Varför all media låter så lika

CCNow logga

Under det senaste året så har TV, radio och tidningar vräkt ut den ena katastrofhändelsen efter den andra. Reportagen kommer från olika delar av världen och det är påtagligt hur lika de låter; samma formuleringar, ofta samma bilder och samma självsäkra påståenden om att katastroferna är orsakade av den globala uppvärmningen.

Det sistnämnda är märkligt eftersom ”Vetenskapen”, dvs. IPCC inte gjort sådana påståenden. Med undantag för den ökande värmen, framför allt under vintertid, så säger de inte att skyfall, översvämningar, orkaner, tornados, torka, skogsbränder etc. beror på den globala uppvärmningen.

Till kategorin ”väderhändelser” hör för övrigt också saker som tillfälliga toppar av global värme (som nu), El Nino och La Nina, och extra värme i Nordatlanten. ”Klimatförändringar” sker över många decennier. Väderhändelser sker max över några månader, och de orsakas inte av den stadigt ökande halten av koldioxid i atmosfären.

Men vad IPCC säger i sin stora rapport AR6 tycks inte spela någon roll. Media vill ha sin dramatik och vill få ut ett budskap om en pågående klimatkris. Att de på så sätt blandar ihop väder med klimat är vetenskapligt förkastligt och innebär att man vilseleder allmänhet och beslutsfattare.

Varifrån kommer dessa likartade och missledande reportage?

Kip Hansen https://wattsupwiththat.com/2023/09/03/why-your-local-newspaper-and-tv-station-get-climate-facts-wrong/  har grävt lite i det här har tittat närmare på organisationen CCNow. Det är en närmast global organisation med många medlemmar. Han skriver:

Lärdomen idag kommer från ett mejl som jag fick från Covering Climate Now som kännetecknar sig själv så här: ”CCNow samarbetar med journalister och nyhetsredaktioner för att producera mer informerade och brådskande klimathistorier, för att göra klimat till en del av varje inslag i nyhetsrummet — från politik och väder till företag och kultur” och när de säger ”brådskande” klimathistorier menar de ju mer alarmerande och skrämmande, desto bättre.

CCNow har fler än 460 partners, och grundades av Columbia Journalism Review och The Nation i samarbete med The Guardian och WNYC 2019, inkluderar några av de största namnen i nyheterna, och några av de minsta, eftersom den här historien behöver alla. Förutom tre av världens största nyhetsbyråer – Reuters, Bloomberg och Agence France Presse [AFP] – som var och en tillhandahåller innehåll till tusentals andra redaktioner, inkluderar våra partners CBS News, NBC och MSNBC News, Noticias Telemundo, PBS NewsHour , Univision, Al Jazeera; de flesta av de största offentliga radiostationerna i USA; många flaggskeppstidningar och TV-nätverk i Amerika, Europa och Asien; och dussintals ledande tidskrifter och tidskrifter, inklusive Nature, Scientific American, Rolling Stone, HuffPost, Teen Vogue och Mother Jones.”

Hela listan med partners finns här: https://coveringclimatenow.org/partners/partner-list/

Här är en bild som beskriver hur stort deras nätverk är:

CCNow about

Organisationen skickar ut formuleringar och ibland hela artiklar som nyhetskällorna kan använda. Huvudbudskapet i alla artiklar och nyhetsinslag är enkelt: ”Forskare världen över är överens om att klimatförändringarna är verkliga, att de händer nu och att de orsakas av förbränning av fossila bränslen.”

På så sätt anpassas varje väderhändelse – orkaner, torka, skogsbränder etc. – till exempel och bekräftelse på hur den globala uppvärmningen orsakat den. Man hänvisar både till ”forskare säger” och till enskilda forskare som är ”oroliga” eller ”chockade”. Formuleringarna och historierna serveras världens journalister på en silverbricka och de behöver i princip bara kopiera och klistra in.

Någon faktakontroll av det som manglas ut av CCNow behövs inte. För om ”alla” säger samma sak så måste det ju vara sant, eller hur?

Om jag har förstått saken rätt så är inte SVT och SR officiellt medlemmar – det skulle kanske störa deras förmenta neutralitet och deras kontrakt med staten. Men det är lätt att känna igen valet av väderhändelser, formuleringarna och trosvissheten om att katastrofen är nära förestående om vi inte genast minskar våra koldioxidutsläpp. Ett formellt medlemskap är tydligen inte nödvändigt för att få använda CCNows material (medlemskapet kostar ändå ingenting).

Här är också en video som mer i detalj tar upp CCNows hemsida och innehåll:

 

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Tack Ingemar, det du beskriver är en global politiskt influerad propagandaorganisation som bara med sin existens borde ge kritiska rubriker i fri media som exempelvis Public Service – men icke … minst lika allvarligt som politiskt styrd (köpt genom anslag?) ”forskning” vid stora offentligt drivna universitet.
  I dag alarmerande rapporter från ett blött Grekland, när vädret väl släckte sommarens bränder så blev det med alarmerande mängder vatten – den ena katastrofen avlöser den andra och TV4 rapporterar att det krävs minst 15 graders vattentemperatur i medelhavet för den här sortens ”extremväder” – vad man glömmer att rapportera är att det krävs kyla för att få atmosfären att släppa ifrån sig vattnet …

 2. foliehatt

  Magma,
  det TV4 missade i den research de eventuellt gjorde är att det endast är landets norra delar (Thessaloniki) som Medelhavet når temperaturer som understiger 15⁰C ens någon tid på året (under vinterhalvåret). Men, i linje med Ingemars text här ovan så är fakta av underordnad betydelse i berättelsen som de framför.

  https://www.seatemperature.org/europe/greece/

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Det verkar inte finnas någon hejd på influenser och följare när det gäller klimathotet.
  Urinfluencern var nog den numera bortglömde Maurice Strong som listigt såg till att efter decennier av godhetspropaganda band upp eller snarare lurade in ”världens” politiker i samma grupptänk 1992!
  2009 hade BASIC-länderna genomskådat det gröna bedrägeriet och sakta men säkert påbörjat den ostoppbara geopolitiska omställningen.
  Varför ”lyckades” koldioxiden inte styra jordens temperatur förrän delar av mänskligheten blev ”klimathotsmedveten”?
  Tack Ingemar!

 4. Karl Eider

  Det är klart att Svt fortfarande inofficiellt är med i CCN.

  Att man är nominerad till ett av de pris som CCN delar ut, ett reportage av Erika B., är väl bevis nog.

  ”Världens största journalistpris”, snacka om hybris.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/aktuellt-reportage-kan-fa-varldens-storsta-journalistpris-mycket-hedrade

 5. Lasse

  Tack Ingemar för denna påminnelse om medias styrning i klimatfrågan.

  En av observationerna från sommarens alla larm är att media gärna går ut i förtid och varnar för extremer.
  I de flesta fall helt utan uppföljning av verkligheten.

  I veckan var det regnkaos i Madrid som de varnade för.
  Upp till 60 mm regn på kort tid väntas.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kEOmyk/extremvader-i-madrid-risk-for-60-millimeter-i-timmen
  Hur blev utfallet i verkligheten?
  Ventusky såg inte samma mängd regn-snarare 6 mm.
  Men det är svårare att kolla upp.

  Framförallt vill man aktivt ta bort forskning som visar på ur lite klimatet är onormalt. Vilket är en stor skandal!
  Exempelvis:
  Idag denna notis i WUWT:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/05/i-left-out-the-full-truth-to-get-my-climate-change-paper-published/

 6. Johan, Uppsala

  SVT gick med i CCNow 2019, vilket Erika Bjerström var väldigt glad över, och om jag inte minns fel gick de ur 2021:

  https://omoss.svt.se/arkiv/bloggarkiv/2019-09-13-svt-nyheter-och-klimatet.html

  Det är som konstaterats svårt att inte dra slutsatsen att de gick ur CCNow enbart för att det blev alltför uppenbart att SVT hade en agenda avseende klimatrapporteringen. Jag mailade Erika då och frågade varför de gått ur, men fick aldrig något svar.

  Det är också intressant att titta på vilka som finansierar verksamheten för CCNow, dvs kostnaderna för dussintalet i personalen, kontoret i New York osv. Där dyker flera i klimatalarmismfrågan sedan tidigare kända stiftelser upp:

  Actions@EBMF, The David and Lucile Packard Foundation, Michaux Family Foundation, One Earth Fund, Park Foundation, Rockefeller Family & Associates, Rockefeller Family Fund, Schumann Media Center, Taylor Family Charitable Fund, and Wayne Crookes.

  För de som ännu inte läst Jacob Nordangårds ”Rockefeller – En klimatsmart historia” kan den rekommenderas då flera av dessa stiftelser beskrivs där.

  Då TV4 Nyheterna är medlemmar i CCNow gissar jag att det går att spåra exemplet som tas upp till material på CCNow. Jag ska se om jag hinner titta på det under dagen. Men någon kanske redan vet?

 7. TorbjörnR

  Här har ni en video av en ”dissident” som han själv kallar sig om samma ämne.
  Han påstår att SVT gick med 2019 men ev gått ur nu.

  https://m.youtube.com/watch?fbclid=IwAR2JqXTwhyKyP-pjWNM5vbWX1xStUnPqdDu3H8zPNl-450ojB6lcz-HqsIs_aem_AXX6Huf_AAnl-M78jF4xnQli9geHaM_jC6x_Tznz7q_Go4dBJVFE29t-PAIV0ksktwk&v=lXgjp_8nRaQ&feature=youtu.be

 8. TorbjörnR

  #7 mig själv

  Glömde skriva att fröken Uvell har anmält SVT till granskningsnämnden för att ha deltagit i CCN. Någon som vet hur det gått?

 9. Lennart Svanberg

  Ja, det är märkligt att ’ena sidan’ kan säga precis vad som helst utan att behöva ha någon som helst fakta-kontroll bakom det enskilda inslaget. Som när jag råkade se 5 minuter av en diskussion mellan nämnda Erika och någon annan i TV där Erika tyckte det var okej med någon förlustelseresa per år. Och när hon säger det i SVT, så låter det som att hon ’kämpar ju så hårt för klimatet’ att hon är värd en veckas semester långt bort.

  Som många sagt går det inte att diskutera med en idiot. En idiot karakteriseras av att den tror att den har rätt och är ej intresserad av att höra motargument. Idioten kommer envisas tills den blir motbevisad av verkligheten, typ att vägen var inte rak så idioten körde av vägen vid första kurvan.

  Efter att ha följt och engagerat mig nu i 5 år i ’klimatfrågan’ så väntar jag fortfarande på att en ledande politiker ska våga ifrågasätta det demokratiska i att en organisation med diktaturer i spetsen, Förenta Nationerna, ska styra över demokratier likt den Svenska i en så viktig fråga som hur vi utformar vår energiförsörjning och hanterar vår miljö.

 10. Johan, Laurell

  #8
  Jag kollade för två, tre veckor sedan och då hade det inte kommit ett beslut ännu från Granskningsnämnden.

 11. Johan, Uppsala

  #8
  Jag kollade för två, tre veckor sedan och då hade det inte kommit ett beslut från Granskningsnämnden ännu.

 12. Lasse

  #7
  Den videon var rykande färsk och helt inom dagens tema!
  Samordnat Anti- CCN ;-)?

 13. Johan, Uppsala

  På temat SVT och klimatalarmism: Indoktrineringen av våra barn verkar nu nå nya dimensioner! Såg precis att nästa års julkalender ska handla om ”snödrömmar” i fjällen och mysteriet att det ”inte snöar”.

  https://www.svt.se/nyheter/sapmi/sa-blir-julkalendern-2024

  Ska vi slå vad om att ”klimatförändringarna” får skulden..?

  Det vore dock nästan värt det om Tomten som löser mysteriet spelas av… Erika Bjerström!
  :-))

 14. Torbjörn R #7,

  Tack för tipset. Jag har lagt in videon i mitt inlägg ovan.

 15. Ivar Andersson

  Pravda (sanningen) har ersatts av CCNow. Som vanligt så är det fritt fram att ljuga om innehållet. DDR var inte demokratiskt och Pravda presenterade inte sanningen. CCNow är nya Pravda som sprider sin klimathotspropaganda, som bygger i första hand på SPM som inte skrivs av IPCC som många tror, utan förhandlas fram av diplomater och tjänstemän, helt utan relevant kompetens. Skillnaden mellan SPM och WG 1 är stor.

 16. Bengt

  Miljöpartiet får fortsättningsvis två språkrör: SVT och TV4

 17. Tege Tornvall

  Detta bekräftar vad jag i åratal sett tecken på. Jag hörde för tiotalet år sedan att nordiska nyhetsmedia samfällt men informellt enats om att officiellt ha IPCC som faktakälla. Inget skrivet eller dokumenterat, men på fråga hänvisar alla till IPCC utan vidare diskussion.

  Konserterade (samordnade och samfällda) inslag och texter får här sin förklaring. Redaktioner och enskilda journalister slipper tidsödande och svår research. Som 1600-talets postulat och katekes. Alla sjunger med. Halleluja!

 18. johannes

  Con spirare; samma andemening, andas tillsammans.

  Om inte detta är en konspiration, vad är det då?
  Det spelar ingen roll om det är fullt öppet och redovisat såsom CCnow eller great reset eller något i ”slutna skumma sällskap”.

 19. Ulf

  Bara så ni vet det var sommaren den varmaste på 120.000 år med bred marginal. Och 2023 kommer bli det varmaste året på 120.000 år.
  Lite onödigt med Charpentier och andra klimathistoriker, när vi redan har folk som vet hur klimatet varit de senaste 120.000 åren.

 20. UffeH

  SVT är indirekt fortfarande en del av CCNow via Linné Universitetet och ”Fojo Media Institute, Linnaeus University Sweden” Där SVT, Bonnier och Schibstedt är sponsorer och hjälp för att likrikta framtidens journalister.
  En utbildning för journalister i saker som klimat, faktagranskning mm.
  Efter genomförd utbildning är man välkommen att jobba/praktisera sina nyvunna kunskaper på SVT, Bonnier News och Schibstedt.
  Det bästa med detta upplägg är väl att man inte behöver skylta med sitt engagemang i CCNow.
  Länk till Linnéuniversitetets institution FoJo: https://fojo.se/

 21. Ann Löfving-Henriksson

  TorbjörnR #7 och Ingemar #14 tack båda för tipset om ”dissidentens” kraftfulla och träffsäkra
  video.
  Mycket, mycket bra!

 22. Ingemar Säfbom

  Nu har SMHI varit med att ta fram ett fakta blad om klimatförändring i och kring Östersjön , där man varnar om dom stora förändringar som sker och kommer att ske , även ungdomarna ska få en förenklad version. https://www.smhi.se/forskning/forskningsenheter/oceanografi/climemarine-effekter-av-klimatforandring-i-marin-planering-1.136093

 23. TorbjörnR

  #12 Lasse

  Visst var den färsk😊 Sammanträffande.

  Tege nämndes t.o.m. i videon 😊

 24. Daniel Wiklund

  Text-tv just nu. Varmare och ännu varmare. Jorden slår värmerekord. Det förra rekordet lär ha varit nästan 3 miljarder år gammalt. Varmaste augusti i Luleå sen 1921 var 1937 med 18,6. Vad är det för d-a vits att mäta global temperatur. Cyklade just förbi LTU. Såg många glada studenter som satt ute och fikade. Vi har sol och 16 grader. Vi blir mer sociala när solen skiner och det är varmt. Det är väl ingenting som CCN bryr sig om. Ska snart ut på en cykeltur igen. Det borde dom på EU:s klimatövervakningstjänst Copernicus göra istället för att hålla på med meningslösa mätningar av temperaturen.

 25. Brutus

  En instans som man glömmer här är TT. Jag får intrycket att det ibland i min landsortstidning poppar upp larmrapporter som kommer från ”forskare”. Ofta är det klippt o klistrat från just TT. Har dock ej sett TT i förteckningen över ”partners” till CCNow. TT kan ju dock ta från AFP, Guardian etc. Visst är det fråga om mycket mäktiga hjärntvättningskrafter, som folk i allmänhet inte är medvetna om.

 26. TorbjörnR

  OT
  Men intressant beskrivning av hur ”global temperatur” mäts och bla hur kritiken ser ut mot Hadley GISS och NOAA .

  Mina 3 största invändningar är:

  – alldeles för få väderstationer under första halvan av 1900-talet för att beräkna global medeltemperatur.
  – interpolation används för att ”skapa” temperatur där inga stationer finns. Som att säga att Uppsala och Stockholm har samma temperatur varje dag….
  – UHI som också sprids till andra beräknade temperaturer via interpolationen.

  De kan omöjligt få detta rätt att jämföra 1930 med 2020! De har ingen aning….

  https://everythingclimate.com/measuring-the-earths-global-average-temperature-is-a-scientific-and-objective-process/?fbclid=IwAR22I6JVX0INVogFbClA604iL37ISEJBpoWeeC5lwtWf7SGlZR_ZLM9ZDxM_aem_AU9fFWdfb_Vae3T35j69XLjzyIPem6nPOWlBC9k8JL_Tgko-ELdu2F2hfDlYOUoGsCQ

 27. tty

  #26

  ”– alldeles för få väderstationer under första halvan av 1900-talet för att beräkna global medeltemperatur.”

  Till exempel inte en enda väderstation i Antarktis före 1944. Därefter en fram till 1954. Sedan två till 1956. Båda vid kusten. Första inlandsstationerna från 1956-57.

 28. Thorleif

  Tack Ingemar för att du belyser CCN som den organisation den är, dvs media-monopolets sammansvurna agenda-organisation sammansatt av personer med kopplingar till makt- kapitalintressen hos både politiker och politiska organisationer liksom vanliga kapitalägare (”oligarker” som idag är fler än någonsin) men även i
  särintressen inom den superhemliga amerikanska militära forskningsindustrin (Darpa).

  Under C-19 redovisade jag tidigt att motsvarande media-monopol skapade det som heter TNI (Trusted News Initiative) med samma syften som CCN, dvs att tysta sanningen (och andra fakta) för att så långt som möjligt driva en agenda. SVT är med här via EBU.

  Syftet med dessa båda sammanslutningar är att förhindra att ”falsk information” sprids. Så frågan är då hur MSM vet vad som är sant och falskt mht till deras roll som bl.a objektiva organ (3’e statsmakten)?

  Här en gammal artikel samt en i högsta grad trovärdig företrädare inom amerikansk politik;

  https://www.thelibertybeacon.com/covid-19-the-shadowy-trusted-news-initiative/

  https://m.youtube.com/watch?v=morj-3rdWwM

 29. Thorleif

  #20 UffeH, Torbjörn R och Ann LH osv

  ”SVT är indirekt fortfarande en del av CCNow via …”

  SVT (liksom säkert TV4?) är med i EBU (European Broadcasting Union) vilket innebär att de omfattas av TNI-”reglerna” (#28) om inte annat särskilt stipulerats vilket jag har svårt att tro.

  Mao behöver varken SVT eller TV4 skylta med sitt namn. Bekvämt för att slippa direkta frågor kanske?

 30. Tege Tornvall

  Utan att vilja förarga de kvalificerade damer som skriver här vill jag påpeka att av de 11 personer som enligt egen hemsida driver Covering Climate Now är nio (9) kvinnor. I deras styrkommitté om 15 personer är sex (6) kvinnor.

  Jag vill vara skapt som en nors om någon av dem har relevanta kunskaper. Enligt Google mediafolk nästan hela bunten.

  Finansiärer: Actions@EBMF, The David and Lucile Packard Foundation, Michaux Family Foundation, One Earth Fund, Park Foundation, Rockefeller Family & Associates, Rockefeller Family Fund, Schumann Media Center, Taylor Family Charitable Fund, and Wayne Crookes. The fiscal sponsor for Covering Climate Now is the DC-based 501c3, The Fund for Constitutional Government.

 31. # 6, #28
  Centralisering är det som mest utmärker dagens nyhetsflöde. De störsa byråerna AFP (Frankrike), AP (USA) och Reuters (UK) är alla i slutändan ägda och kontrollerade av de stora investmentföretagen Vanguard, Black Rock och State Street, vilkas ägare i sin tur domineras av de finansiellt namnkunniga familjerna R,R, mfl. Dessa finansiella familjer är de som främst driver FN:s klimatorganisation IPCC och tillika Agenda 2030, sammanhängande.
  På svensk botten fanns före 1921 Svenska Telegrambyrån, sedermera Tidningarnas Telegrambyrå (TT), som uppges äges och styres av ’de svenska tidningarna’. De senare är i stort sett kontrollerade/tillhöriga Bonnier- & Schipstedtkoncernerna, bägge ingående i det internationella nätverk av investerare som har tydliga kopplingar till övriga interglobalt verkande finansfamiljer med samma etniskt/kulturella bakgrund.
  Alla således, generaliserat, drivande nyhetsbyråer är i slutändan kontrollerade av samma, sammanhängande ägaragenda. IPCC är ett, enligt min egen bestämda uppfattning inte någon objektivt vetenskaplig klimatorganisation, vilket enligt dess statuter aldrig varit dess uppgift. Den är istället, återigen enligt min egen uppfattning, ett organ för att vilseleda människorna och allmänheten såväl som det vetenskapliga etablissemanget och den politiska arenan . Det sker på ett organiserat sätt genom presentation av rapporter från WG1, WG2, WG3 samt därtill SFP, årliga summeringar mm. Dessa rapporter är sinsemellan ofta motstridiga i sina sammanfattningar och konklusioner, vilket är en medveten strategi för att ’söndra och härska’. Således, det blir i olika sammanhang, också ibland här på Klimatupplysningen, en följdriktig diskrepans i vad IPCC egentligen menar och en diskussion härav istället för relevanta frågeställningar vad som kan anses vara ’determinanter och termostater’ för klimatprocesser.

 32. Anders Jönsson

  Jag tycker min barndoms statstelevision var minst lika ensidig och nedlatande. Och det finns motvikt. Fox news ältar med samma retorik om mainstream media, men de är ju själva Amerikas största kanal med 30% marknadsandel bland de sk news networks. Whats more mainstream than that?

  Att tittarna nästan uteslutande håller med och att de är besatta med liknande alarmism om socialistiska komplotter och samhällets förfall baserat på att transkvinnor använder damernas, snarare än att komma med egna lösningar, är en annan patologi.

 33. Thorleif

  #31 Göran Å

  Om IPCC
  ”Dessa rapporter är sinsemellan ofta motstridiga i sina sammanfattningar och konklusioner, vilket är en medveten strategi för att ’söndra och härska’. ”

  Kan man inte tänka sig att detta faktum (ovan citat av dig) även säkerställer att en framtida vetenskaplig bevisföring om koldioxidens insignifikanta betydelse också ger IPCC och politikerna (SPM) utrymme att hävda att det fanns två tolkningar men att man t.ex valde försiktighets-principen?

 34. Göran

  När Sovjetunionen föll ökade den globala temperaturen. Rapporter från mätstationer i Sibirien upphörde.

 35. Tege Tornvall

  WUWT tipsar även om Inside Climate News, som skedmatar media med anpassat material dagligen och per nyhetsbrev varje vecka,. Så här beskriver de sig:

  ”We deliver climate news to your inbox like nobody else. Every day or once a week, our original stories and digest of the web’s top headlines deliver the full story, for free.”

  Founded in 2007, Inside Climate News is a Pulitzer Prize-winning, nonprofit, nonpartisan news organization that provides essential reporting and analysis on climate change, energy and the environment, for the public and for decision makers. We serve as watchdogs of government, industry and advocacy groups and hold them accountable for their policies and actions.

  We have earned national recognition for our work and many of the most prestigious awards in journalism, including the Pulitzer. Already one of the largest dedicated environmental newsrooms in the country, ICN, through its local reporting networks, is committed to training the next generation of journalists, and to strengthening the practice of environmental and justice journalism.

  ICN ägnar sig mest åt Amerika med hela 33 tydligen rätt kvalificerade skribenter och reportrar. De har hög svansföring och nära kontakter i USA:s finansvärld.

 36. TorbjörnR

  #33 Göran

  Kan du utveckla det lite grann med data?
  Alltså, jag tror på det du säger men ”kan du leda i bevis” på något sett eller åtminstone göra det troligt?
  Hur många stationer försvann och hur stor andel var det av totala? När var detta?

 37. Eriksbo

  I detta, den granskande journalistikens tidevarv skulle det aldrig inträffa att strålkastaren skulle riktas mot CCN och dess falska och journalistiskt oetiska metoder. TV4 och Expressen är ivriga medlemmar.

 38. Thorleif

  #34 Tege

  Tyvärr har Pulitzer-priset liksom många andra s.k ansedda integritetsstarka institutioner ”korrumperats” av politiska bias-intressen i takt med t.ex den finansiella och geopolitiska utvecklingen i väst.

  Återigen vill jag påpeka att det alltmer ägarkoncentrerade media spelat en betydande roll. Inte minst för hur massorna upplever världen.

  Att media i allmänhet och statliga media i synnerhet stått till vänster är förstås välkänt och i centrum hos dem har sedan ”alltid” stått motståndet mot USAs imperialistiska (hegemoni) korståg inkl dess geopolitik betr oljan (bolagen).

  Fundamentalt finns här ett inneboende hat som psykologiskt fått naturlig näring via klimatpolitiken. Vänstern och dess journalister har trott att oljebolagen och deras politiska stöd därför ska kunna upphöra om vi tror att fossila bränslen ska kunna upphöra (net-zero osv). Denna naivitet har förstås medverkat till medias ställningstagande till censur trots att den går tvärt emot deras grundläror från utbildning och moralprinciper. Ändamålet helgar medlen?

 39. Det är så som Aftonbladet jobbade här om dagen – dom varnade för att fiskarna( en abborrart..) i medelhavet vid Alicante blivit tokiga i det varma vattnet och börjat attackera badfolk.

  Det var rekordvarmt i vattnet vid Alicante sa dom och det spanska universitet som larmade – men vid kontroll av vattentemperaturen i Alicante visade det sig vara 24,6 grader, vilket är normal temperatur..dom hävdade att det var närmare 30 grader.

  Jag mejlade artikelförfattaren – men fick inget svar…

  Idag larmas det om varmaste globaltemp, angivet på hundradelen – det är alldeles för mycket orealistiska mätvärden i omlopp.
  Klimatvetenskapen dras ofrivilligt in i ett vetenskapligt mörker.

 40. stig morling

  #15, bäste Ivar! Hav förtröstan! Bärare av sanningen var noga identifierad av redan den gode Sovjetmedborgaren Ivan: Citat:”Ivan Ivanovich hade fått besök av sin gode vän från väst, Ian McDonald. Under en strikt guidad tur i Moskva kunde Ivan förtälja: ”Bäste Tavarich, Du anar inte hur bra vi har det här i vårt stora imperium. Vi har två tidningar att läsa dagligen: Pravda och Izvestia, Pravda betyder sanning och Izvestia betyder nyheter. Nu är det väldigt tryggt, I Pravda står aldrig sanningen och i Izvestia aldrig några nyheter, så det är lugnt!”

 41. Om vi utvidgar ’media’ till även sk ’vetenskapliga journaler’ som tex Nature, så passar detta klockrent in i denna tråd:

  I Left Out the Full Truth to Get My Climate Change Paper Published

  Intressanta citat därifrån bla:

  I knew not to try to quantify key aspects other than climate change in my research because it would dilute the story that prestigious journals like Nature and its rival, Science, want to tell

  the editors of these journals have made it abundantly clear, both by what they publish and what they reject, that they want climate papers that support certain preapproved narratives—even when those narratives come at the expense of broader knowledge for society.

  climate science has become less about understanding the complexities of the world and more about serving as a kind of Cassandra, urgently warning the public about the dangers of climate change

  Here’s how it works.
  The first thing the astute climate researcher knows is that his or her work should support the mainstream narrative—namely, that the effects of climate change are both pervasive and catastrophic

  there are also other factors that can be just as or more important, such as poor forest management and the increasing number of people who start wildfires either accidentally or purposely […] over 80 percent of wildfires in the US are ignited by humans.

  a second unspoken rule in writing a successful climate paper. The authors should ignore—or at least downplay—practical actions that can counter the impact of climate change.

  a third trick: be sure to focus on metrics that will generate the most eye-popping numbers.

  Läsvärt i sin helhet!

 42. Gunnar Strandell

  Ann Löfving-Henriksson #3 och Göran Åkesson #31

  Jag får inte ihop det!

  Maurice Strong drev på 1972 och fick gehör 1992 för att socialism i kinesisk tappning var vägen framåt för jorden: Beskatta och bromsa västerländer, ge stöd och krediter till Kina.
  Han flyttade också till Kina och dog där.

  Jag kan inte tro att de rikaste familjerna i västvärlden delat och delar hans inställning.

  I en värld där det går att köpa tillverkade nyheter är viktigt att fråga sig vem som tjänar på att de förs fram. Detta är en del av värderingen av dem, eftersom vi kan utgå från att de på ett eller annat sätt är köpta, manipulerade eller planterade.

 43. Gunnar Strandell

  Jonas N# 41
  I tidskriften Nature har det varit uppenbart sedan 1 juli 2010 då de deklarerar sin inställning på ledarsidan:

  ”… the fact that climate scientists can’t predict exactly how bad the impacts might be could well be the best argument for action.”

  Varför bad en vetenskaplig publikation om skrämmande förutsägelser utitfrån osäkra data?

  Länk:
  https://www.nature.com/articles/466007b.pdf

 44. Gunnar S #42,

  Jag tror att drivkraften är ungefär som Rockefeller den äldre. Du har gott om pengar, du vill göra ett intryck på världen, du vill ses som en välgörare som kan ställa saker och ting tillrätta, eller t.o.m. rädda världen.

  I princip samma drivkrafter som diktatorer och envåldshärskare världen över och historiskt.

  Således en kombination av idealism och storhetsvansinne.

 45. Benny

  Varför alla media låter och verkar så lika? Ett exempel på varför det är så i Europa, länken nedan!
  https://kulturbilder.wordpress.com/2023/09/06/bonnierkoncernen-dominerar-opinionsbildningen-i-sverige/

 46. mattias

  #34, 36
  Problemet med Sovjetunionens kollaps inträffade ungefär samtidigt som ett ganska stort temperaturskifte som avspeglas även i svenska data – möjligen orsakad av en övergång till positiv fas av atlantiska oscillationen.

 47. Thorleif

  #42 Gunnar Strandell

  Nu är det ändå ett faktum att ”man” önskar att FN alltmer tar hand om allt fler beslut som ”kräver” överstatlig och centraliserad politik (dvs ej mellanstatlig (EU)politik som Kina eftersträvar globalt, benämnd multipolär). Och detta under delvis ledning från WEF vilka representerar ca 4000 globala medlemsföretag. Hur dessa PPPs ska regleras tycks inte vara något som MSM vill undersöka.

  Man ska arbeta gemensamt i publika/privata partnerskap (PPP) bortom såvitt jag förstår parlamentarisk direkt kontroll men där finansiering däremot ska kunna ske av skattebetalarna efter förslag från PPPs antingen direkt hos EU eller hos FNWHO (?). Hur desss PPPs ska sammansättas tycks ej framgå men arbetsformen är redan igång enligt FN. Sannolikt kommer t.ex EU få minst ett par tre högavlönade personer (politiker) som representerar den tidigare sociala EG-pelaren (där hälsa och klimat ingår) med i t.ex WHOs organisation eftersom vi kommer att få betala. Sannolikt kommer FN/WEF-organisationen att växa i takt med att mer makt flyttas dit och/eller flera och flera PPPs startar upp. Räkna med samma typ av korruption vi sett hittills i våra ko-opterade myndigheter. EU och USA/UK osv måste förstås godkänna ökade anslag utöver det som kommer via privata särintressen som t.ex B Gates och Big Pharma/Agro osv.

  WEF uttrycker tydligt att Kina’s centraliserade system är eftersträvansvärd. Fråga t.ex Canada’s regering som representerar WEF till 100%(majoritet). Skillnaderna mellan vår modell och Kinas handlar om företagens roll där vi går mot fascism medan Kina fortfarande representerar folket fast mest i form av behovet av total makt&kontroll snarare än att berika företagen på skattebetalarnas bekostnad.

  Hur det verkligen kommer att utvecklas återstår förstås att se men räkna ivf med kraftigt inskränkt demokrati i väst.

  Nuvarande geopolitiska utveckling med en allt större spricka mellan öst/syd och väst riskerar att minska intresset för FN bland ett expanderande BRICS vilket i sin tur äventyrar WEFs planer och förtroende i både öst och väst. Inte minst pga NATOs beslutade expansion i öster (stadge-ändring). Inget MSM tyckte vara viktigt att informera folket om.

 48. POI

  Noterar att både SVT och TV4 larmar (i vanlig ordning) att sommaren (juni-aug) 2023 varit den varmaste på 120 tusen år. Som grund hänvisas till Copernicus där ”s k forskare” genom trädringsmätningar och iskärnor kommit fram till detta bisarra påstående/resultat. För det första kan vi väl för ordningens skull räkna bort senaste istiden (ca 100000 år). Kvarstår Holocene. Frågor dyker upp omedelbart. Hur mäter man sommaren eller enskilda månader på ett trädringsprov, dvs t ex skilja av jun-aug från övr månader, exempelvis få fram var gränsen maj/sept finns? Liknande frågor gäller även beträffande iskärnorna. Hur får man fram speciellt sommarmånaderna? Vi vet ju att det tar år innan luften i en ”isbubbla” innesluts. På våra inlandsisar kanske upp emot 100 år. Innan dess omblandas luften hela tiden i snön. Luften måste då ge ”snittvärden” över längre tidsperioder (år, tiotals år etc). Extremvärden ”jämnas ut” etc. Att sedan kunna referera till att den enskilda luftbubblan i isen avser enskilda års sommartemperaturer är helt obegripligt. ”TTY” och andra med bra insikt i detta kan kanske förtydliga mer här?
  Man blir för varje dag mer och mer trött på alla alltmer obegripliga larmrapporter. Tråkigt att förtroendet för ”vetenskapen” urholkas alltmer mycket tack vare bl a medias rapportering. Alla skall skrämmas

 49. Johan, Uppsala

  SVT gör ingen besviken: Isbjörnen är fortfarande gångbar för klimatalarmism:
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/farre-isbjornsungar-overlever-nar-utslapp-av-vaxthusgaser-far-isen-att-krympa-pa-arktis

 50. Johan, Uppsala

  #49 Jag själv
  Jag kan inte låta bli att ytterligare kommentera SVT:s klimatrapportering med en personlig reflektion:

  De senaste tre åren har jag tagit för vana att googla den eller de journalister på SVT som rapporterar om klimatfrågan. Oftast är denna rapportering alarmistisk och lika ofta tveksam rent vetenskapligt, men det har vi ju redan konstaterat. I mitt exempel ovan om isbjörnar visas återigen de bilder på en mager isbjörn som orsakade stor uppmärksamhet för ett par, tre år sedan men som visade sig vara en gammal isbjörn som inte kunde fånga sin egen föda längre och följaktligen svalt ihjäl.

  Utan att ha något mer belägg än min magkänsla har jag kommit fram till följande:
  1 – Merparten av de journalister jag ”kollat upp” har ingen utbildning inom naturvetenskap över huvudtaget.
  2 – Merparten har ofta en tvåårig utbildning inom journalistik/media vid en mindre folkhögskola
  3 – Merparten har inte haft något jobb inom området de rapporterar om innan de börjar jobba på SVT, utan de har ofta kortare anställningar som t ex butiksbiträden för att därefter något års praktik/projektanställning vid en lokal tidning.
  4 – Det är mer regel än undantag att de före anställningen på SVT har engagerat sig i någon organisation som driver frågor om klimatkrisen, jämlikhet.
  5 – Merparten är kvinnor och ofta unga.

  Har någon liknande bild av detta?

 51. Ulf

  Svar 44,

  Vad det handlar om är ett okontrollerbart kontrollbehov. Du vill kontrollera din omgivning till varje pris. Vad som behövs är en duktig psykolog. Istället blev botemedlet monopol på oljemarknaden. Eller som Stalin, Mao m fl mörda alla som inte gör som du säger.

 52. Peter

  Sök på Red Bee Media, observera hur ”e” skrivs i loggan, före detta Ericsson Media Group, inte svårt att styra informationen om klimatet,” bit inte den hand som föder dig”

 53. Bernt O

  Det okända skrämmer skiten ur folk, minns coronapandemins första dagar då man kånkade hem ofantliga mängder vc-papper. Klimatskrämmarna har ett enkelt ”jobb” – okunskapen är skrämmande!
  Det riktigt tråkiga är att politiker och annat ”löst” folk som sitter i beslutande organ t.ex. är helt okunniga då det kommer till klimatfrågor; här ett bra exempel:
  https://www.youtube.com/watch?v=bJfrKNR3K2k

 54. Jan Ågersten

  #53
  Tack för en intressant länk.
  Jag gissar att kunskapsnivån bland våra riksdagsledamöter är på samma nivå. Men med tanke på USA:s tuffa emissions krav på personbilar blev jag dock förvånad över det låga kunskapsläget.

  Själv har jag tre bilar där två är konfigurerade för den federala marknaden och den tredje är konfigurerad för den Kaliforniska marknaden. Gemensamt är dock att ingen släpper ut några mätbara värden av CO2. Det viktiga är dock att även de giftiga smoggaserna är reducerade till noll.
  Av den anledningen begriper jag lika lite som frågeställaren i inslaget vitsen med el-bilar.

 55. Claes Lindskog

  Huvudnyhet i Daily Telegraph idag: Forskare erkänner att han överdrivit klimatförändringarnas inverkan på skogsbränder för att få artikeln godkänd av Nature.

  Urklipp ur artikeln: Dr Brown admitted that there were other factors influencing wildfires that he had purposefully omitted – such as poor forestry management and an increase in people starting fires deliberately or accidentally.

  He said he had found that journals would not publish climate studies unless they followed a specific “formula” and “mainstream narrative” in which global warming was viewed as the sole culprit for environmental destruction.

  Länk bakom betalvägg: https://www.telegraph.co.uk/news/2023/09/06/global-warming-climate-change-scientist-unrealistic-nature/

 56. Thorleif

  #55 Claes Lindskog

  Många forskare och ledande personer inom de etablerade forskningstidskrifterna är det som länge pekat på korruptionen. Hemska ex såg vi t.ex under C-19. Flera orsaker nämns utöver ditt ex. Företagens finansiering av tillämpad forskning mot önskvärda resultat! Den s.k peer-reviewen handlar numera inte sällan om att man är ”överpositiva” till varandras arbeten. Antalet publiceringar är trots allt karriärens nålsöga tyvärr. Här finns massor av självkritik att debattera……..men som av ngn outgrundlig anledning sällan sker på högsta kollektiva nivå.

 57. Daniel Wiklund

  Dagens katastrofrapport på text-tv, eller en av dom. ” 30 döda, skyfall i Brasilien.” Stormen är den dödligaste någonsin i delstaten Rio Grande Do Sul. Rekord varje dag. CCN ligger inte på latsidan.

 58. Daniel Wiklund

  Öppnade dagens kurir först nu. Vad hittar jag där . En helsida om årets varmaste sommar på 120000 år med rubriken ”klimatkollaps”. Illustrerad med en röd kartbild över hela klotet. I artikeln ( från TT) står ” Den globala uppvärmningen beror främst på människans utsläpp av växthusgaser från förbränning av fossila bränslen som olja, kol och gas”. Denna hemska människa. I augusti 1867 var en biskop och predikade i Haparanda. Där sa han att orsaken till hungersnöden berodde på att människorna hade syndat. Hungersnöden var Guds straff. Undrar om artikelförfattaren Sofia Eriksson själv har syndat. Dags för klimatstasi, om det inte redan finns. ( på nästa sida en lång artikel om Trump, undrar om Biden är avsatt.)

 59. tty

  #57

  Rio Grande do Sul är extremt ofta drabbat av översvämningar, det hände t ex även 2008, 2011, 2013 och 2017. År 2008 dog mer än 50 människor, men lyckligtvis för CCN bodde majoriteten den gången i grannstaten Santa Catarina.
  Mellan 2003 och 2009 registrerades 54(!) översvämningar, främst under vårmånaderna september-december:

  https://www.researchgate.net/publication/281638460_Regions_of_Occurrence_of_Natural_Disasters_by_Sudden_Flood_and_Drought_on_Rio_Grande_do_Sul_from_Period_2003_to_2009/link/565dda8c08aeafc2aac8a2d5/download

  Anledningarna är både meteorologiska och hydrografiska:

  https://www.scielo.br/j/mercator/a/qNRL9Qf7wSZFscBdvdBnzhS/

 60. johannes

  #53 Bernt
  Det var en teater det där. En påhittad parodi. Omöjligen (!) att så många vuxna inte hade minsta susning om luftens CO2 halt. Så illa kan det ändå inte vara. Det ar så pinsamt så jag inte kunde se färdigt.

 61. tty

  #60

  ”Det var en teater det där. En påhittad parodi.”

  Tyvärr inte. Det var ett äkta kongressförhör. Med ”House Transportation Committee”. Jag minns att det togs upp på ”Watts up with that” i våras.

 62. tty #61,

  Beslutande politikers okunskap om klimatet är ju välkänt. Förmodligen struntar de ändå i klimatet. För dem handlar det om makt och inflytande, och om skattepengar till kompisarna ute i landet. ”Klimatet” är bara en mask att gömma sig bakom när de vill driva igenom gigantiska omfördelningar av skattepengar i budgeten genom olika slagord som den gröna omställningen, Parisöverenskommelsen, cirkulär ekonomi, Agenda 30, NetZero, etc. etc.

 63. Lasse

  Tony Heller visar hur media plockar nyheter ur samma låda.
  https://www.youtube.com/watch?v=iNhnJDWi-wQ

  Han visar också hur NOAA ändrat data så det ser ut som om värmen är större idag än igår.
  https://www.youtube.com/watch?v=hsCwZu3nvoM

  #62 Troligen så är inte alla medvetna om hur manipulerade data är och hur samstämmigt media gör felrapporterna.
  Det är väl därför det kan passera.

 64. Jag tror att det centrala för CCNow är den stora mängden newsoutlets samt att de erbjuder gratis material som är lätta att kopiera och klistra in. Annars skiljer de sig knappast vad gäller några djupare insikter om journalistik. De vet att journalister är lata och att de måste fylla sina tidningar och inslag med material. CCNow förenklar alltså processen men skiter i att kolla fakta eftersom mängden gör falska nyheter sanna.

 65. johannes

  #61-62
  Kolla uppsynen på kongressledamöterna, som dumma fån.

  Om riksdagsledamöterna är bara 1/10 så korkade så förstår jag varför ”siffer”Elsa tackade för sig efter en rekord(?) kort tid där.

 66. Rossmore

  Dessa artiklar förtjänar uppmärksamhet. Lägger dem här och hoppas att de uppmärksammas ytterligare:

  https://wattsupwiththat.com/2023/09/05/i-left-out-the-full-truth-to-get-my-climate-change-paper-published/

  Den handlar om hur en forskare tummar på/döljer delar av sanningen för att bli publicerad.

  Nästa länk innehåller tips på hur man kan anpassa sanningen för att bli publicerad som forskare.

  ”My overarching advice for getting climate change impacts research published in a high-profile journal is to make sure that it supports the mainstream narrative that climate change impacts are pervasive and catastrophic, and the primary way to deal with them is not through practical adaptation measures but through policies that reduce greenhouse gas emissions.”

  https://wattsupwiththat.com/2023/09/05/how-to-publish-a-high-profile-climate-change-research-paper/

  Tycker båda inläggen är värda en uppföljning och kanske t.o.m. en översättning.

 67. Johan, Uppsala

  Viktigt!
  Covering Climate Now vill att deras nätverk av journalister ser till att ge sina läsare/tittare den informationen som behövs för att ”rätt” politiker vinner i de många val som kommer ske runt om i världen nästa år.

  ”If climate change is the biggest news story of our time, then the 2024 elections should be the biggest politics story of our time. 2024 will bring elections — not only in the United States but also the United Kingdom, the European Union, India, Indonesia, Mexico, and more — that will profoundly affect humanity’s chances of preserving a livable planet.

  Journalists need to start thinking now about how to provide elections coverage that (1) is grounded in science, and (2) gives voters the information they need to cast ballots wisely. CCNow has best practices and other resources that can get you up to speed.”

  Läs mer här:

  https://mailchi.mp/coveringclimatenow/framing-the-2024-elections-as-a-science-story?e=f0bb5fa405

 68. Karl Erik R

  #54 Jan Ågersten

  En bil med förbränningsmotor som körs på kolväte-föreningar (normalt bensin eller diesel) kommer alltid att släppa ut CO2. Vid en ideal förbränning så kommer alla kolatomer som finns i bränslet att bli till CO2. Koldioxid går inte med rimliga medel att ta bort från avgaserna.

  Möjligen menar du att CO i avgaserna är nere på mycket låga nivåer i moderna bilar med bra avgasrening. Det stämmer. Idag är det nästan svårt att ta sitt liv genom att leda in avgaserna från en modern bil in i kupen. I alla fall tar det lång tid eftersom halten av CO är så låg.

 69. Kip Hansen har en uppföljare till sitt förra inlägg här:

  https://wattsupwiththat.com/2023/09/07/propaganda-telephone-game/

  Han beskriver hur viskleken (Telephone game) fungerade när tidningar och TV-kanaler alarmerade om orkanen Idalia skulle drabba delar av Florida. Följderna var rätt beskedliga med två döda i trafikolyckor, samt några timmars strömavbrott. Av larmen att döma så skulle halva Florida drabbas och folk skulle inte kunna återvända till sina hem på flera månader.

 70. Christian H

  Tack för ett utmärkt inlägg om klimatrapporteringen. Det är en stor skam att media i så stor utsträckning okritiskt följer den lögnaktiga propaganda som skriks ut från Covering Climate Now (CCN). Listan på vilka som förbundit sig att följa dem är skrämmande lång, med inte bara de största mediehusen som centrala aktörer utan dessutom är en rad prestigefulls universitet, institutioner och internationella organisationer inblandade. Det går numera absolut inte att lita på något de säger. Mytomani, hybris, manipulation, propaganda och lögner är inget som inger förtroende. Det är också just dessa egenskaper som kännetecknar deras finansiärer, som är den superrika globala miljardärsklubben, med dess kända finansfamiljer. Allt de gör, görs ur ett maktperspektiv von oben, med syftet att stärka deras omåttliga maktbegär. Ingen som helst förståelse för hur det drabbar vanligt folk finns där.

  Det man bör göra för att minska idiotin är att sluta betala för att ta del av deras nyhetskanaler och att påvisa lögnerna för våra politiker. Slutligen vill jag uppmana alla att klicka på videolänken direkt under inlägget. Per Ström förklarar där på ett klargörade sätt vilka överdrifter, knep och skrämselmetoder CCN tar till för att sprida det alarmistiska narrativet. Sevärt!

 71. tty

  #68

  ”Idag är det nästan svårt att ta sitt liv genom att leda in avgaserna från en modern bil in i kupen. I alla fall tar det lång tid eftersom halten av CO är så låg.”

  Det funkar nog till sist om du leder in avgaserna i kupén, även koldioxid är giftigt i extremt höga halter, typ 10-15 %. Att begå självmord genom att köra bilen i ett stängt garage lär däremot inte fungera längre. Motorn lägger av först.

 72. Jan Ågersten

  #68
  CO skall det vara, förlåt jag skrev nog fel av bara farten.
  Men som sagt så är systemet effektivt då mätvärdena är 0.0 även på tomgång.

 73. Sören G

  Hörde just Marie-Louise Kristola utgjuta sig om ”hatet mot meteorologer” i sociala medier för deras rapporter om extremtemperaturer.

 74. Johan,Uppsala

  SVT visar nu de ”smarta lösningarna” för hur de som inte bor på Kungsholmen eller Söder ska leva för att rädda planeten:

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tre-platser-som-anpassat-sig-efter-klimatforandringarna

 75. Tege Tornvall

  Allt fler journalister övergår från att informera till att berätta. CCNow ger råd om hur de skall berätta och om vad. Försåtligt. Fakta stör berättelsen. Publiken skall inte förstå utan känna.

 76. Daniel Wiklund

  På text-tv kan man läsa ”Gauff finalklar efter klimataktion.”. Semifinalen i US open fick avbrytas i 50 minuter. Pga att en person limmat fast sig i betonggolv. Text-tv kallat sabotage för aktion. Tala om propaganda. Snart limmar jag fast mig i entrén till SVT på Gärdet.

 77. Berra

  #74 Johan, Uppsala:

  Förstår inte hur exempel två skulle skydda så mycket mot översvämningar…

 78. Johan, Uppsala

  #77 Berra
  Ha ha, nej precis! Den logiken saknas i inslaget helt och hållet! Vore intressant att veta hur resonemanget gick på redaktionen. Men det kan ju vara så enkelt att någon ville göra en ”Bjerström” och få en betald semesterresa på arbetstid. För det skulle faktiskt inte förvåna mig ett dugg om SVT åkt runt och filmat de olika grejerna själva.

 79. Berra

  #78: Något måste de ju prestera för våra skattepengar…

 80. foliehatt

  Daniel #76,
  det vore MYCKET intressant att se dels hur ordningsmakten och rättsväsendet skulle reagera, dels hur media skulle rapportera ett sådant tilltag – om ett större antal personer som med banderoller kräver att SvT slutar med propaganda, samtidigt som de limmar sig fast vid entrén till SvT-kolossen i Stockholm.

  Skon på den andra foten, liksom.

 81. foliehatt

  SR måste spara. En kvarts miljon på budgeten, tydligen. Det blir nedskärningar på personalen.

  ”Enligt Johanna Lindblad Ahl, ordförande för Journalistklubben på Sveriges radio, är det främst programenheten som drabbas av besparingarna.
  – Det är djupt oroande för journalistiken och Sveriges radio, säger Johanna Lindblad Ahl.”

  Tji reportageresor till Maldiverna för Kristola i framtiden, kanske (eller andra behagligt soliga och varma platser på klotet, för den delen).

 82. Håkan Bergman

  foliehatt #81
  Trösten är väl att det inte lär gå att sänka kvaliteten lägre än man redan lyckats med för radion.

 83. foliehatt

  Håkan, #82,
  vad vore väl livet utan att få lyssna på Klotet med Stefan Sundström?

  …skönt?