Senaste nytt: Parker bra mot växthuseffekten

I ett litet telegram på Aftonbladets sida får vi reda på den omskakande nyheten – att parker och grönområden sänker temperaturen i städerna. Gröna stadsdelar är upp till 12 grader svalare än stadens centrum. En tioprocentig ökning av gröna stadsdelar sänker temperaturen med upp till fyra grader i staden.
Jaha, så vad bevisar det? Kanske att hypotesen om Urban Heat Islands stämmer och att den ökning av medeltemperaturen som har märkts kan mycket väl bero på just urbaniseringen och utbyggnaden av ”asfaltsdjungeln” och INTE den ökade koldioxidhalten i atmosfären.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Självklart finns urban heat islands! Det har varit känt sedan länge och är något man tagit hänsyn till i beräkningar av medeltemperatur sedan 70-talet.

 2. Magnus

  Okej Thomas. Få se då hur man justerat…
  http://www.climate-skeptic.com/2008/06/creating-global.html
  Va! Uppjustering! Åt fel håll? Nä, det kan inte vara möjligt?
  Memorera: James Hansens ständiga men oförklarade justering är objektivt korrekta. James Hansens ständiga men oförklarade justering är objektivt korrekta. James Hansens ständiga men oförklarade justering är objektivt korrekta. O lord, kumbaja!

 3. Magnus: Där talar vi om ett meningsfullt skolprojekt. 😉

 4. Thomas

  Magnus, om du vill få en förklaring till varför Hansen justerar som han gör finns det bättre källor att gå till än bloggar för contrarians. Det finns publicerat för den som orkar leta. Sen är inte skillnaden mellan GISS, Hadley, RSS eller UAH speciellt stor så det hela är en storm i ett vattenglas. Det är bara det att contrarians har lärt sig en aning om Hansen, Mann och Gore och därför dyker alltid dessa namn upp.

 5. Sven

  Jag håller med om att det var ett mycket märkligt telegram. Förstår inte på vilket sätt sänkningen av temperaturen inne i städerna på grund av gröna parker har med global uppvärmning att göra.
  Däremot är det vettigt att anlägga gröna parker inne i städer eftersom det ger ett behagligare lokalt klimat (oberoende av frågan om det globala klimatet). Det ger också en bättre luftcirkulation i städerna.

 6. L

  Sven, i nyhetsmedia har ALLT utom fotboll med global uppvärmning att göra. De flesta journalister och politiker kan inte ens redogöra för hur växthuseffekten fungerar, dom tror att det är bokstavligen som i ett stort växthus.