Ransoneringstankar i UK

Även i Storbritannien har tanken om koldioxidransonering väckts. En tankesmedja vid namn IPPR (Institute for Public Policy Research) varnar i en ny rapport att personliga CO2-kvoter kan komma att behövas om man inte lyckas få ner koldioxidutsläppen på annat sätt. IPPR medger dock att projektet skulle kosta kring 1,4 miljarder pund per år och att det knappast skulle bli populärt.
IPPR
(Bilden ovan är hämtad ur sammandraget av rapporten.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. L

    Tänk om en tankesmedja istället ägnade sig åt att tänka på om det finns något samband mellan CO2-utsläpp och global uppvärmning.
     
    Men den tanken är väl alltför långsökt för dessa supertänkare. Eller så tänker dom att då riskerar hela klimatbubblan att spricka och den tanken är inte att tänka på för en tankesmedja. Det vore att såga av den gren man just nu sitter på.
     
    En tankesmedja ska inte tänka själv, bara leverera beställda tankar.

  2. Tänk vad skönt med lika stora CO2kvoter för alla..
    Slut för politikers alla resor, slut på taxi för politiker, Carl Bildt får maila hemmifrån (vilket borde vara oerhört mycket effektivare).
    Ingen regelbunden flytt av EU-parlamentet.. bara en sista till Internet.
    Fast de menar väl att vi ska ha privata kvoter så obegränsat i yrkeslivet?
    Så startar alla ett eget företag bara för att slippa dumheterna.
    Kan vi inte i stället dela 2C med jordens innevånare… 1C/3,5G så mycket får vi var och en öka jordens temperatur med?
    Så om jorden väljer att bli varmare får vi på vilka vis vi vill kyla med en så stor effekt att vi klarar våra gränsvärden.
    Tänk bara vilken underbar byråkrati…
    Årlig energideklarartion, som fördjupar sig i albedoändring på individnivå. CO2-utsläpp kommer dock inte byråkratin klara ty ingen har kunnat finna effekten av hela fossilepoken.
     
    Kanske vi ska tillföra det viktigaste, ingen får bidra till att jordens temperatur sjunker med mer än 0,5C?
    Vi ligger farligt nära den låga temperatur som alltid leder till lidande för jordens liv.
     

  3. Lars G

    Kommer någon ihåg ”Motboken” på Systembolaget där ”vanligt folk” fick en demokratisk tilldelning och de ”priviligierade” fick representationstilldelning mm…..och hur skall de ”kompensera” landsbygden där det inte finns några ”kommunala” transporter?
    Frankrikes nya CO2-skatt  skall betalas tillbaka i sin helhet via skattekrediter tilskattebetalare med olika belopp för landsbygd och tätbygd. Och de som inte betalar skatt får gröna checkar. På detta sätt skall man ”motivera” till förändring. Endast socionomer tror på sånt.
     

  4. Anders L

    Allting annat på jorden (utom luften vi andas) är ransonerat via något som heter ”pengar”, och ingen tycks ha något problem med det, så varför vore det så fruktansvärt förskräckligt att ransonera CO2? (Inte för att jag tror att det någonsin kommer att bli verklighet, men ändå.)
     
    För att nu bli mer filosofisk så är det ganska uppenbart att om den tekniska utvecklingen fortsätter som nu (med automatisering av alltfler jobb) så kommer vi en dag till en punkt där det urgamla tankesättet att man måste ”arbeta” för att få rättighet till sitt levebröd kommer att vara helt överspelad. Vi har ju redan idag i många avseenden en situation där konsumtionen är det primära, inte produktionen. (Det blir kris om folk inte köper nya bilar, alldeles oavsett om man behöver nya bilar eller ej, etc.) Det ska bli intressant att följa det nationalekonomiska tänkandet i framtiden.

  5. Lars G

    1968 producerade tankesmedjan ”The Hudson Insitute” en 1000-sidig rapport om livet år 2000 där man bl.a. förutsade att:
    ”there will be only four work days a week of seven hours per day. The year will be comprised of 39 work weeks and 13 weeks of vacation. With weekends and holidays this makes 147 work days a year and 218 free days…..(låter som franska socialistpartiets drömmar)
    man förutsade också att:
    ..the gap between high and low salaries in the post-industrial society may (!) be considerably smaller than to-day.
    …jag tror att vi i framtiden får jobba mer för att hålla undan från Kina och Indien.
     

  6. Lars G
    Om vi tog bort alla kontraproduktiva byråkrater, myndigheter och verk, samt ersatte alla former av bidrag med en medborgarlön, skulle vi redan arbeta mycket mindre än så.
    Men vi skulle nog arbeta avsevärt mer oavlönat, inom kultur, forskning och insamlande av information för samhällsdebatter.  😉

  7. Jag tror inte Europa har en chans att ”hålla undan” från Kina och Indien, men då de ”gått om” oss, samtidigt som vi fortsatt att få vart år bättre än föregående, kommer vi tjäna på dem.
    Om du bor i en stad eller hellre ett land, tillhör de 5% mest köpstarka, så får alla utom du en ökning med 300%… kommer även du får det bättre.
    Problemet är att fattigdom mäts rellativt… hel sjukt anser jag.
    Rikedom är att ha möjligheter att förverkliga sig.
    De kunde 99% av alla Svenskar för länge sedan, men många ser det inte, ty de är nedstämda och handlingsförlamade av avvund..
    Sossarna bygger sin politiska retorik på den svenska avundsjukan.
    Jag anser att vi har ett bra ord för fenomenet då vi inkluderar sjuka.

  8. Steve

    Re # 4:   Vi har haft en enorm produktions- och produktivitets-utveckling sedan, säg, 1945.   Vi har haft det, vi i den fria världen, där både enskilda och företag fick styra över sin tillvaro som de själva ville.  I kommunist-världen var det annorlunda.  Själva tekniken kunde man fiffla till sig från väst, men besluten om produktionen togs i princip av politbyrån.  Så gick det som det gick.  O, rökmolnen över Nowa Huta…!  Ack, naturen runt Nikel, på andra sidan gränsen från Kirkenes…!
    Och nu skulle vi alltså låta en samling byråkrater, gröngölingar om man så vill, styra och ställa med hur vi värmer upp bostaden, hur vi tar oss till arbetet, vad vi gör — eller snarare inte gör — på semestern… Och registrera allt noggrant.   (”Phuket 2015?!  Illa, illa.  Måste vara ett misstag.  I år, 2016, får det lov att bli Motala. Varamo-baden.”)
    Och allt det där är ju ändå rätt små saker.  De verkligt stora utsläppen finns i industrin.  Alltså skulle grönsakerna i WWF-gänget bestämma vad som får — eller snarare inte får — tillverkas i framtiden…
    Stupido!  Stupidissimo!

  9. Åke Rullgård

    Och vad händer om koldioxidhalten inte går ned trots sådan ransonering? Jo, när detta blir uppenbart om några år visar det sig att det inte har hänt något med klimatet som kan hänföras till koldoxideffekter, det kan t.o.m ha blivit kallare trots ökad koldioxidhalt. Därför kan ransoneringen tas bort. Men det har kostat en hel del pga. all administration. Den som lever får se.

  10. Åke Rullgård

    Formellt meddelande för begäran om bevakning.

  11. Får vi kallare hav, så sjunker havsytan och haven borde uppta mer CO2, kanske får 350 gruppen som de vill, helt utan hjälp till något energisystem som kan priskonkurrera ut de fossila.

  12. Så här går de politiskt korrekta tankarna från de som totalt saknar kunskap om CO2molekylens återstrålningsförmåga i jordens atmsofär (nu inkluderar jag James Hansen…he he, men han kan ju visa ett spår eller en observation som stöder hans domedagshot)

  13. Vi som jordiserar, kommer vi att tilldelas en högre koldioxidkvot? Och kompostmarodörerna, får dom sänkt kvot?
    🙂

  14. Annars kan vi gåihop och fylla gruvschakt med brännbart avfall som täcks med jord, därefter har vi CO2kompenserat för livet.
     
    Dr Max föreslog musselodling, men det skulle vara för enkelt och dessutom luckerativt, så får vi inte uppföra oss.
    Fossildrivna bilar i Sverige CO2kompenserar mer än de släpper ut, genom att göda skogen så den ökar sitt kolinnehåll mer än bilen släpper ut.
    Om hela bilparken byts mot elbilar som får sin energi från fossilfria system, kommer bilparken att öka sitt CO2-utsläpp..
     
    Eller hur Anders L.?

  15. Jag hade en gammal idé om att när man plöjer, sår, harvar m.m. så skulle man ha en utrustning monterad på traktorn eller redskapet och som leder ner traktorns avgaser i jorden medelst en eller flera djupgående djupluckringsbillar. Under förutsättningen att dieseln inte innehåller några skadliga tillsatser. På så vis skulle koldioxiden bindas under kortare eller längre tid och göra nytta i jorden liksom att energin/ näringen som är kvar i avgaserna skulle komma växtligheten tillgodo. För en tid sedan läste jag att sådana försök pågår i USA eller Australien, och som vanligt så är dom före oss… 🙁

  16. Ingemar

    Det här är bara så osannolikt dumt; att försöka skrämmas med hårdare tag: ”Jaha, om det inte blir en drastisk nedskärning av Co2 vid Köpenhamnsmötet, så … tyvärr … då måste vi ta i med hårdhandskarna och införa personliga CO2-konton (med allt vad detta innebär av total övervakning till sista andetaget). ” Anders Wijkmans dröm går i uppfyllelse och eco-fascismen visar sitt ansikte.
     
    Å andra sidan är det ett tomt hot. WijkmanSS förslag på sådana konton röstades ned redan i våras (tror jag att det var) i EU-parlamentet. Och går det inte ens igenom där så tror jag knappt att det går igenom på nationell nivå i EU, eller någon annanstans utom möjligen i NordKorea och Vitryssland.
     
     

  17. En annan gammal idé och som jag heller inte hunnit utveckla, är att leda ner rökgaserna från olje- och vedeldade hus i trädgårdarnas grönsaksland, växthus m.m. Ni kan ju själva räkna ut alla fördelar detta skulle ha. Om man (med en extra fläkt) trycker ut rökgaserna på 2-3 meters djup och med en lös/lucker matjord ovanpå så skulle mycket CO2 och alla fasta partiklar och skadliga gaser filtreras och lösas i jorden och bli till näring för det man odlar. Värmen i rökgaserna skulle också komma jorden tillgodo så att odlingssäsongen förlängs. Hade jag bott i ett hus med olja eller vedeldning hade detta varit verklighet för länge sedan. Vem blir först att nappa på detta vi eller amerikanarna?
    🙂

  18. För den som vill veta mer om jordisering och alla dess fördelar så är jag på Öland och skördefesten lördagen den 26 sept. Och som vanligt är jag på Solberga gård i samband med Swedish Open dvs svenska mästerskapet i tyngst pumpa och demonstrerar jordiseringsmetoden. Gissa om dom som alltid vinner jordiserar? 🙂 Här kan ni kolla in 2006 års 541-kilospumpa: http://www.bigpumpkins.com/Diary/DiaryViewOne.asp?eid=57250
    Ni som komposterar och ytgödslar behöver inte ens fundera på att få sådana skörderesultat.

  19. Anders L

    Gunnar L,
     
    ”Problemet är att fattigdom mäts rellativt… hel sjukt anser jag.”
    Det är dock ett mycket välbelagt psykologiskt faktum att människan fungerar så. Säg att det finns 2 personer som utför samma jobb och tjänar, säg, 20 000, men att den ena ett år får 200 kr mer i månaden så kommer den andra att känna sig fruktansvärt orättvist behandlad och gräma sig i åratal, medan den som fick de 200 är glad en eftermiddag och sedan inte tänker mer på saken. Det är därför som alla dessa förslag som nu kommer att man på olika godtyckliga grunder skall belöna ”duktiga” individer särskilt, snarare sänker produktiviteten än höjer den. Om man inte har objektiva mätetal (som man kan ha för säljare, t ex) så kommer de ”individuella” lönerna att skapa fler missnöjda än nöjda medarbetare. Men individuella löner är tidens credo, och de flesta löntagare tycks ju tro att arbetsgivarna vill ha individuell lönesättning för att få förmånen att sätta så höga löner som möjligt i företaget…

  20. Labbibia

    Anders L
    Varför tror du att arbetsgivarna vill ha  individuell lönesättning? Det är ju för övrigt redan verklighet, och har varit så i många år.

  21. tty

    ”Jo, när detta blir uppenbart om några år visar det sig att det inte har hänt något med klimatet som kan hänföras till koldoxideffekter, det kan t.o.m ha blivit kallare trots ökad koldioxidhalt. Därför kan ransoneringen tas bort.”
    Och det tror du på allvar? I det här landet tas inga onödiga regleringar bort förrän politikerna tvingas till det. Tänk på valutaregleringen som infördes 1939 och borde ha tagits bort 1945. Det dröjde till 1985 då den tekniska utvecklingen (t ex kreditkort) i praktiken gjort den omöjlig att upprätthålla innan den togs bort.

  22. Kjell_A Jönsson

    Kjell-A Jönsson
    Tillåt mig att påminna om att det inom den nuvarande regeringen (finansdepartementet) på fullt allvar diskuteras att alla svenska medborgare skall förses med en CO2-kvot på ett slags kreditkort, som skall registrera allt utnyttjande av varor och tjänster med debitering av CO2-utsläpp. Huruvida ”CO2-syndare” skall kunna avstängas från el, drivmedel, varmvatten och livsmedel är ännu oklart.
    Men stora skatteintäkter kan det bli och en enorm byråkrati som arbetslöshetsbekämpning.
    Kjell-A Jönsson

  23. Åke Rullgård

    Re #21:
    Nej, jag tror inte att ett ev. ransoneringssystem skulle tas bort i en hast varken i England eller här i Sverige. Man skulle säkert hitta på något annat att ta ut skatt på med hjälp av det införda kortsystemet. Men i vissa länder skulle ett system med ransoneringskort kanske kunna innebära att varje individ får ett personnummer, något som skulle vara till gagn för många samhällsfunktioner.

  24. L

    Självklart skulle CO2-skatter användas i all framtid när byråkratin väl är på plats. Se t ex på den tillfälliga omsättningsskatten sedan 50 år…

  25. Tege Tornvall

    Om vi med genmanipulation kunde standardisera alla människors format till ca 150 cm längd och 40-50 kg vikt, skulle vi i ett slag minska hela vår resursförbrukning med flera tiotal procent. Nu blir vi ju med ökande välstånd allt större och tyngre, tar allt större plats och förbrukar allt mer resurser. Kanske kunde vi pröva en nordkoreansk eller burmesisk (myanmarisk med deras nyspråk) modell med ransonering och halvsvält. En ädel uppoffring för ett ädelt mål!

  26. GunnarE

    #25
    Y-box, allright!

  27. En annan gammal idé och som jag heller inte hunnit utveckla, är att leda ner rökgaserna från olje- och vedeldade hus i trädgårdarnas grönsaksland, växthus m.m. Ni kan ju själva räkna ut alla fördelar detta skulle ha. Om man (med en extra fläkt) trycker ut rökgaserna på 2-3 meters djup och med en lös/lucker matjord ovanpå så skulle mycket CO2 och alla fasta partiklar och skadliga gaser filtreras och lösas i jorden och bli till näring för det man odlar. Värmen i rökgaserna skulle också komma jorden tillgodo så att odlingssäsongen förlängs. Hade jag bott i ett hus med olja eller vedeldning hade detta varit verklighet för länge sedan. Vem blir först att nappa på detta vi eller amerikanarna?
    🙂