PATRIK ENGELLAU: Is the science settled?

klimatsamtal

Den allmänna meningen så som den uttolkas av Sveriges Television och Greta Thunberg är att världens samlade miljö- och klimatforskare numera är eniga inte bara om vad som fattas jorden utan också precis vilka åtgärder som bör sättas in för att vrida allt rätt igen.

Det där stämmer inte med mina begränsade erfarenheter av hur framstående forskare i ärendet brukar låta. För att diskutera frågan bjöd jag in några av Sveriges främsta miljö- och klimatexperter till en diskussion (i huvudsak dem emellan). Resultatet i form av en timmes diskussion kommer här.

Kanalen Frihetsnytt var vänlig att ställa upp med teknik och en programansvarig vilket vi tackar för.

Se samtalet på YouTube nedan:

Från Det Goda Samhället https://detgodasamhallet.com/2023/09/04/patrik-engellau-is-the-science-settled/

Patrik Engellau

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  Lägg till Sveriges radio i texten. De är lika tvärsäkra. Första klimatrepporter Kristola bredde ut sig idag på morgonen. Förutom en underlig vinkling med stor omsorg för tennismiljonärerna på ATP-touren så sade hon rakt ut att de som vädrar sin misstro mot budskapen om klimatkatastrofen kommer att stoppa sina föräldrar i en förtida grav. Efter en plågsam död.
  Jag tänker på det gamla skämtet om talare som även läste upp talnoterna i sitt manus, ”argumenten svaga i detta stycket, höj rösten”

 2. Petter F

  Om numerären hos solbejakarna spelar någon roll så har Petition Project: 31,487 American scientists have signed this petition, including 9,029 with PhDs

 3. Lasse

  Tack Patrik E
  Får återkomma efter lyssningen.
  Men-Vi vet att frågan är styrd av annat än fri forskning.
  Åtskilliga tecken på manipulation av data samt ensidig mediebevakning har lett till att alla med avvikande syn i frågan betraktas med misstro.
  Frågan om molnens inverkan är ett tydligt exempel på detta.
  http://notrickszone.com/
  Willis E har en artikel om detta som han har svårt att få publicerad. Moln kyler där det är varmt, mer ju varmare det blir.
  Alarmister gillar inte att falsklarmen skall synas 😉

  Lite om hur extremväder behandlas av media:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/07/propaganda-telephone-game/

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Snillen spekulerar på riktigt!
  SVTs representant som under Kristallengalan höll ett försvarstal för SVT och hävdade att kanalen var objektiv bör ha fått tidernas käftsmäll om hon förstod. Enfaldernas enfald!
  Men här på 51 minuter serverades den mångfald av klokskap som skulle kunna ruska om och väcka stora och små för att ställa om och rädda Sverige.
  För nu är det bråttom – på riktigt. Och TACK!

 5. Sören G

  Postnord klara inte klimatmålen enligt nyheterna. Man har förstått på Postnord att elen inte kommer att räcka till för att ladda bilarna och därför kan man inte satsa på elbilar.

 6. BG

  Detta kom nyss från Roger Pielke Jr.

  ”The Coming Revolution in Climate Research
  Get ready, everything is going to change.

  Long time readers here will be well aware of the problem of outdated scenarios that underpin climate research and the assessments of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). The climate community is at long last coming to grips with this problem. The solutions, which are only just now emerging, will revolutionize climate research and policy.

  https://rogerpielkejr.substack.com/p/the-coming-revolution-in-climate?r=kv2e8&utm_source=substack&utm_medium=email

 7. Jan Ågersten

  Problemen som tas upp i inslaget är egentligen ingenting nytt för den äldre generationen. Media i allmänhet och Public-Service i synnerhet har så länge jag kan minnas vinklat informationsflödet utifrån journalisternas personliga övertygelse.

  Jag minns i slutet av 70 talet när miljöaktivister blockerade Daghammarsköldsleden i Göteborg i protest mot bilarnas avgaser. Björn Gillberg drev frågan om avgasrening där han ville att vi skulle införa motsvarande regler som USA. Under ett par minuter fick han redogöra för sin ståndpunkt men miljöaktivisterna fick återkommande uppmärksamhet med sitt budskap om att de inte ville ha bilar över huvud taget.

  Likaså var det med kärnkraftsdebatten där kärnfysiker behandlades som något katten släpat in. De som raljerade över kärnkraften och beskrev hur farlig den var utifrån händelsen i Harrisburg samt även bomben över Hiroshima fick fritt spelrum.

  Debatten om mediakulturen är definitivt inte överdriven utan den behövs då allmänheten är svältfödd på en mer nyanserad bild av verkligheten. Att miljö och klimat alarmismens protester mot planetens geologiska o biologiska samt klimatets dynamik får inte stå oemotsagd. Det är en slags miljökonservatism där ingenting får förändras och kritiseras.

 8. Phabster

  Och vindkraften fortsätter att gå från klarhet till klarhet.

  https://www.energinyheter.se/20230907/29896/ledare-vattenfalls-senaste-fiasko-hade-lite-own-wallet-approach-hjalpt

 9. Björn

  Kanske det bästa, klokaste och trovärdigaste som har sagts i klimatfrågan! Hur är det möjligt att vi med denna intellektuella insikt som här har framförts, har som nation hamnat i ett antiintellektuellt bakvatten? Fortsätter detta går vi mot en nationell frihetlig och ekonomisk krasch.

 10. iah

  österrikiska skidorten hintertux och zermatt och sass-fee i schweiz samt italienska skidorten passp stelvio har vait öppna i sommar. augusti frost i michigan -1. las lenas argentina 360 cm snö på en gång. ruapeu resort på nya zeeland 250 cm snö i år. sestriere första snön i augusti på tio år. extrem kyla i uruguay -5,6. vostok antarktis aug -71,2 kallaste aug sedan 2002. 1 sept -77,9 grader., 3 sept -80. (EIKE)

 11. Håkan Bergman

  Phabster #8
  Det är inte bara Vattenfall som lämnar det sjunkande skeppet.
  https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-508/#comment-444755
  Just nu 100 MW för brittisk vindkraft.

 12. Ann Löfving-Henriksson

  Snillenas diskussion var verkligen allsidig och upplysande, men när det gällde ”klimatkänsligheten” saknade jag upplysning om W. Happers senaste forskning och resonemang kring hur ökade CO2-halter påverkar atmosfären. Han grundar sina resonemang på verifierad forskning och det riktigt intressanta är att IPCC hittills undvikit att befatta sig med detta nya kapitel i klimatfrågan.

 13. Jag minns Björn Gillberg från 60- och 70-talen. Då var han medias gunstling när han varnade för gifter som spreds ut i naturen och vattendrag. Idag är han närmast en paria eftersom han är skeptisk till vindkraft.

  Vindkraften är ju förödande för skogen genom sina skrymmande konstruktioner och de ger knappt någon energi. I decennier så har vi fått lyssna på vindkraftsindustrins propaganda om hur billigt det skulle bli – bara lite subventioner till. Den energimixen har gett oss ständigt ökade energipriser, precis som i Tyskland och Danmark.

 14. pekke

  iah #10
  Har du knappast läst i svenska media antar jag.

  Phabster #8
  Nedanför den ledaren står det: ” Ingen vill ha brittiska vindkraftkontrakt ”

  Vilket skämt !

 15. Jan Ågersten

  #13
  Japp, jag håller med dig men när han tog ställning för bilen så gled han ut i kylan trotts sitt kärnkraftsmotstånd.

 16. iah

  pekke #14
  nej det kommer från EIKE en tysk site med samma inriktning som klimatupplysningen.

 17. Nu verkar hela Englands vindkraftsprogram rasa samman. Den brittiska regeringen har haft en stor auktion på vindkraftsplatser, både till havs och på land. Stora subventioner utlovades. Men intresset från finansiärerna var bottenlågt, trots att de skulle få betalt för att köra sina vindkraftsparker.

  https://www.netzerowatch.com/ar5-cfd-auction-results/

 18. Håkan Bergman

  pekke #14
  Länken ”Ingen vill ha.. osv
  har tillkommit efter Phabster #8.
  Vindkraften är nog nära ett totalt haveri nu.

 19. Göran

  Apropå att bli paria. Al Gore var student hos professor Roger Revelle, som påtalade klimatförändringar. Senare, mer eller mindre återtog Roger Revelle vad han sagt tidigare om klimatet. På det svarade Al Gore att Roger Revelle blivit senil och inte visste vad han sade.

 20. Håkan Bergman

  Dyra timmen har just börjat, över fyra spänn per kWh i SE3 och SE4 om ni har timdebitering. Nå vi har helg ett par dar då blir det billigare.

 21. Gunnar Strandell

  På Göteborgspostens debattsida finns en trio som har en annan och egen uppfattning.

  Citat:
  ”Klimatnödläget kräver att det utlyses ett extra val”

  Det dröjer nog innan poletten trillar ned där.

  Länk: https://www.gp.se/debatt

 22. Berra

  #21: gudrun måste ha delat med sig av flera av sina BiB för att få ihop den ”debatt”-artikeln….

 23. Berra #22,

  Kan inte hanteras inom demokratins ramar, är väl vad de menar. Nej, nu krävs en klimatdiktatur!

 24. Sören G

  Kanada som avskräckande exempel
  ”Jordan Peterson: Narcissist Justin Trudeau has never said a true word”
  https://www.youtube.com/watch?v=6uNIfIe0wgE

 25. Kanske missade jag det, men en viktig fråga ställdes inte: Vilka var orsakerna till de värme-och köldperioder jorden haft efter senaste istiden ?

  Lennart Bengtsson skrev för några år sedan i en kommentar på DGS fritt citerat ur minnet: ”Den nutida värmeperioden drivs av antropogen koldioxid.” Därefter redogjorde han i korthet för fysiken bakom för att sedan tillägga: ”Det finns ingen annan förklaring, men man kan undra hur tidigare värmeperioder uppkom.”

  För undertecknad är det en gåta hur man kan påstå att ”det finns ingen annan förklaring” när man som Lennart Bengtsson är fullt medveten om hur klimatet varierat efter senaste istiden, och inte bara då, men alltid.

  Vår tids klimat följer det mönster av temperaturupp-och nedgångar som kan förväntas efter lilla istidens slut. Förmodligen håller värmeperioden i sig ytterligar något eller några hundra år oavsett vad människan gör. Därefter blir det kallt igen.

 26. Johan

  Håll utkik i Expressen på söndag! Magda Gad informerade att hon inleder en reportageserie om klimatapokalypsen då. Såg det via Instagram.
  Skall bli mycket intressant hur hon anekdotiskt vill beskriva hur övereländigt klimatet drabbar mänskligheten!
  Och det är vårt fel. Naturligtvis.

 27. TBL

  Menar Lennart Bengtsson att det är helt säkert att människans utsläpp av CO2 som orsakar den globala uppvärmningen?

 28. #TBL 27#

  Visserligen är Lennart Bengtssons uttalande inte helt klara, men han hänvisar konsekvent till de fysiska lagarna om koldioxidens effekter på temperaturen. Och hans fras ”det finns ingen annan förklaring”, vilken jag sett på fler ställen, leder mig till att tro att det är hans mening.

  Jag ifrågasätter inte på något sätt Lennart Bengtssons kompetens, men jag har intrycket av att han är mycket försiktig med vad han säger om klimatet.

 29. johannes

  #17

  Återstår att se om vår riksdag kan lära av andra länder också och inte bara lära ut.

 30. johannes

  #25 Mellbom

  Aj,aj.. nu är du och petar på den stora elefanten i rummet, låt bli, bara tråkigheter, bättre att bara glömma historien, så mycket enklare allt blir då.

 31. #johannes 30#

  Det är jag väl medveten om så därför uttryckte jag mig försiktigt.

 32. leg

  Det är fortfarande så att människans bidrag med växthusgaser till atmosfären har marginell påverkan. Då bör man ju väga fördelarna mot ev. nackdelar. Vill vi ha mindre skördar, skyhöga energikostnader, låta fattiga länder stanna kvar i fattigdom osv. Kanske vi ska låta den tekniska utvecklingen fortsätta även på energiområdet.

 33. Ann Löfving-Henriksson

  # TBL 27 Eftersom ingen vet i vilken utsträckning klimatet styrs av olika drivkrafter är Lennart Bengtssons svar helt korrekt. De flesta tänker nog att CO2 är den enda drivkraften, vilket han INTE sa. Smart uttryckt och han vill nog inte ha någon debatt kring Happers forskning.

 34. Mats Kälvemark

  Det kanske är bättre att fråga ”de lärde” om de liksom IPCC hävdar att man kan bortse från solens inverkan. Borde vara svårt, eller åtminstone ”ta emot” mot bakgrund av Gabriels inlägg ooch diagrammet i länken nedan.
  https://www.smhi.se/data/meteorologi/stralning/solstralning-i-sverige-sedan-1983-1.8243
  Jag har själv ställt frågan till samma ”de lärde” om bakomliggande orsak till värmningen 1910 – 1940, som bevisligen var påverkad i en försumbar grad av fossil CO2. Många av våra ännu gällande temperaturrekord är från den prioden. Jag har inte fått något relevant svar, även om det är uppenbart att orsakerna är naturliga variationer.
  Följdfrågan blir då naturligtvis varför inte samma ”naturliga variationer” driver värmnngen idag. Korrelation (med CO2-utsläpp) är ju inte det samma som kausalitet. Och vi har haft temperaturpaus i global temperatur (UAH, satellitmätt) 8 år nu och snart 19 år i USA, landmätt tempertur. (NOAA).

  Bild nr 9:
  https://klimatupplysningen.se/wp-content/uploads/2022/10/Klimat-221016.pdf