Gårdagens nationaldagsfirande var grått och regnigt. Det måste vara klimatförändringen som gjort det. 🙂 Här är veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Gårdagens nationaldagsfirande var grått och regnigt. Det måste vara klimatförändringen som gjort det. 🙂 Här är veckans öppna tråd med en fri diskussion om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
På ”nyordslistan” ; ”Negativ effektbalans”.
Kan dom inte bara säga att det fattas stabil elproduktion, så att folket förstår skillnaden mellan intermittent kraftproduktion, och stabil kraftproduktion?
Jag bor i närheten av Mariestad och följer det planerade projektet där med visst intresse.
https://www.dn.se/ekonomi/ny-rapport-behovet-av-att-importera-el-okar-drastiskt-kommande-decenniet/
Inte är det någon fart på sommaren i Sverige i år heller och meteorologerna på TV gör verkligen allt för att skrämmas och hålla liv i alarmismen genom att yra om ”värmen” vid Medelhavet trots att det är helt normala temperaturer för årstiden i området och på många håll dessutom kallare än normalt! Frågan är om det är direktiv uppifrån att meteorologerna på TV ska påpeka detta hela tiden eller är det den egna villfarelsen som styr? Det skulle vara intressant att få en inblick i hur propagandan styrs och vem som står bakom, för jag kan knappast tänka mig det är egna initiativ.
#2 Benny. Av den förra Mp-styrda regeringen fick SMHI i uppdrag att förutom att vara ett vetenskapligt centrum också stödja dåvarande regerings klimatpolitik. Därför kan man sedan dess inte lita på SMHI.
Stefan Eriksson #1
Att energibehovet av el kommer att öka framöver är väl mycket troligt. Hur mycket är osäkert. Min uppfattning är att prognoserna överlag varit kraftigt överdrivna, På slutet av 60-talet fanns en prognos med att det skulle behövas 150 TWh 1980 och 200 TWh 1990.
Jag tror att det kommer att ta längre tid innan alla energikonsumenter som prognoserna räknat med är på plats och att tekniken utvecklas så att det kommer att gå åt mindre energi. Min uppfattning är att elbehovet 2045 kommer att vara 200-250 TWh.
Nu ska man inte vara allt för kritisk mot att prognoserna är och har varit överdrivna, för det är bättre att ha en planeringsram som är överdriven än underskattad. En överdriven utbyggnadstakt går att bromsa upp och även stoppa. Vi ser ju nu hur det blivit med elförsörjning i Stockholm och i Skåne för att befolkningstillväxten där har underskattats.
Att prognosen från 60-talet slog så fel beror i huvudsak på utbyggnad av fjärrvärme och energisnålare teknik för uppvärmning av bostäder och lokaler. De räknade i slutet på 60-talet med att nästan all uppvärmning av bostäder och lokaler skulle vara med el. Nu finns det många villor byggda 60- 70- och 80-talet som har direktverkande el men de som är byggda under 80-talet förbrukar mindre än hälften så mycket el som en villa byggd på 60-talet. Mer isolering och FTX-ventilation är förklaringen. Tar man en modern villa med bergvärmepump så är elförbrukningen ungefär 1/5-del jämfört med en villa från 60-talet som har direktverkande el.
Det finns en osäker elförbrukare i framtiden och det är AI. Det är svårt att göra en bedömning då även där tekniken i framtiden blir energisnålare.
När allt kallas miljö då får det kosta hur mycket som helst (Nothvolt) och nya järnvägsbyggen.
#4 Sigge
Vår elförbrukning minskar.
Av någon anledning så har det uppkommit regionala brister.
Vad är väck-Barsebäck!
Därtill i förtid nedlagda reaktorer.
Nu exporteras el till Danmark och Tyskland.
Kanske dax att de steppar upp sin produktion!
Alla ”gröna” satsningar som målats upp i Norr försvinner om elen skall produceras på annat sätt än med grön energi.
Med dagens energiprissystem finns det ingen majoritet som vill satsa på vind eller för den delen kärnkraft.
För egen del har vi halverat elförbrukningen i huset, genom värmepumpar och en komfortstrypning vintertid (kalla rum) 😉
Som det ser ut nu blir det AI som kommer att stå för ökningen av elbehovet, men som sagt finns det stora osäkerheter om hur stor ökningen blir. Big Tech lär behöva gå in själva och investera och då blir det kärnkraft, den tiden när man köpte sig en gullig image via vind- och sol-el är förbi.
Även jag använder, nåja, AI nu, vad tycker ni om min nya avatar, jag kallar den Skogås.
”4 Sigge
På 60-talet byggdes fortfarande stora oljeuppvärmda villa- och radhusområden. I takt med att kärnkraften byggdes upp, började man, om jag minns rätt, övergå till uppvärmning med direkt el. Vi köpte i mitten ett radhus i ett område utanför Göteborg. Alla husen hade sin oljepanna och, nedgrävd i trädgården, en oljetank rymmande tre kubikmeter – eldningsolja 1 kostade då ca 120 kr per kubikmeter. Vid den tiden byggde man även stora områden eluppvärmda hus. 1966 flyttade vi till ett nytt område längre bort från Göteborg, där alla fastigheterna fortfarande var uppvärmda av olja. Energin var billig och isoleringen av husen därefter,
Kom energikrisen på sjuttitalet. Uppvärmningen blev dyrare och det gällde att till varje pris isolera husen, såväl gamla som nya. 1974 byggde vi en villa i ett område utanför Skövde. Huset kom att värmas med olja men man kunde även använda sig av el eller ved. Huset var mycket välisolerat och hade en öppen spis som värmde uteluft och alla radiatorer var försedda med termostater. Treglasfönster var då inte lönsamt.
Befintliga hus tilläggsisolerades och tätades till i princip varje pris. Man kunde köpa aluminiumfolierade skivor att sätta bakom radiatorerna, så att värmen inte skulle gå ut genom väggen bakom elementet. Osv!
Nybyggen gjordes så täta att man på kuppen fick ”mögelhus” med tillhörande problem. Det var nog energikrisen på 70-talet, som såg till att förändringstakten blev hög.
1979 flyttade vi till i ett ytterområde i Göteborg och köpte en villa f ett område bebyggt för en bostadskongress. Huset var välisolerat, hade treglasfönster och uppvärmdes av fjärrvärme. Det lär ha varit ett av de första villaområdena i Göteborg med fjärrvärme, Systemet var primitivt, det använde femtiogradigt returvatten från närbelägna hyreshus, vilket transporterades i plastkulvertar. Driftsäkerheten var sådär och vid sekelskiftet gjordes hela systemet om.
Vid slutet av 70-talet började värmepumparna göra sitt intåg i villor. Kvaliteten var till att böja med uppenbarligen inget över sig. Systemet fungerade sisådär.
Planering är en sak men verkligheten kan ställa till det.
#4 Sigge
En stor punkt som verkar vara bortglömd är all belysning. Hur hade förbrukningen varit om vi hade fortsatt med den belysning som fanns på 60/70-tal.
Folk gick över till lågenergi och sedan vidare till LED. Lysrör har blivit snålare och finns nu mer även med LED.
Bara hos mig skulle den gamla typen av glödlampor dra cirka 600 Watt, nu mer drar de cirka 50 Watt. Ta detta och gångra med antalet bostäder i Sverige och du får ett antal MW som har sparats. Gör sedan samma sak med offentliga lokaler, industrier och all yttre belysning så ökar det med ytterligare många MW som också har sparats. Kan bli så att det räcker till ett kärnkraftverk som alltså har sparats in genom att ha bättre och energieffektivare belysning.
Hur har vi förbrukare tackats då. Jo, genom höjda avgifter och elpriser. Bara för att några har fått för sig att CO2 eventuellt kan påverka en process som ingen kan beskriva exakt än mindre beräkna utan att behöva gissa på mätvärden.
Här kommer dagens tanke:
TÄNK att en hel forskarvärld och kända klimatprofessor – VERKAR FÖRVÅNADE ÖVER ATT VÄRLDEN SEDAN Lilla Istiden – sakta värmts 1 grad..Med ganska jämn takt dessutom.
DET är riktigt roligt – och talande för mänsklighetens önskan att tillhöra flocken.
Tittar man på solinstrålningen under perioden 1850 – 2025 – SÅ BORDE DET SKILJA 1 GRAD.
Sååå, varför denna förvåning?
DESSUTOM – är 1 grad upp och ned helt normalt – inget nytt där heller.
#11 Här kommer stöd för din tanke i dagens notrix:
https://notrickszone.com/2025/06/06/new-study-europe-was-not-only-warmer-but-also-wetter-during-most-of-the-pre-industrial-holocene/
”Interestingly, the hydroclimate reconstruction shows the modern period (1900-2014) is no wetter (or warmer) than the 19th century’s Little Ice Age – the coldest, driest period of the last 9000 years. ”
Nr 12 Lasse
Tack, som en tanke…
Jaa, man undrar när klimatvetenskapen ( narrativet ) skall upptäcka – ATT DET ÄR KALLT INTE VARMT.
Det börjar faktiskt att bli lite pinsamt.
Tittar vi på all samlad vetenskap om flora och fauna utveckling, bl a hos oss I Västra Götaland – SÅ BEHÖVS INGEN EINSTEIN – för att visa oss temperaturens upp och nedgångar I 1000 års perspektivet.
2015 skrev våran tyngsta myndighet gällande natur och utveckling och skydd av denna – att – sammanställningen av tillgänglig vetenskap visar att medeltemperaturen I Västra Götaland var flera grader högre på 1200 – talet under sommaren – med bl a 22 grader i medeltemperatur för Juli.
IDAG ÄR MEDELTEMPERATUREN I JULI 17 ( ! ) I VÄSTRA GÖTALAND.
Insatserna för att RÄDDA klimatet är enorma – Det är häpnadsväckande – varför tror dom att 1850 – 1900 var ett slags optimum…jo för att ha något att hänga upp hotet på.
Vad vore våra makthavare utan något att hota med?
#13 Magnus blomgren
”Vad vore våra makthavare utan något att hota med?”
Precis!
Rysslands-hotet ett annat exempel.
PS! Låt stå!
En ny beteckning på vi som ifrågasätter det sk klimathotet dök upp i går när jag ifrågasatte den sanna läran av en flitig debattör i bla Hn och Fb.Klimatvetenskapsförnekare.
Tja när argumenten tryter så hittar han på nya ord.
En 100% övertygad alarmist.
Tyvärr så är han även lärare så hans elever lär bli indogdinerade i den rätta läran.
Rapport om kokande hav i Aftonbladet. Fyra gånger så stort som Europa.
I januari i år spolades mängder med döda fiskar upp på en nio kilometer lång strandremsa i nordvästra Australien. Antagligen dog de uppskattningsvis 30 000 fiskarna av en marin värmebölja.
Temperaturerna var två till tre grader högre än normalt i vattnet nära kusten, vilket var tillräckligt för att stressa djurlivet i området till den milda grad att det orsakade massdöd.
Värmeböljorna – som definieras som ihållande perioder av extrem värme – drabbade ett stort område i Indiska Oceanen och sydvästra Stilla havet förra året, uppger FN-organet WMO i en färsk rapport.
De omkring 40 000 kvadratkilometerna som utsattes är nästan lika stort som Asien, och är den största sedan mätningarna startade 1993. Förutom fiskdöd kopplas värmeböljorna till korallblekning.
Det så kallade klimatarbetet har alltid negativa konsekvenser för samhällsekonomin (även om det så klart finns de som berikar sig och de sina) och väldigt ofta negativa konsekvenser för miljön. Senast på tapeten är storskalig gödsling av svenska skog. Detta för att Sveriges riksdag har åtagit sig uppgiften att skogen ska ha ett visst netto-koldioxidupptag och prognosen för uppfyllandet av detta inte ser bra ut för närvarande. Miljökonsekvenser så som för-mossning av mark, förlust av bär-ris och lavar, etc. lämnas därhän, allt för det heliga korståget mot koldioxiden.
https://www.sverigesradio.se/artikel/forskare-varnar-for-bidrag-till-skogsgodsling-kan-sla-bakut
Vidare -som Magnus blomgren tidigare har upplyst oss om så har det kinesiska företaget Senior Materials i Eskilstuna fått miljötillstånd (?) att släppa ut 900 ton av det sedan 1996 förbjudna lösningsmedlet metylenklorid. Det är 1860 liter vätska utsläppt i gasform rakt ut i luften, varje dag, hela året runt. MEN, nu tillverkar detta företag ju viktiga komponenter som ingår i batterier till rabatteribilar.
Försök få till ett sådant undantag om du driver en lackeringsfirma….
Koldioxidjakten är bland det sämsta som har hänt för miljöhänsynen i Sverige
Nr 17 foliehatt
Dessutom är metylenklorid en kraftig växthusgas!
Världen tokökade utsläppen av denna gas under 1900 – talet.
Den beskrivs som hög påverkan på kort sikt, på klimatet och mitt emellan metan och koldioxid I 100 års perspektivet….
Batterier som bra för miljön & klimat?
Nej, nej, nicht njet!!!
Som man uttryckte det förr ” gör om gör rätt..”.
Vi borde veta bättre – men det handlar inte längre om det…
Metylenklorid är inte ens bra för ozonet – och den debatten är ju direkt lastgammal…
Vi står kvar och stampar i gamla hjulspår..upp å hoppa samhälle…Vi kan ju detta…släpp forskarna och forskningen fri…
#10
Energibesparingen genom lågenergilampor är till stor del en chimär. Vintertid (då man använder lampor mest) äts den till stor del upp av att man istället måste lägga mer energi på uppvärmning. En 60 watts glödlampa levererar ju också 60 Watt värme (minus den lilla del av ljuset som försvinner genom fönstren).
#10 Finns ingen klimatkris
”En stor punkt som verkar vara bortglömd är all belysning. Hur hade förbrukningen varit om vi hade fortsatt med den belysning som fanns på 60/70-tal.”
Vanliga glödlampor fungerade i bostäder som små elektriska element. En 100W glödlampa blev het och värmen gick ut i rummet. Lågenergilampor var – åtminstone till att börja med – mest ett skämt. Det var dyra och räknade man på kostnaden för energibesparing, blev återbetalningstiden om inte oändlig så mycket lång. Inte blev det bättre av att en stormarknadskedja samtidigt som den propagerade för lågenergilampor körde en priskampanj för glödlampor. Lampor drar som bekant bara ström ,när de lyser.
Efter ett antal år kom en ”forskare” på, att folk hade i stor utsträckning gått över till lågenergilampor, men lät dem vara på.
En hälsning från vårt progressiva grannland Papylonien: Miljöpanik (?) i Papylonien!
Av Stig Morling uppfångad situation juni 2025
Motto: ”Och Gud må förlåta mig somliga rader!” (Nils Ferlin)
Tack och lov, vår kära idol Kunnigunda hade hämtat sig och blivit tagen till nåder i Papylonien! Hon hade promoverats till klimatminister i Papylonien, i folkmun kallad ”Solstrålen”. Väl på plats hade Kunnigunda snabbt insett att mer ”offensiva aktioner” var av nöden! Fortfarande rapporterade PNV (Papyloniens Naturvårdsverk) att höga utsläpp av koldioxid (CO2) fortgick! Detta krävde givetvis radikala åtgärder! Vid ett regeringsmöte fick Kunnigunda fullmakt att kontakta den högsta juridiska instansen i EU: Domstolen i Haag, och framlägga en anmälan om ett ytterst allvarligt Klimatbrott! Den aktuella brottslingen var ingen annan än vår Herre! Döm om Kunnigunda förvåning när anmälan godtogs: En anmälan mot vår Herre om brott mot såväl Skapelsen som mot Evolutionen! Detta skulle ge Papylonien en politisk, storslagen, ja närmast global möjlighet! Åter hade intressanta nyheter inkommit från det stora skandinaviska konungariket, där man strävade efter en ”o-vision” av CO2! Kunnigunda inkallade genast professor Rufus vid Kruska Citys ”Klimat-teologiska” institution och tilldelade Rufus uppdraget att föra talan mot vår Herre i ett ärende som hon såg som Papyloniens mission på moder Jord!
Sagt och gjort, professor Rufus flög genast till Haag, och domstolen därstädes! Men här väntade en smärre besvikelse i väntrummet till Domstolen: Här väntade inte vår Herre, men väl Sankte Per, ja han med ”nycklamakten”, som tog emot med ett nyfiket leende. På jorden!
De två representerade nu de auktoriserade företrädarna. Sankte Per förklarade, något urskuldande, ”Vår Herre framför sina hälsningar, men i detta ärende är jag bemyndigad!”
Så rättegången kunde börja. Anklagelsen gällde som sagt brott mot såväl Skapelsen som Evolutionen. I synnerhet gäller frågan om CO2. Som framgick av åtalspunkt 1 den höga halten av CO2 Detta måste vara ett allvarligt misstag redan vid Skapelsen, och inte ”justerad” ens under Evolutionens gång!!
Sankte Per lyssnade noggrant med eftertänksamhet! Således var skapelsen av CO2 ett misstag av vår Herre! Sankte Per grunnade några ögonblick: ”Ja, ett globalt borttagande av denna livets gas låter nu inte sig göras, men en mycket begränsad modifierad förändring kan ”Vår Herre” tänka sig: För landet Papylonien föreslår han att all CO2 i landet under ett dygn ersätts av SO2!” Om förändringen är till belåtenhet får den bestå, eljest återgår situationen till nuvarande läge!”
Förändringen ledde till ett kortvarigt, men totalt KAOS i Papylonien uppstod!!
Den Signade Dag som vi nu här se!
1.
Den signade dag som vi nu här se
Av himmelen till oss nedkomma,
Han blive oss säll, han låte sig te
Oss alla till glädje och fromma!
Ja, Herren den högste oss alla i dag
För synder och sorger bevare!
5.
Men såsom en fågel mot himmelens höjd
Sig lyfter på lediga vingar,
Han lovar sin Gud, är glad och förnöjd,
När han över jorden sig svingar,
Så lyfter sig själen i hjärtelig fröjd
Till himlen med lovsång och böner.
Sentens: Sancta Simplissitas! Vad må vi tro att det hände i Papylonien?
2
Apropå miljö så brinner nu ytterligare ett stort biltransportfartyg, Nu i Norra Stilla Havet. Ombord finns 3000 fordon varav 30 % el- och hybrider. Branden började på ett däck med elfordon och gick inte att släcka.
Besättningen övergav fartyget och nu funderar myndigheterna på vad de skall göra med vraket, om det fortfarande flyter när elden väl har slocknat.
https://www.autobodynews.com/news/fire-on-car-carrier-linked-to-ev-cargo
#22 Tty:
Skev om detta i förgår och undrar fortfarande om frekvensen för bränder ökat sedan de började ta elbilar i lasten…har du koll på det?
https://klimatupplysningen.se/noras-kamp-mot-vinden/#comment-477424
#16
”De omkring 40 000 kvadratkilometerna som utsattes är nästan lika stort som Asien, och är den största sedan mätningarna startade 1993.”
”nästan lika stort som halva Götaland” är en mera korrekt liknelse:
https://coralreefwatch.noaa.gov/data/5km/v3.1_op/image/daily/baa5-max-7d/png/2025/01/ct5km_baa5-max-7d_v3.1_tropics_20250101.png
Det gällde alltså Kimberleykusten ungefär från Derby till Kulumburu. Södra delen runt Derby är dessutom olämplig för koraller p g a det extrema tidvattnet (12 meter)
tty # 19
”#10 Finns ingen klimatkris” har rätt om att lågenergilampor har minskat elförbrukningen. Men den är mindre än vad många tror, sammantaget rör det sig om runt 5 TWh/år för Sveriges del.
Jag skaffade den första lågenergilampan på 90-talet, kanske redan på 80-talet. Jag hade en armatur som var så krånglig att demontera för att byta ljuskälla i. Jag tycker största vinsten med lågenergilamporna är att de håller länge så man inte behöver byta ljuskälla så ofta.
# 22,23
Det kom nån undersökning, nåja det var mest lite funderande, om laddinfrastruktur från SEI för en tid sen. Bl.a. nämndes debaclet i Malung i vintras som man skulle kunna lösa med mobila laddstationer med batterier och på sommaren kunde man använda dom på Gotland. Man får hoppas att rederierna har så mycket vett att dom tvärnobbar sånt, för jag antar att tanken var att dom skulle transporteras laddade till Gotland.
BG#9
Det är väl en myt att det är täta hus som möglar. Ofta är ju mögelskadorna vid otätheter. När det möglat på vinden så är det oftast otätt i vindsbjälklaget.
En orsak till att många äldre hus har mögelskador är att de är otäta och när oljepannan ersattes av värmepump eller elektrisk värmepanna uppstod fuktskador i källare och på vind.
Sigge #25
Ledlampor går t.o.m. att reparera, inte för att jag själv försökt tycker inte att jag har behov av det, dom håller faktiskt länge idag.
https://www.youtube.com/watch?v=JBKF7rKB3zc
Man lär sig nåt nytt hela tiden, hade inte en aning om att tätningsmassa är elektriskt ledande.
Berra #23
2023 brann det 23 elbilar i Sverige. Det var bara i några fall som batteriet haft termisk rusning och kunde ha varit brandorsaken. Tre elbilar brann på en parkering där branden hade startat i en bensinbil kort efter att den parkerats och spridit sig till flera andra bilar varav tre var elbilar.
Det är när bilen laddas som det är störst risk för att det börjar brinna. Flera av de 23 bränderna hade börjat i laddkontakt eller laddkabel.
Sigge #27
Dålig ventilation är en orsak till mögel i hus, om fukt och kondens inte ventileras ut så kommer det antagligen börja mögla, blir ett hus för tätt så att luftfuktigheten ökar så kommer det börja mögla nånstans, svårare än så är det inte.
Om taket läcker så kommer det snabba på fuktigheten.
https://www.fuktpatrullen.se/blogg/mogel-guiden/
4 döda efter brand där det verkar vara en elskoter som började brinna.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/alnRLM/elskoter-borjade-brinna-fyra-personer-omkom
Håkan Bergman #26 och #28
Jag har några armaturer där det fortfarande är glödlampor. Som i förrådet i källaren.
När det gäller batterier i elbilar är man inte lika rädd för det som man var tidigare. Dels inträffar elbilsbränder väldigt sällan och när en elbil börjar brinna av en yttre orsak så dröjer det ganska länge innan batteriet tar eld. Då hinner man ofta släcka branden innan de når batterierna.
Pekke #31
Om ett hus är otätt och har dålig ventilation så är risken för mögel som störst.
Sigge#27
Jo.
Täta hus har stor betydelse för tillkomsten av mögel.
Isoleringsvågen på 60 70 talet bidrog i hög grad till att det bildades fukt och mögel i dessa hus.
Dessa fastigheter var inte byggda för att vara täta.
Man byggde bort den naturliga ventilationen som fanns.
Plus att det installerades duschar och tvättmaskiner i källare och badrum som bidrog till att öka mängden fuktig luft i fastigheten.
Borttagande av oljepanna mot värmepumpar tog bort den naturliga värmekälla som bidrog till att torka upp luften
Med andra ord man förändrade grundförutsättningar för ventilationen när man tilläggsisolera huset.
Det var inte byggt för att fungera på det nya viset.
Ur minnet tror jag att vi de senaste åren har diskuterat tre roro-fartyg som har brunnit till nivån total avskrivning. Alla tre med rejält med rabatteribilar ombord. Rätta mig om jag har fel.
Hur ofta brann sådana fartyg till den nivån av förstörelse innan rabatteribilar började skeppas?
#29 sigge:
”2023 brann det 23 elbilar i Sverige. Det var bara i några fall som batteriet haft termisk rusning och kunde ha varit brandorsaken. Tre elbilar brann på en parkering där branden hade startat i en bensinbil kort efter att den parkerats och spridit sig till flera andra bilar varav tre var elbilar.
Det är när bilen laddas som det är störst risk för att det börjar brinna. Flera av de 23 bränderna hade börjat i laddkontakt eller laddkabel.”
…och exakt vad har detta med faktumet att tre biltransportfartyg (med elbilar ombord) oförklarligt fått en övertänd last och blivit förstörda/sjunkit?…
Crister Eriksson #33
Att många hus fick fukt- och mögelproblem beror sällan på att de tilläggsisolerades utan på att värmepannor byttes ut mot elpannor eller värmepumpar. Det är bara tilläggsisolering av vindar där det saknas ångspärr som det blivit ökad mögelförekomst på vinden.
Att ha en varm skorstensstock i huset gör att självdraget fungerar. Då har man ventilation även i på sommaren i källaren och ger överskottsvärme till vinden så att fukt som kommit genom vindsbjälklaget inte kondenserar där.
”Du kanske inte ens märkte det, men i september 2023 sattes världen i gungning. Bokstavligen. Hela jorden skälvde och ingen förstod varför.
Nu har forskare slagit fast vilka som är den verkliga boven i dramat: vi människor – via den klimatkris vi skapat och de smältande glaciärer som är en av krisens konsekvenser.”
”…orsaken till självningen avslöjades i fjol. Ett massivt isskred från en glaciär vid Grönlands östkust hade mullrat igång en 200 meter hög megatsunami och lösgjort enorma krafter som fick jordskorpan att skvalpa åtta meter upp och ner tills vågen efter nio dagar ebbade ut.”
Jag vet inte hur det är med er (förutom kent-sigge som säkert har koll) men jag missade i alla fall i nyheterna om en 200 m hög tsunami och att till och med JORDSKORPAN skvalpade 8 m upp och ned i 9 dagar…visst det minskade efterhand men det borde ju till och med aftonblaskan kunnat snappa upp…
Som tur är bakom betalvägg så man slipper från det mesta,,,
https://www.etc.se/klimat-miljo/naturens-krafter-tillraeckliga-foer-att-rubba-planeten
#25 Sigge
I LED-lampor är det oftast elektroniken som ger upp. Visserligen anges optimistiskt livslängden för ett vanligt fabrikat till 15000 tim, dvs c:a 2 års drifttid, men det finns ett billigare och enklare sätt att få nära nog oändlig livslängd för glödtrådslampor, nämligen att använda dem med en dimmer. Genom att sänka spänningen något så mångfaldigas den angivna livslängden. Jag har glödlampor som matas via dimmer som jag inte behövt byta på över 25 år. Att jämföra med en LED-lampa i en armatur jag har som är tänd 12 tim/dygn där livslängden visat sig vara c:a 2 år, dvs knappt 9000 tim. Dimbara LED-lampor får inte denna livstidsförlängning genom minskad drivspänning.
Som alltid gäller KISS – Keep It Simple Stupid, om något ska var robust och hållbart så ska det göras på enklast möjliga sätt. En glödlampa består av glas, metall och lite tätningsmassa, inga konstigheter. En LED-lampa består av glas, metall, tätningsmassa, kretskort med halvledare, kondensatorer och motstånd samt små mängder av sällsynta ämnen för själva lysdioderna. LED-lampan räknas som elektronikskrot med så litet värde att den knappast lönar sig att återvinna. Vad händer med insamlade uttjänta LED-lampor?
Är det på samma sätt som har skett med insamlade alkalinebatterier, de läggs på deponi eller i värsta fall i som uppmärksammade fall malts ned och blandats med lera, torv och sand och sålts som matjord?
#25 Sigge
”Men den är mindre än vad många tror, sammantaget rör det sig om runt 5 TWh/år för Sveriges del.”
Så vi har sparat in på el motsvarande en reaktor genom att byta till energisnålare belysning. Om jag nu inte tänker helt fel.
Satpiente #38
Många armaturer har max tillåten effekt och jag vill ogärna sätta in större lampor vilket jag skull behövt om jag använt din dimmermetod.
En av utearmaturerna har jag tänd dygnet runt. Där är det nu en LED-lampa som sitter och det är fem år sedan jag bytte den.
#39 Finns ingen klimatkris
Det är ungefär motsvarande en reaktor som sparats på att byta till lågenergilampor.
#27 Sigge
Under 70’talet byggdes, nya, täta hus som visade sig mögla pga mer eller mindre obefintlig ventilation. Felaktiga bottenplattan bidrog vill jag minnas.
Det hus jag bor i hade initialt bristande ventilation på ”vinden”. Avhjälptes snabbt med ventilationsgaller i gavelspetsarna.
#37. I vetskap om hur svårt det är att kolla hittar nu alarmister på rena fantasier för att skrämma oss. En 200 meters tsunami fortplantar sig och märks länge och vida omkring. Vem har faktiskt hört eller sett något? Åtta meters ”skvalpande” jordskorpa borde också ha märkts och rapporterats.
Det bekräftar och styrker min skepsis mot alla alarmistiska larm.
Berra #37
Det har visat sig att vid alla tillfällen där det varit stora bränder på bilfartyg och där det skyllts på elbilar har varit felaktiga. Det var ett fartyg utanför Nederländerna som brann förra året där det var en svensk motorjournalist som skrev att bilbranden börjat i elbil. Både rederi och holländskt brandförsvar förnekade att så var faller. Rederiet sa att det fanns inga elbilar eller laddhybrider på det däck där branden börjat.
En annan brand i Portugal där det påstods att branden börjat i elbil var också felaktig. Den hade börjat i en bensinbil.
sigge:
#35….???
#37
Som vanligt när det gäller svenska ”journalister” och ”klimatkris” är i princip ”inte en nuffra rätt”. Lägg förresten märke till att vederbörande inte ens kan stava till ”skälvning”.
1. Det var (två) jordskred. Inte någon glaciärkollaps
2. De gav upphov till lokala tsunamis i Dicksonfjorden.
3. Tsunamina i sin tur gav upphov till seiches, alltså stående vågor, i Dicksonfjorden.
4. Dessa hade troligen en amplitud på 8-9 meter.
5. Dessa seiches klingade av exceptionellt långsamt och under den tid vattnet i Dicksonfjorden oscillerade resulterade det i seismiska vågor med en mycket specifik frekvens.
6. Dessa seismiska vågor var naturligtvis alldeles för svaga för att märkas ens i närliggande samhällen på Östgrönland, men registrerades av seismografer.
Artikeln det hela byggde på (=fjädern som blev en klimathöna):
https://www.nature.com/articles/s41467-025-59851-7
Om Seiches:
https://en.wikipedia.org/wiki/Seiche
#46 Tty:
Angående svenska ”journalister”
”Stormvindar på 12-13 meter i sekunden, med toppar upp mot 19 på vissa ställen…”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/stormfest-for-vindsurfarna-i-uppsala
#47
Alltså hård bris med lokala byar av hård kuling.
Det kan tilläggas att i Port Stanley på Falklandsöarna såg jag en gång en man som höll på att lägga om taket när det blåste 14 m/s. Man har litet större krav på storm därnere.
#41 Sigge
”Det är ungefär motsvarande en reaktor som sparats på att byta till lågenergilampor.”
Då hade jag räknat rätt och som jag skulle ha skrivit i förra kommentaren. Tur att vi har bytt alla dessa lampor. Då det visar sig, om så ej hade skett, hade haft ett stort elunderskott. Eftersom några partier med hänvisning till miljö, stängde ned energiproduktion som är bra för miljön. Bara för att ett experiment inte avbröts på rätt sätt och att den politiskt tillsatta personen inte kunde sköta sitt jobb.
En fråga till er som anser att rena batteribilar är framtiden. Ni är medvetna om att köldmediegaser såsom R12, R22 förbjöds på grund av dess klorinnehåll. Dessa batterier som ska sitta i dessa bilar kräver ett ämne som innehåller klor och är aggressivt mot ozon samt är en växthusgas. Ämnet heter metylenklorid och är förbjuden sedan lång tid tillbaka och ska tillverkas av ett kinesiskt företag. Med tanke på hur lite Kina bryr sig om arbetsmiljö och själva miljön i sig, så kommer frågan vad f*n ni håller på med.
Ni anser att vi måste minska CO2 på grund av hög temperatur men ni gör inget för att minska detta vid källorna (Kina, Pakistan och Indien). Ni ersätter miljövänlig och stabil produktion med opålitlig kraft som kräver enorma mängder material som kräver många nya gruvor. Var är er omsorg om naturen nu?
Ni vill bara visa er duktiga i den globalistiska maktens ögon.
#29
En konventionell bil tankas med högst 5 liter bränsle innan den körs ombord på ett biltransportfartyg. Det är i stort sett bara för att kunna köra av och på samt minska brandrisken.
När det kommer till batteribilar ska högspänningskontakterna kopplas ifrån. Vad hjälper det om batteriet blir trött på livet och orsakar en kedjereaktion som inte går att stoppa? Batteriet innehåller tillräckligt med energi för att skapa bokstavligen ett helvete.
Brinner bensin eller diesel i ett slutet utrymme stäng av lufttillförseln och starta vattenbegjutning så självdör branden när det inte finns något syre kvar.
En liten undersökning ifrån Sydkorea
Det vi ser nu är bara början. Bränderna i batterifordon kommer bli fler och mer omfattande. Redan nu har restriktioner införts i bl.a. Sydkorean för batterifordon.
http://koreabizwire.com/electric-vehicle-fire-risk-slightly-higher-than-gasoline-powered-cars-in-south-korea-study-finds/289790
#47 Berra
””Stormvindar på 12-13 meter i sekunden”
Vilket motsvarar 25 knop vilket vi har haft ett antal gånger utan att det har larmats om storm. Inte ihållande utan i byarna, men detta är på flygplatser. Vilket då borde ha gett lite eko bland dessa journalister.
Enligt den senaste TAFen så kan Visby, Linköping och Skavsta alla få vindbyar på 25 m/s eller mer. Har även sett 25+ knop som den vanliga vinden och 35+ i byar utan att larm har gått om storm.
Så kan dessa journalister verkligen kalla sig journalister?
#40 Sigge
Den angivna maximalt tillåtna effekten i en armatur behöver inte överskridas om man sätter i en lampa med högre nominell effekt givet att den dimmas ned något. En 75 W glödlampa som dimmas ned 10% eller en 100 W som dimmas ned 25% drar c:a 60 W. På köpet får du lite varmare färgton utöver mångdubblad livslängd.
Du har haft tur med din utelampa. Det är mycket varierade kvalitet och livslängd på lamputbudet. Som YT-klippet i #28 beskriver så verkar det som om tillverkarna gärna driver lysdioder och tillhörande elektronik hårt för att inte få onödigt lång livslängd. Om lampan har för lång livslängd sjunker försäljningen, inget behov av ersättningslampor. Och omvänt, om livslängden är för kort slutar man att köpa just detta fabrikat.
Riktigt kyliga vindar i trollhättan ikväll, inget fiske – grillar i trädgården – det blir både täckjacka och whisky..
Veckorna med kyla rullar på, uppvärmningen är långt borta – tänker på signaturen ”pekke” här – är inte den där uppvärmningen global…Det verkar hittills mest vara väder, ibland kallt, ibland varmt…
Första halvan av 1900 – talet hade väldigt många riktigt varma somrar…
Såg nyss på SVT att man i Lund använder vetenskap om klimatkrisen för att skapa konst som gör oss skrämda och skamfulla så vi ändrar beteende och blir bättre människor.
Syftet ska i första hand vara att vi ska bli snällare mot klimatet och kanske ev att konstnär ska få uppmärksamhet och tjäna pengar, det senare var det dock ingen som tog upp.
Kan vara i omvänd ordning också misstänker jag efter vad jag såg.
#51
Gränsen för storm är 25 m/s eller 49 knop.
Såg nyss på SVT att man i Lund använder vetenskap om klimatkrisen för att skapa konst som gör oss lite mer skrämda och skamfulla så vi ändrar beteende och blir bättre människor.
Syftet ska i första hand vara att vi ska bli snällare mot klimatet och sedan kanske ev att konstnär ska få uppmärksamhet och tjäna pengar kan man kanske ana.
Kan vara i omvänd ordning också misstänker jag med risk för att skita i det blågröna skåpet.
Fredrik S #55
Idag är vi alla konstnärer, jag bad chatgtp att rita min nya avatar, ganska bra på första försöket.
#54 tty
Jag vet att det jag skrev inte klassas som storm, vilket jag trodde framgick. Avsikten var att vara ironisk mot de så kallade journalisterna.
Har upplevt storm eller om det var efterdyningar från en när jag var matros på ett fartyg som fraktade byggelement från Norge till Sverige när det var bankstrejk på 90-talet.
Var väldigt intressant att handla godis, läsk etc för runt 200 kronor kontant i en nästan övergiven butik. Kassörskan tittade väldigt konstigt på mig vid betalningen.
Håkan Bergman #56
Den är väldigt bra. Mycket bättre än i Lund.
#4 Sigge
”På slutet av 60-talet fanns en prognos med att det skulle behövas 150 TWh 1980 och 200 TWh 1990.”
Vilken prognos? Som vanligt anger Sigge aldrig några källor!
Nå, det kan knappast vara annat än Statliga Energikommittén år 1967.
Mer intressant än 1980 och 1990 är väl vad denna Energikommitté förutspådde till år 2000: Nämligen mellan 350 och 500 TWh elförbrukning år 2000.
KÄLLA: https://historia.vattenfall.se/stories/hela-sverige-blir-elektriskt/planerarens-dilemma
”Vi ser ju nu hur det blivit med elförsörjning i Stockholm och i Skåne för att befolkningstillväxten där har underskattats.”
Problematiken i Skåne grundlades 1999 och 2005 då två reaktorer i Barsebäck stängdes. Kraftledningen Sydvästlänken (blev bara Sydlänk utan koppling till Norge) som skulle kompensera för detta, fick aldrig sin avsedda kapacitet.
Förutsättningen för Sydvästlänkens kapacitet var ju nämligen att Ringhals 1 och 2 skulle finnas kvar. Men de reaktorerna sköt ju S och Mp i sank, i sin regeringsförhandling hösten 2014.
KÄLLA: https://sverigesradio.se/artikel/6080841
De prognoser som lagts de senaste cirka 5 åren, om elförbrukningen i Sverige år 2045-2050, är lika galna som Statliga Energi-kommittén år 1967.
De bygger på att elektrifiering, och storskalig elektrolys av vatten till vätgas, ska ersätta fossila bränslen.
Mer sannolikt är att – om fossila bränslen avvecklas i EU/Sverige – får vi ett sådant ekonomiskt haveri och avindustrialisering att även elförbrukningen sjunker dramatiskt. Vi ser redan tecken på detta, främst i Tyskland.
Har funderat en del runt Northvolt och deras produktion av batterier. En del källor påstår att försäljningen, varit noll medan andra uppger att man producerat batterier oklart om man sålt några batterier,
Min fråga är alltså har Northvolt producerat batterier som sålts eller inte?
Någon som vet ?
Roggan #60
Man tillverkade batterier till Scania men det var med kinesisk katod till ca 800 lastbilar
Något eget batteri med katod, vilket var själva iden med bolaget, var man aldrig i närheten av att lyckas med att producera. Man kasserade mängder.
Vision vs verkligheten, den senare 60 miljarder i skulder samt 10 000 ton miljöfarligt avfall etc.
Aftonbladet larmar om att matadorvärmen är på gång.
Riktigt hör hur Aftonbladets journalister jublar.Nu kan man äntligen börja skrämmas med extremvärme igen.
Samtidigt hotar Ny teknik med att jordens undergång är på gång.
För vilken gång i ordningen har jag tappat räkningen.
Jag har försökt svara i tråden https://klimatupplysningen.se/energipolitikens-haveri-i-koldioxidjaktens-namn/ men det går inte. Jag får detta meddelande:
A potentially unsafe operation has been detected in your request to this site
Your access to this service has been limited. (HTTP response code 403)
If you think you have been blocked in error, contact the owner of this site for assistance.
Block Technical Data
Block Reason: A potentially unsafe operation has been detected in your request to this site
Time: Sat, 7 Jun 2025 23:04:29 GMT
Jag har inte hittat E-mail till Ingemar. Den till liu.se funkar inte längre.
#53 SatSapiente
Jag tycker det vore riskfyllt att sätta i en glödlampa med högre effekt än vad armaturen är märkt med. Tänk om någon av misstag skulle dra på dimmern på full effekt och går därifrån.
Christian S #51
I Sverige och Norge brinner elbilar mycket mer sällan än bensin- och dieselbilar.
Här är några som kommenterat MSB:s rapport om elbilsbränder.
https://carup.se/krossar-vanlig-myt-om-elbilar-stammer-inte/
https://cornucopia.se/2024/08/83x-sannolikare-for-brand-i-en-fossilbil-an-i-en-elbil/
Sigge, #67,
risk är en sak, konsekvens är en annan. När man blandar rabatteribilar och vanliga vid transporter så erhåller man maximal risk och maximalt skadligt utfall. Samtidigt
BD-Nille #61
Det kan ha varit prognosen från Statliga Energikommittén år 1967 som jag hänvisade till. Den var en prognos som låg till grund för energipolitiska beslut under slutet på 60-talet och början på 70-talet. När man i mitten på 70-talet började se att prognosen kraftigt överskattade elbehovet så ändrades utbyggnadsplanerana. T ex sjökabeln till Finland Fennoskan byggdes under 80-talet för att svensk elproduktion blev överdimensinerad.
Finns ingen klimatkris #50
Jämfört med miljöskador från oljeutvinning så är miljöskadorna från annan gruvdrift ganska liten.
Tja, ”Sigge” har tydligen ”glömt” att utvinningen av olja och gas gett oss den levnadsstandard som vi har och dessutom helt nödvändig för att producera tillräckligt med energi och livsmedel för alla människor? Och med ”miljöskador” menar ”Sigge” givetvis att förbränning av olja och gas alstrar CO2! Frågan är när alla dessa skitsnackande alarmister själva gör slag i saken och börjar leva på den nivå som ett lågenergisamhälle medför? Varför inte föregå med gott exempel och bo i en kall hydda med stampat jordgolv som är vanligt i länder med låg energi?
#67, 68. Just att skilja mellan risk och konsekvenser är viktigt. Jag kommer aldrig att åka med en färja med elbilar. Heller inte övernatta i hus ovanför garage med elbilar. Liten risk men svåra följder. Svårt att undfly.
….noterar återigen att sigge bara slänger ur sig något korkat och sedan inte svarar på följdfrågan vad som menades…även om man påminner…
#67
6% av Sveriges fordonsflotta är batterireliker från 1800-talet omstöpta i ny glättig förpackning. De har fått ett (tillfälligt) uppsving de senaste 3-4 åren. Konventionella bilar har vi haft och kört omkring med i närmare 100 år. Så den jämförelsen haltar betydligt. När en batteribil brinner bli följdverkningarna mycket allvarliga. Visst när bensin och diesel brinner så är det knappast parfym. Det mesta är dock koloxid, koldioxid och sot. När en batteribil brinner ger den ifrån sig saltsyra, kolmonoxid, vätecyanid, flourväte och i värst fall Satan själv: kobolt
Minst 10m3 vatten krävs för att släcka en batteribilsbrand. Finns dock inga garantier för att branden är släckt. Det giftiga släckvattnet rinner rakt ut i naturen utan någon som helst möjlighet till uppsamling och sprider sig vidare och anrikas i näringskedjan.
MSB:s rapport tar jag med en nypa salt. De vet knappt ens själva vad som är fram och bak på ett par byxor.
# 72 Tege jag ska spä på med ett par områden där batteribilar gör en tveksam, norska djuphavstunnlar på varierande djup och längd, de grundaste är på en 150 meters djup med ett antal där i mellan den som ska bli djupast ska ligga 400 meter under havshyran och vara milslång.
Skulle inte vilja hamna bakom en batteri bil som börjar brinna på 400 meters djup.
#70 Sigge
Så du ursäktar Kinas rovdrift och miljöförstörelse för att oljeutvinningen orsakar skador?
Har du sett den sjö som produceras i Baotou Kina efter deras produktion av sällsynta jordartsmetaller, hur är det med barnarbetet i Kongo, vi kan ta behovet av balsa som gör att mängder av regnskog skövlas.
Länkar är om Baotou
https://www.youtube.com/watch?v=bLFYChw5c0Y & https://www.youtube.com/watch?v=t_UdqZdFr-w
Kina bryr sig icke om miljön då det kostar för mycket, det är därför de kan ha låga priser och tvinga bort konkurrenter. Att de också gör ett väldigt dålig jobb och fuskar med material och byggteknik gör inte saken bättre. Ta bara den byggnad som rasade efter ett jordskalv där armeringen inte uppfyllde kraven och den var byggd av Kina. Det har också hittats dolda brytare i styrelektroniken som Kina producerar.
Det finns hur mycket material som helst om hur Kina fuskar, bedrar och hotar sig fram. Dessa vill du fortsätta göra affärer med?
#66 Sigge
Moderna dimmers har oftast inställbara nivåer för min och max nivåer på dimningen, så vad är problemet?
Dimbara LED-lampor ger ett gråaktigt sken när de dimmas ned till skillnad från en glödlampa som dimmas mot ett varmare sken.
Det finns förvisso dimbara Led-armaturer (dim to warm) som ger ett varmare sken när de dimmas, vilket sker med dubbla uppsättningar av lysdioder i armaturen, vita och gula, till priset av ytterligare komplexitet i elektroniken. Åter igen, tänk KISS.
#45 Sigge
Oavsett om en brand ombord på en bilfärja börjat i en bensinbil eller en elbil, så blir konsekvenserna värre när det finns elbilar i lasten och branden sprider sig till dessa.
Fler och fler rederier inför begränsningar för hur många elbilar som får tas med på ”vanliga” bilfärjor just för problemet med giftiga gaser och svårigheter att släcka bränder i elbilar. Det har inget att göra med om elbilar brinner oftare eller ej, utan att det blir katastrofalt om en brand sprider sig till elbilar ombord.
Jag återuppväcker en fråga jag haft tidigare:
Räcker solen i Sverige för att på egen hand få upp lufttemperaturen till 30 grader, eller måste det till varm luft söderifrån?
Nu kommer det snart 30 gradersluft från Spanien.
https://www.svt.se/vader/nu-ar-den-har-sommarvarme-pa-ingang-i-hela-landet
#70. ”Sigge/Kent”. Du/Ni framför följande rätt banbrytande påstående: ”Jämfört med miljöskador från oljeutvinning så är miljöskadorna från annan gruvdrift ganska liten” helt utan referens. I naturvetenskapliga sammanhang brukar det betyda att man har egna data som stödjer varefter man tillkännager dessa uppgifter i Figur eller Tabell. I alla andra fall anger man en referens. Hur blir det i detta fall? Redovisade data eller referens till andras dito?
Ställde denna fråga igår Lennart. Har du någon idé om påverkan?
#8 Lennart Bengtsson
Hur mycket anser du att AMO och PDO påverkar global temperatur? AMO har ju varit i sin positiva fas sedan ca 1980 dvs helt korrelerad med vår värmeperiod.
SMHI anser ju att AMO påverkar svensk temperatur med ca +-0,5 grader
#72 Tege Tornvall
”#67, 68. Just att skilja mellan risk och konsekvenser är viktigt. Jag kommer aldrig att åka med en färja med elbilar. Heller inte övernatta i hus ovanför garage med elbilar. Liten risk men svåra följder. Svårt att undfly.”
Jag tror de flesta förstår vad du menar men ännu bättre är att använda sannolikhet och konsekvens och att risk är kombinationen av dem. Liten sannolikhet och väldigt stora konsekvenser = stor risk. Väldigt stor sannolikhet men små konsekvenser = också stor risk. Litet besserwissrigt att påpeka kanske, men enbart av välvilja då det annars kan bli begreppsförvirring.
Bubo det var jag som i svar till signaturen Sigge skrev om risk och konsekvenser. Båda är vedertagna begrepp inom konsekvensanalys.
Bubo, jag har grannar med elbilar här på villaområdet och det har slutat använda sina garage utan de står alltid ute! De inser konsekvenserna om elbilen skulle börja brinna och undviker utmana ödet! En av dem har dock en gammal bensinbil som får stå i garaget på vintern.
Man förstår ju att entusiasmen för nationaldagsfirandet inte är på topp i Sverige? Vad är det man ska fira, att en brutal diktator Gustav Vasa lät sig ”väljas” till kung precis som de som valde kunde välja att rösta emot Vasa? Valet var att rösta för eller bli ett huvud kortare! Ja, allt detta är historia men den lever kvar i ett Sverige som fortfarande styrs av den totala kontroll från maktbyråkratin som skapades av Vasa och som fortfarande påverkar myndighetsutövningen och vi ser ju hur klimatalarmismen drivs på av statsbyråkratins småpåvar över huvudet på folket.” Allt är sig likt” som han sa begravningsentreprenören…
”82. Du har en poäng. Men jag ser språkligt ändå ”risk” mer som sannolikhet.
Benny 85
Gustav Vasa la väl grunden till det som skulle bli nationalstaten Sverige, något som verkligen gynnat oss innevånare i hundratals år. Problemet är inte den starka staten utan vilken kultur den har och framförallt vad den har för långsiktig fokus. Dagens rotlösa europeiska politiker leker helst med de större barnen i sandlådan vilket betyder att deras fokus är mer på FNs och EUs önskemål än på de egna medborgarnas väl och ve. Ett exempel är hur de låter FNs Co2-upplägg skrämma vettet ur befolkningen och lura ev dem pengar.
Peter Lindkvist, nej den som grundade det Sverige som Gustav Vasa föddes in i hette Birger Jarl på 1200-talet! Men visst skapade Vasa den rigida statsbyråkratin som på gott och ont styrt Sverige sen dessa och som tog kontrollen över medborgarna vilken maktfullkomliga byråkraterna sedan aldrig släppt. Nu ser dessa figurer sin chans på en större scen som kallas EU och som synes hoppar de på alla nycker från Bryssel med stor entusiasm oavsett konsekvenser för folket i Sverige.
Benny #88,
Vem som grundade Sverige kan alltid diskuteras. Birger Jarl införde en hel del fredsbevarande lagar, slog ned uppstudsiga stormän, grundade Stockholm och utvecklade förbindelserna med Finland och Tyskland.
Den som fortsatte nationsbyggandet med hjälp av lagar, län och myndigheter var Axel Oxenstierna som fixade det under Gustav Vasa.
Så egentligen har nationen en ganska brokig historia och det är lite godtyckligt att sätta ett datum för nationaldagen, eller ens ett år.
Benny, Peter, ingemar
Med Gustav Vasa upplöstes Kalmarunionen som vi ingått i sedan slutet av 1300-talet och Sverige blev en självständig stat.
Dessutom gick vi från att vara katoliker till protestanter under kort tid mellan riksdagarna i Västerås 1527 och 1544. Gustav tog kontrollen över kyrkan.
Förändringar utan motstycke som lade grunden till dagens samhälle.
Sedan kan man ju ha synpunkter på detta men det är fascinerande.
#89. Inte under men två generationer efter Gustav Vasa. Vilket du förstås vet men tillfälligt blandade ihop. Ju äldre man blir, desto mer vet man med risk att blanda ihop. Lätt hänt!