Skogsbränderna ökar! – Eller inte

Jag ser att SMHI spår sol och värme för veckan som kommer. Så då är det väl dags att media börjar larma om skogsbränder och hur våra ”utsläpp” och den globala uppvärmningen ligger bakom? Men något klart samband finns knappas trots påståenden från journalister och ”experter”. Christer Käld på Klimatvett har, med hjälp av sammanställda siffror, tittat närmare på förra årets skogsbränder i Sydeuropa där de flesta larmen brukar komma från.

Ingemar Nordin

 

Efter all mediehype var skogsbränder i södra Europa helt normala 2023

Media plockar upp enskilda händelser där katastrofen är som värst och lägger till passande skrämmande bild med en alarmistisk rubrik för att få hotet så nära inpå oss som möjligt. Vad de INTE visar är statistik på om det har blivit vanligare med bränder eller tvärtom.

skogsbrand

Tidningarna och Public Service bolagen var ivriga med att rapportera om skogsbränderna i Sydeuropa senaste sommar och höst.

I Vasabladet kunde man läsa : Brand utom kontroll på Teneriffa

På Aftonbladet kunde man notera följande : Skogsbränder rasar på Sicilien i spåren av värmeböljan.

I en artikel i Daily Telegraph :

Världen står i brand – och vi kan inte ignorera den längre”.

Intresset för Thermogeddon var så stort förra sommaren att det är märkligt att de slutliga siffrorna för de områden som brunnit under året saknas i de traditionella medierna. I de fem största sydeuropeiska länder för vilka EU tillhandahåller separata uppgifter – Portugal, Spanien, Frankrike, Italien och Grekland – var 2023 bara det 20:onde mest brandrika året arealmässigt sett från satellit sedan 1980.

Varför var det sån hype då? Det är kanske inte så konstigt. ”Eld”väder” är ett kraftfullt verktyg för att underblåsa allmän klimatångest och hjälper till att främja behovet av en kollektivistisk politisk lösning med nettonollutsläpp.

The Guardian använde videofilmer av turister som rörde sig bort från en skogsbrand förra året för att hävda att ”överlevnadsläget” lätt skulle kunna passera som en ”TV-kampanj för att öka medvetenheten om klimatkrisen”.

En artikel i The Guardian från Agence France-Presse citerade EU:s talesman Balazs Ujvari som uppgav att bränderna blir allt allvarligare. – Om man tittar på siffrorna varje år de senaste 6 åren så ser vi trender som inte nödvändigtvis är gynnsamma men ser vi lite längre tillbaka är det inget märkvärdigt alls.

Låt oss titta på några av siffrorna, och börja först med grafen nedan som sammanställts av den undersökande klimatskribenten Paul Homewood.

skogbrand area

Som nämnts visar de fem stora länderna i södra Europa många år sedan 1980 då skogsbränder slukade fler hektar mark. Förra året var en genomsnittlig period, lätt slagen av 2017 och långt från 1985. Faktum är att diagrammet ovan från EU-data visar att arealen skogsbränder i dessa länder faktiskt har minskat under de senaste 43 åren.

De ekonomiska skadorna kan bli betydande, även om trenden på detta område visar på få förändringar i EU under de senaste två årtiondena.

skogsbrand forlust

Det här resultatet passar väl in i den globala temperaturkurvan som hade en topp kring 2016/2017.

Stor del var anlagda

Liksom många naturhändelser leder skogsbränder till att liv går förlorade. Att använda denna tragiska förlust av liv för att piska upp klimaträdsla är beklagligt, inte minst eftersom många skogsbränder avsiktligt eller oavsiktligt startas av människor. Grekland hade en dålig skogsbrandssäsong förra året och BBC rapporterade att 79 personer hade gripits för mordbrand.

Så här rapporterade YLE:

En stor andel av skogsbränderna som under de senaste veckorna har drabbat södra Europa misstänks vara anlagda. I det torra och varma klimatet kan en liten kontrollerad eld snabbt få fart. Skogsbränderna i södra Europa misstänks till stor del vara anlagda – Utrikes – svenska.yle.fi

Klimatvetenskapen har blivit en alarmstation

Förra året erkände klimatforskaren Patrick Brown att han hade skrivit en artikel publicerad i Nature som uteslutande fokuserade på hur klimatförändringarna hade påverkat extrema skogsbränder och ignorerade andra nyckelfaktorer. I synnerhet tonade han ner informationen om att 80 procent av alla skogsbränder anläggs av människor. Han lade fram sina påståenden om visselblåsning i en artikel med titeln: ”Jag utelämnade hela sanningen för att få min rapport om klimatförändringar publicerad”. Han visste att han inte skulle försöka kvantifiera andra viktiga aspekter än klimatförändringar eftersom det skulle späda ut det budskap som tidskrifter som Nature vill förmedla, observerade han och tillade: ”För att uttrycka det rakt på sak har klimatvetenskapen kommit att handla mindre om att förstå världens komplexitet och mer om att fungera som en slags alarmstation, som enträget varnar allmänheten om farorna med klimatförändringar.”

Skogsbränder är en enkel propagandavinst för klimatalarmister. Människor dör, egendom förstörs och de publicerade bilderna är spektakulära. Men bränder är en viktig del av naturen, och har alltid varit det. De hjälper till att rensa bort skräp som ackumuleras naturligt i skogar och buskmarker och ger en väg för regenerativ tillväxt. Det finns få bevis för att naturliga trender ökar runt om i världen, och inget som tyder på att människan spelar en roll i naturlig antändning genom att bränna kolväten och släppa ut koldioxid i atmosfären.

I sin sjätte utvärderingsrapport uteslöt FN:s klimatpanel (IPCC) uttryckligen mänsklig inblandning i ”brandväder”, både i det förflutna och fram till sekelskiftet. Ändå plockar media fram det varje sommar att det är våra ökade utsläpp som ligger bakom.

Christer Käld

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Thorén

    Tack för detta inlägg, Ingmar!
    Men …Göran Greider upplever nu ”undervattensskogsbränder” som hotar korallreven. Snart får vi säkert dessa skogsbränder under vattnet i Östersjön … enligt Erika Bjerström?

  2. iah

    jag tvivlar på siffran 80% anlagda skogsbränder. jag skulle vilja veta vilka skogsbränder som inte är anlagda. så vitt jag vet kan inte skog självantända oavsett hur hett klimat vi har. så alla skogsbränder är man-made hur man än ser på det.

  3. Sven Andersson

    Blixtnedslag kan antända skogen.

  4. Lasse

    Skogsbränderna borde öka i takt med att skogens tillväxt ökar.
    Vi har fått 20% grönare värld och samtidigt mer sol.
    Då borde torka ge bränsle för mer bränder.
    Men det är klart svedjebränning som gjordes förr behövs inte med dagens konstgödseltillverkning (från fossila råvaror).
    Kolla om det brinner:
    https://firms2.modaps.eosdis.nasa.gov/map/#d:2021-02-03..2021-02-04;@34.0,15.8,3.0z

    Jodå-och det är länder som saknar resurser som bränner mark, tex söder om Sahara.

  5. Göran

    När vi skriver ”anlagda skogsbränder” låter det som om det springer omkring en massa pyromaner i skogarna. Det borde heta att det är bränder som startat med mänsklig inverkan.

    En del bränder är medvetet startade, men de flesta är olyckor eller slarv. Jag känner en kille som skulle bränna av gräs på sin tomt och tappade kontrollen så det blev en skogsbrand.

    När amerikanska så kallade filmstjärnor erbjuder 100.000 kronor för en bild på ett brinnande Amazonas, så kanske det blir en lukrativ affär att själv tända på och sedan ta en bild.

    När vi hade den stora branden i Sverige år 2018, så var det ingen som rapporterade att det året var arealen i hela Sverige som brann av mindre än genomsnittet.

  6. iah

    #3
    ”tänkte inte på det!”

  7. Tack för artikeln, detta är viktiga saker!

    Få områden inom klimatalarmismen är så ”fake news drabbat” som just bränder.

    T o m våran egen länsstyrelse säger att det brinner för Sällan och över för små områden – numera.

    Nyhetsprogram, makthavare och experter och alla som kan vinna något på skogsbrandfalsariet – skriker i kör, om katastrofen och undergången.

    Bara i Sverige har vi ungefär 100 arter som är direkt beroende av skogsbränder – och massor av andra som är indirekt beroende.

    Innan människan började motarbeta skogsbränder brann omkring 1 – 3% av vår skogar varje år.

    Nere i Europa har t o m stora Eukalypsskogar planterats, exv i Portugal- eukalypsträd bildar stora mängder olja, som kan själantända – eukalypsträd tål bränder bättre än annan vegetation och använder därför brand som konkurrensfördel.

    EU och Europa har också storsatsat på enorma konstbevattningsprojekt – grundvatten pumpas upp ur grundvattenreservoarer i ökenliknande områden för att sprejas ut över våra grönsaker och till våra pooler – extremt känsliga miljöer förstörs av stora Eubidrag och landskapsomvandling – allt det där ger större påverkan på våran miljö än lite mer Co2.

    Sedan har ju pyromaner och samhällsfientliga drömläge – att på ett enkelt sätt få uppmärksamhet.

    Klimat och bränder kommer fortsätta att ge alarmister och maktgiriga ammunition i fake news kriget – det är bara att acceptera.
    Frustrerande, denna galenskap kommer att fortsätta bombardera oss.

  8. Tege Tornvall,

    Utan att vilja lägga krokben för annars intressant genomgång undrar jag: Vilka är ”de fem stora länderna” i södra Europa?

    Själv kan jag bara se tre: Frankrike, Spanien och Italien. Norra Frankrike och Italien hör egentligen inte dit.

  9. Klimatförändringar och skogsbränder?

    Idag räknas storsjön i Jämtland som isfri.

    Sammanlagd isperiod vinter 2023/24 blev 164 dagar – 2 veckor längre än snittet sedan år 1870.

    Vi har länge haft en nedkylning av Finland, Island och generellt norra Skandinavien och havet vid island och barents hav – det fick storsjön erfara detta år.

    Varför hör vi INGET om nedkylningen i våran del av världen i SVT och Media eller från forskarna?

    Passar detta faktum inte in i Narrativet?

    Varför är det tyst om våran Verklighet?

    IDAG talas det om trollfbriker – är klimatrapporteringen en trollfabrik?

    Brinner det mer eller mindre i våra skogar – fråga länsstyrelsen..

    Var det betydligt varmare hos oss på medeltiden – fråga länsstyrelsen..

    Är det varmast på 125 000 år som SVT och forskarna brukar säga?
    – Fråga…naturen – där finns facit.

  10. Magnus b #9
    Från Jamtamots sångbok.
    ”Tänk om Storsjön vore brännvin,
    Indalsälven full av bayerskt öl,
    punsch och vin i varje rännil,
    akvavit i varje pöl.
    :/: Tänk vad vi då skulle trivas
    i vårt kära landskap varje dag,
    bara gå omkring och supa,
    bara vara god och glad. :/:”

  11. Nr 10 Håkan B
    Tack för påminnelsen – jag bodde några år på frösön – och fick lyssna till och besjunga mången god tradition.

    Särskilt minns jag en vinterkväll då jag var bjuden på fest i östersund- först åkte jag ett varv runt ön och ut över storsjöflaket efter dagens värv, det tog ett par timmar – makalösa skejtförhållanden med hårdpackad snö i stora drivor, magiskt..

    Vinet på festen fyllde min uttorkade lekamen och sällan har jag hört så vackra sånger och sett så vackra kvinnor – allt blev underbart, förutom vandringen tillbaka hem över isen..

    Första året jag bodde i Jämtland var det flera som frös ihjäl – sprit, kyla, sång och långa avstånd är en farlig kombination – ty det är gott att vila en stund i en snödriva när vandringen är tung.

    Så värme är bättre – på alla sätt – värme ger liv kyla ger död.

  12. Joachim

    Tack Christer Käld och Klimatvett. Att det ska vara så svårt att presentera data på ett begripligt och rättvisande sätt.

    #9 Trollfabriker är ett listigt begrepp. SVT är den absolut största och mäktigaste trollfabriken.

    Men säg att ”trollfabriker” betyder anonyma källor som publicerar information som motsäger påbjuden konsensus.

    Kan vi då inte använda ”kontrollfabriker” för officiella källor som med alla medel upprätthåller påbjuden konsensus?

    Vad har hänt med Elsa Widdings hemsida klimatkarusellen.se? Jag kan inte nå den.

  13. Sören G

    Hur skulle koldioxid kunna orsaka skogsbränder? Det är ju det som ligger i påståendet bakom klimathotshysterin.
    Däremot ringa nederbörd (som kan bero på ett kallt hav med liten avdunstning och torra vindar över land). Och sedan högtrycksbetonat väder under en tid som torkat ut markerna.

  14. Robert Norling

    Till det här inlägget kommer sloganen ”Tågen tänder och Flyget släcker” väl tillpass.

    Men det var värre förr.

    Sommaren 1933 och 9 juli uppmätes +38,0° i Ultuna, Uppsala. Vilket ju är vårt värmerekord i landet.

    Dagarna runt det datumet härjade ett stort antal skogsbränder i Sverige. En del av dessa har jag klipp av från tidningar och några rubriker lyder.

    Militär till Dorotea – Manskapet maktlösa.

    400 man i arbete utanför Västerås.

    Tio byggnader i aska, två människoliv spillda (Dalarna).

    Skogen brann nära krutupplag på Värmdö.

    Östersundsmilitären ligger i beredskap, 200 man till Övsjö då blixten antänt skog.

    Vårbybranden (Stockholm) flammade upp igen.

    Två extratåg med järnvägspersonal till brand utanför Sala.

    Stor brand i Gästrikeskogarna.

    Umeåmilitären ut i bilar och bussar. En mängd socknar i Västerbottens lappmark drabbas av skogseldar

    Livsmedlen slut i Ranesvaara (Boden)

    Skogar för miljoner brinner.

    Situationen är ohygglig i Dalarna.
    Skogseldsvåderna i landet fingo under söndagsdygnet med dess tropiska värme en katastrofal omfattning. Från Mellansverige upp till nordligaste Norrland inrapporteras förödande härjningar. I Gustav Adolfs socken i Värmland blev en större samling gårdar inringade av elden och lagda i aska.

  15. foliehatt

    Tege, #8,
    se fig. 2.

  16. Joachim

    #12
    SD har nu tröttnat på kontrollfabrikerna.
    https://youtu.be/mfQnKHlvEzE?feature=shared

    I mina ögon är kontrollfabrikernas extra stora fokus på klimatet också en viktig del i försöken att påverka EU-valet. Mp ligger redan skyhögt över riksdagsvalet i opinionsmätningarna.

  17. TorbjörnR

    OT

    Läs detta om att Hybrit inte är samordnat och beslutat mellan LKAB och regeringen😊

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/statssekreteraren-hjalmered-om-lkab-och-hybrit?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2c2pOMYSeIMctXKUmXauirT-d0p6Y-_1WuVbflIZ1khGvSOI8rxIIZ7v8_aem_AdWHfl6ekRkEbIi1kmgiLN7xyZ-wZO9adXMs3SZ2ap5NLGlLlRNYQxpbmzVb1ig9fvJ1IVASXm2oUEpJOrkW_at3

  18. stig morling

    Ingemar! Tack för ”Brandtalet”, kom att tänka på salig Nils Ferlin: ”Jag kan icke räkna dem alla, sägner och sånt man hör” Ja, ur dikten ”Den stora kometen”, ja, den kom ju ”en gång i kvartalet”

    Salve
    Stig

  19. Ann

    #8 Tege, i texten står inte de fem stora utan de fem största, vilka sedan anges. Vad är problemet?

  20. Berra

    OT: Det går visst inte så bra för vindmöllorna som ska vara så lönsamma enligt mp…

    ”Under perioden 2020–23 har parken gjort en förlust på 2,5 miljarder kronor och bolaget har sex miljarder kronor i skulder.”

    https://www.energinyheter.se/20240514/31335/miljardforluster-konkurshotade-vindkraftsparken-markbygden

  21. Berra

    OT2: Vad menar hon? Var det ett härligt klimat när vi var på våg in i bronsåldern, idealklimatet är väl lilla istiden?

    I längre reportage (P4 Kronoberg ca 16:10) förklarar hon även att det var varmare och skönare då…

    https://sverigesradio.se/artikel/rektorn-tar-barnen-10-000-ar-tillbaka-i-tiden-aldrig-varit-pa-tidsresa

  22. Ivar Andersson

    Idag talas det om trollfabriker – klimatrapporteringen i SVT, SR och dagstidningarna hämtar information från sina trollfabriker som vinklar sanningen och undanhåller de delar av sanningen som inte passar in i klimatnarrativet.
    Verkligheten avslöjar trollfabrikerna för oss med lite kunskap och sunt förnuft. Vädret varierar som det alltid har gjort.

  23. Karl Erik R

    #22 Ivar Andersson

    Den stora trollfabriken i Sverige är TT, Tidningarnas Telegrambyrå. De dammsuger nyhetsutbudet och översätter allt som andas klimatalarmism. Det går därefter ut till alla som abonnerat på TTs utskick och vi blir bombarderade av den ena skräckinjagande klimatnyheten efter den andra.

  24. tty

    Apropå eukalyptusskogar.

    Jag har stor erfarenhet av Australien och av eukalypter (det finns ca 800 arter). De är nästan alla utpräglade pyrofyter (brandgynnade). En eukalyptusskog brinner ALLTID förr eller senare. Jag har trampat runt åtskilliga veckor i eukalyptskog/bush i samtliga delstater i Australien (och Nya Guinea, det finns faktiskt eukalypter där också). Efter att ha gått några hundra meter är alltid byxor och skor sotiga, för det finns alltid rester från tidigare bränder.

    Och de brinner oerhört fort. Det är en anpassning. Lövverket och tunna kvistar flammar upp på några sekunder, men några veckor senare kommer nya löv från vilande knoppar som aktiverats av kemikalier i brandröken.
    Eukalypter är också mycket bra på att hålla andra växter på avstånd med kemisk krigföring, så ofta finns det inget annat än torra löv och avflagad bark under träden, vilket brinner extremt bra (de flesta
    eukalypter har avflagnande bark) .

    Aboriginerna visste hur farligt det var och brände därför av markerna varje år. De vita glesade ut det till några år mellan varven men numera har miljömyndigheterna krånglat till det så att preventiva bränder är nästan omöjliga. Med förutsägbart resultat.

    Om man absolut skall plantera eukalypter så är det viktigt att det inte sker nära bebyggelse eller viktiga kommunikationsleder.
    Och man bör vara försiktig av en anledning till, vid torka kan vissa arter helt utan förvarning fälla stora tillsynes helt friska grenar.

    Om det låter på ovanstående att jag tycker illa om eukalypter så är det fel. Det är en fantastisk växtfamilj med många vackra och fascinerande arter, anpassade att klara svåra och instabila förhållanden. Men de hör inte hemma i Europa.

    Karri:
    https://andrewmcinnes.com/wp-content/uploads/2012/12/karri-forest-2am-113017_7d.jpg

    Mountain ash:
    https://mountainviews.mailcommunity.com.au/wp-content/uploads/sites/3/2022/03/AdaTree_166158_01.jpg

    Rainbow Gum:
    https://nqtrees.com.au/wp-content/uploads/2022/10/Eucalyptus-deglupta-Lisa-5.jpg

    Snow Gum:
    https://live.staticflickr.com/3498/3928330263_920c29c14b_b.jpg

  25. Tege Tornvall

    #19. Ann. De fem största inbegriper småländerna Portugal och Grekland. Inget problem alls, egentligen.
    Det viktiga är inte ”södra Europa” utan söder om klimatgränsen Alperna. Där är genomsnittligt varmare och torrare. Kan vi enas om det?

  26. Fredrik S

    tty #24

    ”Men de hör inte hemma i Europa.”

    Nej tyvärr gör inte dessa fascinerande träd det.

    Portugal är väl ett skräckexempel.

    ”Now the Aussie import is Portugal’s most common tree.
    It covers over 900,000 hectares, a quarter of total forest land, displacing native oaks, laurels and chestnuts.”

    Från 2017 men aktuell:

    https://www.politico.eu/article/portugal-fire-eucalyptus-killer-forest/

  27. Fredrik S #26,

    Portugal har gott om korkek. Hela skogar. Jag hoppas att eukalypter inte konkurrerar ut den värdefulla korken!

  28. Willy Larsson

    https://youtu.be/NUV-fughwRM?si=kdTzLe45ooWGoeP6
    Länsstyrelserna tycker att det brinner förlite

  29. Willy L #28,

    Men usch då. I alla medier kan vi läsa/höra att skogsbränder är något fult. Att det är den onaturliga globala uppvärmningen orsakad av mänskliga utsläpp av CO2 som orsakar dessa förödande skogsbränder. Men skogsvårdarna här gör tvärt om och sätter igång skogsbränder!

    Skogsbränder har minskat drastiskt under de sista 100 åren. Tydligen så har utsläppen av CO2 inte hjälpt. 🙂

  30. Fredrik S

    Ingemar Nordin #29

    Utvecklingen i Portugal med eucalyptus har drivits på av massaindustrin och politiker, på senare år med påhejat med det goda argumentet att det ersätter plast i världen.

    Sedan när helvetet tar fyr står en av de ansvariga i FN-talarstolen och pratar om att jorden brinner upp pga klimatförändringar som vi orsakat.

    Om jag förstått det rätt?

    Nä, utrusta dem med en yxa och brandslang och skicka ut dem i skogen!

  31. Ann lh

    # 25, 19 och 8 Tege, du hade synpunkter på texten i inlägget där det stod ”de fem största” och du citerade som om det stod ”de fem stora”, vilket inte är samma sak. Det var det jag reagerade på. Nu börjar du i #25 prata om något helt annat och för mej som biolog är självklart. Ord är viktiga!

  32. Lasse

    Det brinner i media.
    Trollfabriken i SD s korridorer fyller media med indignation.
    Men det som framkommit är en skvallerdriven anonym spridning av befintliga klipp.

    Detta kan man jämföra med den klimatkampanj som pågår i alla media och som definitivt är en trollning med förvrängning av fakta-som tex bränder.
    Detta brinner i alla kanaler och återspeglas i partiernas kampanjer som klimatnödläge.
    Kallas för falskt alarm.
    Vem ställs till svar för detta?
    Vem kan uppmana till en indignation hos de lurade?
    Vi som inte är lurade kan alltid luta oss på trogna kritiker som denna: https://realclimatescience.com/2024/05/let-them-burn-wood/#gsc.tab=0

  33. Man kan med gott fog fråga sig huruvida södra Europa kommer att stå inför en framtida katastrof – byggd av EU.

    Fortsätter satsningarna på eukalyptus och den våldsamma konstbevattningen i södra Europa kommer markerna att förstöras över tid.

    Grundvattenreservoarerna slösas bort och förstörs och riskerar att tappa sin funktion som reservoarer för regniga år och perioder.

    Om självaste mark och landskapsfunktionen upphör kan sammanbrottet komma fort.

    Så länge EU vägrar se till verkligheten i grundläggande naturkunskap så lever dessa länder farligt – gröna fantasier och ett djupt felaktigt tolkande av vad som är hållbara system är Livsfarligt.

    Det är hög tid att definiera vad som är hållbart – just nu gör alarmismen både länder och makthavare helt förlamade i tankeförmågan och något tillfrisknande syns inte.

    Det kan snabbt bli riktigt illa med både skogsbränder och särskilt vattentillgången.

    Nordamerikas indianer försökte påtala vikten av att inte förbruka naturens resurser snabbare än dom kan återhämta sig – men varken EU eller Europas gröna har förmått förstå något av detta, när dom lät sig dränkas i Co2 paniken.

  34. Karl Erik R

    #33 Magnus Blomgren

    Eukalyptus har många fördelar. Fortfarande är det en försvinnande liten del av Medelhavsländerna som har eukalyptus. Den stora fördelen är att den växer enormt snabbt. Brasilien har stora plantager i anslutning till massaindustrier. Tiden mellan plantering och avverkning är 12 år i Brasilien. Vet inte hur det är i Portugal. Det sägs att man kan nästan stå och titta på en planta och se hur den växer under en dag.

    I södra Sverige tar det 80 år till slutavverkning, i norra ännu längre. Vill man ha biomassa snabbt, då är eukalyptus oslagbart. Tyvärr har vi inte tillräckligt med ”global uppvärmning” i Sverige för att kunna odla eukalyptus.

    En nackdel är att om en skogsbrand startar så kan den bli mer svårsläckt p g a eukalyptusens innehåll av olja.

  35. Thorleif

    #17 TorbjörnR

    Tack för upplysningen! Det finns alltså inga beslut om att gå vidare (det måste gå heter det ju annars i media kring grönt stål).

    ”Hjälmered poängterar att inga beslut är fattade om LKAB:s satsning på grönt stål.”

    Nu ska ju inte LKAB göra stålet utan bara det koldioxidfria insats-materialet. Det innebär att de ligger först i tillverkningsprocessen (Hybrit,) där SSAB (och H2) ska göra slutprodukten. Så hur går testerna? Är det inte först och främst den fossila energin (vindkraft) förutom efterfrågan per se som utgör det största hindret?

    Lyckas man inte få energin på plats lär målet inte nås (alt kärnkraft). Så om tekniken fungerar när kan beslut fattas? Måste man inte göra kapacitets-investeringen från början? Dvs ekonomin tillåter inte successiva investeringar.

  36. Thorleif

    #35 rättelse

    Fossilfria (näst sista st) energin skulle det stå!

  37. Nr 34 Karl Erik R
    Det är just det!
    Industriellt och kortsiktigt är det underbart – men vad händer?

    Eukalyptus har rötterna väldigt djupt, nere I grundvattnet – och ett träd kan suga upp över 500 liter per dygn och drar en stor mängd annan resurs ur marken – och träden har en mycket stor påverkan på den biologiska mångfalden.

    Sant som du säger – industriell succé- men vad händer i marken och vad händer med vattnet – hur ser den långsiktiga kalkylen ut.

    Inte ens vi Sverige undgår en stor påverkan på våra resurser genom storskalig monokultur – men vi kan tjäna stora pengar på det – dock kanske inte för evigt.

    I Sverige har priset på groten fördubblats på kort tid – idag tas varje pinne ur skogen – skörd efter skörd.

    Markkemin ändras i stor skala i vårat land – överutnyttjande försöker vi hantera med skogspolitik.

    Skogen har byggt Sveriges ekonomi över lång tid, liksom gruvor och industri – men det finns även här en långsiktig fara med monokulturer.

    När vi slutade med hyggesbräningen förändrades markerna, växterna, insekterna, djuren och fåglarna kraftigt i dom markerna jag vistades i, på bara 2 decennier – förändring behöver inte vara en katastrof eller farligt – men det är viktigt att förstå den och hantera den = hållbar industri och hållbar ekonomi.

    Portugal och andra länder lever farligt om dom inte räknat rätt på vattentillgång, reservoarer och ev nytta av biologisk mångfald – kanske vet dom vad dom gör kanske inte – just nu ser det ut som en fara för deras marker och deras natur – deras överflöd av grundvatten och återkommande nederbördsmönster är begränsat.

  38. Nr 34 Karl Erik R
    Om jag minns rätt är du norrifrån och kanske jägare och skogskarl?

    Största förändringen i mina skogar I norra Värmland, efter att hyggesbränningen slutade och varje pinne började fraktas ut ur skogen var att örter å gräs försvann på nya hyggen- då försvann också hararna och gnagarna.. och en massa annat.

    Om jag minns rätt har avskjutningen på både skogshare och fälthare minskat kraftigt i Sverige, skogshare från 150 – 200 tusen ner till under 20 000 och fältharen från 80 – 100 tusen till 25 tusen?

    Denna nya skogsvård i Sverige kan komma att leda till stora förändringar på sikt, om gnagare och harar minskar liksom insekter – så fortplantar det vidare i systemet.

    Sverige brukar dock vara rätt bra på analys och skogspolitik – vi får se, kravet på mindre gran och mer löv nu senast är ett exempel på konsekvens, analys och beslut.

  39. Ulf

    En dag kommer klimatstollerierna avslöjas mer officiellt. Då kanske ni undrar hur media kommer reagera?
    Det vet jag redan, de slutar helt enkelt rapportera.
    Själv har jag påpekat för journalister i månader att dödssiffrorna i Gaza är helt uppåt väggarna. De flesta lyssnade åtminstone så tillvida att de skrev att den s k hälsomyndigheten är styrd av Hamas. Men fortsatte rapportera dessa siffror för man ansåg de var trovärdiga. På vilka grunder ytterst oklart.

    Nu visade de förstås sig vara lika felaktiga som klimatrapporteringen. Vad händer då? Konstaterar att det visst var fel med diverse ”förklaringar” varför. Lika oklara som varför de trodde på tramset ifrån början. Därefter tar man helt enkelt bort rapporteringen om kriget. Ifrån förstasida till undangömda notiser. Och nu är det andra trollkonster som gäller.
    Snacka om att trolla för övrigt. Vem behöver anonyma konton för att trolla när vi har svensk media?

  40. Karl Erik R

    #38 Magnus Blomgren

    Tre rätt direkt. Norrifrån (Norrbotten), ivrig jägare och engagerad skogsägare.

    Vedråvara, alla sorter, har stigit i pris senaste två åren, bl a pga att all import från Ryssland har upphört. Ett exempel är barrmassaved som för tre år sedan betalades med 300 kr/m3sk och nu är priset 530 kr. Både då och nu kunde man få en prispremie på 30-50 kr/m3sk.

    På 70-talet användes mycket lite björk till pappersmassa. Röjning och Hormoslyr tog hand om det mesta. Idag är priset på björk massaved mycket nära barrmassaveden. Skiljer bara någon tia.

    Priset på grot följer mest övriga energipriser. Därför är uttag av grot mera lönsamt ju längre söderut man kommer. I Norrbotten tas inte mycket grot ut.

    Avskjutningen av hare toppade under 80-talet. Rävskabben slog ut harens värsta predator. Nära 200 000 skogsharar skjöts varje år. Nu bara 20 000. Rävens återkomst är en förklaring. En annan är att älgstammen blev mycket talrik från 80-talet och framåt. Före 1975 var älgjakten avklarad på några dagar. Nu jagar man älg i flera månader och harjakten får stå tillbaka. Endast ett fåtal väljer harjakten framför älgjakten. Antalet harar har alltid varierat kraftigt men hård jakt på predatorer ger alltid fler harar som överlever till vuxen ålder.

  41. Rossmore

    OT

    Här befinner vi oss nu. En professor vid University College London tycker att vi ska ”gallra” människor för att nå utsläppsmål.

    https://wattsupwiththat.com/2024/05/15/climate-professor-thinks-we-should-cull-the-human-population-to-reach-emissions-targets/

    ”Cull” betyder alltså ”gallra”, ”sortera ut” samt även oöversatt ”a selective slaughter of wild animals”.

    Här går det att läsa mer om denna akademiker och hans världsbild:

    https://www.billmcguire.co.uk/articles-1

  42. Berra

    Nu börjar propagandan på nytt.

    https://www.svt.se/nyheter/sapmi/stora-skogsbrander-i-kanada-tusentals-har-evakuerats

  43. tty

    #35

    ”En nackdel är att om en skogsbrand startar så kan den bli mer svårsläckt p g a eukalyptusens innehåll av olja.”

    Den är inte svårsläckt egentligen, den slocknar rätt snabbt av sig själv. Finessen med de eteriska oljorna är att lövverket flammar upp och slocknar på några sekunder så stam och grenar inte hinner ta någon större skada. Det som gör bränder i eukalyptskogar dödliga är att de sprider sig bokstavligen med vindens hastighet. Ofta går det inte att komma undan ens med bil. Det krävs rejäla brandgator eller skyddsplanteringar av svårantända trädsorter, t ex vanlig ek eller äkta kastanj.

    Har ni tänkt på att man sällan hör talas om skogsbränder på Korsika? Skogarna i bergen där består till stor del av äkta kastanj.

    Googla gärna ”black thursday 1851”, då EN FJÄRDEDEL av delstaten Victoria brann på en enda dag.

  44. Mikael Andersson

    Gör en sammanställning på detta Ingemar:

    https://samnytt.se/logner-och-falska-dokument-bakom-tysklands-nedlaggning-av-karnkraften/

  45. Sören G

    Forskarliv i P1 samtal med korallrevsforskaren Fredrik Moberg. Om dem globala medeltemperaturen överstiger 2 graders uppvärmning är det mycket allvarligt påstår han.

  46. Nr 40 Karl Erik R
    Där ser man – oväntat att groten blir kvar uppe hos er i norr men bra!
    Prisutvecklingen på groten lär väl avgöra framtiden också för er – här tas rubbet.

    Hos oss spelar biotopernas förändring stor roll för nuvarande utveckling och någon förändring syns inte på länge – bästa markerna för hare hos oss är nu dom områden som håller mycket våtmarker – där förutsättningarna med mat och skydd är minst påverkade.

    Jakten på räv är verkligen nödvändig, när predator som bl a lo minskat, ända fram till 80 – talet kunde ju skinnpriserna på räv motivera att skicka in dessa – numera är det ingen här som säljer.

    Vi fick för 15 – 20 år sedan några områden med lorevir – och där såg vi snabba resultat – lon bet ihjäl rävungar i mängd och rävstammen minskade rejält i dessa områden – och då ökade småviltet, bl a hare.

    Lon har stora revir och kan ta flera rävkullar – medans den själv äter betydligt mindre småvilt än rävarna – balansen blir bättre.

    Vi här nere saknar annars harjakten och harstigarna i skogen, förr gav dessa stigar intryck av liv och friska skogar!

  47. Nil Gson

    Förra året var det så varmt så att ett (1) hus började brinna i England. Snacka om global uppvärmning.
    Och snart är det säsong för Open Society found. att aktivera sina fotsoldater igen.
    I Italien hade man mopedister till att hälla ut bensindunkar i skogspartier…