Protester i Egypten en konsekvens av global uppvärmning

egypt
Jag bara satt och väntade på att detta skulle komma. Att något ljushuvud skulle komma fram till att upproret i Egypten och oron i övriga Mellanöstern beror på klimatförändring. Och visst hände det.
Läs denna artikel från Climate Progress. Där sägs det tydligt att oron i Mellanöstern har ett samband med stigande livsmedelspriser. Att priserna stiger är i sin tur en konsekvens av de många extrema väderhändelser som inträffat runt om i världen: bränder i Ryssland, kraftiga regn i Kanada, översvämningar i Pakistan och Queensland. Sen gör artikelförfattaren allt vad han kan för att finna en länk mellan extrema väderhändelser och klimatförändring. Ett antal prominenta forskare citeras, bl.a.:
Dr. Richard Somerville, en av de ledande författarna till IPCC:s senaste rapport: “Because the whole water cycle speeds up in a warming world, there’s more water in the atmosphere today than there was a few years ago on average, and you’re seeing a lot of that in the heavy rains and floods for example in Australia.”
Derek Arndt på NOAA: “We are measuring certain types of extreme events that we would expect to see more often in a warming world, and these are indeed increasing.”
Kevin Trenberth: “It’s not the right question to ask if this storm or that storm is due to global warming, or is it natural variability. Nowadays, there’s always an element of both.”
James Hansen: Would recent extreme “events have occurred if atmospheric carbon dioxide had remained at its pre-industrial level of 280 ppm?” The “appropriate answer” is “almost certainly not”.
Saken är alltså biff. Koldioxidutsläpp leder till global uppvärmning som leder till fler extrema väderhändelser som i sin tur får livsmedelspriserna att rusa i höjden och vips! vi har revolution i Egypten.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Rosenhane

  God morgon Maggie!
   
  Det beror säkert på klimatförändringarna att vi har en borgerlig alliansregering, att sossarna håller på att raderas ut, att SD kom in i riksdagen etc etc.
   
  Jag kommer osökt att tänka på den gamle boxaren Bosse Högberg som efter en neslig förlust analyserade matchen och sa –
  ” De e änna sykiskt”…
   
  Hade han levt och varit aktiv idag hade han garanterat skyllt på klimatförändringarna!
   
  En observation; senaste dagarna har jag noterat att flera personer gett uttryck för sin oro över ”vad som händer i atmosfären”.
  Vad exakt tror du att det är som händer där, kort? 😉
   
  Ha en skön dag!/LB
   
  PS Kan du inte förmå Herr Crusell att göra något åt den småttiga texten som blir i kommentarsrutan? Ibland är det svårt att se vad man skrivit. DS

 2. När folk revolterar så att diverse tyranner tvingas lämna ifrån sig makten och fly, är det någonting positivt. Fast de klimathotstroende ser alla förändringar som negativa. Allt ska vara som det ”alltid” har varit, trots att det inte alltid har varit så, annat än i de troendes fantasier. Det gäller vare sig det är klimat, politik eller något annat.

 3. M-17

  Men om det är klimatförändringarna som orsakar demokratirörelser i diktaturerna i mellan östern, så är väl klimatförändringarna något som är bra!
  Vi kanske ska åka ut o köra massvis med våra SUVar så kanske Kinas diktator också faller….

 4. M-17: Ja, och Nordkoreas!

 5. Lars L

  Då finns det alltså positiva effekter av klimatförändringen även på sydligarebreddgrader. Eller är diktaturerna i nord afrika en bra sak?

 6. För 30 år sedan hade vi diktaturer i Spanien, Portugal, Grekland, Östeuropa, Sydkorea, större delen av Latinamerika osv. Det är tydligen klimatförändringarna som har orsakat demokrativågen i världen. Att ingen kommit på det tidigare. Vi vet ju att en fjäril som fladdrar i Brasilien kan orsaka en tornado i Texas.

 7. Dan

  Nu är det ju så att demokrati är en del av klimat- och väderproblemen enligt FN: s genaralsäck.
  Blir vi bara av med demokratin så ordnar sig nog vädret.
  Miljövänliga hälsningar
  Dan

 8. Staffan D.

  AlGore säger på sin blogg att snöstormarna i USA beror på — den globala uppvärmningen, förstås.  Det har blivit jättemycket varmare nuförtiden, och alltså är luften fuktigare, och alltså blir det mycket värre stormar.  Sådetså.
  – Det här kommer fram som svar på en TV-fråga ”Varför har södra New York blivit som en tundra”.
  http://blog.algore.com/2011/02/an_answer_for_bill.html

 9. Inge

  Det sägs att det aldrig varit krig mellan två demokratier. Det är väl bra. Men vi får inte ha det bra, då kommer moralen in och pekar.

 10. Staffan D.

  En Youtube visar att snöbristen förr om åren också berodde på den globala uppvärmningen.  Och torkan se’n!  3min17sek om klimatet från senaten i Washington DC!  Flera talare!  Stor rädsla!
  http://www.youtube.com/watch?v=d70iXVN5EVM
  PS.  Drudge just nu:  ”THE TWO THOUSAND MILE STORM… — BLIZZARD HITS CHICAGO… — Rare Shutdown At O’Hare…  — 24+ INCHES…  — Illinois mobilizes national guard…  WATCHES/WARNINGS…”

 11. Helge

  Finns det någon medicinsk expert här på bloggen? Har en fundering, påverkar ökad koldioxidhalt hjärnans förmåga att tänka logiskt?

 12. Helge: Det har ju konstaterats att global uppvärmning leder till mindre hjärnor, så…

 13. Bim

  Maggie!
   global uppvärmning leder till mindre hjärnor
  Det är ju faktiskt sant.  Det  sin tur beror på hål i huvudet.

 14. Bim: 😀

 15. L

  Om det är stigande livsmedelspriser som ligger bakom revolterna, vilket innehåller en viss sanning, så behöver vi inte peka längre än till AGW-rörelsen och deras propaganda för att producera bränsle av grödor.
   
  Alltså är det inte den globala uppvärmningen, utan de som larmar om en hypotetisk uppvärmning som får ta på sig ansvaret, eller som vi ska tacka när diktaturerna faller.

 16. Toprunner

  Jag ser mer än gärna en likadan revolt i Sverige till följd av den katastrofala ”klimat”-politiken som driver folk till armod på grund av höga energipriser.
  En Maud Olofsson samt clownen Carlgren rullad i tjära och fjädrar skulle jag ställa upp på direkt, vi har mycket att lära av nordafrikaner och fransmän.

 17. Slabadang

  Vad ska dessa avdankade bedragare säga då?
  De är beredda att påstå vad som helst nu Sommerwill är en riktigt riktigt otäck intellektuellt ohederlig fan.
  http://abcnews.go.com/WNT/video/wild-weather-evidence-climate-change-winter-storm-global-warming-12612353
  Med Briffas italienska bokföring av trädringar.Manns hockeyklubba.Jones dleltande av mail.Hansens systematiska och talrika nedjusteringar av temphistoriken.Salingers bedrägeri med Nya Zeeländska temphistoriken.
  Det här är ett gäng rena bedragare och banditer.MSM tillhör samma maffia.

 18. Hans i Lund

  Den här artikeln i Aftonbladet är helt fantastisk: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8452116.ab
  Katastrofer beror på klimatförändringar. Sedan radar de upp tre jordskalv. Allra sist i artikeln sägs att jordskalv är inget människan kan påverka.
  Inge: vad jag förstår var Storbritannien och Finland formellt i krig med varandra under andra världskriget, men de hade inga aktiva krigshandlingar och det var ingen tvekan om var britternas sympatier låg när det gällde finnarnas kamp mot Sovjet.

 19. jag

  Hans i Lund: Ja den där Aftonbladetartikeln är kasst skriven.
  Apropå climateprogress-artikeln så är det väl inte så konstigt att koppla högre priser på fossila bränslen och extrema väderhändelser till matpriser?
  Om man sedan har synen att AGW leder till fler extrema väderhändelser, så är det inte orimligt att dra slutsatsen att AGW kan bidra till fler oroligheter, som t ex vad som händer just nu i Egypten. Tvivlar man på AGW så kan man förstås tvivla på sambandet, och där har TCS och climateprogress olika syn – men jag skulle säga att det är endast i denna syn skillnaden ligger, och inte att climateprogress argumentation är helt uppåt väggarna.
  Sedan pratar de ju inte om att det är den enda anledningen, vilket maggie vinklar det som när hon skriver ”beror på klimatförändring”.
  Sedan verkar folk tro att man, om man tror det kan tänkas finnas ett samband, automatiskt anser att revolutionen i Egypten är dålig. Jag ser inte att det sägs i artikeln.. har jag missat nåt? Självklart kan klimatförändringar bidra till både dåliga och bra saker. 

 20. sign ’jag’
  Att försöka koppla ihop politiska skeenden med klimatförändringar är bara ytterligare ett exempel på hur urbota korkad denna hysteri har blivit.
  Några mätbara antropogena klimatförändringar existerar ju öht inte (dem det pratas om påstås komma i framtiden) och de klimatförändringar som alltid har funnits har varit helt jämförbara med vad som kan ses idag.
  Att gissa att en viss liten och nylig sådan inte skulle varit naturlig (AGW-hypotesen) och kausalt vållat diverse händelser är totalt strunt.
  Väder och efterfrågan har alltid påverkat matpriser mm. Och krig samt idiotisk politik likaså. Men det är inte klimatförändringar som vållat den dårskap som vi nu kan åse iom klimathysterin. Det är dårskapen som är antropogen, och det är den helt oberoende av klimatet …

 21. tty

  Staffan D #10
   
  ”Rare Shutdown At O’Hare”
  Uppenbarligen har vederbörande aldrig försökt flyga via O’Hare vintertid.

 22. Col

  Är det någon här som inte tror att prisinflation på basvaror som mat samt  kraftigt minskad export av olja är orsaken till upproret i Egypten?

 23. Col #22
  ”Är det någon här som inte tror att prisinflation på basvaror som mat samt  kraftigt minskad export av olja är orsaken till upproret i Egypten?”

  Bra fråga, men jag förstår att den var ironisk.
  Men jag kan berätta att jag är en som inte för ett ögonblick tror på att det beror på klimatet, livsmedelspriser eller minskad export av olja…

 24. L

  OK Uffeb, vi väntar med spänning på vad du tror att det beror på..?

 25. jag

  Jonas N:
  1) Klimatförändringar kopplas emellanåt, vad jag förstått det som (men jag är ingen historiker), ihop med historisk politisk utveckling – är det konstigt att storskaliga förändringar av väder över tid påverkar samhällelig politisk utveckling?
  2) Det bottnar alltså i olika syn på AGW, inget annat. Ponera ett scenario där du tror allvarlig AGW är sann och du tror att det redan nu leder till fler extrema väderhändelser (vilket artikelförfattaren verkar övertygad om) – skulle du i så fall fortfarande hävda att AGW har en insignifikativ påverkan på matpriset?
  Två frågor. Är någon oklar så förklarar jag gärna utförligare.

 26. jag

  Uffeb: Det kanske inte, i grunden, beror på de faktorerna du radar upp – men kan de inte vara utlösande faktorer (tillsammans med andra tillfälligheter som inträffat samtidigt)?
  Själv har jag ingen uppfattning, men jag ser det inte som otroligt att matpriser haft viss påverkan.

 27. Iven

  Uffeb # 23
  Det vore intressant att höra Din uppfattning om händelserna i Egypten, eftersom det finns skäl att förmoda att du har rätt så initierad information, eller är det känsligt läge för den eventuella källan?                                                                                                                                                                                                                                                                           

 28. Iven #27
  ”Eventuell källa”?
  Jag är mindre insatt (men mer insatt än många – tror jag) och vill inte i korta ord försöka referera vad han kan eller tycker.
  Källan finns att lyssna på här. Börjar med en telefonintervju med någon annan, men därefter är Per i studion:
  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2879486&codingformat=.m4a&metafile=asx

 29. jag #26
  Jo det är lätt att tro att 80 miljoner människor i en polisstat där politiska partier varit förbjudna i decennier plötsligt börjar klaga på matpriser… om man inte intresserat sig för vad som hänt där borta.
  Och hur törs dom? Kan man undra…
  Troligen beror det på att Internet och bloggar som den här har gjort att många har kunnat berätta hur det fungerat i Egypten.
  När blogare sköts till döds eller fängslades så började det spridas mer information. Det är några år sedan, men det har fortsatt.
  När folk började visa sig ute på gatorna så stängde regeringen av Internet och begränsade mobiltelefonerandet.
  Om du är intresserad av mer om bakgrund, orsaker och skeenden i Egypten så måste du vara nyfiket och skeptiskt intresserad.
  Och det kan man inte kräva av alla i alla hörn av det runda klotet.
  Men det handlar nu om ett mycket trickigt förhållande mellan USA och våra gemensamma intressen i Mellanöstern.
  Trots att det egentligen borde handla om det Egyptiska folkets fredliga, men bestämda krav på demokrati.

 30. … ursäkta mitt inhopp om Egypten, men det var nog maggie som började genom att sprida nonsens om det som händer där borta.
  Även om maggies syfte nog var att berätta om hur mycket nonsens det skrivs om klimatet…

 31. Iven

  Uffeb # 28
  Tack för länken.
  Ibland halkar man in i debatten på ett bananskal.
  Visste från tidigare inlägg att du kan Egypten.
  När det hettar till i den regionen, får man kanske vara försiktig med sina kommentarer, för att inte bli feltolkat.
  Därför min parantes om källan.
  Men – som du påpekar helt rätt: Tråden handlar ju mera om
  missbruket av kopplingen av allt som händer till klimatet…:-)

 32. jag

  Uffeb: Jag har iofs inte svårt att se att matpriser kan bidra till att utlösa oroligheter, även i polisstater. Folk som inte har råd med mat tenderar att bli hungriga, och får man inte sin hunger stillad är det lätt att bli irriterad… folk kanske står ut i polisstater så länge de får mat på borden, har någonstans att bo, har något att göra och får vara med sina nära och kära… rycks än av dessa förutsättningar bort kan det hända saker, tror jag. Men som sagt, jag är inte insatt just i läget i Egypten (trots att jag är nyfiken). Sedan tror även jag att kommunikationsmöjligheter (internet, mobiler) nåt en kritisk nivå, där information sprids fort, tankar utbyts och det inte går att centralt kväva informationsflödet när det passar. Det finns troligen ingen enkel förklaring till det som händer i Egypten.

 33. jag

  rättningar:
  *…rycks EN av dessa förutsättningar bort…
  * …NÅTT en kritisk nivå, där information…

 34. Iven #31
  Jo du har rätt. Min son var mycket ovillig till att jag ibland ville blogga om sonens upplevelser.
  Men nu när han är ute själv i både TV och radio så tarjag mig friheten att länka.
  jag #32
  Det finns nog en enkel förklaring till varför folket har tröttnat.
  Men det finns inget enkelt svar på hur det ska utvecklas… 

 35. Iven

  Uffeb #34.
  ”Det finns inget enkelt svar på hur det ska utvecklas…”
  Jag delar din skepsis. Tyvärr finns det vissa
  ”olycksbådande” inslag i den aktuella situationen, 
  Det är ju inte helt problemfritt nu, eftersom en naturlig opposition har kvävts (utplånats) under en mångårig diktatur.
  Folket behöver ett demokratiskt alternativ.
  Vi kan bara hoppas, att inte andra ”mörka” krafter passar på och tar hand om revolutionen…  

 36. Iven #35
  Ja låt oss hoppas att det här kan spilla över på ett bra sätt till exempelvis Iran. Som hoppas på motsatsen, men där har dom nog missat vad som pågår…
  … men nu tycker jag att vi avslutar den diskussionen här.
  Även om den är mer intressant än diverse temperaturer och isbjörnar.

 37. Kjell-A Jönsson

  Med risk för att bli tjatig!
  Hur kan man få ledande politiker att fatta att varmare klimat och mer CO2 i astmosfären ökar tillväxten i all vegetation, i livsmedelsgrödor såväl som i skogsplanteringar. Och hur skall dessa makthavare förmås att besinna  att om jordens medeltemperatur stiger så ökar avdunstningen från hav, sjöar och vattendrag.  Det betyder att mer sötvatten kommer in i vattnets kretslopp.
  Vatten, värme och CO2 är avgörande faktorer också för produktionen av livsmedelsgödor.  Mycket mer mark att odla upp finns inte i världen.  Det gäller således att motverka livsmedelsbristen i världen genom att höja avkastningen  av livsmedelsgrödorna.
  AGW-teorierna är ur agrar synvinkel ologiska och kontraproduktiva.
  Kjell-A  Jönsson

 38. … tillägg #36
  Och gratis energi (eller billigare) till folket i alla hörn av världen.
  För att nämna annat nonsens som ibland har varit på tapeten här…

 39. Rosenhane

  Det här blir ju bara bättre och bättre.
   
  Nu har Maggies blogg begåvats med en egyptenexpert från idrefjällen som tycks sitta inne med lösningen på hela mellanösternproblematiken!
   
  Grattis, medborgare och medbloggare, kannstöperiet går på högvarv!

 40. Rosenhane #39
  Vi lägger ner det projektet. Som jag föreslog redan i #36.
  Att skämta vidare om eländet är OK för min del. Men skyll inte på mig. Det var maggie som startade tråden.

 41. … forts #40
  … att diskutera vad som händer i Egypten är för mig lika inspirerande som att diskutera hur glaciärer smälter med en som fryser och att har is på garageuppfarten… 🙂

 42. ,, blev ett att för mycket där…
  en som fryser och har is på garageuppfarten skulle det vara

 43. Rosenhane

  Uffe
   
  Maggie har startat trådar här i 3 år. Och du resonerar som en  förvuxen 3-åring.
  Det börjar verka numerologi, banne mig!

 44. Rosenhane #43
  Jag har nog läst här i minst 2 år. Borjade alltså i lte väl unga år kanske, men man lär sig mer och mer om man är skeptisk.

 45. Dessa antydningar och selektiva tankar ihopkopplingar till dagens
  verklighet,sammanblandar orsak och verkan,ger en falsk bild för
  det vanliga folket och skapar mer förvirring istället.
  Jag uppfattar Maggies inlägg som ironi,bra ironi behövs,det  vidgar
  människans medvetande,ironin är så tydlig i sin avsikt.
  Men det kommer säkert andra kommentarer i andra bloggar om detta.
  ALI.K.
   

 46. Nu börjar jag förstå varför UffeB:s franska nerver börrjade vibrera. Han tålde inte att en ”publikt korrekt” gycklare som jag hade fräckheten att skämtsamt avbilda egyptier som man gjorde förr. Detta  var populism och min ”enkla syn på kompicerade värden” som du skrev i ditt mail som du ännu inte preciserat närmnare trots mina påstötningar.
  Här kan du få en vits på ”komlicerade Värden” om du förstår den:
  Folk som gör fel val får inga fler val…

 47. kalle Strokirk #46
  Det har hänt mycket på 2000 år i världen, inte bara i Egypten.
  Det måste var fel på din mailbox eftersom jag skickat förtydliganden som du påstår att du inte fått. Men när du svarar så är mitt ursprungliga mail kvar under ditt svar…
  Men jag hör av mig via mail. ”Komplicerade värden”, var det jag som stavade fel, eller var det du? Komplicerad värld menade jag…
  Vi hörs via mail.

 48. kalle strokirk #48
  Den adressen är utgången. Använd den vi har använt när vi haft kontakt de senaste veckorna.
  Och varför du vill publicera min gamla mailadress här fattar jag inte riktigt.

 49. Kalle Strokirk #48
  Min mailadress ar maggie, du också, men att få den spridd på nätet på det sätt du försökte med nyss är inte roligt.
  Hoppas att maggie griper in om det upprepas.

 50. har maggie…

 51. Jag skrev den eftersom den andra inte tycks fungera.  Om du inte ville ha den publicerad här så ber jag om ursäkt men eftersom du har en offentlig hemsida som du länkat till härifrån där man ser vad du heter, genom din sons efternamn och var du bor så förstår jag inte vad som är så hemligt.
  Själv kör jag med öppna kort.
  Nu har jag iallafall fått svar av dig
  Det var tunnare och futtigare än jag trodde och jag har svarat.
  Hoppas du har bättre på fötterna i framtiden så vi slipper sådan här kontroverser.

 52. Jag skickade detta för att den andra adressen inte fungerade. Om du inte ville ha den publícerad ber jag om ursäkt men eftersom du har en hemsida där du publicerar namnet på din son och din hemort vilket gör dig mycket offentlig så uppfattade jag dig inte som så hemlig.
  Själv kör jag med öppna kort.
  Nu har jag dock fått ditt svar som var ganska futtigt och egentligen var det inget att strida om då du inte hade någon vettig kritik utan mera puritanskt gnäll.
  Så nu kan vi avsluta debatten med hopp om mer konstruktivare kritik nästa gång.

 53. kalle: Du har inte alls blivit avstängd, bara fastnat i spammen. Jag tog dock bort mailadressen till Uffeb, eftersom bara personen som äger mailadressen har rätt att lämna ut den. Det är väl inte mer än rimligt?

  Mannen du är ute efter på YA heter Ola Tedin.

 54. Kalle #52
  Jag är som du sett inte hemlig på minsta sätt.
  Men att publicera andras mailadresser i bloggar är inte så kul.
  Det kan resultera i onödigt spammande om inte annat.

 55. UffeB
  Nej, de ska inte få spamma mot oss.
  Låt oss debattera och filsofera över alltings
  djävulskap och eventuella  hoppfullhet.