Anmälan till granskningsnämnden

media

I våras skickade Rebecca Widmo Uvell en anmälan till granskningsnämnden https://uvell.se/2023/05/15/darfor-anmaler-jag-svt-till-granskningsnamnden/ . Hon skriver bl.a.:

”Idag har jag skickat in en anmälan till Granskningsnämnden för att pröva om SVT bryter mot sändningstillståndets krav på opartiskhet och saklighet genom att vara medlemmar i vänsterklimatnätverket Covering Climate Now.”

”Då reglerna för anmälan medvetet är fasta och man bara kan anmäla ett specifik program vet jag inte om min anmälan ens kommer att accepteras tyvärr, men det gäller hela deras klimatbevakning i Aktuellt, Rapport, övriga program om klimatet och Erika Bjerströms alla inslag, samt artiklarna på sajten. ”

Vi har tagit upp CCNow på KU-bloggen här: https://klimatupplysningen.se/varfor-all-media-later-sa-lika/ Granskningsnämnden avslog (5/7) naturligvis anmälan med motiveringen:

”Anmälarnas invändningar avser inte något specifikt program eller inslag. Det finns inga bestämmelser som granskningsnämnden kan tillämpa för att pröva ett programföretags medlemskap i ett nätverk. Nämnden skriver därför av ärendet.

Detta beslut har fattats av granskningsnämndens ordförande Ulrik von Essen efter föredragning av Simone Vargas Löfstedt”

Granskningsnämnden anser alltså att det inte är deras sak att ha koll på huruvida SVT ingår i en organisation som har ett uttalat syfte att propagera för en viss politisk inriktning. Märkligt.

Men sanningsministeriets domarkår har sagt sitt. Saken är utagerad. En av våra kommentatorer skrev:

” I maj anmälde bloggaren Rebeccs Weidmo Uvell SVT till Grsnskningsnämnden för sin medverkan i Covering Climate Now. Hon argumenterade i sin anmälan att det var direkt oförenligt med SVT:s krav på objektivitet och  opartiskhet. Det här togs upp på forumet då det är principiellt intressant. Jag har försökt haft lite koll på det här, men missat att beslutet från Granskningsnämnden kom i juli, se bifogad pdf. Inte helt oväntat blev det avslag. Kanske det vore intressant att göra ett inlägg på forumet om detta?  Att vår egen Erica Bjerström dessutom är kandidat att vinna pris (vunnit?)  från CCNow är ju också intressant i sammanhanget. Som om inte det skulle räcka:Covering Climate Now vill nu även få sitt journalistnätverk att påverka kommande demokratiska val runt om i världen för att hjälpa ”rätt” kandidater att vinna. Bifogar skärmbild från deras senaste nyhetsbrev. Jag finner knappt ord.”

Här kan man läsa om Covering Climate Nows alla projekt: https://coveringclimatenow.org/climate-beat/ . Det verkar inte som allas vår Erica B fick något pris för lång och trogen tjänst https://coveringclimatenow.org/climate-beat-story/press-release-announcing-the-winners-of-the-2023-covering-climate-now-journalism-awards/ . Hon var ändock nominerad.

Men naturligtvis fick giganter inom skojeribranschen Naomi Klein ett pris:

”Ytterligare vinnare inkluderar stora outlets som Hearst Television, Australian Broadcasting Corporation, Agence France Press och Los Angeles Times, samt mindre företag som TBS Seoul, som tar priset för bästa dokumentär. Den internationella bästsäljande författaren Naomi Klein vann i kategorin Kommentarer, medan Ishan Kukreti från den indiska ideella organisationen Scroll.in vann i Long-Form Writing. Två Emerging Journalists och två Studentjournalister hedrades också för lovande debuter på klimattakten.”

CCNow verkar vara en riktigt gullig klubb för inbördes beundran och för fejkade klimatartiklar till världens media. Självklart vågar inte granskningsnämnden säga ett knyst om Public Services otillbörliga kopplingar till en ren propagandaorganisation som CCNow.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Cornell

  Tack Ingemar för den informationen.

  Jag blev tidigare så irriterad på Erika Bjerström för hennes skamlösa propaganda. Men nu när hon självvalt positionerat sig som vår egen underhållande Baghdad Bob finner jag henne mest roande. En ömkansvärd, i sitt ämne okunnig, journalist som gått helt vilse i den journalistiska etiken. Jag drar på smilbanden i stället för att bli arg. Arg blir jag däremot på Granskningsnämnden och SVT som inte fullgör sitt uppdrag att vara politiskt neutrala. Vi är många som inte vill vara med och betala till hennes nöjes- och propagandaresor. Jag drar mig till minnes följande citat,

  ”Klimatalarmismen utgår hela tiden från det värsta” (som inte kan inträffa).
  / Barometern

  ”Om du vill lära känna vägen framför dig, fråga då de som går åt andra hållet.”
  / Kinesiskt ordspråk

  ”Använd inte media för att förstå världen”.
  ”Rosling kritiserar medias bild av verkligheten som, enligt honom, skapar en skev uppfattning om sakernas tillstånd i världen.”
  / Hans Rossling

 2. Fredrik S

  Tack Ingemar,

  ”Helvetets portar är nu öppna” säger FN-chefen, chefs-socialisten som vill ha mer makt och resurser.

  Allting hänger ihop och media rapporterar med vördnad.

 3. Sören G

  Huvudnyhet i dag är att isen runt Antarktis är rekordlåg. Om man kollar på nsidc.org så är den 16 839 000 000 km2 den 19/9 i år vilket är minst sedan satellitmätningarna började.. Den 2/9 2014 var den 20 156 000 000 km2 vilket är störst sedan satellitmätningarna började. Isutbredningen varierar alltså.
  Det beskrevs som ett hot och bästa sättet att åtgärda det är att sluta använda fossila bränslen hävdade någon tillfrågad ”forskare”.

 4. Evert Andersson

  Jag funderar på om det finns någon korrelation mellan all klimatidioti och åtgången på blodtryckssänkande medicin.

  Man blir ju så upprörd. Vetja, som vi säger här i Närke, om det skulle räcka med 16 mg istället för 32 mg om jag slutar bry mig.

  Skojar bara – det är omöjligt.

 5. foliehatt

  En internationell organisation för ensning av vad som är korrekt journalistisk rapportering liknar väldigt mycket 1900-talets Komintern med dess exekutivkommité. En centralstyrd organisation för spridandet av en ideologi, med alla medel möjliga.

  Det är RIKTIGT läskigt att media inte ser något problem med CCNow, vare sig de som har haft det dåliga omdömet att bli medlemmar eller de som står utanför. Här finns mycket journalistiskt gräv att göra (fast, givet medlemmarna, kanske svårpublicerat i dagsläget)

 6. Lasse

  Fördelen med en internationell klimatalarmism är att även bemötandet blir internationellt.
  I morse om den krympande Antarktiska havsisen.
  Aldrig förr blir då bemött:
  https://realclimatescience.com/scientists-are-alarmed/

  Vi vet att de överdriver men få kan avslöja det som Tony Heller.
  1986 hade isen samma utsträckning för att inte tala om de första satellitbilderna från 1960 talet.
  Mindblowing från en forskare av idag-kanske säger en del om det höga tonläget 😉
  Förd det kan väl inte vara kunskapsluckor?
  Vad vet man när hjärnan är sprängd!

 7. Rale

  #3

  Satellitmätningarna började redan 1964 (Nimbus). Detta faktum försöker de som gillar Klimatdagish ivrigt dölja.

  1966 mätte Nimbus Antarktis mini-is till 15 000 000 000 km2.

  Alltså mycket mindre än 2023!

  Tänkte inte på det……

 8. Jan Ågersten

  CCNow är en organisation som ingår i WEF:s nätverk och finansieras av fonder som även de ingår i nätverket. Det är väldigt bekvämt för journalisterna då de kan ladda ned färdiga artiklar från CCNow.
  Våra svenska journalister har dessvärre mycket mer jobb då de även behöver använda Google-översätt innan de kan publicera tramset. I CCNow:s hemsida finns en lista över deras mediapartners.
  https://coveringclimatenow.org/

 9. Daniel Wiklund

  FN chefen kan dra åt h-e. Kan undra vilka demoner han jagar. Är det projektion. Samtidigt varje dag i Sverige är det nån explosion i någons port. Dom drabbade kanske drar till med en svordom: helvetes port. Ska snart ut och cykla I det stekheta Luleå, 6 grader. Guterres borde också ta sig en cykeltur. Hjärnan behöver mycket syre.

 10. Lasse

  #7
  Ännu mer pinsamheter från den sprängda hjärnan:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/20/mind-blowing-claims-of-record-low-antarctica-sea-ice-on-bbc-contradicted-by-statements-made-seven-years-ago/
  Dr. Walter Meier är den som återfinns i rapporter från Antarktis.
  Han publicerade själv data från 1966!
  ”Even in the passive microwave record [available since 1979] for the Antarctic you see these seesaws where the ice concentrations go up and down, so extreme high or extreme low are not that unusual”

  Jag hoppas och tror att han inte själv sprängde sin hjärna utan att det är ett resultat av alarmisternas vilja att överdriva!
  Han får väl komma fram och berätta det i så fall!

 11. Sören G

  Nyheterna i P1 handlade också om att i budgeten var det mindre pengar till ”klimatåtgärder”. Varför heter det ”klimatåtgärder” när det handlar om att ha beredskap för väderhändelser som kan ställa till det, och alltid har förekommit.
  Oväder med stormar och stora regnmängder beror på temperaturkontraster.
  Vid stormen Hans kollade jag på Ventusky och såg att att det var 18 grader hos mig men 30 grader 20 mil längre österut i Baltikum.
  Likaså vid den stor översvämningen av floden Rehn för några år sedan så var det ca 15 grader kallare i östra Frankrike.

 12. Kaj+Wahlberg

  Förutsättningen för en skattefinansierad public service är att den är opolitisk och saklig. Den ska spegla olika åsikter men låta tittaren/lyssnaren själv avgöra vad som förefaller sant eller ej. Istället har den blivit en institution där medarbetarnas syften är att uppfostra oss i den rätta läran. Den nuvarande regeringen bör därför avveckla public service. Det är bättre med media som klart redovisar sina åsikter.

 13. Håkan Bergman

  Kaj+Wahlberg #12
  Bortsett från att jag irriteras över att behöva betala skräpet så kan jag inte förstå människor som klagar över t.ex. innehållet på SvT, än så länge måste man inte, så vitt jag förstår, titta på eländet. Idag kan man se det mesta på nätet, man behöver inte inrätta sitt liv efter nån tv-kanals tidtabell, så sensationsjournalistikens excesser idag är nog mest att se som dödsryckningar, hoppas jag.
  En anekdot, det hände en gång i slutet på 70-talet att jag sa till en polare – skaru hänga med på krogen i kväll, jag har två sjyssta ragg på gång, då svarar idioten – nej det går inte jag måste se slutet på en tv-serie i kväll. Gode Gud!

 14. Håkan Bergman

  Fråga till er som tittar, har SvT nämnt nåt om Riksrevisionens rapport om politikernas energifiasko?
  Den här alltså,
  https://www.riksrevisionen.se/download/18.49ad13d018a82e14be684fe3/1694973587495/RiR_2023_15_webb.pdf

 15. Richard

  #12
  Där tror jag du har fel. Förutsättning för att SVT / SR ska finansieras med skattemedel är att de går maktens ärenden. Varför skulle annars makten förse dem med pengar?

 16. Jan Ågersten

  #14
  Jag tittar ytterst sällan på SVT-nyheter men jag letade i deras nyhets APP när rapporten offentliggjordes utan att hitta någon kommentar.

 17. Staffan Lindström

  14 Håkan Bergman

  Riksrevisionen är djävulens advokater, ISBN 978-91-7086-666-1….

  Ska det behöva ta 7 år för SVK att besluta om en uppgraderad transmissionslinje(Småland)…. Riksrevisionen uppskattar att det inom 5 år kommer bli en mer omfattande effektbrist…

 18. Håkan Bergman

  Jan Å. #16
  SR har åtminstone ett inslag om rapporten, vi får ge dom ett erkännande.
  https://sverigesradio.se/artikel/regeringars-energibeslut-sagas-hade-kunnat-mildra-elkrisen

 19. Ivar Andersson

  OT
  Ska det lossna nu 5 i 12?
  ”Beslutet om att bygga fler reaktorer vid Ringhals kommer allt närmare för Vattenfall. Det statliga energibolaget ska nu upphandla mer mark på området för att göra plats för mer kärnkraft.”

 20. TorbjörnR

  #27 Staffan Lindström

  Map tidsåtgång.
  Ska det behövas 8 år för att granska en huvudlös energipolitik?😊

 21. Håkan Bergman

  Staffan L. #17
  Jo det lär bli värre innan det blir bättre. Idag öser vi skattepengar över solelen, ingen konsekvensanalys där inte. Nu gläds man över att vi har negativa elpriser under en del av dagen, men det är i själva verket ett sjukdomstecken, till dels orsakat av att man har minst 150 GW solel installerat i Västeuropa. Vad gör vi i December?

 22. Jan Ågersten

  #18
  Även en blind höna hittar ett korn emellanåt och visst skall SR ha en eloge för sitt modiga tilltag.

 23. Sören G

  Från ett inlägg på FB.
  ”Riksrevisionen konstaterar att senfärdigt agerande, kortsiktighet och dåliga konsekvensanalyser är de största bristerna.
  Samma dag varnar en chefsekonom på SKR, Sveriges kommuner och regioner att kommuner i norr dragit på sig enorma skuldberg i satsningarna på grön elintensiv industri tex för framtidens tänkta produktion av grönt stål och batterier.
  1+1=2
  Finns inte el och tillräcklig effekt så blir det ingen grön industri.
  Särskilt inte när vi knappt har el så det räcker till alla svenska hem kalla vinterdagar utan vind och sol.
  Någon skulle, INNAN det firades med glass och ballonger säkerställt att den elen, arbetskraften och efterfrågan var säkrad innan kapitalintensiva satsningar utan dess like ägde rum.
  Litegrann som att det är bra att ha ett hav eller iaf en sjö, inte en ankdamm, om man vill sjösätta ett fartyg.
  Kommunerna har belånat sig upp över öronen och drabbas hårt av stigande räntor, sviktade affärsmodeller samt ett tillnyktrande Sverige i omvärldens nu kritiska blickar.
  Det står ännu ett totalhaveri för dörren om lånen inte kan finansieras.
  Chefsekonomen säger att projekten är nu så långt gångna att de inte går att stoppa.
  Man MÅSTE fullfölja. Saken är den att affärer inte kan byggas på luft och att när pengar inte rullar in så rullar de bara ut tills de är fysiskt smärtsamt slut.”

 24. Sören G

  #3
  Mig själv
  Jag skrev 3 nollor för mycket. 16,839 miljoner km2 den 19/9 i år resp 20,156 miljoner km2 den 21/9 2014.

 25. Claes Forsgårdh

  Granskningsnämnden är ett stort skämt som springer maktens och globalisternas ärenden. Men så ”fungerar” det i ett land som saknar demokrati!

 26. Peter Lindkvist

  Hörde Hanif Bali berätta om moderaternas internmöte då vänstern presenterat sitt förslag om Public service finansiering. Vad skulle M säga? Hanif och andra såg detta som ett ypperligt tillfälle att styra upp verksamheten. Bla genom att först fastslå vad PS ska ägna sig åt (!) för att först därefter fundera över hur mycket de borde få för detta. Då pekade ordförande Tobias Billström med hela handen och beordrade samling kring S förslag. Den som väntar på tillnyktring får vänta (på Åkesson).

 27. Daniel Wiklund

  Text-tv skriver varje dag om översvämningarna i Libyen. Men det blev snabbt tyst om jordbävningen I Marocko. Kanske för att den inte kopplas till global uppvärming och klimatförändringar. Och ytterst människans fel. Det är det man vill larma om. Mycket ensidig nyhetsrapportering

 28. Åke N

  Vad blev resultatet av Ymers forskningsresa i Arktisområdet? Har vi fått veta om det var mer eller mindre is? Svarade resan upp till vad man trodde sig veta eller ( hemska tanke) var isläget svårare än förväntat?

 29. Daniel W #27

  Public Service tar nu också upp att budgetpropositionen lägger mindre pengar på klimatet och föreslår en lättnad på brivmedelfronten. PS är fullkomligt rasande över detta och låter S, MP och Naturskyddsföreningen svära ve och förbannelse över att regeringen tillåter ökade utsläpp av CO2. Detta är ju trots allt den viktigaste frågan i budgetarbetet, enligt dem.

  Vanligt folk tackar och tar emot.

 30. Robert Norling

  #28Ingemar N.

  ”låter S, MP och Naturskyddsföreningen svära ve och förbannelse över att regeringen tillåter ökade utsläpp av CO2.”

  Hur vet de att förbrukningen ökar och därmed ökade CO2 halter.
  Priset på drivmedel har ju fluktuerat med ett flertal kronor.

 31. Karl Eider

  #14 Håkan

  Av de ”stora” så har följande rapporterat om Riksrevisionens kritiska rapport:

  – Ekot
  – Svd
  – Expressen
  – DI

 32. Fredrik S

  Ingemar, Robert Norling #28, 29

  Man kan tycka att riksrevisionens rapport borde få dem att hicka till betydligt mer än reduktionsplikt.

  Men det är ju det grönröda väldet som sätter agendan och propagandan betalas bekvämt av skattebetalarna.

  Så det kan vi inte räkna med.

 33. Lasse

  #30 Karl E
  Aktuellt den 19 sept har ett inslag om detta.
  Mats Knutsson säger ”skrämmande” och hänger ut S.
  Sågar alla satsningar i Norr-det räcker inte elen till.

  #29
  Ang ökade utsläpp så har energimyndigheten denna bild:
  https://www.energimyndigheten.se/49eda2/globalassets/statistik/prognoser-och-scenarier/kortsiktiga-prognoser/sommar-2023/diagram_transport.svg

 34. Daniel Wiklund

  Nyss på nordnytt ett inslag om att det blir fler och fler och fler fästingar och andra småkryp i Norrbotten. Allting blir bara värre och värre. Kan ju också vara så att media har betydligt fler inslag om vädret och klimatländet nu än förut. Tack vare CCN. Jag som är norrbottning sen urminnes tider undrar varför det inte bor fler människor här. Vi som enligt Guterres (han kanske överger NY och flyttar hit.) och MP bor i rena paradiset. Just nu är det regn och 8 grader och väldigt mörkt. Det är väder som ska locka 100-tusentals hit. Den gröna omställningen ( det gröna språnget) kräver det.

 35. Micke

  Minskad reduktion gör ju ingen skillnad på koldioxid utsläpp. Om jag eldar palmolja eller diesel kan ju inte spela någon roll kan ingen förklara det för journalister och insnöade politiker.
  Skrämmande att folk inte förstår att utsläppen är detsamma.

 36. MatsL

  #35
  Jag håller med. Människor är generellt sett korkade, men så har de flesta blivit så hjärntvättade av den ensidigt vinklade informationen de får från media att de tror att det är en gigantisk skillnad mellan fossil CO2 och ”naturlig” CO2.
  Jag har ett barnbarn som är 9 år och jag har fullt upp med att motarbeta allt som hans ”fröken” i skolan lär ut om klimat förändringarna.

 37. Mikael Andersson

  #35, 36

  ..som miljöpartiets forna språkrör påpekade!

  https://www.svt.se/nyheter/asa-domeij-vi-kan-inte-vraka-in-palmolja-i-vara-lastbilar

  ”– Det är inte populärt med palmolja i maten bland våra kunder och då kan vi inte vräka in palmolja i våra lastbilar istället, säger Åsa Domeij.”

 38. Ulf Jonsson

  Svar till Åke N. Ja det var ju skrattretande, tror dom frös fast i 3 till 4 meter tjock is.

 39. Lasse

  Ang Antarktis isläge så fick reportern en upplysning som jag tyckte var relevant.
  Svaret hon gav inger inget förtroende:
  Vi kan inte fördjupa oss i frågan-
  ”Men att inte rapportera eller lyfta den här typen av observationer och varningar från vetenskapen, vore problematiskt ur ett journalistiskt perspektiv. ”

  Detta efter att hon fått reda på att isläget inte är unikt och att det tidigare knappast lett till annat än en återgång till normala förhållanden. Sagt av samma forskare som talat om Mindblowing!
  Hur lurad vill hon bli och vilken gräns för att föra osanningar vidare har hon?

 40. Lasse

  #39 forts
  Lite mer om hur alarmismen försvårar för vanligt folk att förstå.
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/21/climate-of-alarm-the-relationship-between-climate-change-and-extreme-weather-events/
  Och hur media överdriver och försöker luras:
  https://wattsupwiththat.com/2023/09/22/l-a-times-article-falsely-asserts-u-s-had-record-high-summer-temperatures-in-2023/

 41. foliehatt

  Marie-Louise Kristola åker för närvarande land och rike kring i Storbritannien för att hitta uppslag för klimatalarmistiska inslag på radion. I dag intervjuade hon en krögare som knäade under tredubblade energipriser, och som inte såg någon annan möjlighet än att dessa måste komma ned. Storbritanniens nysatsning på att finna och öppna upp nya olje-, och gasfält som svar på sin nyutvecklade energifattigdom sågade Kristola helt. Istället borde de storskaligt satsa på vind och sol, samt bergvärme. Det lär inte bli billigt…

 42. Det stämmer som sades i en annan tråd om Covering Climate Now att SvT var partner tidigare. Se denna sida från 2021:

  https://web.archive.org/web/20210417060422/https://coveringclimatenow.org/partners/partner-list/

  Se även deras lathund för journalister:

  https://web.archive.org/web/20220828033148/https://coveringclimatenow.org/wp-content/uploads/2021/09/Climate-Connection.pdf

 43. Peter Lindkvist

  Karl-Erik *42

  Läste instruktionen till journalisterna. Bara slutklämmen är fantastisk. ”En berättelse om extremt väder utan att nämna klimatet är ofullständig.” Alltså, helt oavsett orsaken till vädret så ska man skylla på klimatförändringar. Och svensk Public service är med på galenskaperna. Det här måste komma till allmänhetens kännedom.

 44. Anders

  Håller med om att de infernaliska mediaknepen från Cower Climate Now (CCN) – adopterade av SVT, UR, SR och TV4 – måste avslöjas snarast! Men hur och av vem?

  Jag vill hävda att just CCN är kärnan i den lömska nykommunism som har spritt sig i som en ”klimatrelaterad skogsbrand” i västvärlden. Där kloka, självständigt tänkande individer (som vi) aldrig får komma till tals i det offentliga rummet.

  CCN agerar som de gröna kommunisternas diskreta men fruktansvärt mäktiga propagandaministär – precis som Goebbels gjorde i nazisternas sjuka ”omställning” av samhället!

  Ska vi låta det dumma kollektivet segra över individ och intellekt? Och tillåta mobbing på global nivå…

  Tänk att dessa dårar till råga på allt lyckats annektera den vackra gröna färgen.

 45. Patrick

  #28 Åke
  Ang Ymer, man skulle undersöka hur mycket polarisen smälter men man kom inte fram till nordpolen, man fastnade i isen mellan Spetsbergen och Grönland och fick återvända hem. Det var för mycket is….