Öppen Tråd

regnbage

Regnbågar var på tal häromdagen i kommentarerna. Tyvärr kunde jag inte hitta någon uppochnervänd sådan. Men bilden får illustrera helgvädret i Sverige. Här är öppen tråd för fri diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Småskrattar åt LKAB som anser sig orättvist behandlade av EU kommissionen. Klagar på att europeiska stålindustrin har för stark lobbykraft.
  Utan att fördjupa mig i ämnet, så funderar jag på hur man kan klaga på att en ren politisk fråga som klimathetsandet avgörs av politik? Trodde LKAB att fakta har betydelse?
  Är detta höjden av naivitet?
  https://www.di.se/nyheter/david-mot-goliat-flera-ronder-kvar-mellan-lkab-och-europeiska-staljattar/

 2. Henrik

  Hur kall är maj egentligen? Mössa och vantar på när jag cyklar. Tror aldrig jag haft på mig mössa i maj förr. Igår frös det nästan i balkonglådorna. Onormalt kallt för Småland?

 3. Katarina

  Skönt att läsa gårdagens inlägg från Ericson i Ubbhult Skönt med åtminstone en politiker som vågar uttala sig skeptiskt:

  ”Enligt min åsikt börjar ”klimatpolitiken” bli ett betydligt större hot än klimatförändringarna. Och att besluta om åtgärder som skadar samhällsekonomi och privatekonomi, slår undan företag och jobb och hotar energiförsörjningen är knappast rätt sätt för att få med sig människor på en väg mot ett mer hållbart samhälle. Tvärtom lär människor då göra uppror mot klimataktivismen. Vill EU och svenska politiker få med sig människor bör man ha en helt annan ingång i frågan.

  En annan reflektion är ju att så kostnadskrävande åtgärder som nu diskuteras aldrig borde genomföras utan i vart fall någon slags rimlighetskalkyl över vad det kan ha för betydelse för klimatet. Den sortens kalkyler lyser med sin frånvaro – ingen kan ens göra sannolikt att dessa dyra åtgärder kommer att ha mätbar effekt på klimatförändringarna. Det är mer en förhoppning. På webbinariet talades det om investeringsbehov över tid i energisektorn på ”tusentals miljarder” bara i Sverige för att nå ”klimatmålen”. Inga andra så omfattande samhällsutgifter skulle accepteras utan mycket stabila underlag – men klimatpolitiken spelar i en egen division, och hela notan skickas till skattebetalarna och energikonsumenterna. Någon gång i framtiden kommer människor nog att fråga sig varför ingen ifrågasatte denna enorma pengarullning på allvar. Jag är närmast förbluffad över att denna samhällsdebatt lyser med sin frånvaro.”

  Taget från: https://www.ericsoniubbhult.se/

 4. Rolf Mellberg

  Jo vi har haft kallt bra länge nu.
  Men på Grönland har det snöat väldigt dåligt i en månad!
  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20210521.png

  Och isytan i arktis är just nu större än på hela åtta år!!!
  https://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/

  Är det inte lite konstigt att den kurvan har varit ovanligt ojämn nu några månader.

  Grand Solar Minimum, kan man undra.

 5. Claes-Erik Simonsbacka

  Fusion: Ready When Society Needs It

  https://www.iaea.org/fusion-energy/fusion-ready-when-society-needs-it

  Mvh,

 6. Daniel Wiklund

  Här i Luleå har vi snö, just nu en plusgrad. På min cykeltur får jag ta reservcykeln med dubbdäck. Inget nytt under solen. Måndagen den 25-e maj 1998 drog jag upp persiennerna för att se vilket väder som det bjöds på, jobbade som idrottslärare då. Döm om min förvåning, det var 25 cm snö. Hade varit barmark i flera veckor. Snön låg kvar hela veckan, blev innegympa den veckan. Den sjätte juni 1949 (annandag pingst) föddes min fru i Skellefteå, det snöade då. Senare i juli föddes jag. Den kallaste julimånad i Luleå sen mätningarna startade 1921, det var drygt 12 grader. Att vädret skiftar är ingen nyhet, bortsett från för Rockström och hans jordenharfeber vänner.

 7. Kaj+Wahlberg

  Björn Wiman i DN sågar idag Lena Andersson för hennes kätterska åsikter i klimatfrågan. Jag skrev då en kommentar som blev borttagen. Se nedan!

  Hej ,

  Efter att våra moderatorer granskat en av dina kommentarer, har du fått kommentaren borttagen.

  Kommentaren som berörs fanns tidigare här och var enligt följande:

  Dagens Nyheter fortsätter med denna artikel att myndigt mästra alla oliktänkande. Tidningen ser som sin uppgift att uppfostra sina läsare. Försök istället att vara lite mer objektiv och låt olika åsikter komma till tals. Låt sedan läsaren själv dra sina slutsatser om vad som är sant eller ej. Lär av Svenska Dagbladet. Klimatfrågan är inte avgjord. Det finns många seriösa forskare som har en annan uppfattning än den påbjudna. Att människan kan påverka jordens temperatur är en obevisad hypotes.

  Den har tagits bort med motiveringen:

  Belägg påståenden med källor.

  Läs gärna genom våra användarvillkor och våra riktlinjer för kommentarer. Har du frågor om modereringen är du välkommen att svara på detta mejl.

  SOM NI SER OVAN, DET VERKAR SOM VI LEVER I NORDKOREA! BARA DEN RÄTTA ÅSIKTEN FÅR FRAMFÖRAS. SKRÄMMANDE!

 8. BENNY Wiktorsson

  Den finansiella eliten med Wallenberg i spetsen styr all politik i världen, det är bara att kolla upp var deras företag och företagskopplingar finns (hint ÖVERALT)
  Det är dessa globala företag som ligger bakom klimathysterin och pandemin i eget vinstmaximeringssyfte. All denna pengarullning som kommer ur alla dessa åtgärder är det de som tjänar miljarderna på vårab bekostnad.
  Politikerna är korrupta och vågar inte ta vettiga beslut. Om politikerna inte gör som eliten vill då startar ett krig, störtar ett flygplan, terrordåd i någon storstadstunnelbana eller så störtar en skyskrapa etc. Dessa finansintressen har inga skrupler och de har fått alldeles för mycket makt. Om folk inte fattar detta kommer det aldrig att bli någon ordning på torpet.

 9. Lasse

  En världsomspännande rörelse pågår:
  https://wattsupwiththat.com/2021/05/21/epa-disappears-the-1930s-drought-and-heat-wave-climate-data/

  Vredens Druvor skall skrivas om i ny upplaga.
  Ny titel ”Inte var det så illa då”

 10. Ann+lh

  Senaste numret av Smedjan innehåller denna artikel av prof. Jan Blomgren (tillämpad kärnfysik).
  Nedbrytningen av vårt elsystem är konsekvensen av inkompetens, önsketänkande och fanatism … skriver han

  https://timbro.se/smedjan/fanatikerna-forstorde-sveriges-elforsorjning/

 11. Joachim

  Vet någon här vad forskningen säger angående vulkanutbrotts påverkan på klimatet på lång sikt?
  Det är väl tämligen vanligt att gaser och partiklar från vulkanutbrott skymmer solinstrålningen och ger lägre temperaturer globalt under något år. Men kan resultatet på längre sikt bli varmare temperatur? Ett exempel skulle kunna vara att partiklar faller ner på is och bidrar till mindre utstrålning och snabbare smältning av glaciärer, vilket lär höja den globala temperaturen. Finns andra temperaturhöjande konsekvenser?

 12. Ivar Andersson

  ”Många uppdrag för isbrytarna. När statsisbrytaren Ale i måndags var sist ut med att kliva av årets isbrytarsäsong kunde Sjöfartsverket konstatera att säsongen inneburit mer jobb än vanligt för landets isbrytarflotta.”
  https://corren.se/artikel/manga-uppdrag-for-isbrytarna/r912mzzl

  Varför är det inte isfritt som Pär Holmgren spådde för 15 år sedan?
  ”Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott. Det tror tv-meteorologen Pär Holmgren.” https://www.expressen.se/nyheter/snon-pa-vag-att-forsvinna-for-alltid/

 13. Sören+G

  Uttryck som klimatapokalyps, Jorden kokar etc. används av klimathotarna för att skrämma befolkningen till att göra uppoffringar. Men hur mycket kan temperaturen öka om man förutsätter att koldioxiden påverkar temperaturen mer än marginellt?
  Enligt egen erfarenhet och Ventusky tycks temperaturen i de ekvatoriella haven inte överstiga ca 28 grader. För då ökar avdunstningen kraftigt och moln och regn kyler av havsytan igen. Högre global medeltemperatur betyder att värmen från Ekvatorn har fördelat sig mer mot högre breddgrader.
  Konsekvenserna blir mer fuktighet i atmosfären och därmed mer nederbörd. T.ex. grönskade Sahara under det postglacial klimatoptimat. Haven avgör hur varm (eller kall) atmosfären kan bli. Att vattenångan är en växthusgas som skulle kunna förstärka bidraget från koldioxid har då ingen eller liten betydelse eftersom vattenångan kondenserar till moln och nederbörd som kyler.
  Under varmare tidsperioder blomstrade kulturerna och föll under de kallare perioderna. Kallare innebär också mindre fuktighet i atmosfären och därmed mindre med nederbörd.

 14. pekke

  Maj och året hittills är kallare än normalen.

  Maj: https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-denna-manad/temperatur/

  Året: https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-detta-ar/temperatur/

 15. foliehatt

  Kaj, #7,
  Oavsett vad DN skriver, eller utesluter från sina kommentarsfält, så är det fortfarande möjligt att rösta med fötterna. Ett beslut som jag själv tog för några år sedan baserat till del på deras politiska åsiktsjournalism på nyhetsplats vad gäller klimatdebatten. Tyvärr dock, så är det samma inte längre möjligt vad gäller de s.k. public service-institutioner vi har i landet.

  Låt du kan lugnt låta DN gräva sin egen grav.

 16. Lasse

  SVT kör en anti fossilinvesteringsdrive.
  Igår om energiindex och 10 års låga utveckling:
  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/ap-fonderna-har-forlorat-miljarder-pa-fossilinvesteringar

  Check på den:
  https://www.msci.com/documents/10199/de6dfd90-3fcd-42f0-aaf9-4b3565462b5a

  Ok index som mäter tillgångarna värdeutveckling har varit usel. Det är helt sant.
  Men det finns en förklaring som kanske hade varit lämplig att förmedla.
  Bolagen delar ut vinsterna: Div Yld 4,62% jämfört med hela index som delar ut 1,67 i snitt.
  Oljeaktierna går under gruppen låg riskplaceringar.

  AP fonderna borde inte skämmas men det borde reportern och SVT!

  Se där hur vi lätt blir missinformerade av en ”opartisk” SVT
  Skamligt av Johan Zachrisson Winberg och SVT!

 17. tty

  #4

  ”Jo vi har haft kallt bra länge nu.
  Men på Grönland har det snöat väldigt dåligt i en månad!”

  Hänger ihop. Köldhögtrycket över Grönland har varit exceptionellt kraftigt och stabilt och hållit lågtrycken på avstånd.

 18. pa

  #7

  Det finns ju mängder med källor som visar att klimatpsykosen är en psykos.

  Denna genomgång av ett experiment Al Gore presenterade som ett ”high school physics” experiment, visar tydligt vad som döljer sig bakom de resultat alarmisternas sakkunniga presenterar.

  Här länken till det som presenteras för media och skolor
  https://www.climaterealityproject.org/video/climate-101-bill-nye

  Här en riktig vetenskaplig peer review av experimentet som tyvärr har ett lågt intresse från MSM journalister och skolor
  https://wattsupwiththat.com/gore-and-bill-nye-fail-at-doing-a-simple-co2-experiment/

 19. Med den verkan det hava kan, en kommentar till Björn Wiman

  Hej Björn, bra att kultursidan engagerar sig i klimatfrågorna. Alla goda krafter behövs. I vilken grad fossilbränning (co2) och andra växthusgaser ligger bakom uppvärmningen, kanske 60 procent – kanske 90 procent – kanske nåt annat – vet vi ju inte. Manifesterat av det vida intervall, kanske 1.5 -4 som ännu trots 50 års forskning gäller för TCR (det vore oförskämt av mig att tro att du och andra debattörer inte har koll på TCR, som att tro att en ekonomidebattör inte hört talas om BNP). Några orsaker till de vetenskapliga problemen är, kolcykeln – Bernmodellen med oklar träffsäkerhet, molnbildningen, förstärkningseffekter från luftfuktigheten, den vertikala värmeöverföringen via konvektion – en mycket stor och svår faktor, mättnadseffekter och överlappningseffekter vid ökade växthusgaserna osv osv. Nu behöver ju inte alla (eller du) ha en detaljerad förståelse av sådant men samma här, rimligen har du en översiktlig kunskap om svårigheterna. A propå översiktlig kunskap, jag vill ändå rekommendera dig att i original läsa ”97 procent studien av Cook et al” från 2013. Du kommer att bli grymt överraskad. Sen har vi nåt helt annat – vad gör det. Vad gör det? En svår fråga. Det finns ingen vetenskap som kan påstå att 1.5 grader sen 1850 har gett en sämre värld. Vad tror du Björn? Och vad gör en grad till? Inte heller en lätt fråga. En grad flyttar i Sverige klimatet ca 15 mil söderut. Luleå till söder Skellefteå. Katastrof? Vad tror du?
  Och stora delar av jorden synes ha Sveriges klimatlogik. Kanada, norra USA, södra Sydamerika, stora delar av Ryssland osv. Vad tror du? Men en mycket allvarlig sak. Havsstigningen. Tre till fyra mm per år (vi har bra koll sen 1993, NASA) och kustnära kanske 1.5 mm (vi har koll på många platser i flera hundra år, sammanställning NOAA). Havsstigningen kan förstås spåra ut men det verkar inte så. Självklart ska vi ha koll på den. Jag förstår att du Björn som skriver såpass mycket månadsvis kollar NASA´s uppdateringar, lätt tillgängligt på nätet. Sist, vad kan vi göra åt det? Då får vi först ta itu med frågan, vad vill vi åstakomma? En god början vore att ta fram en världskarta, färga med grönt de områden som mått bra av 1.5 grader och så med illrött de som fått allvarliga skador. Det lämnar väl en del områden ofärgade men får vi kanske en övervägande grön värld? Kan inte du Björn färglägga din karta och visa oss?

 20. Rolf Mellberg

  #11 Joachim

  Vulkaner och klimat

  Att stora vulkanutbrott åstadkommer kallare klimat är helt klart, Tambora för drygt 200 år sen är ett bra exempel. Jag tror att utsläppt svaveldioxid är det som mest påverkar aerosol bildningen som ger svalka.
  Lite aska på snön och isarna lär snart gömmas av ny snö.

  Men det finns även hypoteser att solaktivitetens större och långsamma svängningar kan i viss mån styra när stora vulkanutbrott sker. Tambora brann av vid Dalton minimum.
  Kommer vi få uppleva något bamse-utbrott inom 30? år, Nu när vi verkar ha kommit in i något som liknar Dalton minimum.
  Studera Valentina Zharkova den som blir nyfiken.

 21. Någon som vet resultatet av den engelske forskaren David Stainforths arbete.
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.30552/datornatverk-soker-bevis-for-vaxthuseffekten

 22. Tudor

  Vindkraft är bra tycker miljöpartiet. Hur länge till finns det örnar i sverige? Rebecka Lemoine (MP) vill förvilda naturen.

  https://www.altinget.se/artikel/le-moine-mp-vi-maaste-forvilda-den-svenska-naturen

  Hur går detta ihop med vindkraften?

  https://twitter.com/madlewander/status/1395308064258019328

 23. Ivar Andersson

  Var det klimathotspandemin som utlöste klimatnödläget? Det finns vaccin mot viruset som orsaker klimathotspandemin: kunskap och sunt förnuft.

  ”EU-parlamentets ledamöter i Strasbourg har utlyst klimatnödläge. Men dagens beslut handlar bara om semantik – några konkreta åtgärder har det inte beslutats om.”
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-beslutar-eu-om-det-ar-klimatnodlage-eller-inte

 24. Bengt

  Vinden är förnybar men inte vindkraftverken!

 25. Håkan Bergman

  Ivar A. #23
  Det har varit klimatnödläge länge nu.
  ”UPPDATERAD 1 DECEMBER 2019 PUBLICERAD 28 NOVEMBER 2019”

 26. Lars M

  Jag tycker mig ändå se en viss ljusning när det gäller debattklimatet. Folk börjar mer och mer öppet våga yttra sin skepsis till galenskaperna. Kanske måste vi nå en viss „tipping point“ när det gäller galenskaper och opinion också?

 27. Gunnar Strandell

  Tudor #22
  Jag anser att Rebecka Le Moine har fel och tvivlar på att hon med familj skulle välja skogen med myggor, bromsar, fästingar, vildsvin, grävling, räv, lodjur och varg för sin drömsemester före ”all inclusive” i varmare länder men med luftkonditionering.

  Jag vet vad de flesta andra i hennes ålder väljer och jag vet vad IPCC väljer för sina stora konferenser. Men de kanske blir tvingade att samlas i dessa orter:
  Marrakech, New Delhi, Milano, Buenos Aires, Montreal, Bali, Bangkok, Accra, Barcelona, Cancun, Durban, Doha, Lima och är trötta på att mötas i Bonn.

  För mig verkar det som att den vilda naturen är inte det de vill se, hellre en turistfälla.

  Länk till UNFCCC konferenser från 1995 och framåt:
  https://unfccc.int/process-and-meetings#:606038e4-000c-47ee-8c49-4f590df37224:9b6196fd-b9b5-4b2c-a133-ab97ac611271:216cb08e-22b4-4e40-b45f-de8dbc069f30

 28. Italienska vetenskapsmän startar Klimatdialog

  Gruppen kommer från dem som låg bakom det stora internationella uppropet ”Det finns inget klimatnödläge!” där fler här på bloggen deltog.

  A group of Italian scientists has started a cycle of conferences entitled „Climate Dialogue”, aimed at bringing the debate on climate out of the irrational grounds of Davos puppet Greta Thunberg and co. The initiative is coordinated by the Padua Register of Engineers and the Galileo magazine, edited by prof. Enzo Siviero. Lecturers are among the initiators of the famous „There is No Climatic Emergency” manifesto of scientists.

  The first Climate Dialogue will be may 26, with Prof. Alberto Prestininzi speaking on „Geological Archives of Climate” and Nicola Scafetta on „Interpretations of Climate Change: from CO2-based Models to Models based on astronomic oscillation”

 29. Torsten Wallin

  Snart måste det bli någon rim och reson i klimat-undergången och Greta-retoriken !

  Mellan 1945 och 1991 pågick det ”Kalla Kriget ” där världen kunde utplånas på några minuter .
  I varje källare byggdes skyddsrum , och vi som växte upp då såg flygbevaknings-tornen från Andra VK i trä och betong rivas . I varje portuppgång stod var man skulle samlas och föras till ”om kriget kom ” Fortfarande ljuder alarmen första måndagen varje månad klockan 15:00 ! Vi var/är beredda !
  När jag gjorde lumpen 1971 var kärnvapenkriget en realitet och neutralitetspolitiken ihålig som en ost från Schweiz. Natos landningsbanor finns kvar för dem som fattar !!

  Kom igen nu Rockström ,Thunberg !!! Ni är inte i närheten av denna undergång trots att ”kommuner” nu köper fler elbilar och DN och Aktuellt tror att Arktis smältvatten ska välla in över Fredhäll och Gärdet på onsdag !!!!!
  Det intressanta är att ”Kalla Kriget ” började på konferensen i Potsdam med Churchill , Stalin och Truman där Winston myntade begreppet ”järnridån” och samma Potsdam där Rockström jobbar och samma Potsdam där Zara Leander spelade in alla sina filmer för AFA . Bilderberg i Potsdam är fortfarande Tysklands Hollywood

 30. Adepten

  #10 Ann+lh
  Bästa jag läst på länge👍
  Många bra könikor om energipolitiken på den länken

 31. Gunnar Strandell

  Sjösatte segelbåten, Albin Alpha, idag.
  Fick hjälp av sonen som besökte min syster förra veckan. Hon hade frågat om jag fortfarande tvivlade på att människan håller på att förstöra klimatet. Sonen valde att undvika frågan och hålla tyst.

  Om jag varit övertygad om att människan förstör klimatet, biologisk mångfald osv. skulle ju inte samtalet ägt rum.

  För då hade jag inte haft några barn. Min syster har inga.

  Sådana här tankar skrämmer mig när jag tar in miljörörelsens budskap.

  Vill de på allvar minska minska antalet mänskliga individer till ca 2 miljarder, för att stoppa förändringar som de upplever som negativa?

 32. Frej

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/arktis-varms-upp-snabbare-an-tidigare-trott-nadde-30-grader/ Ja vad säger man om det här ? Har kollat på Ventsky och som jag förstår är det väl jetströmmarna som ställer till . Sen är det ju i Ryssland och det är ju inlandsklimat. I min värld kan inte det här bero på några klimatförändringar . Sånt händer . Det är så uppenbart varenda värmetopp slås det på stora bongo trumman . Har jag rätt om jetströmmar eller ska jag vika ner mig ?

 33. Andersson

  Läste detta också och skulle vara intressant om någon kunde kontrollera om detta är sant.
  Tittar man på https://www.meteoblue.com/en/weather/week/nizhnyaya-pesha_russia_520272
  Är det idag +17 C prognos för natt-temp +10 C
  Prognos måndag +5 C natt-temp -2 C
  Högsta uppmätta temp för orten om jag förstått rätt är + 31 C, så +30,3 C redan 19:e maj verkar extremt när Nizhnyaya Pesha ligger så nära ishavskusten.
  Det finns flera orter som heter Nizhnyaya + något mer längre söderut i Sibirien, är det en förväxling?

 34. Daniel Wiklund

  Det ska vara värmerekord, då ringer man i apokalypsklockorna. Vi har just nu 1 plusgrad i Luleå, på pingstafton, nog den kallaste jag upplevt. Hade det varit 20 plusgrader hade det sociala livet blommat ut. Idag har knappt nån varit utanför dörren. Värmens betydelse för det sociala livet är mycket underskattat. Pingsthelgen för 50 år sen bjöd på ett helt annat väder. Annadagspingst, som då var den 31-a maj, hade man i Överkalix 30,6 grader, värmerekord för Norrland i maj sen mätningarna startade. Det rekordet står sig än. Den helgen minns jag. Fast jag bara var 22 år, och då brydde man sig inte så mycket om väder, brydde mig mer om det motsatta könet. Men hade det varit så varmt i år så hade man garanterat sagt att jorden har feber/brinner. Så less man kan bli på domedagspredikanterna.

 35. Andersson

  #31 Frej
  Kan det vara en förväxling med denna ort? Nizhnyaya Tura
  Sverdlovsk Oblast
  ,
  Russia
  ,
  58.63°N 59.81°E,
  202m asl

 36. Frej

  35 Andersson ”så här står det ” Det var i den ryska byn Nizhnyaya Pesha vid polcirkeln som temperaturer på 30,3 grader uppmättes under onsdagen, som den skotska meteorologen Scott Duncan har informerat om på Twitter. Alltså det är ju helt klart en väderhändelse som blir till ett klimat hot . Det är ju den värme som borda varit här , men det avgör jetströmmen . Som jag förstår .

 37. Jan Norlin

  Handelskammaren säger nej till Bromma flygplats
  Grön support till MP

  Hållbart engagemang
  Handelskammaren har signerat UN Global Compact, världens största företagsinitiativ inom hållbarhet med över 10 000 verksamheter och 3 000 organisationer från 160 länder anslutna. Handelskammaren ställer sig bakom de tio principerna, och ser de som en självklarhet för företag att ta hänsyn till dem. Vår största möjlighet till påverkan är att lyfta dessa områden i vår verksamhet genom event, workshops, utbildningar och information.

  Handelskammaren har även signerat The Chamber Climate Coalition som lanserades 2019 för att mobilisera företagsledare att agera på klimatförändringarna. Initiativet kom från ICC, International Chamber of Commerce, och har idag över 2 000 signatärer. Genom att delta i initiativet åtar sig Handelskammaren att lyfta klimatförändringarna i sitt företagsnätverk samt erbjuda tjänster och event kring att arbeta med klimatfrågan och klimatneutralitet 2050.

  Då vet vi vad Ulf K tycker i klimatfrågan, eller hur?!

 38. Andersson

  #36 Frej
  Det var tydligen sant, hittade tillslut väderdata för Nizhnyaya Pesha Airport 23 april t.o.m. 21 maj.
  En väldigt kort värmebölja över på ett par dagar.
  Trodde först det var fejk news och klimatpropaganda.

  http://www-en-1.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?LANG=en&WMO=22383&ART=MAX&CONT=euro&R=0&LEVEL=150&REGION=0006&LAND=RS&NOREGION=1&MOD=&TMX=&TMN=&SON=&PRE=&MONAT=&OFFS=&SORT=

 39. Daniel Wiklund

  Överkalix som har majrekordet för Norrland med 30,6 grader från den 31-a maj 1971 ligger inte långt från polcirkeln.

 40. Lars M

  Såg på LinkedIn att Uniper, Fortum mfl. (Nordic Nuclear Industry) startat ett Nuclear-Traineeprogram (Nuclearheroes) för att locka unga talanger för morgondagens kärnkraft. Kärnkraft är tydligen dock framtiden… Otrolig cirkel som sluts efter tankeförbud etc.

 41. Gunnar Strandell

  Daniel Wiklund #34
  Citat: ”Hade det varit 20 plusgrader hade det sociala livet blommat ut.”
  Ingen överdrift. När jag hälsade på vänner i Luleå en påskhelg i mitten av 1980-talet plockades grillen fram och kvinnorna klädde sig i bikini, när solen tittade fram, trots att temperaturen låg vid nollstrecket.
  Mina vänner som flyttat upp hösten innan, hade känt sig ensamma före det.

 42. Håkan Bergman

  #36, 38
  Tittar man på Ventusky för dom aktuella dagarna ser man att det var varmluft som strömmade norrut från området runt Kaspiska havet, dessutom var det ett stort molnfritt område där varmluften trängde upp, och solen värmer även i Ryssland.
  https://www.ventusky.com/?p=51.6;54.1;3&l=temperature-2m&t=20210520/1200

 43. #31 Gunnar Strandell#

  ”Sådana här tankar skrämmer mig när jag tar in miljörörelsens budskap. Vill de på allvar minska minska antalet mänskliga individer till ca 2 miljarder, för att stoppa förändringar som de upplever som negativa?”

  Fel! De verkligt gröna vill begränsa jordens befolkning till 1-2 miljoner. Det anser t.ex Lierre Keith.

  Hon citeras på den malthusbeundrande franska bloggen Biosphère.

  Den som förstår franska borde ta lite tid och läsa några av inläggen om demografi för att förstå vad den gröna extremismen verkligen drömmer om. Man måste vara rejält hårdhudad för att inte få kalla kårar längs ryggraden vid läsningen av vissa artiklar.
  Här en önskedröm från november 2017:

  ”Le président des États-Unis, le Secrétaire général du parti communiste chinois, le Président russe… ont annoncé ce jour la création d’une Organisation mondiale qui aura vocation à réguler tout phénomène économique, social ou environnemental qui, de par ses causes ou ses conséquences, dépasse le cadre des frontières étatiques et ne peut qu’être abordé au niveau mondial dans l’intérêt général de l’Humanité. Ses principaux objectifs seront la maîtrise démographique et la réduction des inégalités, la construction d’une économie mondiale saine, l’entretien de systèmes soutenables en termes de ressources naturelles, de terres, d’énergie, de biodiversité, et enfin la régulation du climat. Face à l’urgence , des mesures s’imposent à tous dès le 1er septembre de cette année, notamment la limitation stricte des naissances à une par femme dans le monde entier, une taxation mondiale sur les gaz à effet de serre, tant pour les entreprises que pour les particuliers, une interdiction de la production et de la consommation de viande rouge, une interdiction de l’abattage des arbres sauf dans les zones strictement délimitées, un couvre-feu mondial à 22h30 pour économiser l’énergie dans les zones non équipées en énergies renouvelables. Ces mesures peuvent sembler autoritaires et brutales. Elles nous sont imposées par notre laisser-aller collectif depuis des décennies. Toues ont en commun la recherche de l’intérêt général du genre humain. Leur application sera assurée par une force de police, reconnaissables par leurs casques verts, et qui auront tout pouvoir pour signaler et réprimer les manquements constatés. La Déclaration universelle des droits de l’Homme sera refondée pour y inclure des devoirs.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lierre_Keith

  https://biosphere.ouvaton.org/blog/la-terre-ne-peut-porter-que-1-a-2-millions-dhumains-2/

  https://biosphere.ouvaton.org/blog/category/demographie/

 44. De flesta av KU:s läsare har nog en vag uppfattning om hur verkligt radikal den gröna rörelsen kan vara.

  The Deep Green Resistance är en organisation vars mål bland annat är att avskaffa industrisamhället.

  Från deras hemsida:

  ”Deep Green Resistance starts where the environmental movement leaves off: industrial civilization is incompatible with life. Technology can’t fix it, and shopping—no matter how green—won’t stop it. To save this planet, we need a serious resistance movement that can bring down the industrial economy. Deep Green Resistance evaluates strategic options for resistance, from nonviolence to guerrilla warfare, and the conditions required for those options to be successful. It provides an exploration of organizational structures, recruitment, security, and target selection for both aboveground and underground action.”

  https://deepgreenresistance.org/

 45. Lasse

  Extremväder i Kina:
  https://www.rt.com/news/524572-china-marathon-weather-deaths/
  kanske en annan del av vädret från Sibirien?
  https://earth.nullschool.net/#current/wind/isobaric/500hPa/overlay=temp/orthographic=83.55,50.60,721

 46. tty

  #45

  Apropå extremvädret i Kina så passar TT i det sammanhanget på att demonstrera svenska journalisters totala okunnighet när det gäller naturvetenskap:

  ”Tävlingsbanan sträckte sig längs de dramatiska berg vid Gula floden som internationellt går under namnet Yellow River Stone Forest och vars klippformationer tros vara fyra miljarder år gamla. (TT/Nyhetsbyrån)”

  Dessa i sen tid eroderade klippformationer skulle därmed vara äldre än de äldsta bevarade delarna av jordskorpan.

  I verkligheten är detta ett klassiskt ”badlands”-område som skapats av vind- och vattenerosion när Gula floden skurit sig ner genom tertiära avlagringar under pleistocen.

  Detta kan man visserligen knappast vänta sig att journalister skall förstå, men nog borde de väl ha någon hum om hur gammal jorden och jordskorpan är?

 47. tty

  #45

  Jodå, det är den vindlande polarfronten/jetströmmen som är i farten igen. Värmebölja i västra Sibirien och ett stort kalluftsutbrott i öster. Samtidigt har sommarmonsunen börjat så smått i Kina och när kalluft och varmluft kolliderar kan det bli dramatiskt:

  https://earth.nullschool.net/#2021/05/22/0200Z/wind/isobaric/250hPa/orthographic=-18.96,88.96,275

 48. Simon

  Kan inte påminna mig om när det varit såhär kallt i maj senast. Inte nog med att man fryser av kylan, frånvaro av sol och värme tenderar ju även att framkalla visst vemod.

 49. Anders

  Vet någon här varför kärnkraftens produktion minskat från ”normala” 5700 MW fram till 22 maj ned till 3200 MW igår? Källa: https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

 50. Håkan Bergman

  Anders #49
  Revisioner och bränslebyten, rätt bra tajmat med vårflod och låg efterfrågan.
  https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages?publicationDate=all&eventDate=nextweek&fuelTypes=nuclear

 51. Anders

  #50 Håkan Bergman. Stort tack för snabb och lugnande info! Tänk om vindkraften hade ens en bråkdel av dylik framförhållning 😉

 52. Jojje

  Lite från Heller. Blir dock mycket upprepning från hans tidigare videor.
  https://newtube.app/TonyHeller/IOTLjvy

 53. Adepten

  #43 #44 Lars Mellblom
  Tack för dessa upplysningar! Om dylika typer och andra extrema grupper nästlar in sig i beslutande församlingar kan vårt demokratiska styrelseskick kollapsa och deras världsbild kan uppfyllas. Martin Hultman på Chalmers borde studera och kartlägga dessa individer också. Hoppas bara att våra myndigheter kan hålla koll på dem. Viktig att tänka på när anställningar görs till samhällsviktiga verksamheter. Känner en viss oro att det slarvas med detta.

 54. #53 Adepten#

  ”Martin Hultman på Chalmers borde studera och kartlägga dessa individer också.”

  Det är kanske snarare så att det är Hultman som bör kartläggas som presumtiv DGR-sympatisör.

  De här extrema tankarna om hur vårt västerländska samhällssystem skall avskaffas finns redan på hög nivå bland politiker och ämbetsmän. För ett par år sedan skrev jag en kommentar (nummer 27) om samma ämne. Den kan vara värd att läsa igen.

  https://klimatupplysningen.se/liberalers-grona-tokiga-drommar-autonoma-forarlosa-bussar-pa-lidingo/#comment-361443

 55. Bert Nilsson

  OT
  Vi har diskuterat vätgaslagring här tidigare. Här en variant från Ny Teknik:” En 100 mil lång vätgasledning mellan svenska Umeå och finska Brahestad skulle utgöra en rejäl buffert för järn- och stålindustrin. Det skulle underlätta de dagar vindkraftverken inte snurrar. ”

  Tror vi talade om hur lång en tank skulle behöva vara. Räcker 100 mil?

 56. Lars Ellerman

  Hoppas värmen kommer snart /Lars Ellerman