Patrick Moore om miljölarm och energipolitik

 

En Zoom-presentation arrangerad av Irish Climate Science Forum (ICSF, www.ICSF.ie) och Climate Intelligence (CLINTEL, www.CLINTEL.org) hållen den 10 februari 2022

Dr Patrick Moore beskriver sig själv som en ”förnuftig miljövän” och är internationellt hyllad för sina raka åsikter om falska katastrofberättelser. Född i British Columbia och uppvuxen på Vancouver Island, var han den tredje generationen av en familj som levde på skogsbruk och fiske. Med en doktorsexamen i ekologi från Institute of Resource Ecology vid University of BC, och som en pånyttfödd ekolog, anslöt han sig 1971 till besättningen på Greenpeace som seglade över norra Stilla havet för att uppmärksamma USA:s testprogram för kärnvapen. Han fortsatte att gå med i protester mot valfångst. 1977 blev han ordförande för Greenpeace Foundation och fortsatte att kampanja i många frågor. Men han lämnade Greenpeace 1986 på grund av stora skillnader i politik, som senare beskrivs i hans bok ”Confessions of a Greenpeace Dropout”. Från 1990-talet kampanjade han med andra organisationer i många frågor. 2006 var han särskilt oenig med den vetenskapliga konsensus om klimatförändringar i ett brev till Royal Society, och hävdade att det inte fanns ”några vetenskapliga bevis” för att mänskligheten orsakade globala klimatförändringar.

I denna presentation presenterar Dr Moore utdrag från sin senaste bok ”Fake Invisible Catastrophes and Threats of Doom”. Han visar på de patentfel som ligger bakom de många skrämselhistorier som aktivister överöser samhället med nuförtiden, och han är helt övertygad om att sund skepsis är själva hjärtat i vetenskaplig forskning. Han påpekar att nuvarande ”klimatpolitik”, särskilt den omöjliga ambitionen att fasa ut fossila bränslen om 30 år, hur välmenande de än är, kommer att vara särskilt negativa för de fattiga i både utvecklade ekonomier och i utvecklingsekonomier. Som en förkämpe för verkligt hållbar utveckling lägger han fram några idéer om alternativ miljöpolitik för de kommande decennierna. Hans åsikter kommer att vara av stort intresse för alla som är involverade i klimat-/energidebatter över hela världen.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Patrick Moore har aldrig gjort det lätt för sig och sin familj. Alltid med fötterna på jorden har han sökt följa honnörsorden ”vetenskapligt integritet”, alltid mot en övermäktig politiskt gynnad Goliat.
  Han är, till skillnad från alla de små och stora Gretor som varken kunnat eller haft viljan att lämna glansen i den allt mäktigare miljörörelsen, värd all respekt.
  Boken är upplysande och samtidigt sorglig, så mycket kunskap och insikt, men så svårt att få genomslag.
  Arma värld!

 2. Evert+Andersson

  Patrick Moore är fantastisk. Han kämpar precis som alla vi här på bloggen i motvind och uppförsbacke. I rättvisans namn och för planetens och mänsklighetens bästa borde han få sändas i TV på bästa sändningstid precis David Attenboroughs filmer.

  Som Ann skriver gör han det inte lätt för sig när han avslöjar ett helgons fejkade filminslag.

 3. Ann Löfving-Henriksson

  #2 Evert, jag håller med Dig om att Patrick Moore borde få plats i TV, gärna istället för D. Attenborough. När det gäller P. Moore vore det ett stort steg framåt om TV visade vad miljörörelsen påstår och vad P. Moore grävt fram precis så som han visar under sin föreläsning och dessutom redovisar i sin senaste bok.

 4. Lennart Svanberg

  Vi behöver driva på rörelser för mänskliga rättigheter. Idag styrs vi av människor som påstår sig ha förstått hur jorden ska överleva men att människor då får problem vill de inte veta av.

  Klimatalarmisterna driver oss mot den största omfördelningen av pengar från de fattiga till de rika sedan feodalismens tider då man helt enkelt blev ihjälslagen om man inte betalade till överheten. Nu hotar de med armageddon om de inte får pengar till dyra elbilar och elcyklar samt prånglar på värdelösa vindmöllor till folket för självklart ska inte deras egen utsikt förstöras. Dessutom tas miljarder i skatter av stackars låginkomsttagare som transfereras runt till diverse fantasifoster av experiment för att rädda världen.

  Vi behöver folkliga uppror baserat på försiktighetsprincipen om att ej tillåta makthavarna experimentera med fundamentala förutsättningar för mänskligt liv såsom att elda.

  Nästa politiker som säger något om hur andra ska leva sina liv borde självklart få motfrågan: Lever du som du lär och kan du visa på något konkret positivt resultat?

 5. Lasse

  Patrick Moore är inte ensam om att ifrågasätta klimatkyrkans oro.
  Exxon har stämts men slår tillbaka.
  https://wattsupwiththat.com/2022/02/19/exxonmobil-strikes-back/
  Kaliforniens kust drabbad av havsnivåhöjning -går detta att kopplas till CO2 och fossil användning?
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=9414290

  Expressen går ut med havsnivån som hot.
  Kanske kanske inte-men det har vi inte påverkat och kan inte göra något åt.

 6. Lasse

  Tack för en intressant halvtimme, Patrick Moore,
  han är en god representant för miljörörelsen och därtill optimistisk om framtiden.

  Alla dessa alarmister borde veta att de skrämmer barn och outbildade vuxna.

 7. johannes

  Varför inte döpa om klimatalarmister till nyfeodaler?
  Samtidigt som vi insinuerar vilka nytttiga idioter majoriteten är som springer de superförmögnas ärenden.

 8. Sören G

  Den som uttalar ordet ”klimatförnekare” idiotförklarar därmed sig själv. Förutom att man inte kan förneka klimat så visar det att personen inte har förstått hur vetenskaplig forskning går till. Att den måste utsättas för granskning för på så sätt går vetenskapen framåt. Hypoteser, teorier och argument som inte håller rensas bort och nya infallsvinklar kan undersökas.

 9. stig morling

  #7 Johannes! Nej de förkättrade feodalerna var långt bättre än sitt rykte. Föreslår en läsning av Erik Cornells bok ”från härskarmakt ..” pekar på en er underfundig hållning. #8 Sören G Jo, många föredrar att använda invektiv och höja rösten när argumenten brister. Det där med ”klimatförnekare” måste väl ändå vara bland de mer tokiga epiteten!!
  Salve
  Stig

 10. jensen

  Finns det någon korrekt och trovärdig redogörelse för undervattensvulkaners samt tektoniska händelsers bidrag till global warming?och havshöjningar ( Tsunamis) ?
  Om man har behövligt perspektiv, t.ex. 500 år borde man inräkna dylika som ytterst hotande för människor vid Kanadas kustområden och även Japan. Och kring Ring of Fire. enligt moderna undersökningar av havsbotten.
  Jämfört med dessa hot, förbleknar ” Klimathot.”betänkligt.

  F.ö. Stort tack för ingående motivering angående ” Klimatmodellers inkompetens att prediktera komplexa system.

 11. Rossmore

  Patrick Moores ”Confessions of a Greenpeace Dropout” är en ytterst läsvärd berättelse. Hans story är en av orsakerna till att jag inte riktigt är beredd att gå med i Gretas kyrka!

  En av klimatalarmismens käpphästar är att havet stiger pga ökande avsmältning av landbaserad is och att denna tendens är ökande. Det är en tanke som framstår som underlig då vetenskaplig ”konsensus” samtidigt påstår att glaciärer, inlandsisar, etc. minskar. De har gjort så sedan senaste istiden när det fanns hur många gånger som helst mer landbaserad is än nu. Så hur kommer det sig att en minskande källa till smältvatten kan vara en ökande orsak till havsnivåhöjning?

  (Teoretisera hur mycket ni vill, glöm sunt förnuft och fortsätt vara lyckliga.)

 12. Lars Kamél

  Det är troligt att växthusgasutsläpp har bidragit till global uppvärmning, men några vetenskapliga bevis finns det helt enkelt inte.
  Vad gäller en annalkande klimatkatastrof, pekar den bästa tillgängliga vetenskapen på att det verkligen inte är någon på gång. Växthusgasutsläppens eventuella klimatpåverkan är så liten att det inte finns någonting att oroa sig för. Och därmed behövs heller inga klimatåtgärder!

 13. PK

  Tyvärr är en mycket stor del av jordens befolkning nu styrda av information från bla Facebook. Vi har sen medier som har en stor kundkrets som köper tidningar, streams etc pga domedagsprofetior. Finns det någon mer spännande story än jordens undergång steg för steg? Väldigt få tjänar något på en omvänd historia då fossila bränsle nu är hårt beskattade produkter. Alltså, ju fler som satsar på alarmism ju fler tror på den. Ingen kommer någonsin drivas av publik nytta utan egen vinst. Det är nog ett berg som skall klättras för att få Rockefeller, FN mfl att sluta få fördelar och inkomster av alarmism och domedagsprofetior. Rockström är eller har varit direkt avlönad av Rockefellers organisation via Sthlm Resilience Center (Källa: fd miljöpartisten Jacob Nordangård).

 14. Simon

  #13
  https://www.rockefellerfoundation.org/profile/johan-rockstrom/

  Kanske dags ta en screenshot innan de sopar undan spåren

 15. Lennart

  Man behöver väl inte vara vetenskapsman för att förstå
  att de normala klimatförändringar som alltid inträffar under lång tidsperiod kan snabbas på av mänsklig klåfingrighet.

 16. Claes-Erik Simonsbacka

  Jim Kennedy & China’s Monopoly on Rare Earth Metals
  27 jan. 2022

  ”Jim Kennedy, President of ThREE Consulting discusses China’s monopoly on rare earth metals used to make batteries for electric cars and other technology.”

  https://www.youtube.com/watch?v=PEQgIJEvp0I

  Mvh,