Pär Holmgren kyls av

Pär Holmgren
Först var det Svensk Vindkraftsförening som tiggde pengar till vindindustrin, sen var det Svensk Vindenergi, sen var det Miljöpartiet, sen blev det Vestas. Ett sammandrag av sommarens vindkraftsdebatter finns här. Nu har också O2-Vindkompaniet med kändismeteorolog Pär Holmgren och VD Linda Burenius Magnusson gett sig ut på tiggarstråt med bibeln i ena handen och piskan i den andra.
Det finns flera fördelar med att bedriva marknadsföring på detta sätt, dels är det gratis, dels kan man inte fällas i domstol för vilseledande marknadsföring. I insändarkolumnerna kan man däremot lova mer av allt utan att straffas: Pengar, nya jobb och billigare el.
De får svar på tal direkt i Arbetarbladet i Gävle till att börja med.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. latoba

  Även i min lokaltidning Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning har O2 och Väder-Pär fått in sin insändare. Snälla Jonny skicka ditt utmärkta svar även till min tidning.

 2. Peter Stilbs

  Väder-Pär kör visst med samma insändare till olika läns tidningar, och bara byter ut länet… Gävleborg, Gotland, … Who cares..?
  Temperaturstatistik? Välj vad som passar. Relevant? Who cares?
  Vindkraftsandelar? Pyramidspel, skrev någon träffande i kommentarerna. Tyvärr är det väl så. 

 3. Lars

  Samma försäljar trick här, i  vår tidning var det Skåne det gällde.
  Johhny du är vår hjälte , svara gärna i Norra Skåne .
   http://www.nsk.se/section/insandare

 4. Lars

  Ni har väl läst den Engelska rapporten som kom fram till samma sak som Kungliga vetenskaps akademin .Vindkraften är dyr , onödig och med liten eller ingen miljönytta .
   http://thegwpf.org/uk-news/6325-gwpf-warning-wind-energy-is-extraordinarily-expensive-and-inefficient.html
   The Global Warming Policy Foundation has warned policy makers that wind energy is an extraordinarily expensive and inefficient way of reducing CO2 emissions. In fact, there is a significant likelihood that annual CO2 emissions could be greater under the Government’s current wind strategy than under an alternative Gas scenario.

 5. Bra arbetat Jonny och som du säkert sett så finns det tiggarbrev i vårt husorgan ”Gresablat” idag också.

 6. Martin

  Siemens har tillverkat rotorblad som är 75 meter långa. Bladet går under namnet B75 och är världens största fiberglaskomponent gjuten i en enda del. Bladen ska användas till Siemens offshore-turbiner på 6 megawatt kapacitet. De första bladen ska testas i Østerild i Danmark.
  Hela bladsvepet får en yta på 18 600 kvadratmeter, vilket motsvarar två och en halv fotbollsplan.
  Tänk att få några sådana utanför stugan i Stockholms skärgård.

 7. bom

  Jag lyssnade på SR-s naturprogramm som redaktionellt hör hemma i Wäxiö (jo jag gillar den stavningen). Den handlade om två ting nämligen glaciärforskningsstationen i Tarfala och den olagliga verksamheten (bl a av SNF och SNV) mot blivande kalkbrottet i Bunge.
  Det handlar för en gångs skull om nästan sansad journalism. Stationschefen på Talfala berättar att glaciären för femtusen år sedan var nästan borta ”för då var somrarna minst två grader varmare”. I år har minskningen av isen varit högst beskedlig för det har varit så kallt och snart börjar isen växa till igen. Man resonerar om klimatets variationer lugnt och vettigt och ingen skriker ANTROPOGEN-ONATURLIGT-KATASTROF eller något sådant. Ingen framhåller nödvändigheten av att rädda glaciären från dess variationer. Glaciologerna lever av att undersöka och mäta och försöka förstå glaciärens mekanismer. Dom vet att allt ändrar sig hela tiden men dom ser inget som helst farligt med det. Jämför detta med ”klimatforskarna” som utgår ifrån att allt är statiskt och att varje ändring är KATASTROFAL och måste förhindras (genom förbud och skattehöjningar märkligt nog). Det finns också en liten by i ett litet alpland som har en glaciär. Just den glaciären minskar just nu och man har startat en insamlig för att paketera ”sin” glaciär i geotextil för att ”bevara” den. Nog är folk bra tokiga ändå? Dessutom var nog geotextilkonsulten vriden för en konstfrusen jätte”hockeyplan” vore väl mer adekvat?
   
  Med Bunge står det värre till. Kemira som ägare av Nordkalk förser oss med kalk som vi så väl behöver. Dom har efter långvarig prövning fått tillstånd att byta kalksten i Bunge. Kalk är en nyttighet som vi behöver och man skall bryta ut en ränna ca 25m djup och en km bred och några km lång. Allt är lagligt. Det som är olagligt är naturskyddsaktivistena som är på plats för att stoppa verksamheten. De hävdar att ”det är fel på lagen” och att detta ger dem rätt att invadera och obstruera. Naturvårdsverkets talesman anser sammalunda och verkar stödja galenskaperna.
  Kom inte och försök förklara för mig att naturskyddet inte blivit en total urspårning. Jag vill ge en komplimang till journalisten Lasse Wilen som kunde i SR släppa ett program om en avtagande glaciär utan att stämpla det som en ”klimatkatastrof” och sedan avslöja att SNF (och SNV tydligen?) anser att de står över den blå boken Svea Rikes Lag fastställd av vår Riksdag!
  Snälla Johnny stryk nu inte detta fast det är OT (i någon mån) för vindkraften (fast vindkraften ställer sig ju även som lagbrytare bl a vad avser Maskindirektivet)!

 8. Jonny Fagerström

  #5 Nostradamus
  Vi kommer att plocka ner dom alla lugnt och fint 🙂    

 9. LBt

  Alla initiativ till att minska våra CO2-utsläpp skall naturligtvis bejakas så länge vi inte vet vilka konsekvenser den förhöjda CO2-halten får i ett längre perspektiv. Men när man om något eller några hundra år blickar tillbaka kommer knappast vindkraften som betydelsefull energikälla att framhållas.
  LENR tycks ligga bättre till. 

 10. bom

  En eloge också till Dig Jonny för Ditt trägna arbete. Inser inte tidningarna att
  Väder-Per har betalt från sin uppdragsgivare för att få ut propagandan? Det handlar ju om att tidningarna skänker bort av sitt annonsutrymme. Brukar det behövas att uppdragsgivaren köper annons parallellt för att denna propaganda skall få sin gratisplats. I det visade exemplet syns ju WWF nya(för mig) drive där man lovar att köpa parkvakter i Afrika för att ”rädda elefanterna om vi enrollerar oss som elefantfaddrar. Annan liknande verksamhet står ju under extern kontroll Hur mycket av fadderpengarna går till isbjörnar-tigrar-elefanter-sälar och så vidare? Det vet ju ingen – och hur stor del går till dessa ständigt upprepade annomser för WWF och deras övriga verksamhet? Och hur mycket går till gåslever och champagne? (Ja det var tillväxtgåsleververket och nu också industridepartementet jag tänkte på!) Betalar WWF för att främja företaget O2 kanske?

 11. Tålis

  LBt 9
   
  Alla initiativ till att minska ”våra” CO2-utsläpp skall naturligtvis inte bejakas! Det är en helt rubbad uppfattning. Det finns inget självändamål att minska och inte heller är kostnaderna försumbara. Du kan ju försöka sluta andas, får du se hur det går ;.)
   
  Vi vet att användandet av fossil energi är ett av den viktigaste faktorn för vårt välstånd och nummer två är tillgång till billiga metaller.
  Vi vet dessutom att högre halt CO2 är bättre för livet på jorden. Om det dessutom skulle ha en positiv effekt på klimatet, så är det också bra. Det finns inget som talar för något katastrofscenario pga CO2-utsläpp. Däremot kan det gå riktigt illa om vi slutar använda fossila bränslen i förtid.

 12. Håkan Sjögren

  LBt # 9 : Jag påstår att vi måste begränsa våra utsläpp av flogiston. Detta ämne bidrar till den globala uppvärmningen minst lika mycket som koldioxiden. Det finns inget vetenskapligt stöd för denna teori i likhet med det obefintliga vetenskapliga stödet för koldioxidens klimatpåverkan. Vi måste satsa stora belopp på att minska flogistonutsläppen! Mvh, Håkan.

 13. Ann L-H

  bom – # 7. Naturmorgon från Växjö, eller hur det nu bör stavas, lever sitt liv. Programmet leds av gammeldags naturintresserade och kunniga (!)reportrar/journalistertill synes utan ambition att rädda världen. I kraft av sina kunninga medarbetare håller de sig fria från Vetenskapsredaktionens ”medvetena” reportrar från kultur- och aktivistsektorn. Johan Bergendorff förresten förmedlar titt som tätt senaste nytt från James Hansen och kompani direkt från USA.  

 14. LBt #9

  Jag inte säker om ditt inlägg är en medveten parodi för att illustrera försiktighetsprincipens orimlighet – eller om du menar det du skriver.

  I endera fallet är det en pricksäker illustration av tokigheten i att motivera  drastiska och dyrbara åtgärder med att vi ”inte vet”.

  (Dvs jag säger ungefär som Håkan #12, m, men utan att skoja till det med flogiston.)

  C-G

   

  /C-G

 15. Björn

  Att tro att vi kan stoppa global uppvärmning genom att ersätta våra energikällor med vindkraftverk, är en av vår tids dummaste handlingar. Det säger någonting om de politiker och andra som låter sig luras totalt av vindindustrin. Vindindustrin är vinnarna och vi andra, är förlorarna. Kanske denna problematik borde göras till en valfråga.

 16. Slabadang

  Johnny!
  Jag har svårt att förstå hur redaktörer accepterar den mix av dubbla affärsintressen i allians som Holmgren/ 02 representerar. När de dessutom gör under skenet av att ”rädda klimatet” när det istället handlar om att ”rädda min plånbok” så är den lilla burna påsen bara att ha inom räckhåll.
  Ni har nu en allt lättare match att gå vid varje konfrontation och detta sista exempel på klimatpladder att bemöta utgör numer bara piiiiiinsamt oljud.

 17. Alla!
  Är det någon som har en uppfattning om hur många ggr Holmgren och Magnusson har skickat samma artikel till en lokaltidning, där de bara har bytt länets/ortens namn för ändamålet (få in den i ngn lokaltidning)?
  Jag såg samma artikel första gången för någon dag sedan med om Dalarna, här var det alltså Gävleborg, och både Eskilstuna och Skåne verkar också ha drabbats.
  Vilka fler områden har de försökt svämma över med klimat- och vindkraftstrams?
  Förresten: Mycket bra välriktat och träffande svar, Jonny och Björn!      

 18. bom

  “Almighty Father, we raise our hearts to You in gratitude for the wonders of creation of which we are part, for Your providence in sustaining us in our needs, and for Your wisdom that guides the course of the universe.
  “We acknowledge our sins against You and the rest of creation.

  “We have not been good stewards of Nature.

  “We have confused Your command to subdue the earth.

  “The environment is made to suffer our wrongdoing, and now we reap the harvest of our abuse and indifference.
  “Global warming is upon us. Typhoons, floods, volcanic eruption, and other natural calamities occur in increasing number and intensity.
  “We turn to You, our loving Father, and beg forgiveness for our sins.
  “We ask that we, our loved ones and our hard earned possessions be spared from the threat of calamities, natural and man-made.
  “We beseech You to inspire us all to grow into responsible stewards of Your creation, and generous neighbors to those in need.
  “Amen.”
  Katolska kyrkan skor sig även på olyckor. Ovanstående bön är ett ex
  (knyckt från den förträfflige Nostradamus N)

 19. Karlsson

  Även i Länstidningen i Jämtlad finns en insändare – men den får kommentarer!
  http://ltz.se/asikter/debatt/1.4984953-jamtland-hart-drabbat-av-klimatforandingen

 20. En av mina kommentarer verkar ha fastnar, den handlade om att Holmgren och Magnusson verkar ha skickat identiska artiklar till många lokaltidningar, och bara bytt ut län/ort i texten för att in dem där.
  Jag såg samma artikel i och om Dalarna första gången för nån dag sedan. Nu tillkommer alltså
  Gävleborg, Eskilstuna, Skåne, Gotland, Jämtland (plus Dalarna alltså)
  Jag undrar hur lång listan är och kan bli. Alla lokala insändarspalter finns ju heller inte nödvvis på nätet.
  Dessutom: Mycket bra välriktat och skarpt svar av Jonny och Björn!           

 21. Märkligt, två kommentarer i rad som inte dykt upp i denna tråd. I andra trådar verkar det funka bättre att kommentera!?

 22. Pelle L

  Jonas N,
  dina kommentarer 11:47 och 13:24 finns med nu i alla fall.

 23. Bengt Abelsson

  I ett av de senaste numren av Nature Climat Change visas hur vindkraftverk ( i Texas) pga ändrad turbulens ökar marktemperaturen!!
  ca 0,6 grader om jag minns rätt.

 24. bom

  #21
  Du har rätt det verkar som om någon använder den svenska landsortspressen som sin nyttiga idiot. Det verkar fungera alldeles utmärkt. Glädjande är dock att där kommentarer släpps fram så är vanliga Svenne förbannad och protesterar med spontan koldioxidalstring med V8 eller kolgrill. Medlöparna som rusar in och stöttar är dom vanliga med en hysterisk piprökare i spetsen! Kommer landsortpressen att bli mindre mottaglig för den här typen av svindlerier framöver? Man kan bara hoppas att dom vaknar. Nästa fråga är varför Stormedia inte drogs in i lurendrejeriet? (För vaknat har dom väl knappast?)

 25. Ingemar Nordin

  C-G #14,

  Du skall inte tona ned flogistonfaran som Håkan pekar på. Tydligen har du lyssnat alldeles för mycket på alla dessa flogistonförnekare som lever på att så tvivel bland allmänheten! 🙂

 26. Ingemar Nordin

  WWF och Greenpeace är ju egentligen att betrakta som affärsdrivande, internationella företag, i lika hög grad som vindkraftsindustrin. Men precis som vindkraftsindustrin så har media satt en slags ideell miljöstämpel på dem, och det betyder att de i stort sett kan komma undan med vad som helst.

  Som sagt, bra svar Jonny!

 27. Tålis

  ”Fredagsmyset” utgick tyvärr, så jag bidrar med lite idag istället:
   
  Hur skaffar man sig enklast en liten förmögenhet? (Fundera lite och läs sedan svaret längst ned i denna post)
   
  27 Plastic Surgery Fail
   
  En gammal skrynklig dam klev in på en av de allra finaste bankerna. Hon gick fram till kassan och slängde upp en turkoslila bag fylld med 2 miljoner kronor i vikta 100-lappar.
  Kassörskan stirrade häpet på den turkoslila bagen som var märkt med en annan banks emblem.
  – Jag vill göra en liten insättning under förutsättning att jag får tala med bankdirektören, sa den gamla skrynkliga damen.
  Kassörskan stirrade på den gamla damen.
  – Varifrån har du fått så mycket pengar?
  – Jag har vunnit dem på vadslagning och nu vill jag prata med bankdirektören, sa den gamla skrynkliga damen.
  Bankkassörskan försvann iväg och efter ett tag fick den gamla skrynkliga damen komma in på bankdirektörens kontor.
  Bankdirektören tittade först på den gamla skrynkliga damen och sedan på den turkoslila bagen, märkt med en annan banks emblem.
  – Varifrån har ni fått så mycket pengar?
  – Jag har vunnit dem på en vadslagning!, sa den gamla skrynkliga damen.
  – Vadslagning!?
  – Vadslagning är min största hobby, sa den gamla skrynkliga damen.
  Bankdirektören grabbade en näve hundralappar och studerade dem ingående.
  Den gamla skrynkliga damen fortsatte:
  – Som sagt… Vadslagning är min största hobby. Jag slår vad om att dina sädeskulor är fyrkantiga!
  Bankdirektören upphörde snabbt att studera hundralapparna. Han stirrade på den gamla skrynkliga damen.
  – Förlåt, men vad sa ni?, sa han förvånat.
  – Jag slår vad om att dina sädeskulor är fyrkantiga, upprepade den gamla skrynkliga damen. Bankdirektören släppte hundralapparna okontrollerat och lät dem falla mot golvet.
  – Fyrkantiga? Du menar att mina… kulor skulle vara fyrkantiga?
  – En halv miljon på att de är fyrkantiga, sa den gamla skrynkliga damen självsäkert.
  Bankdirektören var chockad. Var detta ett skämt? Fyrkantiga – vilket otroligt vansinnigt påstående. Om detta var en seriös vadslagning så var ju saken biff! En halv miljon i fickan så där rakt av bara…
  Tveksamt frågade han den gamla skrynkliga damen:
  – Hur vet jag att detta är en seriös vadslagning?
  – Jag kommer att ta med mig en advokat i morgon klockan tio för att regelrätt kontrollera formen på dina sädeskulor. Om de inte är fyrkantiga så erhåller du en halv miljon kronor kontant. Om de är fyrkantiga så sätter du in en halv miljon på mitt bankkonto.
  Bankdirektören var stum. Den gamla skrynkliga damen var ju helt vansinnig. I vilket fall som helst så var han bergsäker på sin sak – hans kulor var inte fyrkantiga, möjligtvis lite håriga men absolut inte fyrkantiga. Det här kunde bara inte gå fel!
  – Okej! Jag sätter emot!
  Den gamla skrynkliga damen log brett, sträckte fram näven och sa:
  – Då ses vi i morgon klockan 10.00!
  Dagen efter vaknade bankdirektören tidigt. Det första han gjorde var att naken ställa sig framför spegeln för att en sista gång kontrollera kulorna. Snabbt kunde han, innan han drog på sig byxorna, konstatera att kulorna inte visade ens den minsta tendens till att vara fyrkantiga.
  Prick klockan 10.00 anlände den gamla skrynkliga damen och en advokat till bankdirektörens kontor. Den gamla skrynkliga damen, bankdirektören och advokaten såg alla tre mycket nöjda ut.
  Efter diverse artighetsfloskler sade den gamla skrynkliga damen till sist:
  – Dra ner byxorna!
  – Jaså, det är dags nu… svarade bankdirektören.
  Bankdirektören knäppte upp knapparna och drog ned gylfen för att sedan dra ned byxor och kalsonger. Ogenerat stod nu bankdirektören där med hela härligheten blottad.
  Den gamla skrynkliga damen studerade nu bankdirektörens kulor på avstånd från alla möjliga håll, häpet iakttagen av advokaten.
  Försiktigt kröp hon närmare för att studerade kulorna in i minsta detalj.
  – De ser inte fyrkantiga ut, men för att vara på den säkra sidan så måste jag få känna med handen, sa den gamla skrynkliga damen.
  – Go ahead!, svarade bankdirektören självsäkert.
  Försiktigt placerade den gamla skrynkliga damen handen runt bankdirektörens kulor.
  I samma stund började advokaten att dunka sitt huvud mot väggen och skrika:
  – Åh NEJ, NEJ, NEJ!
  Bankdirektören stirrade förvånat på advokaten.
  – Vad har det tagit åt honom?, frågade han den gamla skrynkliga damen.
  Den gamla skrynkliga damen släppte kulorna och svarade bankdirektören:
  – Jag slog vad om en miljon med advokaten att jag före klockan 10.30 skulle ha bankdirektörens kulor i min hand!
   
  Efter en sådan lång text, upprepar jag den första, med svar:
   
  Hur skaffar man sig enklast en liten förmögenhet? Man börjar med en stor!
   

 28. Jonny, fantastiskt bra avhyvling av Pär Holmgren och Linda Magnusson!

  Jag tycker det är oerhört fräckt att av dem att gå ut med dessa likalydande artiklar i ett stort antal lokaltidningar.

  Väderpär spammar!

 29. G.E

  Jag vet att på st.nu just nu, så är det två vindkraftspositiva insändare inlagda – jag har skickat de till Johnny för några dagar sedan, det är en massiv reklamkampanj som pågår.
  Det vi kan göra är att kommentera och visa fakta på varje insändare eller artikel.

 30. Slabadang

  Tålis 🙂

 31. Joel

  De har nästlat sig in i Blekinge Läns Tidning också. Tyvärr finns inte insändarsidan online, även om jag inte tror det hade spelat någon roll. 
  Ledarskribenterna är försiktigt avvaktande till vindkraftlöshetsverk och klimatstolleri, men webbredaktörerna verkar sitta med het linje till klimathotsnasarna. I stort sett inga kritiska kommentarer jag bidragit med, har publicerats.

 32. Holmfrid

  Abelson  #23,
  Märkligt fenomen – borde inte temp sänkas, då ju vindsnurrorna absorberar energi ur atmosfären och levererar den till elnätet?  Med 25 st 2 MW snurror per kvkm som extraherar 500 kW per snurra kan man via luftomsättningen räkna ut detta.

 33. Skogsmannen

  Holmfrid!
  Finns väl inga rotorblad som har 100% verkningsgrad.
  Sänkningen av luftens rörelseenenergi motsvaras väl av en viss mängd elenergi och en viss mängd värmeenergi (till ett förhållande som jag förvisso inte har någon aning om).
  Eller hur?

 34. AOH

   
  http://vlt.se/asikt/debatt/1.1765846-klimatforandringar-i-vastmanland-gar-fort
   
   
   
   
   Dags för Jonny Fagerström och Björn Törnvall igen
   
   
  Nu har „klimatgycklarna“ Burenius-Magnusson / Holmgren hunnit fram till Västmanland med en höjd snittemperatur på  1.1 º C mellan 2002-2011.
   
   
  Genom att exportera el så kan man minska klimatutsläppen från kolkraft i övriga Europa.
   
   
   B- M / H tycks aldrig ha funderat över om Europas elförbrukande industri verkligen har intresse av att anpassa sin produktion till leveransen av  ren, svensk vindström.
   
   
   Och eftersom  B-M. / H. tycks gilla procentsiffror så går det att läsa  i samma VLT att  85 % av svenskarna har ett lågt förtroende för elmarknaden  och dess aktörer enligt Energimarknads-inspektionen.
   
   
  Det är väl därför B-M / H försöker lura bl.a kommuner att satsa skattemedel ( det är ju inte egna pengar ) att investera i vindkraft.
   

 35. Bengt Abelsson

  I dag har L & P hunnit till VästerbottensKuriren.

 36. Gunnar Strandell

  Jonny Fagerström!
  NT, Norrköping Tidningar, hade i morse ett svar från Annika Helker Lundström på din och Sune Sjöströms inlägg 26/7.  
  Hon hävdar att vindkraft sänker energipriserna. I synnehet om ambitionsnivån ökar. Och vindkraft minskar visst importen av fossildriven elkraft samtidigt som den är långsiktigt hållbar för att den inte lämnar något avfall. Vissa vindkraftprojekt har problem, men de kan lösas av regeringen som har en gyllene möjlighet att höja ambitionsnivån fram till 2020.
  länk:
  http://www.nt.se/debatt/default.aspx?articleid=7868391

 37. Lars W

  Damen har ju rätt. När det blåser duktigt sjunker elpriset tom till negativt. Det gör ju inte behovet av subventioner mindre…

 38. PJ

  Det ser ju onekligen ut som om alla av Annika Helker Lundströms argument snarare gäller politik istället för teknologi. Vad har ambitionsnivån med energipriset att göra? Visst, en ”ambitiös” politiker kan ju subventionera vindkraften kraftigare, men det har verkligen inte med energipriset att göra.
   Det vore intressant att få se en oberoende, opolitisk reogörelse för vindkraftens ROEI. Jag misstänker att den ligger mycket nära noll, eller kanske tom. under noll.

 39. PJ

  Förlåt, nära ett ska det naturligtvis vara. Intressant att notera är att etanol från majs tydligen ligger kring 1,1. Dvs. knappt lönsamt energimässigt.