Pachauri och väderkvarnarna

Sverige har tagit över ordförandeklubban i EU och mångsysslaren Rajendra Pachauri passar på att besöka Stockholm, skriver DN. Han riktar en känga mot klimatskeptiker, som tar de senaste årens avkylning som ett tecken på att uppvärmningen avstannat (intressant att allt fler nu åtminstone medger att det blivit kallare) och han tror inte på att fattiga länder kan anpassa sig till klimatförändringen. Däremot anser han att industriländerna kan arbeta för att motverka att utsläppen i utvecklingsländerna ökar.
Hur går nu detta ihop sig? Att anpassa sig går inte. Och utsläppen får inte gå upp. Det känns lite grann som om Pachauri missunnar utvecklingsländerna just deras utveckling. Eller har jag fel?
Och vi ska inte flytta på folk, utan se till att hejda uppvärmningen så att alla kan bo kvar. Jag hoppas att herr Pachauri är medveten om att klimatet kommer att fortsätta ändras på naturlig väg, även om alla våra utsläpp försvinner, som genom ett trollslag. Vad händer den dagen ismassorna åter breder ut sig över land? Får vi flytta då eller ska vi jobba på att smälta isen?
Hur som helst är övriga Indien inte speciellt sugna på att begränsa sina utsläpp och därmed sin tillväxt. Och vad Kina vill vet vi också. Pachauri har däremot sin ekonomiska situation tryggad genom de tiotals uppdrag han har i allehanda sammanhang.
PS Jag gillar rubriken. Är det herr Pachauri som är FN:s klimatpanel? Det förklarar en hel del. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars G

  ..och enligt WMO så har ”uppvärmningen ” på södra halvklotet hittills varit hela 0.21 grader…det är ju inte mycket att anpassa sig till… länder som håller sig med kärnvapen, atomubåtar och egna rymdprogram har ingen trovärdighet i fattig-rik-frågan…dvs bl.a. Indien och Kina.

 2. Labbibia

  Intressant.
  Häromdagen satt allas vår favorit (?) Anders Wijkman i någon morgonTVsoffa och tog faktiskt upp det här med vedeldning i 3:e världen……..Han sa ungefär……730 miljoner människor har inte överhuvudtaget tillgång till el, och tvingas därför värma sin mat och sitt vatten med ved.
  Och visst, kan vi i den utvecklade världen hjälpa dessa människor utan el till det (åtminstone) 19:e århundradet, så lär väl situationen både vad gäller luftföroreningar och Co2-utsläpp förbättras radikalt.
  Men det lär väl kräva en del radikala förändringar i de politiska förhållandena i de länder det gäller?
  Stabila regimer som inte är alltför korrupta.
  Finns det sådana djur där?

 3. Labbibia

  Försöker utveckla mitt # 2
  De förslag som lagts om att räkna in minskade svenska utsläpp av Co2 utomlands har ju mött mycket kritik av vissa grupper. Tanken är alltså, lägg pengarna på utsläppsminskningar där man får mest för slantarna.
  Som exempelvis att hjälpa till att elektrifiera de fattigaste länderna.
  Men här visar ju A Wijkman ( i allafall i mina ögon) för en gångs skull lite realpolitiskt tänk.
  Samtidigt säger alltså herr Pachauri att ”…….. industriländerna kan arbeta för att motverka att utsläppen i utvecklingsländerna ökar.”
  Ny agenda hos AGW-gänget?

 4. Lite intressant är det även att alla kommentarer hittills (11) är ”skeptiska”.

 5. Närbilden är bra. Tvärrsäkerheten är borta och det lyser inte direkt intelligens ur ögonen på honom.

 6. L

  I rubriken står det: ”FN:s klimatpanel kritiserar klimatskeptiker.”
   
  I texten står: ”Rajendra Pachauri tillbakavisar de som kritiserar varningarna.”
  DN:s rubrik är en typisk misstolkning för att vilseleda i klimatdebatten.

 7. Magnus A

  I ett FORA-klipp drar IPCC:s tågingenjör och väderkvarnsjagare Ponza (eller vad han hette?) upp att klimatskrptiker är som de som tror att jorden är platt… månresan… och undrars om han inte även tar till holocaust-förnekelse…
  http://www.youtube.com/watch?v=d899rZFkIE4
  Nej, holocaust kom inte upp, men en annan tar upp tobak. Fick just holocaustförnekar-epitetet av nyhetskanalen EUX TV, på youtube (de lyssnade inte på svaren utan gick på full förtals-attack – a’la ryska Gulag? – i varje kommentar; jag mailade kanalen och ska fasen inte acceptera det där!) :
  http://www.youtube.com/watch?v=3BEeLaTdDrU

 8. Peter Stilbs

  India will not accept any emission-reduction target ­ period. This is a nonn-negotiable stand.
      — Jairam Ramesh, Indian Environment Minister, 30 June 2009
  Se: <http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601091&sid=aWs0Pts2Kxes>

 9. Björn

  Denne Rajendra Pachauri ser inte direkt intellektuellt klar ut. Det är någonting villt i hans blick som skadar förtroendet för IPCC (en högst personlig reflektion) och därmed AGW. Är han kanske bara en galjonsfigur vid sidan av Al Gore? Vem är det som egentligen drar i trådarna?

 10. L

  Peter S, ännu ett exempel på den oro som ”Fredspristagarna” skapat…

 11. Labbibia

  Peter S
  Kina lär väl inte heller vara beredda att dra sitt strå till stacken………Och så faller hela Köpenhamnskorthuset ihop.

 12. Magnus A

  Peter Stilbs. Perfekt läge alltså.
  IPCC-ordförande Pachauri, med sin höga profil, sa för något år sedan till Indian Times:
  ”R K Pachauri, head of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), on Tuesday slammed developed countries for asking India and China to cut greenhouse gas emissions while they themselves had not taken strong steps to cut down pollution.
  ”India can not be held for any emission control. They (developed countries) should get off the back of India and China,” Pachauri told reporters here.
  ”We are an expanding economy. How can we levy a cap when millions are living with deprivation? To impose any cap (on India) at a time when others (industrialised countries) are saying that they will reach the 1990 level of emission by 2025 is hazardous,” Pachauri said.”

  http://economictimes.indiatimes.com/Developmental_Issues/Get_off_Indias_back_Pachauri_tells_developed_nations/articleshow/3211140.cms
  Med tanke på sista stycket, där väl EU beslutat att minska utsläpp 10-tals procent under 1990 års nivå till 2020, kanske Pachauri kan ta tillbaka nejet till begränsning av Indiens utsläpp, men jag misstänker att han försvarar Indiens linje, så hur dettta ska sys ihop… I värsta fall beslutar kanske i Köpenhamn vissa västländer att köra ett eget ”race” …ned i avgrunden. Typ ”bror-duktig-liberal-tokiga” länder. (Ordet liberal representerandes blind idealism; jag är rätt frihetlig men ogillar blind idealism.)

 13. Magnus A

  Förresten borde det inte vara någon katastrof för vare sig media — såsom Bojs och Baltscheffsky– eller för politiker om Köpenhamnsmötet floppar, för då lär de ju kunna profitera hur mycket som helst på floppen med värre ödesmättade scenarios än någon någonsin skådat.
  De borde ju rentav vara lite förväntansfulla inför en flopp.
  Det blir förresten mycket intressant i höst och vinter att se hur  negativ PDO eller AMO resp. El Nino och La Nina beter sig. Blir det lite kallare igen kommer domedagspredikanterna som varnar för värme att få det hett om öro… eh, svårt menar jag!

 14. Medeltemperaturen på jorden 2009 är densamma som 1979 ❗

 15. Björn #9
  Att döma en person efter ett foto säger mer om din människosyn än om personen du bedömer. 😉

 16. Uffeb, vi har enn fotot på Pachauri att döma etter.

 17. JR

  Väldigt kul inlägg Maggie och resonemanget är logiskt. Sånt gillar jag.
  Tänk om en enda AGW-are kunde visa upp lite nyttig självironi. Men alla ser ju lika sammanbitet, dystra ut som Rockström. Men det är ju klart, tror de att Nordpolen smälter och vattnet stiger så isbjörnarna flyttar till Kanarieholmarna, så blir det ju inte så roligt. Trångt och eländigt.
  Har ni tänkt på en sak, samla ihop jordens befolkning, ge dem en halv M2 per man så får de plats på Öland. Men det blir inte så roligt det heller. Trångt och eländigt och allihopa kommer att se ut som Rockström.

 18. Labbibia

  Elling
   Uffeb har rätt…..
  Man kan aldrig döma hunden efter håren, Jösses vad enkelt det vore att anta folk till högskolor om du hade en poäng där Elling…….titta dem i ögonen, så är saken klar.
  Nope!

 19. Låt oss inte lägga mera i detta… Pachauri ser onekligen lite skärrad ut. Jag skulle aldri köpt en begagnad kärra av en sådan typ. Men enklast är att såga honom på fräckheten att spela på den vita mannens skuld och samtidigt kräva CO2undantag för Indien. Det säger mycket om västvärldens självtroende att vi inte ber honom dra åt h_lvete.

 20. Labbibia

  Elling #19
  Nu snackar vi…. 😀

 21. Labbibia #18 och Elling #5
  Kul det där med första intryck. Jag tolkade Elling som en rättshaverist med kommunikationsproblem i början av våra kontakter på den här bloggen.
  Men efter några fler kontakter och lite bilder på Elling så framstår han numera som både klok och ärlig. För mig.
  Det är svårt att kommunicera via bloggar och mail. Enkelt att läsa, skriva och skicka och sprida. Men oj vad det kan läsas olika..

 22. Labbibia

  uffeb # 21
  Så sant, att läsa utan att kunna läsa kroppsspråk eller annan visuell kontakt är inte lätt.
  Men hur kunde jag veta att du spelat golf idag? 😉

 23. Labbibia

  Uffeb
  Själv tolkar jag Elling som en enormt kunnig människa inom sitt gebit, vilket väl råkar vara kärnkraft. Faktum är att jag sätter mitt hopp om framtiden till människor som honom, realistiker med stort  hightech-kunnande.
  Dessutom har han ett jävla go, vilket ju lär behövas i dessa ”miljömuppstider”
  Go for it Elling!

 24. Thomas

  Tja, uppenbarligen har vi olika tolkning av Elling. Jag hade precis samma första intryck som Uffeb i #21, men jag har aldrig sett någon anledning att ändra den även om han tycks kunna en del om just kärnkraft.

 25. Labbibia

  Thomas # 24
  Om jag inte har missuppfattat allting, så är du ju positiv till kärnkraftsutveckling. Varför slår inte du och Elling ihop era påsar, dvs, ert enoma kunnande? Inse att det skulle göra verklig skillnad för Norden.

 26. Mitt inntryck av Palm har bara forstärks från förstainntrycket.

 27. Thomas

  Labbibia, jag tror inte att folk som Elling hjälper kärnkraften i Sverige hur gärna de än vill. Helt plötsligt skulle han svänga ut i något helt ovetenskapligt om hur solen fungerar och så var den trovärdigheten bortblåst.

 28. Folk som Palm hjälper onekligen oss skeptiker. Fortsätt Palm !

 29. Labbibia

  Thomas # 27
  Hur vore det om du slutade med pajkastningen och blev lite konstruktiv istället?
  I nästan ett halvår har jag följt den här bloggen dagligen, läst dina, ofta intelligenta, men lika ofta, offsideinlägg.
  Jag vet inte var eller vad du jobbar med, men för jägarn, du som wurmar (på papperet) för mänsklighetens framtid, varför inte prova the real thing?
  Du kan ju göra skillnad!

 30. Thomas

  Labbibia, hur vore det om du slutade kasta sten i glashus. I en tråd tidigare skrev du: ”Varför skriver jag……kanske helt enkelt för att jag tycker det är roligt att “tjöta” med dig?” som förklaring till varför du skrivit något dumt som du inte ens trodde på själv. Börja med att bli lite konstruktiv själv!

 31. Labbibia

  Elling # 28
  Varför söker du till varje pris konflikt?
  Håll med mig om att du och T. Palm tillsammans vore en oerhörd tillgång för oss som förespråkar en vettig utbyggnad av kärnkraften. Motiven…..tja, spelar det någon roll om det är Co2 eller något annat…..det viktiga är väl att det byggs nya kärnreaktorer?

 32. Labbibia

  Thomas # 30
  Nu är det ju så att om du ställer en fråga, så ligger det alltid en hund begraven någonstans……
  Jag sa ju också att jag skulle tänka” högt”
  Och kom tydligen fram till rätt svar, så småningom? På din fråga.
  Du är på det sättet rätt förutsägbar.
  Jag gillar dig ändå, hoppas att du kan stå ut med att jag finns i krokarna.
  Framhärdar ändå i min tanke på att folk som du, Elling och Gunnar L, Peter S, mfl borde jobba ihop istället för att bekämpa varann.
  Tycker du att jag är fel ute där?

 33. Elling #19
  Många har tydligen köpt mer än begagnade bilar av den man du dömt ut på grund av en blick på ett fotografi… 😉
  Oj nu är det kväll även här ser jag på klockan.
  Natti.

 34. Ingen Palm i mina styrelsemöten. För att platsa i Great Groups krävs speciella psykprofiler : en blanding av drive, saklighet, extrem kompetens,  lojalitet, tjurighet, ärlighet, självinnsikt, effektivitet. Bocka av och räkna träffbildet.

 35. Labbibia

  Elling # 34
  Hur många av kraven uppfyller du själv?

 36. Labbibia

  Elling # 34
  För övrigt, som chef i ett mindre företag undrar jag var ”samarbetsförmåga” tog vägen?

 37. Labbibia

  Elling
  Hur mycket omsätter Great groups/ år?

 38. Thomas

  Labbibia, det är möjligt att jag skulle kunna samarbeta med Peter Stilbs i någon annan fråga än AGW, men Gunnar och Elling håller jag på minst en armlängds avstånd. Jag tycker att viss grundläggande kunskap om vetenskap är av godo om man skall diskutera frågor som har med vetenskap att göra.

 39. ThomasJ

  Elling (#34): Helt överens.
  Labbibia (#35): Who the f*cks cares? And why?
  Labbibia (#36): Tips: det går alldeles ’utengemärkt’ bra att samarbeta i mindre företag [t.ex. med mig själv i ett enmansföretag].. Go figure, pls!
  Mvh/TJ

 40. Labbibia

  Thomas # 38
  Vad kul att du ser en liten öppning iallafall!
  Men är det inte bra med ”vildhjärnor”? Som Gunnar L ex.
  Om man tänker nytt så betyder det väl inte att man tänker fel?
  Förrän det motbevisats?
  Och menar du att Elling inte vet vad han pratar om vad gäller kärnkraft?
  Det tror du väl knappast själv?

 41. ThomasJ

  Labbibia (#40): ”Om alla tänker lika blir det inte mycket tänkt.” [A. Einstein]
  Mvh/TJ

 42. Labbibia

  Thomas J # 39
  Om man ställer krav på andra så kan det ju vara intressant att se….vad man själv kan stå för…….
  Thomas J Samarbeta med dig själv, jobbigt om inte det funkar. Är inte du politiker?
   Själv jobbar jag som chef i ett företag med 20 anställda. Jag skiter fullständigt i om den arbetssökande har bra betyg i ditt eller datt. Det viktiga är om personen kan bli en del i laget eller inte. Precis som i sport så handlar det om att bilda ett lag av arbetsstyrkan. Lyckas man inte med det så ordnar skitsnack, personlig motsättningar od garanterat att det blir problem. Oavsett bransch.

 43. Labbibia

  Thomas # 41
  Så sant.
  Är det inte precis vad vi behöver?
  Folk som ”törs” tänka annorlunda?

 44. ThomasJ

  Labbibia (#42): Jäpp, men ’bara’ fritidpolitiker. Håller med dig till fullo, oavsett bransch. För min del finns där ett avgörande ord, honnör, som lyder: Ömsesidighet. Tyvärr initieras detta viktiga ord med ett ’Ö’ – kunde lika gärna stavas: Amsesidgihet. [passus]. Med identiskt betydelse.., dvs. Du måste förstå Den andre, innan Du kan förstå Dig själv!
  Jag lever efter maximen Amsesidighet – oavsett!
  And You can bet yur boots on it!
  Överens?
  Mvh/TJ

 45. Labbibia

  Thomas J
  överens?
  Japp!

 46. ”Folk som “törs” tänka annorlunda?”
  Jo… – Labbibia – så är det ju att Wi behöver mycket mycket mera av civilkurage – http://sv.wikipedia.org/wiki/Civilkurage – ifall wåra barn och barnbarn skall ha någon framtid som är värd att kallas för framtid.

 47. Thomas

  Labbibia, att tänka annorlunda räcker inte, man skall tänka rätt också, annars kan vi fylla riksdagen med astrologer och folk som spår i tesump.

 48. Civilkurage är väl att tänkar rätt – när de flesta andra tänker fel – eller ?

 49. http://www.dn.se/nyheter/sverige/riksdagen-har-blivit-maktlos-1.871210 = civilkurage ?

 50. Great Groups och SkunkWorks :  Se Warren Bennis’ ’”Organizing Genius”
  Hur mcyket jag själv uppfyller : Inte alla kriterier, det är nog omöjligt- Jag har INTJ på MTBIskalan om du vill veta. Ingen autist men inte systematisk ljugande som andra MTBI-grupper.

 51. JR

  Thomas # 47
  Vad menar du med det? Hela svenska riksdagen plus IPCC är ju fyllda av sådana?
  Tacka vet jag, jag.