De krympande fåren i Skottland

På Vetenskapsradions hemsida upplyses vi om att den globala uppvärmningen har fått skotska får att krympa.
”De vilda fåren på den skotska ön Hirta har följts noggrannt de senaste 25 åren. Och forskarna har kunnat se en märklig utveckling – fåren har blivit mindre och mindre, trots att stora får har bättre chanser att överleva, och det naturliga urvalet därför borde göra att fåren blir större med tiden. I en ny studie, som publiceras idag i Science, ges en kanske lite förvånande förklaring. Det är det allt varmare klimatet som har gjort fåren mindre.”
Jag vill minnas att det har påståtts att den globala uppvärmningen även får hjärnor att krympa.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Thomas

  Jag såg den där historien och är besviken på dig maggie för att du inte hittar den uppenbara repliken. Få se om det finns någon annan av er ”skeptiker” som lyckas med det.

 2. Thomas: Aha, tävling! Spännande! Jag måste dessvärre medge att min hjärna antingen krymt pga uppvärmningen eller att den drabbats av värmeslag.

 3. Lars G

  ….i SVT igår kväll pratade en glad ”expert” om myggornas vandringar från Dalälvens delta till Uppsala och Stockholms utkanter…Reportern kunde inte hålla sig utan kom med slutklämmen: ”Så det är väl Klimatförändringarna som ökar myggplågan.?” ”Kanske det” var det gröndiplomatiska ”vetenskapssvaret”.
  Hjärnsläpp!

 4. pekke

  Evolutionen !
  Har små får större chans att överleva så gör de det !
  Sitter just nu i Jämtland ett par mil öst om Åre med en taskig mobiluppkoppling och ser att här matas fågelungarna i boet fortfarande.

 5. Anders Mohlin

  Finns det numera någon enda företeelse eller händelse som inte på ett eller annat sätt kan hänföras till ”klimatförändringen”?

 6. tty

  I och för sig så är det sant att djur tenderar att bli större i kallt klimat och mindre i varmt (”Bergmanns regel”).
  När det gäller öar (som i det aktuella fallet är det dock mera komplicerat. Där tenderar små djur att bli större och stora att bli mindre, troligen av icke-klimatiska skäl.
  När det gäller en tidigare tam men nu förvildad stam (Hirta var bebodd förr), är frånvaron av mänskligt urval t ex en uppenbar möjlighet (gissningsvis slaktade Hirta-borna inte de bästa avelsdjuren).
  En annan inte otrolig förklaring är att antalet får ökat i frånvaro av människor och naturliga fiender, vilket leder till brist på föda, och mindre individer (mycket vanligt i förvildade öpopulationer).
  Ytterligare en känd effekt hos öpopulationer är att den sexuella dimorfismen minskar, troligen p g a mindre intensiv konkurrens om honorna. Baggar är större än tackor, så resultatet borde bli mindre genomsnittsstorlek.
  Att bara skrika ”klimatförändring” utan att beakta andra tänkbara evolutionära effekter är naturligtvis rent nonsens (som så mycket annat i klimatsammanhang).

 7. Håkan S

  Jamen – det är väl klart att fåren krymper i ett varmare klimat! Precis som hästarna på Shetlandsöarna har gjort de senaste 1000 åren eller så. Å andra sidan kan mans se denna t yp av ”forskning” som ännu ett bevis på att klimatalarmisterna gör allt för pengar – i form av forskningsbidrag för allt mellan himmel och jord som kan kopplas till ”klimatet”. Utom kanske forskning om de moln, den avsdunsatning från haven och de nedfall i form av regn eller snö (som får glaciäerna att växa) som verkligen påverkar klimatet.