Klickbar länk till källan i notiserna är understruken och i färg men leder ibland till artikel bakom betalvägg; Vanlig text är ett referat/citat medan kursiv text är mina egna kommentarer.
Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under 1200-1300-talet (gäller i varje fall stora delar av norra halvklotet) och var i maj 2025 (enligt UAH satellitmätningar) 0,11 grader lägre än i april 2025 och 0,50 grader högre än medelvärdet för perioden 1991 – 2020. Orsaken till det fortfarande höga värdet är, liksom så många gånger förr, El Nino (som nu verkar vara försvagad) och denna gång troligen även det kraftiga vulkanutbrottet i Tongaarkipelagen förra året och kanske att temperaturen på många planeter i solsystemet sista tiden ökat, antagligen p.g.a. ändringar i solstrålningen. Det enda som inte kan orsaka dessa snabba ändringar upp och ned är koldioxid!
· I flera andra länder har man börjat uppmärksamma att vind och sol, precis som nyss i Spanien, ger frekvensstörningar och elavbrott. Rapporter från Frankrike och Storbritannien (öppen länk här). Sverige inför nya regler för vindkraftverken som ger böter om man levererar el under perioder av elöverskott och som kräver att vindkraften betalar för balanskraften. I Storbritannien förs nu fram en teori om att avbrottet i Spanien delvis utlöstes av ett experiment (a la Tjernobyl) som regeringen påtvingat elbolaget.
· I både USA och i Storbritannien har man uppmärksammat att kinesiska solpaneler (i varje fall de som levererats till USA) innehåller små enheter som via radio tillåter att man stänger av dem och på så sätt kan skapa landomfattande elavbrott. Givet Kinas dominerande roll för solpaneler bådar det för drakoniska åtgärder från USA:s sida.
WUWT
Daily Telegraph
· Roy Spencer (som publicerar satellitmätningarna varje månad) har publicerat en rapport som säger att upp till 65% av temperaturökningen sedan 1895 kommer från UHI, dvs den extra uppvärmning allt större städer ger upphov till. Resultatet gäller USA men har bäring på mätningar i alla länder.
R Spencer
· I Storbritannien demonstrerar Greenpeace för jobb åt alla som blivit friställda från oljefälten. De gröna jobben som utlovades skulle komma med automatik med den gröna omställningen har ju naturligtvis uteblivit.
Daily Telegraph
- Återigen dyker planer upp på att försöka bekämpa klimatförändringarna genom att strö ut aerosoler eller reflekterande partiklar i atmosfären. Bill Gates stödde tidigare detta. Hela konceptet verkar farligt (och onödigt) eftersom man inte kan ta bort det man släppt ut på något vettigt sätt om klimatet t.ex. blir kallare.
· När nu man i Stockholm tänker satsa 20 miljarder på koldioxidinsamling direkt från luften bör man betänka att ett stort sådant projekt på Island (med billig koldioxidfri el!) nu har visat sig misslyckas katastrofalt. Se även Klimatupplysningen. Inte ens alarmisterna gillar koldioxidinsamlingen men det är för att den (om den hade fungerat) skulle kunna motivera fossilvänner att motsätta sig den ”nödvändiga övergången till fossilfritt”.
WUWT
· Fler i Sverige oroas av klimatet men färre vill betala för (eventuella) förbättringar enl enkät redovisad i SvD. En artikel, som förutspår mänsklighetens utrotning pga klimatförändringarna, skåpas ut i WUWT. Man kan (igen) hänvisa till Björn Lomborgs sammanställning av officiell statistik över hur antalet dödsfall pga väder (ej ”klimat” som han skriver, ingen dör av klimat) utvecklats de sista 100 åren trots en befolkningsökning på 6 miljarder:
· Nya Zeeland överger Net Zero och börjar utvinna olja igen.
· Fetaste lögnen på länge står Omni för som publicerar uppgiften att de fattigaste länderna har drabbats av kostnader på 3700 miljarder sedan millennieskiftet pga klimatförändringarna. Det som åsyftas är effekter av ”extremväder” som torka och översvämningar, som ju alltid varierar och som enligt IPCC inte har ändrats pga några klimatförändringar.
· WWF och svenska bilföretagen vill att EU skall hålla fast vid klimatmålen. Det är samma gamla skrönor om att detta skapar jobb, ökar konkurrenskraften och tryggar välfärden. Hur detta går ihop med att man för att åstadkomma detta måste göra elbilar ”konkurrenskraftigare” genom att fossilt bränsle görs dyrare och som alla måste betala, vete f-n.
Daily Telegraph
- OT: Övertygande dokumentation har framlagts av Matt Ridley, en vetenskapsreporter och även skarp kritiker av Net Zero, att Covid-viruset med stor sannolikhet skapats och råkat spridas från det kinesiska laboratoriet i Wuhan. Bästa indiciet: Laboratoriet i Wuhan var det enda ställe på jorden där man försökte skapa virus av den helt nya typ som Covid tillhör. Han publicerar hela rapporten i Daily Telegraph. Med 20 miljoner döda är det anmärkningsvärt att inga officiella försök att hitta upphovet gjorts någonstans på jorden men kineserna har hela tiden obstruerat och WHO har inte vågat göra något.
Daily Telegraph
- Ett av USA:s största solfångarbolag med över 400 000 installerade taksystem går i konkurs, bl a för att man har lovat en garanti på 25 år med gratis underhåll.
- Ytterligare ett fartyg, det tredje på fyra år, med elbilar ombord har fattat eld och har fått överges.
WUWT
Claes Lindskog
Hur många biltransporter har lidit skeppsbrott genom katastrofala bränder liknande dessa tre – innan rabatteribilseran?
Från CO2Coalitions senaste veckobrev:
USA och Indien (Vice President Vance och Prime Minister Modi) har kommit överens om ett stort handelsavtal.
Indien får köpa olja och gas från USA och detta är nog bara en början på samarbete gällande utveckling av utvinning av de fossila bränslena.
Avtalet kommenteras bland annat med att väst kommer ha att synpunkter på detta, men att man tror att detta är början på nytänkande, ”den nya världsordningen” där man inte behöver be om ursäkt inför den korrupta kartellen i Bryssel, Davos och FN´s korridorer för att man ser om sitt hus och man hoppas att även utvecklingsnationerna kommer att ansvara för sin egen utveckling och förkasta den falska kampanjen om att ”rädda världen”.
”…The Western media will decry the expansion of trading in fossil fuels as a climate catastrophe, as though that will resonate with a serious person. The U.S.-India deal wisely eschews climate moralizing and embraces a symbiotic truth: America’s shale boom and India’s hunger for energy are a perfect match.
This deal is a reaffirmation of energy sovereignty. And perhaps it marks the beginning of a global recalibration, where nations rediscover the courage to assert their right to energy abundance and economic self-determination without apologizing to the corrupt and decrepit climate cartel of Brussels, Davos and U.N. corridors.
May the new world order feature developing nations standing for their futures and rejecting the false campaign of planetary salvation.
(Sverige är som så ofta sist på bollen!)
”Globala temperaturen är ännu flera grader lägre än under 1200-1300-talet (gäller i varje fall stora delar av norra halvklotet)”
Lindskogen fortsätter att pumpa ut den här felaktigheten, och den nya ”brasklappen” om norra halvklotet är tämligen meningslös. Jag kan påstå att Sveriges medeltemperatur är lägre än den globala med flera grader, men det säger ingenting.
Hej Ann #2
Jag har ”länge” hävdat att det finns ett stort hat mot västvärldens ”översitteri” mot resten av världen. Att den rika världen inte vill tillåta fattiga länder tillgång till billig och pålitlig energi är en stor del i detta.
Det drabbar framför allt små fattiga länder, medan större som Indien och Indonesien i stort sett kan strunta i vad det (hittills) rika väst försöker bestämma.
Det som ”den fattiga världen” och Donald Trump har gemensamt är en avsky för den ”välutbildade akademiska eliten” i Europa och Förenta Staterna. Det löjliga i detta sammanhang är att de ”välutbildade” ofta är ”naturvetenskapliga idioter”.
Kent, #3,
Matt 7:3
”Roy Spencer (som publicerar satellitmätningarna varje månad) har publicerat en rapport som säger att upp till 65% av temperaturökningen sedan 1895 kommer från UHI”
Nja, länken säger också att Spencer inser att den slutsatsen är fel, eftersom att jämförelsen görs mellan beräknad UHI-effekt och homogeniserad temperatur där alltså UHI-effekten redan är borttagen.
#4 Tack Sten. Ja, så länge naturvetenskaplig allmänbildning, inte ingår i den vedertagna ”allmänbildningen” är vi illa ute.
Jag ser med stort intresse fram emot vad Elsa kan åstadkomma med sitt parti.
# 5 foliehatt, tack för begreppet ”Kent, Matt 7:3” raka motsatsen till kravet på vetenskapen.
#7. Rått. Att sakna naturvetenskapliga kunskaper är ren obildning. Men (många) humanister anser ingenjörskunnande vara krasst och materialiastiskt. Men vågar trafikera broar som sådant folk bygger?
#9. Vem vågar skall det förstås stå.
”Kent” han envisas med att påstå att medeltida skrifter och redogörelser för hur klimatet i Europa var på den tiden är falska? Det är inte bara djupt ohederligt men visar bara hur långt alarmisterna är beredda att gå i sin desinformation för att föra den intet ont anande svensken bakom ljuset med sina lögner!
Hej Kent
Du kanske har missat min fråga, som jag ofta ställt till dej, så jag repeterar den här igen. Varför tycker du att en högre CO2-halt och mildare vintrar är så skrämmande och farligt, och att ett strängare klimat med lägre CO2-halt är eftersträvansvärt och bra?
Förövrigt: du hackar väldigt ofta ner på publicerade artiklar så min fråga är här – Har du någonsin publicerat en vetenskaplig artikel själv?
#3. Större delen av Jordens befolkade landmassor ligger på norra halvklotet. Där bor 90 procent av världens befolkning. Det mesta av klimatdebatten förs i länder mellan 30 och 60 grader N. Därför kan man med fog hävda att klimatdebatten mest gäller norra halvklotet.
#8 Ann lh
Det finns även detta:
”Oh Lord it’s hard to be humble
when you’re perfect in every way.”
Halv-OT:
Det är inte bara batteribilar som självantänder utan även sparkcyklar…igen..
https://bulletin.nu/elskoter-borjade-brinna-fyra-personer-omkom
Kent
Varför ser du flisan i din broders öga när du inte märker bjälken i ditt eget? Och hur kan du säga till din broder: Låt mig ta bort flisan ur ditt öga — du som har en bjälke i ditt öga? Hycklare, ta först bort bjälken ur ditt öga,
Under 2024 tecknade mjukvarujätten Microsoft, vars tjänster används av i stort sett samtliga av Sveriges offentliganställda, ett 20-årigt kontrakt med start 2028. Three Mile Island dras igång igen för att kunna serva Microsofts serverhallar och AI-tjänster. Andra stora bolag som tecknat decennierlånga avtal med kärnkraftverk i USA är
Alphabet (Google), Meta och Amazon. Till saken hör att det inte enbart handlar om köp av själva elen, Meta kommer exempelvis själva att investera i ett kärnkraftverk för att snabba på utvecklingen.
Kan vi hoppas på samma utveckling i Europa för att kunna konkurrera? Eller ska vi konkurrera med väder- och årstidsberoende sol och vind?
Kent väljer nog den port som är trång och den väg som är smal ( cykelvägen) som leder till livet. Och inte den breda vägen ( bilvägen) som leder till fördärvet. (Matteus kap.7)
Men, först och främst ett stort – men senkommet –
TACK till Claes Lindskog för ännu en väl sammanställd och roande klimatrapport.
det finns en intressant artikel i EIKE som hävdar att alla varma majmånader i tyskland utom en var på 1800-talet. i övrigt har maj blivit kallare (utom 2018) och 2025 var kallaste hitills.
Björn Lomborg , 7 maj 2025, New York Post
Fråga familjer i Tyskland och Storbritannien vad som kommer att hända när mer och mer till synes ”billig” sol- och vindenergi läggs till i den nationella elmixen, så kommer de att kunna utläsa det utifrån sina elräkningar: det kommer att bli mycket dyrare.
Tanken att elen ska bli billigare i takt med att produktionen av grön el ökar kan bara stämma om vi bara använder el när solen skiner och vinden blåser.
Moderna samhällen behöver dock pålitlig elektricitet dygnet runt. När sol och vind slutar fungera kräver grön energi tillräckliga reserver, ofta baserade på fossila bränslen. Det betyder att vi betalar för inte bara ett, utan två elsystem.
Tyskland och Storbritannien har nu så mycket ”lågkostnads” sol- och vindenergi att deras elpriser är bland de högsta i världen. (ur EIKE)
#11 Benny
Vilken mätosäkerhet tilldömer du de medeltida texterna vad gäller global medeltemperatur? Är du medveten om att det finns färskare bedömningar av global medeltemperatur, eller du kanske föredrar dokument från tiden innan naturvetenskapen utvecklades?
Lite om export och import av el-som förvånade mig!
https://wits-worldbank-org.translate.goog/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2023/tradeflow/Imports/partner/WLD/product/271600?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=rq
Danmark importerar 18,6 TWh och exporterar 15,5 TWh, netto -3,1 TWh.
Sverige importerade 7,3 TWh men exporterade 35,8 TWh (2023), netto +28,5 TWh
Nettokostnaden för Dansk el var (1390-1367 MUSD) i utgift 37 MUSD
Nettointäkten för Sverige var (2132-514 MUSD) i intäkt 1618 MUSD
Jag får det till att Danmark har en kostnad kring 0,12 SEK per KWh för sitt import överskott.
Sverige får ca 0,56 SEK per KWh för vårt exportöverskott.
Förvånande att Danmark lyckas få så bra betalt för vindelen! (0,73 SEK)
Det kan vara en fördel att vara granne med goda ledningar till Tyskland som drabbats av energielände (de importer för 1SEK/KWh)
Allt med USD till 10 SEK
#22 Proxis har ingen osäkerhet och medeltida värmen verkade vara god för vin och grödor!
Vad säger du om lilla istiden-är den också påhittad?
Kyla ger elände!
#16 Ivar
Vilken bjälke?
Nr 24 Kent
Bjälken av koldioxid.
#24 kenta:
Vilket öga?
Tack, Claes Lindskog!
Trevligt med krönikor av återkommande slag!
Kent #6
Angående Roy Spencer och UHI här är hans kommentar till studien.
https://www.drroyspencer.com/2025/05/our-urban-heat-island-paper-has-been-published/
Han påstår inte alls att han inser att slutsatsen fel utan frågar sig hur man ställer detta i förhållande till NOAA’s homogeniserade siffror.
”So, I emphasize: In our study, it was the raw (unadjusted) data which had a substantial UHI warming influence. This isn’t surprising.”
”What Does This Mean for Urbanization Effects in the Official U.S. Temperature Record?
That’s a good question, and I don’t have a good answer.”
Intressant och fortsättning följer.
Nr 3 och 22 Kent
Medeltida värmeperioden kan du mäta upp på många vetenskapliga sätt, vilket också gjorts.
Sedimentkärnor, isotopanalyser, droppstenar, trädringar, pollen och mängder av lämningar – Det mesta går att ta reda på om klimatets variation sedan förra istiden – eftersom bevisen ligger kvar tills nästa istid förstör många bevis.
Den medeltida värmeperioden är bevisad i Europa, nord & Sydamerika, Asien och ner till bl a Nya Zeeland och Antarktis.
Bl a finns mängder av bevis på mycket höga havstempersturer från världens alla hörn, bl a stilla havet var varmare än idag – sjöar och sjösystem världen över visar på svåra klimatvariationer.
Lustigt nog kan man ofta läsa i rapporter att medeltida värmeperioden inte var ” naturlig ” – dvs man vet inte varför Världen blev så varm – t o m är det sååå – att vi inte ens vet varför Lilla Istiden var så kall.
Dvs – vi kan fortfarande bara notera ATT klimatet dom senaste 1000 åren varierat mycket Kraftigt – MEN VI VET INTE VARFÖR.
Uppvärmningen var Mycket kraftig i flera hundra år för 1000 år sedan – teorierna är ungefär som idag:
1 – mindre vulkanism gav mer instrålning.
2. Havscirkulationsändringar….
3. Ökad solaktivitet.
Kanske skulle man lägga till – färre människor än idag….om man vill gymastisera HJÄRNHALVORNA.
Att Du & Kollektivet försöker lura vetenskapen och oss andra – med att medeltidvärmen bara var lokal – ser jag bara som REN MANIPULATION – i bästa 30 – tals anda, vilket är direkt farligt för mänskligheten.
Som Aftonbladet skrev för några år sedan – LÅT ER INTE LURAS AV MEDELTIDSVÄRMEN.
HÄ,HÄ,HÄ – Ja, så ser alarmisternas förvrängda värld ut.
Kristendomen kom till Sverige under medeltidsvärmen – när Lilla Istidens farsoter tog vid på 1300 – talet SÅ SKYLDE KYRKAN PÅ MÄNNISKANS FÖRNEKANDE AV GUD.
#29 Magnus Blomgren:
…men det är ju modellerna som visar hur vädret varit…inte verkligheten…
Med hänsyn till att SMHI i Klimatläget redovisar en temperaturökning på 2,64 °C för Sverige mellan referensperioden 1860–1900 och perioden 2020–2024 – en siffra som fått stor uppmärksamhet i några tidigare trådar – vore det angeläget att få en mer transparent redovisning av det metodologiska beräkningsunderlaget bakom deras uppgifter? Av någon med kontakter eller insyn i SMHI?
Hur många stationer ingår i det homogena temperaturindex som används för nationell medeltemperatur? Hur har databrister, stationsflyttar, instrumentbyten och förändrad omgivning (t.ex. urbanisering/UHI-effekter) hanterats över tid? I vilken omfattning används homogeniseringsalgoritmer såsom SNHT (Standard Normal Homogeneity Test, Alexandersson 1986) eller ACMANT (Adapted Caussinus-Mestre Algorithm for Non-Climatic Trends, Domonkos 2011), och hur valideras dessa metoders påverkan på trendernas storlek?
Vidare vore det önskvärt med tydlighet kring interpoleringsrutiner: i vilken grad ersätts bristande mätserier från enskilda stationer med interpolerade data från närliggande stationer, och hur beaktas detta i osäkerhetsuppskattningar? Hur hanteras tillkommande eller nedlagda stationer i den långsiktiga trendanalysen – sker rekalibrering bakåt i tiden, och i så fall med vilken påverkan på lågfrekventa trender?
Slutligen: har SMHI publicerat någon osäkerhetsanalys eller känslighetsstudie av hur olika homogeniseringsstrategier påverkar den totala uppskattade temperaturökningen för Sverige sedan 1860?
Kent kan väl leta fram information om när klimatet var perfekt, det måste ju finnas nån period i mänsklighetens historia som går att användas som exempel på det perfekta klimatet, klimatforskningen måste ju ha en sån referensperiod, om det inte finns nån sån information då undrar man vad klimatforskarna håller på med, säljer de snakeoil ?
Kom inte med ” normalperioden ” 1961 – 1990 ” som bara är till för att jämföra väder och inte ens är en generation lång.
När var klimatet perfekt enligt klimatvetenskapen ?
Jag vore tacksam för underlag för beräkningen av jordens medeltemperatur under 1200 – och 1300 talet. För denna tid finns endast indirekta uppgifter som till exempel från isborrmätningar på Grönland och Antarktis. De är ännu inte tillfredsställande korrelerade med den globala temperaturen.
Sedan en liten korrektion. Det stora utbrottet i Tongaarkipelagen var inte förra året utan 15 januari 2022 (Hunga Tonga och Hunga Haʻapai )
#32. Vad är en idealisk, samtidig medeltemperatur för inuiter, beduiner, jägarfolk, lantbrukare, fiskare, kontorsslavar och andra runt vår planet?
Om tio personer tillsammans har 175 cm medellängd, kanske ingen enda är just 175 cm.
#22. Från äldre tider utan termometer finns i stället vittnesbörd och skildringar från skrifter, dokument, bilder, avlagringar, växtrester etc. Inte på tiondels eller ens hela grader men väl från allmänna levnadsvillkor. T.ex. gamla testamentet om Egyptens och andras odlingsförhållanden. Allt behöver inte mätas för att godtas som histo5riska fakta.
Ett medelvärde är en klart definierad storhet. Hur man sedan avser att använda detta mått är något helt annat Atmosfärens medeltemperatur beräknas precis på samma sätt nämligen som summan v alla värdepunkter dividerat med antalet.
Nu är det faktiskt sa att vi har tillgång till alla temperaturvärden ( liksom övriga meteorologiska parametrar) i alla geografiska punkter likformigt fördelade jorden över hela jorden. Detta erhålles genom att använda alla tillgängliga observationer med vederbörligen hänsyn till deras statistiska mätnoggrannhet. Alla värden kontrolleras vidare i vilket utsträckning som de är kompatibla med naturlagarna såväl i tid och rum som i relation till varandra.
Sådana globala fält finns i princip varje timma samt från jordytan upp till ca 30 km höjd och med en horisontell upplösning på ca 25 km. Samt från januari 1940 tills nu. Mätnogennhet för varje punkt
#36. Även om alla mätningar är korrekta, är de mest regionala/lokala. På ena eller andra sidan av en bergskedja, ett hav, en öken, ett större skogsområde etc. Från under 50 minusgrader på Antarktis’ isvidder till över 50 plusgrader i några öknar.
Men på de i debatten tongivande breddgraderna 30-60 grader N ligger vi förstås närmare ett statistiskt medelvärde runt 15 plusgrader.
#32 Pekke:
kenta/sigge brukar ju inte vara så glad i att svara på frågor så nu chansar jag och svarar i deras ställe…
https://www.svtplay.se/video/jnAa2Pe/ett-satans-ar?video=visa
Nr 33 Lennart Bengtsson
Du gillar beräkningar.
Men historiska klimatförändringar brukar normalt bygga på vetenskapliga Observationer – genom exempelvis vetenskapen om Geologi.
Du borde väl – veta att dagens klimatvetenskapliga beräkningar och efterföljande modeller misslyckats med att rekonstruera tidigare klimat.
Jag gissar, hemska tanke, att med dagens beräkningar byggda på Hypotesen Om Koldioxidens totala makt över klimatet – så blir livet jättejobbigt OM klimatet har varierat kraftigt upp och ned dom senaste 1000 åren – Utan att koldioxiden varierat..
Tittar man på olika vetenskapers observationer av Atlantens temperatur och dess mycket kraftiga variationer under dessa senaste 1000 år….och beräknar Det med användning av koldioxidhypotesens parametrar…. Ja, då fanns väl inte dessa variationer?
Om exempelvis geologi och oceanografi visar på stora temperaturvariationer i relativt närtid, som 1000 år är – i Atlanten…. Såå, kanske koldioxidhypotesen är en tyngre vetenskap, som kan motbevisa dom andra vetenskaperna med mer trovärdiga beräkningar?
I mina ögon – så verkar koldioxidhypotesen som tyngsta vetenskap – snarare överträffas av tunga observationsbaserade vetenskaper, som exempelvis ovanstående.
Har du funnit något stöd för att beräkningar utgående från koldioxidhalten kan beskriva våran klimatutveckling för dessa senaste 1000 åren?
Vad jag sett i IPCC:s rapporter så är dom fortfarande osäkra om huruvida det är Koldioxiden som lett till 2000 – talets värmeperiod…och att då försöka applicera beräkningar med koldioxidhalten som ingående parameter- för att beskriva dom historiska variationerna – tycks redan vara bevisat som omöjligt.
Ett alternativ till ovanstående orerande om vetenskapliga beräkningar kontra observationer – ÄR JU ANNARS ATT HÄVDA ATT VI DOM SENASTE 1000 ÅREN HAFT EN STABIL, GLOBAL, TEMPERATUR.
#36 Lennart B
Men vad säger ett medelvärde?
Vi vet att Arktis blivit 3-4 grader varmare-
Smälter isen? Kolla på sommartemperaturen-som inte har ändrats.
Väldigt stabil .
Vi vet att instrålningen ökat längs ekvatorn-men på något vis så har havsvattnet stabila temperaturer , sällan över 27-30 grader då det verkar finnas instabilitet som tar hand om överflödig energi.
Vi har ett temperaturspann på -30 till + 30 grader. Vad händer om medel går från +10 till +11. Det blir inte per automatik -29 till +31!
Kanske blir det mer väder?
Lennart B #33,
En bra sammanställning av medeltidsvärmen finns här:
https://www.co2science.org/subject/g/summaries/globalmwp.php
Här är en mer detaljerad uppräkning av olikametoder och mätområden:
https://www.co2science.org/subject/g/globalmwp.php
Käre Tege
Paleoklimatologin har gjort stor framsteg och man har till och med lyckats sammanställa jordens temperatur för de senaste 65 miljoner åren. Det är dock uppenbart att dylika äldre rekonstruktioner får bedömas strängare än dagens observationer. De kommer med säkerhet att ändras allteftersom mer kunskap blir tillgänglig.
När det gäller vår egen tid så är det naturligt att man är mer intresserad av vad som kan komma hända under loppet av något eller några människoliv. Och det är naturlig att jordens klimat under de senaste århundradena har kommit att prioriterats. Samt vad som är troligt att komma att hända under resten av innevarande århundrade. Att koncentrera debatt och tankar på dylikt bidrar till att skärpa debatten
Vi behöver inte oroa oss för att Grönland och Antarktis kommer att smälta bort inte heller att havens temperatur kommer att öka med mer än högst några grader om ens det. Däremot kan det inte uteslutas att Arktis kan bli isfritt sommartid eller att de lägst liggande bergsglaciärerna kommer att försvinna.
För Sveriges del är det klokt att räkna med att vintrarna blir alltmer som höstar och att man så småningom får överväga att flytta Vasaloppet rakt västerut till Norge eller till norra Lappland. I övrigt har ett varmare klimat i Sverige enbart fördelar. Mindre utgifter för uppvärmning, mer vattenkraft, längre odlingssäsong samt ökad biodiversitet
Nr 40 Lasse
På tal om havsvatten och energi – och klimat.
Jag jobbade tillsammans med en doktorand i kemi – han var intresserad av klimat och han kom från Indien.
Han beskrev vad som hände I hans hemstad när kustskogen höggs ner – värmen ökad enormt och brunnarna torkade ut – han påstod att medeltemperaturen steg 5 grader!
MEN – nu drar jag ut på västerhavet och letar efter makrill – havets temperatur tycks stabil…alltid något.
Ytterligare tillågg till 42
Det finns inte någon anledning till ökad oro för mer extremt väder. Det bestäms inte av termodynamiken första huvudsats utan av de andra. Det är den som har gett oss förståelse för ångmaskinen och bilmotorn eller ännu tydligare för Sterlingmotorn eller varmluftsmotorn. Det är Carnots cykel som bestämmer vindar och oväder och där är det temperaturskillnaderna som avgör. Blir det varmare på jorden så tenderar dessa att minska.
Detta verkar miljörörelsen och klimatjournalisterna fullständigt ha missat
41
Ingemar
Tack
”Kent” man kan tillskriva de medeltida observationerna hög tilltro (varför skulle de ljuga?) och betydligt högre tilltro än till alarmisternas lögner som avslöjats massor av gånger! Eftersom du är så okunnig om vad som står i medeltida skrifter så kan man läsa om när våren kom, löven i träden och när olika växter kom i blomning eller när skörden kunde bärgas och det man beskrev visar utan någon som helst tvekan att det var betydligt varmare än idag! Man kan även läsa om den gradvisa klimatförsämringen från 1300-talet och framåt i Europa. Det du håller på med är historieförfalskning. Och som jag skrev så handlar skrifterna om klimatet i Europa eftersom de skrevs här!
#6
”Nja, länken säger också att Spencer inser att den slutsatsen är fel, eftersom att jämförelsen görs mellan beräknad UHI-effekt och homogeniserad temperatur där alltså UHI-effekten redan är borttagen.”
Nu är det ju dock så att vad homogeniseringen gör är inte att ta bort UHI-effekten utan att sprida ut den över alla stationer:
https://journals.ametsoc.org/view/journals/apme/62/8/JAMC-D-22-0122.1.xml
#22
”Vilken mätosäkerhet tilldömer du de medeltida texterna vad gäller global medeltemperatur? Är du medveten om att det finns färskare bedömningar av global medeltemperatur, eller du kanske föredrar dokument från tiden innan naturvetenskapen utvecklades?”
En grundregel är att historiska källor är tillförlitligare ju närmare de ligger den aktuella händelsen. Därför tillmäter jag t ex isländska uppgifter från senmedeltiden om att den gamla segelleden till Grönland inte längre kunde användas p g a ishinder betydligt större trovärdighet än en ”färsk bedömning” om saken.
Däremot skulle jag tillmäta verkliga proxydata om isläget från samma område och samma period större betydelse. De säger dock samma sak som de isländska källorna.
#36 Lennart B
Du skriver:
”vi har tillgång till alla temperaturvärden [—-] i alla geografiska punkter likformigt fördelade jorden över hela jorden. [—-] Samt från januari 1940 tills nu.”
Jag är med på att vi har alla mätvärden från 1979 till nu, detta från satelliter. Och att man borde kunna interpolera(?) ganska bra mellan de faktiska mätningarna.
Innan 1979 har vi tillgång till många värden från många platser i världen, men de var långt ifrån heltäckande över area, höjd och tid.
Jag förstår att man har beräknat 40 år av värden utifrån de data som finns, men hur nära sanningen blir denna beräkning? Har man angivit någon felmarginal?
Vad händer med oförklarliga förändringar? Vad jag förstår har forskarna ännu inte kunnat förklara den plötsliga och stora (globala) temperaturökningen 2023-2025. Hade denna kunnat återges korrekt om den uppstått tex 1949?
För grundliga genomgångar av de historiska källorna till klimatförändringar rekommenderas i synnerhet följande:
Lamb, H. L. 1977. Climate, present past and future, Volume 2.
Le Roy Ladurie, E. 1971. Times of feast times of famine. A history of climate since the year 1000.
H. L. Lamb känner väl de flesta här till. Le Roy Ladurie är kanske mindre känd, men han anses som en av 1900-talets främsta historiker, kanske den allra främste när det gäller medeltiden. För den som verkligen vill ha insikt i hur ”vanligt folk” levde och hur de tänkte under medeltiden är hans bok Montaillou om en liten bergsby i Pyrenéerna 1294-1324 helt oumbärlig.
#36,49
Hur hanterar man Antarktis från ”januari 1940”?
Den första permanenta väderstationen i Västantarktis var Port Lockroy på den Antarktiska halvön som börjar 1944 (men lades ned 1961), den första i Östantarktis var Mawson Station 1954 (den äldsta som fortfarande är i drift).
En någorlunda rimlig täckning börjar först med det Geofysiska Året 1957-58. Det finns t ex inga data alls från inlandet innan dess.
Före 1957 måste data från Antarktis vara nästan rena gissningar.
# 47
Utifrån vad detta visar för Japan och USA bör det vara en självklarhet att motsvarande granskning görs och redovisas för Sverige och de bearbetningar av temperaturdata SMHI gör.
Det verkar som det är bäddat för att skapa en förvrängning av mätstationers temperaturuppgifter och att homogenisering närmast kan leda till att värmeöeffekter i stället för att dras av smetas ut brett på flera stationers data. Om det är följden så finns värmeöeffekterna kvar i de framräknade medelvärdena t.ex. SMHIs omtalade 2.64 grader. I så fall överdrivs den verkliga temperaturökningen och ger en falsk för hög siffra.
Läste för någon dag sedan om ett forskningsprojekt där man ska odla fram träd (individer av gran och tall, inga nya arter av träd) som ska klara ett varmare och torrare klimat. Jag har dock fått för mig att man sagt att i ett varmare klimat så innehåller atmosfären mera vatten och därför får vi mera nederbörd. Varför forskar man då på bättre resistens mot torka? Eller är man så osäker att man helgarderat; ”Det blir mera nederbörd, eller så blir det mindre.”
#49 Lennart B forts
Används samma beräkningar som räknat fram saknade värden där värden inte finns för att avgöra om värden som finns är fel och ska ändras (homogenisering, tack Munin)?
Jag tycker mig ha uppfattat att många temperaturmätningar som gjorts förr har korrigerats på senare år. Det varma 30-talet var inte riktigt så varmt som termometeravläsarna då noterade. Det blev heller inte kallare som de flitiga men lite för pessimistiska väderrapportörerna angav från 1940 till 1980, utan det var nog snarare ungefär lika varmt under den perioden, även om det inte såg ut så då.
Undrar vad som händer när man räknat sig tillbaka till perioden 1860-1900?
Kommer man då att upptäcka att temperaturen i själva verket var 0,8 grader varmare än termometrarna då visade? Att perioden var nästan lika varm som 30-talet (vilket stämmer bra med CO2-halten i atmosfären!) och att vi således klarat 1,5-gradersmålet med råge?
Joachim
Bra frågor som inte är så lätta att svara på.
Ett problem är den fortlöpande utökningen av det globala observatonssystemet. Det betyder att interpolationsfelet gradvis minskar från 1940 och framåt vilket betyder att äldre data är mindre tillförlitliga. Det bör dock inte påverka resultatet i områden med gott observationssystem som Europa, Nordamerika och större delen av Eurasien
I dessa områden borde man kunna få fram tillförlitliga resultat för senare hälften av 1800-talet. Reanalysdata kommer gradvis att kunna förbättras. Särskilt viktigt är att få fram observationer för havstemperatur och isläggning
Felmarginalen räknas fram som en funktion av både observationsnoggrannhet och observationstäthet. Vidare kopplas alla data dynamiskt i tid och rum liksom relationen mellan olika slag av parametrar som den mellan vind- och massfält
Systemet interpolerar fram alla observationer som sedan jämförs med verkliga stationer. På så sätt kan systemet identifiera systematiska observationsfel och således övervaka observationsnätet vilket görs fortlöpande.
Fanns det tid skulle jag kunna hålla en längre föreläsning om detta
#54
Försöker du vara sarkastisk, eller menar du verkligen att väderobservatörer på hela norra halvklotet systematiskt läste fel åt motsatta håll på 30- resp 50-talet?
Jag kan upplysa dig om att man i samtiden var mycket väl medvetna om att det var ovanligt varmt på 1930-talet. Läs t ex Fredric Lewis Allens historia ”Since Yesterday” (1940) om värmeböljorna i USA på 30-talet. Eller i Tyskland där man talade om ”Hitlerväder”, eftersom det nästan alltid var vackert väder när Hitler talade.
Eller att man hittade resterna efter Andréexpeditionen på Vitön 1930, då kvarlevorna smält fram för första gången sedan 1897 (en svensk expedition var iland på Vitön 1898, utan att se några spår).
Munin 52
Jag tror inte detta är ett större problem med det är givetvis viktigt att behålla originaldata. Det är dock vanligt att många har en övertro på enskilda observationer och för klimatforskningens är en homogenisering nödvändig. Många kanske fått för sig att det bara rör sig om observationer från jordytan Frän slutet på 1940 talet finns det observationer från fria atmosfären och från slutet av 1970-talet finns det tillförlitliga observationer för hela troposfären och lägre stratosfären på global skala. I Reanalysdata integreras detta med observationer från jordytan
Bland vissa lekmän förekommer den märkliga uppfattningen att observationer medvetet manipuleras för att förstärka den globala uppvärmningen. Detta är givetvis rent struntprat. I reanalys data set är det inte heller ens praktiskt möjligt eftersom processen är helt automatisk. De är dessa data set som använts vid AI prognoserna som nu är operativa vid ECMWF
#53
Att varmare klimat också är torrare är en vanlig vanföreställning. Klimathistoriskt är det precis tvärt om. Regnmängderna ökar när klimatet blir varmare och vice versa. Däremot är det naturligtvis kortsiktigt så att det blir torrt när man får ett långvarigt högtrycksläge med molnfritt väder under sommaren.
Under de varmaste mellanistiderna försvinner t ex Saharaöknen nästan helt, medan öknar och stäpper breder ut sig under istiderna.
Att försöka odla fram nya trädsorter verkar f ö meningslöst. Det tar flera årtionden att få fram nya sorter av ettåriga växter. Att ta fram nya trädsorter kommer att ta århundraden. Vad man kan göra är väl snarare att leta efter befintliga provenienser eller arter som är anpassade till ett varmare klimat.
Det har man f ö redan gjort genom att använda polska granplantor som vintrar in senare och därför växer fortare. Vilket innebär att om vi får en återgång till kallare klimat kommer stora delar av granskogen i södra Sverige troligen att dö.
#57
”Bland vissa lekmän förekommer den märkliga uppfattningen att observationer medvetet manipuleras för att förstärka den globala uppvärmningen.”
Om det är medvetet eller ej kanske kan diskuteras, men de här förändringarna av historiska data verkar milt sagt svåra att förklara eller tro på:
https://climate4you.com/images/GISS%20MaturityDiagramSince20080517.gif
Detta är väl knappast granskade observationer från aktuella vädertjänster. Innan man kan ta ställning till krävs väl att GISS kan motivera varför en ny homogenisering gett en sådan storskalig ändring. Det finns flera vädertjänster och forskningsgrupper som redovisat data för tiden före 1900. Vad jag finner särskilt märkligt är de större ändringarna under de senaste 50 åren som är större än ändringarna under 1800-talet?.
Det är svårt att kommentera när man bara har tillgång till en ändring och inte det aktuella värdet? En rimlig förklaring kan ju vara att tidigare beräkningar helt enkelt var felaktiga.
Jag har ERA5 data för jan 1940 -maj 2025 menn kan invsa detta på bloggen
Kan Du sända mig enmail adress så kan jag sända ERA5 data
Skulle man känna sig osäker på temperaturutvecklingen och klimatet historiskt – så kan man också Läsa vad professor emeritus Kullman skriver om våran historia med bl a träd och glaciärers utveckling här I Skandinavien.
Träd och växter och glaciärer ger en bra bild av klimatutvecklingen I lite längre perspektiv – än det rätt korkade valet av 30 års perioder som WMO bestämde – Det är väl kort enligt SMHI och att sedan jämföra 2 lite för korta perioder ( 1961 – 2020 ) med varandra och dra långtgående slutsatser om klimatutvecklingen – kan bli rejält missvisande.
Nu i natt körde jag mellan fjällbacka och trollhättan, ca 10 mil – på den sträckan varierade temperaturen mellan 11 grader och 4 grader, betydligt mer än den vanliga variationen runt 3 – 4 grader.
Det finns åtskilliga naturtyper på dessa 10 mil – alla utvecklade av klimatet.
– Fiskarna är rensade och några nya, fina, minnen från våran fantastiska natur finns nu lagrade på ” hårddisken ”….VI HAR ETT HÄRLIGT VARIERANDE KLIMAT – MEN just nu är det bara 4 grader på termometern och igår morse var det drygt 5 – KALLT, KALLT….för att vara en sommarmånad…
Skyddar koldioxiden oss från kyla ? Nää, inget vidare!
Glöm inte att för 5000 år sedan hade Sveriges glaciärer smält…nu lever vi med nya glaciärer, typ en 200 stycken…SVERIGE ÄR FORTFARANDE KVAR I EN KALL PERIOD.
#55 Lennart B
Tack!
#56 tty
Jag var ironisk. Med kul knorr, om jag får säga det själv!
Sarkasm leder sällan till något positivt.
Jag vill påpeka att data från ERA5 finns bland dem som är tillgängliga via Climate Explorer.
#58. Men när det väl regnar, har det väl en kylande effekt? Upprepat upplevt de senaste dagarna.
#58 tty
Tack för den informationen. Det är som jag trodde. Givetvis är låsta högtryckslägen utan nederbörd ett problem för all växtlighet. Det gäller i både ett kallare och ett varmare klimat. Som du säger är det många som tror att ett varmare klimat kommer av längre perioder med högtryck och då på sommaren. Högtryck på vintern ger ju de riktigt låga temperaturerna.
Det är inte bara granplantor till södra Sverige som man flyttar från Polen. Generellt om man beställer plantor så försöker man ta från frö som kommer från träd som växer 20 mil söder om platsen där de ska planteras. Just för att få en något längre växtsäsong och lite bättre vedtillväxt.
Det är nog inte fråga om nya arter utan att ta frö från vissa provenienser, alltså träd som växer på torra marker i områden med liten nederbörd. Kanske även andra faktorer jag inte känner till.
#66
Det finns faktiskt ”nya” trädarter som skulle kunna vara aktuella i ett varmare klimat, i synnerhet med mildare vintrar. T ex sitkagran som planterats i stor skala i Norge. Den är förvisso inte torktålig men är betydligt stormfastare än vanlig gran.
Silvergran och kustgran växer också bra i södra Sverige, och frösår sig så pass lätt att båda nog numera får anses som fast etablerade i Sverige.
Själv ser jag inte så negativt på ”nya” träd som många andra. Många numera enbart nordamerikanska och ostasiatiska träd har en gång vuxit även i Europa men har succesivt utrotats av istiderna. Man ser i pollendiagrammen hur antalet trädarter i Europa sjunker från mellanistid till mellanistid.
# 59
Finns det någon/några trovärdiga förklaringar till att göra sådana ändringar i temperaturserier?
eftersom vi slåss om co2 inflytande på klimatet kan det ju vara intressant att titta på themsen. det finns tydligen någon dokumentation från 1300-talet men den verkliga dokumentationen finns från målade tavlor från 16-och 1700-talen som visar s.k. ”frosty fairs” dvs då man hade marknader på isen. det finns beskrivit
1608: Den första välbeskrivna frost fair, då folk började hålla marknader på isen.
1683–1684: En av de kallaste vintrarna i engelsk historia, med en tjock is som varade i två månader. Folk, hästar, och till och med oxar rapporterades på isen.
1715–1716: En annan svår vinter med en frost fair.
1814: Den sista dokumenterade frost fair på Themsen, känd som ”The Great Frost Fair”. Efter denna tid blev vintrarna mildare, och förändringar i flodens struktur (som rivningen av den gamla London Bridge 1831, som bromsade vattenflödet och gjorde frysning mer sannolik) minskade chansen för isbeläggning.
efter 1814 finns inga belägg för att themsen frusit till is så att folk och fä kunnat vistas på den. innan 1814 hade vi i alla fall ingen större koldioxidomfattning men däremot en klimatförändring.
skall naturligtvis vara efter 1814 eller snarare efter 1814 till 1945
#69
Det finns en mängd liknande serier som demonstrerar att ”Lilla Istiden” var högst reell, t ex islossningsdatum för Torne älv som går tillbaka till 1693, och för Aura och Neva som går tillbaka till början av 1700-talet, eller isläggningen på Suwa-ko i Japan som går tillbaka till 1440-talet.
Le Roy Ladurie, den franske historikern, använde sig mycket av uppgifter om datum för vinskörden, som går tillbaka till senmedeltiden och historiska uppgifter om expansion och reträtt av glaciärer i Alperna, som går tillbaka till 1500-talet.
Det är betydligt sämre med serier som täcker in MWP. Höjden på den årliga nilöversvämningen finns det data om från 600-talet framåt, men den visar ju mera på nederbörd i Östafrika än temperatur, med två långa perioder av svaga översvämningar (som inte upprepats sedan dess) under MWP.
För medeltiden och äldre uppgifter blir det annars mest kvalitativa data, och proxydata, som t ex pollen, trädgränser, framsmälta fynd under glaciärer, makrofossil, isotopdata (av diverse olika slag), TEX86 eller alkenon.
#68
”Finns det någon/några trovärdiga förklaringar till att göra sådana ändringar i temperaturserier?”
Det finns fall när en homogenisering är nödvändig, t ex när en mätplats flyttas eller när observationstidpunkter ändras. I artikeln nedan finns en bra redogörelse för hur såfdan homogenisering gjordes för att åstadkomma en sammanhängande temperaturserie för södra Tornedalen från 1802:
https://sci-hub.ru/https://doi.org/10.1002/joc.946
Det är mycket mera tveksamt att ändra bara för att data ”ser fel ut”. Jag har t ex sett fall där våren 1867 strukits för att temperaturerna är orimligt låga, eller att stora abrupta mellanårsskillnader på Island homogeniserats bort när de i själva verket berodde på ”is-år”, alltså år då havsisen nådde ned till Island.
#tty
tack, jag gillar att ibland gotta ner mig i olika data om klimatet men blir också fascinerad av att man hittat mänskliga fotavtryck på kreta som kanske är 5000 000 år gamla men också att en kung kanske åkte från irland på 1100-talet och eventuellt skapaderöd-håriga indianer. det är svårt att inte fascineras av skrönor som tex att israels försvunna 12 stam färdades till mellanamerika.
iah #69
Synd att dom här inte började dokumentera tidigare, men tydligen har man hållit på sen 1760 åtminstone. Kolla in videon från 1954, dom är ju skridskotokigare än norrmännen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Elfstedentocht
#73
Nu är tyvärr både de aktuella fotspårens ålder och identitet långtifrån säkra.
Och när det gäller kontakter mellan Gamla och Nya Världen före 1492 tror jag vi kan utesluta allt utom mycket sporadiska och kortvariga sådana eftersom urbefolkningen tydligen helt saknade immunitet mot bakterier och virus från Gamla Världen.
#72. Just vintern 1867/68 var grym. Efter flera års missväxt svalt 10.000 människor ihjäl i Norrlands inland efter att för små och för sena hjälpsändningar fastnat i snö och iss. Gripande skildrat av Magnus Västerbro i boken ”Svälten”. Det kan anses ha avslutat Lilla Istiden. Jag upprörs av alarmisters hisgtorielöshet.
tty #72
Nu får du rätta mig om jag har fel, men homogenisering är väl nödvändig för att få serier av klimatdata som kan vägleda klimatmodeller från det kända in i framtidens okända utveckling.
Om modellerna ska ge svar då en liten ”forcing” läggs till, krävs att brus och avvikare har låg nivå eller har slätats ut eller eliminerats under inlärningstiden.
Homogeniserade data är alltså ett krav från simuleringsvärlden, men knappast något som vi människor behöver, Det är tvärtom så att vi behöver förstå att vädret varierar i tid och rum och att vi behöver rusta oss för det.
77# Gunnar Strandell
Nu får du rätta mig om jag har fel, men om man bara har tillräckligt långa serier av data så behöver väl ett fåtal avvikare inte tas bort, de försvinner väl i mängden ändå?
Joachim 49
Temperaturökningen 2023-2025
Jag har endast preliminärt undersökt detta. Det är huvudsakligen i tropikerna och på södra hemisfären som man ser en markant uppvärmning. En möjlig förklaring kan vara eftereffekter av det jätteliga vulkanutbrottet i Samoa arkipelagen i januari 2022. Vulkanen låg på havsbotten och stora mängder vattenånga kastades upp i övre stratosfären och mesosfären ( upp till ca 60 km) Vattenånga i stratosfären förstärker växthuseffekten. Normalt finns det mer CO2 and H2o där på grund av de låga temperaturerna. Ju mer den spritts desto stör blir effekten. Den kan därför ha påverkat temperaturen under några år. Först under maj 2025 sker en återgång till lägre temperaturer. Vattenånga försvinner på dessa nivåer långsammare än svavel partiklar
Det har sannolikt tidigare inträffat kraftiga utbrott på havsbotten men det är först under senare tid som man har kunnat observeras dessa
Det pågår omfattande studier om fenomenet och publikationer kan laddas ned. Kolla med AI
Joachim 49
Temperaturökningen 2023-2025
Jag har endast preliminärt undersökt detta. Det är huvudsakligen tropikerna och på södra hemisfären som man ser en markant uppvärmning. En möjlig förklaring kan vara eftereffekter av det jätteliga vulkanutbrottet i Samoa arkipelagen i januari 2022. Vulkanen låg på havsbotten och stora mängder vattenånga kastades upp i övre stratosfären och mesosfären ( upp till ca 60 km) Vattenånga i stratosfären förstärker växthuseffekten. Ju mer den spritts desto stör blir effekten. Den kan därför ha påverkat temperaturen under några år. Först under maj 2025 sker en återgång till lägre temperaturer.vVattenånga försvinner på dessa nivåer långsammare ä svavel partiklar
Det har sannolikt tidigare inträffat kraftiga utbrott på havsbotten men det är först under senare tid som man har kunnat observeras dessa
Det pågår omfattande studier om fenomenet och publikationer kan laddas ned.
Varken Hossenträger eller Clauser har klart för det viktigaste och det är effekten av lapse rate. Man kan nämligen inte enbart se växthuseffekten som ett strålningsproblem utan man måste inkludera konvektiv anpassning eller effekten av lapse rate
En annan viktig signal är avkylningen i stratosfären som framgår tydligt från mikrovågmätningarna. Varför inte också stratosfärkanalen på bloggen?
Strandell
Detta gäller enbart för slumpartade fel inte för systematiska fel
81 vidare
Det var detta som inte Arrhenius hade klart för sig men som Manade övertygande visade i sin artikel från 1967
Strandell
Det är självklart att homogenisering behövs. Det är inte heller bara effekter som urbanisering utan även mätningar som kan ge för låga temperaturer
Ett annat exempel var Celsius som under en tid mätte temperaturen i ett oeldad rum i bostaden på Svartbäcksgatan (huset finns faktiskt kvar)
På observatoriekullen i Stockhom satt mätaren en tid på en vägg som var solbelyst en del av sommaren osv osv
när Celsius var på resa mätte man temperaturen nere i Småland osv osv