Öppen Tråd

hjort o fasan

Foto: Lars Mellblom

Att leva med naturen är inte lätt, vare sig för människor eller djur. Vad gör t.ex. fåglarna så här års när de måste gå och lägga sig tidigt på kvällen och sedan huttra, och svälta, sig igenom den långa natten till en bra bit in på morgonen?

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Hållbar utveckling är ordet för dagen. Läser om Kristina Lindström som är professor i hållbar utveckling vid universitet i Helsingfors. Hon tycker det är bra om finländarna dör ut och inte föder fler barn. Det är bra för klimatet och den hållbara utvecklingen. Hon menar att finländarna konsumerar för mycket. Dom ska ersättas av andra folkgrupper, vilket är bra ur global synpunkt. Hon tycker att det är olyckligt för dom som inte får föda barn, men att det är bra ur klimatsynpunkt och ur globalt perspektiv. Kristina L är 64 år, men det framgår inte om hon är mormor eller farmor. Får hoppas att detta är fake news.

 2. Ingvar i Las Palmas

  Var läste du om detta?

 3. Ivar Andersson

  Var igår i Stockholm och passade på att titta på de klimathotsdeprimerade. De var ganska få och utspridda för att synas och skanderade som kommunisterna gjorde 1968 och åren därefter. Jag undrar om de är medvetna om att deras facklor avger koldioxid som de är så rädda för? Varför inte facklor med uppladdningsbara batterier?

 4. Daniel Wiklund

  Jag läste det i Hufvudstadsbladet. Där stod det också att Kristina L fått över 4 miljoner euro i olika bidrag för sin forskning om hållbar utveckling.

 5. Håkan Bergman

  Men här har vi Hakelius som motvikt. Lysande som vanligt.
  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/drommen-om-klimatdiktaturen-kittlar-och-bubblar-under-ytan/

 6. Rolf Mellberg

  Martin Hultman på djupt vatten

  Jag såg den här filmen (nedan) och särskilt intressant är det vid 8:30. Där refererar han till Gunnar Hökmark som i augusti 1989 menar att inom 30 – 50 år (30 har snart passerat !!!) ska temperaturen ha höjts 1-5 – 4.5 grader och för Sveriges del kanske 8-10 grader. Samt att Maldiverna sjunker snart.
  https://www.youtube.com/watch?v=P1blqSKsS8s

  Martin måste nog ses som oskuldsfull när han på detta sätt gravt underminerar den ”absolut sanna” alarmismens trovärdighet. Riktigt lustigt kan jag själv elakt känna. Martin får antagligen så mycket belöningshormoner i att uppträda bland sådan ”troende publik” så att han presenterar detta 30 gamla nonsens och har väl antagligen ingen aning om klimatfakta.

  Martin har ju fått ett uppdrag som antagligen lyder: Här har vi en absolut sanning men vissa knäppskallar tror inte på den och du måste undersöka vad det beror på. Ingen skulle i hans position ifrågasätta uppdraget utan tacka ja och säkra lönen ett tag till.

  Själv tycker jag att någon kyligt analytisk beteendevetare (det finns nog några få i alla fall) skulle infiltrera de miljöer Martin och andra alarmister rör sig i för att utforska i denna apokalyptiska rörelse.

 7. Ingemar Säfbom

  Nu har dom bjudit in Björn Ferry till vinterstudion för att prata extremväder och snöbrist , jag blir så trött.

 8. Ingvar i Las Palmas

  FN och globalisterna börjar känna att deras maktprojekt glider ur händerna!
  https://www.breitbart.com/national-security/2018/11/29/u-n-secretary-rise-of-nationalism-threatens-fight-against-climate-change/

 9. Frej

  # 5 Håkan Ja det gör mig verkligen deprimerad att det börjas tala öppet om diktatur i det här landet , var också klotet SR som hade ett program om just det i våras . Men kan inte hitta länken ,om dom tagit bort det eller gjort en omskrivning av programmets innehåll ? Och det är som i alla diktaturer man samlar ungdomarna i rörelsen dom är enklast att leda , sen tar dom sig ann föräldrarna , ett gammalt knep .Men vad ska man förvänta sig i ett fredsskadat land ?

 10. Alvar Nyrén

  #6
  Som jag nämnt tidigare ang min brevväxling med Mats Hutman är han helt ointreeserad av och okunnig i klimatfrågor. Tyvärr är ju det här fallet med de flesta politiker och journalister. Det blir något tragikomiskt att diskutera med denna stora grupp ang klimatskeptiska vinklingar. De ser det inte som en fråga de behöver granska eller förstå, och tror blint på skrönorna ang konsensus. Var och en här kan se och förstå problematiken att få en ändring i dessa tankefel, men droppen kanske till slut urholkar stenen. Med verklighetens och faktautvecklingens hjälp.

 11. bom

  @#8
  Njä nu får ju FN kraftfullt stöd av femtonåriga stollan Greta Thunberg som också strävar efter världsdiktaturen! Hon skall få träffa Guiterres. Idioter överallt!

 12. Daniel Wiklund

  Klimataktivisterna finns överallt, just nu är dom ovanligt mycket på hugget, påhejade av media. Cyklade nyss förbi en Maxrestaurang i Luleå. Ur högtalarna kunde jag höra en röst som sa att varje tugga av en maxhamburgare förbättrar klimatet på jorden, känns som vilseledande reklam. Är det i så fall ännu bättre göt klimatet om man inte äter hamburgaren. Eller att vi för att göra Kristina L glad svälter oss till döds. Då minskar man ju på klimatavtrycket.

 13. Jan Hagberg

  Idéhistorikern och professorn i ingenting, Sverker Sörlin, utnämndes till klimatexpert av Andre Pops i SVT:s Vinterstudion.

 14. Rolf Mellberg

  #10 Martin Hultman (och inte Mats) är namnet.

  Men jag struntar egentligen i den panik som nu brutit ut i vårt lilla pytteland. Och räknar med ett gott skratt när Hultmans ”forskning” publiceras. Vad han skrev i DN är ju helt i nivå med Wiman.

  Jag håller ett öga på Valentina Zharkova, Svensmark, Shaviv, Kirkby och Curry. Dessutom har jag på senare tid googlat på ”thermosphere tci record low”. Då hittar man en del godis. Sannolikheten för att en Nobel-peng väntar någonstans här stiger hela tiden. Men det ska erkännas att detta är så kul så jag är nog lite biased själv.

 15. Stefan Gustavsson

  Det lilla jag orkade se av de s.k. ”klimatstrejkarna” i TV igår, fick mig att minnas tillbaka till FNL-aktivisterna på 70-talet. Då var det USA som var den Store Satan, idag är det CO2, konsumtion och en massa annat.

  Jag tycker mest synd om dessa människor som har blivit så indoktrinerade och lurade av den gröna vänstereliten.

 16. Fredrik

  Bjorn Lomberg förklarar hur ”fake-news-media” fick allt om bakfoten när det gäller det som påstås vara vita husets egen rapport om stora ekonomiska konsekvenser av ett varmare klimat. 10% lägre BNP om 80 år. Men detta efter att USAs ekonomi tredubblas, under antagande om ett extremscenario med temperatur ökningar, där 2/3 av förlusten i en mycket höge BNP per capita kommer från att flera människor påstås dö när om det blir varmare. Dvs. människor kommer inte att anpassa sig och amerikanska staten kommer inte att göra något för att de skall anpassa sig heller.
  https://nypost.com/2018/11/28/the-media-got-it-all-wrong-on-the-new-us-climate-report/

 17. Håkan Bergman

  I Frankrike fortsätter protesterna mot eliten.
  https://www.dn.se/nyheter/varlden/targas-mot-demonstranter-i-paris/
  Går att läsa i inkognitofönster.

 18. latoba

  Så här skriver en annan ”klimatexpert” filosofen Torbjörn Tännsjö i DN med bl a hänvisning till Johan Rockström:
  https://www.dn.se/kultur-noje/sa-kan-klimatkrisen-leda-fram-till-en-global-despoti/

 19. Håkan Bergman

  Mera från Paris, med brittiska kommentarer.
  https://www.telegraph.co.uk/news/2018/12/01/dozens-arrested-yellow-vests-clash-police-paris/

 20. #17 Håkan Bergman#

  Jag vet inte om det framgår av nyhetsrapporteringen i svenska media, att de våldsamheter som syns på TV-bilderna från Paris inte begås av de ursprungliga Gula Västarna. I huvudstaden bor tusentals så kallade ”casseurs”, i det närmaste professionella våldsverkare. Dessa blandar sig med demonstranter av alla slag för att kunna slåss med polisen, slå sönder egendom och plundra butiker. Den överväldiga delen tillhör den anarkistiska vänstern, medan en mindre del är högerextremister.

  Idag, lördag, demonstrerar 35 000 Gula Västar, varav 5 500 i Paris. I övriga delen av landet går det lugnt till. Hustrun blev i morse stoppad en kort stund i Falaise. Där var stämningen god.

 21. Gunnar E

  ”femtonåriga Greta Thunberg ”

  Vad händer med henne när hybrisens vind inte längre bär? Ikaros efterföljare?

 22. Håkan Bergman

  Lars Mellblom #18

  Dom tidningar jag kollat rapporterar hyfsat balanserat, det framgår att anarkistmobben ligger bakom våldet. Så ock i brittiska media jag kollat. TV vet jag inte nåt om.

 23. Ulf

  Att klimathetsen kan leda fram till diktatur har klimathetsarna helt rätt i men inte på det sätt som de tror. Precis tvärtom när ordinarie politiker avslöja med att vara så lättlurade att de köper allt möjligt trams ja då ligger det nära till hands att folk söker sig till en populistisk despot. Så upplyst är han säker dock inte.

 24. Andreas

  Här Ben Davidsons topp 5-lista över de största naturrelaterade hoten mot vår civilisation.

  https://www.youtube.com/watch?v=YTaNoiC-buI

  En sammanfattning:
  5. Gammastrålnings”skur” från yttre rymden.
  4. Växlade magnetiska poler.
  3. Ett längre solminimum, typ Maunder.
  2. En stor solstorm.
  1. Ett stort vulkanutbrott.

  Kan tilläggas att punkt 4 är pågående och trenden är accelererande sedan ca år 2000.
  Punkt 3 förefaller alltmer sannolik, frågan är när.
  Punkt 2 kan inträffa när som helst. 1859 var den senaste större stormen och sannolikheten rent statistiskt för att det ska inträffa ökar med tiden.
  Ännu mer sannolikt är dock att punkt 1 ska inträffa. Senast var det 1815 och det är ca 150 år mellan gångerna, rent statistiskt.

  Påkänningarna från 2 och 3 blir mer kännbara med 4 i kombination.

 25. Mer Frankrike. Som bekant ligger Macrons opinionssiffror i botten. Vi hör mer och mer politiska vitsar om presidenten, lite som i forna östblocket. Här en:

  Macron åker bil i Paris. Vid ett trafikljus står en illa klädd man som stirrar på presidenten. Båda känner igen varandra som nära ungdomsvänner. Chauffören får order om att parkera på trottoaren och Macron hoppar ur och hälsar hjärtligt på sin gamle vän. ” Hur mår du och vad sysslar du med numera?” Ungdomsvännen svarar: ” Inte något vidare och livet har varit hårt för mig. Nu är jag arbetslös, utan bostad och hustrun har lämnat mig.” ” Kom med till caféet där borta så får du berätta för mig över en kopp kaffe”, svarar Macron.

  På väg till caféet hörs ett klipp-klapp, klipp-klapp, klipp-klapp. ” Vad är det för ett konstigt ljud”, frågar presidenten. ” Ah, det är sulan på min ena sko som har släppt och jag har inte råd att köpa ett nytt par”. ”Det ska jag hjälpa dig med” svarar Macron och plockar fram en tjock bunt med 500-euro sedlar hophållna med ett stadigt gummiband. ” Se här”, säger Macron, plockar av gummibandet och ger det till vännen, samtidigt som han stoppar tillbaka sedelbunten i fickan. ” Dra gummibandet över skon och sulan så slipper vi höra oväsendet.”

 26. Egon

  Rosling spådde att vi kan bli 20 miljarder människor till på planeten.
  Utan problem.
  Vad han inte nämnde var att då måste alla ha det lika uselt överallt ,i en postmaxistisk diktatur.
  Visst har västvärlden en stor skuld i detta.
  Vår överkonsumtion förbättrar väl inte läget alls.
  Man blir förbluffad av hur mycket onödig skit som produceras i låglöneländer.
  Skulle vi gjort skiten själva så hade produkterna aldrig kommit ut på marknaden.
  Hade blivit för dyrt att tillverka.
  Roslin hade nog en uppfattning om att FN skulle styra och ställa.
  FN skulle se till att det blir lika i alla länder.
  Det totalkorrumperade organet som får Dunant att rotera i sin grav……..
  När hade vi senast en FN insats bestående av flera nationer?
  Jemen?,Ukraina?
  Stackars Greta.
  Malena Ehrnman har visat sig vara en pajas på klimatalarmistfronten.
  Likt Al Gore har inget av vad hon spått blivit sant.
  Inget hon vräkt ur sig har kunnat påvisats vetenskapligt.
  Nu tar hon dottern till hjälp.
  Revolutionen äter sina egna barn……..

 27. Björn

  Andreas [24]; En solstorm är högst osannolik när vi går mot ett solminimum. År 1859 var ett år före ett solfläcksmaximum. Även om risken för solstormar kring maximum är sannolika, så är också förutsättningen för en riktad verkan, att utbrottet är riktat mot jorden.

 28. Rolf Mellberg

  #18 latoba, tack för den, den satt fint…

  Torbjörn Tärnsjö nominerar jag härmed till hederstiteln Sveriges svar på Jim Jones (han med ca tusen självmördare i Guyana alltså)

  Enligt TT finns inte en gnutta anledning att tvivla på Rockström att stupet är står precis framför oss, eller är det kanske snett upp och bakom oss. Filosoferna säger att det är lika bra att mänskligheten dör ut nu, vi ska ändå dö tillslut.

  Hämningarna för min personliga del släpper därmed och jag offentliggör nu följande förslag:

  Samla 100 frivilliga som på syttonde mai på Karl Johan i Oslo häller bensin över sig och tuttar på. Då skulle väl saken få berättigad uppmärkamhet. Steg två är att svenska staten ställer ultimatum, Vi kommer att bomba era oljeanläggningar och raffenaderier om ni inte omedelbart stänger av dom.

 29. Rolf Mellberg

  Nästa steg kan väl vara att ge oss på Ryssland varefter vårt försvar snart är utradrat och sen kan Torbjörn Tärnsjö stå som överstepräst framför slottet i Stockholm och leda jättelika självmordsorgier.

  Jag ber om ursäkt att jag nu fallit utanför ramen för god ton.

 30. Det är minsann inte det minsta konstigt att det är som det är, folkmajoriteten är okunniga och extremt lättledda (till vad som helst). Och det vet våra makthavare i Sverige och hela övriga världen. Samt naturligtvis de som satt igång rullningen och deras nyttiga idioter, de gröna kommunsiterna.

  Hur kan man annars tolka denna upplysning, i ett land som påstås ha relativt hög utbildningsnivå?
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bara-1-av-10-kan-skilja-annonser-fran-nyheter?fbclid=IwAR21APaKVKQ1-pL0MUFMIGFnDoZbXHmXdnSMQi3NmWI4eaP9XAhtMOZg0lU

 31. tty

  #24/27

  Nej, risken för en solstorm minskar troligen inte mycket vid lägre solaktivitet. ”The Carrington Event” inträffade faktiskt under solcykel 10 som var en av de svagare.
  Å andra sidan ökar troligen inte sannolikheten för en ny motsvarande storm med tiden, sannolikheten att det skall inträffa ett specifikt år ät troligen konstant. Solstormar är trolien inte något som ”bygger upp”, i motsats till t ex spänningar i jordskorpan som till sist leder till en jordbävning.

  Förresten saknar jag tre typer av katastrofer i listan i #24, varav de två första är absolut säkra och den tredje är mycket trolig, (på lång sikt), nämligen:

  6. Ett stort asteroid- eller kometnedslag
  7. En mycket stor tsunami orsakad av en öflankkollaps
  8. En förödande epidemi

 32. tty

  Och apropå stora vulkanutbrott, så finns det åtminstone tre olika typer av sådana som skulle kunna få katastrofala följder. Två globalt och en lokalt.

  1. En stor caldera-kollaps som leder till ett mycket explosivt utbrott med stora mängder SO2 i stratosfären (typ Huaynaputina 1601, Tambora 1815, Karakatau 1883)

  2. Ett stort sprickutbrott. Troligen bara aktuellt på Island där det har varit två i historisk tid (Eldgjá 934, Laki 1783). Mindre dramatiskt, men mycket större volymmässigt, och får mycket stora miljöeffekter både på Island och i Europa/Norra Halvklotet.

  3. Ett stort ignimbritutbrott. Har inte inträffat i historisk tid (det enda histriska utbrottet, Novarupta 1912 var relativt litet). Det kusliga är att ett ignimbritutbrott mycket snabbt utplånar allt liv i ett mycket stort område och att flera mycket tättbefolkade områden ligger på ignimbritgrund. Bl a Mexico City och Rom. Och det finns inget som tyder på att de aktuella vulkanerna är utdöda. Däremot får sådana utbott troligen begränsad global effekt.

  Det är serier av riktigt stora utbrott av typ 2 som tycks hänga samman med flera massutdöenden, speciellt de i slutet av Perm och slutet av Trias. ”Hot-spoten” under Island är dock knappast av den kalibern.

 33. Karl-Oskar

  Här är ett par intressanta artiklar en från G-20 mötet och en från landet som befolkas av försökskaniner.

  https://www.breitbart.com/politics/2018/11/30/trump-forces-climate-change-off-the-menu-at-g20-summit/

  https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/drommen-om-klimatdiktaturen-kittlar-och-bubblar-under-ytan/

 34. Andreas

  #27, 31

  Den största soleruptionen under innevarande cykel 24 inträffade långt efter solmaximum, så sent som i augusti 2017 vilket visar på att solen kan producera signifikanta utbrott under en generellt lägre aktivitet. En storm i Carrington-klass inträffade även i juli 2012 men missade jorden med en hårsmån. Hade den kommit några dagar senare hade vi träffats. Självklart måste stormen vara riktat mot jorden för att orsaka problem men sannolikheten för detta ökar ju för varje år som går. Kastar du en tärning upprepade gånger så ökar ju sannolikheten för varje gång att du får en sexa. Jag tror Davidson även vill påvisa sannolikheten i sin lista. Vi är sedan länge ”overdue” för ett stort vulkanutbrott. Åtminstone två av de andra punkterna kan ju även tillskrivas som ”pågående”.

 35. Olavi

  I Sveriges sjunde största (Googla) stad har bland andra kommunens fastighetsbolag för åtta år sedan installerat solfångare på en gymnasieskola, bibliotek och räddningsstation. Ingen av dessa fungerar för närvarande, ingen vet hur länge de varit ur funktion eller hur mycket det producerat och räddningsstationens egen var inte godkänd enligt gällande säkerhetsnormer. Nu renoveras de och byggs om efter åtta år för sköna skattemedel. Bill Gates kaller den här typen av installationer för ”cute energy”. Det vill säga gullig energi som ser och känns bra och värmer för stunden men inte betyder ett dyft för världens behov av energi. Det blir bara marknadsföring för PK-orienterade kommunpolitiker och tjänstemän.

 36. Argus

  Nja, jämför med tex Poissonfördelningen. Hur lång tid har en glödlampa kvar av sin livstid? Om man konstaterar att den vid en viss tidpunkt fortfarande är vid liv…., är förväntad kvarvarande livstid densamma. Oavsett hur länge den ändå lyst,
  Så, bafatt, det var längesedan, ökar inte sannolikheten. Med den viktiga reservationen att nu har vi *förmodligen* inte att göra med rent statistiska kvantiteter….

  Sannolikeheten att få en *sexa* (eller vadsom helst) är densamma för en schyst tärning. För varje försök. Hugh.

 37. Kjell Lindmark

  Det har framkastats fler och fler åsikter från klimathotarna att man vill undanröja nationernas självbestämmande och införa en global överstatlighet som tar kommandot över världens nationer. Dessa önskningar är eller krav är riktigt otäcka. MSM låter sådana viljor komma till uttryck via filosofer och andra som står vid sidan av den politiska delen. Icke desto mindre är det obehagliga vindar som blåser, en vind som ska föra oss in i en mörkare period än mänskligheten hittills skådat.

  Men alarmisterna har brådis, reduktionen av 2C graders målet till 1,5C är frukten av att man är fullt på det klara över att temperaturen i stort sett legat still sedan 1998. Även de så kallade 97% av forskarna som är överens om att antropogena utsläpp av CO2 är skadligt för klimatet är fullt medvetna om solforskningen och solaktiviteten som är dalande. Man vet att sannolikheten för att vi går in i en kyligare period är för handen vilket IPCC uppmärksammat internt varför målet måste sänkas.

  En annan gren av den globala agendan är den av globalisterna påhejade migrationen framförallt från Mellanöstern till Europa. Nu har plötsligt Hillary Clinton gått ut med att EU måste stoppa flyktingströmmarna från att ta sig in i EU. Det har nu gått upp för NWO anhängarna att den strategin hotar stjälpa deras strävanden. Inom EU har populistiska och nationalistisk partier ploppat upp som svampar ur en fuktig jord som sätter käppar i hjulen för den globalistiska agendan. Men det är försent, anden är ute ur flaskan. Globalisternas taktik har gått i baklås vilket de nu till slut insett, men tack o lov försent.

  Det som kan rädda oss från de allt mer högljudda kraven på en global diktatur är just solaktiviteten. Kommer solen denna gång att vara skyddet mot NWO och dess krav på full spectrum dominance?

 38. Ivar Andersson

  #30 Kenneth Erikson
  Det är inte bara folkmajoriteten som är okunniga och extremt lättledda utan det gäller också för politiker och MSM. Politiker och MSM förklarar sedan att de var naiva men jag tycker att dumma i huvudet är ett bättre ordval. T.ex. om invandringen är lönsam varför har vi inte helt fri invandring så att alla blir rika som farbror Joakim.

 39. À propos de franska protesterna. För er som förstår franska, här en video som visats 6,5 milj gånger sedan den 18 oktober. Den beskriver hur franska bilister mjölkas på pengar av staten. Damen som talar driver ett litet enmansföretag och kör en 12 år gammal Volvo. Hon representerar väl vad de Gula Västarnas protester handlar om.

  https://www.facebook.com/jacline.H/videos/10218147874947841/

 40. tty

  #34

  ”Kastar du en tärning upprepade gånger så ökar ju sannolikheten för varje gång att du får en sexa”

  Detta är en vanlig vanföreställning, men så är det inte. Sannolikheten är hela tiden 1/6 och den påverkas inte av om du har kastat 1, 2, 10 eller 1000 gånger sedan du senast slog en sexa. Detta beroende på att utfallen av tärningskasten är oberoende.

 41. Claes-Erik Simonsbacka

  EU Proposes Widespread ’De-Dollarization’ Initiatives | Zerohedge
  Publicerades den 3 dec. 2018

  https://www.youtube.com/watch?v=w5tyLioHK9s

  https://www.zerohedge.com/news/2018-12-03/eu-proposes-widespread-de-dollarization-initiatives

  Mvh,

 42. Håkan Bergman

  På tal om Gula Västarna, har nån hört ”Annie Lööf” kommentera utvecklingen i Frankrike, hon är ju en stor beundrare av Macron? Hon kanske inte har tid med sånt, står väl hemma i köket och kokar högerskon?

  https://www.theguardian.com/world/2018/dec/07/macrons-arrogance-unites-us-on-the-barricades-with-frances-gilets-jaunes