Nytt från Antarktis, ingen skillnad på 12 år

Antarktis
 
I en ny studie med den långa titeln ”Twelve years of ice velocity change in Antarctica observed by RADARSAT-1 and -2 satellite radar interferometry” publicerad i ”The Cryospere” har forskarna kommit fram till att isbalansen i den undersökta regionen inte har förändrats under de senaste 12 åren.

”Overall, however, the observed changes have little impact on the mass balance of the region. We therefore conclude that in contrast with their counterparts in the Amundsen and Bellingshausen Seas (Rignot et al., 2008) the ice streams and ice shelves in the broad region under investigation herein have not been changed in a significant way in the past 12 yr, which suggests that the ice dynamics of the entire region does not have a strong impact on the mass budget of the Antarctic continent.”

Regionen som har undersökts är shelfisar och glaciärer omkring Ross havet.  Den omfattar alltså inte Amundsen eller Bellinghausen haven men det är ju ändå en god nyhet. Alla goda nyheter som kan lindra klimatångesten som vissa tycks lida av bör ju lyftas fram.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Inge

  För några år sedan var Ban Ki Moon på Östantarktis (2 % av Antarktis yta) en sväng och varnade världen för de smältande isarna. Jag visll minnas att avsmältningen den gången berodde på ändrade havsströmmar.

 2. bom

  Nej nej nej tro dom inte (för då borde jag aldrig ha blivit hedersdoktor?)!

 3. Gunnar Strandell

  Lena Krantz!
  Tack för din insats för att lindra och kanske till sist bota klimatångesten i Sverige. Jag tycker att den är betydelsefull.

 4. Gunnar Strandell
  Fast det måste ju vara rätt hemskt om man skall vara lite allvarlig.

 5. Lars Jonsson

  Inge 1
   
  Ban Ki Moon besökta Antarktiska halvön, inte Östantarktis vilken utgör merparten av kontinenten. Jag tror du tänkte rätt men skrev fel.

 6. Inge

  Tack Lars

 7. Johan M

   
  OT
  Östantarktis  … om man skall skida från Västantarktis till Östantarktis så skall man skida åt söder … men skall man skida från Östantarktis till Västantarktis så skall man skida åt … söder.

 8. Jan-Erik S.

  Johan #7:
  Och norrut då du nått sydpolen. 

 9. Gunnar Strandell

  Lena Krantz #4
  Jag ber om ursäkt om någon uppfattat mitt inlägg som ironiskt.
  Men jag menar allvar och delar din uppfattning att det är tråkigt att begreppet klimatångest existerar.
  Jag menar att de människor som drabbats har möjlighet att följa dig genom de inlägg du gör på TCS och andra ställen. Du visar att man genom att ställa sig frågor och ta fram fakta kan skapa en egen bas att stå på och utifrån den göra sin EGEN uppfattning om världen.
  Det är din beskrivning av hur du gör och det självförtroende det ger dig som vägleder oss andra och få oss att bearbeta vår livsåskådning.
  Tack för det! 😐

 10. Bertel

  Tack Lena, att du håller öga på isvariationerna vid polerna, utifrån verkligheten.  En del andra, håller öga på nytida/framtida isvariationer, utifrån hypoteser.
  Utmärkt arbete och fler artiklar av detta slag önskas.  

 11. Gunnar Strandell
  Tack själv, du sammanfattar ju väldigt fint det jag jobbar för.
  Ja det finns ju annat också men visst är en del av det hela att faktiskt lindra eventuell klimatångest.
  Saker händer, men de händer knappast så särskilt snabbt så att vi inte skulle kunna hinna ta hand om dem med hjälp av nya tekniska landvinningar.

 12. Staffan

  Al Gore (64) har en ny girl friend, Elisabeth Keadle (50s).  Skilsmässan från Tipper kan vänta lite.
  Hon är rik.  (Det är Gore med;  branschen han är i är lönsam.)  Så de flög ner till Antarktis tidigare i år, för att ”öka medvetandet om klimatkrisen” (förstås).
  Men det fanns inte många ’medvetanden’ att väcka där.  Vädret var för dåligt.  Konkret sagt, det var för kallt.
  http://news.investors.com/article/611940/201205180812/al-gore-global-warming-girlfriend-elizabeth-keadle.htm

 13. Ingemar B

  Är andemeningen i detta att det finns egentligen inga klimatförändringar, eller verkningar av dito? Intressant…