Snabba rader från hotellet

Nu är jag äntligen på plats i Bryssel. Även kameran tycks ha överlevt flygresan, så jag hoppas att jag snart kan visa er några riktigt intressanta föredrag. Om möjlighet finnes kommer jag att försöka sända live via webbkamera. Detta dock med reservation.
På flyget fick jag reda på att vänsterpartiet publicerat en rapport om att det är männen som är de stora klimatbovarna. Rapporten heter visst ”Klimaträttvisa” och målet med den är att förändra livsstilsmönster. ”Svenska ensamstående män utan barn gör av med 20 procent mer energi än kvinnor i samma situation”, står det i rapporten. Jag har dock inte läst hela rapporten ännu, vilket gör att jag inte kan säga om det är männen som förväntas konsumera mindre eller om det är kvinnorna som ska komma ikapp (OBS ironi). På vänsterpartiets hemsida nämns inget om den nya rapporten.
I SvD får professor Olle Häggström skriva av sig och kommentera (Jonny Fagerströms) Ingemar Nordins inlägg.
I Helsingborg ska det till helgen bli Klimat-singalong. Yes, ett nytt ord ska läggas i klimatordboken. Det är Diakonia som är organisatör och singalongen ingår i kampanjen ”Himlen har ett tak – hög tid för klimaträttvisa” (OBS ej ”högtid för klimaträttvisa”). Alla som vill sjunga och dansa afrikansk dans är välkomna till Rosengårdskyrkan kl 13, då dagen börjar med körworkshop. Klockan 16.30 ska det bli klimatseminarium. Spännande, eller hur? Kanske borde The Climate Scam visa sitt fula tryne där.
Jag återkommer med fler nyheter…

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Hin Håle

  Break a leg Maggie. Du är bäst, smartast, snyggast och tapprast i hela världen. Go, go, go 🙂

 2. Anne Debeil

  Välkommen!! vi ses äntligen i kväll i verkligheten!
  Anne och Lars

 3. Peter Stilbs

  Lycka till Maggie – såg just för övrigt Elisabet Höglunds krönika i Aftonbladet
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/elisabethoglund/article6134702.ab
  Bra – men att glaciärerna i Himalaya smälter är en bluff – och Bo Nordell’s idéer om att människans energiutnyttjande värmer Jorden är helt befängda. De dödades redan för 5 år sedan, men han tycks inte lyssna – det kom visst ett nytt ”refereegranskat” arbete i somras – och han skrev även i Elbranschen. Jag orkade bara inte bry mig om att bemöta detta – men tydligen går även kloka människor som Elisabet på det. 

 4. Jonas B1

  Mycket bra artikel av Elisabet, förutom sista stycket om Bo Nordell. Genant att någon tar honom på allvar.

 5. Hin Håle: Tackar och rodnar. 🙂

 6. Anne D: Det ska bli jättetrevligt!

 7. Steve

  Olle Häggström skriver av sig på SvD Brännpunkt:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3808173.svd
  Ja käre nå’n.  ”…det blir varmare, de flesta glaciärerna krymper, havsisen i Arktis krymper, havsnivån stiger…” Bäst att professorn tar på sig simbältet nu ! 
  Det finns ju, för att ta ett exempel, faktiskt statistik nerifrån Stilla havets övärld, där universitet satte ut vattenståndsmätare redan någon gång på 90-talet… Men inte bryr man sig om sådant på Uppsala-initiativet.
  Helt fascinerande, egentligen!  En tro på att världen går under för våra synders skull!  ”Gud finns ju inte”, så enda hoppet för professorn är F-N…  Det är väl till att ha köpt biljetter till ”2012”?  Filmen om slutet, sett ur lite annan synvinkel…  Samma nivå, liksom…

 8. Lars

  Fula tryne? Vet du att det kallas för att gåmed håven.

 9. Anders L

  Den som har 4 minuter över kan här se en video, gjord av en doktorand inom atmosfärkemi, som berättar lite om skalan i dagens vetenskapliga arbete rörande atmosfären och om arbetet bakom rubrikerna.

 10. Steve

  SvD.se:   Obama och Hu överens om klimat.  Hoppas på en ”användbar överenskommelse”. Obama underströk vikten av åtgärder från bådas sida.
  .   Vågar man hoppas att i alla fall den här bloggens läsare vet vilket land som lånar pengar av det andra?  Stora pengar… 
  http://gatewaypundit.firstthings.com/2009/11/obama-promises-asian-creditors-he-will-cut-spending-borrowing/
  Så när Obama nu är i Peking instämmer han gärna i att det bara finns ”ett enda Kina”.  Taiwan?  Glöm det.  Nu ska vi låna. 
  http://www.reuters.com/article/hotStocksNews/idUSBJB00358120091117

 11. Olaus Petri

  Med all respekt Anders L vad är det som ni AGW:are finner så intressant med denna video? UI har också lagt upp den. Anser ni att den underbygger avgörande AGW-argument eller förväntas man bara bli imponerad av att många studerar detaljer som är enormt mindre än ett gem i storlek?
  Själv tycker jag att fågelflykten över hårddiskar etc snarare påvisar hur lite hennes småttigheter ännu kan förklara om klimatets funktioner.
   
   

 12. Christopher E

  Anders L #9;
  De sista bevingade orden i videon…
  we hand those summaries to journalists and policymakers in order to make headlines like these” [alarmistiska klimatrubriker visades, min anmärkning]
  Ja, det var ju ärligt i alla fall. Att man utformar populära pressutskick med syftet att få alarmististiska rubriker. Ökar väl chansen att skrämma fler apor på lågsniffande flygningar över i regnskogen även i framtiden, antar jag (man har nog valt fel bana). Det här lät väl lite väl  konspiratoriskt av mig, förstår jag, men hennes tal ökar i alla fall förståelsen för hur klimatforskningens ökade anslag nu kan bränna 100-tals miljarder kronor årligen.
  Men lite allvarligare… så mycket ansträngning, och ändå inga resultat som styrker att världen står inför en hotande klimatkatastrof (utom i de där pressutskicken, förstås).

 13. Anders L
  Denna video visar precis motsatsen till vad du hoppas på.
  Den visar att journalister skriver rubriker rörande saker som de inte vet speciellt mycket om. Och att den underliggande (faktiska) forskningen oftast rör en minutiös liten perifer detalj som helt kommer bort i tidningsartikeln.
  Framför allt, och det är viktigt att komma ihåg:  Den allra mesta forskningen som utförs blir öht aldrig tidningsartiklar, och även inom fältet är den det mesta bortglömt efter nåt år om det ens nånsing blir läst.
  Jag tycker att detta filmklipp är bra, eftersom det visar vilket extremt selektivt urval dessa tidningsrubriker är, hur lite samband mellan medial bild och verklighet där finns. Och det visar en sak till: Att de forskare som (främst) vill ha tidningsrubriker för sina ego-boosts, måste anpassa sig till en helt annan logik. Och omvänt, att få sina kickar av feta rubriker i strycksvärta, snarare än att ha gjort ett gediget hantverk kan lätt få förödande konsekvenser (för det senare), vilket vi ju har sett inte minst just bland AGW-proponenter …

 14. OP, Anders L, Christopjher mfl
  Även Patrik Lindenfors (ni vet han som gör världen lite bättre)  menar att denna korta snutt är något speciellt.
  Min personliga tro är att denna video ger lite proxy-ego-boost till alla dem som jobbar i ngt lab eller så men aldrig får tidningsrubriker. De tycks vilja säga: ’Ja just minsann, så där mycket och pyssligt arbete under långa tidsrymder ägnar också jag mig åt, och jag är minsann också en liten viktig kugge någonstans i ett mycket stort perspektiv’
  Christopher gör precis den poäng som också slog mig när jag såg klippet, men vilken jag inte formulerade nå vidare alldeles nyss.

 15. Maggie! Vänsterpartiet (VPKK=vänsterpartiet kryptokommunisterna) har ju publiserat en rapport som visar att ensamstående män utan barn gör av med 20% mer energi än kvinnor i samma situation. Tja, de får väl arbeta hårdare.
  Mvh, Håkan

 16. Håkan S #15
  Jag tror att jag skrev ett inlägg om hur illa man hanterar resurser om man bor ensam efter att jag gjorde ett klimattest på någon stor morgontidning.
  Det visade sig att jag skulle leva upp till EU´s mål redan idag om jag vore sambo. Detta eftersom mitt största bidrag till mänskligt utsläpp av CO2 var mitt en boende… 🙂 

 17. … ensamboende .. skulle det ha stått.

 18. Olaus Petri

  Visst är det så Jonas, men samtidigt är det ändå fascinerande att videon tydligen skall (?) ge mig en djupare inblick i klimatforskningens kvaliteter.
  Det enda man får kunskap om är ju hur ett fett klimatlöp skapas. Patrik L:s rubrik till sin UI-postning leder som du sett tankarna till att man minsann nu skall få veta hur vetenskapligt välgrundade rubrikerna är. 🙂

 19. Lars G

  Klippte detta ur Dick Erixons blog eftersom det passar så väl in på vad som pågår:

  Om du använder dina pengar till dig själv, då är det noga med priset och med kvalitén.
  Om du använder någon annans pengar till dig själv, då är det noga med kvalitén.
  Om du använder dina pengar till någon annan, då är det noga med priset.
  Om du använder någon annans pengar till någon annan, då är det inte så jävla noga.

 20. AOH

  AndersL  # 9
   
  Har du börjat tappa fart, bättre kan du väl. Denna video infördes redan den 12.11. hos UI.
  Titta på de ”många”  kommentarer ( hela 5 till antalet, därav 2 av UI och 3 av Olaus Petri)
  Tycker du att det är ett överväldigande intresse för det som visas där? Jämför det med hur många inlagor och kommentarer det finns hos TSC under samma tid  och du själv bidrar till. Det kan man kalla intresse.
  Tänk alltid på Hasse Alfredsson ” det kan man kalla en resa”
  Hi – Hi

 21. Lras G,  
  Detta är en gammal klassiker som myntades av Milton Friedman. Värd att se för alla som gillar andras pengar, eller bara pratar om vad andra skall använda dessa till:
  http://www.youtube.com/watch?v=Un4-eI1T71E

 22. Torsten Wedin

  Lars G #19:
  🙂  🙂  🙂

 23. AOH

  # 20
  Sorry – det skall naturligtvis vara  ”T C  S”
  Jag påverkades väl antagligen av Isopren-molekylen som denna video-flygresa handlar om

 24. Lars G #19
  Och Jonas N #21
  En elegant förenkling av hur man kan tycka att människor tänker.
  Men tänk lite själva.
  Det är ju snart jul.
  Ser ni bara på priset när ni köper julklappar till nära och kära?
  Är det inte glädjen hos mottagaren som väger tyngst?  Mest värde för insatsen gäller väl även där?
  Och när det gäller ideellt arbetande läkare eller andra som bryr sig om andra? Mest värde för insatsen gäller väl även där?
  Att det förekommer avvarter där hjälporganisationer bygger en egen byråkrati med avlönade tjänster är väl inget nytt.
  Men att det skulle vara bättre att alla spenderar sina egna pengar för enbart eget bruk låter väl inte heller som någon höjdare med tanke på hur många kloka egoister det kan finnas i världen.

 25. AOH

  Senaste nytt inför COP15
   
  Är inte det lite uppgift mot uppgift ? Vem kan vi lita på?
  http://www.regeringen.se/sb/d/12328/a/135545
  De kinesiska och amerikanska delegationerna har bekräftat den inriktning som president Obama och president Jintao kommit överens om. Det måste ses som ett framsteg, även om konkreta besked ännu dröjer, säger Andreas Carlgren.
  http://www.nytimes.com/2009/11/18/world/asia/18prexy.html
  Even on climate change, an issue that the Obama administration had prioritized earlier this year in hopes that it would provide a platform for bilateral cooperation, the two countries did not seem close.
  Analysts say the fact that crucial legislation on climate change has stagnated in Congress has undermined the negotiating power of the United States. China, meanwhile, continues to assert that any environmental measures taken must be balanced with the need for economic growth.
  “Since china and the U.S. have totally different national conditions, they should take actions respectively in light of such realities on the ground,” He Yafei, a vice minister of foreign affairs, told reporters at a news conference in the afternoon.

 26. Torsten Wedin

  Nu när vi börjar komma in på hur folk tänker vill jag bidra med denna:
  ”The brain is the organ that makes us think we think”.

 27. Steve

  ”Copenhagen’s Collapse” — Wall Street Journal opinion idag 17 nov.  ’Obama har böjt sig inför verkligheten och medger nu att inte mycket konkret är att vänta av Köpenhamns-mötet … Man hoppas nu att klara en preliminär överenskommelse att få ihop ett avtal (”a binding international carbon-regulation treaty a la the Kyoto Protocol”) i Mexico City år 2010.’  Bergis.
  ’Länder som Kina och Indien kommer aldrig bli masochistiska nog att låta sin ekonomi skadas av västliga neuroser.  Och Europa har med Kyoto bevisat att de enda utsläppskvoter man kan gå med på är sådana som man inte behöver uppfylla.’
  Fler elaka sanningar finns att läsa här:
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704431804574540002267533772.html

 28. Steve #27
  Du skriver och citerar:
  ”Länder som Kina och Indien kommer aldrig bli masochistiska nog att låta sin ekonomi skadas av västliga neuroser.  Och Europa har med Kyoto bevisat att de enda utsläppskvoter man kan gå med på är sådana som man inte behöver uppfylla.”

  Jo så är det. Jag minns inte när jag påpekade problemet första gången, men då blev det avfärdat som konspirationsteorier.
  Nu har jag läst på lite mer om vad IPCC har gjort och skriver, och tror inte ett dyft på att det finns någon konspiration där.
  Men på något vis har politiker och media omedvetet hamnat i en beskrivning av världen och de nödvändiga åtgärderna som liknar en konspiration.   

 29. Mikael Malmaeus, ”talrör” för klimataktion, har åstadkommit en drapa på Newsmill där han idisslar domedagsprofetiorna från Al Gores film i stil med ” …riskerar temperaturen att stiga..med upp till 6 grader till år 2100″ och ”måmga forskare tror att Arktis kan vara isfritt sommartid någon gång mellan 2011-2015” osv…
  Endast 7 av 350 politiker ställer sig bakom 350-målet – Artikel av Mikael Malmaeus – Newsmill
   

 30. Steve

  ”Inte någon konspiration” hos IPCC, säger Uffeb # 28.  Kan man hävda att herrarna och damerna där numera tänker ”politiskt”? 
  .    Om jag försvarar mina åsikter som privatperson försöker jag rimligtvis vara rationell och förnuftig och hålla mig till sanningen.  Om däremot ordföranden i ”Klimatpartiet” tar till orda, gör han det som talesman för sitt parti, och måste hålla sig till de åsikter man kom överens om på partimötet.  Han ger säkert en ”sann” bild av partilinjen… Men knappast mer än så. 
  .    Liksom journalisterna…  En enskild murvel ska nog inte ta sig rätten att föra fram helt privata åsikter.  Han måste känna att han har täckning för dem inom redaktionen.  Rätt tänkt…  Men sedan blir det som det blir.  Bara ett envetet tjôt.  Trots kanske från början goda intentioner.

 31. Rosenhane #29
  Fjorton svarade av trehundrafemtio. Dåligt intresse eller ont om tid?
  Av de som svarade var 50% för ett mål på 350 ppm.
  Men vad kan man tolka ut av det? Ingenting.
  En lika stor ickenyhet som den om Titicacasjön. En sjö som ökar eller minskar i nivå beroende på nederbörd och som var ungefär 4 meter lägre i början av 40-talet…
  Men minsta lilla ändring av någor skylls numera på klimatet. Det kan man väl i viss mån förstå och acceptera eftersom man inte nås av allt nonsens. Men att det blåses upp till löjliga proportioner genom att det citeras på diverse bloggar är inte bra.
  Alla orkar ju inte ha ett skeptiskt förhållningssätt till det som poppar upp i det enorma bruset av information.

 32. VP är sjuka. Det är inte feminism att skylla allt på männen. I den komiska rapporten Klimaträttvisa tar de bland annat upp att män äter mer mat. Det är klart att män orsakar mer koldioxid när vi har större kroppar och därför äter mer mat, andas ut mer koldioxid, och kanske även släpper ut mer metangaser. Lösningen på det VP kallar för klimatproblem är alltså att jag ska byta kön och bli en kvinna? För så länge jag är man kan jag ju inte leva och konsumera som en kvinna, det har jag ju inte kropp till.

 33. Steve #30
  Jag vet inte hur de forskare som varit engagerade i IPCC tänker nu, men jag hoppas att de fortfarande forskar vidare för att förstå mer om klimatet.
  Och jag håller med om att politiker ofta är styrda av en partipiska. Det har vi ju sett alltför många exempel på.
  Och har det gått lika långt med journalisterna så får vi väl leta efter vad mer oberonde journalister lyckas smyga fram ibland.

 34. Uffe, rubriken var inte intressant,
   läste du inte artikeln med alla stollerier och felaktigheter ?
  Det var dessa jag ville sätta fingret på.

 35. Rosenhane #34
  Hej.
  Jag läste inte hela artikeln. Jag uppfattade din slutkläm i ditt tidigare inlägg som det viktiga.
  Men nu fattar jag att det var länktexten.
  Nu har jag läst artikeln. Oj vilken dramatisk drapa. Jag hade hoppats att debatten skulle ha sansat sig vid det här laget.
  Och hjälpa oss att förstå.

 36. Johannes

  Vänsterpartiets rapport:
  http://www.vansterpartiet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=2516:maen-taer-mer-pa-klimatet-aen-kvinnor&catid=22:nyhet&Itemid=799

 37. Fabrikör Stava

  Hörde just (brinnande) reklam för att Discovery Channel fr.o.m lördag 21/11 kommer att sända ett antal program med anledning av klimatförändringarna.
  Tablån för ett par veckor frmåt:
  http://www.discoverychannel.co.uk/tv-schedule/?type=series&country_code=SE&channel_code=DSWE-S&series_id=144798 Första programmet:
  Doktor Jason Box har en unik lösning på problemet med smältande glaciärer – han vill täcka dem med filtar som reflekterar solens strålar. Han testar sin idé i Arktis.

 38. #36
   
  Verkligt skrämmande läsning med tanke på att Ohly finns med som ministerkandidat i en rödgrön regering.
  Men framför allt, vilken kvalificerad rappakalja, det skulle vara intressant att se vilka personer som har satt eländet på pränt. 
  Det råder ju ingen tvekan om att man har fått tung assistans från UI.

 39. Johannes

  Enligt vänsterpartiet är det mycket viktigt att man könsuppdelar miljöstatistiken och att all forskning som inte gör detta bör ifrågasättas. Tydligen är det viktigt att peka ut vilket kön det är som är sämst för miljön. Varför kan man ju undra.
  Vad skulle hända om nått parti pekade ut nån specifik folkgrupp som de största miljöhotet?

 40. Rosenhane #37
  Du och jag kanske har samma åsikt när det gäller olika politiska partier.
  Men det är nog svårt att förstå eftersom jag försöker fundera över klimatet utan att tänka på partipolitik. Jag tror att alla ideologier är lika dåliga på att styra klimatet. 🙂
  Och Jonas N, kom inte med det tråkiga argumentet att jag är den som drar in partipolitik i det komplicerade och intressanta ämnet klimatförändring.

 41. Johannes #38
  Som jag nämnt tidigare så är det ensamboende i västvärlden som är de värsta klimatbovarna.
  Det dröjer inte länge innan media uppmärksammar det problemet.  🙂

 42. Torsten Wedin

  Uffeb #40:
  Du menar väl miljöbovarna?

 43. Torsten #41
  Nej det gjorde jag inte.
  Jag tänkte bara på en test om utsläpp av CO2 som jag gjorde på en tidnings webbsida. Tror att det var DN och hette koll på kolet.
  Känner du dig som en miljöbov?

 44. L

  Vänsterns klimatrapport kom ut tidigare än Gåsblandaren, men jag tar nog Gåsblandaren på större allvar. Den baseras ofta på verkligheten.

 45. L

  Obs, två rader gör det lättare att läsa mellan raderna än med oneliners. 😉

 46. hahn

  Eftersom det sedemera kommer att dra sig mot val så skulle det vara intressant att få någon slags sammanställning av vilka kandidater hos de olika partierna som intar en skeptisk hållning.
  Skulle man egentligen inte maila alla kanslier och ställa frågan med hänvisning till personvalsmöjligheten. Alltid reagerar väl någon.

 47. Uf39
   
  Inse en gång för alla att detta är inte något som handlar om partipolitiskt käbbel. Det är större än så. 
   
  Det handlar om vilken väg man vill välja och klinatalarmismen(om vi bortser från att  många människor som hyllar demokrati har sugits med AGW-tsunamin; förhoppningsvis ett tillstånd som är reversibelt) är ett påfund av djävulen själv; en maskerad extremkommunistisk idé där man bakvägen har för avsikt att tvinga tillbaka så många som möjligt bakom en global järnridå!
   
  Ibland svävar du på målet och ger lite intryck av att kunna vara en lättledd korpral.

 48. L #43
  Kul tips om Gåsblandaren. Jag var en gång i världen medarbetare i Finis. En mindre variant av samma sak i Linköping. Oj vad kul vi hade. Och vi var lyhörda för det som var på tapeten i samhället och i media tycker jag.
  Ska bli kul att läsa Gåsblandaren. Kanske finns på nätet.
  Där kan nog många av oss få lite perspektiv på oss själva och hur vi påverkar klotets klimat.
  Eller kanske inte.

 49. Rosen #46
  Jag står i stolt och småleende givakt!

 50. ThomasJ

  Sorry, länklångt som ’förton’ dito intressant – en s.k. måste-ses.
  Jonas N: denne John Ackers? kan han jämföras/-ställas med ngn inom Uppsalas kommungränser? 😉
  Mvh/TJ
  http://climaterealists.com/index.php?id=4374&utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ClimaterealistsNewsBlog+%28ClimateRealists+News+Blog%29&utm_content=Google+Reader

 51. Uffe#46
   
  Lediga! 🙂

 52. Rosenhane #50
  Tack överfurir!
  Jag har en bok som lockar. Så jag avstår från datorn och insöker ett bekvämare läge. ”En halv gul sol” är titeln, men den handlar nog inte om klimatet.. men vem vet.
  Jag har inte börjat läsa än.
   

 53. Uffe B #24
  Med lite vilja, vaselin, och tänjande av omdömet går det mesta att missförstås. Men Friedman pratade inte om julklappar till sina närmaste (dessa bör nog utan omsvep räknas in i den bredare tolkningen av ’till sig själv’)
  Och angående ’egoister’ eller ifall de var kloka, kanske du bör tänka efter en gång och ett varv till. Tror du att de som gillar att hjälpa andra, tex inom utbildningsväsendet, inom sjukvården, bistånd, frivilligarbete eller annat inte får ut något själva av den gärningen? Think again!
  Ffa bör du se Friedmans uppdelning som ett antal olika scenarier som fungerar ganska olika (oavsett var exakt du vill dra gränsen mellan dem). Om du någonsin befunnit dig inom en förvaltning, en byråkrati, eller ett företag med mer än säg 50 anställda, så förstår du precis vad som avses. Om man vill förstå förstås …
  (Lite lustigt Uffe, jag tänker ofta på Gunbo när jag försöker förstå hur du är funtad)

 54. Olaus Petri

  Lite diktarquiz mitt i allt allvar. Vem parafraseras? Guldstjärna till den som hinner först:
  ”Nu vänder UI sitt IPCC-blad
  och följer skriften rad för rad,
  där Herrens gärning träder fram
  så dunkel, allvarsam.”

 55. AOH

  Olaus Petri
  Lagerkvist, Pär
  Första raden:Nu vänder mor sitt bibelblad och följer skriften rad för rad
  Med lite fusk som du ser

 56. Per Lagerkvist kanske?

 57. Bra OP och AOH … men existensen av google förtar imp-faktorn lite .. oavsett om redskapet brukades eller inte

 58. Satan, silver igen!

 59. AOH

  JonasN
  knäcker oss alla   Hi-  Hi

 60. Olaus petri 53
  En till men slå in den ordentligt i en rejäl foliehatt så att den omöjligen kan googlas!

 61. AOH

  JonasN
  Skulle egentligen vara:
  Avslöjad av Jonas igen -tur att man inte är ensam om det.

 62. Jonas N #52
  Några människor kanske förmår att tänka längre än julafton och har en annan uppfattning  om de närmaste. 🙂
  Men dom har det tungt, det kan erkännas.

 63. AOH, det visar bara att du hänger med i vår tid, att du nyttjar dom hjälpmedel som finns. Dessutom skrev du själv att du hade haft ’hjälp’
  Jag är fö just nu (på ett annat forum)  inblandad i en ’dust’ med en UI-medlemm som verkar ha ruvat på .. ehrm .. hämd är fel ord … att få sätta dit mig för en (inbillad) felaktighet snarare … eller inte ens det .. ett formfel … eller ja ännu mindre  … ett icke utskrivet förbehåll här på TCS … som denna har sparat i kanske sju månader … och nu ville använda för att … tja … ge igen eller nåt.
  Det är en ganska intressant och upplysande övning för att observera hur de tänker. Och fler UI-medlemmar försöker ge ’eldunderstöd’.
  Utgången undrar ni? Jo, precis som det brukar när de är igån!

 64. Uffe B, jag tror nog tvärtom, de som inte orkar tänka längre än julafton, eller inte ser sina närmaste som närmaste och just ’andra’ som har det tungt. Men jag kanske missförstid dig, eller så formulerade du dig oprecist …

 65. Jonas N # 63
  Jag uttryckte mig kanske otydligt. Eller också missförstod du.
  Men vad du eller jag tycker eller uttrycker är nog inte så viktigt. Många tänker själva.

 66. Tävlingsskeptiker som jag är, en ny nöt;
  förtjänstplakett och och ett gratis dopp i Stora Värtan
  till den som knäcker versmåttet först(obs ogoogelbart):
   
  Denna vers är skriven för att belysa
  galenskapen vi ser omkring klimatet
  måtte insikten till var man inkomma:
  Detta var galet!
   
  Tips, di gamle!
   

 67. Rosenhane #65
  Ser just nu ett intressant program på TV2 så du får nog vänta förgäves på ett bidrag från mig.

 68. Olaus Petri

  Tsss… Jonas, här plockas allt ur minnets vackra gömmor. Bra jobbat gossar! Försöker interfoliera nästa lite bättre:
  ”Det omanligt veka i UI-sinn
  skall frälsa jorden och ringa in
  förbrödringens framtidsrike.”
  Nå, vem gömmer sig?

 69. Steve

  Nu vänder mor sitt bibelblad
  Av: Lagerkvist, Pär
  Första raden: Nu vänder mor sitt bibelblad och följer skriften rad för rad
  Typ: Vuxen
  Ämnesord: Mödrar
  Övrigt: ur Den lyckliges väg (1921)
  http://www.dikter.biblioteket.se/Poem.aspx?id=20520

 70. Olaus Petri

  Rosenhane, hexameter?

 71. Steve

  ”Obama has failed the world on climate change”, utbrister diplomkaufmann Christian Schwägerl i Der Spiegel 17 nov.  Han hade utlovat ”hope and change”, men i fråga om ”climate change” har han svikit.  ”Om klimatmötet i Köpenhamn misslyckas faller ansvaret tungt på Obama.”  ’Den allra viktigaste frågan för en president som vill kalla sig världsmedborgare är USA:s beroende av fossila bränslen och risken för en okontrollerad klimatförändring.’  ”Om resten av världen skulle följa USA:s exempel skulle oceanerna inte bara hettas upp — de skulle förmodligen snart börja koka.”  
  Slutkläm:  ”En värld av översvämmade kuster, uttorkade floder och försvinnande regnskogar leder till massiva flyktingströmmar och konflikter.  Nobel-kommittén borde senarelägga prisutdelningen för fredspriset från den 10 till den 20 december.  Endast om Obama uppnått ett övertygande avtal i Köpenhamn finns det något verkligt skäl att ge honom den äran.”
  Tur att vi har tänkare av den kalibern i Europa !  Tur att våra media så helt står på sanningens och vetenskapens och… ja, klimatets sida ! 
  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,661678,00.html

 72. OP# 69
  Nej men det bränns. Förresten ditt inlägg om värdegrund, får jag klistra in det här i något relevant sammanhang det var såå bra! 🙂

 73. Olaus Petri

  Pentameter då? För det kan väl inte var elegiskt distikon?

 74. Olaus Petri

  #71 Men du tror inte det är för långt då? 😉

 75. #73
  Det där med kaserndasset?  Nej då: 😉

 76. Börje

  Hörrni!
  Johnny F. har ju skrivit lite om vindkraften i SvD. Jag tänkte att då kan det vara bra om läsarna av kommentarerna fick ta del av andaslugntMax´ utredning om hur många vindkraftverk som krävs för att ersätta ett mellanstort koldito (11 000). Så jag skrev några rader och hänvisade till
   
  http://andaslugnt.blogspot.com/
   
  Men efter en stund var inlägget försvunnet. Jag försökte en gång till och efter en stund var även det försvunnet.
  Jag har nog gjort nåt fel, stavat mitt namn alldeles galet eller glömt ett komma i texten.
  Nu undrar jag om någon här som kan bättre än jag vill försöka? Alltså skriva en rad i kommentarerna på
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3805333.svd
  och bifoga adressen till Andas Lugnt, till nytta och glädje för de som undrar hur pass effektiv vindkraften är.
  Tack på förhand!
  /Börje
   

 77. Svarstiden har gått ut och eftersom du var ende intressent så vann du gratisdoppet.
  Lite förvånad att ingen från universitetsstaden Uppsala han före! Vad kan det bero på?
   
  Sapfiskt versmått 11 11 11 5,  Tranströmer använde det gärna; suggestivt som tusan. 

 78. Börje

  har försökt få in ett inlägg två gånger och misslyckats. Kanske för att jag kopierat in text av annat format? Detta är inget inlägg i debatten utan bara en tredje koll.

 79. 67
   
  Tennyson eller möjligen Kipling, han mä krökedilen?

 80. God natt.
  YouTube – Linda Ronstadt – Blue Bayou

 81. benny lind

  deltog på detta föredrag, otroligt nöjd med det,

 82. Olaus Petri

  Tackar Rosenhane, fast den var jag inte värd. Kommer ihåg att jag förskte läsa Homeros på hexamenter, men kom aldrig in i det. 🙁
  Annars var den Verner v Heidenstam, (Sånger från kyrkotornet ur Dikter, 1895)