Foto: BIM
Ja, med allt regnande så växer det mycket svamp i skogarna. Så passa på! Här är veckans öppna tråd att ägna sig åt mellan svamputflykterna.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Foto: BIM
Ja, med allt regnande så växer det mycket svamp i skogarna. Så passa på! Här är veckans öppna tråd att ägna sig åt mellan svamputflykterna.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Klickar jag bort annonsen och anger skäl för detta enligt de två val som finns så resulterar det endast i att annonsen dyker upp än mer frekvent och med en frekvens som ökar ju fler gånger annonsen klickas bort.
Det är som om den som styr annonseringen har för avsikt att kladda ner ser seriösa verksamheter med jönsig och oseriös annonsering. Saknas det helt möjlighet för i detta fall Klimatupplysningen att förhindra annonser med uppenbart orimligt innehåll?
Har koldioxiden passerat tipping point?
Lena Andersson:
Trösten i en heltäckande förklaring
https://esvd.svd.se/1001/svenska-dagbladet/440459/2021-08-21/22473257/trosten-i-en-heltackande-forklaring
https://www.svd.se/trosten-i-en-heltackande-forklaring
Ah, måste bli snabbare att skriva på mobilen 😀
Jaaaaa Lena Andersson mosar media. Ett ödmjukt TACK!
Numera verkar väder vara ett bevis för klimatförändringar. Det här med en 30-års period verkar inte vara så viktigt längre. Det räcker med ett skyfall som bevis.
När media rapporterar så verkar det numera vara tradition att reportern med allvarsam blick (eller text) meddelar att detta kommer bli vanligare i framtiden.
Orkar inte bli arg längre när jag ser nyheterna. Numera sitter jag i soffan med ett stilla leende när SVT orerar fritt om jordens snara undergång.
https://www.dn.se/sverige/regntyngda-somrar-vanligare-an-tidigare/
I artikeln visar man att det 1-18 augusti i år regnat mer än medelvärdet för referensperioden 1991-2020. Speciellt i Gävle-trakten. Kanske DN ska vara tacksamma för att årets regn avviker från medel, annars vore nog Gävle trist att bo i.
Men alarmisterna, som alltid hävdar att skeptikerna ägnar sig åt ”cherry-picking” och ”fake news”, visar återigen vilka som är de bästa kålsuparna.
Tvivlar iofs inte på att nederbörden är lite högre nu än tidigare under 1900-talet. SMHI-data tyder på det. Men att som DN ta två veckor av första året efter referensperioden till intäkt för att regnen blivit fler och värre är ju bara skrattretande. DN som högdraget kör en artikelserie som heter ”fakta i frågan”, där man säger sig bekämpa ”fake news” borde veta bättre.
Några frågar sig nu kanske varför jag envist fortsätter att läsa DN trots mina ständiga klagomål. Svaret är, helgkorsorden! Föredrar att få dem på papper vilket medför att jag får e-tidningen hela veckan på köpet. Men risken börjar bli stor att mitt tålamod tryter.
Om man ska bygga allt med trä i stället för cement undrar man ju hur skogen både ska räcka till att bidra till att uppta co2 som till grundmaterial i konstruktioner och som förnybar energi. Med tanke på miljöpartiets förmåga beträffande konsekvensanalyser så gissar jag att man inte tänkt igenom detta, som vanligt.
Dessutom, om man mot all förmodan lyckas i sitt uppsåt att minska co2 så kommer det växa allt mindre träd. Det blir ju obegripligt minst sagt.
Översvämningarna i Gävle är väl ett gott bevis på hur media gör det Lena vill undvika-skylla på människans utsläpp.
Det pågår försök att koppla extrema väderhädelser till klimatförändringar.
MSB gjorde en utredning för några år sen:
”För svenska förhållanden, i de (fåtal) fall, där jämförelser med regnstatistik
långt bakåt i tiden varit möjliga, ses ingen trend i form av ökade regnintensite-
ter den senaste 25-30-årsperioden jämfört med tidigare data,” https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/26609.pdf
Vad media borde granska är Gävles avloppsnät!
Där det blev källaröversvämningar rann vattnet in via rören!
Där saknades dagvattenavledning och allt vatten avleddes via spillvattennätet. Det är i alla fall den bild i området som oftast dyker upp i media-koloniområdet!
Genom att fokusera på fel saker gör media oss en otjänst, vilket Lena A skickligt förmedlar i sin läsvärda krönika!
Tror att apparaten förorsakar fullständig kortslutning i husets elsystem.
Elförbrukningen minskar på så sätt radikalt.
Märta S får också hitta ett sätt att hålla Greta fortsatt ovetande om att det blir hennes generation som får betala kalaset.
Så sant. Arma land!
https://pdf.mitti.se/magazines/read/huddingedirekt/2021/33/2fce103b-5bf4-4d70-8ee0-aa22aae237e3
Inget av det som föreslås kommer att få mig att åka med SL igen, men för alla eventualiteter har jag köpt en 10-pack såna här:
https://media.apotea.se/product-images/XL/andningsskydd-ffp2-10-pack-med-ventil-2.jpg
Min tolkning på lekmannaspråk följer nedan.
Någon med mer detaljerad kompetens inom området kanske kunde kommentera.
”Den statistiska metod som ligger till grund för hur IPCC bedömer vilka orsaker som bidrar till temperaturökningen lider av allvarliga matematiska fel som gör att alla studier baserade på denna metod kan ifrågasättas. Detta fel har gått oupptäckt sedan 1999. Man kan därmed kraftigt ifrågasätta IPCCs sätt att kvalitetssäkra sina resultat.”
Hur förändras de andra gaserna i atmosfären?
Det som skulle kunna vara ett hot är inlandsisars och glaciärers avsmältning. Sedan glaciärerna slutat växa i slutet av 1800-talet har världshaven höjts i ganska konstant takt med 1–2 mm/år. I Naturmorgon i P1 talade man om Sveriges största glaciär Sulitelma. Den var troligen minde under Vikingatiden än nu. Den fortsatte att växa fram till 1920 p.g.a. en eftersläpning.
I slutet av den Postglaciala värmeperioden var de flesta glaciärer borta och en återetablering har skett med en största utbredning under Lilla istiden. Havsnivån tycks ha varit 2 m eller drygt högre än i dag i slutet av den Postglaciala värmeperioden. Men då hade det varit flera grader varmare än nu i flera tusen år. Det ger väl ett begrepp om hur mycket havet kan stiga inom en rimlig tidsperiod. Under Istidens avsmältningsskede steg havet i medeltal 1 cm/år (120 m på 12 000 år grovt räknat). Avsmältning sker i huvudsak vi isranden och då gick isranden över hela Nordamerika och Europa och in i Sibirien. Det är alltså osannolikt att det skulle kunna gå så fort med ett par grader högre temperatur nu när det inte finns så mycket is i smältbart läge.
19 aug. 2021
In this episode of the Critical Materials Corner with Jack Lifton, Jack talks about what he refers to as “BAMM”, otherwise known as “Battery and Motor Materials” and how very few American automotive companies have paid attention to the supply chain problem for handling the electric vehicle demand.
Jack said that China has already acquired all the raw materials needed (namely lithium, cobalt, nickel, and rare earth) to meet their projected demand for electric vehicles.
https://www.youtube.com/watch?v=LKlgjwnEVvw&t=1s
Mvh,
Detta kan Du själv lätt beräkna och uppgår till
3.23×10^12 ton. Jag har då utgått från 420 ppm(v), att koldioxid väger 51 % mer än luft samt att luftens vikt är 10 ton/m2. Jordens totala yta 509 miljoner kvadratkilometer.
ppm(v) = parts per million per volymsdel 10^12 = 1 biljon ton. Koldioxiden i atmosfären väger alltså 3.23 triljoner kg
Vänligen kolla eftersom jag räknat fort
”Stora regnmängder får man när kall och varm luft möts, eller då luft kyls av genom att tvingas uppåt av t ex en bergskedja.
Att just Gävle råkade illa ut berodde nog i viss mån av den berömda “snökanonen”. Vinden var nordnordostlig och Bottenhavets temperatur är ca 18 grader, vilket är ca 5 grader varmare än lufttemperaturen.”
(https://klimatupplysningen.se/varfor-motiveras-inte-miljoatgarder-med-beraknad-miljonytta/#comment-404207)
18 grader i Bottenhavet är väl en ganska normal temperatur i mitten av augusti, så skyfallen över Gävle berodde alltså på att det var kallt över land, inte på någon ”klimatuppvärmning”.
Ett annat sätt att räkna är att gå in i ”Kolcykeln”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykeln
Där kan man se att det finns 750 Gton kol i atmosfären och nästan allt är i form av koldioxid.
Med hjälp av atomvikterna kan vi räkna om till Gton koldioxid.
O = 16 och C = 12 ger CO2 = 44
750 * 44/12 = 2 750 Gton koldioxid
Det skiljer sig litet från Bengtssons 3 230 och det kan bero på att Svenska Wikipedia ej uppdaterats på en tid. Går vi till engelska Wikipedia står det 800 Gton. Då blir det 800 * 44/12 = 2 933
Skillnaden mellan 2933 och 3230 (10%) kanske kan förklaras av att berg-, land- och ismassa (underskatta inte mängden) tränger undan en del luft.
Samtidigt har samma tidning ett lite motvikt:
”Klimatutbildning
Detta är ett utdrag ur ”Kursen. 10 lektioner för ett hållbart näringsliv” (Natur & Kultur) skriven av SvD:s klimatreporter Erica Treijs och forskaren Lisen Schultz. Boken bygger på Stockholm Resilience Centres Executive-program.”
https://www.svd.se/aven-manlandningen-var-ett-omojligt-projekt
Allt för att undvika klimatetkollaps (vad det nu är) säger man.
Vem ska man tro på? Det snurrar i hela huvudet.
https://www.flexpro-industry.com/e-commerce/sv/vertikalaxlad-turbin/164-10kw-vertikala-vindkraftverk-endast-turbin.html
Detta alternativet till propellerdrivna verk är bättre, startar vid lägre vind, dock lägre verkningsgrad eftersom bladen delvis jobbar i motvind, jmfr en helikopters ”vingbärighet!
jobbar bara halva varvet…
för ett antal år sedan fick jag en uppgift om att medelhöjden över havet är 800 meter. Om jag huvudräknar rätt innebär det att vikten av luften över land i genomsnitt väger 9,2 ton istället för 10 ton. Detta kan förklara åtminstone en del av skillnaden mellan era uppskattningar.
Vi får hoppas det dröjer länge än. Uppskattar mycket dina inlägg från verkligheten. Vetebullar låter gott. 🙂
Atmosfärens totala massa är 5.1353×10^18 kg och med vattenånga inkluderat 5.1480×10^18 kg.
Med det senast uppmätta värdet för juli 2021 på 417 ppm(v) = 630 ppm(m) erhålles lätt efter multiplikation:
3.24×10^15 kg CO2
Hyggligt skydd med FFP2. Men de dyrare FFP3 ger sex gånger högre avskiljning av luftburna virus. Och använder man så sällan som du fungerar torkning och återanvändning. En vecka nära ett element och alla virus har förlorat sin aktivitet. (Har man mera bråttom än du skaffar man en solarielampa eller annan UV+lampa. Då räcker 6 timmar.) Jag har samma FFP3 nu sedan i mars 2020, men remmarna börjar ta slut liksom tätytornas gummi. Trodde näsbygeln skulle bli det som först gav vika, men bra stål i mitt fabrikat, håller än trots många totala hopviknIngar och stoppande i plastpåse temporärt tills hemkomsten. Ytan kan efter torkning nån gång ibland dammsugas med dammsugare som har HEPA filter för att hållas fräsch.
”men bra stål i mitt fabrikat”
Inget Hybrisstål då…
Tack, det är ju vad som saknas i debatten. Men historia är inget för de som larmar högst. De är säkrare på vad som kommer att ske i framtiden.
Igår var det en ”expert” i tv 4 tror jag som sa att framöver får vi räkna med perioder med långvarig torka varvat med översvämningshelvete.
Själv undrade jag om hon inte trodde på alla biljoner som satsas på klimatet men reportern ställde inga frågor.
3.24×10^15 kg CO2 skulle motsvara
att varje ppm CO2 består av 7.77×10^12 kg CO2, har jag räknat rätt då?
Sommaren 1959 var det mycket varmt och torrt även i Småland. Så även 1955 när jag under sommarlovet jobbade som dräng i södra Småland.
Den första eventuella orkanen Henri antas göra landfall på Long Island imorgon. Det verkar dock osannolikt att vindarna blir av orkanstyrka och maximal stormflod uppskattas till en meter. Så Obamas 120 miljoners herrgård på Nantucket lär klara sig.
Att stormen heter ”Henri” visar vilken absurd inflation det har gått i ”orkaner”, sju ”orkaner”, A till och med G har alltså gått helt obemärkt förbi hittills i år.
Vi har tyvärr ingen lång havsnivåserie från nordvästra Skåne, pegeln i Viken är bara från 1980, men Hornbaek på nordöstra Själland har värden sedan 1890. Där är höjningen 0,40+-0,18 mm/år:
https://www.tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=130-031
Så räkna med att om du lever till hundra så kommer Örastenen att vara mellan 2 och 6 cm lägre än när du föddes.
Isens utbredning i Arktis ligger nu klart över åren 2016-2020.
Isen skulle vara borta 2013 var det nån som sa.
Jag misstänker att det är reklamen för Voltbox som du råkar ut för. Produkten är uppenbarligen scam enligt https://www.sabireviews.com/voltbox-review/
Innehåller enligt länken endast en faskompenseringskondensator. Helt onödigt då vanliga induktiva laster som t.ex. lysrör redan har inbyggd faskompensation med en kondensator. Då vi normalt (i hushållen) betalar enbart för aktiv effekt så ger produkten noll påverkan på elräkningen.
Nej, det har inte skett någon havsytehöjning i NV Skåne. Eller knappt ens i de södra delarna av Skåne heller
När man tittar igenom vad som finns samlat i databaserna om detta, t.ex. https://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html ,
så undrar man ju vad SMHI fått detta att Skåne är i fara för havsytehöjningar. De allra flesta mätställen med lite tidslängd visar på +-0, och skulle det vara någon liten höjning, t.ex. Ystad, så kanske det rör sig om någon bråkdels mm/år under de senaste 100 åren. I Malmö kan jag inte se någon skillnad alls sedan 1930.
Det är Google som sätter dessa annonser. Jag skall se om man kan lägga in de från Voltbox i någon spärrlista.
Jo, men så valde han valde den lukrativa sidan av vad man kan säger sig kunna sia om. Om det speglar verkligheten eller inte spelar ingen roll.
https://moneyinc.com/al-gore-net-worth/
Hur mycket är Rockström god för? Någon som vet?
Har du hört talas om annonsblockerare? Du kan faktisk styra rätt väl vilken propaganda (i annonsform) du skall behöva tåla. Jag kan rekommendera uBlock.
Vaför göder du Bonniersfärens fejkalster HD och Sydsvenskan? Är det för att hålla dig informerad om födslar och dödsfall?
Ja det är klart mera is än normalt, framför allt i haven norr om Sibirien och i Beauforthavet. Att nordvästpassagen fortfarande inte är isfri är ju inget ovanligt, men att Nordostpassagen fortfarande inte är isfri den 20 augusti är anmärkningsvärt. Faktum är att om man jämför med isförhållandena som Vega mötte i augusti-september 1878 med årets så är skillnaden inte stor.
En vänlig granne lägger sin HD i min brevlåda som tack för en tjänst som jag gjorde henne för många år sedan. Jag skulle aldrig betala för tidningen. Dock har man infört några ganska långa insändare om klimatet som jag skrivit. Det var några år sedan, idag hade man nog censurerat dem – en av dem nästan en helsida. Jag läser Svenskan på min iPad, med blandade känslor. I morse positivt överraskad över Lena Anderssons inlägg på ledarsidan.
Sommaren 1955 var varm och god och ganska lång. Jag hade gjort färdig plutonchefsskolan och under en tid låg vi med Soldatskola A på sommarläger utanför Ängelholm – Sibirien tror jag att det heter. Instruktörsaspiranter tog hand om de värnpliktiga, så att vi korpraler kunde ägna huvuddelen av dagarna åt ligga vid stranden och bada. På kvällarna gick vi på lokal och dansade. Vid besök på Norrvikens trädgårdar i Båstad visade termometern på mer än 30 grader. Värnpliktiga i fältuniform njöt inte av värmen. Badsejouren avbröts för en transport för Flygvapnet från Kristianstad till Nyköping. Naturlig luftkonditionering tog helt död på rösten – ca 30 grader och alla rutor neddragna i bilarna.
Sommaren 1959 var i Halmstad lång och torr – och även på övriga platser längs västkusten. En verkstadsingenjör på det företag jag då arbetade ”döptes” efter sommaren. Nissan hade mycket lågt vattenstånd och en stank av metan mötte så snart man kom i närheten av floden.
Båda somrarnas värme berodde säkert på klimatförändringarna men det var det ingen som visste då.
0,4 mm/ år och lite varierande låter troligt.
Således 0,04 m på hundra år.
Såsom årlig besökare på Ljunghusens stränder sedan 1940-talet är mitt intryck att stranden ligger praktiskt taget still. Verkligheten är dock att stranden blivit lite smalare, och en gång blev badhytterna flyttade från stranden ett smärre antal meter. I första hand dock p.g.a. erosion. Havshöjningen har aldrig varit hotfull under min livstid.
P.g.a. erosionsförflyttning har i stället stranden utanför flommarna blivit desto bredare.
Under min ungdomstid som ornitolog såg vi från Nabben, Måkläppen långt ute till havs. Dessa är numera förenade, i stället för att vara ännu mer åtskilda, av havshöjning.
https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/naturreservat/vellinge/maklappen.html
https://falsterbobirdshow.com/stracket-over-nabben/
Men även andra kunniga är välkomna att svara.
Är det vetenskapligt fel att kalla Co2 för livets gas.
Näste växer mycket riktigt. Se på kartorna i slutet av inlägget.
https://klimatupplysningen.se/skanor-falsterbo-och-atlantis/
Vet precis vad du menar. Tyvärr kan jag inte se på eländet med ett leende.
SVTs nyhetsankare måste ha tagit kurser på scenskola. De är helt klart instruerade och har kollat ansiktsuttryck framför spegeln för att få fram största möjliga effekt.
Nu efter översvämningarna i Gävle släpper de fram en försäkringsagent som påstår att översvämningarna kommer bli fler i framtiden. Dessutom ser han i sin statistik att det har blivit fler skador. I sitt område och på hur lång tid borde nån fråga? Och han ser också att premierna måste höjas i framtiden. Jaha! En representant för ett försäkringsbolag, klart de vill höja premien! Men han säger de rätta grejerna då får han hållas utan motfrågor.
Utan CO2 inget liv. Utan syre finns det liv. Ja koldioxid är livets gas. Livet har existerat längre utan syre än med.
Går det att via någon form av analys se om stålet producerats med den omtalade fossilfria metoden istället för den klassiska metoden med kol?
Förövrigt när det gäller dessa översvämningar tror jag att man skapat för bra avrinning och dränering på fel platser.
Det beror på hur bra man lyckas med det.
Lyckas man riktigt, riktigt bra kommer det inte att gå. Lyckas man sämre kommer det att finnas större mängder föroreningar som kväve, väte och diverse andra oönskade ämnen i det ”gröna” stålet. En av huvudanledningarna till att masugnar fortfarande dominerar över ljusbågeugnar är just att man har mycket bättre kontroll på föroreningar med masugn. Tro inte att det här med ”grönt stål” är enkelt eller färdigutvecklat, långt därifrån.
Alla organismer är inte direkt beroende av koldioxid, djur t ex är det inte, men de är beroende av organismer som är direkt beroende av koldioxid (=växter).
Sedan finns det som sagt anaeroba organismer som klarar sig utan syre. Det finns många varianter av anaeroba organismer, och några av dem behöver såvitt jag vet inte heller koldioxid, eftersom de hämtar kolatomer från andra föreningar som t ex metan. Men de är alla encelliga bakterier eller archaea. Så ja, utan koldioxid finns nästan inget liv.
Har hört att ffa stål med låga kvävehalter blir svårt att tillverka utan masugn. Ljusbågsugnen har problem med tillförsel av kväve från atmosfären. Kväve är sedan mycket svårt att bli av med vid rening av stålet. Väte kan man hantera redan idag. Det finns väl en anledning till att SSAB lagt utvecklingen till Oxelösund där man redan tidigare planerat för utbyggnad med ljusbågsugn. Problemet ligger tydligen hos stålkvaliteterna producerade i Luleå, har jag hört av en av Sveriges främsta experter.
Inte fossilfritt, man har använt naturgas för att värma vätgasen till reduktionstornet…. Som vanligt ljuger man ogenerat. Ur Ny teknik:
”Naturgas värmde vätgasen
En svårighet när enbart vätgas används som reduktionsmedel är att energi måste tillföras processen. I Luleå har det gjorts genom att en gasvärmare, driven av naturgas, värmer vätgasen innan den leds in i schaktugnen.
– Vi måste klara värmebalansen i reaktorn och det har vi lyckats med, säger teknikchefen, utan att avslöja vilken temperatur vätgasen värms till.
Framöver finns planer på att ta bort naturgasen. Då kan i stället elelement eller förbränning av vätgas användas.”
https://www.nyteknik.se/energi/hybrit-har-tillverkat-vatgasreducerad-jarnsvamp-ingen-har-gjort-det-forut-7016969
Tack för svar!
Ja då lär det säljas mer högkvalitativt fossilfritt stål än vad som produceras om och när produkten börjar handlas av diverse traders och grossister.
https://www.newclimatemodel.com/is-the-sun-driving-ozone-and-changing-the-climate/
”Går det att via någon form av analys se om stålet producerats med den omtalade fossilfria metoden istället för den klassiska metoden med kol?”
Jaja men. Titta på prislappen så får du veta.
http://bonkcentre.fi/sv/businessjaanjovis/
Kommer nog att bli mycket svårt att tillverka fossilfritt stål inom det normala stålkretsloppet hur som helst. Det skulle ju innebära att man måste märka och specialsortera allt fossilfritt och bara använda det skrotet i den skrotbaserade processen. Man använder ju även skrot i den malmbaserad nuförtiden, ffa i kovertern, men det processteget blir väl överflödigt vid vätebaserad ståltillverkning.
Nu anar jag hur de tänkt:
Man haussar fossilfritt och försöker göra det till ett säljargument likt äkta smör t.ex. Sedan tillverkar man bara stål från malm, eller sätter upp ett eget pantsystem så man bara får tillbaka eget skrot, vilket iofs blir ett problem pga den långa livslängden hos produkter med stål i. Man tror sedan att ordet fossilfritt innebär att man kan ta ut ett mycket högre pris från kunderna, vilket de i ett senare steg ska få igen av konsumenterna. Återstår att se hur detta kommer att fungera?
https://wattsupwiththat.com/2021/08/19/thwaites-glacier-significant-geothermal-heat-beneath-the-ice-stream/
Man har konstaterat att det är kraftig vulkanisk aktivitet under glaciären, vilket får den att glida (och smälta).
Det intressanta med denna glaciär är att det var den som Rockström stod och pratade om i SVT för någon månad sen. Enligt honom var Thwaits glaciärens glidande en konsekvens av klimatförändringen.
Svenska folket får ”informationen” att sydpolen håller på och smälta p.g.a. klimatförändringar.
Den riktiga vetenskapen konstaterar att det pågår vulkanisk aktivitet under en glaciär.
Man undrar … visste inte Rockström detta ? Om nej, så betyder det väl att han inte har koll på vad han pratar om. Om ja, så är det riktigt lågt.
Masugnar resp ljusbågsugnar är inte utbytbara, dvs kan ersätta varandra. Masugnsprocessen är mer än 1000 år gammal och fortfarande den i särklass dominerande för att göra råjärn från malm (=järnoxid).
Den andra processen för att ta bort syret från järnoxiden kallas direktreduktion. Det görs med naturgas i st f koks och används där billig naturgas finns. SSAB och LKAB gör nu försök med att använda vätgas för att ta bort syret. Hur det går med det får vi se. I direktreduktion smälter inte malmen/järnet, utan man får ut s k järnsvamp som har hög järnhalt men inte riktigt 100 %.
Ljusbågsugnar används för att smälta skrot eller järnsvamp. Man gör inte stål direkt av malm i ljusbågsugn.
Nu har jag hittat Goggle Adsense annonsblockerare och försökt blocka Voltbox (men det tar kanske lite tid innan de försvinner).
Försökte även att plocka bort diverse luredrejerisiter ( men lät solpaneler på villatak vara kvar 🙂 Det är nog ett heltidsarbete om man skall gå igenom alla nya annonser varje dag (och Voltbox har en ide att byta annons hela tiden så de kommer nog att dyka upp igen). Hoppas det blir lite bättre.
Jo det lär nog vara ett evighetsarbete. Men man kan blocka annonserna själv också, klicka på x:et uppe till höger och följ anvisningarna, själv valde jag olämplig som orsak för just v*ltbox. Så nu har jag en annons där jag erbjuds gratis planering av hela bröllopet, får börja stöta på nån fräsch grannkärring.
Har inga problem med annonser som dyker upp. Det kan bero på ens egen webbläsare. Använder program som rensar cookies med jämna mellanrum.
Det är ju det jag menar. De tänker sig nog att bara göra stål av malm för att hålla produkten fossilfri. Det innebär ju järnsvamp från malm som sedan förädlas i ljusbågsugn och vidare, som vid vanlig skrotbaserad stålframställning. Annars måste de ju hålla isär skrotet baserat på om det är fossilfritt eller inte! Hur som helst så blir masugnen då överflödig, men då kommer också problemen med kväve in i bilden.
Det här är vad jag kallar ”me too”-forskning. Man har sedan länge varit klar över att isen i större delen av Antarktis och i Västantarktis i synnerhet är varmbaserad och glider över underlaget.
https://www.researchgate.net/publication/228655989_Subglacial_Sediments_as_a_Control_on_the_Onset_and_Location_of_two_Siple_Coast_Ice_Streams_West_Antarctica
https://www.researchgate.net/publication/51581582_Ice_Flow_of_the_Antarctic_Ice_Sheet
Vad som kan vara intressant är egentligen om värmeflödet är stort nog att åstadkomma signifikant basal smältning av isen och hur den tunna jordskorpan påverkar isostasin. Vi vet genom att jämföra Island och Skandinavien att landhöjning och återställande av isostatisk jämvikt gick typ tio gånger fortare på Island. Detta har stor påverkan på hur istäcket beter sig, men det tycks man inte alls ha berört.
Bra länk 🙂 Som borde penetreras och skrivas mer om. Den ger många vidare spår på naturkrafter som kan påverka klimatet och vädret som IPCC negligerar.
Säker kan skolad biolog ge Dig ett mer uttömmande svar. Jag är inte expert på området.
38 Torbjörn Detta är helt korrekt Du kan således avläsa ditt Co2 fotavtryck om du äter en oxfilé till middag i stället för något vegetariskt. De flesta av dagens aktivister håller nog inte reda om det rör sig om miljon, miljard eller biljon. Det är inte det som är viktigt – det är ju sådant som räknenissar håller på med..
Vem som helst kan övertyga sig genom att studera meteorologiska data att temperaturen i området 60°S-90°S har haft i stort sett oförändrad temperatur de senaste 40 åren och sannolikt för en ännu längre period. Eftersom nederbörden på Antarktis (som i all väsentligheter är snö) uppgår till cirka 2500 kubikilometer/år så bör det av naturliga föreligga en hel del iskalvning. Debatten skulle underlättas väsentligt om man bekvämade sig att ta reda på data. Det är bara att gå till EU:s Copernicus’ databas.
Tack. Bra att bli av med Voltbox.
Det som jag ogillar mest med oseriös annonsering är att det kan spilla över på dem som driver en seriös verksamhet. Att enbart blockera den egna individuella mottagningen av annonser bör nog kompletteras med att de som släpper in annonser på sina sidor rensar bort de mest oseriösa. Och på sikt kräver viss seriositet på de annonser som tillåts. Det senare är kanske svårt men om någon börjar kräva seriositet
kan det nog ge resultat på sikt.
Potsdams modellerare får skärpa upp sina leksaksmodeller.
https://sverigesradio.se/avsnitt/golfstrommen-sa-paverkas-den-av-uppvarmningen
”På sikt vill vi se modeller som speglar verkliga mätningar”
Larmen som kom tidigare i sommar var falska och kom från propaganda institutet i Potsdam!
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nWLEwQ/regn-pa-gronlandsisen-for-forsta-gangen
https://realclimatescience.com/2021/08/first-time-on-record-2/
Givet MPs argumentation där den pandemiorsakade nedgången togs som intäkt för att behovet för Bromma flygplats närmade sig noll och därför innebar att Bromma kunde läggas ned – så skulle man kunna ta den nu observerade, unikt kraftiga, ökningen av flygande från Bromma till intäkt för att det är dags att utöka Brommas kapacitet.
Kanske öppna en andra rullbana?
Nja, eftersom vi inte vet vilket CO2 fotavtryck en oxfilé gör så kan vi inte räkna på det.
Däremot kan vi beräkna den teoretiska maxgränsen för hur mycket energi som 1ppm koldioxid kan absorbera: 0,27J/kg atmosfär
Regnar på grönlandsisen gör det givetvis varje år under sommaren. Vad som var ovanligt var att det regnat vid Summit (högsta punkten på inlandsisen) för första gången sedan man började mäta där.
Vad Aftonbladet inte nämner är att mätningarna där började 2008.
Tack för feedback. Nu har jag testat masken och den är säkert bra, men den passar inte min näsa, alldeles för mycket läckage där för att lugna mig, alla människor har inte samma näsprofil. Har hittat en FFP3 till hyggligt pris som passar mig och satsar på den för den närmaste framtiden. Sen får vi se!
https://newtube.app/TonyHeller/D1JZjYJ
när jag fick mer eller mindre klart för mig vilka restriktioner regeringar och myndigheter världen runt vidtog på grund av covid fick jag en känsla utav att restriktioner och rädsla kommer att kosta fler liv världen runt än viruset självt. Jag sa mig också att för mig är det väl en risk av en på hundra (att bli allvarligt sjuk och dö) om jag blir smittad, och eftersom jag fått vara med ganska länge, så är det en risk jag varit beredd att ta.
Så jag har levt enligt den gamla devisen att det är viktigare att fylla dagarna med liv än livet med dagar.
(Jag använder munskydd när det är påbjudet – inte annars, men jag håller lite avstånd för att inte få för stora doser : )
Jag är egentligen inte orolig, har aldrig oroat mig för hälsa eller för vad jag stoppar i mig, tycker jag att nåt är gott äter jag det, hur skulle det annars fungera? Inte kan väl evolutionen fungera så bakvänt att man ska äta sånt man inte tycker smakar gott? Har inte haft nåt som kan ha varit influensa sen nån gång på sjuttiotalet och aldrig vaccinerat mig mot influensa, men covidvaccinet tog jag, kanske för att jag börjar bli gammal och fortfarande tycker att livet är spännande. Den ”akuta” anledningen till att jag skaffat en effektiv mask nu är dels smittläget i världen och vad det kan ställa till med och att jag nog inte så länge till kan avhålla mig från att åka med kollektivtrafiken. Jag är inte ensam om att inse att kollektivtrafiken är nåt att hålla sig borta ifrån, SL har t.ex. tappat hälften av sina resenärer under pandemin, men med ett effektivt skydd kan man minska risken, en kirurgmask hjälper inte mycket där.
Men vi lever ju i en konstig tid, allt fokus är på klimatet när vi borde satsa massivt på vaccin till jordens fattiga, det kommer att slå tillbaka på oss.
https://swebbtv.se/w/ab5d26eb-b5ec-4070-bfbf-8214ae2dcc27
Det bästa jag gjort var att lämna partiet. Hoppas nu att allt fler, även inom andra partier också börjar tänka efter själva. Våga säga ifrån och kräv öppen debatt om svåra frågor. Det finns hopp för Sverige fortfarande för det är många nu som inte längre kommer vara tysta.
Tack Ingrid för ditt civilkurage.