Öppen Tråd

aprilvader 2021

Efter en KALL april, som fortsatt en bra bit in i maj, så kanske vi förhoppningsvis kan se fram emot lite vårvärme. SMHI envisas med att benämna det KALLA vädret i april för  ”typiskt aprilväder” – allt för att undvika k-ordet i sina väderleksrapporter på TV. Dags för veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Kall Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    Ord spelar roll.
    CAGW blev till global uppvärmning som blev till klimatförändringar och numera klimatförändringen i bestämd form.

    Resan som begreppet har gjort har dels tonat ned ”löftet” om katastrof, dels fastställt att AGW händer här och nu.

    Jag tycker att vi ska vrida tillbaka begreppet till sin ursprungliga lydelse. Välj att alltid kalla fenomenet för CAGW (eller läs ut det i sin helhet). Det tvingar fram en diskussion om katastrofdelen av begreppet. Dels har ingen sådan katastrof ännu inträffat trots många decennier av varningar om ”undergången om tio år”, dels så är AGW utan C en totalt ointressant företeelse.

  2. Karl Eider

    Varje gång det är varmare än normalt så tar man det alltid som ett bevis för den globala uppvärmningen. Nu när vi hade en kall april, den kallaste i Europa på 18 år, så vill man inte låta människor tro att det kanske inte är så allvarligt med uppvärmningen. Då är det plötsligt viktigt att människor ska förstå skillnaden mellan väder och klimat. Suck.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vader-eller-klimat

  3. Lars Thorén

    Vill man kolla och jämföra temperatur på en viss ort visst datum är denna lilla snurra till hjälp.

    https://rl.se/vadret/dhdfit.php

  4. Lennart Svanberg

    Ja – – Jorden blir varmare, så är det, konstaterar SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

    När jag lyssnade på en av IPCC’s författare som försökte förklara ”hur” man vet att det är varmare så blev det rakt ut pinsamt. Dessa mätstationer, som människor hanterar runt om på vår planet, är ju placerade utifrån så många premisser att jämförelsetal blir så klart helt omöjliga.

    Är också så förtvivlat trött på att man tar ”statistik” som bevis för en naturvetenskaplig fråga. Alla som pluggat statistik vet ju att den går alltid att manipulera, medan ett naturvetenskapligt experiment måste bevisas.

    Inne på klimatupplysningen kämpar vi varje dag för att få tillbaka klimat och väderfrågor till naturvetenskapen (bort från statistiken). Inte en enda gång har jag fått ett vettigt svar från alarmistsidan om hur man på ett experimentellt sätt skall bevisa mänskligt CO2-utsläpp som skadligt.

    Vi borde kräva en folkomröstning om CO2-politiken då frågan är så allvarlig och kommande generationer, våra barn, kommer få betala ett högt pris för att återställa natur och bygga ut fungerande energi istället. Tror ni att vi kan få med några politiker på detta?

  5. Peter

    Att den starkt politiska organisationen SMHI får fortsätta att basunera ut skräp utan vetenskaplig grund med fejkade data, ha en politisk ledning, och ständigt referrera till RCP8,5…

  6. Lasse

    April var kall-men solig.
    Detta brukar redovisas med röda kartan men SMHI har valt bort den och anger bara soltid:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.171390.1620046267!/image/prel_solskenstid2104.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/prel_solskenstid2104.png

    Men molntäcket kan de redovisa lite mer färggrant:
    https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.171399.1620027646!/image/molnighet2104.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/molnighet2104.png

    Hela landet såg solen mer ofta i April. Den trenden håller i sig.
    En här nämnd meteorolog fick frågan om solen påverkar klimatet -och svarade-jasså du menar så! 😉

    Intressant sammanställning av energitillförseln till Tyskland, Frankrike och England , där flödande källors svaghet syns:
    https://wattsupwiththat.com/2021/05/07/weather-dependent-renewable-power-performance-in-europe-de-uk-fr-2020/

  7. pekke

    Tydligen är det ” typiskt Aprilväder ” även den första veckan i Maj !
    Rejält kallt hittills i början på månaden, 5 – 6 grader kallare än normalt.
    https://www.smhi.se/data/meteorologi/kartor/karta/hittills-denna-manad/temperatur/

    Skulle man mäta den globala temperaturen med någorlunda noggrannhet så skulle det behövas ett tätt nätverk över planetens yta med mätstationer, vilket vi inte på långa vägar har !

  8. mattias

    Kallaste april i Europa på 18 år sa de på nyheterna, men skyndade sig att lägga till att globala medeltemperaturen för april ändå var +0.2 jämfört med perioden 1991-2020.

  9. Torsten Wallin

    I de lokala nyheterna i SVT har man redan börjat ”överlämningen” till vädret med
    ” Nu över för att se hur klimatet blir i morgon ”

  10. Håkan Bergman

    Och inte är det nån klimaträttvisa här i världen heller, själv sitter jag i shorts på balkongen, jag är inne och svalkar av mig just nu, mittemot sitter en tjej i en tjock vinterjacka.

  11. Ivar Andersson

    Ibland blir man överraskad av verkligheten.
    Upptäckten: 80 procent av mikroplast i haven är inte mikroplast
    https://www.aktuellhallbarhet.se/miljo/kemikalier/upptackten-80-procent-av-mikroplast-i-haven-ar-inte-mikroplast/

  12. Björn

    pekke [7]; Den någorlunda sanna temperaturen är de temperaturvärden som UAH sammanställer från satellitmätningar. Närmre kan vi inte komma sanningen idag. I framtiden kan man glömma landbaserade mätningar, dels på grund av dålig täckning, osäkra värden och kostnader i form av administration och underhåll av mätstationer etc.

  13. Håkan Bergman

    Ivar A. #11
    Helt ovetenskapligt vågar jag påstå att minst 95% av innehållet i vår plaståtervinningscontainer är odefinierbart. Den var för ovanligheten faktiskt tom igår när jag gick förbi och dumpade lite pappersförpackningar och burkar, ”plast” skickar jag till förbränning och belönas för det med värme och varmvatten, jag vill inte behöva bära hem ”plasten” igen när behållaren, som oftast, är proppfull.

  14. Lennart Bengtsson

    Jordens temperatur är INTE enbart baserade på traditionella markstationer. Jag rekommenderar läsarna av denna blogg att sätta sig in i metoden för dagens data-assimilering som tillämpas vid ECMWF. Det har faktiskt hänt en hel del på detta område under de senaste 60 åren. Det finns här hundratals artiklar. Referenser kan återfinnas i The ERA5 global reanalysis:
    H Hersbach, B Bell, P Berrisford… – Quarterly Journal of …, 2020 – Wiley Online Library

  15. Lennart Svanberg

    #14 Tack Lennart min namne för förtydligandet.

    Osäkra data, osäkra analyser men ’the science is settled’ sedan år 1992. Huvaliga, vart försvann det sunda förnuftet?

  16. Sigge

    #2 Karl Eider

    Att det är den kallaste aprilmånaden på 18 år i Sverige och Europa betyder inte klimatet är på väg att bli kallare. Om det hade varit den kallaste aprilmånaden som uppmätts sedan mätningarna började så kunde det ha varit en antydan om att klimatet kanske var på väg att bli kallare.

    April var ungefär en halv grad kallare än medeltalet för 1991-2020. Jämför man med den tidigare 30-årsperioden 1961-1990 så var årets april ungefär en halv grad varmare.

    Ska man jämföra klimatförändringar så är det minst decennier som skall jämföras. SMHI jämför 30-årsvärden. I Sverige är skillnaden mellan perioden 1961-1990 och perioden 1991-2020 ungefär 1,2 grader.

  17. pekke

    Ivar A. #11

    Här är original studie.

    https://advances.sciencemag.org/content/6/23/eaay8493

    Från Abstracten : ” By compiling a global dataset from 916 seawater samples collected in six ocean basins, we show that although synthetic polymers currently account for two-thirds of global fiber production, oceanic fibers are mainly composed of natural polymers. µFT-IR characterization of ~2000 fibers revealed that only 8.2% of oceanic fibers are synthetic, with most being cellulosic (79.5%) or of animal origin (12.3%). ”

    Så 79,5 % cellulosa, 12,3 % animalisk och enbart 8,2 % syntetiska fiber i vattenproverna !

    Tror inte plastpåseskatten hjälper i det här fallet !!

  18. Karl Eider

    #16 Sigge

    Och som vanligt väljer du att totalt missuppfatta hela poängen.

    Det är ju precis tvärt om, det jag menar att dina gelikar alltid väljer att så fort det är en ovanligt varm dag, påstå att det har med klimatförändringarna att göra.

    Jag påstår inta att en kall månad heller är klimat. Minst 30 års medelvärde ska definiera klimat. Troligen behövs det längre period än så.

  19. Daniel Wiklund

    # 16 Sigge Men i Luleå var den varmaste april sen 1921, just 1921 med 4,4 plusgrader. Ibland (för det mesta) är tiden ur led, och det gäller speciellt oss människor och vädret.

  20. Håkan Bergman

    #16,18
    Klimatet bestäms väl av vid vilket datum man måste rycka igång gräsklipparn?

  21. Björn

    Sigge [16]; Nej, att april nu är kallare än vanligt behöver inte betyda att det på längre sikt blir kallare, men klart är att det har hänt något när vår polnära jetström befinner sig söder om Skandinavien stundtals. Att detta skulle ha med det utdragna solfläcksminimum som vi för närvarande befinner oss i, är inte osannolikt. Det finns ju något som heter orsak och verkan.

  22. Lasse

    #14 Lennart B
    ”Det har faktiskt hänt en hel del på detta område under de senaste 60 åren.”
    Utmärkt-men hur kan vi då påstå att vi mäter högre temperaturer idag än någonsin?
    USA har det tätaste observationsnätet och där håller Tony Heller koll på historiska mätningar jämfört med dagens.
    Han har även tillgång till tidningsklippen.

    Då ser man hur NOAA fibblar med temperaturmätningarna så rubrikerna i tidningarna saknar relevans.
    Är det något en meterolog skulle godkänna?
    Meteorologerna gör det tydligen!
    https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2021/05/USHCN-FINAL-MINUS-RAW-TAVG-Vs-Year-1895-2020-At-All-US-Historical-Climatology-Network-Stations-Red-Line-Is-5-Year-Mean-USHCN-FINAL-MINUS-RAW-TAVG-vs-Year-2.png

  23. Sigge

    #18 Karl Eider

    ”Det är ju precis tvärt om, det jag menar att dina gelikar alltid väljer att så fort det är en ovanligt varm dag, påstå att det har med klimatförändringarna att göra.”

    Du har fel. De flesta som debatterar klimat jämför långa perioder. Men om det är rekordvärme en kort period så beror det delvis vädret och delvis på det varmare klimatet. För en klimatforskare så vore det ohederligt att säga att det beror på det en eller andra när det är en kombination av båda.

    Nu tycker jag uppvärmningen går så snabbt så det räcker med 10-årsperider för att få en uppfattning om hur snabbt det blir varmare. I alla fall globalt. Sverige är lite i minsta laget för det.

  24. Sigge

    #20 Håkan Bergman

    Nja, klimatet bestäms inte av när man klipper gräs, men en konsekvens av klimatet blivit varmare är att gräset börja växa tidigare på våren. I år är första gången på flera år som jag inte klippt första gången i april. Den 3 maj klippte jag första gången i år och kylan gör att det inte växt så mycket sedan dess. Förr (90-talet) så var det ungefär 10-15 maj som jag klippte gräs första gången på året.

  25. Daniel Wiklund

    Just nu på kunskapskanalen sitter fyra allvarstyngda personer och samtalar om klimatkrisen. Det pågår i flera timmar. I flera år har kunskapskanalen nästan dagligen haft program om klimatkrisen, som ju hela tiden blir värre och värre. En av deltagarna är klimatproffset Anders Wijkman. Jag undrar om dom själva drabbats av klimatkrisen, och i så fall på vilket sätt. Anders W har väl snarare drabbats på ett positivt sätt. Han åker världen runt på olika klimatmöten, och får känna sig som en planeträddare. Vi ska hjärntvättas, klimatnödläget förvärras varje dag. Vi måste förstå att det behövs koldioxidskatter och olika avgifter för att rädda planeten. Snart borde det vara dags för ett program där det redovisas vilka effekter dom vidtagna åtgärderna haft på klimatet. Om det nu ens haft nån effekt. Det som verkligen ökar är politikernas hybris. Och planeträddarnas inkomster.

  26. Daniel Wiklund

    # 24 Sigge. Tycker du att det blivit varmare i Luleå när den varmaste april var 1921. Varmaste påsken (långfredag var den tolfte april) var 1968. Varmaste valborgsmässoafton sen mätningarna startade 1850 var 1984, 18 grader i skuggan kl 18.00. Varmaste dagen i maj i Norrland på 140 år var den 31/5 1971 i Överkalix, 30,6 grader. Vädret skiftar, och har så alltid gjort. Det som kännetecknar oss människor är att vi kan anpassa oss. Den förmågan kommer väl till pass när det gäller att förhålla sig till vädret. Idag på min cykeltur, det var 4 plusgrader och en kall vind när jag startade, hade jag täckbyxor. Den här dagen för 37 år sen hade jag shorts.

  27. Jonas

    Det finns ju faktiskt ett falsifierbart påstående i ”klimatteori”.

    I det smala våglängdsområde där koldioxid absorberar/emitterar kraftigast (runt 15 um tror jag) så ska jordens utstrålning minska.

    Det gäller oavsett vad som är mekanismen.
    Minskar det inte så är teorin fel.

    Utstrålningen ska minska lika mycket som ”återstrålningen” ökar, d.v.s. det borde gå att mäta återstrålningen genom att mäta minskningen i utstrålningen.

    De IR kameror man har på satelliter mäter våglängdsupplöst, d.v.s. det måste gå att detektera detta.

    Jag skulle gissa att man redan gjort detta. Däremot verkar man inte ha publicerat något.

    jag tycker det är konstigt. Sådana mätningar skulle ju avgöra ”diskussionen” en gång för alla.

  28. mattias

    I min biologibok från 1980-talet minns jag en bild på fjärilar som anpassades sig till miljön – de blev helt enkelt mörkare i nedsotade industriområden för att bättre smälta in i miljön: ”I industriområden i England observerade man för mer än hundra år sedan mörkfärgade varianter av flera fjärilsarter”. Två effekter brukar tillskrivas ökande sotpartiklar och temperatur. 1. förändrat albedo på reflekterande snö som leder till uppvärmning. 2. sotpartiklar i luft som kondensationskärnor till moln leder till nedkylning tex. under perioden 1950-1980. Nu till min fråga. Om nu dessa sotpartiklar var så pass vanligt förekommande redan för över hundra år sedan, hur kan de tänkas ha påverkat det varma klimatet mellan 1910-1940? Man kan naturligtvis anta att de endast haft en regional påverkan, men säkert påverkat en och annan temperaturgivare.

  29. Håkan Bergman

    Sigge #24
    Du som har örnkoll på allt, hur många gånger har din gräsmatta figurerat på den här bloggen?

  30. Benny

    Man kan bara konstatera att om man jämför vädertjänster så är SMHI absolut sämst på att förutsäga vädret för kommande dagar! I alla fall vädret utanför Stockholmsområdet som verkar vara deras huvuduppgift…Resten av landet tar man tydligen på en höft och gissar vilt! Jämför då med Accuweather och yr.no t ex! Så min tes är att man får ta SMHI med en nypa salt då de numera bara sysslar med regimens klimatpropaganda!

  31. Evert+Andersson

    Hot Talk Cold Science, Fred Singer Kap. 16 sid 181.
    ”The warming that may have occured from 1978 to 1997 is almost entirely fake, an instrumental artifact found only in one heavily manipulated and unreliable database of surface observations.” Men i samma stycke skriver han att 1910 till 1945 ”was real” bekräftad av termometer såväl som proxydata.
    Tvivlar inte på att Singer vet vad han skriver om.

  32. Lennart Bengtsson

    Varför inte som omväxling kommentera temperaturmätningarna från University of Alabama som presenteras på denna blogg vara månad. Den redovisar den globala temperaturen för den lägre delen av troposfären. Den visar liksom andra liknande mätningar en tydlig uppvärmning med cirka 0.6°C för de senaste 40 åren. Trots överlagrade variationer upp och ned huvudsakligen kopplade till El Nino- fenomenet kan uppvärmningen noteras med blotta ögat.
    Jag diskuterade detta med Fred Singer ( som jag kände personligen) flera gånger och han, som erfaren forskare när det gällde satellitmätningar, betraktade MSU-mätningarna som tillförlitliga. Samma resultat erhålles från ECMWF beräknat från dagliga analyserade väderkartor och sammanställda i databasen ERA5 som är publikt tillgänglig.
    Vad kan man mer göra frågar jag mig?

  33. Daniel Wiklund

    Den globala temperaturen för den lägre delen av troposfären är nog intressant. Men det jag är intresserad av är temperaturen där jag vistas. Jag vistas nog aldrig i den lägre delen av troposfären. På vilket sätt har mätningarna av den globala temperaturen och det resultat man då fått påverkat planetens klimat. Speciellt det lokala klimatet, det lokala vädret.

  34. Sören+G

    Att utstrålningen från Jorden är något mindre än instrålningen betyder ju att Jorden inte har termisk jämvikt med rymden.
    Instrålningen sker genom den synliga delen av sol-strålningens spektrum som tränger ner i havet och värmer ett antal meter av ytskiktet. Detta blandas ner i havet och kallare vatten kommer upp till ytan.
    Haven dominerar helt över land där hög instrålning resulterar i hög utstrålning och låg instrålning i låg utstrålning.
    Om Solens instrålning har ökat under en period, som under 1900-talet, så har den värmen försvunnit ner i havet och eftersom kallare vatten kommit upp till ytan så ser man från rymden en lägre utstrålning.

  35. Evert+Andersson

    #32 Lennart Bengtsson

    Motsäger han sig själv med bokens text?

  36. Sigge

    #29 Håkan Bergman

    Två saker som jag tydligt lagt märke till har förändrats under min livstid eller snarare de senaste 20-25 åren. Det ena är isen och islossningen på sjön jag bor vid, det andra är hur tidigt på våren och hur sent på hösten jag behöver klippa gräs.

    Det här är så stora förändringar att jag lägger märke till det utan att föra statistik. Det är stor skillnad jämfört med för 30 år sedan. Nu har jag minneshjälp av valborgsmässoafton och älgjakt.

  37. Anders L

    Nu är SMHI mot att man lättare lite på strandskyddet, pga att havet stiger.
    Är det ingen på SMHI som vet att vi fortfarande har en landhöjningen som är större än en stigande havsnivå?
    Hos oss är det ca 8 mm per år.

    https://www.svd.se/kommer-sta-som-monument-ute-i-vattnet

  38. Göran J

    En fråga som jag ställer mig är om CO2 halten har något att göra med att växtligheten startar upp och grönskar och växer tidigare.
    Trots en enormt kall vår har jag redan klippt gräset på sommarstället två gånger och den tredje gången blir i morgon. Jag inbillar mig att det inte är temperaturen och ljuset (solen) som enbart styr starten för växterna.
    Skulle vara intressant att få synpunkter på detta.
    I skärgården har det ju varit extremt kallt och vattentemperaturen vid bryggan på sommarstället har legat 3-4 grader under motsvarande datum de senaste 10 åren.

  39. jax

    #37 Anders L
    SMHI borde tvärtemot arbeta för utökat strandskydd. Med den havsnivåhöjning de räknar med kommer ju alla hus komma närmare strandlinjen, och tomterna kommer att gå ända ner till vattnet. Resultatet blir ju att allemansrätten äventyras 😉

  40. Sigge

    #38 Göran J

    Det är värmen i främst marken som avgör när när det börjar växa på våren. Det var ju varmt i mars månad som gjorde att tjälen försvann då. Det var heller inte så kallt i april månad.

  41. Göran J

    Sigge #38

    Detta är den kallaste våren sedan jag flyttade in i det hus jag nu bor i sedan mera än 40 år- Jag brukar stänga av elektriska värmesystemet (VP) och låta solfångarna och den ackumulerade solvärmen (3500 liter vatten) ta över uppvärmningen helt och hållet i månadsskiftet mars april men i år har detta inte varit möjligt på grund av det kalla vädret. Jag har till dags dato fått stötta med VP för att få en behaglig inomhustemperatur.

    Jag håller med dig om att växterna väntar på att tjälen skall gå ur marken men det var inte det som var frågan.
    Min fundering var om CO2 haltens inverkar på när och hur växligheten startar upp på våren?

  42. Daniel Wiklund

    # 40 Sigge Vilken lycka för dig att du bor där värmen finns. När jag är ute och cyklar träffar jag på mer folk när det är sol och varmt än när det är mulet och kallt. Och folk är gladare när det är sol och varmt. Och växtligheten mår bra av värme. Ett varmt hjärta är att föredra framför ett kallt hjärta. Våra kroppar mår som bäst när det är kring 25 grader varmt. Romantiken och kärleken förgylls av värme. Varför skräms man då så mycket med värme?

  43. GoranA

    Man kan sammanfatta klimatförändringen i Sverige så att 1930-talet var nästan lika varmt som 2000-talet och 2010-talet. Det skiljer inte mer än 0,30 °C.
    Hela denna ökning kan bero på UHI.
    Från 1940-talet fram till början av 1980-talet sjönk temperaturen och då främst under 1940-talet och 1950-talet
    Temperaturen ökade på 1990-talet och 2000-talet för att plana ut under 2010-talet.
    Koldioxidens maximala påverkan på temperaturen är alltså maximalt 0,3°C.

  44. Robert Norling

    Ett bra mått på om det har varit en kall eller varm vår är Björken och när de får sina ”musöron”. I år i trakterna där jag bor som är nordöstliga delen av Svealand så börjar det att bli sent, väldigt sent med björkarnas lövsprickning. Så sent att det är jämförbart med de kallaste vårarna på 1980 talet då musöronen visade sig runt 15 maj.
    Runt 1 maj + – en vecka har det pendlat mellan men i år har inte några musöron synats till på större välväxta Björkar. Förmodligen stiger saven för långsamt när det är minus nästan varje natt.

    Tycker nog att ett träd är en bättre klimatindikator än Sigges och andra klimathotsivrares gräsmattor. Var det inte någons gräsmatta som var brunbränd och därmed var det bevisat att klotet höll på att brinna upp.

  45. Sigge

    #43 Göran A

    Det där är inte sant. Enligt SMHI statistik så var 2010-talet nästan 1 grad varmare än 1930-talet.

  46. GoranA

    #44
    Jag håller med om att björkens lövsprickning är det vårtecknet. I nordöstra Skåne är det normala att björken har musöron vid Valborg.
    I år så har de börjat grönska idag så här är våren är minst en vecka sen.

  47. Daniel Wiklund

    # 45 Sigge Det är ju katastrofala siffror du kommer ned. En grad varmare!! Fast jag skulle nog inte lägga märke till om det var 18 eller nitton grader.

  48. Sigge

    Göran J #38

    CO2-halten borde inte ha någon inverkan på när växterna börjar växa på våren. Däremot så borde växterna växa snabbare med ökad CO2-halt.

  49. Håkan Bergman

    Nu fick vi, åtminstone här på Södertörn, välsignat och efterlängtat regn i veckan, det kan nog sätta fart på både björkar och gräsmattor, speciellt när vi verkar kunna få lite värme också den kommande veckan. F.ö. så har jag i likhet med många andra norrlänningar flyttat en bra bit från det klimat vi växte upp i, hur har vi klarat det? En gång tog jag i rejält och flyttade hela vägen från Jämtland till Skåne, det var tufft men med moskitnät och tropikhjälm klarade jag av det också. Värst var nog att dom inte hade nån språkundervisning för oss invadrare.

  50. GoranA

    #45 Sigge
    Sen när blev SMHI:s korrumperade beräkningar en sanning

  51. Robert Norling

    #45 Sigge
    Ja och i Stockholm med flera städer var befolkningen en bråkdel så stor och UHI har nog bidragit med mer än en grad sedan 30 talet. Tyvärr så har det gått så långt att jag inte längre litar på SMHI och deras statistik. Kolla var många av deras väderstationer ligger. Göteborg, Lund, Stockholm, Uppsala m.fl.. Sedan kan du kolla alla stationer som är vid flygplatser.

  52. Ulf

    Skönt att se en forskare med integritet. Wåhlin vägrar delta i pajaskonsterna.
    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AloQEj/antarktis-smaltande-isar-riskerar-att-leda-till-oversvamningar

  53. Sören+G

    Anders L #37
    Ja det var en jurist ett försäkringsbolag som hävdade det.

  54. Sigge

    #51 Robert Nordling

    UHI var ett problem i många länder på den tiden när huvuddelen av väderstationerna var i städer. Så är det inte längre. Men i Sverige så har UHI inte varit så stort problem då majoriteten av de gamla väderstationerna är fyrplatser i skärgården. Numera är överväldigande majoritet av väderstationerna på landsbygden. Det är bara ett fåtal som är finns i städer. Det finns över 400 väderstationer i Sverige. Kanske 50 av dessa är i tätbebyggda områden.

    På 70-talet så började fjärravläsning införas. På 80- och 90-talet så byggdes det många nya väderstationer som är fjärravlästa och ligger långt ifrån bebyggelse. Tidigare så var ju alla väderstationer nära minst en bostad, där den som läste av väderstationen bodde.

    När det gäller väderstationer på flygplatser så ligger de ofta ganska långt från både bebyggelse och banor. Många av flygplatserna där väderstationer finns har väldigt lite trafik som t ex Borlänge.

    Här ett exempel på hur en fjärravläst väderstation ser ut idag.
    https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vader,param=t,stationid=94190,type=weather
    Om du inte sett någon sådan väderstation så är det inte så konstigt för att de ligger långt ifrån bebyggelse och stora vägar.

  55. Lasse

    #32 Lennart B tar upp UAH och en höjning av 0,6 grader på 40 år.
    Det har blivit varmare -ja.
    Men det har också blivit soligare.

    Om detta är en sol som bara strålar mer över oss eller om det är en sol som strålar mer över stora delar av de utvecklade länderna med bättre luft borde utredas.
    Är man religiös och tror, så är det en fråga om Guds godhet.
    Det går inte att förneka.
    Är man lite mer naturvetenskapligt lagd så finns det andra förklaringar.
    Bill Gates experimentlust skulle skapa solar dimming.
    Han vet! 😉

  56. Sigge

    #50 Göran A

    Dina konspirationsteorier om att SMHI och alla andra som mäter temperaturer är korrumperade ger jag inte mycket för. Det är ju sådana kommentarer som folk tar till när deras åsikter inte stämmer med verkligheten.

  57. Lennart Bengtsson

    Lasse

    Detta är väl känt och har redovisats. Den ökade solstrålningen under senare decennier är mera ett europeiskt fenomen. Globalt sett föreligger ingen ändring i globalstrålningen = den totala strålning från solen. Globalstrålningen har också ökat något över land och minskat över hav under de senaste decennierna. Bloggens läsare kan ju spekulera häröver.

  58. Lennart Bengtsson

    Här några numeriska data för globalstrålningen för perioden 1979-2019 från ERA5. Linjär trend räknat över 10 år. För hela perioden multiplicera med 4.

    1. Globalt 0.00 Watt/m2
    2. Global landyta + 0.85 Watt/m2
    3 Global havsyta – 0.34 Watt/m2
    4. Europeiska landytan + 2.0 Watt/m2
    5 Mellansverige över land + 1.2 Watt/m2

    Detta kan Ni själva beräkna från Copernicus databas

  59. Johan, Uppsala

    #37, #39 m.fl.

    UNT 9 maj:
    ”Byggnaderna kommer stå som monument ute i vattnet”

    I en artikel i dagens Uppsala Nya Tidning finns en alarmistisk artikel från TT om den framtida havsnivåhöjningen och att strandnära byggande därför måste stoppas. Svensk Försäkring uttalar sig bland annat om ”att samhället måste ha en långsiktig planering” och SMHI:s Åsa Sjöström tar som exempel vad en havsnivåhöjning på ”en meter till år 2100” skulle innebära.

    Jag är ofta vid Hållnäshalvön vid norra Upplandskusten, och där låg havsnivån på grund av landhöjningen ett par meter högre än idag för bara ett par, tre hundra år sedan. Märkligt att ingen av de inblandade ens nämner att landhöjningen finns och varierar kraftigt längs de svenska kusterna.

  60. Ivar Andersson

    Temperaturen varierar väldigt snabbt. 1.4 grader på 15 km i Stockholm.
    Stockholms mätstation ser ut att vara placerad i ett maximalt “värmehål” med sitt värde på 7,9 grader. Uppsala kommer inte långt efter med sina 7,1 grader.
    Befinner man sig strax söder om Mälaren i Tullinge (15 km från Stockholm) drar kalla vindar fram. De får stå ut med 6,5 grader dvs. 1,4 grader lägre jämfört med centrala Stockholm.
    I Uppsala är det också kallt vid flygplatsen med 0,6 grader lägre temperatur än i Uppsala.
    https://klimatupplysningen.se/oppen-trad-383/#comment-396194

  61. Lennart Bengtsson

    Ivar Andersson

    Detta är helt korrekt och en bidragande orsak att temperaturökning över land är betydligt högre än över hav eller i atmosfären på mer än några kilometer över markytan.

  62. Lennart B #58,

    Det är intressant att globalstrålningen (dvs, den solstrålning som når mark/havs-ytan) har minskat över haven men ökat över land. Varför?

    Finns det någon annan förklaring än att molntäcket ökat över hav och minskat över land? Produktionen av mänskligt producerade aerosoler borde vara högst över markytan. Så är det förändring av avdunstningen som ökat över hav men minskat över land? Eller något annat?

  63. Lasse

    #58
    Tack Lennart B
    Intressanta uppgifter som jag gärna kollar upp.
    Hur?
    Mellan Sverige 1,2W/m2 ggr ger 4,8 W/m2
    RCP 4,8 således-från minskad molnighet 😉

    Var kommer CO2 in i denna bild?

  64. mattias

    #58
    I följande referens finns data fram till ungefär 2005. En snabb genomläsning av tabell 2 och 3 visar en ökande global trend av solar brightening mellan ungefär 1985-2005. Endast Indien och Kina visar en negativ trend (pga luftföroreningar) som möjligen påverkar globala värden för land något. https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1029/2008JD011470

  65. Lennart Svanberg

    Väderutblick 9 maj 2021 i Stockholm. Svinkallt, ☔ regn och såväl mössa som vantar är att rekommendera. Bara skönt att få skriva av sig i detta forumet om hur stolligt det är att ’etablissemanget’ bestämt att vädret är ett bevis på att Sverige håller på att bli varmare…

  66. mattias

    #65. Vi får väl hoppas på väderomslag imorgon. Hittills i maj är kartan för Sverigetemperaturen blå för hela landet oavsett vilken normalperiod som används: https://www.smhi.se/pd/klimat/time_period_maps/temp_anomaly/2021/ref_1961_1990/ttmk2105.png

  67. Lennart Svanberg

    #66 Tack för länken och hoppet om morgondagen 😁

  68. GoranA

    #57 Sigge

    Du läser min text som fan läser bibeln. Jag har inte sagt något om de mätningar som utförs på mätstationerna även om det finns en del att vara kritisk emot även där.

    Du skriver ”Det där är inte sant. Enligt SMHI statistik så var 2010-talet nästan 1 grad varmare än 1930-talet.”

    Då undrar jag var har de mätt denna skillnad.

    Mitt svar grundar sig på att SMHI har beräknat detta värde från ett antal väderstationer. Dessa väderstationer har inte alltid täckning för hela perioden 1930 -2010, knappast någon om du frågar mig.

    Dessa beräkningar grundar sig på homogenisering med andra stationer vilket ser ut att också påverka stationer som har mätvärden.

    För nåt år sedan kom SVT och SMHI ut med att Sverige blivit 1,7 grader varmare https://www.svt.se/nyheter/inrikes/unik-berakning-sverige-varms-upp-dubbelt-sa-snabbt-som-ovriga-jordklotet och att Jokkmokk blivit två grader varmare https://sites.jmk.su.se/laget/2906-jokkmokk-nar-en-temperaturokning-pa-2-grader. Problemet är bara att Jokkmokk hade sitt varmaste decenium, 1930-talet med en medeltemp på +0,55°C medans det på 2000-talen blir som mest +015°C under 2010-2017.

    SMHI beräknar åt SVT temperaturökningen för Jokkmokk men ”glömmer” att påtala att det var varmare på 1930-talet.

    Du kan ju alltid ladda ner mätningarna från SMHI och kontrollera mina beräkningar utifrån rådata.

    Det är en historia som denna från SMHI gör att förtroendet för SMHI är noll.

  69. Robert Norling

    #59 Johan
    Kul att du besöker Hållnäshalvön.
    Kan tillägga att i Gudinge, Hållnäs så flyttades hamnen och invigdes med pompa och ståt 1940 då konungen var inblandad i finansieringen. Den nya hamnen flyttades ca. 1 km i nordostlig riktning.
    Den gamla (Luckaviken) med anor från sent 1700 hade då grundat upp så mycket att fiskekuttrarna inte alltid kunde ge sig ut och gubbarna kunde få fiska.
    Alla sjöbodar utom en revs sedermera men spåren och infarten i bodarna ligger idag uppe på land. Den som finns kvar har det muddrats till så att vid gynnsamt vattenstånd är den farbar med småbåtar.
    Kungliga Väg och Vattenbyggnadsstyrelsen Hamnbyrån var de som projekterade bygget (med lokal hjälp).
    En stenlagd pir 240m lång byggdes och botten basen är 16 meter i bredd. Hamnbassängen muddrades till minst 2,4 m djup.
    Piren är helt intakt och fortfarande spikrak, väl värd som ett utflyktsmål med kaffekorg.
    All sten togs upp med stubbrytare från grannskapets åkrar och ängar.
    Nya sjöbodar har under åren byggts (10st) och utav 12-15 yrkesfiskare då, finns numer 1 kvar.
    Men nu är den nya hamnen i behov av muddring igen, då den med har grundats upp.
    Men det är i våra tider inget projekt som bara är att göra, fast det är en annan historia med kommun och myndigheter ända bort till EU i huvudrollen.

  70. Robert Norling

    # 68 GöranA
    Lite kuriosa till dit klargörande angående Jokkmokk.
    Innan Ultuna, Uppsalas Sverige-rekord vad gäller uppmät värmerekord som kom till 9 juli 1933 så var det Jokkmokk som innehade Sverige-rekordet.
    Kommer tyvärr inte ihåg hur varmt – men tror det var +35,9 – det var men har fotat av gamla tidningsartiklar som jag inte kommer åt just nu.
    Kom i samband med att detta skrivs efter en sökning på Jokkmokk över hur bedrägligt SMHI:s statistik presenteras. Läs länken och kom då ihåg att det gamla rekordet låg runt +36 grader.

    https://nsd.se/nyheter/varmerekord-varmare-an-varmast-nm4877708.aspx

  71. Robert Norling

    Återknyter till inlägget ovan då jag fick fram uppgifterna.
    Ordagrant står det i artikeln från 1933:
    Den högsta temperaturen, som vi någonsin avläst i Sverige vid en metrologisk anstalt, var 36,8 grader den 9 juli 1927 i Jokkmokk.

  72. Sigge

    Göran A #68

    Dina påståenden om SMHI är totalt ogrundade.

    Att resultaten som SMHI får av sina temperaturmätningar inte stämmer med dina åsikter så innebär det inte SMHI:s mätningar är fel.

    Att räkna ut medeltemperaturer för Sverige skulle inte vara så svårt och jämföra mellan olika år även om en del väderstationer har flyttats. Det är jag övertygad om att SMHI kan. Jag skulle kunna göra det men det skulle ta en väldigt lång tid.

    Det finns en del väderstationer som inte har flyttats och det är de vid fyrar.

  73. Daniel Wiklund

    # Sigge Det är härligt med värme. Idag har vi haft tvåsiffrigt i Luleå, 10 grader. Men det är alarmerande att det är tre grader varmare än igår. Om det fortsätter att öka tre grader varje dag så ligger vi illa till.

  74. Munin

    SMHI har publicerat en serie med årsmedeltemperaturer. Finns att ladda ner. Av denna framgår att 1930-talet var väl så varmt som 2010-talet. Citat:

    ”I filen finns årsmedeltemperaturen (°C) baserat på 35 stationer spridda över landet.

    Vid 22 av stationerna startade mätningarna 1860 eller tidigare. Vid 4 stationer startade mätningarna redan 1861-1862. Sju av stationerna har startår 1875-1880 medan de två sista startade 1884 respektive 1889.

    Vid stationer med mätstart efter 1860 har värden från de saknade åren interpolerats fram med hjälp av de befintliga stationerna. På grund av detta
    är medelvärdena före 1880 något osäkrare än medelvärdena från 1880 och framåt.

    Samtliga dataserier är homogeniserade.
    Homogeniserade data innebär att man utöver rättningar av rena felaktigheter och interpolering av saknade data även tagit hänsyn till skillnader som kan uppstå då man byter instrument (mätmetod) eller flyttar mätplatsen.
    Temperaturklimatet kan skilja sig flera tiondels grader även inom någon kilometers avstånd.
    Efter homogenisering skall data för respektive station vara som om de under hela perioden
    varit uppmätta på en och samma plats med samma instrument och metod. ”

    Det är alltså dessa 35 stationers historia och hur deras omgivningar m.m. förändrats, som ska studeras för att se hur värmeöeffekter växt fram p.g.a. nya tätortsytor, nya byggnader, nya asfaltsytor m.m. vid dessa 35 mätstationer.

    Om homogeniseringen fungerat ska den eliminera framväxande värmeöeffekter=göra avdrag på rådatauppgifterna.

    Enligt tidigare uppgifter här på Klimatupplysningen görs detta med ett statistikprogram och med inslag av subjektiva bedömningar. Till det kommer att det verkar vara dåligt dokumenterat hur det sett ut kring mätstationerna och även var de funnits över tid.

    Det är verkligen önskvärt att SMHI lämnar ut offentliga uppgifter om hur mycket homogeniseringen ändrar rådatatemperaturuppgifterna för 1860-2020 för var och en av de 35 mätstationerna.

    Sedan har vi Stockholm och Uppsala vars temperaturer dragit iväg uppåt och det inte finns några ökade avdrag trots expanderande stadsytor och i Uppsalas fall att mätstationen byggts in bland hus och asfalt (värmegryta). De har dock andra huvudmän än SMHI och i deras fall skulle det vara mycket intressant att få ut vad SMHIs homogeniserade serier säger.

    Sedan är det givetvis mycket intressant att Sveriges medeltemperatur ska ha ökat med ca 1 grad mer än det som hävdas för hela världen. Vilka är förklaringarna?

  75. Nils Andersson

    ”Klimatförändring” är bara ett svepskäl för Machtübernahme.

    Den gamla Proletariatets Diktatur är inte tillräckligt populär. Små missar som ett 70-årigt fälttest med måttlig utveckling och enorma människooffer har minskat attraktionen.
    Så nu häller man gammalt vin på nya läglar, och uppfinner Grönetariatets Diktatur (alias The Dictatorship of the Greenetariat eller La dictature du enverdeuroate.
    Det handlar om makt, inte klimat.

  76. Daniel Wiklund

    Om jag minns rätt så läste jag i boken Ett satans år av Häger/Villius att midsommardagen i Piteå 1867 var den varmaste någonsin med 32 grader. Och detta var ju ett av nödåren, och 1867 var det en väldigt kall sommar. Vädret har aldrig varit lätt att förstå sig på, nästan lika svårt som att förstå sig på oss människor.

  77. GoranA

    #72 Sigge
    Jag förstår att du tycker det är ok att SMHI slår ett slag för den virtuella klimatkrisen genom påståendet att Jokkmokks temp har gått upp med 2 grader sedan i slutet på 1800-talet samtidigt som man underhåller infon att så var fallet redan på 1930-talet. Detta har inte med min åsikt att göra utan är grundade i SMHI:s egna mätresultat.

  78. Jojje

    T Heller.
    https://newtube.app/TonyHeller/hpBtSRL

  79. Slabadang

    Doktriner likt fyllot som endast letar efter sina tappade nycklar under gatlyktans sken!

    Jag vill peka ut likheten mellan två svenska doktriner och vad dessa ställer till med för först vetenskapen och därefter dess samhällsdestruktiva konsekvenser.
    Få svenskar har undgått Jerzy Sarneckis socioekonomiska bortförklaringar till i princip alla samhällsproblem. Sverige är alltså det land i världen som ”satsat” överlägset mest skatter på inkomstutjämningar, batikhäxor (soc-ingenjörer), ”förebyggande åtgärder”, extra statliga stöd för allt ifrån kamelfarmer, ungdomsgårdar, skiolor i ”utanförskapsområden”, ”behandlingar”, ”dialog” ,
    pizza och kafferep.
    Sarnecki sitter så ofta i SVT-sofforna att han måste lämnat sina personliga svettfläckar som intervjuad ”expert”.
    Samtidigt är vi det land som den värsta utvecklingen av våldskriminalitet. Fler bombdåd i Sverige än i Afgahnistan 2021. Sarnecki är med ett högt personligt ansvar för att ha förvandlat svensk kriminologi till politiserad efterblivenhet och pseudovetenskap. Cargo cult science i sin mest ädla form!
    Att påstå att fler poliser med större mandat hårdare straff skulle vara mer effektivt förebyggande satsningar, skulle säkert ge Sarnecki yrsel hjärtflimmer, andnöd och svimningsanfall?
    De Socioekonomiska bortförklaringarnas kärna är att frånta individen ansvar ”thats the bottom line” förövarnas skall ses som offer för ”samhällets orättvisor”. Vilken rappakalja!

    Klimathotets gatlampa lyser endast upp området CO2 som klimatpåverkande faktor. De folkstammar i stilla havet som under wwII såg förnödenheter och mat latas ur från flygplan på de landnings och flygfält de allierade byggde. När kriget tog slut så trodde infödingarna att de fattat galoppen och med hjälp av palmblad och trä försökte de kopiera villkoren för en landningsbana för att få nya plan att landa. En rolig detalj var att de till och med byggde ett skjul för att imitera flygledaren och bemannade skjulet med personal utrustade med ”hörlurar” snidade av trä.

    Så nu har vi klimatvetenskapens egen flygfälts-imitation i form av klimatmodellerna och inväntar på att data skall landa. Men det är klart med hörlurar av trä och med stubbar på landningsbanan … ja menar vad kan möjligen gå fel?
    Från rapportörer hörs flygplan överallt men inte ett enda flygplan landar på RCP 8.5 eller de övriga modellernas landningbanor!
    Klimatkrisdoktrinen har korrumperat vetenskapen på samma sätt som Sarnecki socioekonomiska bortförklaringsmodeller.

  80. Sigge

    #77 GöranA

    Det är skitsnack att SMHI undanhåller information om att 1930-talet var förhållandevis varmt i Sverige. Enligt SMHI:s statistik så är 1930-talet det fjärde varmaste årtiondet hittills i Sverige. Det var ungefär en halv grad varmare än referensperioden 1961-1990.

    I ordning så så var 2010-talet varmast, 2000-talet var näst varmast, 1990-talet var det tredje varmaste och 1930-talet var det fjärde varmaste.

    Skillnaden i temperatur mellan 1930-talet och 1990-talet är så liten att den är inom felmarginalen, men 2000-talet och 2010-talet är båda betydligt varmare än 1930-talet.

  81. Anders

    #79 Slabadang. Klockrena analyser! Mår illa varje gång denne Sarnecki tillåts svamla i statstelevisionen. Eller hans motsvarighet i klimatkarusellen, herr Rockström.

  82. Björn

    Slabadang [79]; 🙂 🙂

  83. GoranA

    #80 Sigge
    Är du läskunnig?

    https://sites.jmk.su.se/laget/2906-jokkmokk-nar-en-temperaturokning-pa-2-grader

  84. Sigge

    #83 GöranA

    Jag är läskunnig. Det är väl fullt möjligt att det blivit c:a 2 grader varmare i Jokkmokk sedan 1880-talet.

  85. Daniel Wiklund

    # 84 Sigge Man får ju hoppas att det är varmare nu än under den senaste klimatkatastrofen, nödåren.

  86. foliehatt

    Sigge, #84,
    ur en datadriven forskningsvinkel så har det blivit så mycket varmare i Jokkmokk som man objektivt kan fastslå.
    Att argumentera utifrån vad som är möjligt är i högsta grad ett utslag av hypotesbekräftande ”forskning”. Nästa steg på den skalan är vad som är ”tänkbart”

    Data trumfar alla hypoteser.

  87. GoranA

    #84 Sigge
    Jokkmokks medeltemperatur per decennium var minus 2,1 grader från 1862 till 1870 men från 1870 till 1920 pendlar den runt minus 1 grad. Under 1920 talen stiger medeltemperaturen till ett max under 1930-talet på plus 0,55 grader för att sedan sjunka tillbaka under 1940 talet. Från 1950-talet fram till 2010 har medeltemperaturen i Jokkmokk pendlat runt minus 0,6 grader. Det var dock en kortvarig dipp under 1980 talet då medeltemperaturen sjönk till minus 1,2 grader innan den var tillbaka på minus 0,6 grader på 1990-talet. Under 2011 till 2017 ökade medeltemperaturen till plus 0,15 grader.

    Den ökningen som sker fram till 1950-talet räknas som naturlig och och det är bara ökningen från 1980-talet som anses kunna härledas till CO2 (IPCC).

    Man kan då undra varför SMHI besvärar sig med att försöka påvisa en virtuell ökning med två grader från slutet på 1800-talet.

    Den enda slutsatsen som är möjlig är att det korrumperade SMHI vill göra sken av att CO2 är orsaken till hela höjningen från 1800-talet och framåt och detta görs i samarbete med ”SVT Fake News”.

    Sammanhanget är det inte så viktigt hur stor höjningen är bara den är tillräckligt stor och skrämmande.

    Det som skulle sticka håll på ballongen är det faktum att redan under den naturliga temp höjningen fram till och med 1930-talet var temperaturen större i Jokkmokk än den vi ser under 2000-talet.

    Litar du inte på mina siffror bör du ladda ner Jokkmokks temperaturserie från SMHI och beräkna medelvärdet för vart decennium. Har du tur har jag gjort något fel i annat fall har du bara att svälja den beska sanningen om SMHI

  88. Magnus A

    Sitter just nu och läser vad som torde vara ett s k svartpiller om man tror på förändring via demokrati.

    Vet inte vilken ideologi sajten har och har läst fram till följande citat (så står det dumheter senare beklagar jag) där text handlar om att ett par bolag, som delvis äger varandra, äger en stor del av världen.

    ”[Om att två företag äger nästan allt, via hemliga investerare: ] Why doesn’t everybody know this? Why aren’t there movies and documentaries about this? Why isn’t it in the news? Because 90% of the international media is owned by nine media conglomerates.

    Covid Lie asks, “Who sponsors the organization and press agencies that produce our news? With Project Syndicate, we see the Bill and Melinda Gates Foundation, the Open Society Foundation and the European Journalism Centre.

    The organizations that bring the news get paid by non-profit organizations, of the same elite that also owns the entire media but also a part of taxpayers money is used to pay them.”

    Or, as George Carlin said, “It’s a small club and you ain’t in it.”

    So when Lynn Forester de Rothschild wants the United States to be a one-party country (like China) and doesn’t want voter ID laws passed in the US, so that more election fraud can be perpetrated to achieve that end,what does she do?

    She holds a conference call with the world’s top 100 CEOs and tells them to publicly decry as “Jim Crow” Georgia’s passing of an anti-corruption law and she orders her dutiful CEOs to boycott the State of Georgia, like we saw with Coca-Cola and Major League Baseball and even Hollywood star, Will Smith.

    In this conference call, we see shades of the Great Reset, Agenda 2030, the New World Order.”

    https://humansarefree.com/2021/05/only-two-companies-control-the-planet.html

    Tänker att även vindkraft och vindkraftspolitik styrs uppifrån… Är Bilderberggruppen partiledarna frekventerat en del av den världen? Vågar man ändå hoppas små länder som Sverige i någon mån kan bryta konglomeratens makt?

  89. Mario

    Investmentbolaget Industrivärlden AB tror uppenbarligen inte på Hybrit.

    Saxat från dagens SvD:

    ”Då kom beskedet att Industrivärden sålt samtliga sina aktier i ståljätten SSAB för drygt två miljarder kronor. Investmentbolaget har i snart 30 år varit storägare i bolaget. 2018 gjorde man sin första försäljning av aktier i SSAB.”

  90. Simon

    #89 Mario
    och Finska staten sålde häromveckan hälften av sitt innehav. Frågan är om man inte även kommer sälja resten. Själv håller jag mig borta från detta högriskprojekt.