Öppen Tråd

öppen tråd isberg

Vi ser bara toppen av isberget i de statliga nyhetssändningarna. Särskilt när det gäller vad som händer med klimatforskning, energipolitik och bondeuppror i andra länder i Europa. Tyvärr så verkar ju inte SVT ha någon kunnig reporter om dessa saker. Här är veckans öppna tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. TorbjörnR

    Nu har vi ett parti som utmanar EU inom klimatet.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-vill-riva-upp-eus-klimatsamarbete

  2. Jan Ågersten

    #1 Torbjörn
    Japp! Det är gott o höra men för min del hade SD gärna fått sticka ut hakan lite mer. Jag har dok förståelse för att man går ut så pass försiktigt då det är ett laddat ämne. Att svära i klimatkyrkan är som att rasta hunden på ett minfält. Karaktärsmord på SD:s företrädare är nog det som klimatclownerna nu slipar sina knivar inför.

  3. Sigge

    Nu börjar sportlovet. Om några dagar kommer barnbarnen. Det blev ingen snö till sportlovet i år heller.

  4. foliehatt

    Torbjörn, #1,
    Att gå före till netto noll ska vara ekonomiskt fördelaktigt för Sverige skriver Pourmokhtari till SVT, och säger även Busch indirekt i sitt sågande av SDs kritik av 55:an.

    Men, var är de kalkyler som visar på detta? Redovisa, tack!

  5. Stefan Eriksson

    Här; https://www.transportforetagen.se/prioriterade-fragor/fit-for-55/
    ett koncentrat av vilka lagar det talas om under pseudonymen ”fit for 55”.
    ”Huuaaligen”

  6. Lasse

    SVT har en sida där de lägger in sina klimatreportage.https://www.svt.se/nyheter/amne/klimatet

    Det om Golfströmmen kom i söndags.
    Detta inslag fick kritik från forskarhåll , forskare som specialiserats på just Golfströmmen, vilket även Rapport hade med ett inslag om på tisdagen.
    Så vad ser man på oberoende SVTs sida med klimatrapporteringen? Inget om kritiken!
    Ensidigt om klimatet SVT.
    Fö så rapporteras från varmare länder där Erika gillar att övervintra. 39 kg CO2 sparat med solfångare på sjukhus, en massiv satsning.
    Man kan ifrågasätta solceller men så dåliga är de väl inte-om man inte väljer fel sida upp Vilket SVT alltid tycks göra 😉

  7. Bo Janstrand

    Hej alla kloka människor som delar med sig av sin kunskap. Själv kan jag inte bidra med någon ”klokskap”, men läser med intresse det mesta som skrivs här.
    Skulle vi inte kunna ägna öppna tråden till att komma med exempel och förslag på hur vi skall spräcka bubblan och få ett slut på alla falsarier som får härja fritt i media och bland politiker på alla nivåer. Kunskapen måste ju spridas utanför oss som redan är övertygade för att få till en förändring.
    Mvh Bosse

  8. Benny

    Sigge, det beror nog på var du bor i landet? Här i södra Sverige är det som vanligt dåligt med snö men 2/3 av landet har ett djupt snötäcke. Inget nytt alltså utan precis som det brukar vara. Och som vanligt blir det väl en kall vår…

  9. Lasse

    #3 Sigge
    Du får väl ta dem till badhuset i stället.
    Dagens Jönsson handlar om kommunal ekonomi-där badhusen sväljer en del av överskotten.
    https://www.youtube.com/watch?v=-yc83iaRxBA

    Nu har de underskott vilket lätt kan förklaras med inflationen som ger ojämn utgift/inkomst fördelning i tid.

  10. Robert Norling

    #8 Benny o Sigge
    Ja nog finns det snö, det gäller förstås att bo på rätt ställe.
    Aktuellt snödjup enligt SMHI.

    https://www.smhi.se/vader/observationer/snodjup/

    Håller man till runt Sälen så är det just nu dubbelt så mycket snö i terrängen mot normalt.

    https://www.freeride.se/snodjup/klappen/

  11. Jan Ågersten

    #7 Bo Janstrand
    Det råder en omfattande cancelkultur i vårt samhälle. Det är ytterst sällsynt att rättelser och andra inlägg publiceras i några andra media än på ex. Klimatupplysningen. I bästa fall får man svaret att klimatförnekelse inte passar i aktuell blogg som man försöker skriva i.

  12. Nr 3 Sigge
    Du får trösta dig med att större delen av Sverige blivit kallare dom senaste 10 åren och att barnen på västkusten fick pulkasnö och isfiskeisar, ända ut på våra kustöar – på förra veckans sportlov, det var verkligen inte alltid så på 1900 – talet.

    Någon större brist på snö och is har väl knappast definierat årets vinter, hos oss kom vintern den 6:e november 2023, enligt smhi – trots närheten till det rekordvarma västerhavet.

    Men trist med snöbristen på ostkusten.

  13. pekke

    Folk här i Värmland klagar inte på att det kommit för lite snö, snarare så har det klagats på för mycket snö och usel snöröjning, flertalet vägar och gator har varit mer gjorda för terrängfordon än vanliga fordon.
    Många som blev glada när det äntligen kom töväder, fast nu ser det ut som att det blir lite kallare och snö igen i veckan.

    F.ö. så var det kö-kaos där E45 och E18 går ihop i Grums i söndags när det var stugbytar-dag i fjällen, Tesla har en större laddstation där och det var flera timmars kö där trots att det ryms minst en 20 fordon på station.

  14. Lars Kamél

    För SVT är den främsta meriten för att anställda ”korrekta” vänsteråsikter. Så det är föga förvånande att medarbetarna har föga kunskaper om annat än olika marxistiska ideologier.

  15. Ivar Andersson

    #3 Sigge
    Bra att det inte finns snö som sedan ska orsaka översvämningar när den smälter. 🙂

  16. Lasse

    #12
    Värmlands snöläge har väl flyttat Svenska rallyt norröver?
    Nu kraschar de in i snön i Umeåtrakten.
    I år hade de fått snö även i Värmlandsskogarna:
    https://www.windy.com/sv/-Sn%C3%B6djup-snowcover?snowcover,57.692,15.073,5,m:fndagxM

    Lyssnar på WUWT ang klimatet:
    https://www.youtube.com/watch?v=4DXSUW33siA

  17. TorbjörnR

    #7 Bo

    Vi har nog alla tänkt hur man ska kunna vända detta men motståndet är kompakt hos MSM och politiker.

    Du och vi får nog bara gneta på och dela kunskap så ofta vi kan.
    Själv skriver jag mycket på FB där jag idag bla skrivit att SLR sea level rise i Boston som proxy visar att det verkar ha varit lika varmt på 30-talet jämfört med nu.

    Helt enkelt pga att SLR var lika hög då som nu och lägre där emellan dvs 1940-1980 då vi hade avkylning på jorden

  18. TorbjörnR

    #17 mig själv

    Dagens FB-inlägg om SLR i Boston

    https://www.facebook.com/share/p/gu23oTrhFMG4Qi6W/?mibextid=WC7FNe

  19. Sigge

    Bo Janstrand #7

    Det som skulle behövas för att spräcka bubblan du menar är att klimatet de närmaste årtiondena blir kallare. De klimatforskare och debattörer som för 30 år sedan sa att klimatet kommer att bli varmare har idag ett mycket större förtroende hos allmänheten än vad de hade då. Det beror ju på att de hade rätt, globala medeltemperaturen har ju ökat. För de som hårdast kritiserat klimatforskarna så minskar förtroendet i samma takt som klimatet blir varmare.

  20. foliehatt

    Bosse, #7,
    det främsta argumentet för att klimatmodellerna inte duger till att förutsäga framtidens klimat med, kommer från IPCC – som anger den så kallade klimatkänsligheten för koldioxid i atmosfären med en osäkerhet om +/- 50%. Helt oanvändbart att basera beslut om åtgärder på.

    Metoden att att samla och parameterisera kända variabler som man inte klarar av att beräkna tillsammans med okända variabler in i olika klimatmodellerna på olika vis och sedan medelvärdesbilda ur de olika modellernas utdata är ett tveksamt sätt att arbeta på. Det enda man kan vara säker på är att den metoden INTE kommer att ge förutsägelser som kommer att stämma med verkligheten (vilket verkligheten obarmhärtigt visar).

  21. Benny

    Sigge, att upprepa lögner gör inte dem sanna! Sådant kallas propaganda. Dessutom finns inget större förtroende för klimatalarmismen bland vanligt folk den finns bara hos makteliten som driver den för egen vinning. Dags att komma ur bubblan nu Sigge?

  22. Kent Andersson

    När jag växte upp i början på 70 talet i vänersborg var det många sportlov utan snö. Offtas fick man göra inomhus aktiviteter på idrotthuset eller gå till konstfrusna bandybanan och åka skriskor där det oftas var mycket vatten på isen. Kommer också ihåg att farsan undrade varför man skulle byggde en slalom backe i Vargön ”- Det är ju aldrig nästan någon snö här sa han. Sen är klart att det också var sportlov då det var snö.Men i det flesta fall som jag minns, var det mest regn och snöglap.

  23. Daniel Wiklund

    # 19 Sigge. Du förnekar dig aldrig. Jag har hittills den här säsongen skottat snö I mer än 50 timmar. Hade gärna gjort annat dom 50 timmarna. Snön ställer till med mycket besvär och kostar mycket pengar. Den globala temperaturen är rekordhög alternativt rekordlåg i Luleå. Vem bryr sig, inte jag i varje fall.

  24. TorbjörnR

    #21 Benny

    Helt rätt.
    Skulle väldigt gärna vilja ha en opinionsundersökning om klimatet som visar hur svenskar tänker.

    Skandal att det inte utförts faktiskt. Rädslan är nog för stor

  25. iah

    sigge 19
    den globala temperaturökningen är ett falsarium åstadkommet bla av att huvuddelen av alla temperaturmätare ligger i eller strax intill städer och samhällen. dom som undersökt det säger att fenomenet innebär att den temperatur som redovisas är 1-3,5 grad för hög.

  26. Christer Eriksson

    Nytt larm från Aftonbladet.
    Kan bli en ny köldsmocka.
    Är det inte värmesmocka så är det köldsmocka.

    Hur var det Putte Kock sa grundtips tvåa,gardera med kryss.

    Är numera Aftonbladets grundregel.
    Får inte ha fel.

  27. István

    SVT med Erika är patetiska.
    En afrikansk bysjukhus behöver elektrisk ström och inte att påtvingad delta i en svensk CO2 spektakel.
    Motordriven generator. Gärna hederlig gammal tändkulemotor som går på varsomhelst vegetabilisk olja. Fossilfritt så även Erika tänder på enåannan cylinder. Enkel teknik på cykelreparatörs nivå.
    Pålitlig i drift.
    ”Stoppar i alla väder” som Seffle Motorverkstad skröt med på sitt reklamblad annodazumal.

  28. Sven Andersson

    De s.k klimatförnekarna talar om varmare klimat och som började i andra halvan av 1800-talet då vi lämnade lilla istiden. Glädjande utveckling med varmare klimat och därmed större skördar(enligt FAO).
    Klimatalarmisterna talar om katastrofer med varmare klimat. Havens yta har blivit varmare, och enligt FN chefen kokar haven!!! Lågstadieelever vet att vatten kokar vid 100 C!!! Tala om kunskapsglapp.

  29. Sigge

    Benny #8

    När mina barn hade sportlov så var det snö nästan alla vintrar här där jag bor nu. De åkte mycket skidor.

    När mina barnbarn varit på sportlovsbesök så har det inte funnits snö någon gång.

    Magnus Blomgren #12

    I år så är det bra med is. Vi hade kalla perioder i både december och januari när det inte var någon snö. Så isen är ganska tjock, 25 cm. Så pimpelfiske lär det bli någon dag. Is så att vi kan vara ute på sjön har det varit de flesta år då barnbarnen haft sportlov.

    Ivar Andersson #15

    Det var länge sedan det var en översvämning i trakterna jag bor. Men de som varit och ställt till skador har varit i samband med snösmältning.

    Det händer ibland att det är mindre översvämningar inne i stan när det är skyfall och dagvattenledningarna inte hinner med. Det brukar vara en gata som det inte går köra på tillfälligtvis.

    Där jag bor så är det mycket sjöar och vattendrag så att det blir aldrig stora översvämningar. 1/6-del av kommunens yta är insjöar.

  30. Sigge

    iah #24

    Det stämmer inte. De flesta väderstationer som funnits länge och är kvar på samma plats är vid fyrar. Så är det över hela världen. I Sverige så är sex av de tio äldsta väderstationerna vid fyrplatser, två är vid fjällstationer och två är i städer.

    De som sammanställer global temperatur brukar inte använda alla väderstationer som finns i ett land. För Sverige brukar de använda 10-20 väderstationer av de nästan 150 som SMHI har. Och de väljer inte väderstationer som är i städer.

  31. tty

    #27

    ”När mina barn hade sportlov så var det snö nästan alla vintrar här där jag bor nu. De åkte mycket skidor.

    När mina barnbarn varit på sportlovsbesök så har det inte funnits snö någon gång.”

    Och när din far skulle ha haft sportlov (om det hade funnits) på 1930-talet fanns det inte heller någon snö.

    Jag minns så väl hur min far klagade över de usla somrarna och kalla vintrarna på 50- och 60-talet, och hur mycket varmare det var när han var ung.
    Jag trodde då att det var det vanliga allt-var-bättre-förr, ända tills jag började intressera mig för klimatologi och insåg att han mindes helt rätt.

  32. TorbjörnR

    #28 Sigge

    Blir så trött på dina lögner. Du påstår helt galna saker och verifierar dem aldrig med några fakta eller mätningar.

    Har de fyrar i mellersta USA där de har väderstationer tex?

    Totalt icke trovärdig tyvärr. En propagandapapegoja.

  33. Göran

    Bubblan spricker inte om det blir kallare eftersom klimatkrisbluffarna redan har börjat påstå att det beror på ökad mängd koldioxid i atmosfären.

  34. tty

    #28

    ”I Sverige så är sex av de tio äldsta väderstationerna vid fyrplatser, två är vid fjällstationer och två är i städer.”

    Stationerna med de längsta temperaturserierna i Sverige:

    Uppsala 1722
    Lund 1753
    Stockholm 1756
    Haparanda 1802

  35. UffeH

    Sigge, en enkel fråga är det du, dina barn eller barnbarnen som saknar snö på sportlovet? Har du frågat dem?
    Barn är väldigt anpassningsbara så om de sällan upplever snö när de är hos dig på sportlovet så förväntar de sig andra aktiviteter där brist på snö inte är avgörande.
    Det känns lite insnöat att du verkar bygga din sportlovs upplevelse med barnbarnen på snö, för barnen är snö en kul grej men inte livsviktigt, i det moderna samhället finns så många alternativ som de troligen föredrar framför skidåkning.
    Kanske dags att göra snöbristen till grejen och hitta andra sätt att umgås med barnbarnen på sportlovet, långfärdsskridsko om det finns is?

  36. Lars Kamél

    Bevis för att världen har värmts upp de senaste 50 eller 150 åren bevisar ingenting om vad som har orsakat uppvärmningen. Det bevisar inte att uppvärmningen kommer att fortsätta. Det bevisar inte att uppvärmningen är dålig. Det bevisar inte att det är varmare än på 120 000 år.
    Nästan alla klimatmodeller har spått snabbare global uppvärmning än vad som faktiskt har skett. Det är obegripligt hur detta skulle kunna ge förtroende för dem som har utvecklat modellerna. Förutom möjligen de modellmakare som ligger nära vad som har hänt i verkligheten. Vilket kanhända bara är dem som var med om att utveckla klimatmodellen från matematiska institutionen i Moskva.
    I stort sett alla långa temperaturserier i världen kommer från städer. Och låg mätstationen inte i en stad när den startades, så ligger den ofta i en stad nu. Inte nödvändigtvis för att den har flyttats, men staden kan ha växt ut dit den låg. Vilket till exempel hände i Uppsala. Visserligen gjordes de första mätningarna centralt i den då lilla staden. Från mitten av 1800-talet gjordes mätningarna i Observatorieparken, som från början låg strax utanför staden. Sedan växte staden dit ut. Varpå mätstationen omkring 2000 flyttades till en annan plats nära byggnader.

  37. Sigge

    tty #29

    Min mamma, som inte lever längre, berättade att hon åkte skidor på vintern till skolan när hon gick i årskurs 1-6. Det var åren 1934-1940.

    Istället för att gå på hörsägen så kan man titta på temperaturstatistik. 1930, 1932, 1934 och 1939 var vintrar som varma. Hörsägen kan ju stämma för en plats men kanske inte för andra platser.

    Sedan är det ju så att en vinter kan vara kall utan att det är så mycket snö. På 70-talet skulle en kompis och jag pimpelfiska. Isen var en halvmeter tjock.

    Torbjörn R #30

    Jag ljuger inte. Väderstationer vid fyrar är de väderstationer som funnits länge som inte flyttats. Väderstationer som varit i städer har ofta flyttats ut utanför städer. Även väderstationer på landsbygden flyttades ganska ofta så länge det var manuell avläsning. Sedan automatiseringen av väderstationer började på 80-talet så flyttas väderstationer inte så mycket numera.

    Det här påståendet om att den ökade globala temperaturen som redovisas skulle bero på UHI är däremot helt igenom en lögn. Men de påståendena kritiserar du inte.

  38. Sigge

    UffeH #35

    Det är nog mest min dotter som saknar snön. Hon var duktig skidåkerska i tonåren. Hon har varit uppe i fjällen med barnen så de fått känna på vinteraktiviteter. Så när jag pratat med barnbarnen senaste veckorna har de alltid frågat om snöläget.

  39. Sigge

    Lars Kamél #36

    Temperaturutvecklingen efter 1990 har varit ganska lika den som var redovisad i AR1 som IPCC gav ut c:a 1990.

    AR1 fick kritik för att den hade som huvudscenario att globala temperaturen skulle öka med 0,2 grader per decennium under de närmaste decennierna. Det var ett medeltal av flera olika klimatmodeller.

  40. Lasse

    Sigge pratar om väder vid fyrar.
    Här finns en sida där Landsortsfyr med sin långa temperaturserie används .
    https://www.newsworthy.se/artikel/182699/n%C3%A4st-mildaste-vecka-tv%C3%A5-p%C3%A5-174-%C3%A5r-p%C3%A5-%C3%B6ja

    Näst varmast vecka 2 2023 på 174 år.
    Väder !
    Eftersom sammantaget var 2023 kallare än normalt.
    Vecka 2 1873 var 0,3 grader kallare än den varmaste!

  41. Daniel Wiklund

    # Sigge Du är flitig idag. Jag kan berätta om min farfar. Som föddes veckan efter midsommar 1866 i en by utanför Piteå. Då var det kvar is på träsket. Likadant året efter. Trots sin tuffa stort levde han till 1957. Under nödåren var det klimatkris. Det är det inte nu. Även om dina barnbarn inte kan åka skidor. Jag har två barnbarn ( bor I Stockholm)som idag tävlar i friidrott. Det kan man också göra.

  42. TorbjörnR

    #37 Sigge

    Berätta nu om alla väderstationer i Kansas vid fyrar? Eller välj valfri delstat i mellanvästern.

    Du ljuger rakt av och har tex ingen aning om hur Nasa NOAA tex hanterar UHI.

    De använder algoritmer för det och de ger ökad uppvärmning som konsekvens vilket visats av flera.

    Sluta ljuga som om du vet, bifoga data på dina påståenden eller skriv att du gissar.

    Du lurar ju folk som inte har studerat klimatfrågan.

  43. Fredrik S

    Sigge,

    Det är sportlov här i Västergötland och det har varit snö hela veckan dock med blidväder ett par dagar. Det har åkts både utför och på längd.

    Du bodde väl i Mälardalen. Finns det inte snö där?

    Här är en länk, något som du brukar undvika till 97 procent i dina inlägg, från Västerås.

    http://www.webbkameror.se/skidkameror/vedbobacken/vedbobacken_2_1280.php

    Har du nära kan du åka dit med barnbarnen.

  44. Man ska kanske fundera lite på att sportlovet började som kokslovet, låt oss hoppas att vi inte hamnar där igen.
    Nån som minns pärloven?
    https://www.nsk.se/debatt/battre-maskinpark-gjorde-pareloven-overflodiga-71b79922/

  45. Fredrik S

    Sigge #30

    GISS använder data från sju platser i Sverige varav sex ligger i städer eller flygplatser.

    https://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data_v4_globe/

    I centrala stockholm ligger en på ett vältrafikerat ställe:

    https://www.google.com/maps/place/59°21'00.0%22N+18°03'00.0%22E/@59.35,18.0474251,17z/data=!3m1!4b1!4m4!3m3!8m2!3d59.35!4d18.05entry=ttu

    Någon kommentar till detta?

  46. UffeH

    Sol, vind och biobränslen ska ju rädda oss från den katastrofala uppvärmning från koldioxiden, det är ju bara den fossila och den som kommer från mänsklig aktivitet som är problematisk.
    Man räknar inte den koldioxid som kommer från biobränslen för enligt klimatforskarna så ger inte denna CO2 någon uppvärmning utan tas upp momentant av växtligheten och ska därför inte räknas in i CO2 problemet, hur nu naturen ser skillnad är en gåta.
    Men om vi tror på detta och om vi skulle öka vår användning av biobränslen till den nivå som man säger är nödvändig, hur kommer det att påverka den totala mängden CO2 i atmosfären som vi mäter i Mauna Loa?
    Kommer vi att se en minskning eller att ökningen stannar av eller kommer halten att öka med samma hastighet som idag?
    Om ökningen fortsätter på ett oförändrat sätt hur kan man då om man tror på koldioxidens värmande förmåga förespråka ökad förbränning av biobränslen?
    Det finns många frågor om hur politiker och klimatalarmister tänker om koldioxid och biobränsle, till exempel försvinner flygets höghöjdseffekt om man blandar in biobränsle i flygfotogenen, måste ju vara något sådant eftersom man vill tvinga flygbolagen att blanda in mer.

  47. foliehatt

    Sigge, #39,
    IPCCs prognos var 0,2(0?) °C per decennium. Verkligheten levererade 0,14°C. Det är en överskattning med 43%. Nästan lika usel pricksäkerhet som IPCC erkänner för sin bedömning av klimatkänsligheten för koldioxid. Men, konsekvent, i alla fall. Det får man ge dem.

  48. Erik A.

    Det förtjänar att alltid återupprepas att en jämförande statistisk studie som utförts av de tillgängliga dataserier som finns över uppmätt CO2 och temperatur (under de senaste 60 åren) klart visar (med stark korrelation) att det är ändring av temperatur som orsakar ändring av CO2. Det finns ingen korrelation som stödjer att CO2 ändras före T.

    Trots att många klimathotsreligiösa önskar att människans utsläpp av CO2 har stor betydelse så är de relativt obetydliga. Den totala mängden CO2 som når atmosfären naturligt är helt enkelt mycket större än den lilla andel människan släpper ut.

    När samma jämförande studie görs för utdata från de s.k ”klimatmodellerna” så är sambandet det omvända. I ”modellerna” är det ändringar i T som orsakar ändring i CO2.

    Frågan är vad som är rätt? Verkligheten eller ”modellerna”?

    https://klimatupplysningen.se/temperaturen-och-koldioxidhalten/

  49. Fredrik S

    UffeH #46

    Ska utsläppen minskas inom tio år, vilket är det de säger tex IPPC så är ju payback time för biomassa en tiopotens fel.

    Inom EU tex så släpps det ut mer co2 från biomassa än från olja, kol och gas enligt EU själva.

    https://www.natursidan.se/nyheter/eu-rapport-biobransle-fran-skog-ger-hogre-utslapp-an-kol-och-olja/

    Men det viktigaste för klimatpolitiker i Sverige är ju att vi är världsmästare och då kan vi ju inte mer än fördubbla våra utsläpp.

    Åren med mp i klimatstyre har givit oss anpassningsbar bokföring när det passar,

  50. Nr 45 Fredrik S
    Ja, GISS blir närmast som att gissa över Sveriges temperatur.

    Vi får ju vara evigt tacksamma att vi tog oss ur den extremkalla utvecklingen för januari och februari som utvecklades under 1961 – 1990, som var betydligt kallare än sista halvan av 1800 – talet – enligt smhi:s mätserie för våra 35 mätstationer i Sverige.

    Hade januari och februari fortsatt att bli kallare än 1961 – 1990 så hade nog Sverige närmat sig ett kritiskt läge med stark glaciärtillväxt och hårt väder.

    Vi i Sverige lever farligt vid nedkylning – vi får ödmjukt tacka för att det nu är lite varmare – ser man till dom otroligt kalla vintrarna I början på 2010 – talet så bör man i Sverige fråga sig – klarar vårat samhälle den typen av vintrar som det nya normala?

    När GISS gissar Sveriges temperatur utifrån sina stationer vid städer och flygplatser – så kan man konstatera att det är just där dom inte skall mäta om dom vill veta våran temperaturutveckling.

    Låt oss hoppas att solinstrålningen fortsätter att ligga över 1000 och att inga vulkaner blåser av och sänker Sverige ner i köldträsket…som sagt våra marginaler är både bräckliga och små.

  51. Benny

    Sigge bara yrar! När jag var ung på 1970-talet var det ofta snöfritt här i södra Sverige på sportlovet. I Skövde försökte man arrangera Skid-SM men fick vänta till det kalla 1980-talet för att kunna genomföra tävlingen p g a snöbrist på 1970-talet.

  52. Adepten

    Fredrik S #45

    Hur fick du bara fram sju platser i Sverige varav sex ligger i städer eller flygplatser? Vilka platser var det?

  53. Fredrik S

    Benny #51

    Sämst med snödagar i Stockholm som ligger i Mälardalen var det några år i början av 70-talet med 1972 som sämst i mätserien hittills med 11 dygn.

    https://miljobarometern.stockholm.se/klimat/klimat-och-vaderstatistik/snotacke/table/

    Men Sigge kanske var på Kanarieholmarna då på tidig charter?

  54. TorbjörnR

    #45 Fredrik S

    Följde din länk från GISS men hade svårt att hitta Sveriges stationer. Sitter bara med telefon.
    Kan du på något vis ”klippa ut” och visa vilja stationer de använder?

  55. Fredrik S

    Adepten #52

    Klicka på kartan över stationer i länken och zooma in över Sverige.

    Ber om ursäkt, det är tio st, zoomade för mycket och missade de två i Östersjön samt längst i norr.

    Platserna som visas är nära treriksröset, Östersund, Sundsvall, Stockholm, Visby, Gotska Sandön, Linköping, Jönköping samt Säve.

  56. Fredrik S

    TorbjörnR #54

    Försökte länka till den zoomade kartan men sparas inte.

    Det går på mobilen att dubbelklicka men är lite bökigt.

    Tycker det är få stationer men de stationer som kommer fram är de som ingår i deras slutgiltiga produkt vad jag förstår.

    Någon här kanske vet om det ingår mer stationer än kartan visar?

  57. tty

    #52

    Du kan se de aktuella stationerna här:

    https://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data_v4_globe/

    De är

    Säve
    Jönköpings flygplats
    Linköping
    Karlstad
    Visby
    Gotska Sandön
    Stockholm
    Sundsvalls flygplats
    Östersund

    Alltså 7 flygplatser (inklusive Säve, Linköping, Karlstad, Visby och Östersund där den enda väderstationerna ligger vid flygplatsen). Stockholm torde vara observatoriekullen, även om de angivna koordinaterna ligger vid Wennergren Center (men GISS koordinater är genomgående usla). Gotska Sandön är faktiskt en fyrplats.

    För övrigt ytterst märkligt att GISS har så usel täckning i Sverige som har ett på det hela taget bra och tämligen tätt stationsnät.

  58. Daniel Wiklund

    Vi har ju också familjen Bohnsacks temperaturavläsning på Skurholmen i Luleå, drygt en km från city. Dom har hållit på sen 1921. Det är fjärde generationen nu som läser av.

  59. Fredrik S

    tty #57

    Ja, det är märkligt och vi har ju dessutom lång utsträckning i nord-sydlig riktning. Norra hälften av landet efter Östersund representeras av en station längst i norr.

    Tittar man på övriga Europa finns det en del märkliga koncentrationer och avsaknader även där. Tyskland är fullproppad jämfört med grannländerna.

  60. tty

    En ytterligare koll på GISS stationskarta visar att följande länder inte har en enda station:

    Guatemala
    Nicaragua
    Panama
    Haiti
    Sudan
    Sydsudan
    Eritrea
    Djibouti
    Somalia
    Sierra Leone
    Nigeria
    Ekvatorialguinea
    Uganda
    Burundi
    Zambia
    Lesotho
    Seychellerna
    Jemen
    Afghanistan
    Bhutan
    Timor Leste
    Taiwan

    En del som t ex Sydsudan, Jemen och Afghanistan kan vara begripliga, men länder som Guatemala, Nigeria och Zambia för att inte tala om Taiwan har ju alla gott om flygplatser och väderstationer.

  61. Gunnar Strandell

    tty #57
    Jag har för mig att man är ute efter temperaturdata som kan användas vid simuleringar och dessa hade ett rutnät på 5 grader när man började. Därför behövs inte fler stationer i Sverige.

    Vi kommer också ihåg att sammanställningen i början gjordes för hand av Phil Jones och senare av en programmerare ”Harry” som kommenterade vedermödorna.

    Med tätare nät i modellerna används nog hellre satellitmätningar för kalibrering.

  62. tty

    #59

    ”Norra hälften av landet efter Östersund representeras av en station längst i norr.”

    Som dock ligger i Finland (Enontekiö)

  63. tty

    #61

    ”Vi kommer också ihåg att sammanställningen i början gjordes för hand av Phil Jones och senare av en programmerare ”Harry” som skrev e-post om vedermödorna.”

    Då kommer du ihåg fel, för det gällde HadCRUT och inte GISS, och ”Harrys” bitska kommentarer om kodkvaliteten låg som REM-satser, inte email.

    Och varför behövs det så mycket tätare stationsnät i Tyskland?

  64. Fredrik S

    tty #62

    Ja, då är det bara nio stationer och ingen norr om Östersund i Sverige.

    Antar att säsongens rejäla kyla i norr undgår GISS statisik från Sverige? Och från övriga år.

  65. Joachim

    #6 Lasse
    Lite kul att SVT:s Rapport hyllade rapportens höga kvalitet på söndagen och kritiserade den för att orsaka larmrapporter på tisdagen.
    Kan det verkliga problemet vara att rapporten visserligen hittade en tipping point, men samtidigt visade att den är omöjlig att drabbas av? Det finns helt enkelt inte tillräckligt med sötvatten att tillföra…

  66. Joachim

    Sluta reflexhacka på Sigge. Jag tycker han håller en helt ok ton.
    Det blir mycket lokalt anekdotväder från minnet också från alla håll.
    Bättre kan vi.

  67. Sven Andersson

    Östersund ligger några mil från Sveriges geografiska mittpunkt!

  68. Adepten

    Fredrik S och tty

    Vilka sökvillkor har ni för Sverige?
    Jag får ca 600 träffar i mobilen😲

  69. Fredrik S

    GISS visar också ett väldigt rött Arktis och Grönland för tex Januari 2024 . December var det i närmaste mörkrött.

    https://data.giss.nasa.gov/gistemp/maps/

    GISS karta visar anomalin jämfört med 1951-1980.

    Är inte det lite märkligt med tanke på isläget i Arktis? Runt Grönland är det ju mer is än medianen 1981-2010.

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/

  70. Fredrik S

    Adepten #68

    Kolla på kartan på GISS sida över stationer.

  71. UffeH #46
    ”Det finns många frågor om hur politiker och klimatalarmister tänker om koldioxid och biobränsle, till exempel försvinner flygets höghöjdseffekt om man blandar in biobränsle i flygfotogenen, måste ju vara något sådant eftersom man vill tvinga flygbolagen att blanda in mer.”
    För att nåt ska kunna försvinna måste det först ha existerat i den verkliga världen, höghöjdseffekten är just nåt som inte kan försvinna eftersom den inte i egentlig mening heller aldrig har existerat i den verkliga världen.
    Lik förbannat har många flygresenärer berikat ägarna bakom Tricorona, låter som och är Trickochråna, som höstat in miljoner på bluffen.
    Så här ligger det till, det har ingenting med utsläpp av CO₂ att göra på vilken höjd den släpps ut för dess effekt på planetens strålningsbalans.
    Vad som möjligen skulle kunna vara relevant är utsläpp av vattenånga på hög höjd, uppe i den lägre stratosfären, som ger upphov till kondensstrimmor , men om det påverkar temperaturen upp eller ner är en öppen fråga, att den inte gör det på global nivå och inte är en kumulativ effekt ens regional-lokalt är däremot helt klart.
    Gäller det svenskt inrikesflyg eller regionalt flyg nere på kontinenten, kontinenten är väldigt regional från ett svenskt perspektiv, så flyger man helt enkelt inte på sån höjd som höghöjdsalarmisterna larmar om.

  72. Fredrik S

    Joachim #66

    Man måste väl ändå få efterfråga länkar ibland till all tvärsäkra påståenden?

    Lite skämtsam kan man vara men du har rätt i att man inte bör hacka.

  73. Fredrik S

    Håkan Bergman #71

    Naturvårdverket skriver följande om höghöjdseffekt:

    ”Höghöjdseffekten är nästan lika stor som klimatpåverkan från flygplanens utsläpp av koldioxid.”

    Antar att det är åren med mp som regeringens klimatchefer som drivit igenom detta.

    Vad jag förstått så har man ingen aning om effekten, mer forskning krävs. En del forskning påstår tom att effekten är åt andra hållet.

  74. Richard

    #23 Daniel
    Det är ju bara stora markägare som fått mycket snö.

  75. Richard #74
    Just så, det klassiska radioreportaget.

  76. Joachim

    #72 Fredrik S
    Du har rätt och det glömde jag skriva. Nya påståenden bör alltid presenteras med en länk!
    Men man kan ha fel utan att ljuga. Man kanske kommer ihåg fel, eller litar på en källa som ljuger.
    Hela det här ämnet existerar ju för att det är så stort och komplicerat så ingen sida kan bevisa (eller beskriva) hur klimatet kommer att bli. Eller hur det har varit, exakt. Globala temperaturer före 1979 till exempel.

  77. Sigge

    tty #34

    Jag var nog inte tillräckligt noggrann när jag skrev om väderstationer. Jag menade väderstationer som idag är i drift och inte har flyttats. I Uppsala och Lund så är väderstationerna flyttade.

  78. https://www.synsam.se/

  79. Fredrik S

    Mig själv #73, Håkan Bergman #71

    Eftersom som jag nämnde vikten av länkar innan så fick jag inte med länken till Naturvårdsverket.

    https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/klimat/vaxthusgaser-utslapp-fran-utrikes-sjofart-och-flyg/

    Där kan man även läsa följande:

    ”Flygets höghöjdseffekter ska övervakas och rapporteras från 2025 och kommissionen ska därefter utvärdera om flygbolagen behöver betala utsläppsrätter för dem från 2028”

    Följande kan också läsas:

    ”Sedan några år tillbaka har Sverige både flygskatt och reduktionsplikt för att minska utsläppen från internationellt flyg.”

    Med andra ord för att minska flygande för MP’s skull.

    I Nederländerna läste jag att flygskatten minskade antalet passagerare så att det kostade landet 11 miljarder innan de avskaffade den. Men det var nog iofs 8-9 år sedan.

  80. Vem blir den nye GP, det är en enorm omvandling vi står inför,
    https://www.publikt.se/kronika/da-persson-slog-igenom-6290

  81. Joachim

    #6, 65 Lasse
    Nu har SVT till slut publicerat en artikel om att man inte ska larma om Golfströmmen.
    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/forskare-sluta-larma-om-golfstrommen

    SVT avslutar artikeln med att beskriva konsekvenserna av den systemkollaps forskarna tycker man ska avstå att larma om:

    ”Det innebär inte att en systemkollaps av havsströmmarna inte vore allvarlig.” Osv.

  82. Ulf

    Svar 9 Lasse,

    Så otroligt irriterande med S regioner och S kommuner som kvider om mer bidrag ifrån staten annars måste sjukvården läggas ner. Journalisterna vägrar granska detta och ifrågasätter regeringen när den vill tvinga regionerna att använda pengarna till sjukvård istället för en massa skit.
    Visste det skulle bli så här i Stockholm när S tog över eftersom de alltid misslyckats med sjukvården i alla regioner de styrt. Här läggs nu fungerande vård ner som drivs av företag och ersätts med dålig dyr vård i offentlig regi. Tacka fn för att pengarna inte räcker. Och att vården blir sämre. Men inte ett enda granskande reportage. Vad är det för media vi lever med?

  83. foliehatt

    Ulf, #82,
    det är public service 😀

  84. Ulf

    39 Sigge,

    Jag har inga problem med de vetenskapliga rapporterna ifrån IPCC. Det är tolkningarna av dessa som är problemet.

    Ta Pielkes genomgång av kopplingen till extremväder så ser man att den kopplingen är i stort sett obefintlig. Ändå får vi varje dag höra hur extremvädret ökar fast belägg saknas.
    Det är hela tiden politiska lögner om klimatet som är problemet inte forskningen eller den lilla uppvärmningen som sker.

    För övrigt var vintrarna här i Stockholm betydligt mildare och snöfattigare under 1990 talet än idag. Så minns jag det i alla fall. Oftast aldrig en tillstymmelse till is i skärgården. Annat i år exempelvis.

  85. K

    En sak får man ge Sigge i allafall. Han lyckas i sitt uppsåt att få en att tröttna på att läsa dessa trådar. Tjafs fram och tillbaka kan jag vara utan!

  86. Daniel Wiklund

    Läser text-tv och läser ingenting om nya globala värmerekord. Däremot så läser jag att ”extra isbrytare inkallad”. ” Vinterkylan har gjort att Sverige har varit tvunget att tillkalla extra isbrytarhjälp”. Men det står ingenting om klimatförändringar, koldioxid utsläpp och klimatkris.

  87. Erik A.

    #48:

    Korrigering:

    ”När samma jämförande studie görs för utdata från de s.k ”klimatmodellerna” så är sambandet det omvända. I ”modellerna” är det ändringar i CO2 som orsakar ändring i T.”

  88. Adepten

    Fredrik S och tty

    Nu vet jag vad det berodde på. Min mobil klarade inte att behandla den interaktiva Jordgloben den klarade däremot Stationsdata som visas på en Mercator-projektion här: Station Data (GHCN v4), Mercator Map https://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data_v4
    som visade många fler stationer(600st) i Sverige. Jag förstår inte att Sverige, som består mest av glesbygd och vildmark, endast bridrar med mätdata från 10 stationer som dessutom klassas som urbana. T.o.m. Finland, Norge och Danmark har fler Stationer.

    Slutsatsen blir att den interaktiva Jordgloben tror jag inte på.

    Förövrigt till anser jag att Sigge har en mission att fylla med sin sunda skepsis som är en del av den vetenskapliga naturen 🙂

  89. Lasse

    SVT får kritik för Golfströmsreportaget i programmet ”medierna”17 feb 2024 20 min in.
    https://sverigesradio.se/avsnitt/spekulativ-mangs-dokumentar-och-alarmistiskt-om-golfstrommen
    Och så har SVT uppdaterat sin klimatsida , men det tog emot!
    Kom först efter kritiken i programmet.
    Ansvarig på SVT har väldigt svårt att se ensidigheten!

    Kritiken från vetenskapen är känd här:
    Mer vatten än det finns lagrad på Grönland krävs och modellen tar lång tid på sig innan det sker en radikal reaktion-tipping.
    Stabil golfström borde vara SVTs lugnande reportage! 😉

  90. Matsa

    #89 Lasse
    Tack för SR-tipset från Medierna! Härlig nedsabling av domedagsrepotaget i SVT! Skandalöst försök av SVTs ansvarige att försvara eländet.

  91. TorbjörnR

    #30 37 mfl Sigge

    Nu är det läge att du ber om ursäkt för att du sprider desinformation om väderstationer, UHI och alla andra tvärsäkra uttalanden du gör om tex temperaturer.

    Du lurar folk utan att visa upp några fakta och om du gör det av misstag är det ok att bara ”pudla”. Så var en man nu isf en ”kä….ing” som man brukar använda i sportsammanhang.

    Alternativt gör du detta helt medvetet och då är det ännu värre.

    Du har undvikit alla frågor jag ställt under lång tid om att underbygga med fakta som stödjer dina tvärsäkra uttalanden men de svarar du aldrig på.

    Var en man nu!

  92. Daniel Wiklund

    # 88 Adepten Jag har tydligen missat Sigges skepsis mot den klimatpolitik som miljöpartiet står för. Och hans skepsis mot den meningslösa och dyra jakten på koldioxid. Har inte sett nån skepsis mot medias ensidiga propaganda. Eller skepsis mot CCN. Har också missat hans skepsis mot IPCC och den klimatpolitik som EU bedriver.

  93. Joachim

    #89,90
    Bra med granskning, men jag tycker inslaget i Medierna misslyckades. Bollen var upplagd på straffpunkten och målvakterskan var på läktaren och köpte korv när domaren blåste…

    SVT-chefen yrar om flera perspektiv, om att inslaget var balanserat, om hur bra det var att lyfta blicken och hur tydliga SVT var redan i söndags med fakta.

    Söndagens inslag hade med klinisk kirurgi rensat allt som kunde skvallra om att detta var en simulering som visade att om en enorm mängd sötvatten som inte finns att finna tillsätts under nära tvåtusen år sker det en kraftig nedkylning av Europa, vilket tar ett sekel.

    Kvar var den kraftiga nedkylningen och att den skulle ske inom hundra år. Och att mätningarna 2004-2014 pekade på att tipping point närmar sig.

    Ren och skär medveten desinformation.

    Och Medierna med öppet mål sparkar i marken. Bollen stannar knappt halvvägs till mållinjen. Domaren kliar sig i huvudet.

    Och så är förhoppningsvis denna uppenbara lögnaktiga påverkansartikel lagd till handlingarna utan att folk misstänker att den är toppen på isberget. Tack, SR! Ingen orsak, SVT!

  94. Lasse

    #93
    Vad som missades i mediernas reportage var att inslaget i Söndags var långt ifrån ett SVT styrt inslag.
    Samma nyheter spreds i flera kanaler från ett nätverk som SVT inte längre skall vara med i.
    Samma inslag och samma massiva kritik av det från alla möjliga håll.

    Är SVT med i gruppen som samarbetar om klimatalarmen?
    Styrd propaganda-det är kanske inte något att vara stolt över?
    Medierna borde lyfta upp detta i nästa program!

  95. Fredrik S

    Adepten #88

    Håller med om att det är orimligt med tio stationer i Sverige men glob-kartan har sett ut så i ett antal år.

    När man klickar på mercator-kartan får man upp massor med stationer default i Sverige. Men många av dessa används inte längre och många ligger på samma ställe.

    Om man fyller i alternativet ”up to date” så stämmer antalet med globen

    Helt glasklart är det ju inte men de sållar åtminstone bort ett antal stationer när de gör sin analys det framgår.

    Vid beräkning av ytan som täcks anges att varje station täcker en yta med radien 1200 km.

  96. TorbjörnR

    #93 Joachim

    Du gör en klockren analys.
    Såå otroligt dålig uppföljande granskning.
    De var inte förberedda och slog inte in straffen utan missade ganska grovt

  97. Fredrik S

    Joachim #93

    Ja, håller med, klockren analys.

    Det här med golfströmmen och tipping point är ju ett återkommande spektakel mest för uppmärksamhet och ny anslag. Det döms ju ut av seriösa forskare varje gång.

    Detta vet ju SVT men ändå kör de på i lite östtysk anda både före och efter.

  98. Joachim

    #93 etc
    Jag undrar följande:
    1) Varför tog media upp studien från första början?
    2) Varför tog media avstånd från studien kort därefter?

    Kanske:
    1a) En tipping point har hittats, och konsekvenserna är bistra
    1b) Studien är välgjord, och tar man huvudpunkterna ur sitt sammanhang blir genomslaget massivt

    2a) Studien visade att en kollaps av Golfströmmen är i princip omöjlig = en hotande tipping point borta från spelplanen
    2b) Studien pratar om avkylning, men fokus måste alltid vara på Global uppvärmning och koldioxid. Annars framkommer en komplicerad bild av klimatet.

  99. Joachim

    #93 etc forts
    Observera att SVT i sin ”dementi” lade hela skulden på den holländska studien. Inte ett ord om att dom själva inte fattat (eller plockat körsbär).
    Studien är sannolikt korrekt. Dvs tipping point omöjlig.

  100. Berra

    svt igång igen:

    Rubriken säger en sak (troligtvis sanningen) men det nämns inte i artikeln.

    I inslaget nämns att de är större än vad de trodde men handlar till större delen om något annat (alarmismen).

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/nya-satellitbilder-visar-varldens-korallrev-ar-storre-an-man-kant-till

  101. Joachim

    #98
    2c) Framstå som opartiska och balanserade gällande klimatrapportering. Alltid redo att kritisera alarmistiska studier.

  102. TorbjörnR

    #98 Joachim

    Studien togs upp för vi har helt inkompetenta sk vetenskapsjournalister.
    Jag kollade vad Marie-Louise Kristola har som klimatkorre på SR.
    Hon har gått Max 2 mån ”Miljökunskap för journalister” på Södertörn (tror jag)

    Inte kan hon läsa en vetenskaplig rapport och ställa intressanta granskande frågor.

    Så skälet är alarmism och klick-bait som cheferna tydligen vill ha

  103. BD-Nille

    #102 TorbjörnR

    Kristola har även läst teatervetenskap och arabiska språk….

  104. Adepten

    Fredrik S #95

    👍Tack för den inkonsekvensen i GISS kartpresentationer.

    Det förde mig vidare att kolla upp en station i Sverige och jämförde SMHI uppgifter från 1957 och 2023 med GISS data. Avvikelserna blev så här:
    Årsmedel temp 1957 för SMHI var 4,6 grader och GISS Data angav 3,03 grader.
    Årsmedel temp 2023 för SMHI var 3,5 grader och GISS Data angav 4,35 grader.

    När det gäller månadsmedelvärden var överensstämmelsen obefintlig, inte en siffra stämde😖
    Det säger en del om GISS sammanställning av temperaturdata. Mitt förtroende för GISS data kraschade, borde vara något för en grävande journalist att rota i.
    Någon kunnig kan ju kolla själv och rätta mig om jag har fel.

  105. Claes-Erik Simonsbacka

    De rikaste 10 % av amerikanerna äger 93 % av aktierna även med ett rekordhögt marknadsdeltagande
    10 januari 2024

    De rikaste amerikanerna äger den stora majoriteten av den amerikanska aktiemarknaden, enligt Fed-data.

    De översta 10 % av amerikanerna hade 93 % av alla aktier, den högsta nivån som någonsin registrerats.

    Samtidigt hade de nedre 50 % av amerikanerna bara 1 % av alla aktier under tredje kvartalet 2023.

    Mvh,

  106. Sten Kaijser

    Claes-Erik #105

    Nicholas Taleb har en enkel regel. Den rikaste femtedelen äger 4/5, en femtedel av de rikaste äger 4/5 av de förstas 4/5. Det innebär att 4% äger 64% ”av allt”. Sedan fortsätter det på samma sätt. Det innebär att en femtedel av 4%, dvs ungefär 1% äger hälften och snart är vi framme vid oligarkerna : )

  107. TorbjörnR

    #104 Adepten

    Vilket bra test. Det bekräftar ju det som många sagt tidigare att GISS justerar ned äldre temperaturer och justerar upp nya temperaturer.

    Vilken station kollade du på?
    Skulle du kunna kika på något år runt 30-40 talet då det enligt mycket dokumentation var varmt men där GISS försöker hålla ned global medeltemperatur?

  108. tty

    #88

    ”Slutsatsen blir att den interaktiva Jordgloben tror jag inte på.”

    Den interaktiva jordgloben visar de stationer GISS använt en specifik månad.

    Mercatorkartan visar GHCN:s hela stationsnät, varav GISS bara använder ett urval. Varför detta urval är så litet för Sverige får du fråga GISS om.

  109. tty

    #104,107

    Nej, det är numera inte GISS som ”justerar” temperaturerna. I och med GHCN 3.2 och senare (2011) så ”homogeniserar” GHCN temperaturerna, så GISS behöver inte längre göra det.

    Däremot har GISS vad jag vet kvar sin bisarra interpolationsalgoritm där en hög temperatur idag automatiskt räknar upp interpolerade temperaturer i det förflutna.

  110. TorbjörnR

    #109 tty

    Så GHCN är ansvarig för de algoritmer som justerar grunddata?

    Innebär det att alla organisationer som använder UHCN får samma justeringar som de har sin tur justerar ytterligare enligt sina algoritmer?

    Vem ansvarar för GHCN?

  111. Adepten

    tty #109 och TorbjörnR #107

    Ja, det gör inte saken bättre om SMHI skickar sina tempdata till GHCN som ”homogeniserar” för att sedan leverera vidare till GISS som presenterar ”hittepå” data som ska understödja klimatalarmismen genom att bevisa att CO2 står för den globala uppvärmningen.
    Man kan ju undra om SMHI använder GISS data för att visa Sveriges årliga temperaturutveckling eller om de använder sina egna rådata?

    Jag kollade en annan station och den visade också samma tendentiösa ansats att sänka årsmedeltemperaturen, vintertemperaturerna, på 40 talet jämfört med 2023.

  112. TorbjörnR

    #111 Adepten

    Tack. Vilka stationer har du kollat?

  113. Adepten

    #112 TorbjörnR

    SWE00100026 och SWE00115961 på GISS kartan.
    https://data.giss.nasa.gov/gistemp/station_data_v4_globe/
    Men koordinater är inte på metern när som SMHI anger så dom är väl också homogeniserade av GHCN😁

  114. Ulf

    Svar 105,

    Alltid undrat hur den redovisningen ser ut. Trots allt finns det många stora pensionsfonder som stora ägare på börsen. Hur räknas de? Trots allt en mängd pensionärer och blivande pensionärer som då är indirekta ägare.

    Frågan är om det räknas? Jag tror inte det.

    Det är aldrig någon som förklarar hur de här siffrorna tagits fram.

    På svenska börsen ägs bara 9 procent av privatpersoner. Har svårt att tro att det skulle vara precis tvärtom i USA.

  115. Fredrik S

    Adepten #104, 113

    Bra grävt!

    Det finns ju exempel på hur GISS revideringar som gjort visar lite märkliga (lämpliga) ändringar, tex 30-talet.

    De är ju inte överdrivet transparenta vad dessa saker beträffar.

  116. Claes-Erik Simonsbacka

    #105 – Förtydligande:

    Det är 93 % av de amerikanska hushållens aktiemarknadsförmögenhet (inte 93 % av aktiemarknaden) som ägs av de rikaste 10 % av dessa hushåll.

    Mvh,

  117. Ulf

    116,

    Jo jag förstår det, men det är troligen helt fel eftersom det inte räknas korrekt.
    Detta eftersom de andra 90 procenten inte äger aktier direkt utan via deras pensioner i pensionsfonder.
    Eller ännu mer illa räkneexempel är när man inte ens tar hänsyn till att folk äger aktier via fondbolag.
    Det finns en enorm uppfinningsrikedom i fusk när man ska försöka få till skenbar ojämlikhet.
    Konstaterar att det ser helt annorlunda ut i Sverige. Trots det ser man ofta påståenden om något helt annat.

  118. Jojje

    Importance of knowing climate and weather history.

    https://www.youtube.com/watch?v=QC6lfff90Oo