Öppen Tråd

 

 

snodroppar

Tidiga och trogna snödroppar som ofta hinner dyka upp innan snön har smält. Ett välkommet vårtecken. Här är veckans öppna tråd för en fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Det våras INTE för Tesla. En stor nedgång i försäljningen påbörjades innan Trump blev vald. Andra elbiltillverkare har troligen kommit ikapp.

    https://www.svd.se/a/5Ee7pm/tesla-tappar-i-hard-konkurrens

  2. Ulf

    Teslafjantar köpte bilen för att den gav dem en viss image. Dessutom en helt löjlig beundran för Musk, en person jag alltid instinktivt ogillat, samma med Besos för övrigt. När det gäller tech gubbar har jag alltid gillat Gates bättre.
    Samtidigt är jag tacksam mot Musk för att han slog ett slag för yttrandefriheten. Det gjorde han väldigt bra. Därefter har det spårat ur kan jag tycka, vilket inte förvånar.
    Gates hade väldigt bra projekt i världen när Hans Rosling levde och jobbade med honom. När Rosling dog ballade Gates ur och blev klimatreligiös, synd och skam.

    Men slutsatsen om Tesla är vem ska köpa dem nu? Hans nya supporters vill inte ens ha elbilar. Och bryr sig Musk eller har han fått ut sina pengar?

  3. Kent

    På tal om att våras, här är en ett par år gammal artikel, men ack så aktuell. I delar av södra Sverige är det sedan en tid normalt att det inte blir någon vinter. Höst övergår direkt till vår, och det är en allt större del av landet som drabbas av denna klimatförändring. Holmgren tog upp detta redan för 20 år sedan och hade i princip rätt om allt han sade, inklusive längdskidåkningen. Inte många i södra Sverige som åker längdskidor längre. Anläggningarna för en hopplös kamp med konstsnö och ”snölagring”. Även Vasaloppet gör så och hade inte överlevt utan denna respirator.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vintern-utraderad-i-sodra-sverige

  4. Ulf #2
    Musken kanske själv har insett att rabatteribilar inte är en bra idé, det hjälper inte hur bra själva bilen är om inte infrastrukturen finns där.

  5. God morgon – och tack för veckans artiklar och utmärkta trådar!
    Inte minst får jag tacka T Ripstrand för en rejäl insats angående solens roll för uppvärmningen, för..Det begriper inte minst vi nordbor.

    Och redan veckan som gick kunde vi känna att den tidiga februarisolen nu värmer på ett helt annat sätt än den bleka decembersolen – underbart!

    Veckan som gick har jag lagt lite krut på Dalslands pimpelisar och storabborrarna, man får åka över 1 timme med bil norrut från trollhättan om man vill hitta pimpelisar – dock upptäckte jag att min hemmasjö utanför trollhättan hade fått 2cm nyis under veckan – så kanske får våren vänta på värmen..

    Det är ju verkligen talande hur ökad solinstrålning bestämt mycket av Sveriges temperaturutveckling sedan mätningarna i Stockholm började 1922.
    Där kan man se linjära samband..

    Ser man dessutom på vad våra expertmyndigheter säger om solinstrålning och temperatur, så säger bl a Naturvårdsverket att – 1 promille mer solinstrålning ger ca 0,1grad högre temperatur ( dom talar om tillfällena i solcykeln när solfläckarna är som vanligast..)

    Instrålningen ökar med 1 promille när det är många solfläckar och temperaturen ökar då ca 0,1 grad – men dom vägrar säga något om sveriges nära 15% mer solinstrålning, pga mindre moln – det är faktiskt lite komiskt..
    Jägefeldt skrev 2022 en liten uppsats vid Lunds geoinstitution ” molnens påverkan på jordens strålningsbalans och klimatsystem”…han konstaterar där att IPCC:s stora temperaturosäkerhet, gällande temperaturutvecklingen fram till 2100 1,5 till 4,5 grader beror på osäkerheten kring molnen och därmed solinstrålningen.
    Vi vet att 15% mer solinstrålning, som vi observerat, ger avsevärt högre temperatur – men precis som Ripstrand konstaterar, så talas det mycket tyst om detta.

    När vi så genom observationer noterar den stora Förändringen av instrålningen – så blir det lätt att fascineras av hur liten våran klimatologiska förändring ändå är, eftersom våra årstider och vårat klimatsystem, tillsammans med haven hela tiden kyler efter uppvärmning.

    Titta på våra snabbt varmare hav säger dom – precis! – säger jag – dom kyls av varenda vinter – där händer mycket litet.
    NOAA har en fin långtidsgraf över ythavstemperaturen från 1880.
    1880 – 1910, en rejäl sänkning på nästan 1 grad, därefter en rejäl höjning på 2 grader 1910 – 1950, därefter en sänkning fram till 1980 – talet och sedan en höjning igen.

    Det vi/man ofta missar gällande havstemperaturen är att den långa perioden med Lilla Istiden, då havstemperaturen sjönk – nu, under våran korta tid med mer solinstrålning så återtar havet en Liten del av havstemperatursänkningen – och det måste vi vara mycket Tacksamma för, eftersom det höll på att gå illa – ända fram till 1910….

    Så länge havet finns och våra årstider och sol finns – så kommer Inga svåra, galopperande temperaturskiften att ske.
    Vi får njuta av 15% mer solinstrålning – det är underbart för våran natur och för oss som art, det blir mer Mat – sååå, det går bra nu.

  6. Kent #3
    Du tror inte att vasaloppets snöproblem kan bero på antalet åkare som ska nöta på snön under vasaloppsveckan. Snö är inte så slitstark.
    https://www.vasaloppet.se/om-oss/historia/utveckling/

  7. Daniel Wiklund

    # 3 Kent Du kanske är Holmgren.

  8. På tal om vinter, årets vinter kom ovanligt tidigt till oss i Sydsverige, liksom så ofta på senare år – att Skåne och västkusten ibland inte får vinter – trots 15% mer solinstrålning – är ju verkligen Märkligt – det borde vara så jämt..

    Märkligt är även att vänerns vattentemperatur är så nära 0 grader, nu när många tror att vintern varit mild – 15 % mer solinstrålning borde ha värmt vänern rejält!

    Så varför värmer inte 15% mer solinstrålning + återstrålning från all våran Co2….Varför? Jo – av den enkla anledningen att årstiderna fortfarande trumfar dessa strålningsförsök!

    Vänern är 1 liten puttefnatt i jämförelse med våra hav, men att värma den med mer strålning syns fortfarande omöjligt 2024!!

  9. foliehatt

    Kent, #3,
    du har aldrig åkt Vasaloppet, eller hur?
    Lika lite som Pär Holmgren

    Dessutom – ”längdskidåkare” används ofta som en kulturell markör. Vad är det du egentligen försöker säga? att befolkningen inte längre är kulturellt homogen i södra Sverige? är det bra, eller dåligt, menar du?

  10. Christian S

    Nate Hagens samtalar med energi- och teknologihistorikern Jean-Baptiste Frezzos.

    Visionen om ett kolfritt, netto-noll samhälle är ofta inramad kring löftet om att gå bort från fossila bränslen. Men vad kan vi lära oss av tidigare ”energiövergångar” som kan informera om hur genomförbar – eller orealistisk – denna vision faktiskt är?

    Idag får Nate sällskap av energi- och teknikhistorikern Jean-Baptiste Fressoz för en lektion om vikten av att förstå energianvändningens historiska bana för att realistiskt navigera i de oöverträffade utmaningar som mänskligheten står inför idag – inklusive den dominerande berättelsen om en modern ”energiövergång”. Jean-Baptiste utforskar det ömsesidigt beroende förhållandet mellan olika energikällor – från trä till kol till olja – och avslöjar hur denna historia formar våra förhoppningar om förnybara energikällor och kärnkraft framåt.

    Hur kan en granskning av historien om energi- och materialanvändning hjälpa oss att fullt ut förstå i vilken skala mänskliga samhällen faktiskt konsumerar dem? Vilken roll spelar våra nuvarande ekonomiska system för att driva på en ständigt växande efterfrågan på nya energikällor? I vår arts historia, har vi någonsin helt övergått från en energikälla och ersatt den med en annan – och vad innebär detta för hoppet om en fossilfri framtid?

    https://youtu.be/U-7MPU109fY?si=3TASmAomgqk-8KnD

  11. Sten Kaijser

    Daniel och foliehatt,

    jag tycker att ni ska inrikta er mer på vad Kent eller Sigge skriver

    än på personerna

  12. Mats Kälvemark

    #3 Kent
    Vasaloppen 1932, 1934 och 1990 ställdes in pga snöbrist. I synnerhet de två under 1930-talet var under en värmningsperiod 1910-1940 med samma värmningshastighet då som nu, ca 0,15 gr/decennium. Det finns fortfarande gällande temperaturrekord från den tiden. Allt väl beskrivet bl.a. av den dåvarande erkända vetenskapsmannen inom området, professor Hans W:son Ahlmann. Han skrev generellt om den ”pågående klimatförbättringen”. (Se länkar nedan.) Det gäller fortfarande som bra benämning på den nu pågående förändringen tycker säkert de flesta av oss. Kortare vintrar och längre odlingsäsong, som tillsammans med ökande CO2-halt i atmsfären medför ökande skördar.
    https://www.svd.se/a/rL1QpK/den-aktuella-klimatforbattringen
    https://klimatupplysningen.se/borjan-av-1900-talet-steg-temperaturen-pa-svalbard-med-7-grader/
    http://lagmansnatursida.se/scroll/Klimatforbattringarna%20och%20Hans%20W.pdf

  13. Dumsnuten

    #11 Sten Kaijser

    Detta håller jag fullkomligt med om. Det blir som mellanstadiemobbning emellanåt. Man pratar ibland också om klimatalarmister och klimatreligion men bemöter tyvärr oftast detta genom att bete sig minst lika orubblig och religiös och det tycker jag är synd.

  14. iah

    #3
    under mina första 15 år i göteborg på 50-talet kan jag bara komma ihåg ett år när det ens var möjligt att åka skidor. i realskolan åkte vi till norge på februarilovet ett år. någon filmade uppställningen en morgon när en galning som inte kunde åka skidor mejade ner ett antal personer. den galningen var jag. jag kunde inte bromsa eller svänga

  15. Sören G

    Liknande snöfria vintrar som jag minns är 1961, 1974, 1996, 2000
    Man kan inte göra förutsägelser om framtida klimat om man inte kan förutsäga solens beteende. Koldioxidens växthuseffekt är till stor del mättad.
    Varför var det varmt på medeltiden, romartiden, bronsåldern och kallt i mellanperioderna om det inte berodde på solen.

  16. Daniel Wiklund

    # 11 Sten K Kan inte Kent svara själv.

  17. Ann lh

    Kent tycks inte vara särskilt förtjust i talet om CO2-mättnad, men varför?
    Det vore värdefullt om Kent kunde tala om vad atmosfärsfysikerna menar med CO2-mättnad och hur han förklarar den fysikaliska bakgrunden till den definitionen.

  18. foliehatt

    Sten, #11,
    Meningslöst! Kent diskuterar aldrig, tar aldrig in de fakta som presenteras. Det är själva effekten av att röra om i myrstacken som är syftet med hens texter.
    Som exempel så är påståendet om Pär Holmgren helt felaktigt. Vasaloppet kommer att gå även i år, fast Pär påstod att det skulle vara borta till 100-årsjubileet.
    Kent är endast ute efter provokationen.

    @ Dumsnuten – det är Kent som kör med härskartekniker.

  19. Dumsnuten

    #18 foliehatt

    Om du upplever att han är en provokatör så är väl den bästa motelden att inte bry sig om honom, eller?

  20. Dumsnuten

    Jag kan hålla med om att Kent ibland är både nedlåtande och kaxig i tonen när han skriver men det kan kanske ha lite att göra med hur han blir bemött också. Och självklart blir man irriterad på folk som inte tycker som en själv. Men som Sten skrev så kan man ju lämna personangreppen där hän och lägga krutet på att diskutera istället. Att Kent och Sigge är här bidrar ju till att det blir debatter här och det är ju bara bra känner jag.

  21. Jan Dahlquist

    Vår MSM skyller nästan allt negativt i samhället på pågående klimatförändringar. Ej förvånad om ett Svenskt misslyckande i kommande skid-VM skylls på ”klimatförändringar orsakade av människan bla…bla…bla….”.
    Varför nämner ALDRIG MSM de POSITIVA effekterna av klimatförändringarna, såsom
    bättre/större skördar, längre odlingssäsong, mildare vintrar som medför minskade uppvärmningskostnader, ökade odlingsarealer, ökenutbredningen minskar, färre döda pga mindre kallt klimat etc ???????

  22. jax

    Nu vill de universitetsanställda och studenterna också bidra till ”omställningen”.

    https://www.aftonbladet.se/debatt/a/bm6mmg/gor-studenter-redo-att-bidra-i-omstallningen?utm_source=iosapp&utm_medium=share

    Räcker det inte med Chalmers?

  23. Lasse

    Vansbrosimningen är en annan del av klassikern.
    Våtdräkt rekommenderas eftersom vattnet är kallt.
    Varmast uppmätt ca 23 grader. (1970 talet)
    Kallast 15. 2014 då loppet kortades av.
    https://vansbrosimningen.se/om-oss/statistik-och-fakta/
    Vad säger det om klimatet?
    Det säger väl mer om viljan att utmärka sig!
    Vart är vi påväg 😉

    Den gröna revolutionen har stött på patrull:
    https://wattsupwiththat.com/2025/02/07/there-is-nothing-green-about-the-green-agenda/
    Verkligheten!

  24. Joachim

    #11 Sten
    Helt rätt!
    Ett inlägg från Kent medför fem ilskna personpåhopp med samma innehåll varje gång. Ignorera eller ge en vetenskaplig motbild. Viktigt med god ton så nya klimatintresserade återkommer till bloggen.

  25. Ivar Andersson

    Några tankar om klimathotet och dess anhang.
    Astrid Lindgrens Krösa-Maja varnar ständigt för olyckor och troll.
    “Okunnighet är styrka”, skrev Orwell i sin dystopi 1984.
    Det är lättare att lura folk än att övertyga dem om att de har blivit lurade.
    Två ting är oändliga: universum och människans dumhet. Så lär Albert Einstein ha sagt och lagt till att när det gällde universum var han inte säker.
    Copernicus teorier på 1500-talet om att jorden snurrar kring solen mötte officiellt motstånd från den katolska kyrkan.

  26. Joachim

    #3 Kent
    Vi som tittade på Swebb-tv:s intervju med Sveriges ojämförligt mest kunnige och meriterade i meteorologi och klimat (han heter Lennart Bengtsson) fick lära oss att temperaturen i juli i Sverige ökat 0,6 grader på 50-60 år, medan januari ökat 4,3 grader. Pererik är således inne på rätt spår.
    Jag tror dock också Holmgrens profetia gällde Vasaloppet. Med tanke på vädrets oförutsägbarhet så måste arrangörerna spara snö och vara förberedda. Det måste vara mellan 50.000 och 100.000 som ska åka hela eller delar av sträckan under Vasaloppsveckan. Det sliter naturligtvis på snön, och blidväder, regn eller lite snöande måste garderas.
    Holmgren kanske menade att om tjugo år är det bara tjugo år innan Vasaloppet inte längre kan köras. Vi får se.
    Vad gäller skidåkning i södra Sverige har det väl aldrig varit någon folksport?
    En parallell: bandy har spelats i över hundra år i Sverige. Jag vet det finns ett bandylag i Skåne. Dom har spelat en hemmamatch, men den fick avbrytas då isen inte höll.
    En reflektion till: är det viktigt att det är skidvinter i södra Sverige? Är det något även danskar och britter går och längtar efter så dom kan ta fram skidor, skridskor och kälkar från tiden med riktiga skidvintrar runt år 1600?
    Hur kan det förresten komma sig att CO2 påverkar temperaturen så mycket mer i januari än i juli?
    Och håller vi verkligen på att brinna upp, när det nästan helt är mildare vintrar som påverkar års temperaturen?

  27. Benny

    Ivar Andersson, ditt inlägg passar in på figurer som ”Kent” perfekt som för länge sedan fastnat i sin paradigm och många alarmister har verkligen svårt att inse att de blivit totalt blåsta av ”forskare” och ”gröna” politiker? För en del har dessutom extrem alarmism blivit en livsstil och invanda mönster är som bekant svåra att bryta för många som fastnat i dessa miljöer och bara umgås med likasinnade! Det sägs att klimatalarmism kan liknas vid en religiös sekt och det är väl där vi har svaret på ”Kents” envisa faktaresistans?

  28. foliehatt

    Här är länken till Pär Holmgrens profetia om Vasaloppets död till evenemangets 100-årsfirande, 2022. Artikeln är från 2006.

    https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

  29. Nr 26 Joachim
    Nu vet jag inte hur du lurat ut att Januari blivit 4,3 grader varmare i Sverige – istället visar smhis 35 mätstationer och deras 10 års rullande medelvärde – ATT SVERIGES JANUARI VARIT HELT STABIL I NÄSTAN 100 ÅR.
    Sveriges medeltemperatur med rullande 10 års medelvärde visar ingen klimatkris – januari är stabil i sin variation och det är numera rentav något lägre januaritemperatur, än för 90 år sedan.

    Dom lite varmare vintermånaderna finner du istället mot vårsidan – vilket beror på kraftigt ökad solinstrålning.

    Använder man smhis 35 mätstationer är det också värt att komma ihåg att vi haft en enorm landskapsomvandling under dessa senaste 100 år.

    Vill du eller Lennart mena att det blivit 4,3 grader varmare i januari – så måste det bero på riktigt dåliga jämförelsetal.
    Det måste vara en applicering av tal från ngt ovanligt kallt decennium på 1960 eller 1980 talet – men då blir det ju bara grovt missvisande för temperaturen i januari – för sverige.

  30. Lars Kamél

    Det går inte att arrangera skidtävlingar i södra Sverige längre, eller?
    I går på sportnyheter i TV såg jag bilder från skidtävlingar i Borås. Det kanske är ett annat Borås än det jag känner till? Kanske någon liten by i Lappland, en by med samma namn som den ganska stora staden i Västergötland?
    Eller så ligger Borås inte tillräckligt långt söderut.
    Vad gäller Vasaloppet, så jag blir imponerad när jag ser bilderna och vet att all snö där är konstsnö. Och att de har sprutat ut konstsnö även i skogen och på myrarna bredvid spåren. De tänker verkligen på naturen, de som har hand om Vasaloppet.

  31. Adepten

    #3 Kent

    Tack för att du sparkade igång alla ”Gubbar” här. Du är ungdomligt rebellisk🙂

    Ja du, Holmgren borde kanske ha startat en glassfabrik istället för att varna om klimatet – han hade haft rätt där med!

    Men låt oss se detta ur ett riskhanteringsperspektiv där hanteringen utgår från lågt hängande frukter:
    1. Individen-själv: Alla i södra Sverige kan nu sälja sina skidor på Tradera och investera i en elcykel istället. Mer klimatsmart!
    2. Mental hälsa: Inga fler brutna handleder i isiga skidspår = färre sjukskrivningar = win-win för alla.
    3. Integration och jobb: Tidigare pistmaskinförare kan snabbt omskolas till parkförvaltare för grönområden – året runt!
    4. Brottsförebyggande åtgärder: Mindre snö = mindre snöbollskrig = färre skolgårdsincidenter = polisens resurser kan omfördelas.

  32. Dumsnuten

    #26 Joachim

    Jag tyckte det var en bra intervju med Lennart. Det är intressant det här med att vintrarna blivit mycket varmare. Vintrarna 87 och 89 är ju bra exempel han tar upp när man pratar om skillnaden mellan väder och klimat.
    Personligen skulle jag inte ha något emot kortare vintrar på sikt. Det skulle ju även leda till ett lägre energibehov.

  33. Dumsnuten

    #29 Magnus

    Jag tror temperaturerna Lennart pratar om i intervjun var kring mälaren och inte för hela sverige om jag inte minns fel.

  34. Brutus

    # jax 22: Intressant länk. Man vill att all akademisk utbildning skall göras om. Det överväldigande antalet av unedrtecknare saknar högre naturvetenskaplig utbildning.
    De tror ändå att akademisk titel ger ökad tyngd åt argumenten. Dessutom anger de ofta var de är anställda. De har väl knappast mandat uttala sig för resp läroanstalt?! Nyttiga idioter med akademisk utbildning!!

  35. Lasse

    ang sena eller uteblivna vintrar-Ingen trend i Falsterbo!
    https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/vindens-paverkan-pa-vintertemperaturen-1.169077

    Jag vill minnas att det var en Nederländsk utredning om vad som låg bom deras högre temperaur. Västvindar.

  36. Fredrik S

    Äsch, lite milda vintrar är ingen fara med dagens teknik, det är bara att frysa in snöbollar och kasta på troll och andra när det passar.

    Eller använda nätet och skicka iväg dem.

    https://www.veritasmarketing.com/snowball-fight/

    https://tenor.com/sv/view/bart-simpson-snowball-fight-the-simpsons-boule-de-neige-gif-24084234

  37. Dumsnuten

    Lennart pratar ju även om att ökenområdena blivit varmare men går tyvärr inte in på om det beror på ökad instrålning samt om det blivit varmare i form av mindre kalla nätter t ex. Jag upplever att trots hans gedigna kunskap så blir det lite rörigt även för han själv ibland. Och jag tror inte det har med ålder att göra, han verkar väldigt klar i knoppen. Då förstår man va komplext det är

  38. BD-Nille

    För att producera konstsnö krävs det flera minusgrader. Så konstsnö är i själva verket ett bevis på att det varit vintertemperatur.

  39. Adepten #31
    Man kan bli en framgångsrik skidåkare även om man är t.ex. östgöte.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Bjarne_Andersson
    Han fick en gång en fråga om sin lätta åkstil, förklaringen var att han så sällan hade snö att träna på där hemma i Ödeshög så han tränade på rimfrosten. Nå det kan ha varit en fråga om vilja också, vill minnas att han nån gång sa ”det går att elda med snö bara man ger sig fan påt”!

  40. Berra

    #26 Joachim:

    Tyvärr lades den bandyklubben ned för ett antal år sedan.
    https://www.hallandsposten.se/nyheter/laholm/bandyklubb-har-gett-upp-tanken-pa-bandy.16500ab3-682c-4a60-a9b4-0784e0814d23

    Så numera finns det sydligaste laget i Ronneby, precis jämte det kokande, rekordvarma havet (och där är i princip alltid kanonfin is)

  41. Berra

    6 miljarder pensionspengar upp i rök…
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ap-fonderna-har-forlorat-6-miljarder-pa-northvolt

    ..och bakom ligger, bland andra, såklart *trumvirvel”…miljöpartiet…
    https://www.friatider.se/hemligt-hur-ap-fonderna-kunde-branna-din-pension-pa-northvolt

  42. Rögle BK startades någon gång på 30-talet och spelade förstås utomhus. Men isarna var totalt värdelösa och blev ofta fulla med gyttjepölar. På 50-talet så tog ishockeyn över bandyn. På 60-talet byggdes ishallen och Rögle blev alltmer framgångsrikt som ett ishockeylag. Idag har man både damlag och ungdomslag, och dessutom ishockeyläger lite då och då.

    https://www.roglebk.se/historiskaartiklar

    Nej, de skånska vintrarna är inget vidare ur vare sig skridsko- eller skidsynpunkt. Det var dock några vintrar på 60-talet då t.om. Skälderviken frös till inne vid land.

  43. Fredrik S

    Angående Vasaloppet så finns Slíljansfors snödjup tillgängligt på nätet och visar ingen signifikant trend i vare sig snödjup, temperatur eller klimatförändring heller för den delen under 100 år.

    Bättre att läsa om det än miljöpartisters siande om framtiden.

  44. Fredrik S

    Berra #41

    Klipp från Ledarsidorna i din länk med citat från Per (Donald?) Bolund frågan:

    ”– Jag har upplyst dem (AP-fonderna) väldigt tydligt. De känner till att det finns ny lagstiftning. 2020 ska det granskas hur de sköter sina investeringar sett till biologisk mångfald och skogskövling, exempelvis i Amazonas. 2021 ska det granskas sett till fossila bolag. Om det inte händer något måste regeringen gå vidare med saken.
    – Om de (AP-fonderna) inte förstår regeringens signaler kan vi behöva rekrytera nya styrelser, som har bättre förståelse för vad vi förväntar oss. Det är en väldigt konkret möjlighet som vi har. Jag förväntar mig att det ska ske stora förändringar.”

  45. Kent

    #15 Sören
    ”Koldioxidens växthuseffekt är till stor del mättad.”

    Det stämmer inte och det är svårt att förstå vad du menar med denna mening.

  46. Joachim

    #33 Dumsnuten
    Nu när du säger det. Det handlade nog om typ Mälardalen.
    Fel av mig.

  47. Berra

    #44 Fredrik S:

    Det fortsätter:
    ”Ministerstyre är inte tillåtet i Sverige enligt 12 kap. 2 § regeringsformen. Hot om avsked eller entledigande från styrelse bör kunna anses ligga inom ramen för definitionen av ministerstyre.”

    Men det gäller kanske bara för vissa…

  48. tty

    Apropå Kent och den försvinnande snön. SMHI:s statistik över snödjup:

    https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-sno-1.91052

    Ja, det har minskat sedan 80-talet, men vi är inte nere på 1930-talsnivå ännu.

    Vita jular 1900-2023:

    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.144418.1733907139!/image/Vit_jul_diagram_2023.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Vit_jul_diagram_2023.png

    Ser någon en trend? Jag gör det inte. Grönaste julen var 1933 de två vitaste var 1981 och 2010.

  49. Dumsnuten

    #46 Joachim

    Ja mälardalen var det men han pratar på ett sätt som får det att låta som att det gäller i princip hela skandinavien. Så som jag skrev tidigare så blandar även kloke Lennart ihop korten ibland. Och det förstår jag fullt ut.

  50. Ann lh

    Kent i paragraf #17 har Du fått en rak, enkel (?) fråga att besvara!
    Det vore artigt om du besvarade innan du nu kommer med med ditt påstående i # 45.
    Väntar klart svar på frågan.

  51. Undrar om damen i den här artikeln har en aning om hur många ekorrar som fått sätta livet till för vår vindkraftsutbyggnad? Sen kan man ju undra hur amerikanska ekorrar har tagit sig till Storbritannien där dom konkurrerar ut dom inhemska röda? Vad gör hon åt det?
    https://www.dn.se/sverige/youtuber-koper-tio-hektar-skog-for-att-radda-svenska-ekorrar/

  52. tty

    #45

    ”Det stämmer inte och det är svårt att förstå vad du menar med denna mening.”

    Jo det gör det, och det är det inte. I koldioxidens absorptionsband är absorptionen av LWIR total vid nuvarande halter. Dock får ökande halter fortfarande en liten effekt i kanterna på banden. Det finns en liten kvantmeknisk ”suddighet” i bandbredden och banden breddas även något p g a dopplereffekt och tryckbreddning. Energinivåerna för övergångar förskjuts också lite då ”sällsynta” isotoper som kol-14 och syre-18 ingår i koldioxidmolekylerna. Vid MYCKET höga halter kan även s k ”förbjudna övergångar” ge ett litet tillskott, alltså övergångar med mycket låga sannolikheter.

    Å andra sidan. I mitten av banden är absorptionen så stark att utstrålningen sker ovanför tropopausen och alltså ökar vid högre koldioxidhalter.

    Aumman av kardemumman är att ökade koldioxidhalter bara ger ett mycket litet tillskott till växthuseffekten.

  53. Dumsnuten

    #48 tty

    Ja det stämmer ju sådär med den allmänna uppfattning om man säger så.

  54. L

    #42 var det inte på -70 talet hela Skåne försvann. Det togs massor av bilder och det skrevs böcker hur vintern var

  55. Ulf

    Svar 3 Kent och 48 tty,

    Jag kan inte svara på hur det varit i hela landet men Malmö har jag koll på. 1980 talet och 1990 talet var det flera vintrar mina föräldrar spelade golf med öppna greens i Januari. Under 2000 talet har vintrarna växlat därnere och det har kommit snö ibland ibland inte. Men liksom i Stockholm så har nog de varmaste vintrarna varit under 1990 talet sett till okulär granskning. Betydligt vanligare med is under 2000 talet.
    Kan inte förstå var idéerna kommer ifrån att det blir varmare år efter år och tycket tty statistik visar det.
    Den stora frågan är varför det är så viktigt att ljuga om detta?
    Nej Kent m fl det är dags att dra till nästa fluga, Greta har redan gjort det. Skynda innan det blir Mar a Gaza för då är det försent.

  56. Ulf

    3 Kent,

    Sen vad gäller södra Sverige så har det aldrig funnits anläggningar överhuvudtaget längst söderut.
    Frostavallen fungerade kalla vintrar men inte varma. Precis som nu. Ville man åka utför gällde Hestra precis som nu.
    Inget har förändrats.

    Finns en mytbildning om att nedlagda anläggningar i både Sverige och alperna beror på minskad snötillgång. Det är ren lögn. Det beror på att dessa småsystem blir utkonkurrerade av de stora systemen. De stora bygger ut inen rasande takt. Med effektivare liftar och sammanbyggda system. Folk blir också mer och mer kräsna och vill naturligtvis åka i de stor systemen.
    Har åkt till alperna sen 1970 talet och rent generellt har inte snötillgången minskat. Finns vissa ställen lokalt det blivit sämre men systemen är öppna lika länge och öppnar lika tidigt.
    Annars är det som det brukar klimatet ska in överallt. Men skidsporten mår bara bättre och bättre.
    En förändring har jag sett. Det är inte lika solsäkert på våren som tidigare. Men antar att detta är tillfälligt.

  57. Dumsnuten

    #52 tty

    ”Aumman av kardemumman är att ökade koldioxidhalter bara ger ett mycket litet tillskott till växthuseffekten”

    Är detta utifrån dagens nivåer eller rent generellt?

  58. Dumsnuten

    Växhuseffekten är ju inte homogen över planeten. Vid polerna är den ju i princip obefentlig och vid tropikerna har den en större roll. Letar sig sveriges Co2 ner till tropikerna då eller stannar den kvar här och är arbetslös så att säga?

  59. Gunnar Strandell

    4 januari 1960 Spelades bandy på sjöis utanför Forsbacka i Gästrikland. Det hade varit för varmt för att få is på land.
    Men sjöisen höll inte heller och elva spelare hamnade i vattnet vid en hörna.
    Varmt eller kallt för enskilda år kan inte vara ett resultat av CO2-halten i atmosfären.

    Länk:
    https://www.bandypuls.se/artikel/nostalgi-nar-isen-brast-i-forsbacka

  60. Skridsko har ju redan varit på tapeten, själv har jag lite hockeyabstinens, men till veckan går SHL och Hockeyallsvenskan igång för fullt igen. Sverige gjorde just 1-0 på Schweiz och minsann har vi möjligen en kontrarevolution på gång på SR, hittills så har man konsekvent kallat Globen för Globen, man kan t.o.m. notera att man trycker lite extra på uttalet av just Globen. Folket är på väg att segra, fan ta dom som tror att dom kan bestämma vad klassiska arenor ska heta, jo Globen är klassisk idag om än nyrenoverad.

  61. Fredrik S

    Hålan Bergman #60

    Bra span om statsradion. Nu kanske de tom börjar återgå till att prata om väder också istället för att rapportera om olika klimatförändringar som nu verkar ske från ena året till det andra.

  62. Daniel Wiklund

    Fick just en film från min dotter. Hon var ute och åkte långfärdsskridskor på Drevviken i Stockholm. Fantastiskt fin is. Här i Luleå får vi hålla oss till godo med uppskottade isvägar. Är ju flera dm snö på isen. Det gäller att ta till vara på dom möjligheter naturen bjuder på.

  63. Daniel W. #61
    Det är bara ett litet hörn av Drevviken som ligger i Stockholm resten ligger i Huddinge, Tyresö och Haninge. Det var säkert prima huddingeis hon åkte på.
    Drevviken.

  64. Berra

    Jahopp….då sticker elpriserna iväg igen pga ”förnybar el”

    https://www.tn.se/naringsliv/41278/svenskarna-far-dyrare-elrakning-for-att-radda-danmarks-klimatmal/

  65. Daniel Wiklund

    # 63 Håkan B Du har rätt, det var Huddinges hon åkte på.

  66. Rossmore

    Kent m.fl

    Några observationer ang skidåkning och snötillgång:

    1. SM-veckan pågår just nu år 2025 i Borås och där ingår skidåkning. Konstsnö förvisso men den ligger och håller och under dagen idag snöade det faktiskt där, om än måttligt.

    2. Mora-Nisses första seger i Vasaloppet kom 1943. Här en länk till en special om just Mora-Nisse https://youtu.be/-IxE1km1-fA?si=2cxgaKz-bytWhkN-

    Kolla in 3:20 och 4:20 i inslaget. Skottad snösträng på upploppsrakan. I Mora. Det är 82 år sedan. På vilket sätt är det som då och då händer idag, men som även hände då och då för 82 år sedan, bevis för en nuvarande kris? Var hittar man de historiska larmen om klimatkris på 1940-talet?

  67. tty

    #66
    ”Var hittar man de historiska larmen om klimatkris på 1940-talet?”

    Vintrarna 1939/40 och 1941/42 var klimatkriser som hette duga…

  68. tty

    #58

    ”Letar sig sveriges Co2 ner till tropikerna då eller stannar den kvar här och är arbetslös så att säga?”

    Koldioxiden är rätt jämnt spridd. Den geografiska variationen är typ 5-10%.

    ”Växhuseffekten är ju inte homogen över planeten. Vid polerna är den ju i princip obefentlig och vid tropikerna har den en större roll. ”

    Koldioxidens effekt är ungefär densamma överallt. Det är vattenångans växthuseffekt som varierar.

  69. tty

    #57

    Effekten är i princip omvänt logaritmisk. Du kan se den här:

    https://clivebest.com/blog/wp-content/uploads/2013/02/radiative-forcing-correct.png

    Det är den här kurvan som gör att man ofta hör att metan är en starkare växthusgas än koldioxid trots att den i verkligheten är mycket svagare. Metanhalten i atmosfären ligger nere på miljarddelsnivå, så den befinner sig på den allra nedersta, brantaste delen av kurvan (och den kommer aldrig att komma mycket högre eftersom den är instabil och bryts ned snabbt).

  70. Dumsnuten

    #68 tty

    Tack!

    Blir koldioxidens effekt starkare när den är tillsammans med vattenånga?

  71. Sören Gustafsson

    Apropå vintersport i Västergötland. 1971 skulle Skövde anordna skid-SM men snöbrist gjorde att tävlingarna fick flyttas. 1973 ville Skövde försöka att anordna SM på skidor ånyo men snöbrist än en gång gjorde att tävlingarna fick flyttas. Men skam den som ger sig – 1975 provade Skövde en tredje gång men snöbrist gjorde att tävlingarna fick flyttas igen. Men 1982 fick de chansen igen och tävlingarna gick att genomföra😀

  72. tty

    #70

    ”Blir koldioxidens effekt starkare när den är tillsammans med vattenånga?”

    Nej. Faktum är att den samlade växthuseffekten av koldioxid och vattenånga i atmosfären är något mindre än summan av enbart koldioxidens effekt + enbart vattenångans effekt, eftersom absorptionsbanden överlappar och ”skymmer” varandra.

  73. Dumsnuten

    #69 #72 tty

    Stort tack!

  74. Rossmore

    #67

    Förvisso. Larmen berörde väl dock inte klimatutvecklingen. Det var liksom bara kallt utav bara f-n.😅

  75. TorbjörnR

    Viktigt!

    Trump rensar hos amerikanska myndigheter

    https://www.facebook.com/share/p/165uVPH1eH/?mibextid=wwXIfr

  76. tty #72
    För CH₄ och NO₂ tar man tydligen in överlappningen i ekvationerna varför inte för H₂O och CO₂? Kom just på att det inte funkar för vattenånga.
    Diverse växthusgaser

  77. TorbjörnR

    #58 Dumsnuten

    Skälet till lägre växthuseffekt vid polerna är bristen på vattenånga

  78. Dumsnuten

    #77 TorbjörnR

    Tackar!

  79. TorbjörnR

    #5 Magnus Blomgren

    Tack så mycket. Man får lite smällar när man sticker ut huvudet offentligt så kul med lite beröm.

    Tack själv för dina fantastiska kunskaper om Sveriges klimat. Har en stor respekt för de som lever på riktigt i verkligheten. Deras kunskaper glöms ofta bort.

    Barnens morfar är pensionär sedan gammalt men det finns ingen i norra Dalarna som har bättre koll på avlopp och vattenavrinning än honom. Han konsulteras fortfarande av Mora kommun!

    Helt enkelt ingen datoringenjör som har noll koll på vart ledningarna går…

    Att det är helt tyst om ökad solinstrålning är galet

  80. Kent

    tty

    ” Aumman av kardemumman är att ökade koldioxidhalter bara ger ett mycket litet tillskott till växthuseffekten.”

    Vilket betyder att det inte föreligger någon mättnad. Och ”mycket litet” är ett tämligen meningslöst relativt begrepp. Tillskottet är vad det är och ger en ökad växthuseffekt.

  81. Det finns märkligheter i klimatkrisen.

    Bl a sveriges flyttfåglar och en dramatiskt sjunkande apriltemperatur, dom senaste 15 åren.

    Medeltemperaturen för April har i Sverige sjunkit med nästa 1 hel grad dom senaste 15 åren och särskilt dramatiskt har detta blivit för flyttfåglarna.

    Tvärt emot vad vi hör på SVT och I många medier så har vi oroväckande kalltrend i april för Sverige- det har gått så långt att forskare och fågelobservatörer nu blivit allvarligt oroade.

    Flyttfåglarna minskar i antal pga denna kalltrend – vilket visar sig redan nere vid Medelhavet, där fåglarna på senare år mött kalla nordvindar och dukat under av umbäranden och matbrist.

    Det har skylts till en del på ” grönlandsblockeringar” och faktum är att även Grönland haft kalla vårar och senarelagd isvsmälningsstart – vilket våran egen Oden och våra svenska klimatforskare kunde konstatera häromåret.

    Vi är flera här på forumet som observerat dessa förhållanden – denna kalltrend behöver brytas för att rädda fåglarna.
    Många minns nog våran diskussion om sädesärlorna förra våren, dom var ” försvunna ” och tyvärr stod massor av rivir tomma förra sommaren!

    Sädesärlan är något av en allmän karaktärsfågel – och många sörjer dess problem med allt kallare aprilmånader i Sverige.

    Jag har sagt det förr – vi förleds av myndigheter och media när det gäller mätvärden och klimatutvecklingen – och flyttfåglarna. Även när något i vårat land uppvisar en dramatisk kalltrend, som den viktiga aprilmånaden, så Skall Det Tystas ner.

    Vi lever nu i en kraftig klimatdiktatur här I väst – och jag förstår signaturer som Kent och liknande – deras världsbild blir skruvad och fanatisk och det blir lätt att tro på Krisen!

    Atmosfären klara inte av att värma våra hav signifikant, utan det är haven som styr atmosfären – Där ligger mycket av felet i ” KLIMATHOTET ”.

    SMÅ ändringar i havscirkulationen, bl a pga månens cykler ger förändrade vindmönster och klimatcykler i olika delar av världen – ett fenomen som kunde studeras över Irmingerhavet för drygt 10 år sedan.

    Så för samhället gäller det att hålla koll på och anpassa sig till fortsatt Naturligt Skiftande klimat – eftersom det kan ge stor påverkan på samhällsfunktioner.

    Förhoppningsvis är den alarmerande ( för jordbruk och flyttfåglar..) KALLTRENDEN snart över för April – jag menar 1 grad lägre medeltemperatur på bara 15 år är nästan CHOCKERANDE..och behöver få ett slut.

    Problemet med kalla Aprilmånader ställer också till det för många fiskarters lektid och
    vattentemperaturen!

    Apriltempwraturen är mycket viktig för våran natur – och därmed vårat samhälle.
    Förra året blev Issäsongen på storsjön i Jämtland 3 veckor Längre än snittet från hela mätserien från 1800 – talet.

    Lilla Istiden var en mardröm i Skandinavien- det är bara 150 år sedan, en nanosekund i klimatsammanhang – den knäckte vårat samhälle.

    Sorry för lång text – men det är viktiga saker!

  82. Helt kort…Jag tar gärna emot synpunkter och observationer från bloggens läsare om era upplevelser av den 15 åriga och kraftiga kalltrenden för april.
    Har ni noterat något?

    Även Kent får gärna fundera över våra apriltemperaturer….

    Även Lennarr Bengtsson får gärna bidra – han är otroligt bra på atmosfärscirkulation – vet han vad som hänt?

  83. Ann lh

    # 80 Kent, detta eviga tjat om Co2-mättnad eller inte.
    Du kör med vad du tycker, men atmosfärsfysikerna har sin definition.
    I en annan tråd fick du igår en fråga om just detta, sedan försvann du från tråden men dyker nu upp här.
    Atmosfärsfysikern Happer säger att med nuvarande CO2-halt är atmosfären mättad med avseende på uppvärmningen eftersom ökad CO2-halt där saknar betydelse.
    Om du möjligen är intresserad av vad vetenskapen säger så kan du gå tillbaka till ett av mina inlägg relativt nyligen. Där kan du få klarhet.

  84. Lasse

    #82
    Jo Magnus SMHI har noterat:
    https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/svenska-temperaturrekord/hogsta-temperaturer/hogsta-temperaturer-i-april-1.76469

    Dvs de har inga nya rekord efter år 2000.
    De andra månaderna har fler rekord på 2000 talet.
    Men den upphettning som sägs ha skett har inte rensat alla rekord.
    Sädesärlan är en efterlängtad flyttfågel . Här finns de som håller koll:https://www.slu.se/artdatabanken/arter-och-natur/Dagens-natur/flyttfaglarnas-ankomst-till-olika-delar-av-sverige/

    Jag gissar att deras flyttmönster är beroende av annat än temperaturen här.
    I fjol kom den sent till vår gräsmatta!

  85. Nr 84 Lasse
    Tack för reflektionen! Som du ser för artdatabanken, så gäller artikeln fram till 2018 – medans det framförallt är dom senaste 5 åren som ställt till det för flyttfåglarna – med många som dukat under av sämre väder. Gäller särskilt nordanvinden.

  86. jax

    #80 #83

    Vad Kent glömmer bort är att den logaritmiskt avtagande ökningen av växthuseffekten är en matematisk modell. I teorin ger den ett asymptotiskt förlopp, men i verkliga mätningar kommer effekten att bli ”mättad” långt innan oändligheten. Så i praktiken kommer inte högre halter av CO2 att leda till någon mätbar höjning av växthuseffekten när ”mättnad” uppstått.

  87. johannes

    #81 Magnus
    ”dramatiskt sjunkande apriltemperatur,”

    Det är så istider börjar.

  88. Karl Erik R

    #82 Magnus

    Observationer från Norrland: Nästan varje år har vi känslan att kyla, snö och vinter kommer allt senare nu, jämfört med 60-70-80 talen. Likaså att våren och sommaren kommer senare, vilket också blir samma som att april blir kallare. Det verkar vara som att det klimatiska året förflyttar sig i förhållande till det kalendariska året. Årstiderna kommer allt senare.

  89. Ann lh

    # 86 jax, frågan är om Kent bara är okunnig eller inte vill erkänna att han varit grundlurad.

  90. Nr 87 & 87
    Ja, visst är det intressant!
    Vädermönster spelar stor roll för klimat.
    Karl – Erik R
    Onekligen en jobbig trend med förskjutningen, förra året i april fick vi plötsligt en vintervecka med skidåkning i trollhättan- och vi har haft snöfall sent i maj, bl a 17:e maj häromåret – såpass kraftigt snöfall att 1 asp bröts av i hästhagen.

    Det har verkligen påverkat naturens igångsättning – vi får se om den dramatiska utvecklingen består – april är en av naturens absolut viktigaste månader!

  91. Mats Växjö

    #5 Klimatkänsligheten
    Hej Magnus

    Appropå ”Jägefeldts lilla uppsats”
    Jag hittade för några år sedan detta i AR3. Numera måste man veta att man ska leta i ”IPCC.archieve” om man ska hitta äldre AR.
    Man börjar på 1,2+/-10% = 1,1–1,3 grader.
    Sen skriver man; ” A significant part of this uncertainty range arises from our limited knowledge of clouds and their interactions with radiation.” och så slutar man på 1,5–4,5 grader.
    I SPM5 kap D2 fotnot 16, längst ned på sid 29 säger man om ECS; ” Ingen bästa skattning kan ges nu då det råder bristande överensstämmelse mellan utvärderade bevislinjer och studier.”
    Sen påstås det väl att man inte kan se den fulla temperaturökningen förrän 100-200 år efter att ”equilibrium” uppnåtts?
    I vilket annat sammanhang skulle man acceptera en sådan osäkerhet som grund för att skrämma folk och förslösa resurser i denna oerhörda omfattning.

    ”If the amount of carbon dioxide were doubled instantaneously, with everything else remaining the same, the outgoing infrared radiation would be reduced by about 4 Wm-2. In other words, the radiative forcing corresponding to a doubling of the CO2 concentration would be 4 Wm-2. To counteract this imbalance, the temperature of the surface-troposphere system would have to increase by 1.2°C (with an accuracy of ±10%), in the absence of other changes. In reality, due to feedbacks, the response of the climate system is much more complex. It is believed that the overall effect of the feedbacks amplifies the temperature increase to 1.5 to 4.5°C. A significant part of this uncertainty range arises from our limited knowledge of clouds and their interactions with radiation. To appreciate the magnitude of this temperature increase, it should be compared with the global mean temperature difference of perhaps 5 or 6°C from the middle of the last Ice Age to the present interglacial.”

    https://archive.ipcc.ch/ipccreports/tar/wg1/044.htm

    Med vänlig hälsning, Mats Växjö

  92. Nr 91 Mats V
    Visst är det spännande – och jag håller verkligen med om slutsatsen av omfattningen på insatserna – knappast läge för panik!

  93. Joachim

    #91 Mats
    Tack Mats för länk till AR1!
    Numera vet man aldrig hur mycket politik som ligger bakom urvalet av forskning till WG1.
    För övrigt är väl den mesta forskningen idag redan politiskt styrd. Jag har förstått att det är svårt att få anslag om utfallet riskerar komplicera den vetenskapliga bilden.

  94. Ulf

    DN förnekar sig aldrig. Skyller Kaffepriserna på klimatet. Längre ner i artikeln pratar en bonde om att det blir rekordskörd.
    Dessutom att kineser försökt köpa hela skörden. Unga kineser dricker numera hellre kaffe än te.
    Alla med en hjärna kan räkna ut varför kaffepriserna går upp.
    Finns inte ens ett försök att göra volym jämförelser mellan olika år.
    https://www.dn.se/ekonomi/kaffet-kan-bli-dyrare-och-samre-storre-efterfragan-an-nagonsin/

  95. L.A.

    Media har väl varit rätt drivande i klimatfrågan.

    Så detta
    https://www.bbc.co.uk/mediaaction/about/funding

    Svenska SIDA betalar alltså 1.625.000 £ årligen till brittiska BBC och är med bland bolagets top10 donatorer.
    Svenska skattepengar går alltså till brittiska BBC?

    Från SIDAs hemsida
    ”Under 2025 har SIDA en budget på 24,3 miljarder kronor som går till att bekämpa fattigdom och nöd.”

    Det låter ädelt.

    Men var kommer BBC in i detta ”bekämpande” av fattigdom och nöd?
    Det måste väl ändå krystas rejält för att få in BBC under detta, eller?

  96. foliehatt

    En artikel med otroligt viktigt innehåll.
    https://www.svd.se/a/KMkWdG/behovet-av-visselblasare-och-nejsagare
    med ursprung från Södertörns Högskola, faktiskt. Förvånande, då samma läroanstalt bedriver åsiktsbaserad ”forskning”, liknande den på Chalmers.

    ”I Klimatgap utforskar Maria Wolrath Söderberg, forskare i retorik, och Isak Jarnehäll gapet mellan kunskap och handling i klimatfrågorna.”

    Jag hoppas att författaren av artikeln, professor Fredrik Svenaeus vågar ta den interna strid för en sådan öppen faktadriven debatt och genomlysning av dagordningen som driver klimatkrisnarrativet.

    Heja Svenaeus!!

  97. Fredrik S

    L.A #95

    Tack, bra span.

    Dessutom, utöver dessa 1.625.000 £ som SIDA ensamt så är de (vi) med, gemensamt med CH, och bidrar med ytterligare 1.188.000 £ via ”SIDA & Swiss Agency for Development Cooperation”.

    Ja, varför kan man undra men det genererar säkert en del sköna businessresor till London och Zurich för SIDA-anställda. Det är nog i princip det enda det genererar förutom kostnader.

    Faktum är att SIDA är till alldeles för stor del mest till nytta för dess anställda och ev godhetsmänniskors samvete.

  98. Kent

    #86 jax
    ”I teorin ger den ett asymptotiskt förlopp, men i verkliga mätningar kommer effekten att bli ”mättad” långt innan oändligheten. ”

    Vilka mätningar?

  99. Kent

    #17 Ann
    ”Det vore värdefullt om Kent kunde tala om vad atmosfärsfysikerna menar med CO2-mättnad och hur han förklarar den fysikaliska bakgrunden till den definitionen.”

    Varför ska just jag svara på den frågan? Det är väl bättre att du frågar de som står för det påståendet? Vilka atmosfärsfysiker tänker du på? Vad har de sagt om detta?

  100. Kent

    #83 Ann
    ”Atmosfärsfysikern Happer säger att med nuvarande CO2-halt är atmosfären mättad med avseende på uppvärmningen eftersom ökad CO2-halt där saknar betydelse.”

    Happer är ingen ”atmosfärsfysiker”, vad du nu menar med det? Happer är fysiker med specialisering inom atomfysik, optik och spektroskopi.
    Happer har fel om mättnaden. Han avrundar och förringar tillskottet av växthuseffekt vid en ökning av CO2, Gud vet varför? Han har inga data eller vetenskapliga publikationer som stödjer den fantasin. Han må tycka att effekten är liten, men den finns ändå där och orsakar en fortsatt uppvärmning av planeten. Happers uttalande om detta visar bara hur oseriös han är inom klimatfrågan. Med hans bakgrund borde han enkelt ha kunnat läsa på om vetenskapen inom området och sluppit pinsamma uttalanden av det här slaget.

  101. Diagrammen för Copernicus ERA5 (2m) är nu uppdaterade med Matz Hedmans goda assistans.
    Några skillnader mot UAH denna månad, som dock inte ändrar den tekniska bilden.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-56

  102. Kent #100,

    Det är underhållande att se hur du kämpar på för att förringa en lång rad mycket framstående klimatforskare utan att du har ett enda sakligt argument. De är ”oseriösa”, ”fantiserar”, har ”inga publikationer” etc. Det enda dina haranger visar är att du är ett troll utan kunskap om den vetenskapliga diskussionen.

  103. Mats Växjö

    #92,93 ”Uppehållstiden för CO2, enl IPCC, WG1

    Hej, Jag vill bara skicka följande länk.
    https://archive.ipcc.ch/ipccreports/tar/wg1/016.htm
    Titta på ”Table 1; som anger vad IPCC anser vara koldioxidens egenskaper avseende ”life time”; 5 to 200 yr —Fotnot c;
    c: No single lifetime can be defined for CO2 because of the different rates of uptake by different removal processes.

    Kort sagt ytterligare ett rejält gungfly?! Eller hur ska man tolka vad de skriver? Kunskapen runt tex CO2,s egenskaper utvecklas väl, får man verkligen hoppas. Fast med tanke på hur storleken på ECS varierat kan man inte vara helt säker.
    ”The Science is settled!” heter det? 😉

    Med vänlig hälsning, Mats Växjö

    PS Harper och hans kollega anger ECS till ca 0,7 grader vid VARJE fördubbling av CO2. Innefattar det både absorption och emittering, vid högre altituder i troposfären, dvs det CO2 kan göra på egen hand, utan ev återkopplingsmekanismer? Det vore väldigt vänligt om någon kunde klargöra detta för mig.
    DS
    Om jag förstått korrekt så anger SPM5 att TCR (det andra sättet att ange ”klimatkänslighet”) definieras som den direkta temperaturökningen av en fördubbling över 70 år med en tillväxt på 1% varje år. Räknat från dagens niva, ca 425 PPM, är ökningen ca 4 POM första året och ungefär det dubbla det sjuttione och sista året. Hur rimmar det med det årliga genomsnittet för det senaste decenniet , enl Maons Loa- mätningarna?

    Med vänlig hälsning, Mats

  104. Fredrik S

    Kent

    Äsch, herren nu igen, du får bättre svar om du frågar andra här.

    Happer har ju spenderat sitt yrkesliv med att studera interaktionerna av synlig och infraröd strålning med gaser. En av de huvudsakliga fenomenen bakom växthuseffekten.

    Han är värd att lyssna på. Sedan har han retat upp en del andra etablerade forskare viket inte behöver vara dåligt. Men mest har han retat upp de som lever mest på larmandet.

    Svårt att vifta bort honom även om man inte håller med.

  105. Fredik s #104,

    Happer skiljer sig inte så mycket från nobelpristagaren Syukuro Manabes tidiga strålfysikailska beräkningar av växthusgasernas klimatkonsekvenser. Det Happer och Co gör är att de gör en stringent strålningsfysikaliska beräkning av Manabes resultat. Tyvärr så håller IPCC tyst om fysiken och ägnar sig åt spekulativa förstärkningseffekter , vilket involverar många andra faktorer, och väljer de mest spektakulära och alarmistiska resultaten, Varje fördubbling av CO2-halten från 280 ppm till 560 ppm ger en närmast negligerbar uppvärmning. Om molnmängden ökar (dvs ett lägre albedo) så kommer den globala uppvärmningen att bli betydligt lägre. Detta är vad klimatvetenskapen säger idag. Om man ogillar vetenskapen så kan man, likt Kent och andra alarmister, välja att strunta i vetenskapen och köra sitt eget race.

  106. Ann lh

    Oj, det kom faktiskt ett svar från Kent mitt i natten. Kort sagt Du/han är dig/sig lik och tycks inte vilja tänka utanför boxen.
    Men!
    Nu på morgonkvisten kom veckans TWTW (sepp). Vid en hastig genomläsning av inledningen så tycks den fördjupa kritiken mot IPCCs stora blunder, att negligera den viktigaste växthusgasen vattenånga.
    Med upplysande termodynamisk info kring energins väg från energirik solinstrålning genom atmosfären till jordytan till virrvarret av energiutbyte mellan växthusgaserna i atmosfären till slutlig utstrålningen av långvågig energi blev det en hissnande och förklarande berättelse om IPCCs bedrägeri att nonchalera vatten i olika former vid beräkningar kring Global Warming.
    Oerhört intressant (!) och förhoppningsvis början till en ny och mera komplett beskrivning av ”växthuseffekten” där olika former av moln och molnbildning får den uppmärksamhet de förtjänar. Happer m.fl. jobbar nu med den stora pusselbiten.
    Upp i alltihop tackar jag nu all den tid jag en gång lade ner för att försöka få lite insikt i den knepiga termodynamiken som ingick i de grundläggande kemikurserna (Hägg) – för länge, länge sedan. Det jobbet gav i varje fall ett litet ”alfabet” i frågan, ett alfabet som nu kom till användning.

  107. Här kommer en oroande rapport till från Smhi och våra vintertemperaturer.

    December, smhi:s 35 mätstationer, rullande 10 års medelvärde:
    Sverige har en fallande temperatur för december mellan 1930 – talet och 2024 – med nästan 1 grad.

    Så om ni tyckte julen 2024 var mild? Tänk om – vi har fortfarande ishusklimat!

    Faktum är att sveriges 35 mätstationer, rullande 10 års medelvärde – knappt blivit varmare för december sedan 1910 – talet till 2024.

    Då är det även värt att nämna att många forskare anser att Nordamerika inte gick ur Lilla Istiden förrän ca 1920 – talet.

    Enl SMHI var vänerns medeltemperatur december 2024 4 grader – det visar den höstens kalluftsutbrott i sammanfattning- abborrtjärnarna i trollhättan fick även november 2024 pimpelisar – det är nästan extremt tidigt i vårat område.

    När vi tittar på våra viktigaste temperaturmånader, för naturens årscykel – och jämför med SMHI:s 35 mätstationers rullande 10 års medelvärde – så är vi fortfarande Skrämmande nära en jämförelse med Lilla Istiden!

    Här I västsverige har vi t o m haft flera Riktigt kalla Julimånader på senare år – ibland så låg medeltemperatur som 14 – 15 grader – Då snackar vi verkligen som på Lilla Istiden!

    Julitemperaturer under 15 grader i västsverige är nära extremkallt – kom ihåg Att på medeltiden hade västsverige en medeltemperatur för juli på 22 grader – vilket också är Malens lektemperatur!

    Vi lever verkligen farligt nära naturens temperaturgränser för dess avgörande processer som fiskars ledtider och växtsäsonger.
    För några somrar sedan ställdes våran kommunala sommarsimskola in, våran simsjö hade bara 14 grader – och ungarna frös så dom skakade.

    Samma med vårat farligt varma hav – som narrativet babblar om – det har fortfarande INTE återhämtat sig efter Lilla Istidens flerhundraåriga nedkylning.

    Det märklig med våran havstemperatur är att klimatforskarkollektivet hävdar att vårat hav, på några decennier blivit farligt varmt pga återstrålning från Co2!!!

    Jag hoppas alla här på bloggen fattar hur oerhört stor blåsningen om det kokande Havet är – havet är fortfarande svårt att värma efter Lilla Istiden.

    Väst satsar 1000 – tals miljarder på den gröna omställningen – så att vi skall tillbaka till Lilla Istiden – VI ÄR VERKLIGEN HELT LURADE.

    Satsa pengarna på skola, vård och omsorg istället!!

  108. Kent

    #102 Ingemar
    Kan du nämna en enda vetenskaplig artikel av Happer eller som Happer hänvisar till som stödjer hans tes att växthuseffekten för CO2 är mättad?

  109. jax

    98 Kent

    ?

  110. Daniel Wiklund

    Oavsett om växthuseffekten för koldioxid är mättad eller inte är det härligt att ha ett väder I februari där man inte fryser ihjäl. Idag är det minus 2 grader och sol i Luleå. Jag har varit med om vintrar där det i januari och februari inte varit en dag varmare än minus 20 grader. Av någon konstig anledning har det blivit fel att uppskatta värme.

  111. Uffe

    Är det inte dags att vi vänder på vem som ska bevisa vad?

    Kent skriver ”Han har inga data eller vetenskapliga publikationer som stödjer den fantasin. Han må tycka att effekten är liten, men den finns ändå där och orsakar en fortsatt uppvärmning av planeten.”
    Men var är dina data Kent? Data och vetenskapliga publikationer som bevisar att duhar rätt och Happer fel?
    Vad jag vet finns ingen bevisad teori om hur CO2 fungerar i atmosfären och finns det någon så tycker jag att Kent ska hala fram den så att vi alla kan läsa och förstå mekanismen.

    Att mata trollet med fakta som han vägrar ta till sig för att ”klimatforskaren” inte är agronom är talande, så sluta med matandet och kräv istället klara fakta som stöder hans princip, här duger nog inte datormodeller utan observationer.

  112. Paul Håkansson

    Alla måste förstå att signaturen Kent är en organisation, en sk NGO, som bedriver aktivism och får enorma anslag för detta jobb. Här ser ni var pengarna kommer ifrån. Det är alltså vi skattebetalare som betalar dessa vidrigt oärliga människor.

    https://www.visegrad24.com/articles/european-commission-under-fire-over-ngo-lobbying-scandal

    European Commission Under Fire Over NGO Lobbying Scandal

    A bombshell investigation by De Telegraaf has revealed that the European Commission, under former EU Commissioner Frans Timmermans, funneled billions of euros in taxpayer money to NGOs lobbying for green policies. An MEP explains.

    As a Member of the European Parliament, I have always believed that transparency and accountability must be the foundations of our European institutions. Today, that trust has been severely shaken. The recent revelations that the European Commission secretly financed NGOs to lobby in favor of its Green Deal policies represent one of the most serious breaches of public trust in recent memory. This scandal is not just about money. It’s about the integrity of our democratic process and the very principles on which the European Union was built.

    The European Commission funneled billions of taxpayers’ money into NGOs that were then tasked with lobbying us – elected representatives – on behalf of the Commission’s own policy agenda. According to De Telegraaf, these organizations were instrumental in advancing the controversial Nature Restoration Law, championed by former Commissioner Timmermans. One of the contracts cited by the newspaper reveals that a €700,000 grant was specifically intended to steer the agricultural debate toward a green agenda. This was not independent advocacy but paid political manipulation.

    Let me be clear: NGOs play a vital role in policymaking, providing expertise and representing civil society. But when they are directly funded by the Commission to lobby for specific policies, we are no longer talking about civil society engagement. We are talking about a state-funded echo chamber, designed to create the illusion of grassroots support while suppressing genuine democratic debate.

    Financial Mismanagement and Lack of Transparency
    Beyond direct lobbying, the Commission has reportedly spent an astonishing €2.6 billion annually on studies supporting the Green Deal. Many of which lacked scientific rigor and relied on data from the very NGOs lobbying for these policies. Where were the independent impact assessments? Where was the critical scrutiny that should accompany any public spending of this scale? Frans Timmermans and his team repeatedly failed to provide proper assessments, choosing instead to shape research around predetermined political conclusions. They effectively rubber-stamped ideological projects at the expense of our constituents.

    We have seen it before: the 1999 resignation of the Santer Commission over fraud and nepotism, the Eurostat financial scandal in the early 2000s, and, more recently, Qatargate, which exposed the extent of foreign influence in EU policymaking. The difference this time is that the corruption is not coming from external actors. It is embedded within the very institutions that are supposed to uphold our democratic principles.

    Restoring Trust: What Must Be Done
    The misuse of taxpayer money for lobbying is an attack on democratic integrity. The Commission must be held accountable, and those responsible for this abuse of public funds must face real consequences. I call for:

    A full independent audit of all Commission funding to NGOs over the past decade to determine the extent of financial mismanagement.
    A ban on Commission-funded lobbying. NGOs receiving EU money must not be allowed to lobby MEPs or member states.
    Stronger transparency rules. All contracts between the Commission and NGOs must be made public and subject to parliamentary scrutiny.

    If we fail to act, we will not only damage public trust in the European Commission but erode faith in the entire European project. European citizens deserve nothing less than a Union that works for them. Not for special interests, not for ideological campaigns, and certainly not for its own self-preservation.

  113. Ann lh

    # 112 Paul Håkansson, tack för upplysningen.
    Detta är alltså lite av en parallell till USAID som skickade resurser till olika slag av den djupa statens NGOs. Mycket av detta är redovisat från nuvarande president-administration i USA. Trump styr sopkvasten.

  114. Daniel Wiklund

    Vem vet, USAID har kanske sponsrat Covering Climate Now.

  115. Tege Tornvall

    #99, 100. Är inte ”atmosfärfysiker” en ganska träffande bild av en meteorolog? Så använder i alla fall jag begreppet.

  116. Ann lh

    #115 Tege, i AMO står A för Atom, M för molekyl och O för Optisk.

  117. Joachim

    Angående effekterna av en fördubbling av CO2 har jag fått intrycket att forskarna är väldigt överens. Fysiken säger precis vad som står i #91 Mats, dvs +1,1-1,3 grader.
    Osäkerheten är sedan stor gällande återkopplingar i övriga klimatsystemet. IPCC tänker sig positiv återkoppling på +0,2 till bortåt +4 grader, dvs totalt +1,5 till +5 grader.
    Med tanke på den närmast bisarrt stora osäkerheten för återkopplingen (”vi är säkra på att den är ca +0,2 grader – eller kanske tjugo gånger mer – det är lite svårt att sia om”).
    Andra forskare menar att de positiva återkopplingarna är betydligt mindre. Några kanske räknat fram att återkopplingen blir nära noll eller till och med negativ? Exempelvis Clauser har en teori att moln kommer att motverka uppvärmningen av CO2.

  118. Kent

    #117 Joachim
    Det är ändå en rätt väsentlig skillnad mot att säga att koldioxidens växthuseffekt är mättad, eller hur?

  119. Daniel Wiklund

    Man ger korna bovaer så att dom ska prutta mindre. Och koldioxiden ska man till enorma kostnader fånga in. Vattenångan borde väl också infångas. Frågan är om vädret bryr sig.

  120. Mats Växjö

    #117, 112
    Hej Joachim, Uffe
    Som jag skrev så har jag förstått det som att Harper+kollega har räknat lite mer detaljerat samt inte ser någon vidare höjande återkoppling och landar på ca 0,7 graders ECS. Eller?

    Så vilket värde ska man sätta in i de, från början osäkra, modeller vars resultat man ska skrämma folk med?
    0,7? 4,5?

    Sen är ju inte effekterna, förändringarna- variationerna!, intressanta förrän man kan visa att de, till största delen, beror på människans utsläpp av koldioxid.

  121. Joachim

    #118 Kent
    Bra att du jobbar för att upplysa om koldioxidens korrekta påverkan på strålningsbalansen! Det saknas alltför ofta konkreta och sanningsenliga siffror i debatten.
    Det är ändå en rätt väsentlig skillnad att säga att haven kokar och planeten brinner när dubblade koldioxidens växthuseffekt motsvarar +1,2 grader runt 2070, eller hur?

  122. JonasW

    #117

    Min bild är att Happer/Wiijnfgaarden säger ca 1-2 grade vid fördubbling och molnfri himmel. Beror mest på vad man antar om relativa fuktigheten i atmosfären. Ca 2 C vid konstant relativ fuktighet.

    De har ju även gjort en modell med moln. Som jag läer så anser de att CO2 och moln växelverkar på två sätt.
    Dels ökar CO2 den termiska strålningen från molnen (d.v.s. molnen är inte ideala svartkroppar i startläget), och dels sprider molnen termisk strålning. Spridning – inte absorption. Verkar finns lite olika uppfattning om beskrivningen av moln.

    Deras slutsats är att det finns för lite data om molnens strålningsegenskaper för att man ska kunna ge ett numerisk värde på hur forcingen påverkas av moln. De förespråkar att man ska mäta upp dessa egenskaper, men verkar landa i att moln minskar temperaturhöjning.

    Kan villigt erkänna att jag har problem att hänga med i alla deras kalkyler, men det finns säkert andra här som klarar det mycket bättre än jag. Jag kan säkert ha missförstått något i deras analys.

    https://arxiv.org/pdf/2310.10622

  123. foliehatt

    PÖK-problem.
    Enligt överenskommelsen i Paris skulle alla undertecknande länder ha lämnat in reviderade utsläppsminskningsplaner som senast igår. Av 197 underskrivande länder har endast 11 lämnat in sina planer. Sverige är inte ett av dem medan USA är det – så det är egentligen 10 av 196 länder.

    Majoriteten av länderna som undertecknade ParisÖverensKommelsen verkar inte ta den på allvar. Mycket skrik och lite ull.

    https://www.svd.se/a/pPx7v6/deadline-for-klimatplan-men-nastan-alla-bommar

  124. Bjarne Bisballe

    Egen tekst maskinoversat fra dansk til svensk
    För varje temperaturökning på 1°C ökar vattenångan i atmosfären med 7 % (om det finns tillräckligt med vattenånga). Detta resulterar i en växthusgaseffekt på 0,77 W/m², vilket ’översatt’ till en temperaturökning ger 0,14°C mer. Detta tillskott på 14 procent sätter igång en kaskad av temperaturökningar, med först 14 procent av 14 procent och sedan 14 procent av det igen. Kaskaden dör ut av sig själv när 0,163°C läggs ovanpå den ena graden som var utgångspunkten.
    Om utgångspunkten istället var 0,72°C, vilket är den temperaturökning som en fördubbling av CO2 i atmosfären omedelbart ger, ökar den temperaturen till 0,84°C.
    Ett annat förslag på samma tillägg är 0,124°C ovanpå engradsökningen, så temperaturen ökar därefter till 0,81°C, så det är där CO2:s klimatkänslighet, inklusive återkoppling från vattenånga, ligger – også det Happer siger

  125. foliehatt

    Bjarne, #124,
    men, antagandet att den relativa fuktigheten är konstant stämmer inte. Copernicus rapporterar sjunkande trender sedan sjuttiotalet över land för alla kontinenter, utom Australien, den torraste kontinenten. Så, även om det finns en positiv återkoppling så är den i avtagande.

  126. TorbjörnR

    Lite kul från Willie Soon om Grönland och det varma klimatet under medeltida värmeperioden.

    Gorilla science drivs av Tom Nelson.

    https://youtu.be/qafoAchURnA?si=4Y8eLoNzSYNt9KJd

  127. Ann lh

    # 124 Bjarne B. Tack för detta, precis vad SEPPs TWTW upplyste om i inledningen till gårdagens veckobrev. Avanserad matematik, vilken jag endast hört några teknologer pusta över tidigare.
    Måste väl fråga ”Kent” om denna omätbara temperaturhöjning kan sägas innebära en mättad co2-atmosfär eller inte, men nog är det frestande.

  128. Ann lh

    # 126 skönt att se hur Willie Soon, denne i vetenskapssammanhang hyllade solforskare ger igen lite för allt han elände han fått från dem som inte vill erkänna att vetenskapen kanske sprungit ifrån dem. Han debatterar på sitt sätt.

  129. Leif Åsbrink

    #86 jax

    Du skriver: Vad Kent glömmer bort är att den logaritmiskt avtagande ökningen av växthuseffekten är en matematisk modell. I teorin ger den ett asymptotiskt förlopp, men i verkliga mätningar kommer effekten att bli ”mättad” långt innan oändligheten. Så i praktiken kommer inte högre halter av CO2 att leda till någon mätbar höjning av växthuseffekten när ”mättnad” uppstått.”

    Det stämmer inte alls. För det första är begreppet ”mättad” när det gäller spektrallinjer väldefinierat, Det innebär att absorptionen är total på spektrallinjens centrum. Det är praktiskt tillämpbart inom astronomin när man letar spektrallinjer från uttunnade gaser i rymden eller stjärnornas atmosfärer. När inget ljus kommer fram på linjecentrum sker ändå en ökning av absorptionen på grund av att spektrallinjerna har en viss linjeprofil. Se figur 6.3 här: https://people.ast.cam.ac.uk/~pettini/Stellar%20Structure%20Evolution/Lecture06.pdf

    Vid svag absorption dämpas ljuset proportionellt mot koncentrationen av den absorberande gasen. Långt över mättnadspunkten är sambandet logaritmiskt. Asymptotiskt blir det aldrig.

    Koldioxiden har ett stort antal spektrallinjer, många är mättade men inte alla. Nu är det inte mättnad i spektroskopisk mening, dvs transmissionen genom hela atmosfären som har någon betydelse för växthuseffekten, avgörande är i stället utstrålningshöjden. Detta kan var och en räkna på med hjälp av MODTRAN. Tar man de atmosfärsparametrar som MODTRAN har som default visar det sig att forcingen från en fördubbling av CO2 är värmande med ungefär 2,4W/m2. från 50 till 800 ppm. Effekten är lite större vid 25 ppm, cirka 2,8W/m2. Därefter avtar forcingen för en fördubbling till ungeför 0,4W/m2 vid 0,1 ppm.

    Tittar man i stället på forcingen för en höjning med 1ppm får man mycket stora värden vid mycket låga koncentrationer, men över cirka 25ppm halveras effekten av 1 ppm för varje fördubbling av CO2. Den senaste versionen av MODTRAN tillåter inte högre halter än 1000 ppm. Den förra versionen tillät 3000 ppm och den logaritmiska effekten gällde ända dit.
    http://modtran.spectral.com/modtran_home
    Standard: Mid-Latitude Summer med standardhalter av gaser mm.
    Units (cm-1) 500 till 1000
    Resolution 2 cm-1

    Provar man Sub-Arctic Winter är en fördubbling från 200 till 400 ppm kylande med 1,3 W/m2.

    Mättnad betyder att effekten är logaritmisk, dvs svagt avtagande. Det är ännu en bra bit kvar tills vi nått dubbla förindustriella koncentrationen så effekten av ett utsläpp på 1GtC har inte avtagit särskilt mycket sedan 1850. Med en faktor 0,7 ungefär.

    Vad forcingen betyder för den globala medeltemperaturanomalin finns ju många åsikter om. Dels finns återkopplingar, den ändrade temperaturen påverkar en massa saker, lika för lika stor forcing. Återkopplingar kan aldrig leda till att ökad forcing ger sjunkande temperatur. Det finns dock andra typer av mekanismer. T.ex. ökad växtlighet. Det kan i princip leda till ökad temperatur (minskat albedo) eller minskad temperatur (ökad avdunstning av vatten.)

    Som jag uppfattat saken anses den totala forcingen sedan 1850 vara 2W/m2. Om alltihop beror på mänsklig påverkan så blir ECS ungefär 3 grader, om hälften beror på ökad solinstrålning och mänskliga aktiviteter inte har ett dugg med den saken att göra så blir ECS 1,5 grader. Människan har ju reducerat den naturliga förekomsten av skogsbränder till exempel. ”Black carbon can heat the atmosphere and darken surfaces, specifically snow and ice. These effects have important consequences on earth’s climate and climate change. ” Sedan har vi tillfört svarta aerosoler (värmande) från diverse andra källor plus vita (kylande) främst från svavelhaltiga fossila bränslen.

    Happer anser uppenbarligen att värdet på ECS är obetydligt och inget som borde föranleda alarmism. Jag vet inte om Kent kan tänkas hålla med om att det inte är katastrofalt. Själv anser jag att vårt användande av fossila bränslen måste reduceras kraftigt på sikt. Om hela världen skulle föra politik som Tyskland skulle nog konsekvenserna för mänskligheten bli mycket värre än ifall temperaturen skulle stiga lika mycket till som den har stigit sedan 1850.

    #83 Ann lh
    Säger verkligen Happer: ”att med nuvarande CO2-halt är atmosfären mättad med avseende på uppvärmningen eftersom ökad CO2-halt där saknar betydelse.” I mina ögon ser det ut som en hårddragen översättning. Kanske borde det vara ”saknar signifikant betydelse” eller något sådant?

  130. Leif Å #129,

    Jag uppskattar ditt svar, men det här ordkäbblet om ”mättnad” är knappast värt ditt långa svar. Alla som sett kurvorna och vet vad den avtagande logaritmiska kurvan beträffande klimateffekten betyder och vet vad som menas. Effekten är knappt mätbar och därmed ointressant ur klimatpolitisk synpunkt. Denna insikt borde våra koldioxidhysteriska politiker veta. Kent har lyckats trolla Dig och en del andra till att föra en helt ointressant debatt

    Du säger: ”Själv anser jag att vårt användande av fossila bränslen måste reduceras kraftigt på sikt”. Varför då? Vad har du för vetenskapliga argument för att säga att det behövs KRAFTIGA reduktioner? Jag tycker tvärt om att det vore bra om vi kunde få MER CO2 i atmosfären – även om den inte värmer så mycket mer. En hög CO2-halt är bra för oss, för växtligheten, för liv och för planeten.

  131. Leif Åsbrink

    #130 Ingemar Nordin

    Med på sikt menar jag ett 100-årsperspektiv. Du tror att effekten av CO2 är knappt mätbar. Det tror inte jag. Jag finner det sannolikt att en försvarlig del av den trend vi sett länge nu, 0,14 grader per decennium, hänger ihop med ökad forcing från IR-aktiva gaser.

    Jämför man den globala temperaturanomalin med uppmätta havsnivåer ser man att kurvorna liknar varandra men är tidsförskjutna med cirka 14 år. Temperaturmaximum runt 1940 motsvaras av snabbare havsnivåökning i mitten på 50-talet. Vatten utvidgar sig vid uppvärmning, ”havet är en termometer med fördröjning.”

    När resten av världen vill komma ikapp västvärlden i levnadsstandard och energianvändning måste, tror jag, en kraftig reduktion av fossilanvändningen i energiproduktionen ske i framtiden. Jag tycker mänskligheten borde satsa mer på att utveckla kärnkraften inklusive torium. Det kommer nog att ske, Indien har en långsiktig strategi ”som formulerades av den legendariske fysikern Homi Bhabha redan på 1950-talet. Strategin syftar till att uthålligt förse hela den indiska befolkningen med energi baserad på inhemska råvaror…. Bhabha uttalade att det kan komma att ta hundratals år för Indien att industrialisera de tre stegen. Men han såg att det var den här vägen Indien behövde gå för att bli självförsörjande på energi i obegränsad mängd. Det intressanta är att man har hållit fast vid strategin i över 60 år.” Saxat från: https://energiforsk.se/program/karnkraft-omvarld-och-teknik/nyhetsarkiv/nybyggnation/indien-bygger-tio-nya-reaktorer/

    ”Kina tar snart världens första toriumreaktor i drift” https://www.nyteknik.se/nyheter/kina-tar-snart-varldens-forsta-toriumreaktor-i-drift-sa-fungerar-den/1866442

    Dagens klimathysteri är kortsiktig och destruktiv, men det pågår långsiktig utveckling här och var i världen. Borde satsas mer på i stället för CCS och andra dårskaper.

    Du skriver: ”Jag tycker tvärt om att det vore bra om vi kunde få MER CO2 i atmosfären – även om den inte värmer så mycket mer.” CO2 värmer nästan lika mycket nu som den gjorde för 100 år sedan. Halten har ökat med en faktor roten ur två ungefär så effekten av ett utsläpp nu är cirka 30% mindre än den var för 100 år sedan. Det kommer att ta mycket lång tid innan effekten minskat med 30% till.

  132. Kent

    #130 Ingemar
    ” Kent har lyckats trolla Dig och en del andra till att föra en helt ointressant debatt”

    Varför är den debatten ointressant? Idén om mättnad för koldioxidens växthuseffekt används som argument för att fortsatta utsläpp av CO2 inte påverkar klimatet. Om det argumentet i grunden är fel borde väl det vara intressant att titta på? Eller är man inte intresserad av sanning och fakta här?

    Tack Leif för att du på ett pedagogiskt sätt utvecklar olika teorier här.

  133. Daniel Wiklund

    Vilket fantastiskt väder vi har i Luleå. Vi har haft det i en veckas tid och det lär fortsätta några dagar till. Strålande sol och just nu minus 2 grader. Det är ett kraftigt högtryck som ger oss det fina vädret. Om detta fina väder betor på för lite eller för mycket koldioxid eller mättnadsgrad vet nog bara vädergudarna. Det kanske är idealisk koldioxidhalt. Då är det nog bara fånga in koldioxiden och spara den. Kanske nån här på bloggen vet hur man ska göra för att vi ska få ha det här finns vädret ytterligare några dagar och veckor. I slutändan är det väl det väder vi har live som har betydelse och inte det väder som klimatmodellerna visar.

  134. jax

    #129 Leif Åsbrink
    Mitt uttalande gäller bara för en matematisk logaritmisk funktion. Det är alltså den logaritmiska funktionen som har ett asymptotiskt förlopp inget annat. Har inte uttalat mig om att det föreligger mättnad angående växthuseffekten öht.

  135. Dumsnuten

    #132 Kent

    ”Eller är man inte intresserad av sanning och fakta här?”

    Ett ganska oseriöst påstående.
    Sanning och fakta finns det inte mycket av inom detta område, du vet att det heter AGW hypotesen t ex. Sån tur att farbror Leif tittade fram så du vågade säga nått.

  136. Sten Kaijser

    Ingenstans på jorden är det för varmt för liv, inte ens för mänskligt liv. Däremot är det på många ställen för torrt för ett rikt liv och på vissa ställen för kallt för nästan allt liv.

    Om koldioxiden bidrar till en uppvärmning av jorden ska vi se det som en ”fringe benefit”. Mänsklighetens medhjälp till koldioxidberikningen av atmosfären är kanske det enda vi gjort som är enbart till gagn för livet på jorden och för mänskligheten.

  137. Gunnar Strandell

    Leif Åsbrink #129
    Jag ser många ord, men inget som skingrar dimmorna.
    Citat 1:
    ”Du (Ingemar Nordin) tror att effekten av CO2 är knappt mätbar. Det tror inte jag.
    Det handlar alltså om tro och jag som är intresserad av att veta, borde sluta läsa här, men nyfikenheten är väckt.

    Citat 2:
    ”Nu är det inte mättnad i spektroskopisk mening, dvs transmissionen genom hela atmosfären som har någon betydelse för växthuseffekten, …”
    Om det är så, finns väl ingen växthuseffekt?

    Citat 3:
    ” Det är ännu en bra bit kvar tills vi nått dubbla förindustriella koncentrationen …”
    Enligt Professor Lennart Bengtsson har vi nått en fördubbling om alla växthusgaserna räknas in.

    Citat 4:
    ”Happer anser uppenbarligen att värdet på ECS är obetydligt och inget som borde föranleda alarmism. Jag vet inte om Kent kan tänkas hålla med om att det inte är katastrofalt. Själv anser jag att vårt användande av fossila bränslen måste reduceras kraftigt på sikt.”
    Jag anser att det handlar om tidsperspektiv, där du skriver ”på sikt” och Kent om ett par eller några hundra år in i framtiden. För att nå så långt behövs en ”tro” som skiljer sig radikalt från religioner som främst handlar om att vårda sitt eget ego i livet för att få fördelar efter detta.
    Att vi som lever idag har ansvar för 10 generationer framåt och därför måste reagera på varje anomali som vetenskapen presenterar gör ju livet i praktiken omöjligt att leva.

  138. Adepten

    #129 Leif Åsbrink

    I Tege Tornvalls inlägg ”inget liv utan syre” förde #10 Lasse fram en intressant länk som handlade om att dagens klimatmodeller inte stämmer överens med verkligheten och därför är deras användbarhet ”tveksam”.
    Där har Koutsoyiannis, D dykt upp igen, denna gång genom följande länkar: Rethinking Climate, Climate Change, and Their Relationship with Water och When Are Models Useful? Revisiting the Quantification of Reality Checks. I dessa för han fram vattnets och molnens roll i den globala uppvärmningen.

    Jag minns att du tidigare har diskuterat hans teorier och skulle gärna höra din syn på ovanstående teorier?

    De verkar ligga i linje med både Richard Lindzens ”iris-teori” och Clausers ”molntermostatteori”. Jag måste erkänna att jag finner dessa idéer intressanta, men det betyder inte att jag förkastat CO2-teorin.

  139. Leif Åsbrink

    #137 Gunnar Strandell

    1) Jag har goda skäl för min tro att effekten av CO2 är väl mätbar. Det jag vet om strålningsfysiken och de beräkningar som Happer, Manabe och många fler har gjort visar bortom allt tvivel att CO2 är värmande ”allt annat oförändrat.” I vilken utsträckning det kan finnas återkopplingar som motverkar effekten så mycket att den blir knappt mätbar finns inte kunskap om i dag. Ingemar verkar tro det, jag finner det högst osannolikt, men att påstå sig veta i en sådan fråga är mig främmande. Att IPCC påstår sig veta inom vilka gränser effekten av en fördubbling med 95% sannolikt finns är nog rimligt – men att påstå att det finns någon till 100% säker undre gräns är med dagens kunskapsläge oseriöst. När vetande inte finns får man basera sina handlingar på tro. Då menar jag inte tro i religiös mening.

    2) Transmissionen genom hela atmosfären är irrelevant. Växthuseffekten styrs av den höjd från vilken strålning lämnar jorden – och drygt 80% av all värmestrålning som lämnar jorden kommer från atmosfären. Det mesta från IR-aktiva gaser. Mest ”växthuseffekt” kommer från gaser med så hög absorption att ingen strålning alls från jordytan kan tränga igenom. Det är dom som strålar från högt upp i troposfären där det är väldigt kallt.

    3) Tabell AIII.3 med start på sidan på sidan 2144 i AR6 WG1 säger att den totala forcingen var 2,84 W/m2 år 2019 varav 0,12 var naturligt. Antropogent således 2,72 W/m2. Av det stod CO2 för 2,16 – dvs 79%. Tabellen är mycket osäker enligt data på andra håll i AR6. Aerosoler ingår med en kylande effekt av 1,06 W/m2 och om man borser från dem är antropogent värmande forcing 3,78W/m2 och då blir CO2 bara 57%. och det är väl vad Lennart gjort.

    4) Se min kommentar 131.