Skogens konung blir klimatflykting enligt Sveriges Lantbruksuniversitet

moose

Ack ja – vad ska man säga. Det finns tydligen inga gränser för forskningen i dag. Och hur isolerar man ”effekten av klimatförändringen” från övriga faktorer (kalhyggen, tomma frysboxar i stugorna, vargar, järvar, turister, etc etc)?

En webbkommentar till ovanstående på SR påpekade dessutom att älgarna i södra Sverige sedan länge är kända att vara mindre än de i Norrland.  Så var är det vetenskapliga  problemet?  

För övrigt har jag har själv länge väntat på avslöjanden att Pär Holmgren och Madeleine Westin (TV4-meteorolog) verkligen satsat sina privatförmögenheter i havsbadanläggningar vid Norrlandskusten – exempelvis Pite Havsbad.  De överhettade Italienska turisterna ska om några få decennier söka sig  dit på sommaren för att få dräglig badtemperatur, enligt vad dessa båda oberoende hävdat i rutan.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Bim

    Jag förstår inte varför älgarna inte protesterar. 😀

  2. Ja, det är verkligen för bedrövligt.
    Klimatförändringen – vilken klimatförändring (måste väl fastställas först – antar jag). Hur ska man kunna reda ut dess påverkan på älgen? Den klarar sig ju bra i Skåne och där är det betydligt varmare och mycket mindre snö än vad någon klimatförändring skulle kunna skapa i norra Sverige under tre års tid.

  3. Björn Ola

    Om du söker annslag  för forskning får att titta på ekorrar i ditt när område så får du avslag på det.
    Men om du säger att du skall forska på ”om ekorrar har blitt 
     miljöpåverkade” ja då får du hur mycket pengar som hälst.

    Det är väldigt enkelt att se igenom den AGW propaganda som media matar ut jag är trött på det nu. När skall någon anmälla tidningar för ensidig propaganda?

  4. Helge

    Som rubrik på nyheterna stod det att älgarna i norr mår bättre . Konstig rubrik eftersom det i reportaget endast  framgick att de  är större för att klara den hårda vintern bättre, inget om hur de ”mår”.

  5. Olaus Petri

    De gör de Bim!
    http://www.youtube.com/watch?v=m0xKeJcDFcE

  6. pekke

    Älgarna verkar ju trivas i Skåne, så varför skall de dö ut i Norrland ?
    Kommer de att frysa ihjäl norrut ?
    Enklast är väl att sluta skjuta de största älgarna i älgjaktområdena så att de kan föra sina gener vidare, det vet till och med jägarkåren.

  7. Lite OT, men varför inte:

    En mycket läsvärd och sansad artikel:

    En klimatforskare som är skeptisk mot andra klimatforskare 

  8. Striktly Norrland

    Eftersom älgarna och deras förfäder redan överlevt miljontals år av klimatförändringar så har jag svårt att se hur älgarna plötsligt skulle vara mer hotade än tidigare. Detta är ett otroligt billigt sätt att ”hota” oss svenskar med något som vi uppfattar som så svenskt och ”vårat” som just älgen och att denna kommer försvinna, våran ”folksjäl” om man så vill. Men inbillar man sig att Sverige kommer vara tropiskt inom en relativt närstående framtid så förstår jag att man känner att forskningen är befogad, men i slutändan är det bara trams. Arter kommer och går här på jorden men eftersom varken subarktis eller tajgan ser ut att försvinna har vi inget att oroa oss för.

  9. István

    Detta påminner om engelsk forskning, som vi har läst om, och som går ut på att kartlägga isbjörnars känslighet mot de knalleffekter som uppstår när isen spricker!
    Vi vet ju att nallarna är hårt stressade redan av klimatförändringarna, samt att djuren har ett ytterst känslig hörselorgan.
    Så smällar från sprickande is kan få dom att i panik simma till havs och undergång.
    Ungefär som när fotograferande helikopter från WWF jagar dom för att knäppa en bra bild.

  10. Lars W

    Ett flagrant missbruk av forskningsmedel. Vart är svensk forskning på väg? Endast opportunistisk beställningsforskning?
    Och dessutom är det en klar överdrift att påstå att  älgarna inte trivs under mildare förhållanden. Bildbevis: Denna klippmålning är från Evagraven i Härjedalen 4-5000 år gammal, med betydligt varmare klimat. Stor och präktig dessutom.  Fö finns det rikligt med fångstgropar i området så älgen var ett stort tillskott i näringsfånget.
    http://w1.687.telia.com/~u68702155/fjell.htm

  11. tty

    Om man vill bestämma älgens tolerans för varmare klimat vore väl det naturliga att kolla om den fanns i södra Sverige när det var som varmast under tidig Holocen. Detta görs bäst i Historiska Museets benmagasin (och jag vet förresten svaret, ja det gjorde den).

  12. Björn Ola

    Jag tycker han skall åka til Alta muset (I Nord Norge) i stället och titta Älg på häll ristningarna där som är daterade till över 3000 år

    källa : Ser nu att arkeolog
    Björnar Olsen vill datera de första hällristningarna i Áldá / Alta till 8 000 år

  13. Adolf Goreing

    #7 OT men en extremt viktig artikel för att förstå mekanismerna bakom IPCC:s självuppfyllande forskning!!
    Något som jag misstänkt mycket länge kom också fram: det görs nästan inga som helst felanalyser. En viktig grund åtminstone inom den del av fysiken jag nuförtiden verkar inom. Det finns hur många peer-reviewade artiklar som helst med horribla slutsatser inom kimatforskningen men där inte ens den enklast felanalys ger någon signifikans, dvs verklig substans åt olika påståeenden. Önskar att statistiker fick delta i peer-reviewpocessen s.a den värsta smörjan kunde sållas bort.

    Ett sådant exempel är den väldigt hypade peer-erview artikel som påstods bevisa att feedback-faktorn för CO2 ”äntligen” var  bevisat positiv. Det gjorde man genom att beräkna faktorn under ett tidspann på 6 år (!!!). En enkel felanalys visade att både ”0” och negativa värden låg inom 95% konfidensintervall. Dvs. det var kvalificerad tjuravföring att påstå att feedback-faktorns tecken och storlek nu var bevisad.

    Det är nämligen min vetenskapliga huvudinvändning mot AGW-hypotesen: så länge inte feedback-faktorns tecken och storlek kan bestämmas. så har inte AGW-förespråkarna ett ”case”. Hypotesen blir inte ens en teori.

  14. Adolf G

    Visst var det en bra artikel! Och flera av de saker som påpekats från skeptikerhåll sedan många år tar även Curry upp, och det ganska öppet!

    Men visst har vi statistiker som granskar AGW-sidans många och allt märkligare påståenden. I Sverige heter han Olle Häggström 😉

    Maggie kanske borde göra den länken till en separat postning.

  15. Gunnar E

    #Olaus Petri#
    http://www.youtube.com/watch?v=KPn_fcrhZ40&NR=1
    En variant till

  16. Olaus Petri

    Gunnar E, det framstår mer och mer som rena upproret! 🙂
     
    Adolf och Jonas, håller med om att intervjun var mycket läsvärd. Tack för den. Ett riktigt curry-kryss för AGW:arna att möblera efter. 😉 Jag vet att hon också har gästpostat liknade saker hos Watts up. Också det var läsvärt även om hon fick mothugg.

  17. Erik L

    Djur som lever i kallare regioner utveklar väl alltid större fettlager, titta på skillnaden på en talgoxe på sommaren och på vintern. Hade den varit  sommar-mager en smällkall vinter hade den dött på fläcken. Och hade den varit vinter-fet på sommaren likaså. Fett väger, och det är kallare i norr, så?

  18. Lars W

    Just det, ju större och rundare desto mindre värmeutstrålning per viktenhet.

  19. Mikael

    Adolf & Jonas,

    Läste ni även sid 3-4, med Michael Mann? Vad tyckte ni isåfall om den delen av artikeln?

    Jag tycker att både Curry och Mann ger seriösa intryck. Man ska förstås inte basera sin åsikt på dessa två intervjuer, men det vore intressant att höra vad ni tyckte om del 2.

  20. tty

    Mikael #18

    Ja, jag har läst sid 3-4. Såvitt jag kan se finns det knappt ett sant ord på dem.

  21. Gunnar E

    Kan nästa passa in under denna rubrik om detta ständiga sökande efter att bekräfta dogmen.
    ”Relativism handlar om kunskapens gränser. Människan kan aldrig, hävdar relativisten,besitta absolut kunskap. De verkligt farliga människorna i världen idag är därför inte relativismens förespråkare, utan alla de som trorsig sitta ine med  den slutliga sanningen, oavsett hur den formuleras. I såväl politiken som religionen och på kunskapens områdeär viljan ”att kasta ut relativismen liktydig med ett krav på dogmatism”.”
    Hittat på baksidan av ”Till relativismens försvar” Bosse Holmqvist.

  22. Mikael

    tty #19.

    Nej, det är ju svårt att bedöma. Men om man vet svaret på alla frågor så kan man ju jämföra med vad som sägs. Är det något specifikt som du kan tipsa om som inte är sant?

  23. Mikael

    Mann försöker förstås lägga fram sin story utan att trampa ned i diket, men inte ens det egna teamet tar honom på riktigt allvar längre. Han har haft sina 15 minuter i rampljuset (hockeyklubban 2001), sedan dessa är det inte mycket som har gått hans väg.

    Här kan du läsa en annan av intervju med Michael Mann, läs dom gärna brevid varandra. Rabiat och med ett mycket tveksamt förhållningssätt till sanningen är mitt omdöme …

  24. Olaus Petri

    Jag läste också del två och till skillnad från Curry’s intervju var det där mest en massa duckande gömt bakom en tvärsäkerhet.

  25. Mikael

    O T igen men faktiskt relevant avseende retoriken kring en öppen debatt. Ta inte åt er mer än nödvändigt är mitt tips till skeptikerna. Men fundera på hur det hänger samman!

  26. Olaus Petri

    Du kan väl länka till Axess på en gång Mikael? 😉
     
    http://www.axess.se/blog/Default.aspx

  27. Mikael, inte så mycket att bry sig om vad jag kan se …

    Låter som kulturtyckare alltid gör, när de vill säga någit beskäftigt men inte har något att säga.

  28. Mikael

    Olaus Petri #25

    Jo i sak borde jag väl ha gjort det, men det var ännu mer off-topic. Det som jag tycker hör hemma här, främst i samband med Gunnar E’s kommentar #20 var följande slutstycke:

    ”även om yttrandefrihet är en viktig rättighet, har talet om yttrandefrihet en mycket paradoxal funktion i den västerländska samhällsdebatten. När någon säger ”det fria ordet” i en offentlig debatt, är det ungefär som att säga ”håll käften”. Snarare än att öppna upp för samtal fungerar det som en stoppskylt. Meningen ”det fria ordet” blir alltid det sista ordet.”

  29. Måns B

    tty #10
    När du ändå var inne i NH-museets benlager så tog du väl DNA-sample så att du kan se att de flaskhalsar älgen genomgått sedan tidiga halosen inte påverkat genpoolen.
    Annars är det ju ganska ointressant vilken tolerans som fanns på den tiden med tanke på att de har haft ett antal tusen år att anpassa sig till andra förhållanden.
    Det ständigt återkommande argumentet om att det har hänt för och då klarade de sig är i det närmaste orelevant med tanke på att djuren anpassar sig hela tiden till nya förhållanden. Hade populationerna varit opåverkade av jakt och annan mänsklig verksamhet så hade det möjligen kunnat gälla men nu har vi ingen aning om vilka toleransnivåer som finns. Varför det kan vara ganska intressant att studera detta.
    Jag förstår inte varför ni hugger på allt som har med klimatförändring att göra, när det dyker upp i sådana sammanhang. För det mesta så är de flesta här någorlunda överens om att det blivit varmare den senaste tiden, självklart ger det effekt på växt- och djurliv,  precis som jag varit inne på så många gånger tidigare.
    Erik L #16
    Fullt så enkelt är det inte, älgarna är större, även om du tar bort allt fett från deras kroppar, i norra Sverige. Förklaringen är att det är lättare att värmreglera med en mindre kropp, eller hålla värmen i en större.

    Men sedan har tty helt rätt i att toleransen är avgörande för hur mycket skillnad de tål. I radioinslaget så lät det ju som om det främst är de sydliga älgarna som ligger mask till, och det verkar ju inte helt orimligt, om det nu fortsätter bli varmare.

  30. bom

    Man vet redan att den svenska älgstammen har fem genetiskt lätt olika underarter/ursprungsmödrar.  Och man vet att en av de fem givit upphov till älgarna i Jämtland/Västerbotten.  Det som man borde göra är att sprida de generna till övriga landsändar. Man vet från de äldsta bouppteckningarna i Jämtland att den äldste sonen som fick välja först ofta valde att ärva älgfångstgropssystemet(som hörde till bostället)  före jordbruket (som därmed landade hos son nr två).
    Vad vi här ser är att vill man få bra anslag för forskning så bör man skriva Klimatändring eller genusperspektiv. Då struntar anslagsgivarna i om forskets huvudfråga redan funnit sitt svar i t ex Canada eller USA eller någon annanstans. Den gamle bondeledaren Tågmark brukade driva med all svensk ”biologisk” forskning. Han menade på den tiden att nästan all svensk forskning gick ut på att kolla om redan annorstädes genomförd forskning även stämde i vårt land. Efter som han var en av dem som på den tiden styrde forskningspengaflödet så berömde han sig av att ha stoppat många totalt onödiga forskningstilltag. Tyvärr är han nu avliden annars tror jag att han skulle ha lagt krokben för detta nu aktuella projekt liksom även forsket (för 200 mille) på den vitryggiga hackspetten som hos oss befinner sig vid nordgränsen för sitt utbredningsområde och därför enligt naturkufarna måste räddas. Jag skulle tro att den ännu pågående vintern flyttat artens nordgräns ner i norra Polen där det kryllar av vitryggar och ingen skulle få den fåniga idén att rödlista arten!

  31. Bim

    Dessa jäkla vindkraftverk! Små älgar som är så äckligt.

  32. tty

    Mikael #21:
    Förklaringen till ”hide the decline” är felaktig och om ”big oil” verkligen hade en ”väldig PR-apparat” (tydligen uteslutande bestående av bloggar) stående redo att utnyttja  Climategate är det märkligt att man först använde flera dagar för att kontrollera om materialet var äkta. Det är svårt att tro att Mann verkligen tror på vad han säger.
     

  33. Tege Tornvall

    Ett stort, eftersatt och viktigt forskningsområde är hur gneten klarar ändrat klimat – oavsett åt vilket håll. Det gäller att jämlikt och rättvist fördela spridningen av gnet. Om jämlikt socialistisk anda inte alla kan slippa gnet, skall i stället alla ha gnet. För detta verkar föreningen SVAG, SkyddsVärn Av Gneten.

  34. tty

    bom #29
    Eftersom jag var med och inventerade vitryggig hackspett på den tid vi fortfarande hade en stam i landet undrar jag var du har fått de 200 miljonerna ifrån. Vi såg i varje fall aldrig till ett öre. Nästan alla djur och växtarter befinner sig för övrigt på sin nordgräns i Sverige, det är nämligen inte många som hänger med till Treriksröset och definitivt inte hackspettar som behöver träd.

  35. Tege Tornvall#32
     
    Uppsalabunkern kryllar ju av gnetter! 😉

  36. #34
     
    Aj fan, nu kanske jag har triggat till bestialiska illdåd igen. 🙁

  37. Rosenhane, det är nog lugnt. Det är ju Maggies ansvar, som indirekt vållar dessa bestialiska illdåd och framtida attentat mot abortkliniker genom att låta din kommentar står kvar … och därigenom trigga galningarna och hennes förnekarmobb som blint följer henne …

    😉

  38. Jonas N
    Tack för dom fina och lugnande orden, nu kanske jag slipper ytterligare en sömnlös natt. 😉

  39. Alltmer tyder på att jag får hålla en föreläsning.
    Då välkomnar jag alla som försvarar:
    CO2-hotet i alla dess former.
    Att en ökad global temperatur vore negativ, totalt för livet på Tellus.
    Samt:
    De som inte tror att elkraft och drivmedel till ett försumbart pris kan förlänga vår kulturella epok i fred och harmoni.
    Alla som försvarar gröna certifikat, och subventioner till energisystem som inte har potentialen att priskonkurrera ut kol, olja och kanske naturgas.
    Kan inte politiker typ, nissemajan från moderaterna som visade smältande glaciärer, sist i Västerås komma?
     
    Kan inte energiutskottsledamoten som inte hade en aning, komma?
     
    Kan ni inte alla försöka ge mig på käften och sänka en som är CO2-hot-förnekare?
     
    Kan ni inte hårdplugga allt i alla ämnen och möta mig i samlad trupp?
     
    Till er andra kommer jag ordna en filmare och lägga ut, (om det blir av)… fan vet……
     
     
    Jag blir mycket glad om Thomas Palm & co kan såga mig på någon punkt, ni är mest välkomna.

  40. Måns B

    Gunnar L
    Det beror på vilket CO2-hot du pratar om, jag tror inte att vi är färdiga med vårt eget lilla i havet. Skulle gärna ta det live med dig 😉

    Temperaturen kan vi också diskutera även om orsaken till höjningarna nog kommer att förbli oupklarade.

  41. Måns B

    Gunnar L
    Jag glömde ju det viktigaste….att fråga var och när du kommer att föreläsa?

  42. Labbibia

    Gunnar L # 38

    Det där låter ju kanonbra!
    Blir det i Sverige?

    Uppvärmingsfråga (ojoj det var dubbelbottnat) som ”djävulens advokat”  från mig.

    Det har tidigare idag på Maggies blogg påståtts att vindkraften vid massiv utbyggnad kommer att höja medeltemperaturen på planeten pg a att den minskar konvektionen (om jag fattade det rätt). Hur ställer du dig till det påståendet? 😉

  43. Måns B

    Bom
    Inget är väl nytt i och med klimatet, politiker har alltid haft synpunkter på vad det velat ha beforskat, och forskarna vad de vill utföra forskning om.
    Alltså designar man en ansökan för att få pengar där de finns och sedan gör ungefär vad man vill ändå.

    För mig känns det ganska gott att de flesta försök att detaljstyra forskningen inte fungerar i praktiken.
    Fast ibland önskar jag att det fanns exempelvis ett naturvårdsinstitut dit man faktiskt kunde beställa forskning som hade direkta kopplingar till tillämpningen. Det är en lite större utmaning när man måste fixa mycket själv.

  44. Måns B

    Dett blir ett rent OT-inlägg till

    tty och bom
    Vittryggen har budgeterat ca 220 miljoner för insatser inom ramen för Åtgärdsprogram för hotade arter.

    Men ser man lite närmare på vad som egentligen görs och hur åtgärderna genomförs så inser man att de är riktade mot hela lövskogsekosystemet i flera olika län där man använder vitryggen som nyckelart.  Det är ett riktigt häftigt projekt där man ser till helheten och arbetar för att skapa ålderskontinuiteten från lövföryngring till död ved på stora arealer. Det kräver såväl planering som eftertanke och mycket skötsel till skillnad från de tokerier med huvudsakligen fri utveckling som anges i det nya remissförslaget till strategi för skogsskötsel som Naturvårdsverket har ute nu.

    Åtgärdsprogrammet för vitrygg ligger för nedladdning här om ni faktiskt är intresserade av vad det handlar om.

  45. Tack Måns B
    Vi är faktiskt intresserade….
     
    Är du och de dina av kärnfysik?
     
    Vetgirighet föder den kunskap som med personlig moral minskar risken för ett globalt kaos……
     
     
    P.S. ni minst de blinda bögarna som satt i ett varmbad och lurades av en elak kamrat?
    Det blev ett kaos i Laos, med varmkorv i spat…….. D.S.
     
    Eller hur?

  46. Måns B

    Gunnar L
    Som jag sagt tidigare så finns intresset där men min hjärna är helt enkelt inte bra på att tänka på det sättet.
    De övriga i min familj har nog väldigt ringa intresse av kärnfysik.

    Detta innebär dock inte att jag hemskt gärna skulle höra dig…hoppas att Energimyndigheten också är inbjuden.

  47. Torsten Wedin

    Gunnars föredrag blir i Västerås, var annars, 21 april 2010.

    Den nya kärnkraften

     

     

     

    21 april kl 18.30 på

     
    Studieförbundet Vuxenskolan,
    Borgmästaren Ö. Kyrkogata. 3, 722 15 VÄSTERÅS

    Det har hänt mycket inom forskningen av kärnkraft och det
    som var sant för 30 år sedan är inte sant idag.
    1. Utvecklingen av ny teknik inom kärnkraften
    2. Ny säkerhet
    3. Urantillgången blir oändlig
    4. Reducering av avfall

    Talare:

     

    Jan Wallenius Professor Reaktorteknik KTH Stockholm
    Gunnar Littmarck Byggare, teknikdebattör och sakkunnig om nya

    generationers Kärnkraf

     


    Alla är hjärtligt välkomna
    Ta med vänner och bekanta
    Folkpartiet Liberalerna i Västerås

    Klimat,miljö och energigruppen

    Jag hoppas att detta inte blir felformaterat för att jag klippte ur en pdf.

  48. Torsten Wedin

    Ja, det blev lite konstigt formaterat det förra men jag hoppas att budskapet gick fram. Jag återkommer när det närmar sig, för jag är jätteglad att Gunnar Littmarck får tillfälle att vädra sina åsikter om framtidens kärnkraft. Att hans åsikter stämmer med mina gör inte saken sämre. Åk till Västerås 21 april. Ni får en upplevelse.
    /Totte