Permafrosten är permanent

I takt med att den arktiska havsisen har minskat kom farhågorna om att även permafrosten i Arktis skulle ge vika och att marken därmed skulle släppa ut sitt lager av koldioxid.
Räds dock icke längre. En grupp kanadensiska forskare har nämligen upptäckt att permafrosten förtjänar sitt namn.

In theory, vast quantities of frozen methane in permafrost could potentially hydrate, releasing even more carbon than is freed by today’s burning of fossil fuels. There is as much as 950 billion tons of carbon stored in the soil’s organic matter, much of it long-dead vegetation.

That concern is tempered by the recent study, which ”highlights the resilience of permafrost to past warmer climate,” Froese and colleagues wrote in the Science preview of the study to published this week. The findings suggest ”that permafrost and associated carbon reservoirs that are more than a few meters below the surface may be more stable than previously thought.”

Även Volker Rachold, vd för International Arctic Science Committee i Stockholm håller med om att permafrosten är mycket mer beständig än havsisen. IASC har en tämligen anonym hemsida så det går tyvärr inte att utröna om de får sponsring av Exxon.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Claudius

  Apropå detta, chefsekonomen i Svenskt Näringsliv, Stefan Fölster, har just utkommit med en bok ”Farväl till världsundergången”. Jag hörde ett kort snack om denna i radion i morse, Fölster verkar stå nånstans mitt emellan Goristerna och oss som brukar skriva på denna sida.

 2. Mats Frick

  Bra tips Claudius. Det behövs mer perspektiv på den svenska situationen.

 3. Thomas

  Från artikeln som Maggie länkar till:
  ””Melting permafrost is a wild card in climate change,” Rachold said.”

 4. Lars

  Ett visst stöd för teorin som jag tidigare förde fram, en viss temperaturökning ökar djupet på avsmältningen en viss bit men sen är det stopp. Tydligen så räcker inte temperaturökningen som genereras av ett utläckage av växthusgaser ner till ett visst djup till för att skapa en positiv återkoppling.

 5. karlsson

  ”Utsläpp” av gas fungera inte på samma vis som utsläpp av färg. Om man häller ut 1 kg CO2 så finns det inte i rummet på samma vis som 1kg färg. Gasen är löslig i vatten och absoberas av vatten. 
  ”Haven ackumulerar koldioxid och ackumulerad mängd CO2 bestäms av vattentemperaturen. Ju kallare haven är desto mer CO2 kan de lösa” . Det är som när du kokar vatten. Det är först när värme tillförs som vattnet blir varmt och vattenånga bildas. Henrys lag reglerar hur gaser förhåller sig till omvärlden. Citat från en som skriver bra kring detta http://www.klimatbalans.info/