Nyttiga intellektuella medlallare

fransk skylt

Skylt vid gränsen mellan kommunerna Méailles och Le Fugeret.

Texten lyder i fri översättning: VÄLKOMMEN TILL LANDSBYGDEN Här ringer kyrkklockorna regelbundet, tupparna gal mycket tidigt, hjordar av tamdjur lever i närheten och vissa av dem bär klockor runt halsen. Jordbrukare och boskapsuppfödare arbetar för att ge er något att äta. Här fiskar man och här jagar man. Om ni inte står ut med detta är ni på fel ställe. Annars har vi goda lokala produkter och talangfulla hantverkare som är glada att få visa sitt kunnande och sina produkter.

Skylten är intressant eftersom den belyser konflikten som uppstår när storstadsbor flyttar ut på landet. Oräkneliga domstolsärende handlar om när storstadsbor vill göra slut på de företeelser som räknas upp. I allmänhet döms till den klagandes fördel. Synnerligen vanligt är att domen stadgar att tuppen ska bort, kyrkklockorna får inte ringa och tamdjuren förbjuds att närma sig byn.

Lyssna gärna på sången i länken här nedan. Den handlar om le gars du bourg, stadsbon som flyttar ut på landet. Texten är humoristisk, men det är fullt allvar. Vid 7:50 – 8:45 ser vi jägare med duvor. Det är en lokal jakt som bedrivs under ringduvornas flyttningsperiod. Jakten går till så att jägarna har byggt en rejäl skjutkoja högst upp i ett stadigt träd. Levande duvor hissas upp i trädtopparna bredvid för att locka dit de sträckande duvorna. Jaktformen angrips kraftigt av ekologisterna. https://www.youtube.com/watch?v=LEv6utDS59M

Varför är detta relevant att publicera på Klimatupplysningen? Jo, därför att det i det lilla illustrerar vem som har makten i Frankrike, nämligen storstadsborna, Macrons kärnväljare. Detta förhållande påverkar också Sverige genom Frankrikes stora inflytande i EU.

Hur det ser ut i Sverige numera vet jag inte, men i Frankrike finns en självutnämnd urban elit som sitter på de viktiga befattningarna i landet och bestämmer över politik och debatt. De här människorna utgör mindre än 20% av befolkningen, har en hög uppfattning om sig själva och föraktar djupt de som inte tillhör gruppen, i synnerhet riktiga landsortsbor. Utmärkande för dem är att de är fast övertygande om att själva sitta inne med hela sanningen om allt i kraft av sin intellektuella och ekonomiska överlägsenhet. Därför uttalar de sig med gott samvete om vilken fråga som helst; klimat, jordbruk eller hur folk ska leva, de vet. I Frankrike kallas de bobos, bourgeois-bohème.

Under juni tillbringade jag 3 veckor på ett bygge i byn/kommunen Méailles i Provence, 125 inv (uttalas me-aj). https://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=391384

Stadsbor från Nice har köpt upp cirka hälften av husen i byn och försöker nu ändra de ursprung-liga bybornas levnadsvanor. Min kund var typisk bobo med bostad i Nice, klimatalarmist, en hustru som var vegetarian och vintern tillbringar de i Brasilien. Jag hade privilegiet att tala en hel del med de ursprungliga byborna varav en stor majoritet var 70+. De var nyfikna på att se det första trähuset i byn. När dessa fått klart för sig att jag bor på landet, grovarbetar, jagar och fiskar bemöttes jag som en av dem, tilltalad vid förnamn och duad, vilket jag är stolt över. Min kund niades och tilltalades som Monsieur Meyer.

Jag passade på att fråga vad de trodde om klimatavregleringen. Det var inget som intresserade dem. ”På TV snackar dom så mycket”, sade en gubbe och en annan tillade att ”det var kallare och mer snö under 60 och 70-talen ”, vilket nog var en riktig observation. Desto mer intresserade var de av ekonomi. ”Har ni några bolån eller andra skulder” frågade jag. ”Nej, nej, ingen vill låna till oss. Vill vi köpa något sparar vi först. Staten vill helst inte att vi alls ska finnas till, och behövs arbete utföras i kommunen måste vi göra det själva. Vi har inte råd med en kommunanställd”. Vi i bygglaget tillfrågades om vi ville deltaga i ett uppbåd av ett tjugotal bybor, gubbar och gummor, för att rensa dricksvattenreservoaren som ligger strax under 2000 m.ö.h. Den hade smutsats ner av ett jordskred p.g.a av de kraftiga åskregnen vi hade varje eftermiddag. Man kunde köra bil halvvägs, men sedan var det två timmars gång med spadar och korphackor i handen. Åskregnen fortsatte hela tiden så det blev inte av medan jag var kvar.

Byborna lever på riktigt låga pensioner och kämpar för tillvaron. Kontrasten till hur storstadsborna lever är slående. Det är två helt olika världar och livsstilar. De förra lever på existensminimum och de senare i överflöd på makt, inflytande och pengar. Stadsborna har dock känsla för orättvisor. De har helt riktigt konstaterats att de som lever på landet i stor utsträckning bor i ett eget hus utan bolån, medan stadsbornas lägenheter är högt belånade. Det är osolidariskt! Därför diskuteras allt som oftast att införa en fiktiv hyresinkomstskatt ovanpå fastighetsskatten. Skatten är tänkt att rätta till orättvisan i att de som äger sin bostad inte betalar hyra. En procentsats av den fiktiva hyran läggs helt eller delvis ovanpå andra inkomster. Ett förslag är att skatten endast ska beräknas på taxeringsvärdet minus bostadslånen. Om lånen skulle uppgå till 80% av taxeringsvärdet eller mer skulle skatten helt utgå. Perfekt, stadsborna slipper undan skatten medan vi landsortsbor betalar den fullt ut.

Det hävdas ofta att politiker fattar dåliga beslut därför att de har låg utbildning och är mer eller mindre dumma. Måhända är det så i Sverige, men inte i Frankrike med Macron i spetsen. Han har en baccalauréat scientifique, ungefär naturvetenskaplig gymnasieexamen, men framför allt en examen från ENA, École nationale d’administration, vilken inte finns längre, men som var den utbildning i Frankrike som var svårast att bli antagen till. Macron blev kursfemma. De som examinerats från ENA kallas énarques och är garanterade statens och näringslivets högsta ämbeten.

Den nuvarande regeringen har 43 ministrar, och man kan inte hävda att de är dåligt utbildade och/eller ointelligenta. Jag påstår i stället att de är IYI, Intellectuals Yet Idiots.

I september 2016 skrev författaren, Nassim Nicholas Taleb en uppsats om denna fantastiska term IYI, som identifierar de störande liberalerna i regeringen, politiker, journalister och de i den akademiska världen. IYI har meritförteckningar som gör att de verkar vara högkvalificerade, men de är helt utan praktiska kunskaper. Denna frånkoppling existerar på grund av deras totala frånvaro av street smarts. Deras erfarenhet inkluderar inte några säljbara färdigheter inom någon av de grundläggande industrierna, såsom konstruktion, petroleumproduktion, transport, gruvdrift, jordbruk och många andra företag som kan innefatta farliga yrken. Författaren beskriver IYI-individer som representerar sig själva som en aristokrati som är smartare än alla andra. IVI:s är benägna att visa en förnedrande attityd när de diskuterar framgång och talang hos framgångsrika människor. De anser att endast intellektuella ska få rösta eftersom alla andra är inkompetenta. De fokuserar på detaljer för att rekrytera följare eftersom de saknar kunskap om nyckelfrågor.

Med all sannolikhet hade 43 bybor från Méailles styrt landet långt bättre än den sittande regeringen, därför att de första leds av sunt förnuft och praktiskt tänkande, vilket de senare totalt saknar.

Ett stort antal franska storstäder har en ekologistisk borgmästare och kommunstyre:

Lyon

Bordeaux

Strasbourg

Annecy

Grenoble

Besançon

Poitier

Montpellier

Tours

Nancy

I andra städer styr de gröna i koalition med socialistiska partier.

Paris

Marseille

Lille

Detta visar hur radikalt annorlunda storstadsborna röstar jämfört med resten av landet.

Nu något om politiker som tillhör IYI.

Sarah el Haïry, född 1989 i Frankrike av marockanska föräldrar, tillsattes nyligen som minister för biodiversitet.

El Haïry blev vald som kommunpolitiker i Nantes under partibeteckningen MoDem, ett parti bildat av opportunisten François Bayrou och som liknar folkpartiet. Hon har studerat juridik, men har ingen som helst naturvetenskaplig kompetens. Det skulle förvåna mig stort om hon kan skilja på en rödhake och en gråsparv. Möjligen, om hon är engelskspråkig, skulle hon artbestämma den senare som en LBB, Little Brown Bird.

Här en intervju med el Haïry med anledning av Frankrikes Earth Overshoot Day. Det räcker med att lyssna en minut för att förstå att hon har ingen aning om klimat, fauna och flora, men prata på kan hon. De inlärda flosklerna kommer snabbt som från en kulspruta. Eftersom det är Youtube går det att få automatöversatt textning, bäst till engelska och gärna till lägre hastighet. https://www.youtube.com/watch?v=DcSTqar26W4

François de Rugy blev minister för ekologi och solidaritet, ungefär miljöminister, 2017 i Macrons regering. Han hade tidigare varit medlem i ett antal gröna partier för att 2017 ansluta sig till Macrons parti LREM.

De Rugy, liksom andra gröna och röda politiker, predikade för populasen att de måste dra ner på sin levnadsstandard och återgå till ett enkelt sparsamt liv för att rädda planeten. Hans ministerpost varade dock mindre än ett år efter att ha frikostigt spenderat offentliga medel för eget bruk. Mest uppmärksammade blev de privata middagar serverade på Nationalförsamlingens bekostnad, av dess personal och med årgångsviner från dess källare. Mest stack det i ögonen att det serverades färska jättehumrar nedsköljda med vin för 550 € flaskan. Att servera vin för under 400 € flaskan anses oartigt i de här kretsarna. Det är ungefär vad Méaillesborna har i pension per månad. https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=fran%C3%A7ois+de+rugy+homard&iax=images&ia=images

Vidare köpte de Rugy en hårtork till hustrun för 499 €, men han förnekade att den var guldförgylld. Sin ministerbostad lät han renovera för 63 000 € plus inköp av ett klädskåp för 17 000 €. Till sitt förfogande anställde han tre chaufförer i stället för två som sin företrädare. Som en god ekologist tog han ibland tåget till Nantes, hans hemstad. De tre chaufförerna följde efter i tre av regeringens bilar. De Rugy har inte bett om ursäkt för sina tilltag och innehar sedan 2021 ett annat välavlönat offentligt uppdrag i sin hemstad. Ingen skugga över de Rugy. Som räddare av planeten förtjänar han ett bättre liv än vanliga dödliga. https://fr.wikipedia.org/wiki/Fran%C3%A7ois_de_Rugy

Jacques Attali, född 1943, är en IYI av lite äldre årgång som inte haft regeringsposter, men väl under lång tid varit rådgivare åt alla franska regeringar allt sedan Mitterands tid. Han är enarque och har en lång rad av andra högre utbildningar och besitter en lysande intelligens. I alla tider har han kommit med briljanta förslag som om de genomförts lett till katastrof. Attali är förvisso klimatalarmist, men hans arbete har mest gällt ekonomi och samhälleliga frågor.

Liksom de Rugy är han generös med allmänna medel för privat bruk. Ett tag var han president för den europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD). Banken bildades i avsikt att investera i återuppbyggnaden av Östeuropa efter murens fall. I stället satsades stora belopp för att lyxinreda bankens lokaler i London. Summan 55 milj £ har nämnts. Anne Wibble mottog Attalis avgångsansökan.

Webtidningen Contrepoints skrev så här 2019:

Desto större galenskaperna är, desto lättare sväljs de, verkar vara favorituttrycket för många intellektuella och personligheter i Frankrike. En av deras bästa företrädare är ”framtidsforskaren” Jacques Attali som med tiden verkar mer och mer villig att erbjuda oss sina tjänster som en stor nationens vise man. Han vet bättre än någon annan vad som händer och han är helt övertygad om att han har anförtrotts ett gudomligt uppdrag på jorden.

Själv skulle jag tillägga: en all around Besserwisser med oändlig hybris. https://sv.frwiki.wiki/wiki/Jacques_Attali

https://www.contrepoints.org/2019/03/29/340284-la-conjuration-des-antiliberaux-ou-plus-cest-gros-plus-ca-passe

Hur har det då denna klass av IYI personer uppkommit? Jag har en teori, spekulation om man så vill, grundad på egna erfarenheter. Mellan 1946 och 1975 flyttade 5 miljoner landsortsbor till städerna. Själv hade jag under 1970 och 80-talen en vän, Elie, född 1932 på en 5 ha gård i Normandie. Han slutade skolan vid 13 års ålder och flyttade till Paris fyllda 14, där han arbetade i slakteributiker, på torg och slutligen sålde höns på kommission. Outbildad, men högt intelligent och ordvig blev han med tiden smått förmögen och ägde 6 lägenheter i Paris för uthyrning, hus i ett förnämt borgerligt villasamhälle, stort hus på landet och föräldrarnas gård. I fickan hade han alltid en tjock bunt med sedlar. Dock glömde han aldrig sitt ursprung och stod stadigt med båda fötterna på jorden. Han hade tre nära kompisar med liknande bakgrund som var lika välbeställda och jordnära: Robert, chef för Paris trafikpolis; Guy, chef för Lotus sanitetpapper; Karlafelt, fastighetsförvaltare. Jag lärde känna dem ganska väl när vi umgicks under glada former i Elies hus på landet eller på vinbaren Le Rubis i centrala Paris, rue Marché Saint Honoré. Dessa personer skulle aldrig någonsin anslutit sig till klimatalarmismen, hållbart, woke eller andra gröna galenskaper. Och de skulle aldrig röstat på en grön utopist. Sådana män fanns det gott om under efterkrigstiden. Däremot, och det är poängen, föddes deras barn och barnbarn med en silversked i munnen och det är nu de som utgör kärnan av stadseliten och styr landet.

Den som är intresserad av fransk demografi rekommenderas läsa boken La France Périphérique, comment on a sacrifié les classes populaires, av demografen och geografen Christophe Guilluy.

Nu som avslutning något mer lättsamt, en språktest. Den som förstår vad som sägs i den här humoristiska sketchen har goda kunskaper i talad franska, annars krävs mer övning.

Lars Mellblom har varit utlandssvensk sedan 1973, varav 42 år i Frankrike och har nära och många kontakter med vanligt folk runt om i landet, inte minst genom att driva ett enmansbolag i byggbranschen. Hans största intressen alltsedan barndomen är vilda djur, natur och jakt. Klimatet bedömer han som helt normalt, medan klimatpolitiken däremot oroar honom stort och i ökande grad.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Det smög in sig ett litet misstag i texten. ”Bobo” ska naturligtvis skrivas ”bourgeois-bohème” på franska och inget annat.

  Lars Mellblom

 2. Anders

  Fantastiskt lärorikt inlägg! Tack!

 3. Ann Löfving-Henriksson

  Lars!
  Din beskrivning av tillståndet i Ditt Frankrike kan lätt översättas till hur det står till här i landet.
  Det är så här krav på att nacka störande tuppar och andra verklighetsfrämmande grupptryckslagar ända upp till Net Zero kommer till.
  Varmt Tack för den tragiska men ändå komiska beskrivningen av vårt arma mänskliga samhälle i stort och i smått.

 4. #Ann Löfving-Henriksson 3#

  Tack Ann !

  ”Det är så här krav på att nacka störande tuppar och andra verklighetsfrämmande grupptryckslagar ända upp till Net Zero kommer till.” Det var precis min tanke när jag började fundera under min vistelse i Méailles, men du uttrycker det bättre.

 5. Mats Kälvemark

  Tack Lars! Väldigt intressant och underhållande belysning av verklighetens vardag i Frankrike med en fin underton av humor!

 6. Jan Ågersten

  Tack Lars för en mycket intressant och underhållande artikel.
  För oss som bor på landet och tillika en populär semesterö känner igen en del av fenomenen du beskriver.

 7. Fredrik S

  Tack Lars!

  Väldigt bra och lärorikt inlägg från EU’s andra land. Absolut skrämmande och tendensen är tyvärr som Ann skriver samma här.

  MP är ju ett (stor)stadsparks och i det närmaste obefintligt på landsbygden på många ställen. C förknippas numera mer med Stureplan.

  Vi lever ju i ett av tradition centralstyrt land och tom inom Moderaternas finns krafter som vill stärka detta och inskränka den kommunala vetorätten.

 8. Staffan Lindström

  1

  Messi : ”Que miras bobo…” Efter semifinalen mot Nederländerna i Qatar-VM… Vad glor du på, idiot…

  Just nu i SVT:s Morgonstudion Greta och Sofia … Greta : ”Klimaträttvisa…ingen lämnas bakom…” Varför frågar INGEN om vad som MÅSTE göras?? Kärnkraft verkar inte så bra för Greta & Co… Romina Pourmokhtari i klipp från Aktuellt mot Bobolund förlåt Per Bolund om den tyska kolförbannelsen för att man lade ner kärnkraftverken…

  INTE direkt ”standardfranska” i språktestetklippet?!

 9. Underbar och underhållande beskrivning. Tack,

  Man får lite perspektiv på varför det spårat ur som det gjort även i Sverige! Huvva.

 10. Lennart Svanberg

  Utmärkt och underhållande skrivet. Stort tack för texten som jag har en egen referens till.

  Min fru är uppväxt på den Thailändska landsbygden, två timmar från civilisationen, och där lever byborna som de alltid gjort. Det är risfält, bufflar och allsköns ohyra samt kanske 500 invånare vilka är släkt med varandra.

  Jag brukar tänka på mina bekanta som älskar ekologiskt att dessa skulle inte vilja tillbringa ett dygn ute på den Thailändska landsbygden trots att byborna lever exakt så som urbana divor påstår sig vilja leva, i harmoni med naturen.

  Medelklassen ’kräver’ en omställning av det samhälle som våra förfäder mödosamt kämpade för att få fram fast när verkligheten om vad detta i praktiken innebär kommer latten sätta sig i halsgropen.

 11. Lasse

  Roande berättelse -tack Lars.
  Gillar skylten som förklarar hur livet på landet skall levas.
  Här i närförort så är det lite si och så med grannarnas hänsynstagande.
  Intensivt trädgårdsarbete med inhyrd personal ger ofta ovälkommet ljud i form av tvåtaktande verktyg-borde förbjudas!
  Vem vill ha grannar med en oklanderligt skött trädgård som ständigt lägger en ljudmatta över nejden?

  Förflyttning av personer ut på landet ger störningsytor.
  Såg att Englands pubar har fått besök av folk som gärna vill bo i den trevliga miljön vilket driver upp fastighetspriserna så pubägare lockas omvandla puben till bostäder-vilket kanske inte ger det grannskap som önskas.
  Så har våra fiskelägen länge utarmats på genuinitet.

 12. Tege Tornvall,

  Denna utveckling är direkt farlig för samhälle och människor. Konflikten land-stad präglar också Sverige, där vi med skattemedel avlönar en växande kader pratkvarnar, som motarbetar våra intressen och fördyrar våra liv.

  Stor skuld i detta har en överdriven jämlikhets- och rättvisefundalism med vanskött skola som grogrund.

  Därför måste vi lämna fortsatt samtalsterapeutiskt debatterande och inse att problemet är politiskt och måste mötas politiskt. Även vi med individualistisk livssyn måste börja samarbeta för gemensamt försvar. Numera kommer ingen undan, knappt ens på Antarktis.

 13. Tege Tornvall

  Som fransktalande hänger jag ändå inte med i klippet. Min franska är snarast akademisk. Men det är också min svenska. Jag hänger inte med i svenska ungdomars språk heller.

 14. #Staffan Lindström 8#

  ”INTE direkt ”standardfranska” i språktestetklippet?!”

  Roligt att du lyssnade! Så här talade flera äldre i min normandiska by när jag flyttade hit 1990. Mej veterligt är det nu bara en kvar med samma dialekt, en 89 är gammal fritidsfiskare som ibland parkerar på min gräsmatta för att fiska i la Baize. Senast i går träffade jag honom i snabbköpet i Falaise och fick en pratstund med honom.

 15. #Tege Tornvall 13#

  Dialekt är ibland svårt. Det kräver att man tränar örat på den, men vad säger du om sången överst på sidan och isynnerhet dess innehåll? Den framförs på en lätt dialekt från trakten av Baskien.

  Själv har jag tappat talad svenska, som numera blir stapplande och ordsökande.

 16. Per G Eriksson

  Bra, innehållsrikt och roligt skrivet om Frankrike.
  Den urbana så kallade eliten i Frankrike är besatt av att försöka framstå som intellektuell och stöder allt som oftast orealistiska politiska förslag.
  Fransk regeringspolicy har varit ett fiasko sedan Mitterands dagar vid makten och nu ska de kopiera Sveriges misslyckade migrationspolitik genom att tapetsera den franska landsbygden med arbetslösa och outbildade invandrare från misslyckade kulturer.
  Jag bor sedan mer än 30 år i den fransktalande delen av Belgien som är en kopia av Frankrike.

 17. johannes

  Tack Lars.
  Det här slutar väl framöver som andra franska händelser; revolution och tjop,tjop, of with their heads!
  Historien lär oss att vi inte lär av historien.

  I går gick ”Sanning och lögn genom historien” på kunskapskanalen. Där klargjordes pengarnas makt och om USAs oligarker som styr lagar hur de vill.

 18. Jan Ågersten

  #12
  Jag håller med dig i sak men det är mäktiga krafter som orkestrerar klimatbluffen.
  Det är få människor som vågar säga sanningen och få sitt namn släpat i dynga av media.
  Ett exempel är Elsa Widding som fick utstå det mediala gatloppet efter uttalandet om att det saknades vetenskapligt stöd för klimatnödläge. Jag tror att endast en vettvilling med dödsförakt kan ta på sig partiledarrollen och föra Sverige ut ur energibristen och klimathelvetet.

 19. #Per G Eriksson 16#

  Och Jacques Attali ovan var en av arkitekterna bakom Mitterands socialiseringspolitik 1981-83, som förde landet till branten av statsbankrutt innan politiken slogs om 1983.

  Vår borgmästaren, en solid bondhustru, ändrade för några år sedan kommunens PLU, stadsbyggnadsplan, så att byggnader liknande flyktingförläggningar och flerfamiljshus inte ges bygglov. Det med anledning av diskussionen som redan då pågick om att sprida ut asylsökande på landsbygden.

 20. Paul Håkansson

  Personer examinerade från ENA, École nationale d’administration, har under årens lopp och har fortfarande tjänster inom franska kolonialväldet (läs Afrika) som ett prvilegium där de frotterar sig med elitskiktet i respektive land. Detta är på väg att ta slut då ett flertal Afrikanska länder är på väg att kasta ut dom, nu senast Niger.

 21. Tege Tornvall

  Lars #15, Je suis tout à fait d’accord avec la chanson!

 22. Björn

  Mycket läsvärt och lärorikt! Ja, det är skrämmande hur verklighetsfrånvända den styrande eliten är. De med en ekonomisk bakgrund, kanske har mera förståelse av betydelsen mellan ekonomisk utveckling och tillgång till det materiella.

 23. iah

  om man egentligen läser mellan raderna på denna eminenta storstadsparodi så ser det ut precis likadant i sverige. svenskar,tyskar och holländare köper upp byar och fiskelägen som innebär att dom är folktomma på vintern, kommunens krav på service får klinga ohörda och de får knappast personal eller pengar till det enda som är kvar, äldreboendet.eller också tvingar man dom som behöver service att flytta in till ett större samhälle i närheten. i värsta fall byts natur ut mot höghus. förut när jag följde statistiken så bodde 85% av befolkningen i städer och större samhällen och 15 % på landet men idag om man räknar kunskapsmässigt så är det bara 7-8% som är lantisar resten är inflyttade stadsbor som just kräver att tuppar skall vara tysta, att grannens kor måste sluta råma, att grisbonden måste göra något åt den förfärliga lukten och att grannen måste sluta att elda med ved (trots egen skog).

 24. Tege #12,

  ”Därför måste vi lämna fortsatt samtalsterapeutiskt debatterande och inse att problemet är politiskt och måste mötas politiskt.”

  Varför måste ”vi” lämna den spännande vetenskapliga debatten därhän? KU är en bred blogg och tar upp alla aspekter på klimat och energi. Det finns säkert bloggar där du slipper den vetenskapliga ”samtalsterapin”.

  Jag har, apropå vetenskap, lagt in en ny länk på hemsidan om ”terapeutisk” solforskning.

  https://www.ceres-science.com/

  Den verkar lovande med namn som Willie Soon, Ronny Connolly och Michael Connolly som team leaders.

 25. UWB

  På något sätt tror de som arbetar för ”klimatomställningen” – vad som nu menas med det – att ALLA människor i Sverige har möjligheter att medverka i den. Vad de glömmer bort är att många är hårt pressade av inflation, räntor etcetera och inte har någon möjlighet att till exempel köpa elbilar, sätta upp solpaneler, åka kollektivt, energiisolera och så vidare.
  Även ”mellanskiktet” av människor, som har normalt betalda jobb, tvekar nu mer och mer att investera så mycket pengar i elbilar, solpaneler etc. Som med så mycket annat så finns det en grupp som går före och som har ekonomiska resurser och sedan är tanken att resten ska följa förr eller senare. Så är hela EU’s upplägg, med att förbjuda olika saker vid en framtida tidpunkt.
  Som Lars visar och som faktum är i de flesta länder i Europa så finns det stora grupper som inte har ekonomiska förutsättningar att göra det som eliten vill att de ska göra. Sedan finns det hela tiden visioner om att den framtida tekniken ska göra elen billigare (fastän den hela tiden blir dyrare relativt sett). Om allt blir dyrare utan att bli bättre, vad har tjänats på detta?
  Jag tror att det kommer att gå segare och segare de närmaste åren och till slut inser politikerna att den inslagna vägen inte är framkomlig och drar tillbaka mycket av pålagorna. Det finns redan nu indikationer på det i UK.

 26. Tege Tornvall

  #24 Ingemar. Broder, det är inte fråga om att ”slippa” men att försvara sig/oss. Klimatsans kan ju ses som en mer utåt- och handlingsinriktad gren på det faktabaserade klimatträdet. Medan gräset växer, dör kon, lyder ett ordspråk. Glad helg!

 27. iah

  i tysk tv förekommer det tydligen ett nystartat program som kritiserar klimathysterin. här är ett utdrag på några rader

  under premiärsändningen av ”situation briefing auf1” gjorde meteorologen sina första kritiska kommentarer om klimarhysterin i tv. globig förklarade hur vädret luras för att missbruka det för skrämselpropaganda. 1911 var det en temperatur på 38 grader och mer. ingen pratade då om en temperaturlåsning. de höga temperaturerna har alltid funnits,

  5 studiogäster diskuterar klimat och klimathysteri.
  (EIKE)

 28. Tege #26,

  Mer handlingsinriktat? Vi kanske skall lägga ned bloggen och börja klistra fast oss i vägarna, eller skolstrejka. Det verkar ju vara en framkomlig handlingsinriktad väg som media älskar.

  Lycka till med det. 🙂

 29. Brutus

  Det Lars skriver är mycket upplysande. Min spontana fråga vid läsningen var : Är det inte landsbygden som den är som är det exotiska och lockande för en storstadsbo. Tuppar som gal osv. Varför då ta bort det? Jag tänkte också att eliten bara är elit i egna ögon. Jag tror inte att Lars grannar med mager pension vill ha bakelser. De har förmodligen bättre attityd till livet än den inskränkta wokevänstern i citykärnorna. De senare har troligen aldrig rensat ogräs och fått skit under naglarna. Ej heller suttit och kollat humlorna som flyger från blomma till blomma. En sådan elit är inte samhället betjänt av. Den är en parasit på samhällskroppen. Antingen dör samhället eller opereras parasiten bort. Tack för en intressant och upplysande text.

 30. Gunnar S

  Superbra o lärorikt, tack för det.

 31. #Brutus 29#

  Tack för de vänliga orden!

  ”Är det inte landsbygden som den är som är det exotiska och lockande för en storstadsbo. Tuppar som gal osv.” Jo, men endast på avstånd och absolut inte jakt och fiske.

 32. Brutus

  #31 Lars : De rien! Jag tycker att det är en paradox att man vill avskaffa det som lockade. (Såg några av dina fina bilder i ett tidigare inlägg.) Då blir ju det nya boendet bara ett mera perifert radhusboende. Utan galande, bräk och odör. Bor själv i stadsradhus och har ett torp på landet. Ingen elström, utedass, gasolkylskåp, gasolspis, vattenpump utanför huset. Öppen spis, kakelugnar och järnköksspis. Så levde folk för 70 år sedan. Två hushåll. Det gick. Nu är det nyttigt för mig att se kontrasten och att det faktiskt funkar. Hade jag varit nypensionerad skulle jag skaffat ett vinteride i södra Spanien och bott i torpet under vår, sommar och höst. Nu är jag inte nypensionerad.

 33. Fredrik S

  Brutus, Lars Mellblom #29, 31

  Kor vill de se i hagen, fast egentligen bara några stycken när de börjar tänka efter. Boskap är ju ett hot mot klimatet. På vintern vill de inte se korna stå inne och bli mjölkade, det är ju djurplågeri. Slakt ska vi inte tala om.

  Det känns tryggt för dem när de kommer hem innanför tullarna för då kan köpa mjölk som tillverkas på mejeriet och likaså kött som kommer från fabriker och ligger snyggt förpackade i affären. Sen kan de ta en latte på vägen när de cyklar hem och tycka att de har det bra och tänka på annat.

 34. Ulf

  Jag känner inte igen mig i att det finns särskilt många likheter mellan svensk och fransk elit. Fransoserna har ju en extrem övertro på sig själva och är oerhört pompösa. Som jag ser det är det ett land som man hela tiden måste stoppas i EU. Tyvärr försvann GB ur unionen vilket gör detta oerhört mycket svårare.
  Boende i Stockholm så ser faktiskt väldigt många dessa ”gröna” element som väldigt störande. Men i Sverige är de oftast dåligt utbildade eller utbildade i snömos. De flesta saknar mycket riktigt sunt förnuft men också gedigen ekonomisk utbildning. De fattar inte hur man får ihop pengar till en välfärd.
  Det hindrar inte att de kan ställa till med stor skada. Förra S regeringen byggde på mutor till MP för att få behålla makten. Följden blev en nedläggning av ett av världens bästa energisystem. En katastrofal nedläggning av flera kärnkraftverk och förmågan att transportera el över landet. Tråkigt nog har S som vanligt lyckats smita ifrån ansvaret utan större skada. I ett normalt land hade de haft 10 procent i opinionen och förtroendet för Andersson hade varit noll. Där har vi för övrigt en människa med hög utbildning som inte förstår hur välfärd skapas. Så Sveriges problem är detsamma som tidigt 1970 tal. Att S lyckas fortsätta med dålig politik, men ändå vara den största politiska kraften i landet. Hur det är möjligt är förstås obegripligt. I Botkyrka utanför Stockholm har dessutom gängkriminella kuppat sig till makt lokalt i partiet utan större reaktioner i opinonen. Så nej när det gäller poltik och elit har Sverige stått still sedan S på 1970 talet tvingade ut 10.000 av våra främsta svenska entreprenörer ur landet med Kamprad och Rausing i spetsen. Inom stora delar av S vill man se en repris 2026. Påminner om att före den politiken stod kronan och schweizerfrancen 1 mot 1.
  Och i Sverige har vi nu en borgerlig som inte driver borgerlig politik. Och där S framgångsrikt placerat skulden för sina 8 år av totalt misslyckande inom energi, migration och kriminalitet på nuvarande regeringen som inte ens suttit i ett år. Kriminaliteten har man t o m integrerat i partiet lokalt utan att det tycks störa opinionen. Så ett 50 år gammalt reptrick fortsätter framgångsrikt. Man tror inte det är sant.

 35. Mats Växjö

  Tack för ett ”underhållande”, intressant och lärorikt inlägg.

  Jag tänkte direkt på MP;
  ”Min man kör stora stenar.” Isabella Lövin om att hennes man körde en stor amerikansk pick up. (På nätet kunde man vid tidpunkten googla fram att de i sitt hushåll på två personer hade fem(5) fordon, varav 4 motorfordon (4 bilar + 1 släp) registrerade på adressen. Apropå dubbelmoral.

  Några år tidigare hade en av hennes kvinnliga språkrör målat familjens fritidsbåt med ”blymönja” – ” det är ju bara en fritidsbåt, vi sällan använder” (eller något i den stilen.

  De vet väl vad andra måste göra!

  ”Avveckla MP. Utveckla kärnkraften!” 😉

 36. Fredrik S

  Ulf #34

  ”Så ett 50 år gammalt reptrick fortsätter framgångsrikt. Man tror inte det är sant.”

  Visst är det svårbegripligt och kusligt. Men typiskt svenskt, enpartistaten lever kvar i hela systemet nu kryddat med en drös miljöpartister på en del områden.

 37. stig morling

  Tack Lars!
  Dina kloka och roliga ord om den franska mentaliteten påminner mig om vår salige utlandschefs karaktäristik av det franska lynnet: ”Det är ingen tillfällighet att tre låneord i svenskan har ursprung i franskan: ”Arrogans, Chauvinism och prestige!”
  salve
  stig

 38. Tege Tornvall

  #28 Ingemar. Debattbloggen KU finns parallellt med föreningen KR, som tillsammans med nordiska systerföreningar verkar för mer verklighetsnära klimatpolitik. På Clintel-möte efter Kph-konferensen diskuterade vi hur och enades om vissa åtgärder. Där ingår INTE fastklistrande på vägar. Du försvarar ditt skötebarn KU. Men KR måste också handla. Kan vi enas om det?

 39. Tege #38,

  Du skrev ovan ”Därför måste vi lämna fortsatt samtalsterapeutiskt debatterande och inse att problemet är politiskt och måste mötas politiskt.”

  Jag antar att du tycker att denna blogg, KU, endast ägnar sig åt ”samtalsterapeutiskt debatterande”, och att vi bör lägga ned. Istället skall vi ägna oss åt mer aktivistiska saker som t.ex. politik och utöva andra typer av påtryckningar.

  Detta har du tjatat om i åratal. Men jag har aldrig fått något svar på frågan: hur då? Vad är ditt alternativa förslag, rent konkret?

 40. Tege Tornvall

  #39, Ingemar. Inte anser jag att KU skall läggas ned men däremot kompletteras med en handlingsinriktad aktör, rimligen med KR som part. Där kan jag som icke vetenskapare göra mer nytta än att påpeka för de flesta kända självklarheter på KU. Vi står ju varandra mycket närmre än denna lilla träta kan ge intryck av. Den gäller inte antingen-eller utan både-och. Saluti cordiali!

 41. Teg T #40,

  Nej,. så enkelt är det inte med dina invändningar. Du skriver att du ogillar vår vetenskapliga diskussion där det ibland grävs en hel del om tekniska och vetenskapliga, men avgörande, detaljer. Det irriterar dig. Och att vi bör sluta med det.

  Och då undrar jag för femtielfte gången vilket alternativ du har.

 42. Tege Tornvall

  #41. Nu lägger du ord i min mun. Jag ogillar inte KU:s vetenskapliga diskussion men menar att den måste kompletteras med faktiskt försvar mot överdrivna och illa grundade larm. Sådant efterlyser du ju själv i personliga samtal. Denna olyckliga debatt upptar i onödan vår tid och vår kraft, som vi behöver framöver.

  Alternativen måste vi gemensamt söka, finna och förverkliga. När vi ser överdrivna och illa grundade larm med dyra och kontraproduktiva (planekonomiska) åtgärder, är det vår etiska plikt att motarbeta dem. Den avgörande frågan är inte om utan hur. Den får nog lösas vid sidan av KU, men med bidrag av fakta just från KU-debatten.

  Nu knyter jag mig med fortsatt skrällhosta, Natti, natti!

 43. Ann Löfving-Henriksson

  Sent omsider.
  # 38 – 42 är för mej förvirrande. De tycks handla om att Tege inte är nöjd med KU/klimatupplysningen.
  KR nämns plötsligt och trots att jag troget följt ”Maggies” blog (TCS) från allra första början och under dess utvecklingfram till dags dato som KU förstår jag inte var dispyten handlar om.
  Är den intressant för oss läsare?

 44. Tege Tornvall

  #43 Ann. Nej, den borde vi nog ha fört per e-post. Egentligen är vi rätt eniga, Ingemar och jag.

 45. Thorleif

  Tack Lars Mellblom

  Stort tack för lite upplysning om hur vår västerländska kulturrevolution ser ut i Frankrike.

  Champagne-socialisterna har spridit sin diktatur nedåt till delar avmedelklassen vilka nu under lång tid utvecklat den nya professionella lednings-klassen (PMC). Högt betalda tjänstemän (ja-sägare) som inte bidrar så mycket till en god samhällsutveckling (t.ex stad ställs ännu mer mot landsbygd).

  Här finns flera orsaker med kreditekonomins expansion från 80-talet är en viktig faktor, dvs allt fler har fått ohemula monetära förmåner (trickle-down-effekter) som långsiktigt sakta satt olika moraliska ”dygder” ur spel. Självgodhetens och narcissismens tidevarv råder.

 46. Thorleif

  Ingemar N

  Ang Tege-dialogen

  Jag gillar denna blogg och ser den främst som info- och kunskapskälla och då särskilt eftersom jag är fysikaliskt okunnig. Men jag förstår Tege’s synpunkter om att agera även mer politiskt! Detta sagt innebär inte att jag automatiskt stöder hans ambitioner med KU. Däremot skulle jag gärna se att bloggen (du) bidrar mer med det politiska perspektivet. Alltså inte (nödvändigtvis) att agera politiskt eller aktivistiskt.

  Nu lär, som du skriver i ett kritiskt (rent elakt) mejl till mig; ”få lyssnar på dina maktpolitiska analyser”, väl varken du eller någon annan bry sig om mina åsikter i dessa frågor. Jag är dock glad om EN ny person ibland skulle stämma in!

  För att lite elakt respondera tillbaka; man kan undra hur många nya bloggbesökande kommentars-personer ni når mht bloggens ämnes-utveckling under alla år? Tiden går och snart är klimatfrågan flyttad till det privat styrda WHO.

 47. Adepten

  #46 Thorleif

  Vi håller på att nå en social tipping point.
  Sociala rörelser, nuvarande ekonomiska logik, teknikutvecklingen och politiskt handlande är de fyra krafterna som är på väg att knuffa samhället över en tipping punkt som gör att vi hamnar i en självförstörande cykel.

  Läs ”En jord för alla”, lånas som e-bok på biblioteket, sedan ger du ”din” sammanfattande kommentar här på sajten.

 48. Var tvungen att leta upp Talebs artikel om IYIs. Klart läsvärd!

  På nästan exakt samma tema skrev Robert Nozick (RIP) en (ngt mer akademisk) artikel om varför sk ’intellektuella’ i så stor utsträckning är emot marknadsekonomi (som de ngt nedsättande kallar för ’kapitalism’)

  Det var en ögonöppnare för mig!

  PS Här är orginalartikeln från 1998 (OBS man måste bläddra vidare för att hitta/läsa hela) DS

 49. Tillägg:

  Robert Nozick var alltså filosofi-professor vid Harward, och där samtida med John Rawls som är mest känd för hans ’A Theory of Justice’ som ju försökte att ställa upp ngn slags optimerad utilitarism för det moraliskt perfekta rättvisa samhället.

  Nozick skrev boken/tegelstenen Anarchy, State, and Utopia som delvis motlägg till Rawls försök att hitta optimal ’von-oben’ administrerad ’rättvisa’.

  Även den läsvärd!

  Kul att Harward (på den tiden) hade två så pass spänstiga filosofer anställda samtidigt, som dessutom hade så olika uppfattningar om djupa frågor.

  Så är det inte längre i akademierna .. tyvärr.