Polen gör uppror mot EU

kol
Polackerna är ett stolt och rebelliskt folk. Genom århundradenas lopp har de lärt sig att inte lita på andra och kämpa för att kunna stå på egna ben. Idag är det faktiskt 25 år sen Lech Walesa fick Nobels fredpris. Det senaste utspelet från Polens sida är att man genom ett veto avser att förhindra införande av en ny klimatöverenskommelse inom EU.
Polackerna är rädda att den planerade auktioneringen av utsläppsrätter inom Europa kommer att leda till att de forna öststaterna tvingas stänga ner sina smutsiga kolkraftverk och i stället köpa naturgas från Ryssland, skriver brittiska Telegraph. Då jag själv har rötter i Polen vet jag att polackerna hellre dör än sätter sig i ett beroendeförhållande till ”Ryssen”.
På sin sida har Polen hittills lyckats samla fem andra nationer: Ungern, Slovakien, Rumänien, Bulgarien och, kanske något förvånansvärt, Grekland.
Det handlar egentligen inte om att man motsätter sig åtgärder som kan förbättra miljön, utan om att man behålla sin konkurrensförmåga. Enligt den polska tidningen Gazeta Wyborcza fruktar man i Polen att det föreslagna auktionssystemet för utsläppsrätter skulle kunna leda till att de polska elpriserna stiger med 90 till 110 procent. Polen har Europas största kolreserver och drygt 100.000 människor arbetar inom gruvindustrin (enligt ZZG, Polens gruvarbetarfack). Inte underligt att man motsätter sig åtgärder som tvingar kolkraftverken att bomma igen. Framför allt med tanke på att den polska gruvindustrin redan nu har det kämpigt ekonomiskt sett.
Tyskland har fördömt polackernas rebelliska initiativ. Renate Künast, ordförande för det tyska miljöpartiet, menar att Östeuropa inte behöver kol, utan att man snarast bör gå över till förnybara bränslen, framför allt biogas. Polens utspel kommer nämligen ganska olägligt för EU. I början på december anordnar FN nämligen ett stort klimatmöte i just polska Poznan, ett möte som ingår i förberedelserna för Köpenhamn 2009. Om man innan dess hade kunnat enas om ett europeiskt åtgärdspaket skulle EU fortfarande framstå som ledande inom utsläppsreglering. EU:s miljöråd träffas i Luxemburg den 20 oktober. Det är då förslagets fortsatta öde avgörs.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Polackerna är i gott sällskap av bl a Indiens regering (där bla IPCC ordförande ingår), flera starka röster i Afrika, tunga röster i Rysslands vetenskapsakademi och sannolikt Kina mera i det tysta.

  2. pekke

    Kina är inte så tysta heller :
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601080&sid=aX_2o_WCM4uU&refer=asia
    Blir väl snart bara en liten nation i det kalla norden som skall rädda klimatet !
    Fortsätt med din lättlästa blogg Maggie för oss som inte
    är vetenskapliga genier.

  3. Gunnar Littmarck

    Om polackerna snabbt vill öka sin ekonomsika styrka, borde de starta med tillverkning av ”flytande kol”, skita i Von oben direktiv, från dubbelmoralens häxmästare i Bryssel.
    Surfa lite på syntetic fuel och liknande, så ser du snabbt hur Polen kan konkurera med både Norge och Ryssland.
    Jag tror inte att Bryssel klarar av sanktionera, då det allt kallare klimatet och minskad ekonomisk utveckling, flyttar allt fler i befolkningen från tro till, skeptisk kunskap.
    Vad tror du Mats?
    Skulle Eu klara av att hindra Polen?
    Innerst inne blev de ju glada att slippa betala för Polens relativa fattigdom.

  4. Pietr

    Polen är sannerligen ett föregångsland i många avseenden. Abort är en liknande fråga där Polens invånare visar ett ”stolt och rebelliskt” ställningstagande inför.