Nya Climate Reanalyzer

CR 20220629 o rektangel

Här ovan ser ni en gammal printscreen från Climate Reanalyzer som jag hade kvar i en mapp. Förut visade de, förutom temperaturkartan, även anomalin i siffror uppdelat på Word, NF, SH, Artic, Antartic och Tropics. Det var ju mycket behändigt så när de slutade med det nyligen mailade jag till dem och frågade varför?

Här är deras svar:

Hi Lena,
Thanks for your interest in Climate Reanalyzer.  We recently migrated to a newer reanalysis product that has many benefits, but with the drawback of a longer production latency, as described in this message that appears in place of the anomaly table:
”16 December 2023 – Climate Reanalyzer recently stopped processing daily outputs from the NCEP Climate Forecast System (CFS) after migrating to the newer ECMWF Reanalysis version 5 (ERA5). ERA5 is a latest-generation global reanalysis with improved physics, higher resolution, and longer record period (1940-present) compared to earlier reanalysis products. ERA5’s production schedule typically has a 6-day latency, which means the most recent output grids lag the current date by about a week. Therefore, Today’s Weather Maps will no longer display a table of global and regional anomalies for the previous day. However, daily temperature and anomaly estimates from ERA5 for these same areas are available via interactive chart on the Daily Surface Air Temperature page.”
https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=t2anom&ortho=1&wt=1#msg
Regards,
Climate Reanalyzer Team”
Jag är inte helt säker på att jag har förstått det hela rätt. Visst det är en ny version där temperaturen laggar med 6 dagar så mycket förstår jag, men laggar då inte kartan också med 6 dagar? Jag har inte riktigt hunnit med att återkomma med fler frågor men ni får gärna fylla på så kan jag maila dem efter helgerna.
Nu får man gå in på sidan, Daily Surface Air Temperature, och då får man fram temperaturen (inte anomalin) idag den 20 december får jag det till att den dagen den visar är den 13 december. Där kan man mycket riktigt välja vilken region man vill titta på men det blir en hel del tryckande jämfört med hur smidigt det var förut.
Förhoppningsvis är det i alla fall bättre kvalitet som de ville uppnå.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Tack Lena
    Climate reanalyzer kan användas för översiktliga studier men är helt kass när detaljerna studeras.
    Bottenvikens värmebölja i somras, när temperaturen var medioker visades på satelliterna men inte i havet.

    Tror du att ändringarna är till för att dölja något?

    Ser att havsvattnet är kallare än normalt kring Arktis is.
    Beringssund och utmed isen vid Svalbard.
    SST Anomaly

  2. Och apropå ERA5 så har även deras justerade siffror för november anlänt. Matz Hedman har tacksamt gjort siffrorna tillgängliga i vanlig ordning. Diagrammen är således uppdaterade och även dessa data ger antydan om vändning neråt, men ännu för tidigt att veta.
    Sista kvartalet 2023 kan ha varit den viktigaste perioden av klimatutvecklingen under vår livstid. Väljer naturen det mest näraliggande alternativet och vänder ner mera tydligt inom kort, mer än marginellt och enstaka månader, är risken överhängande att vi gått i mål i en klimatcykel som startade ca maj 1973 och kanske även den sista delen av en löpa på ca 400 år. Eller snarare sedan lågpunkten för ca 377 år sedan, kring 1646, strax innan Kalle Kryss tågade över isarna vid Lilla och Stora (Langelands) Bält, som ni kanske kommer ihåg (1658)?
    Och då bör det dröja länge till dess vi och våra efterföljare ser dessa temperaturnivåer i klimatet igen. MYCKET länge, om någonsin?

    God Jul! Kanske det snart går upp ett och annat Liljeholmens för tomtarna i den gröna smörjan, får man hoppas, innan allt slocknar i vårt arma land? Teknisk analys således.

    https://alvarnyren.wixsite.com/aidtrade/post/mina-klimatmodeller-42

  3. Ralf Marek

    OT

    Tack för alla intressanta och lärorika artiklar under året som varit på denna blogg. Säger jag som nypåstigen ”följare”.

    Jag vill också påminna om att i morgon, fredag, inträffar vintersolståndet. Det är ju inget mänskligt påhitt utan är på riktigt och har definitivt med ”klimatet” att göra. Jag har fått denna uppgift från min bords-almanacka men med lite ansträngning, en grusplan med en påle (och solljus som ger skugga) så skulle jag själv kunnat göra denna observation utan att lita till SMHI eller Copernicus. Jag skulle tro att redan Heidelberg-människorna hade koll på detta och festade till lite extra vid denna tidpunkt. Det som sedermera (för en del) skulle bli Advent, Lucia och Jul och det är väl ingen slump att vår nuvarande gregorianska kalender börjar det nya året ungefär samtidigt.

    Särskilt för oss som bor rätt långt norrut på norra halvklotet är det ju angeläget att hålla reda på när den ljusa tiden blir längre och de gröna växterna kan börja fotosyntetisera på allvar igen (”… allt blir återfött”, psalm nr 535) och ge upphov till de energirika sockerarter som är villkoret för allt liv, både människor och blåvalar och daggmaskar.

    Jag bor på 57e breddgraden i Göteborg och där är väl klimatet lite mesigt med milda vintrar och regnrika somrar. Men ändå kan temperaturen variera mellan minus 20 och plus 30 och även om dessa ytterligheter är sällsynta så förekommer de. Inte bra för den som vill odla oliver och apelsiner. Men vi göteborgare klarar oss.

    Kanske anledning att korka upp något mousserande i morgon? Gott Nytt Vintersolstånd!

  4. Håkan Bergman

    Ralf Marek #3
    Välkommen ombord! I år verkar dan också bli extra lämpad för att fira solpanelens dag.

  5. Lasse

    Dax att börja summera året.
    I USA har de gjort det och finner att året inte var speciellt onormalt.
    https://wattsupwiththat.com/2023/12/20/u-s-climate-2023-year-in-review-in-one-word-normal/

    Men det finns säker platser som är värre drabbade, där mätningarna inte är så detaljerade och omfattande.

    Väntar på vad vi skall göra åt upphettningen , klimatredovisning från regeringen , och de bör väl veta.

    Log lite extra då jag läste en krönika i SVD:
    M är stygga som inte vill ha bort sugrören av plast. Klimatförändringarna är reella det hade krönikören sett när hon red på Island och även när hon red i Svenska fjällen.
    Vi måste offra något för att klara klimatet var hennes slutsats 😉

  6. Tack för engagemanget Lena – och det är viktigt att fortsätta frågeställningarna till dessa grön finansierade institut.

    Din kopia från anomalin från juni 2022 visar märkligt nog generellt kallt på 2m höjd över havsytan på dom olika världshaven, jämfört 1979 – 2000 – ser ju lite konstigt ut när haven sägs ha tokökat under alla dessa decennier..eller vad är det jag ser fel på bilden?

    Nr 1 Lasse
    Satellitbilderna över svenska farvatten lirade ju riktigt dåligt med smhis faktiska mätningar under året – illröda satellitbilder blev omvandlade till ett ganska normalt havstemperaturår, med en blandning av varma och kalla områden många omnämnanden om normala temperaturintervall – skumma skillnader i mätningar?

  7. Förövrigt – så är det intressant hur oerhört svårt det har varit att modellera vädret för dagen och kommande dagar på sistone, prognoserna ändras för varje timme.

    Vädernils talade om prognosproblemen häromdagen, han var själv förvånad – och nämnde att deras modeller tenderar att visa åt det högre intervallet….skumt att det blivit så svårt, är det ngn som vet varför?

  8. mattias

    De ständiga hoten om Vasaloppet framtid på grund av snöbrist duggar tätt. Den famösa spekulationen av Pär Holmgren 2008: ”Om tjugo år har stora delar av Sverige glömt hur man åker skidor och Vasaloppet är ett minne blott.”

    Någon tydlig trend av svenska vintertemperaturer är svårt att se de senaste 30 åren: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-temperatur-1.2430

    Däremot finns en trend mot en något ökande vinternederbörd de senaste 30 åren: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-nederbord-1.2887

    Antalet dygn med snötäcke ser också ut att ha planat ut runt 135 dagar – åtminstone i södra Norrland: https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-sno-1.91052

    Det betyder ingen överhängande risk för Vasaloppet.

  9. Sören G

    ”the UK Met Office comes in with a highly ingenious proposition. They are suggesting to mix ten years of past temperature data with ten years of projected temperatures to establish the climate we are currently experiencing. Bingo!”
    https://www.netzerowatch.com/2023-global-temperature-statistics-and-hot-air/?mc_cid=e1e281a152&mc_eid=e5eb1174e1

  10. Ann lh

    Allas vår Romina deltog i COP 28 och var såååå nöjd med resultatet. Hon hade ju varit med och tryckt på om att ändra ett kan till ska om jag hörde rätt.
    Vad såg vi av det i den ny/gamla klimatplanen?
    Jag saknade till exempel de inledande orden från ordföranden för COP28 om att vetenskapen inte stöder ”klimathotet”. Det om något hade varit värt att sprida!
    Det verkar även som att media inte varit observanta på denna omskakande information.
    Men, läs vad de norska klimarealistene har att säga om detta.

  11. tty

    #7
    ”Vädernils talade om prognosproblemen häromdagen, han var själv förvånad – och nämnde att deras modeller tenderar att visa åt det högre intervallet….skumt att det blivit så svårt, är det ngn som vet varför?”

    De kanske har implementerat den nya, bättre, molnfysiken från CMIP 6, den visade sig ju ge helt absurt för höga värden.

  12. Lasse

    Lyssnade på Tidöpartiernas pressträff ang klimatplanen.
    Där visades hur vi skulle komma ner till netto noll 2045.

    Jag blev förvånad-är skogens upptag inte med i beräkningarna?

    I övrigt så är det mer el som gäller!
    För övrigt är miljöministern en stjärna!

  13. Gunnar Strandell

    Magnus blomgren #7 och tty #11
    Jag gissar att CO2-släckarna i datorhallen har läckage.

  14. Torbjörn

    När de använder påhittade data från NOAA kan siffrorna knappast blir korrekta.

    NOAA skapde OISST V2.1 för att hitta värme, och gissa vad de hittade?

    https://www.ncei.noaa.gov/products/optimum-interpolation-sst

  15. Ann lh

    # 12 Lasse, hur?

  16. Berra

    OT: VDn är på väg att smita ur det konkursmässiga northvolt…

    https://www.di.se/digital/di-avslojar-northvolts-vd-har-salt-aktier-for-200-miljoner/

  17. Lars Thorén

    #8
    Expressen 5 dec 2006:
    *Om tjugo år kommer inte många att vara intresserade av Vasaloppet. ”
    Pär Holmgren, meteorolog, MP

    Vasaloppet.se:
    Vasaloppet 2024 är fulltecknat – nära 30 000 anmälda till vinterveckan.

    Hå hå ja ja.

  18. Staffan Lindström

    Om vissa i näringslivet får råda så kommer vindkraftverken stå i vägen för Vasaloppsåkarna… Sämsta av Dagissverige: ”Vi vill ha vind-el NUUUUUUUUUUUUUUU……Annars BUHUUUUUUUUU….