Från Klimatvett https://www.klimatvett.fi/post/forskning-saknas-om-infraljudets-p%C3%A5verkan
Forskning saknas om infraljudets påverkan
Man är noga med att beräkna och sen mäta bullernivån kring våra vindkraftsanläggningar men det gäller enbart den hörbara nivån – inte det infraröda området. Varför? Jo av den enkla orsaken att man inte har brytt sig om att forska i hur just det påverkar oss människor.Man kan ju fråga sig varför?
Flera studier visar att personer som bor nära en vindkraftspark oftare får problem med depressioner än andra. Därför har man lagt en gräns för bullerljud till 40 decibel men detta gäller bara det hörbara ljudet. Det ohörbara mäts inte alls.
Samtidigt upplever folk hälsoproblem utöver det vanliga även om bullernivån är lägre än 40.
Håkan Enbom är otoneurolog och specialist på örats och hjärnans neurologi. Han har också 40 års erfarenhet att jobba med migränpatienter.
Infraljud är en form av ljudbelastning som är svår att upptäcka eftersom man inte hör det även om det kan vara mycket kraftigt. Det sprider sig långt och tränger till och med genom betongväggar och även människokroppen och skallbenet in i hjärnan säger Enbom. Redan för över 10 år sedan fick han patienter som börjat få stark migrän sedan vindkraftverk vuxit upp kring deras hem.
Sedan dess har Enbom studerat så gott som all litteratur som funnits om detta
Ju mer jag satte mig in i detta ju mer övertygad blev jag om att det finns ett samband, särskilt när det gäller känsliga personer.
I höstas kom en forskningsrapport ut som visade att vindkraftverken avger betydligt högre nivåer av infraljud än man tidigare trott.
Ken Mattson, professor i beräkningsvetenskap vid Uppsala universitet, har tagit fram ett avancerat mätinstrument för infraljud. Våra mätningar visar att infraljudsnivåerna ligger mellan 95 och 105 dB i närheten av större vindkraftverk där människor bor. Det är ganska rejäla siffror det säger han.

Magnus Lindqvist på Naturvårdsverket säger så här:
–Vi bedömer att klarar man riktvärdet på 40 dB från vindkraft så är varken lågfrekvent ljud eller infraljud något problem.
Naturvårdsverket ser därför inte något behov av att ge anslag till forskning på infraljudets påverkan.
Ken Mattson bemöter detta med att framföra att det finns inga studier som har utsatt människor för den dos infraljud som vi mäter upp kring vindkraft där människor bor och ingen har involverat en expert på hjärnans neurologi.
Grön omställning till vilket pris som helst passar även här!
Sånt som visar på problem med den gröna energin blockas bort från menyn.
Christer Käld
Jag har för flera år sedan läst om studier på infraljud, men det var av lite annorlunda slag än vad vi vanligtvis tänker på.
Det var tyskarna som under andra världskriget försökte ta fram ett vapen för att slå ut trupp på slagfältet – så det finns absolut kunskap om att det är farligt.
Själv har jag tidigare i livet arbetat en miljö som var utsatt för infraljud och kunde då konstatera att det var extremt tröttande. Ljudvågorna och energin fångades i första hand inte upp av öronen utan av kroppen i sin helhet vilket resulterade i att man efter ett arbetspass var rent fysiskt trött, som efter ett rejält gympapass trots att jobbet i sig inte var pulshöjande.
Det tyska krigsmakten kom fram till var att frekvenser runt 7 Hz var det ljud som var effektivast för deras syften och det berodde på att de då arbetade med ljud där det mänskliga skelettet har sin egenfrekvens, man kom alltså fram till att man kunde få människans skelett att gå i resonanssvängning vilket i princip helt skulle slå ut motståndaren. Man nämnde till och med att muskler skulle kunna skaka loss från skelettet.
Så som jag uppfattade texten så utvecklade man inte något fungerande vapen, som jag uppfattade det för att det skulle bli stort, klumpigt och kräva mycket energi …
Nu är ju vindkraftverk ganska så stora och fångar upp ganska mycket energi ….
Kommer direkt att tänka på Neil Young. Han argumenterar i sin självbiografi för att även de ohörbara ljuden påverkar musikupplevelsen. Han menar att den digitalt komprimerade musiken, som sägs bara eliminera det som ändå inte är hörbart, därför blir platt och ger en sämre lyssnarupplevelse. En del av den analoga vinylskivans ”revival” kan nog härröra från detta. Upplevelsen blir bättre trots att en del blindtester kan visa att skillnaden inte är hörbar.
Samma sak med buller. Buller är i längden ohälsosamt. Det ej hörbara bullret är säkert lika ohälsosamt. Trots att det inte är hörbart så upplever kroppen obehaget.
Allt enligt Neil Young alltså.
Nr1 Magma
Tack för viktiga observationer – synd att du inte jobbar på Naturvårdsverket (!)..
Jag har liknande observationer från arbetslivet.
För ca 10 – 15 år sedan installerade vi en stor trumlingsmaskin ( för kantbrytning ) på min dåvarande arbetsplats – dess ohörbara ljudvågor skickade oss med ambulans till akuten!
Dom ohörbara vibrationerna som trumlingsmaskinen skickade ut i luften, kunde ge hjärtklappning och hjärtrusning – bara av att folk gick förbi 20m bort i korridoren!
Värst gick det för ett arbetslag en bit ifrån maskinen, dom arbetade nära en plåtvägg som förstärkte dom ohörbara vibrationerna – där blev det mycket kraftigt hjärtpåverkan och hjärtattack..för arbetstagarna.
På den tiden jobbade jag bl a som skyddsombud för en annan del av företaget – men kom sedan att samarbeta med den avdelningen för att lösa problemet.
Vindkraftparker genererar fruktansvärda ljudvågor och detta är fruktansvärt nedtystat- och får absolut inte påtalas gentemot myndigheter företag eller i miljökonsekvensbeskrivningarna MKB.
RISKEN finns också att dessa ljudvågor förstör för insekter och djur vid vindparker.
Vi vet – att vibrationer är mycket farligt – men det är helt nedtystat – klimatkris och energikris kommer före hälsa.
Havannasyndromet drabbade USAs diplomater på Kuba 2016.
Mystisk påverkan kopplad till någon form av vågenergi.(ljud måste väl höras?)
Min reflexion ang vindkraft är mer den reflexion man ser i fjärran. Människan är ett av alla djur som för sin överlevnad vill hålla koll på allt som rör sig.
Numera mest elpriset,men ändå 😉
Jag brukar plocka svamp i ett område där de nyligen satt upp tre större möllor.
Efter att ha varit i området 15-20 minuter börjar jag oftast må konstigt vilket sedan snabbt går över när jag åker därifrån.
Men det brukar vara mycket kantareller där…ingen annan vill väl vara i närheten av dem
Magnus Lindqvist på Naturvårdsverket tror att vindkraftverk är miljövänliga och hållbara trots att de förorenar med ljud och ljus och har begränsad livslängd och bara kan återvinnas delvis.
Vindkraftverk passar bäst i städerna som redan är förorenade med ljus och ljud.
Infraljud är ett intressent ämnesområde. När jag pluggade på Universitetet (1970-talet) fick jag lära mig att kraftiga källor för infraljud var bl a vattenkraftverk.
#7
Japp, Uppvuxen i Trollhättan som har vattenkraft. I mellanstadiet runt 1976 hade jag en lärare från Sthlm som påstod just det och att han upplevde större nervositet och orolighet bland befolkningen just i Trollhättan. 12 Hz vill jag minnas att han sa frekvensen la på. Det var aldrig riktigt tyst i staden, det la alltid ett dovt hmmm.
Kraftwerk var Arboga för ett antal år sedan, jättebafflar med ultralåg bas, folk gick ut och spydde.
Militären har forskat på infraljud som icke dödligt vapen och konstaterar ;
”Kunskap och förståelse av de fysiologiska effekterna är inte belagd.”
Sid 181 https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:246045/FULLTEXT01.pdf
#6
Tycker jag med, ca 40 st till Sthlm för ersättning av de 40 föregångarna som fanns där.
Det är även känt inom flygbranschen att det inte hjälper med enbart hörselskydd för att dämpa ut buller för dem som arbetar på ramp eftersom en hel del av ljudet tas in via skallbenet, vilket har gjort att man tagit fram speciella bullerdämpande hjälmar som skall användas i kombination med hörselskydd.
Jag försökte hitta mer om det på nätet utan att lyckas så jag har inte här och nu koll på aktuella frekvenser och exakt vad det är för effekt man vill uppnå, men jag vet att vissa större turbinmotorer kan avge lågfrekvent ljud. Jag tror mig även veta att flygvapnet tagit fram sådana hjälmar – kanske vi har någon här på bloggen som vet mer … ?
Läs gärna min kommentar & diskussion med en Göran B i kommentarfältet på klimatvett.fi
#6
Nej vindkraftverk passar inte bäst någonstans. De är att betrakta som en förorening och ska därför nedmonteras och förbjudas för all framtid!
Här är ord och inga visor.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.4476
Anna Skarin et al. visar att renar skyr vindkraftverk som pesten. VKV som är operativa stör mer än när de är under konstruktion, så de tillför en ytterligare dimension av störning jämfört med människor i deras områden. Hon tolkar sina data som att det är infraljud som stör.
Kanske är renar speciellt störningskänsliga. Eller så är de inte det.
Naturvanvårdsverket !!
# Ivar 6
”Vindkraftverk passar bäst i städerna som redan är förorenade med ljus och ljud”
Och inte nog med det … massor med betonghus som skulle kunna tjäna som stabila fundament till väderverken som producerar slumpkraft … så kunde man spara cementen från Slite till vettigare ändamål … kunde kanske till o med räcka till en broförbindelse mellan Oskarshamn o Visby på några års sikt … 🤔
Ken Mattson i Epoch times angående infraljud från vindmöllor…
https://www.youtube.com/watch?v=7khku1xUgkI
I mitten på 70-talet intresserade jag mig lite för infraljud. Jag minns inte mycket av det, men en sak var att ett långt trapphus kunde fungera som orgelpipa/resonator och att det befunnits vara orsaken till hälsoproblem i något sammanhang.
Själv har jag haft problem med infraljud i mitt pågående hobbyprojekt: Att göra riktigt stabila oscillatorer. Det visar sig att diverse komponenter är känsliga för tryckvariationer och det blev nödvändigt att förstyva apparatlådans väggar för att hålla det normala infraljudet borta från kondensatorer och annat. I det sammanhanget fick jag låna en infraljudsmikrofon med tillhörande mätinstrument. Infraljud finns överallt på grund av turbulens i atmosfären. Lätt att mäta.
Jag minns också att Professor Ludvik Lizka berättade om infraljudobservatoriet i Kiruna i någon föreläsning. Dom kunde höra när Concorden startade i Paris. Infraljudet studsar, eller kanske snarare böjs av mot toppen på atmosfären. (Våg bryts mot tunnare medium.) Dom kunde mäta riktinig och vinkel över horisonten så dom visste att infraljudet kom från Paris. En annan gång fick dom väldigt kraftigt infraljud. Det kom från Harsprånget – dom ringde dit och berättade att nu har ni fått kavitation i någon turbin. I dag finns det observatorier som lyssnar efter krevaderna i Ukraina.
Vindkraften är ett problem för det internationella övervakningsprogrammet över kärnvapenprov: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0022460X16305612
Om infraljudet från vindkraften är ett hälsoproblem har det forskats på: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/EHP10757 Lite mer forskning behövs. Här valde dom en nivå typisk för inomhusmiljö på 350 m avstånd (om jag fattat rätt).