Snabba klimatskift inget nytt

Christin Eriksson vid Göteborgs universitet har studerat hur vinterklimatet i Östersjöregionen varierat de senaste 500 åren. Hon har kommit fram till att Östersjöregionens vinterklimat präglas av mer eller mindre långvariga perioder av antingen milda eller kyliga vintrar. Det överraskande är att studien tydligt visar att övergången mellan de olika klimattyperna skett snabbt. Hur var det nu med en av AGW-hypotesens grundstenar: förändringarna går snabbare än någonsin tidigare? Nja, kanske inte. I varje fall om man håller sig till de lokala variationerna.
(Tips: Lena K)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tege Tornvall

  Nästa steg är förstås att jämföra Östersjöns vintrar med temperatur, vindar och havsströmmar i Arktis samt dessas förhållande till solens aktivitet.
  Tege

 2. Claudius

  Detta får mig att tänka  på den finlandssvenske meteorologen Artturi Similä, som i början av 1960-talet förekom i Sveriges Televisions väderrapporter. Han studerade den kalla polarluftens utbredning söderut, som kunde ta lite olika vägar. Nu minns jag inte så noga, men jag tror att Similä hävdade att han kunde prognosticera vintertemperaturen och -klimatet under rätt lång tid, säg någon månad, just mot bakgrund av hur polarluften bredde ut sig söderut.
  Kanske var Similä inne på något som Christin Eriksson nu har studerat?

 3. För den som är intresserad finns avhandlingen (kappan) att ladda ner här: http://gupea.ub.gu.se/dspace/handle/2077/19433

 4. Björn

  Tyvärr så har klimathysterin lett till att pengar flödar till klimatforskningen utan hänsyn till kvalitet. Den lästa avhandlingen är rörig och saknar entydighet. Var finns resultaten sammanfattade? Sorry! Helt intetsägande utredning.

 5. Monodemon

  ”It’s one of the most dramatic examples of climate change in Earth’s history, and scientists now say it happened almost entirely in one year’s time.”
  http://dsc.discovery.com/news/2008/08/01/abrupt-climate-change.html