Fagerström vs Carlgren och Axelsson i dagens Eko

Carlgren vs Fagerström

Andreas Carlgren och Svante Axelsson vill forcera vindkraftsutbyggnaden och tvinga kommunerna till lydnad.

Jag är av en annan uppfattning i samma media

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Andreas Carlgren måste snart vara en belastning för regeringen. Uppförandet av vindkraftverk kan knappast anses som akuta prioriteringar av det slag att man struntar i lag och praxis. Projektering för nya kärnkraftverk om något, har högsta prioritering på energiområdet. Att köra över de boende intill tänkta vindkraftsparker är att begå politisk harakiri.

 2. Anders Mohlin

  Carlgren är rejäl belastning inte bara för regeringen utan för samtliga svenska medborgare. Verkligen illa att han hamnat i position som statsråd. Dessvärre har han väl politiska motsvarigheter inom MP och V, om nu dessa partier kommer att ingå i en regeringsbildning till hösten.  Inget att hoppas på från oppositionen i denna fråga, alltså.

 3. ThomasJ

  Det är skrämmande, rejält, att höra Carlgrens uttalande! Vems intressen gynnar han och vad ligger bakom…?
  Helt enkelt otroligt! De genomförde en grundlagsvidrig ändring av prövningsförfarandet förra året – ska detta land bli Europas Nordkorea?

  Mvh/TJ

 4. István

  Helt rätt Jonny. Kan inte kommunen inse fördelarna med det sockrade budet inom gällande tid, då är det bara att att säga NEJ.
  Helt i enlighet med den omhuldade försiktighetspricipen!

 5. Slabadang!

  Carlgren är pressad!

  Jag tror att han vet att han redan är historia och därför försöker han stressa igenom besluten.Han är uppenbart kidnappad av miljöaktivister.Vi ser en rent ansvarslös energipolitik genomföras utan mål eller mening.Symbolpolitik i sin sämsta form.Folk och väljare är grundlurade av den osakliga försäljningstaktiken av vindkraften.Återigen så blir det demokratiska underskottet tydligt Axelssons röst värderas som 1 miljon väljares. Vi måste hjälpas åt att förändra beslutsgångarna i regering och riksdag. Hur det går till är uppåt väggarna.

 6. Lars C

  Kärnkraft utan subventioner, en ekonomisk omöjlighet.

  Debatt: Omöjligt bygga ny kärnkraft utan statliga subventioner”
   
  Läsa mer på DI.se

 7. magnus

  Slabadang #5

  ”Kidnappad av miljöaktivister”? Du känner till att han är miljöminister eller hur. Vad tycker du han ska pyssla med? 🙂

  Sen är det ju inte säkert att han får sin vilja igenom i alla lägen.

 8. magnus

  Thomas J

  Vad heter Nordkoreas miljöminister. Finns han? Vad pysslar han med i så fall? Jag tror att det är en lång väg kvar innan din kommunistdystopi blir verklighet.

  Det är bara att  inse att Sverige håller inte på att bli en kommunistdiktatur! Du kan gräva igen ditt skyddsrum, slänga konservburkarna och sälja din bensingenerator på blocket .

  Sälj dem till någon AGW fanatiker som tror på syndafloden.

  Om du vågar:-)

 9. Inge

  Ju mer vindkraften byggs ut desto mer kommer kravet på säkra alternativ. Och vad blir det då? Kärnkraft,vattenkraft eller kolkraft? Det är bara att välja. Vill man som MP stanna alla kärnkraftverk måste man ha säkra alternativ och det går inte att spara sig ur den krisen. Jag har läst inlägg i lokaltidningen som visar att miljöpartister hyllar återgång till gamla tider utan beroende av industri. För våra barns skull!  Skrämmande! Vi är ju omgivna av industritillverkade grejor och helt beroende av att de finns. 

 10. cc

  Magnus #7,8
  Jag har läst dina insändare här och det blir mer och mer tydligt att du har detta som ditt avlönade arbete att försöka vara en motvikt till de flertalet idiella krafter som skriver på denna blogg.  Din politiska (MP tror jag) inriktning tycker jag lyser igenom helt klart och är sådär PK som bara en människa som tar av PK rocken när man åker hem i stadsjeepen.

 11. Christopher E

  magnus;
   
  Du har säkert sett det här satellitfotot. Nordkorea är svart om natten jämfört med grannländerna. Det är inte Nordkoreas eventuella miljöminister som firar ”Earth Hour”, utan fattigdom och framför allt brist på energi.
   
  Om Carlgren får bestämma är det där vi hamnar (åtminstone när det inte behagar blåsa). För reservkraft till alla hans tusentals och åter tusentals vindsnurror finns inte, då han också vill lägga ner kärnkraften. De hundratals miljarderna det kostar att förstöra svensk landsbygd med dessa monster, de tas ur de svenska medborgarnas plånböcker. Så kanske vi får lära oss att äta gräs likt nordkoreanerna också. Gott om tid kommer vi dock ha för gräsbetning, för som fakta från verkligheten redan visat, försvinner jobben fort när den gröna politiken genomförs.
   
  Det är synd att du inte alls ser problemet med att en klimatreligiös, sekteristisk miljöminister avskaffar den grundlagsskyddade kommunala vetorätten för att driva igenom sin tro.
   
  Det är skillnad mellan aktivister och vettiga miljöministrar*. Det förvånar mig att du inte heller ser problemet när Carlgren blandar ihop det hela.
  (* Bodde jag på Nordirland vore Sammy Wilson min kandidat! Men här i Sverige är nästan alla politiker klimattalibaner.)
   

 12.  
  Bortsett från att Sverige riskerar att bli ett av få länder i världen och det enda i Europa med kommunister i sin regering,  är det relevant att beskriva oss som en tanke- och åsiktsdiktatur med marxistiska förtecken.
  Under många år har ett politiskt korrekt språk och synsätt fått fäste i alla sektorer i det svenska samhället.
  Detta har kunnat ske tack vare en socialistisk skolpolitik under 40 år där kunskapsförakt i kombination med flumidéer hämtade från bl. a. forna östblocket har varit vägledande. Resultatet är förödande eftersom medelåldern hos den svenska intelligintian är hög och trots att det finns en och annan ljuspunkt ser återväxten dyster ut.
  Det måste mobiliseras mot den vildvuxna floran av vanföreställningar om verkligheten och NGO-lobbyns dominans; mot de som skor sig på människors okunskap.
  Ett uttryck för denna är de lama reaktionerna på den gigantiska satsningen på vindkraften med dess dubiösa ekonomiska kalkyler och förödande konsekvenser för landskapet, djurliv och de boende.
  Carlgren och regeringens klimat- och energipolitik – ett märkligt hopkok som är svårt att förstå sig på ur en borgerlig synvinkel. Samma galna känsla som när Olof Johansson(c) stod i Öresund.

 13. Christopher E

  och magnus igen…
   
  Lite snabbt sökande… och visst har Nordkorea en miljöminister. Kim Sang-ryong. Vad han gör är jag lite osäker på, men biografin visar i alla fackmässiga kvalifikationer i klass med vår svenske motsvarighet – det vill säga obefintliga.
   
  Kim Sang-ryong ses säkert med avundsjuka av vår Carlgren. Norkorea har ju riktigt små utsläpp av koldioxid och låg energiförbrukning/capita. Privatbilismen är försvinnande liten, utom för ministrar och andra potentater. Folkets gräs till middag är säkert både närodlat och ekologiskt. Invånarna åker inte heller på charteresor med flyg. Ett riktigt drömsamhälle för en svensk klimatreligiös minister. Och bäst av allt , Kim riskerar inte ens som Carlgren väljarnas bestraffning för ansvarslös politik i nästa val!
   
  Sa han inte, den där långhårige meteorologen (numera aktivisten) att vi måste avskaffa den där besvärliga demokratin?

 14. Steve

  (Efter denna långa  textpaus:)
  Det borde kanske nämnas att Ekots artikel finns här:
  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3561411

  ”Vi ska ju ställa om energisystemet”, säger herr Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.  ’Försök inte med något annat, det här bestämmer vi.’

  Och herr Carlgren säger:  ”Jag kan t.ex. tänka mig att man säger att om en kommun inte gett besked inom ett visst antal veckor, så har de i det tysta godkänt det här” — godkänt de nya fina vindkraftverken man ”får”, alltså. —  Avancerat juridiskt tänkande, minsann.

 15. Christopher, jag undrar inte om Carlgren joddlar på sista versen. Nog för att Reinfeldt och Maud har sin sidor, men ingen (inte ens troende centerpartister) är imponerade av Carlgren. Man kanske väntar till efter valet, och hoppas att om han låter som en miljöpartist på syra att han skall attrahera lite miljöpartistiskt lutande innerstadsmedelklass (vilket nog också är en felbedömning), eller så håller han bara på för att han själv märker att marken underhonom försvinner …. Ved vet jag?

  När han öppnar munnen är det ju värre än Sahlin, och närmast Ruwaida-klass på vad som kommer ut.

 16. ThomasJ

  Hörde Axelsson i radion säga att han ’naturligtvis efterlyste pålitliga spelregler för investerare i vindkraft’ , typ. Mannen är så ini hoppsan skruvad att bäst vore om han tog Carlgren i hand [de kanske ’passar ihop’…? 😉  ] och sökte sig en lämplig plats för slutförvaring.
   
  En tanke vore, i betraktandet av att ’transportkompaniet’ [riksdagen] härförleden beslöt att Turkiets agerande för snart 100 år sedan ska definieras som folkmord, att mobilisera för att det parti – i detta fall då C – som åsamkar samhället största skada också får stå för notan när katastrofen är ett faktum.
  C är ju också det parti med mest penga-penga [efter sälj av tryckerier etc.] så där finns lite att hämta.
   
  Förfarandet med tillmötesgåendet av utpräglade särintressen är blott ett i raden som visar hur akut nödvändigt en görligast politiskt oberoende Författningsdomstol är, samt återinförande av personligt ansvarstagande för offentligt anställda personer.
   
  Mvh/TJ

 17. Thomas #15
   
  Sveriges ambassadör i Turkiet Christer Asp bedömer att 20 års uppbyggnad av goda affärsförbindelser länderna emellan har gått förlorad och en mängd svenska företag går miste om affärer i mångmiljardklass. En skandal och skada utan like som naturligtvis inte media är pigga på att nagelfara.
  Och må fan ta renegaterna!

 18. Holmfrid

  Notera, att i dag har startats en utredning om vattenkraftens roll och möjligheter som reglerkraft i vindelsystemet av Korsfelt , f.d. generaldirektör i Energimyndigheten.  Utredningen är omfattande och skall vara klar om ett år.
  För Pite Markbygdens 4000 MW krävs 3000 MW reservkraft (standby).  Luleälvens alla 11 stationer producerar max 4300 MW.   De stora vinnarna i vindkraftspelet är markägarna, som för 100000 kr/år  (4% av omsättningen) som arrende för varje vindsnurra..  För Pite Markbygdens 1100 vindsnurror krävs 3000 ha skogsmark med en normal avkastning på  6 milj. kr /år ur skogsrörelsen.  Markägarna får 100 milj. kr/år av vindbolaget, varav 50 milj. kr betalas av alla elkunder (utom elintensiv industri) över elcertifikaten.  Centerpartiet har alltid varit ett intresseparti för markägare och bönder.

 19. Ingemar

  Bra Jonny! Det är alldeles för sällan som de s.k. förnyelsebara energikällorna ges en motbild; vad de gör med miljön, vad de kostar i skattesubventionering etc. På 70-talet, när vi började drömma om sol, vind och vatten så lät det faktiskt riktigt bra. Det där skulle man klara av att utveckla inom 10 år, trodde vi.
   
  Men nu är det hög tid att vi alla  slutar att drömma. Den ”alternativa” energin kan aldrig bli något riktigt alternativ. De medför bara mer elände.

 20. Jan

  #6 Lars C
  Vi kan i Ny Teknik läsa om den debattartikeln i DI du hänvisar till.  ”I en debattartikel i Dagens Industri i dag, initierad av miljöorganisationen Greenpeace, som bjudit in Stephen Thomas till Sverige, skriver han att ny kärnkraft är omöjlig att bygga utan statliga subventioner.” http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/karnkraft/article746029.ece  Man kan undra vilka kriterier Greenpeace har då man letar upp folk att bjuda in?
  Stephen Thomas säger bla i DI. Utan subventioner, statliga garantier, eller möjligheter att skjuta över de höga kostnaderna på någon annan aktör, har ny kärnkraft visat sig vara en ekonomisk omöjlighet.” Man kan undra hur det skulle gå med vindkraftutbyggnaden i Sverige utan subventioner med elcertifikat?

  Jag är övertygad om att kärnkraftsindustrin också kan leta upp och bjuda in en expert med akademiska titlar men som skulle komma med en helt annan slutsats.

 21. Kom ihåg. Vad är demokrati. Att människor kan bestämma över sin vardag.

 22. Labbibia

  Ingvar E # 20
  Nej. Det är inte någon vettig definition på ”demokrati”

  Även i Sovjet kunde människor ”bestämma ” över sin vardag. Kanske tom mycket mer än i dagens Sverige.

 23. Måns B

  Holmfrid #17
  Centerpartiet har alltid varit ett intresseparti för markägare och bönder.
  Frågan är om du inte träffar spiken väldigt precist på huvudet här. Med tanke på att Centerpartiet med sina 7% av väljarna lyckats få i princip totalkontroll på markanvändning och de areella näringarna genom sina närings-, jordbruks och miljöministar så är denna utveckling kanske inte så konstigt. Minimaud hanterar ju även energipolitiken, och finns det en stor ’bov’ i vindkraftsdramat så är det snarare energimyndigheten än Carlgren, men Maud låter nog Andreas göra smutsjobbet  8)
  Jag tror faktiskt att han med sin bakgrund i centerns grå klimat/miljöfalang tror seriöst på sina satsningar.
  Det är dock helt absurt så mycket som mer eller mindre forceras genom på natur- och miljöområdet under 2010. Även i grunden bra idéer hastas fram, antagligen för att regeringen är ganska övertygad om att de endast har ett halvår på sig….en självuppfyllande profetia med nuvarande politik.

 24. Mats

  Kommunerna har rätt att starta detaljplanearbete inom kommunens yta – om ansökan om bygglov lämnas in på dessa områden så kan besked om tillstånd dröja – ändrad detaljplan med tillhörande samråd och överklagande kan ta mer än 10 veckor – det bör Andreas ta till sig.

  Kommuner bör se på helheten och måste ta hänsyn till alla parter.

  Kommuner bör även ges möjlighet att föreslå alternativa sätt att producera el, om alternativa lösningar ger mindre negativ påverkan på närmiljön så ska en kommun kunna avslå bygglovsansökan.

  I detaljplan kan även finnas begränsningar för höjd på byggnader och andra tekniska anordningar, tex max 25 meter.

 25. Björn Ola

  Det finns bönder i Sverige som varken tycker om Centerpartiet eller Miljöpartiet. Så sluta med generalisering.

 26. Labbibia 22
  läs:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/om-vi-gjort-som-i-usa-hade-polisen-kommit_4394253.svd
   

 27. Klimatveteran

  Jag vet att Carlgren ev. byts ut emot Wijkman i höst, om olyckan inte är framme och SVaMPsoppan vinner.  Andreas som tidigare var känd för att han misslyckades med Integrationsverket och att han inte fick gifta sig med sin man Thomas, sedan han övergivit fru och barn.  Han är bra ibland men inte stark nog på jobbet.
  Jonny verkar vara som en Don Q, han som kämpade emot väderkvarnar, denna kämpar emot vindkraftverk med all rätt men har spårat ur kanske då vi måste göra en energiomställning. Hellre vindkraft än kärnkraft och hellre kärnkraft än klimatproblem med olja kol och gas.
  Läs på om positiv återkoppling så ser ni att klimatet kan skena.