Pachauri har hål på strumpan

Karin Bojs har träffat Mr IPCC Himself, Rajendra Pachauri. Denne befinner sig just nu i Stockholm för att besöka EU:s utvecklingsdagar, utan tvekan ännu ett spektakel i hur man spenderar pengar utan att få valuta för dem.
Pachauri är glad för att antalet skeptiker minskar. Till och med Exxon vill bli gröna nu, menar han. Tala om att plocka körsbär. Alla undersökningar som görs visar att antalet människor som misstror IPCC och deras slutsatser tvärtom ökar, i både USA och Europa. Ta som ett exempel den norska undersökning där nästan 3 av 4 inte litade på IPCC.
Det som är lite lustigt är att de flesta AGW-are, inklusive Pachauri, tror att skeptiker är sådana som har svårt att ta till sig ny information. Ingen verkar fundera över möjligheten att skeptikerna från början accepterade AGW-hypotesen men att de efterhand, i takt med att de sökte mer information, insåg hålen, inte i Pachauris strumpa utan i tanken att CO2 skulle vara en betydande faktor för klimatförändring.
För ja, Pachauri har hål på strumpan. Han har blivit mer återhållsam med att slänga prylar. Grattis, säger vi. Starkt jobbat, Rajendra.
Dessutom betalar han ingen klimatkompensation för sina många och långa flygresor.
”Det gör folk bara för att döva sitt samvete. Jag känner mig inte tillräckligt säker på att pengarna används på rätt sätt.”

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  Ja, man bara suckar över alla dessa oändliga upprepningar. I dag hade Baltscheffskan (var var hon förresten på energy2050 – hon stod som anmäld på deltagarlistan?) ett 2-sidors uppslag om ”4 grader varmare” – de färgglada bilderna prydde även löpsedeln. Tänk om hon istället exempelvis kunde rätta sitt trams senaste månaderna om Arktis ?

 2. BobFleming

  Antalet skeptiker minskar? Vi blir fler för var dag som går!

 3. Lejuene

  Mr. IPCC påstår att skeptikerna har blivit färre, det är antagligen en lögn det oxå.
  Däremot undrar jag var finns de AGW-troende och klimatizterna idag? Dom har nästan helt slutat med spamma Maggies blogg och dom flesta kommentarerna i DN är klart skeptiska. Är det en medveten strategi från deras sida?, har dom pratat ihop sig?, eller bara tröttnat?

 4. Dotto

  Smart kille, klimatkompenserar genom att inte köpa nya strumpor.
  Om han sedan låter bli att tvätta dem så blir det hela fulländat.

 5. Minskar antalet skeptiker? Jag är kanske nyanserad, men av det jag läser om klimatförändringar är nästan allt skeptiskt till AGW baserat på CO2. Men då läser jag ju naturligtvis inte propaganda heller. Någon måtta på saker och ting får det vara i vår 1984 version 2 värld…
  (för CO2 skeptiska artiklar är väl inte propaganda?)

 6. Labbibia

  Morrn allihopa!
  Bara att läsa kommentarerna till SVD:s artikel, så inser man att ”Pachan” har fel.

 7. Lejuene

  Minskar skeptikerna?, knappast,  amerikanarna verkar att börja nyktra till:
  http://blogs.wsj.com/environmentalcapital/2009/10/22/survey-says-americans-not-worried-about-global-warming/

 8. Labbibia

  F,låt, DN ska det naturligtvis vara.

 9. TomatPalmen

  Ja, UI verkar ha gett upp, iaf idag (bX-59cppw).  Håller man sig till fakta blir det ju jobbigt för UI et al. McIntyre visar vägen genom att lägga ut data och program för fullständig replikation. Det är en vinnande väg och folket på UI är inte dummare än att de inser det.

 10. Hål i strumorna och dra ut mobilladaren …
  ja, Pachauri och Carlgren spelar nog i samma liga.
  Och det där om antalet skeptiker .. det låter ju som samma slags drömmerier man kan läsa på UI eller annat liknande håll:
  ’Blunda hårt och önsketänka ännu hårdare (vi är ju så många …)’

 11. Han kan väl i alla fall köpa garn och en stoppnål för att laga hålen i strumporna?
  Hålen i hypotesen om koldioxidens katastrofala inverkan på klimatet lär däremot inte gå att laga alls. Enda hoppet för de AGW-troende är att temperaturen ökar med ett par tiondelar per år de närmaste decennierna.
  Nej, förresten, de har ett hopp till: Att världens politiker snart kommer överens om drastiska utsläppsminskningar och verkligen genomför dem. Sedan kan de AGW-troende slå sig för bröstet och utbrista: ”Vi räddade världen! Se, det blev ingen katastrofal uppvärmning och det är vår förtjänst!”

 12. Lars K, ja det verkar som en hel del av de riktigt publika alarmistern nu höjer tonläget för med just den strategin som enda (kvarvarande) exit att komma ur det hela med ansiktet i behåll. Båda Gore, Hansen och andra inser att ifall ’den skenande uppvärmningen’ avstannar eller tom vänder innan iaf ett antal stora symbolhandlingar har genomförts blir deras position allt mer ohållbar och till slut får de stå där med lång näsa och bli ihågkomna som vår tids fågelskrämmor …

 13. Tege Tornvall

  Klimatalarmisterna sitter som spärrvakter till den officiella spelplanen och motar bort alla som inte godtar och följer uppställda spelregler. Vi allt fler som ifrågasätter och genom träget eget faktasökande funnit avvikande fakta får skapa andra spelplaner, t. ex. nätet, som dock officiellt inte erkänns och knappast besöks av alarmisterna. Det blir ett ställningskrig på var sin sida av en skiljande bergsrygg precis som på Balkan.

 14. Lars G

  Exxon har kanske fått gröna fötter men Franska TOTAL dvs ett språkrör för den Franska Staten har en annan åsikt i FT idag:

  http://www.ft.com/cms/s/0/eb971416-bf35-11de-a696-00144feab49a.html
  Utdrag:“Governments need to assess the needs of this planet in terms of energy and stop saying we will develop solar and then not have enough,” Christophe de Margerie, Total’s chief executive, said in an interview with the Financial Times. “Carbon is not the enemy; carbon is life.”
  Mr de Margerie has a relatively moderate position on climate change among his peers. He wants governments to enact clear, far-reaching policies to reduce carbon emissions so the oil industry can make investment decisions.
  “We as companies cannot take the risk. We are investing without knowing what the contractual framework on carbon will be,” he said.
   

 15. Lars G

  Hur mycket ökar klimatgasutsläppen om man käkar bönor varje dag?

 16. ThomasJ

  Det allra allvarligaste ’hålet’ denna Mr. P. har tycker jag sitter i andra ändan av kroppen hans…  🙂
  Och det är ett stort ’hål’…
  Mvh/TJ

 17. Åke Rullgård

  Re #11:
  Lars Kamél skriver: ”Nej, förresten, de har ett hopp till: Att världens politiker snart kommer överens om drastiska utsläppsminskningar och verkligen genomför dem. Sedan kan de AGW-troende slå sig för bröstet och utbrista: ”Vi räddade världen! Se, det blev ingen katastrofal uppvärmning och det är vår förtjänst!”” Tyvärr är det stor risk för, att blir så och med massor av förslösade medel under vägen. Vem är det som driver vansinnet och vad är syftet?

 18. Lars G #15
  Käkar man bönor i stället för kött fiser man väldans mycket mer. Det man fiser är metan men som väl är för IPCC räknas dessa utsläpp inte med och då finns dom inte. Samma sak gäller koldioxidutsläpp som en följd av biomasseförbränning – det finns inte heller. Det är en konstig värld vi lever i.

 19. Håkan B

  En klimatpredikant ifrån Gumpa
  han levde på bönor och pumpa
  men flyga han gjorde
  nåt inte han borde
  men se han har hål i sin strumpa.
   

 20. Steve

  I USA tror fortfarande 57% att världen bevisligen blivit varmare.  Men för tre år sedan var de troende 20% fler !   Idag tror 36% att människan har orsakat temperaturhöjningen (genom CO2-förorening!).   Men 2006 var det 47% som trodde så !
  Och denna förändring har skett trots att i USA staten pytsat ut ”billions of dollars” till ’forskare’ med ’rätta åsikter’. Plus att skolorna, i stort sett alla tidningar, alla TV-nät och nyhetsbyråer också hållit sig till ’den rätta tron’.  Nästan ett mirakel då att så många vanliga människor insett att man ljuger för dem.
  http://www.powerlineblog.com/archives/2009/10/024771.php
  (Tack för åsiktsprognosen i # 17 !  ’Vi räddade världen!’…. ! )

 21. J-O

  Den här tjommen ställde sig bakom den Indiska regeringens rapport ”National Action Plan on Climate Change”. Det roliga är att denna rapport tydligt säger: ”No firm link between the documented changes described below and warming due to anthropogenic climate change has yet been established.
  Och vidare :  ”The available monitoring data on Himalayan glaciers indicates while some recession of glaciers has occurred in some Himalayan regions in recent years, the trend is not consistent across the entire mountain chain. It is accordingly, too early to establish long-term trends or their causation, in respect of which there are several hypotheses.”
  Inte lätt att vara IPCC chef och Indier samtidigt …

 22. Göran

  Jag kan ha fel… men Mr P. , med en 3 km lång CV, verkar vara en manisk person som bara måste vara i rampljuset. Dvs det är ”berömmelsen”/maktpositionen som är huvudmålet, inte innehållet i det han förespråkar. Ögnar man igenom hans CV överskådligt  inser man att det inte finns en mänskligt rimlig chans att producera allt det som står med och samtidigt vara aktiv i alla de organisationer och sammanslutningar som nämns. Nej, för mig framstår han som en person som vill framstå som ”akademiskt gudalik”, men har noll koll 😉

 23. Peter Stilbs

  Only 50% of Democratic voters in the U.S. agree with President Obama’s belief that humans are responsible for global warming, according to a new poll from Pew Research Center released today. This figure represents the first time that a majority of Democrats have not endorsed the man-made theory of global warming. Independent voters in the U.S., meanwhile, have stopped blaming humans for global warming in even greater numbers. Only 33% now blame us. Republicans are also abandoning the ”blame human” stance, dropping from 27% last year to 18% this year. Among all Americans, only 36% blame humans, the lowest figure yet. 
      –Lawrence Solomon, Financial Post, 23 October 2009

 24. Göran

  Tips, Tips…. En ny ”idiotartikel”  (ursäkta språket) på newsmill. ”CO2 måste ned till 350 ppm”.  Upprop för klimatet med en kvinnlig artist som omslagsbild (Ane Brun). Dock finns Tällberg Foundation, Rockström mfl. med i ”bakgrunden”.

 25. Hej alla!
  Klimatet ändrar sig. Vädret påverkas.
  Och väderminnet hos oss i norr handlar mest om hur kallt det varit vintertid och hur varmt och gott det varit sommartid. Och det handlar oftast om snömängder vintertid och regndagar på sommaren.
  Och mitt minne sviker mig. Men visst var det mer snö när jag var barn. Och varmare på sommaren.
   
  Globaliseringen ökar. Internet växer och olika åsikter och funderingar når allt fler.
  Globaliseringen gör att industrier inte behöver vara lokala. Billig arbetskraft ger mer pengar över till de som investerat. Och om marknaden också flyttat sig så flyttar man fabrikerna.
  Husqvarna är ett färskt exempel.
   
  Kan det vara så att det upplevs hotfullt att allt vi behöver av prylar kan tillverkas till lägst kostnad i Kina eller Indien. Vad ska vi då arbeta med för vår försörjning?
  Ska vi utestänga resten av världen från att få det bättre?
  Ska vi utpeka dom som en belastning?
  Ska vi utpeka oss som ett elände och skicka pengar dit för att hjälpa dom från klimatförändringarna?
  Ska vi frivilligt sluta köpa prylar från länder som släpper ut för mycket CO2.
   
  Och dessutom är ju CO2 inte problemet. Påstår många.
  Men det kan vara ett effektivt medel för att stoppa den otäcka Globaliseringen.
  För att inte tala om hur CO2 väcker känslor om en genomkontrollerad värld.
  Trots att det handlar om en positiv effekt av Globaliseringen.
  Om en tillverkning i Indien eller Kina är mer resurssnål än tillverkning i Jönköping, så ska den naturligtvis flyttas i tid.
  Men företagsamma företagare vill ha klara besked från mötet i Köpenhamn.
  Det är ju jätteviktigt, och har stor betydelse för hur man placerar sin tillverkning och planerar sin marknadsföring framöver… 😉
  Och försöken till att göra klimatet till en politisk fråga om vänster/höger känns bara konspiratoriskt. 

 26. #13 – eller som Paltridge i The Climate Caper citerar en kollega
  ”The IPCC he said has developed a highly successful immune systeme. Its climate scientists have become the equivalent of white blood cells that  rush in overwhelming numbers to repel infection by ideas and results which do not support the basic thesis that global warming is perhaps the greatest of the modern threats to mankind.”  

 27. Ann L-H #26
  Tänkvärt och slagkraftigt uttryckt. Retoriken är viktig.

 28. Ann L-H, den var fyndig. Och stämmer ganska bra.
  Men AGW-sidan säger samma sak om dom skeptiska, eller möjligen det omvända, att de är som elaka bakterier som attackerar varje svag punkt i syfte att bryta sig in …

 29. Lars C

  Idag blev jag ett offer för CO2 neutraliteten.
  Jag var i vår lokala lågprisbutik, jag brukar köpa tändklotsar till braskaminen. Min vanliga sort hade bytts ut mot koldioxidneutrala sådana. Prispåslaget var 40%. Ett minexempel på hur vansinnet breder ut sig. Undrar hur många microsekunder Kinas kolkraftverk behöver för att neutralisera nyttan av hela årsproduktionen av de klossarna.
  Nånstans måste någon säga stopp. Världen håller ju på att bli infantil.
   

 30. Håkan B

  Lars C #29
  Fel, världen är redan infantil. Gå förbi och skratta åt eländet, en flaska t-dojja eller bensin funkar säkert lika bra och är förmodligen billigare, och t.om.  miljö- och klimat-vänligare, en och samma produkt går att använda till massor av grejer. Gör bara inte som den olycklige mannen i ett rubrikklipp från gamle Se:
  ”Skulle värma fästmön, hällde bensin i brasan.”

 31. Lars C #29
  Det visar ju hur viktigt det är för den lokala ekonomin och marknadsföringen att  vi är överens om att vi är goda medborgare genom att köpa rätt sorts tändmedel till braskaminen. 🙂
   
  Men som du påpekar så har det nog noll påverkan  på klimatet.

 32. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Patchauri är  utnämnd till   ett helgon liksom  Al Gore.   Det är inte lätt att använda fakta mot tro. Om det vore möjligt skulle kyrkornas ställning i världen vara mycket svag. 
  Som den svenska inrikespolitiken nu ser ut  efter tabu-förklarandet av  Sverigedemokraterna  kan     det bli så att Miljöpartiet får en vågmästarroll.     Reinfeldt har nu  öppnat en sådan dörr.  Kanske får vi Miljöpartiet i en ny alliansregering i stället för Centern.
  Kjell-A  Jönsson

 33. Christer Löfström

  Inte bara professor utan även …
  1981 en av författarna till boken ”Energi-till vad och hur mycket” Framtidsbilder i regi av sekretariatet för framtidsstudier.
  Den andas planhushållning.
  På sidan 50. ”Är materiell tillväxt önskvärd och möjlig?
  Sänd e-post till regeringen och ställ frågan.
  http://sydsvenskan.se/sverige/article215263/Professor-svarar-pa-lasarnas-klimatfragor.html
  http://sydsvenskan.se/lund/article560581/Chefen-ar-sallan-
  pa-plats.html

 34. Kjell- A  Jönsson #32
  Vill du hellre ha SD som vågmästare?
  I en svensk regering?

 35. Red Hansen

  #34
  Kan  jag få ett borgerligt icke klimatiztiskt alternativ

 36. Red Hansen #35
  Du kan nog inte hitta ett alternativ på någon kant.
  Klimatet är ju det enda som räknas nu.
  Alla andra frågor om livet på klotet kommer i tredje hand.

 37. ThomasJ

  Red H. # 35: Sorry, det finns inget.  🙁
  Mvh/TJ

 38. Torsten Wedin

  Mycket viktigare debatt än att Pachauri har hål på strumpan.
  Jag har retat gallfeber på en Västeråspolitiker så till den milda grad att han planerar en offentlig debatt.
  Ämnet är: Är det koldioxiden eller något annat som styr klimatförändringarna?
  IPCC:s fadäser får också belysas.
  Är någon intresserad av att sitta vid min sida? Håkan Sjögren och Fred Goldberg har redan visat sitt intresse. De borde egentligen räcka för de är verkliga proffs enligt min mening. Jag har frågat Maggie och Lars Bern men ännu inte fått något svar.
   Förutsättningarna är följande: Man får inget betalt. Man får själv, eller via någon stödorganisation finansiera resan och eventuellt uppehälle.
  Är någon intresserad av att upplysa Västeråsarna i denna fråga? Jag förbehåller mig rätten att sovra bland alla hundratals intresserade. TomasJ är du intresserad?
  Mvh Totte

 39. Torsten, jag anser mig vara en retorisk mästare ”in live”
  När går det av stapeln?
   
  Jag ska till er i nästa vecka..
   
  Det vore så kul… he he he he he hoppas på mediabevakning… 😉

 40. ThomasJ

  Hej Totte #38: Ph**n vá kul! Precis det jag hoppas på kunna/jobbar för/ få till här på denna lilla ö [=kommun]. [har förvisso retat upp en och annan, men ligger i lä avseende retningsgraden jfr. Västerås.. ]. 🙂
  Visst, klart som Bullens spad är jag intresserad! Ge info till min e-postadress, som är dig bekant.
  Vore nåt för maggie oxo, tycker jag… oder? 😉
   
  Mvh/TJ

 41. Torsten Wedin

  Gunnar #39:
  Fan också, jag hade inte väntat din reaktion men det blir första veckan i december. Det är allt jag tror/vet  idag. f-n igen, jag tror att du skulle vara en vitamininjektion för debatten. Jag återkommer. Ursäkta att jag inte tänkte på dig. Det borde jag ha gjort.
  F-n, nu tar vi dom!
  Totte

 42. Torsten Wedin #41
  Första veckan i december i Västerås. Låter intressant.
  Ska kolla om några av mina vänner kan närvara. 
  Eller om jag kan åka ner själv och lyssna och lära mig mer.

 43. Torsten Wedin

  Gunnar #39:
  Västerås nästa vecka? Hör av dig! Jag står i telefonkatalogen.
  Jag bjuder dig på lunch på Sveriges bästa lunchkrog. Den finns strax utanför Västerås.

 44. Torsten Wedin

  Gunnar:
  Jag har redan bett arrangören (politikern) att se till att media bevakar detta. För utan bevakning av ”gammelmedia” blir denna debatt ett slag i luften.
  Peter Stilbs, är du intresserad av att debattera utan arvode?
  Du finns faktiskt med på min korta lista. Du är ju också proffs.

 45. Torsten Wedin

  Tillägg till Peter Stilbs:
  Fred Goldberg och Håkan Sjögren kommer att medverka om datumet passar. Bara så du vet. Gunnar Littmark kanske också deltar, jag har inte konfronterat mig med honom ännu men hoppas att få se honom på en lunch nästa vecka. Men troligen deltar han också.

 46. Torsten Wedin

  Pga problem med email-adresser ställer jag nu publikt frågan till Maggie och Lars Bern. Är någon av er intresserade av att informera Västeråsarna om hur det faktiskt förhåller sig i koldioxidfrågan?
  Ni kan ju sälja böcker på detta evenmang. Gratisreklam!
  Totte
  (Eller Totte-mot-strömmen som jag kallar mig ibland)

 47. Torsten Wedin

  Jag har tydligen glömt att tala om vilka som sitter ”på andra sidan”  i Västeråsdebatten första veckan i december. 
  Det är Greenpeace (grönpissarna), WWF (isbjörnskramarna) och någon politiker.
  Det verkar som om debatten kommer att bli en massa ”självmål”.
   

 48. Peter Stilbs

  Torsten Wedin – tack för inbjudan – men Fred G brukar tyvärr komma med en massa påståenden som jag inte kan skriva under på.

 49. Torsten Wedin

  Peter Stilbs #48:
  Men det kan ju krydda debatten. Eller hur?

 50. Torsten Wedin

  Peter Stilbs #48
  Inbjudan kvarstår alltså.

 51. Peter Stilbs

  Torsten – tyvärr – det ser bara konstigt ut om ”vår sida” ska sitta och träta – och jag gillar inte heller att sitta tyst accepterande. En annan gång, kanske.

 52. Torsten
  Jag lovar ringa.
  Första veckan i dec. har jag planerat en resa utför bästkusten inkl. möte med Queen skepticism.
  Jag kan kanske planera om, ifall debatten blir av…..
  Enig med Peter..
   
  Men jag skulle argumentera mot både grundlösa skeptiker och resursslösade politiker. he he he he
  Only one can be a winner!!!!  (tror inte det blir jag… ..)
  😀 he he he

 53. Fel….
  Only one can be the Winner…

 54. ErikS
  Jag har läst dessa satellitdata länge och vad min sjuka hjärna alltid tidigare sett var att:
   
  1994 visade de högsta värdena och de sista åren är ytan lägre…
   
  Ledsen att jag inte sparade data, men egentligen spelar det ingen roll, ty:
   
  Enbart data och studier som styrker att det finns extrema förstärkningseffekter av små (och vad gäller CO2-hotet starkt avtagande) temperaturändringar, kan vidmakthålla CO2-hotet.
  Dessutom måste dessa effekter verka starkare vid sjunkande än ökande temperatur…
   
  Eller hur?

 55. Lars C
  Jag kom på en lösning med plasten….
   
  Vi kan bygga 5*5km flytande städer med 1oMinnevånare, som.
  Suger cirkulerar havsvattnet och säljer Uran, mat, en massa annat… jag ska utveckla på min blogg…
  Strålar ut överskottsvärme stjärnklara nätter om vi går ur dagens istid… ( stora delar av land är täckta med km tjock is.)
   
  Ni ska tänka på att det finn mellan 4 och 10(det tror inte jag på, men Calles institution har länkat till det) ggr mer vatten under land, sjöbotten och havsbotten.
  De 4ggr jag anser är korrekt, innebär att jorden har…. 98,XXX % flytande vatten, 0.xxxx vatten i form av ånga, knappt en procent vatten i fast form… bara tänk på siffrorna… knappt en procent… av allt vatten är på dagens Tellus i fast form…
   
  1000 sådana städer med 1000 års hållbarhet kan ge 10G människor ett bra liv, samtidigt som de levererar bättre miljö och ökad livskvalitet…
   
  Såklart behöver vi inte alla bo i Stilla havet, men vill vi kan vi och det till ökad livskvalitet och förbättring av havsmiljön.
   
  Det finns teknik nu så vi kan bygga flytande betongpyramider, där en lägenhet 150m under ytan kan ha ”fönster# mot lokalmiljöer där vi kan lyssna, prata och föda ex, småfåglar 1000mil bort, samtidigt som ett ”förnser” brevid är från ett Kondorbo i Anderna…
   
  Teknik kommer som vanligt se till att allt kan bli till det bättre…
  Om bara vi kan hålla sams….
   
  Är jag flummig eller är jag?
   
  Men visa på felen den som kan… lycka till…

 56. Lars C

  Gunnar L.
  Just hemkommen men helt kort. Visst, allt är möjligt, men den där lilla detaljen som heter kostnad är en lurig rackare, ditt lilla projekt är säkert svårt att få stil på.
  Mvh

 57. Torsten Wedin

  Gunnar #52:
  Jag ser fram emot att träffa dig live, men jag hoppas att det inte blir på tisdag för då har jag lovat en vacker dam att luncha med henne.
  Vi ses och hörs!
  Totte