China, is from the ones that are trying to do it without government handouts. About 5% of the US taxpayers pay about 40% of the taxes and the “victimized” group does not pay any Federal tax at all.
  Since the cap and trade has failed in the Congress so in the best Chicago style Obama is disregarding the people’s opinion and is trying to push a regulation through EPA by declaring CO2 as a pollutant endangering human life so he can get his hands on the CO2 fee (tax) source.
  Looking at the grass roots level we can’t see November 2012 come too soon so we can clean up the mess in Washington

 121. Staffan D.

  ”Nu griper armén in för att klara undan snö i den kallaste december på 100 år, samtidigt som bensinen tar slut på stationer i Skottland och East Anglia.  —  Edinburgh har sett värsta snöfallet sedan 1963 … upp till 30ins (76 cm) har kommit i vissa stadsdelar …  Met Office varnar att detta kan bli den kallaste december sedan mätningar började 1910.”
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1336705/UK-big-freeze-Army-standby-coldest-December-100-years.html
  Från USA rapporterar AccuWeather att ”Monster-storm kan bli vinterns värsta”.  Den börjar i Midwest, med mesta snön i Iowa, på lördag och fortsätter sedan över Michigan, New York, Ontario och Quebec.  ”Get your shovels and plows ready!”

 122. Staffan D.

  ”Råoljan väntas bubbla över $100 per barrel  …  konsumtions-tillväxten i år är nästan den högsta på 30 år.”  Financial Times.   Jättebra!  Nu ska hoi polloi få se!  Vi måste bromsa tillväxten!  Även om det naturligtvis svider för de ointellektuella.

 123. Jan-Erik S.

  Undrar om familjen Bramfors-Engelmark läst det som skrivs här?
  Kan någon upplysa dom?
  Undrar om de ändrat sin uppfattning eller är deras uppfattning politiskt grundad snarare än logisk?

 124. Senaste  nya  från      den  NUMERA  AVSLÖJADE   döende fiasko   besten –  FN:s  politiska  IPCC brott  mot  mänskligheten   http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u/0/xB1y9TsrijU    Lord Christopher Monckton: ”Capacity Building” – An Environmental Iron Fist Run by The UN 1/3
   
   
  http://green-agenda.com/

 125. Här  är  rätta  länken  kolla  efter  resterande  videos  som  laddas  före  gryning    http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u/0/xB1y9TsrijU

 126. http://www.youtube.com/user/TheAlexJonesChannel#p/u/0/xB1y9TsrijU