Ska vi vara rädda?

I Svenska Dagbladet höjs larm om Mälaren. Enligt en rapport gjord av regionplane- och trafikkontoret (RTK) vid Stockholms läns landsting, kan vattenförsörjningen i Mälardalen, och därmed två miljoner människors tillgång till dricksvatten vara hotad.

”Rapporten beskriver möjliga effekter av klimatförändringarna i Stockholmsregionen under de närmaste 100 åren – och det är inga glädjande scenarier som målas upp”, skriver SvD. (Ja, ingen har förväntat sig stor komik när det gäller SvD.)

Enligt tyska och engelska beräkningar kan medeltemperaturen i Sverige vara mellan 2 och 4 grader högre i slutet av seklet. I södra Europa kan temperaturen i värsta fall öka med 8 grader sommartid. (Inga sannolikheter anges dock, inte ens för det värsta fallet.)
I faktarutan intill artikeln anges att medeltemperaturen i Sverige redan höjts med 0,9° C under perioden 1991–2005 jämfört med åren 1961–1990. SMHI anser att det är en mycket hög ökning på så pass kort tid, men säger även att tidsperioden 1991-2005 är för kort för att separera varaktiga trender från tillfälliga förändringar.
På sin hemsida skriver SMHI att klimatet har varierat ganska mycket flera tusen år tillbaka, speciellt i regionala skalor. I Norden var det till exempel troligen något varmare för fem-sextusen år sedan jämfört med idag. Också under vikingatiden för drygt tusen år sedan var det relativt gynnsamt klimat i Norden, men däremot var perioden 1500-1900 i allmänhet kallare. Är det då så märkvärdigt att temperaturen åter stigit efter fyra hundra år av relativ kyla?
Förutom en temperaturhöjning förväntas periodvis kraftiga regn som kan leda till översvämningar. Men Stockholms Vatten och Norrvatten, som båda levererar dricksvatten från Mälaren, säger sig ha goda förutsättningar för att klara en betydligt sämre vattenkvalitet.
Värre är det enligt artikeln med konsekvenserna av att havsnivån höjs.

”Redan i Klimat- och sårbarhetsutredningen som kom 2007 varnade experter för att havsnivåerna kommer att stiga under det kommande århundradet. Enligt den nya rapporten från RTK finns risk för att landhöjningen inte sker i samma takt och att saltvatten då kan strömma in i Mälaren.”

En snabb titt på webben avslöjar att landhöjningen i Stockholmstrakten har pågått sedan senaste istiden och uppgår idag till ca 4 mm/år.  Om havsytan samtidigt höjs med drygt 1 mm/år blir slutresultatet ändå att landmassan höjs relativt havet. Bekymmer? Nja, om man verkligen anstränger sig så kan allt bli till ett problem.
(Tack, Labbibia. 🙂 )

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Göran Johnson

  Observera dock att RTK också pekar på positiva effekter av klimatförändringar: ”Uppvärmningskostnaderna blir mindre om temperaturen stiger. För jordbruket kan temperaturen innebära att man kan odla under en längre period och ett varmare klimat kan också förlänga turistsäsongen.”

 2. Typiskt för sådana här artiklar är ju ett flitigt användande av ordet kan: Temperaturen KAN stiga 2-4 grader. Havet KAN översvämma Mälaren. Himlen KAN ramla ned. Jorden KAN gå under nästa vecka. Solen KAN slockna i morgon. Artikeln KAN ha fel. Nej, förresten, artikeln HAR fel, för den bygger bara på grundlösa spekulationer. Ser man att det finns ett KAN instoppat var och varannan mening, vet man att det inte finns någon anledning att ta larmet på allvar.

 3. Gunnar Strandell

  Nyhetstorkan har kommit tidigt i år och journalister har en instruktionsbok om vilka ämnen som säljer.
  Klimathot ger klirr i kassan, senare i sommar får vi också läsa om brunnar som sinar, numera ofta med koppling till klimatet.
  Unga volontärer tar över redaktionerna när det blir sommar och det gäller att locka läsare och fylla helgbilagan.
  Prostitution, sa Bill. Med katastrofhot, sa Bull.
  I Sverige staffas köparen, sa Måns. Vi borde kasta alla SvD:s läsare in fängelse, och med lite tur finns Pelle med i den kretsen!
  Låt oss hoppas att Pelle följer Climat Scam eller läser serietidningar!

 4. Gunnar Littmarck

  Jag fann igår ett nytt hotscenario.
  Om vi påstår att vår dekadenta, energislösande livsstil startade 1835, så har jordens magnetfält minskat med 15% sedan dess.
  Mars blev av med det mesta av sin atmosfär då magnetfältet blev för svagt.
  Fortsätter vi människor att minska jordens magnetfält kommer solvinden blåsa bort hela atmosfären, inte bara syre helium och väte (kväve ostyrkt enligt TTPP).
  Jorden magnetfält skapas av den konvektion som drivs av värmen från sönderfallet av stora nuklider.
  Så hur ska vi se till att vi inte minskar sönderfallet av stora atomkärnor?
  Kanske vi ska intensifiera vår sopsortering och bedja med pannan ödmjukt vänd mot FN-skrapan i New York?
  Finns det några skatter att höja eller införa?
  För hundra år sedan skrämdes flertalet med kometnedslag, det är ändå större sannolikhet att livet släcks av det än våra CO2-utsläpp.
  Vad blir nästa hotscenario?
  Det kan bli något så abstrakt som jordens skyddande magnetfält.
  Om bara någon kan komma med en lös teori om hur vi bär skulden till dess avtagande?
  Kan vi starta en Internationell Panel of Magnetic Canges IPMC?
  Med uppgift att påvisa hur mänsklig aktivitet påverkar (negativt och med fokus på något som går att beskatta) jorden magnetfält.

 5. Patrik

  ”The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the light into the peace and safety of a new dark age. ”
  – H.P. Lovecraft, från ”The Call of Cthulhu”

 6. ”The only thing we have to fear is fear itself”.

 7. totte wallin

  Kan berätta att ABC-nytt hade ett inslag  om landhöjningen i Nacka kommun. Man hade jfrt 50 år gla kartor och landhöjningen hade nu gjort att man fick köpa  den landremsa  som hade stigit upp ur saltsjön.
  En god vän till mej jobbade på Skatteverket med fastighetstaxeringen.
  Jag ringde honom och påpekade (på skoj) att jag kommit på ännu ett sätt för Verket att få in pengar .. Titta på landhöjningen , sa jag.
  ”Det gör vi redan” !!!!!  Detta är vad som verkligen sker ….!

 8. Gunnar Littmarck

  Totte
  På den tiden ni hade fastighetsskatt, var det en faktor… typ. 2,5 på schablonvärdet om den byggnad man huvudsakligen bodde i låg närmare än 100..150???m från stranden…
   
  Det var enkelt att flytta stranden 50m med hänvisning till några luddiga gamla bilder som ändå ingen förstod, så strandlinjen i princip inte ändrades utan bara det hus som i huvudsak beboddes kom på billigare avstånd.
  På köpet kunde vattenskidor startas från gräsmattan.
   
  Om ni återinför någon form av strandnära taxering kommer landhöjningen minska skatteintäkterna på befintlig byggnation.
   
  Mona påna huckelhetta, kommer kanske in och då gäller det att trixa i klass med fd. finansminister och idrottsföreningskassör.
   
  Då duger inte fi nissan Gudruns kreativitet.
  Huckelmamma själv får säkert filantropiskt bistånd som med obetalda parkeringsavgifter.
   
  Nu har jag varit nog elak för i kväll (men mycket är sant också.hhihihihi)
   
  Jag vill bo i ett samhälle med så enkla och entydiga regler och lagar att inga advokater behövs, för annat än våldsbrott.
   
  Hur tror ni det går om vi Sverige maximerar rättshjälp till 550:-/tim?
   
  Jag tror det går bra ty de korkade jur kand som snyltar sig fram på rättshjälpsbistånd, har bara Konsumkassan som alternativ och där är jobbet tråkigare, stressigare och lönen kassare.

 9. Per Welander

  Rapporten (RTK)  säger att somrarna ska bli varmare och torrare, vintrarna blötare. I år verkar juni bli den kallaste och blötaste på mycket, mycket länge. Väderprognosen (GFS) för närmaste tio dagarna är bedrövlig – regn, regn mer regn och kallt. Visst är det inte klimat utan väder. Men klimatet är summan av vädret. Nu längtar jag till globala uppvärmningen.
  Tyvärr är det en stor bluff och medelhavsklimatet får jag aldrig uppleva. Men byråkrater och politiker lever gott på bluffen. Du betalar via dina skattepengar.
  Utredningen har sysselsatt massar av byråkrater och pengar har slängts av politiker över alla inkl. SMHI. Gogglade lite på det och fann massor av ”remissvar” och sammanträden. Ingen brist på skattepengar för AGW. Men våra sjuka pensionärer får ligga på en brits i korridoren på sjukhusen då resurser saknas. Inte undra på att svenska kronan faller som en sten och vi alla blir fattigare. Tyvärr är Alliansen med flinande Anders Carlgren i spetsen en katastrof. Alla partier bjuder över varandra för att ”rädda jorden” med våra skattepengar och nya skatter. Det enda de räddar är sina förmåner och arvoden.  Usch….. Hoppet står till att Kina, Indien m.fl. ska rädda oss nu på Köpenhamnsmötet.

 10. Leif

  Bra skrivet Per.
  Maggies rubrik är ”ska vi vara rädda?”
  och JA vi ska vara rädda, för media hamrar på, dag efter dag, med att skrämma och rätta in folk i ledet.
  Rädda människor begår dumma handlingar det är historien full av och att uppmuntra myter och faktoider, får säkert media och politiker att känna makt men vad är det för samhälle dom leder in oss i?
  Vi har redan passerat nattväktarstaten när det handlar om sociala skyddsnät, något media skulle ha ”rasat” över, i spaltmeter efter spaltmeter, för tio år sedan.
  Nu tiger man som muren, så det har aldrig hänt.
  Det börjar bli riktigt kyligt.

 11. Per Welander

  Andreas Carlgren ska det vara men det förstod ni nog.
  Maggie:  Efter ditt underhåll så försvinner formuläret för texten till kommentarer!? Eller är det bara jag som har detta problem?

 12. L

  Per W, samma för mig, Mac/Safari.

 13. Leif

  Fungerar inte alls i Firefox/ windovs längre.

 14. Eskil

  Ramen på formuläret syns inte men tydligen finns det där i alla fall. Så nu provar jag att skicka det här.

 15. Leif

  Det här var explorer/ pyttemjuk där jag har en kommentarsruta, nästan som vanligt, men utan några knappar för editering.
  Startade till och med om datorn för att felsöka ( vad gör jag inte för dej, Maggie ).
  Undrar hur länkningen till/från gamelmedia artiklar fungerar, nu efter ”uppdateringen”.
  Fast det kanske mer är ett politiskt fel.
  Vid ev. ny stängning för underhåll, får man komma med requests?
  Jag vill ha en knapp med: Svara troll automatiskt, t.ex.

 16. Alla: Ja, det har blivit strul med kommentarsrutan. Jag håller på att fixa det. 🙂 Hav tålamod!

 17. Funkar nu.

 18. tty

  Det bör noteras att landhöjningen mäts relativt havsytan och alltså är netto. Enligt IPCC och consortes har ju havsytan stigit under hela 1900-talet.
  För att Östersjön skall vinna på Mälaren måste den alltså inte stiga mer än 4 mm åt , utan mer än 4 mm år + den långsiktiga havsnivåhöjningen per år.
  Jag tror nog det dröjer innan Norrström vänder.

 19. Labbibia

  tty
  Du har så rätt.
  Jag bor i innerskärgården, och kan genom dagliga okulära besiktningar (oj, det lät tjusigt) enkelt konstatera att hela artikeln är er rejäl hög av Bullshit!
  Precis som Maggie skriver så HÖJS fortfarande landet relativt sett ur havet. INTE tvärtom.