Poletten trillar ner

Först nu reagerar Miljöaktuellt m.fl. på det klimatutspel som Kina gjorde förra veckan. I ett officiellt uttalande lovade kineserna att de skulle minska sin ”kolintensitet” med 40-45 procent fram till 2020. Det kan dock innebära en rejäl ökning av de verkliga koldioxidutsläppen, skriver nu Miljöaktuellt. I Kinas fall kan ökningen bli så hög som 80 procent om man ser till landets tillväxttakt. Vad trodde ni egentligen? Att Kina snällt och fogligt skulle lägga sig ner och spela död?
Och passar inte detta förslag så kommer Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika att gemensamt vandra ut från COP15. Det är verkligen dags för Sverige och resten av Europa att inse att våra glansdagar är förbi.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Anders L

  http://www.nytimes.com/2009/12/02/science/earth/02iht-euclimate.html?_r=1&adxnnl=1&hpw=&adxnnlx=1259784048-cfGUAb88DlAl7eudun/PHA

 2. pekke

  Japp !
  EU:s ledare och vi med dem är dom som får sitta i hörnet med dumstruten på medans resten av världen kör över oss !

 3. Lars Bern

  Vi svenskar saknar självinsikt.  Vi har minst ett dussin svenska företag  och lika många idrottsstjärnor som är mer välkända. Om man säger att de kommer från landet Sverige så har folk ingen aning om vad eller var det är. I bästa fall gissar man på Schweiz.
  Och vi tror oss kunna vara ett föredöme för resten av världen?

 4. Jonas B

  Jo, nog verkar poletten ha trillat ner alltid:
   ”Att räkna kolintensitet bygger på att man dividerar de verkliga koldioxidutsläppen med BNP”.
  Om jag inte minns fel var det Maggie som berättade det här för Miljöaktuellts chefredaktör Mikael Salo för drygt en vecka sedan :=)

 5. ThomasJ

  Lars B#3:”Vi svenskar saknar självinsikt.”  Är det en fråga som kommer upp till debatt på annonserade IVA-hearing? Vad vore att slå en fundering kring uttrycket: ” die dummen Schweden ” vid samma tillfälle..? 😉
   
  Mvh/TJ

 6. Labbibia

  Klockrent Maggie.
  Och det som smärtar djupast är att hela mediaetablissemanget och våra politiker, från vänster till höger, fånigt lallande om att ”rädda” planeten leder oss rakt i fördärvet.  

 7. Björn

  Med Climategate i bakhuvudet är det politiskt självmord att tänka sig ett långtgående klimatavtal. Tiden mellan mötet i Köpenhamn och släppet av CRU-mailen är för kort för att en fullständig analys av dess innehåll skall ha hunnits med. Reaktionerna kommer vartefter, förhoppningsvis i form av ytterligare avhopp från CRU och IPCC och ännu bättre, erkännanden. Vilka länder vill frivilligt subventionera Indiens och Kinas teknikutveckling som i förlängningen kan rucka på världens maktcentra? Vem kommer överhuvudtaget att vilja spendera en enda krona på klimatåtgärder om det visar sig att IPCC har bedragit världen? Vi kan bara sitta på första parkett och titta på spektaklet, för det som sker på scenen är aktörernas rollspel.
   
   

 8. Jan

  #3 Lars Bern
  Och vi tror oss kunna vara ett föredöme för resten av världen?

  Jag ser inget förvånande i att det finns många godtrogna som tror av vi kan bli ett föredöme som resten av världen kommer att följa.  Det förvånande som verkligen är oroande är att man kan vara så godtrogen men ändå uppnå ledande positioner i nationellt beslutande organ.

 9. Torsten Wedin

  Lars Bern #3:
  Vet du att det blir en debatt om ”klimathotet” i Västerås 13 januari 2010?  Via kontakter har jag fått Fred Goldberg att ställa upp på min sida. Men det har fått Svante Axelsson och Lars Wiegert att tacka nej. De vågar inte ställa upp mot Fred Goldberg. Det skulle vara kul om du vore med i publiken. Du har ju gjort framträdanden med bravur (enligt mitt tycke) i massmedia. Och din och Maggies bok är ju otroligt bra. Och om Fred skulle få oväntade förhinder skulle jag  vilja att du, eller Maggie (hon är också otroligt bra)  representerar ”mig” i denna debatt. Hör gärna av dig till
  mail (snabela) torstenwedin (punkt) se.

 10. Bjan

  En bra sammanfattning kring klimatdilemmat för Obama i tunga Forbes;  http://www.forbes.com/2009/12/01/climategate-scandal-science-obama-opinions-columnists-shikha-dalmia.html

 11. Kristian Grönqvist

  Det är ännu mer förvånande att tro att folk är så godtrogna att de ännu hellre skulle lyssna på Er.

 12. Kristian G
  Du är ju modig som iaf vågar skriva här, jag vet inte om du läser så mycket. Att döma av vad du skriver verkar du ju inte vara så ’drabbad’ iaf …

 13. The Climate scam: för dig som hellre tänker själv ???
   
  Nu har jag suttit här och tänkt själv i en kvart,,på isflak och olja ochväxthuseffekt.
  Jag har nu när jag suttit här själv och tänkt inte kommit fram till något så jag får ta och lyssna/läsa vad andra tänker. Jag tänkte då på dig och på vad dina kunskaper om ämnet kommer ifrån. Hittade din presentation och blev milt sagt förvånad. Där stod följande :  Psykologi/Juridik och statistik/reklam och marknadsföring. Jag undrar vad din kunskap om scam bygger på,,,kanske du tänkt själv,,,och givit dig svaren själv,,,,utan att lyssna på någon annan,,,utan att öppna ögonen för världen omkring dig.
  Här kommer ett påstående/fråga: Du parkerar en bil i ett garage och stänger dörren och låter motorn stå på. Blir det:
  A) Sämre miljö/kvalitet/högre temperatur på luften ?
  B) Bättre miljö/kvalite/lägre temperatur på luften ?
  C) Vet inte
  D) Man kan inte vara så säker, det är nog en scam 😉
   
  Det roliga är att du inte är så gammal så du kommer ju att få uppleva det riktiga svaret och du kommer fundera över varför du kunde vara så blind. Du vill inte se det som kan vara jobbigt precis som alla människor som gick förbi damen som förr i tiden satt i gången på Centralen och spelade klarinett,,om du såg henne skulle du istället för att ge henne en peng och tycka synd om henne låta ditt samvete intala dig att hon nog bara var en excentrisk miljonär som satt där för nöjes skull.
  Jag hoppas att jag har fel och att växthuseffekten verkligen bara är ett hoax för allas vår skull.
   
  vi får se om 20 år.

 14. Johan: Jag tror att du blandar ihop kolmonoxid och koldioxid.

 15. Håkan Bergman

  Johan # 13
  Ja du Johan, damen som spelade klarinett på Centralen och många andra original kommer jag väl ihåg efter över 30 års jobb på Centralen. Visste du att hon faktiskt inte alls var den hon tycktes vara, hon var gift och bodde med sin man i en liten villa i Enskede. Klarinettspelandet var bara en form av dagligt jobb för henne: En dag i senare hälften av 90-talet, vill jag minnas, så var hon bara borta. Förklaringen kom en tid senare i Metro, som hade ett reportage om henne med en intervju, hon hade fyllt 65 och gått i pension från klarinettspelandet. Jag minns att det gick rykten om att hon var miljonär och bodde i Täby, men riktigt så bra var det inte.

 16. Maggie #14
  Nix pix, jag menar bara att vi kan se hela jordklotets atmosfär som ett stort slutet rum och alla våra bilar/industrier/flygplan/fartyg som utsläppskällor. En mellanvariant av garaget och jorden är ju Biosfär 2 som är ett bra exempel på att man inte fullt ut förstår alla sammanhang. När det blir som med biosfär 2 på jordklotet så finns det ingen dörr att kliva ut genom ;-). Du kan läsa om det här: http:/b2science.org/
  Dom lärde sig ju en hel del bra saker men det gav ju inte mycket hopp om att vi skulle kunna bosätta os i rymden tyvärr.

 17. Olaus Petri

  Johan, du verkar ha stängt dörren och satt på motorn innan du skrev inlägget.
   
  Men jag uppfattade ditt rop på hjälp. Jag har ringt 112! 😉

 18. Johan

  Hej Maggie!
  Jag ser att det har dykt upp ytterligare en Johan (#13 och16)bland kommentarerna.
  Jag kommenterar inte så ofta men vill inte heller byta signatur. Kan jag vänligen be nya Johan göra ett tillägg eller ändra sin signatur?
  Tack
   
   

 19. Nu har jag gjort ett tillägg trots att motorn går för fullt i mitt stängda garage 😉
  Olaus Petri: Det är märkligt att alla som inte är öppna för att människan kanske påverkar miljön alltid kommer med putslustiga inlägg. ”Dom dumma är tvärsäkra och dom kunniga fulla av tvivel” (det var väl Olaus Petri den äldre som myntade det uttrycket eller kanske var det Rousseau.