Öppen Tråd

svamp

Foto: BIM

Ja, med allt regnande så växer det mycket svamp i skogarna. Så passa på! Här är veckans öppna tråd att ägna sig åt mellan svamputflykterna.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Göran Fredriksson

  Jag möts ofta av annonser som jag tycker är rena bluffar, både här på Klimatupplysningen och på andra håll. Jag tänker just nu på en annons som visar en liten apparat som skall enkelt och lagligt bara kopplas in i ett vägguttag och som då påstås kunna minska hushållets elräkning med upp till 90 %.

  Klickar jag bort annonsen och anger skäl för detta enligt de två val som finns så resulterar det endast i att annonsen dyker upp än mer frekvent och med en frekvens som ökar ju fler gånger annonsen klickas bort.

  Det är som om den som styr annonseringen har för avsikt att kladda ner ser seriösa verksamheter med jönsig och oseriös annonsering. Saknas det helt möjlighet för i detta fall Klimatupplysningen att förhindra annonser med uppenbart orimligt innehåll?

 2. Evert+Andersson

  Tillväxten i år tycks inte bara gälla svamp. Förutsättningarna verkar vara optimala för allt (utom gräsmattan) har växt helt makalöst den här sommaren. Och nu efter regnet den här veckan är gräsmattan som en golfgreen igen. Det förstås ogräset mår ju också bra.

  Har koldioxiden passerat tipping point?

 3. TB

  Lästips: SvD ledare idag
  Lena Andersson:
  Trösten i en heltäckande förklaring
  https://esvd.svd.se/1001/svenska-dagbladet/440459/2021-08-21/22473257/trosten-i-en-heltackande-forklaring

 4. Johan Montelius

  De två farligaste platserna i världen idag: Kabuls flygplats och i Lena Anderssons skor. Detta är en kvinna som inte låter någon annan diktera vad hon skall tycka – respekt!

  https://www.svd.se/trosten-i-en-heltackande-forklaring

 5. Johan Montelius

  #TB

  Ah, måste bli snabbare att skriva på mobilen 😀

 6. Heja Lena, ett ljus i mörkret. Har till och med fräckheten att referera till Lennart Bengtsson. TB och Johan, klart hellre Kabul. Och humor i dessa allvarliga tider ”Man har sålunda påvisat att folk pälsat på sig alltmer ju längre norrut de bott. Och det bevisar i hur hög grad temperaturen är beroende av hur folk klär sig.”

 7. Ann Löfving-Henriksson

  TB och Johan M.,
  Jaaaaa Lena Andersson mosar media. Ett ödmjukt TACK!

 8. Simon

  Oj, det var verkligen en rykande ledare av Lena Andersson. Nu blev man ju på bra humör redan tidigt på dagen. 🙂

 9. Daniel Wiklund

  Men i kuriren fortsätter dom gröna att propagera för den gröna omställningen. Flera artiklar bara idag. Greenpeace ( inte många pajalabor där) har sett till så att Svea skog avbrutit sin avverkning i Pajala. Samtidigt menar den gröna ministern Märta S att man ska bygga med trästommar istället för cement. Luleå kommun har beslutat att kommunen ska bli klimatneutral (vad f-n det nu är) till 2040. Kommunalrådet säger att Luleå ska vara i framkant i den gröna omställningen. När förre landshövdingen avgick sa han att Norrbotten ska leda världens omställning till grön industri. (det fossilfria stålet lär bli grönfärgat om miljöpartiet får bestämma) Vi ska bli bäst i världen, Kina kan slänga sig i väggen. Förre landshövdingen sa också att det behöver byggas 10000 vindkraftverk i Norrbotten för att möjliggöra den gröna omställningen. Vem vet, Svea skog kanske tänkte att använda skogen, som man nu inte får avverka, till trästommar. Det kommer att krävas mycket trä till dom 10000 vindkraftverken om man inte får använda cement. Snart kommer evolutionen att se till att alla människor på jorden blir grönfärgade. Sen är evolutionen över. Då är det IPCC, Greenpeace, och Miljöpartiet som bestämmer. Halleluja.

 10. JonasW

  Måste vara riktigt jobbigt att vara klimathotare. Det händer ju ingenting.

  Numera verkar väder vara ett bevis för klimatförändringar. Det här med en 30-års period verkar inte vara så viktigt längre. Det räcker med ett skyfall som bevis.

  När media rapporterar så verkar det numera vara tradition att reportern med allvarsam blick (eller text) meddelar att detta kommer bli vanligare i framtiden.

  Orkar inte bli arg längre när jag ser nyheterna. Numera sitter jag i soffan med ett stilla leende när SVT orerar fritt om jordens snara undergång.

 11. Kanske har jag missat något, men har inte sett en enda ”katastrof” refereras ang ”hurricanes” borta i Mellan- eller Nordamerika i år. Säsongen går väl mot sitt slut? Det kanske är den kyliga vintern och kalla havsströmmar som kylt ner? Inte undra på att aktivisterna söker med ljus och lykta efter andra möjliga skrämselområden. Någon som har koll?

 12. jax

  ”Sättet det regnar på” 🙂 DN har ju i veckan bevisat att regnet är extremt numera!
  https://www.dn.se/sverige/regntyngda-somrar-vanligare-an-tidigare/
  I artikeln visar man att det 1-18 augusti i år regnat mer än medelvärdet för referensperioden 1991-2020. Speciellt i Gävle-trakten. Kanske DN ska vara tacksamma för att årets regn avviker från medel, annars vore nog Gävle trist att bo i.
  Men alarmisterna, som alltid hävdar att skeptikerna ägnar sig åt ”cherry-picking” och ”fake news”, visar återigen vilka som är de bästa kålsuparna.
  Tvivlar iofs inte på att nederbörden är lite högre nu än tidigare under 1900-talet. SMHI-data tyder på det. Men att som DN ta två veckor av första året efter referensperioden till intäkt för att regnen blivit fler och värre är ju bara skrattretande. DN som högdraget kör en artikelserie som heter ”fakta i frågan”, där man säger sig bekämpa ”fake news” borde veta bättre.
  Några frågar sig nu kanske varför jag envist fortsätter att läsa DN trots mina ständiga klagomål. Svaret är, helgkorsorden! Föredrar att få dem på papper vilket medför att jag får e-tidningen hela veckan på köpet. Men risken börjar bli stor att mitt tålamod tryter.

 13. Simon

  ” Samtidigt menar den gröna ministern Märta S att man ska bygga med trästommar istället för cement.”

  Om man ska bygga allt med trä i stället för cement undrar man ju hur skogen både ska räcka till att bidra till att uppta co2 som till grundmaterial i konstruktioner och som förnybar energi. Med tanke på miljöpartiets förmåga beträffande konsekvensanalyser så gissar jag att man inte tänkt igenom detta, som vanligt.

  Dessutom, om man mot all förmodan lyckas i sitt uppsåt att minska co2 så kommer det växa allt mindre träd. Det blir ju obegripligt minst sagt.

 14. Lasse

  #10
  Översvämningarna i Gävle är väl ett gott bevis på hur media gör det Lena vill undvika-skylla på människans utsläpp.
  Det pågår försök att koppla extrema väderhädelser till klimatförändringar.
  MSB gjorde en utredning för några år sen:
  ”För svenska förhållanden, i de (fåtal) fall, där jämförelser med regnstatistik
  långt bakåt i tiden varit möjliga, ses ingen trend i form av ökade regnintensite-
  ter den senaste 25-30-årsperioden jämfört med tidigare data,” https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/26609.pdf

  Vad media borde granska är Gävles avloppsnät!
  Där det blev källaröversvämningar rann vattnet in via rören!
  Där saknades dagvattenavledning och allt vatten avleddes via spillvattennätet. Det är i alla fall den bild i området som oftast dyker upp i media-koloniområdet!

  Genom att fokusera på fel saker gör media oss en otjänst, vilket Lena A skickligt förmedlar i sin läsvärda krönika!

 15. Dan

  #1 Göran Fredriksson:

  Tror att apparaten förorsakar fullständig kortslutning i husets elsystem.
  Elförbrukningen minskar på så sätt radikalt.

 16. Håkan Bergman

  Simon #13
  Märta S får också hitta ett sätt att hålla Greta fortsatt ovetande om att det blir hennes generation som får betala kalaset.

 17. Simon

  #16 Håkan
  Så sant. Arma land!

 18. Håkan Bergman

  Ser i lokalbladet som damp ner häromdan att SL-trafiken behöver sina resenärer minsann. Ett bekymrat grönt regionråd intervjuas.
  https://pdf.mitti.se/magazines/read/huddingedirekt/2021/33/2fce103b-5bf4-4d70-8ee0-aa22aae237e3
  Inget av det som föreslås kommer att få mig att åka med SL igen, men för alla eventualiteter har jag köpt en 10-pack såna här:
  https://media.apotea.se/product-images/XL/andningsskydd-ffp2-10-pack-med-ventil-2.jpg

 19. LeifR

  https://wattsupwiththat.com/2021/08/19/the-ipccs-attribution-methodology-is-fundamentally-flawed/

  Min tolkning på lekmannaspråk följer nedan.
  Någon med mer detaljerad kompetens inom området kanske kunde kommentera.

  ”Den statistiska metod som ligger till grund för hur IPCC bedömer vilka orsaker som bidrar till temperaturökningen lider av allvarliga matematiska fel som gör att alla studier baserade på denna metod kan ifrågasättas. Detta fel har gått oupptäckt sedan 1999. Man kan därmed kraftigt ifrågasätta IPCCs sätt att kvalitetssäkra sina resultat.”

 20. Lennart Svanberg

  En annan spaning från Dagens Nyheters app idag är att det saknas nya klimatalarmistiska artiklar. Istället domineras det av skjutvåld, sprängningar och den totala otrygghet många människor i Sverige befinner sig i. När vår regering har ägnat sig åt vädret dem senaste 7 åren har dem kriminella tagit ett fast tag om vårt arma land.

 21. Torbjörn

  Någon som har en beräkning på hur många ton koldioxid det finns i atmosfären?
  Hur förändras de andra gaserna i atmosfären?

 22. Sören+G

  Hur skulle det se ut om Jordens medeltemperatur var 3 grader högre? Runt Ekvatorn överstiger havsvattnet i oceanerna inte 30 grader genom en naturlig termostat där avdunstning, molnbildning och kraftig nederbörd med åska håller yttemperaturen under 30 grader. Den tropiska zonen blir bredare och övriga klimatzoner förskjuts mot polerna. Temperaturen blir alltså jämnare fördelad över Jorden med mindre temperaturkontrast och därmed mindre kraftiga stormar. Mindre extrema väderhändelser. Det verkar som om det är nätterna som i så fall är mindre kalla. Extrem värme uppstår når solen har lyst länge inom ett område under ett stabilt högtryck. Det skulle nog lika gärna ha kunnat inträffa under Lilla istidens somrar att det blivit extremvärme när ett stabilt högtryck etablerat sig. Klimatet blir kort sagt gynnsammare på de flesta platser.

  Det som skulle kunna vara ett hot är inlandsisars och glaciärers avsmältning. Sedan glaciärerna slutat växa i slutet av 1800-talet har världshaven höjts i ganska konstant takt med 1–2 mm/år. I Naturmorgon i P1 talade man om Sveriges största glaciär Sulitelma. Den var troligen minde under Vikingatiden än nu. Den fortsatte att växa fram till 1920 p.g.a. en eftersläpning.
  I slutet av den Postglaciala värmeperioden var de flesta glaciärer borta och en återetablering har skett med en största utbredning under Lilla istiden. Havsnivån tycks ha varit 2 m eller drygt högre än i dag i slutet av den Postglaciala värmeperioden. Men då hade det varit flera grader varmare än nu i flera tusen år. Det ger väl ett begrepp om hur mycket havet kan stiga inom en rimlig tidsperiod. Under Istidens avsmältningsskede steg havet i medeltal 1 cm/år (120 m på 12 000 år grovt räknat). Avsmältning sker i huvudsak vi isranden och då gick isranden över hela Nordamerika och Europa och in i Sibirien. Det är alltså osannolikt att det skulle kunna gå så fort med ett par grader högre temperatur nu när det inte finns så mycket is i smältbart läge.

 23. Claes-Erik Simonsbacka

  Why the American automotive industry is missing the “BAMM” required for electric vehicle demand
  19 aug. 2021

  In this episode of the Critical Materials Corner with Jack Lifton, Jack talks about what he refers to as “BAMM”, otherwise known as “Battery and Motor Materials” and how very few American automotive companies have paid attention to the supply chain problem for handling the electric vehicle demand.

  Jack said that China has already acquired all the raw materials needed (namely lithium, cobalt, nickel, and rare earth) to meet their projected demand for electric vehicles.

  https://www.youtube.com/watch?v=LKlgjwnEVvw&t=1s

  Mvh,

 24. Lennart Bengtsson

  Torbjörn 21

  Detta kan Du själv lätt beräkna och uppgår till
  3.23×10^12 ton. Jag har då utgått från 420 ppm(v), att koldioxid väger 51 % mer än luft samt att luftens vikt är 10 ton/m2. Jordens totala yta 509 miljoner kvadratkilometer.

  ppm(v) = parts per million per volymsdel 10^12 = 1 biljon ton. Koldioxiden i atmosfären väger alltså 3.23 triljoner kg

  Vänligen kolla eftersom jag räknat fort

 25. Masen

  tty skrev I en annan tråd följande:

  ”Stora regnmängder får man när kall och varm luft möts, eller då luft kyls av genom att tvingas uppåt av t ex en bergskedja.
  Att just Gävle råkade illa ut berodde nog i viss mån av den berömda “snökanonen”. Vinden var nordnordostlig och Bottenhavets temperatur är ca 18 grader, vilket är ca 5 grader varmare än lufttemperaturen.”
  (https://klimatupplysningen.se/varfor-motiveras-inte-miljoatgarder-med-beraknad-miljonytta/#comment-404207)

  18 grader i Bottenhavet är väl en ganska normal temperatur i mitten av augusti, så skyfallen över Gävle berodde alltså på att det var kallt över land, inte på någon ”klimatuppvärmning”.

 26. Lars Cornell

  #21 #24
  Ett annat sätt att räkna är att gå in i ”Kolcykeln”
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykeln
  Där kan man se att det finns 750 Gton kol i atmosfären och nästan allt är i form av koldioxid.
  Med hjälp av atomvikterna kan vi räkna om till Gton koldioxid.
  O = 16 och C = 12 ger CO2 = 44
  750 * 44/12 = 2 750 Gton koldioxid

  Det skiljer sig litet från Bengtssons 3 230 och det kan bero på att Svenska Wikipedia ej uppdaterats på en tid. Går vi till engelska Wikipedia står det 800 Gton. Då blir det 800 * 44/12 = 2 933

  Skillnaden mellan 2933 och 3230 (10%) kanske kan förklaras av att berg-, land- och ismassa (underskatta inte mängden) tränger undan en del luft.

 27. Fredrik S

  TB #3, Johan Montelius #4

  Samtidigt har samma tidning ett lite motvikt:

  ”Klimatutbildning

  Detta är ett utdrag ur ”Kursen. 10 lektioner för ett hållbart näringsliv” (Natur & Kultur) skriven av SvD:s klimatreporter Erica Treijs och forskaren Lisen Schultz. Boken bygger på Stockholm Resilience Centres Executive-program.”

  https://www.svd.se/aven-manlandningen-var-ett-omojligt-projekt

  Allt för att undvika klimatetkollaps (vad det nu är) säger man.

  Vem ska man tro på? Det snurrar i hela huvudet.

 28. Daniel Wiklund

  Nu ska ju vi Luleå bli klimatneutrala. Minska på koldioxidutsläppen. Får be om ursäkt för mina koldioxidutsläpp idag, IPCC-s senaste rapport påminner ju oss om den stora kometen. Jag cyklade lite extra idag, några uppförsbackar för att få upp pulsen lite. Där blev det utsläpp av både koldioxid och vattenånga, eventuellt också en växthusgas till. Har just bakat. Jästenzymen spjälkar ju en molekyl socker till vatten och koldioxid. Aj aj, inte bra i dagens läge. Men å andra sidan cyklar jag mycket, låter bilen stå. Senaste åren har jag cyklat ca 500 mil årligen och kört bil ca 75 mil årligen. Det borde göra att jag att när den dagen kommer så hamnar jag i den neutrala klimathimlen och inte i koldioxidhelvetet. Ska snart smaka vetebullarna med gott samvete.

 29. En annan

  För de som bor på landet och funderar på solceller; här finns bättre alternativ
  https://www.flexpro-industry.com/e-commerce/sv/vertikalaxlad-turbin/164-10kw-vertikala-vindkraftverk-endast-turbin.html
  Detta alternativet till propellerdrivna verk är bättre, startar vid lägre vind, dock lägre verkningsgrad eftersom bladen delvis jobbar i motvind, jmfr en helikopters ”vingbärighet!
  jobbar bara halva varvet…

 30. Sten Kaijser

  Lennart B och Lars C,

  för ett antal år sedan fick jag en uppgift om att medelhöjden över havet är 800 meter. Om jag huvudräknar rätt innebär det att vikten av luften över land i genomsnitt väger 9,2 ton istället för 10 ton. Detta kan förklara åtminstone en del av skillnaden mellan era uppskattningar.

 31. Simon

  #28 Daniel
  Vi får hoppas det dröjer länge än. Uppskattar mycket dina inlägg från verkligheten. Vetebullar låter gott. 🙂

 32. Lennart Bengtsson

  Atmosfärens massa är korrigerad för kontinenternas höjd. Det globala medellufttrycket är 985.5 hPa) ( Trenberth and Smith , Journal of Climate, 2005)

  Atmosfärens totala massa är 5.1353×10^18 kg och med vattenånga inkluderat 5.1480×10^18 kg.

  Med det senast uppmätta värdet för juli 2021 på 417 ppm(v) = 630 ppm(m) erhålles lätt efter multiplikation:

  3.24×10^15 kg CO2

 33. Hans H

  #16 Håkan Bergman

  Hyggligt skydd med FFP2. Men de dyrare FFP3 ger sex gånger högre avskiljning av luftburna virus. Och använder man så sällan som du fungerar torkning och återanvändning. En vecka nära ett element och alla virus har förlorat sin aktivitet. (Har man mera bråttom än du skaffar man en solarielampa eller annan UV+lampa. Då räcker 6 timmar.) Jag har samma FFP3 nu sedan i mars 2020, men remmarna börjar ta slut liksom tätytornas gummi. Trodde näsbygeln skulle bli det som först gav vika, men bra stål i mitt fabrikat, håller än trots många totala hopviknIngar och stoppande i plastpåse temporärt tills hemkomsten. Ytan kan efter torkning nån gång ibland dammsugas med dammsugare som har HEPA filter för att hållas fräsch.

 34. Håkan Stenberg

  Vi gamla män på landet är ju som bekant så korkade, att vi inte tror på klimatalarmismen. Må så vara, men minnet fungerar fortfarande. I dagens Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan får vi veta att det i princip redan är kört för Skåne. Översvämningar, erosion och mycket annat elände hotar att göra landskapet obeboeligt. Själv har jag bott på samma plats i nordvästra Skåne i åtta decennier. Dessutom mycket nära havet. När jag läser tidningen (inte bara idag) undrar jag om det är något fel på mig eller platsen där jag bor. Inget har ändrats under alla dessa år. 100 meter rakt ut från vår lilla hamn ligger en sten, kallad Örastenen. Den sticker upp ca 2 dm över havsytan. Det gjorde den när jag var barn (och förmodligen även tidigare) och det gör den idag. Här har havet inte stigit en millimeter. Samma sak kan konstateras om man ser på andra stenar närmare stranden: linjer som markerar tidigare högre vattenstånd finns kvar. Stranden växer. Vi är utsatta för ganska öppet hav i väster och visst kan det storma ibland. Men inte så mycket de senare åren. Den senaste storm som drev upp vattnet mot vår lilla väg ägde rum i augusti 1956. På tal om stormar: Ingen jag talar med har hört talas om Nordsjöstormen 1953. Då arbetade människor från hela Europa med att rädda Holland från att översvämmas. 2 500 människor dog. Men ingen tänkte på klimatförändringarna, som ju borde ha pågått då. Ett annat minne är från 1959. Då tillbringade jag hela sommaren i södra Spanien. I augusti låg temperaturen i Sevilla på över +46°. Alla tyckte att det var varmt, men ingen oroade sig för några klimatförändringar. Även i Sverige var det en ovanligt varm sommar. Slutligen uppmanar jag alla att läsa dagens HD/SDS. Man kan hålla sig för skratt.

 35. Robert Norling

  #33 Hans H
  ”men bra stål i mitt fabrikat”
  Inget Hybrisstål då…

 36. Lennart Svanberg

  #34 – Håkan, stort tack för att du delar med dig. Är 53 år och tänker precis samma tankar som dig att enbart dem historielösa går på propagandan om att vi har en klimatkris. När jag var liten talade man ofta om stormen 1969 https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/jamforelse-av-stormarna-1902-1969-och-2005-1.5311 då jag växte upp på västkusten där den härjade och nej, det var inte ’bättre förr’. (Noterar att ännu så länge har inte aktivister lyckats revidera min länkade SMHI – sida).

 37. Fredrik S

  Håkan Stenberg #34

  Tack, det är ju vad som saknas i debatten. Men historia är inget för de som larmar högst. De är säkrare på vad som kommer att ske i framtiden.

  Igår var det en ”expert” i tv 4 tror jag som sa att framöver får vi räkna med perioder med långvarig torka varvat med översvämningshelvete.

  Själv undrade jag om hon inte trodde på alla biljoner som satsas på klimatet men reportern ställde inga frågor.

 38. Torbjörn

  #32 Lennart
  3.24×10^15 kg CO2 skulle motsvara
  att varje ppm CO2 består av 7.77×10^12 kg CO2, har jag räknat rätt då?

 39. Håkan 34
  Sommaren 1959 var det mycket varmt och torrt även i Småland. Så även 1955 när jag under sommarlovet jobbade som dräng i södra Småland.

 40. tty

  #11

  Den första eventuella orkanen Henri antas göra landfall på Long Island imorgon. Det verkar dock osannolikt att vindarna blir av orkanstyrka och maximal stormflod uppskattas till en meter. Så Obamas 120 miljoners herrgård på Nantucket lär klara sig.

  Att stormen heter ”Henri” visar vilken absurd inflation det har gått i ”orkaner”, sju ”orkaner”, A till och med G har alltså gått helt obemärkt förbi hittills i år.

 41. tty

  #34

  Vi har tyvärr ingen lång havsnivåserie från nordvästra Skåne, pegeln i Viken är bara från 1980, men Hornbaek på nordöstra Själland har värden sedan 1890. Där är höjningen 0,40+-0,18 mm/år:

  https://www.tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=130-031

  Så räkna med att om du lever till hundra så kommer Örastenen att vara mellan 2 och 6 cm lägre än när du föddes.

 42. Bengt

  Intressant från polarportal.dk idag.
  Isens utbredning i Arktis ligger nu klart över åren 2016-2020.
  Isen skulle vara borta 2013 var det nån som sa.

 43. SatSapiente

  #1 G Fredriksson
  Jag misstänker att det är reklamen för Voltbox som du råkar ut för. Produkten är uppenbarligen scam enligt https://www.sabireviews.com/voltbox-review/
  Innehåller enligt länken endast en faskompenseringskondensator. Helt onödigt då vanliga induktiva laster som t.ex. lysrör redan har inbyggd faskompensation med en kondensator. Då vi normalt (i hushållen) betalar enbart för aktiv effekt så ger produkten noll påverkan på elräkningen.

 44. Håkan S #34,

  Nej, det har inte skett någon havsytehöjning i NV Skåne. Eller knappt ens i de södra delarna av Skåne heller

  När man tittar igenom vad som finns samlat i databaserna om detta, t.ex. https://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html ,
  så undrar man ju vad SMHI fått detta att Skåne är i fara för havsytehöjningar. De allra flesta mätställen med lite tidslängd visar på +-0, och skulle det vara någon liten höjning, t.ex. Ystad, så kanske det rör sig om någon bråkdels mm/år under de senaste 100 åren. I Malmö kan jag inte se någon skillnad alls sedan 1930.

 45. Johan M

  #1 G Fredriksson

  Det är Google som sätter dessa annonser. Jag skall se om man kan lägga in de från Voltbox i någon spärrlista.

 46. Fredrik S

  Bengt #42

  Jo, men så valde han valde den lukrativa sidan av vad man kan säger sig kunna sia om. Om det speglar verkligheten eller inte spelar ingen roll.

  https://moneyinc.com/al-gore-net-worth/

  Hur mycket är Rockström god för? Någon som vet?

 47. #1 Göran F
  Har du hört talas om annonsblockerare? Du kan faktisk styra rätt väl vilken propaganda (i annonsform) du skall behöva tåla. Jag kan rekommendera uBlock.

 48. #34 Håkan S
  Vaför göder du Bonniersfärens fejkalster HD och Sydsvenskan? Är det för att hålla dig informerad om födslar och dödsfall?

 49. tty

  #42

  Ja det är klart mera is än normalt, framför allt i haven norr om Sibirien och i Beauforthavet. Att nordvästpassagen fortfarande inte är isfri är ju inget ovanligt, men att Nordostpassagen fortfarande inte är isfri den 20 augusti är anmärkningsvärt. Faktum är att om man jämför med isförhållandena som Vega mötte i augusti-september 1878 med årets så är skillnaden inte stor.

 50. Håkan Stenberg

  #48 Vlad T
  En vänlig granne lägger sin HD i min brevlåda som tack för en tjänst som jag gjorde henne för många år sedan. Jag skulle aldrig betala för tidningen. Dock har man infört några ganska långa insändare om klimatet som jag skrivit. Det var några år sedan, idag hade man nog censurerat dem – en av dem nästan en helsida. Jag läser Svenskan på min iPad, med blandade känslor. I morse positivt överraskad över Lena Anderssons inlägg på ledarsidan.

 51. BG

  #39
  Sommaren 1955 var varm och god och ganska lång. Jag hade gjort färdig plutonchefsskolan och under en tid låg vi med Soldatskola A på sommarläger utanför Ängelholm – Sibirien tror jag att det heter. Instruktörsaspiranter tog hand om de värnpliktiga, så att vi korpraler kunde ägna huvuddelen av dagarna åt ligga vid stranden och bada. På kvällarna gick vi på lokal och dansade. Vid besök på Norrvikens trädgårdar i Båstad visade termometern på mer än 30 grader. Värnpliktiga i fältuniform njöt inte av värmen. Badsejouren avbröts för en transport för Flygvapnet från Kristianstad till Nyköping. Naturlig luftkonditionering tog helt död på rösten – ca 30 grader och alla rutor neddragna i bilarna.

  Sommaren 1959 var i Halmstad lång och torr – och även på övriga platser längs västkusten. En verkstadsingenjör på det företag jag då arbetade ”döptes” efter sommaren. Nissan hade mycket lågt vattenstånd och en stank av metan mötte så snart man kom i närheten av floden.

  Båda somrarnas värme berodde säkert på klimatförändringarna men det var det ingen som visste då.

 52. jensen

  41 tty.
  0,4 mm/ år och lite varierande låter troligt.
  Således 0,04 m på hundra år.
  Såsom årlig besökare på Ljunghusens stränder sedan 1940-talet är mitt intryck att stranden ligger praktiskt taget still. Verkligheten är dock att stranden blivit lite smalare, och en gång blev badhytterna flyttade från stranden ett smärre antal meter. I första hand dock p.g.a. erosion. Havshöjningen har aldrig varit hotfull under min livstid.
  P.g.a. erosionsförflyttning har i stället stranden utanför flommarna blivit desto bredare.
  Under min ungdomstid som ornitolog såg vi från Nabben, Måkläppen långt ute till havs. Dessa är numera förenade, i stället för att vara ännu mer åtskilda, av havshöjning.

  https://www.lansstyrelsen.se/skane/besoksmal/naturreservat/vellinge/maklappen.html

  https://falsterbobirdshow.com/stracket-over-nabben/

 53. Christer Eriksson

  En fråga kanske främst till Lennart Bengtsson.
  Men även andra kunniga är välkomna att svara.
  Är det vetenskapligt fel att kalla Co2 för livets gas.

 54. Johan M

  #52 jensen

  Näste växer mycket riktigt. Se på kartorna i slutet av inlägget.

  https://klimatupplysningen.se/skanor-falsterbo-och-atlantis/

 55. Magnus

  JonasW #10
  Vet precis vad du menar. Tyvärr kan jag inte se på eländet med ett leende.
  SVTs nyhetsankare måste ha tagit kurser på scenskola. De är helt klart instruerade och har kollat ansiktsuttryck framför spegeln för att få fram största möjliga effekt.
  Nu efter översvämningarna i Gävle släpper de fram en försäkringsagent som påstår att översvämningarna kommer bli fler i framtiden. Dessutom ser han i sin statistik att det har blivit fler skador. I sitt område och på hur lång tid borde nån fråga? Och han ser också att premierna måste höjas i framtiden. Jaha! En representant för ett försäkringsbolag, klart de vill höja premien! Men han säger de rätta grejerna då får han hållas utan motfrågor.

 56. johannes

  #53
  Utan CO2 inget liv. Utan syre finns det liv. Ja koldioxid är livets gas. Livet har existerat längre utan syre än med.

 57. Andersson

  En dum fråga angående det berömda fossilfria stålet som kanske tidigare avhandlats.
  Går det att via någon form av analys se om stålet producerats med den omtalade fossilfria metoden istället för den klassiska metoden med kol?
  Förövrigt när det gäller dessa översvämningar tror jag att man skapat för bra avrinning och dränering på fel platser.

 58. tty

  #57

  Det beror på hur bra man lyckas med det.

  Lyckas man riktigt, riktigt bra kommer det inte att gå. Lyckas man sämre kommer det att finnas större mängder föroreningar som kväve, väte och diverse andra oönskade ämnen i det ”gröna” stålet. En av huvudanledningarna till att masugnar fortfarande dominerar över ljusbågeugnar är just att man har mycket bättre kontroll på föroreningar med masugn. Tro inte att det här med ”grönt stål” är enkelt eller färdigutvecklat, långt därifrån.

 59. tty

  #53, 56

  Alla organismer är inte direkt beroende av koldioxid, djur t ex är det inte, men de är beroende av organismer som är direkt beroende av koldioxid (=växter).

  Sedan finns det som sagt anaeroba organismer som klarar sig utan syre. Det finns många varianter av anaeroba organismer, och några av dem behöver såvitt jag vet inte heller koldioxid, eftersom de hämtar kolatomer från andra föreningar som t ex metan. Men de är alla encelliga bakterier eller archaea. Så ja, utan koldioxid finns nästan inget liv.

 60. Magnus

  Apropå översvämningarna i Gävle så har alla drabbade bostadsområden byggts på gammal åkermark eller i låglänt terräng. På lerjord och lutande mark eller platt mark. Man har litat på dräneringarna som inte räckte till. En sak man inte tänkt på är att varje hus är en barriär för vattnet när det ska rinna undan i en sluttning. Så vattnet stiger hela tiden och bildar forsar mellan husen. Alla de bondgårdar som ägde de åkrarna låg på en höjd. Ingen skulle byggt som vi gör idag på 1800 talet.

 61. jax

  #58 tty
  Har hört att ffa stål med låga kvävehalter blir svårt att tillverka utan masugn. Ljusbågsugnen har problem med tillförsel av kväve från atmosfären. Kväve är sedan mycket svårt att bli av med vid rening av stålet. Väte kan man hantera redan idag. Det finns väl en anledning till att SSAB lagt utvecklingen till Oxelösund där man redan tidigare planerat för utbyggnad med ljusbågsugn. Problemet ligger tydligen hos stålkvaliteterna producerade i Luleå, har jag hört av en av Sveriges främsta experter.

 62. BD-Nille

  #57 Andersson

  Inte fossilfritt, man har använt naturgas för att värma vätgasen till reduktionstornet…. Som vanligt ljuger man ogenerat. Ur Ny teknik:

  ”Naturgas värmde vätgasen
  En svårighet när enbart vätgas används som reduktionsmedel är att energi måste tillföras processen. I Luleå har det gjorts genom att en gasvärmare, driven av naturgas, värmer vätgasen innan den leds in i schaktugnen.

  – Vi måste klara värmebalansen i reaktorn och det har vi lyckats med, säger teknikchefen, utan att avslöja vilken temperatur vätgasen värms till.

  Framöver finns planer på att ta bort naturgasen. Då kan i stället elelement eller förbränning av vätgas användas.”

  https://www.nyteknik.se/energi/hybrit-har-tillverkat-vatgasreducerad-jarnsvamp-ingen-har-gjort-det-forut-7016969

 63. Andersson

  # 58
  Tack för svar!
  Ja då lär det säljas mer högkvalitativt fossilfritt stål än vad som produceras om och när produkten börjar handlas av diverse traders och grossister.

 64. En annan

  Intressant artikel;
  https://www.newclimatemodel.com/is-the-sun-driving-ozone-and-changing-the-climate/

 65. Lars Cornell

  #57 Andersson
  ”Går det att via någon form av analys se om stålet producerats med den omtalade fossilfria metoden istället för den klassiska metoden med kol?”

  Jaja men. Titta på prislappen så får du veta.

 66. En annan

  Här finns mera lekstuga för klimatängsliga;
  http://bonkcentre.fi/sv/businessjaanjovis/

 67. jax

  #62 BD-Nille
  Kommer nog att bli mycket svårt att tillverka fossilfritt stål inom det normala stålkretsloppet hur som helst. Det skulle ju innebära att man måste märka och specialsortera allt fossilfritt och bara använda det skrotet i den skrotbaserade processen. Man använder ju även skrot i den malmbaserad nuförtiden, ffa i kovertern, men det processteget blir väl överflödigt vid vätebaserad ståltillverkning.
  Nu anar jag hur de tänkt:
  Man haussar fossilfritt och försöker göra det till ett säljargument likt äkta smör t.ex. Sedan tillverkar man bara stål från malm, eller sätter upp ett eget pantsystem så man bara får tillbaka eget skrot, vilket iofs blir ett problem pga den långa livslängden hos produkter med stål i. Man tror sedan att ordet fossilfritt innebär att man kan ta ut ett mycket högre pris från kunderna, vilket de i ett senare steg ska få igen av konsumenterna. Återstår att se hur detta kommer att fungera?

 68. JonasW

  Idag har WUWT lagt ut en artikel om Thwaits glaciären på antarktis.

  https://wattsupwiththat.com/2021/08/19/thwaites-glacier-significant-geothermal-heat-beneath-the-ice-stream/

  Man har konstaterat att det är kraftig vulkanisk aktivitet under glaciären, vilket får den att glida (och smälta).

  Det intressanta med denna glaciär är att det var den som Rockström stod och pratade om i SVT för någon månad sen. Enligt honom var Thwaits glaciärens glidande en konsekvens av klimatförändringen.

  Svenska folket får ”informationen” att sydpolen håller på och smälta p.g.a. klimatförändringar.

  Den riktiga vetenskapen konstaterar att det pågår vulkanisk aktivitet under en glaciär.

  Man undrar … visste inte Rockström detta ? Om nej, så betyder det väl att han inte har koll på vad han pratar om. Om ja, så är det riktigt lågt.

 69. Anders

  #68 JonasW. Klockrent! Du skulle göra mänskligheten en god gärning om Du tillskrev SVT exakt dessa ord med avslutande skarpa frågor!

 70. Karl Erik R

  #58 tty m fl

  Masugnar resp ljusbågsugnar är inte utbytbara, dvs kan ersätta varandra. Masugnsprocessen är mer än 1000 år gammal och fortfarande den i särklass dominerande för att göra råjärn från malm (=järnoxid).

  Den andra processen för att ta bort syret från järnoxiden kallas direktreduktion. Det görs med naturgas i st f koks och används där billig naturgas finns. SSAB och LKAB gör nu försök med att använda vätgas för att ta bort syret. Hur det går med det får vi se. I direktreduktion smälter inte malmen/järnet, utan man får ut s k järnsvamp som har hög järnhalt men inte riktigt 100 %.

  Ljusbågsugnar används för att smälta skrot eller järnsvamp. Man gör inte stål direkt av malm i ljusbågsugn.

 71. Johan Montelius

  #1 G Fredriksson

  Nu har jag hittat Goggle Adsense annonsblockerare och försökt blocka Voltbox (men det tar kanske lite tid innan de försvinner).

  Försökte även att plocka bort diverse luredrejerisiter ( men lät solpaneler på villatak vara kvar 🙂 Det är nog ett heltidsarbete om man skall gå igenom alla nya annonser varje dag (och Voltbox har en ide att byta annons hela tiden så de kommer nog att dyka upp igen). Hoppas det blir lite bättre.

 72. Håkan Bergman

  Johan M. #71
  Jo det lär nog vara ett evighetsarbete. Men man kan blocka annonserna själv också, klicka på x:et uppe till höger och följ anvisningarna, själv valde jag olämplig som orsak för just v*ltbox. Så nu har jag en annons där jag erbjuds gratis planering av hela bröllopet, får börja stöta på nån fräsch grannkärring.

 73. Magnus

  Johan Montelius #71
  Har inga problem med annonser som dyker upp. Det kan bero på ens egen webbläsare. Använder program som rensar cookies med jämna mellanrum.

 74. jax

  #70 Karl Erik R
  Det är ju det jag menar. De tänker sig nog att bara göra stål av malm för att hålla produkten fossilfri. Det innebär ju järnsvamp från malm som sedan förädlas i ljusbågsugn och vidare, som vid vanlig skrotbaserad stålframställning. Annars måste de ju hålla isär skrotet baserat på om det är fossilfritt eller inte! Hur som helst så blir masugnen då överflödig, men då kommer också problemen med kväve in i bilden.

 75. tty

  #68

  Det här är vad jag kallar ”me too”-forskning. Man har sedan länge varit klar över att isen i större delen av Antarktis och i Västantarktis i synnerhet är varmbaserad och glider över underlaget.

  https://www.researchgate.net/publication/228655989_Subglacial_Sediments_as_a_Control_on_the_Onset_and_Location_of_two_Siple_Coast_Ice_Streams_West_Antarctica

  https://www.researchgate.net/publication/51581582_Ice_Flow_of_the_Antarctic_Ice_Sheet

  Vad som kan vara intressant är egentligen om värmeflödet är stort nog att åstadkomma signifikant basal smältning av isen och hur den tunna jordskorpan påverkar isostasin. Vi vet genom att jämföra Island och Skandinavien att landhöjning och återställande av isostatisk jämvikt gick typ tio gånger fortare på Island. Detta har stor påverkan på hur istäcket beter sig, men det tycks man inte alls ha berört.

 76. Adepten

  #64 En annan
  Bra länk 🙂 Som borde penetreras och skrivas mer om. Den ger många vidare spår på naturkrafter som kan påverka klimatet och vädret som IPCC negligerar.

 77. Lennart Bengtsson

  53 Om du råkar vara en växt så är det fullständigt korrekt. De flesta växter skulle säkert föredra en fortsatt ökning. De växer bättre och hushåller bättre med vatten. Var den optimala gränsen ligger beror på typ av växt och tillgång på annan växtnäring. Der flesta växthus tillför extra koldioxid.
  Säker kan skolad biolog ge Dig ett mer uttömmande svar. Jag är inte expert på området.
  38 Torbjörn Detta är helt korrekt Du kan således avläsa ditt Co2 fotavtryck om du äter en oxfilé till middag i stället för något vegetariskt. De flesta av dagens aktivister håller nog inte reda om det rör sig om miljon, miljard eller biljon. Det är inte det som är viktigt – det är ju sådant som räknenissar håller på med..

 78. Lennart Bengtsson

  Angående Antarktis

  Vem som helst kan övertyga sig genom att studera meteorologiska data att temperaturen i området 60°S-90°S har haft i stort sett oförändrad temperatur de senaste 40 åren och sannolikt för en ännu längre period. Eftersom nederbörden på Antarktis (som i all väsentligheter är snö) uppgår till cirka 2500 kubikilometer/år så bör det av naturliga föreligga en hel del iskalvning. Debatten skulle underlättas väsentligt om man bekvämade sig att ta reda på data. Det är bara att gå till EU:s Copernicus’ databas.

 79. Göran Fredriksson

  # 71 Johan Montelius

  Tack. Bra att bli av med Voltbox.

  Det som jag ogillar mest med oseriös annonsering är att det kan spilla över på dem som driver en seriös verksamhet. Att enbart blockera den egna individuella mottagningen av annonser bör nog kompletteras med att de som släpper in annonser på sina sidor rensar bort de mest oseriösa. Och på sikt kräver viss seriositet på de annonser som tillåts. Det senare är kanske svårt men om någon börjar kräva seriositet
  kan det nog ge resultat på sikt.

 80. Lasse

  Vetenskapsradion på djupet idag påvisar skillnad mellan verklighet och modell när det gäller golfströmmen.

  Potsdams modellerare får skärpa upp sina leksaksmodeller.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/golfstrommen-sa-paverkas-den-av-uppvarmningen

  ”På sikt vill vi se modeller som speglar verkliga mätningar”

  Larmen som kom tidigare i sommar var falska och kom från propaganda institutet i Potsdam!

 81. Lasse

  Lite mer om medias alarm som saknar vetenskaplig grund:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/nWLEwQ/regn-pa-gronlandsisen-for-forsta-gangen
  https://realclimatescience.com/2021/08/first-time-on-record-2/

 82. foliehatt

  Dagens nyheter rapporterar att flyget på Bromma nu har ökat med 300%.
  Givet MPs argumentation där den pandemiorsakade nedgången togs som intäkt för att behovet för Bromma flygplats närmade sig noll och därför innebar att Bromma kunde läggas ned – så skulle man kunna ta den nu observerade, unikt kraftiga, ökningen av flygande från Bromma till intäkt för att det är dags att utöka Brommas kapacitet.

  Kanske öppna en andra rullbana?

 83. Torbjörn

  #77 Lennart
  Nja, eftersom vi inte vet vilket CO2 fotavtryck en oxfilé gör så kan vi inte räkna på det.
  Däremot kan vi beräkna den teoretiska maxgränsen för hur mycket energi som 1ppm koldioxid kan absorbera: 0,27J/kg atmosfär

 84. tty

  #81

  Regnar på grönlandsisen gör det givetvis varje år under sommaren. Vad som var ovanligt var att det regnat vid Summit (högsta punkten på inlandsisen) för första gången sedan man började mäta där.

  Vad Aftonbladet inte nämner är att mätningarna där började 2008.

 85. Håkan Bergman

  Hans H #33
  Tack för feedback. Nu har jag testat masken och den är säkert bra, men den passar inte min näsa, alldeles för mycket läckage där för att lugna mig, alla människor har inte samma näsprofil. Har hittat en FFP3 till hyggligt pris som passar mig och satsar på den för den närmaste framtiden. Sen får vi se!

 86. Jojje

  Lite från Heller.
  https://newtube.app/TonyHeller/D1JZjYJ

 87. Sten Kaijser

  Hej Håkan,

  när jag fick mer eller mindre klart för mig vilka restriktioner regeringar och myndigheter världen runt vidtog på grund av covid fick jag en känsla utav att restriktioner och rädsla kommer att kosta fler liv världen runt än viruset självt. Jag sa mig också att för mig är det väl en risk av en på hundra (att bli allvarligt sjuk och dö) om jag blir smittad, och eftersom jag fått vara med ganska länge, så är det en risk jag varit beredd att ta.

  Så jag har levt enligt den gamla devisen att det är viktigare att fylla dagarna med liv än livet med dagar.

  (Jag använder munskydd när det är påbjudet – inte annars, men jag håller lite avstånd för att inte få för stora doser : )

 88. Håkan Bergman

  Sten #87
  Jag är egentligen inte orolig, har aldrig oroat mig för hälsa eller för vad jag stoppar i mig, tycker jag att nåt är gott äter jag det, hur skulle det annars fungera? Inte kan väl evolutionen fungera så bakvänt att man ska äta sånt man inte tycker smakar gott? Har inte haft nåt som kan ha varit influensa sen nån gång på sjuttiotalet och aldrig vaccinerat mig mot influensa, men covidvaccinet tog jag, kanske för att jag börjar bli gammal och fortfarande tycker att livet är spännande. Den ”akuta” anledningen till att jag skaffat en effektiv mask nu är dels smittläget i världen och vad det kan ställa till med och att jag nog inte så länge till kan avhålla mig från att åka med kollektivtrafiken. Jag är inte ensam om att inse att kollektivtrafiken är nåt att hålla sig borta ifrån, SL har t.ex. tappat hälften av sina resenärer under pandemin, men med ett effektivt skydd kan man minska risken, en kirurgmask hjälper inte mycket där.
  Men vi lever ju i en konstig tid, allt fokus är på klimatet när vi borde satsa massivt på vaccin till jordens fattiga, det kommer att slå tillbaka på oss.

 89. Simon

  Vill tipsa om intervju med Ingrid, fd C som hade fräckheten att ifrågasätta det ständiga klimathotandet.

  https://swebbtv.se/w/ab5d26eb-b5ec-4070-bfbf-8214ae2dcc27

 90. Simon

  Vill bara tillägga att jag känner så väl igen mig i det hon berättar. Jag gjorde ungefär samma resa, har liknande bakgrund och blev bemött på samma vis inom partiet (f.ö. samma parti som Ingrid).

  Det bästa jag gjort var att lämna partiet. Hoppas nu att allt fler, även inom andra partier också börjar tänka efter själva. Våga säga ifrån och kräv öppen debatt om svåra frågor. Det finns hopp för Sverige fortfarande för det är många nu som inte längre kommer vara tysta.

  Tack Ingrid för ditt civilkurage.