Vi går mot ljusare tider!

vintersolstand

Institutet för språk och folkminnen där ovanstående bild är hämtad skriver man bl.a.:

”Mörkare än så här blir det inte – i dag är det årets kortaste dag. Förr kallades vintersolståndet för starbrak och som alla brytpunkter kunde natten vara laddad med fördolda krafter.”

Nu har det ju dessutom varit en ovanligt regnig, snöig och mulen höst. Vi får hoppas att våren blir ljusare.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Numera är ”storbråk” som gäller…

 2. Lars Cornell

  Det ser ut att ljusna i åtminstone Polen. Där har mediecheferna fått sparken eftersom TV-kanalen TVP de senaste åtta åren använts som ett propaganda-verktyg för det styrande partiet. Situationen behövde förändras. Men att bygga oberoende media är en lång process.

  ”Rent vatten istället för propaganda-soppa”
  En del av journalisterna på TVP är glada över att det är nya tider nu:
  – Istället för propaganda-soppa vill vi nu erbjuda er rent vatten, sa nyhetsankaret Marek Czyz.

  Det är dags för samma sak att hända på SR/SVT. Åsiktskorridoren där måste vidgas och det är dags för några av propagandacheferna att lämna sina poster.

 3. mattias

  Ingemar – och mulen sommar. Ska bli intressant att se SMHIs värde på globalstrålning för året.

 4. Visst är solens närvaro och frånvaro fascinerande, dess bana ger uppvärmning och nedkylning – i stor skala, varje år.
  Solen är dock utesluten ur klimatberättelsen, finns inte i media och erkänns knappt hos IPCC – allmänheten undanhålls nogsamt allt som kan störa narrativet.

  Solen värmer och kyler våra hav och månens cykler förflyttar havens strömmar – ur det följer klimatperioder – men nu finns inga klimatperioder kvar säger narrativet – vi har och komner att ha bara 1 klimatgud, värmen och varmare – sålunda står vi nu åter med en gud att tillbedja, en gud vi inte får ifrågasätta….tänk att våran art aldrig förmår lyfta sig ur det där eviga träsket av tillbedjan och kollektiv tillhörighet.

  Min klimattroende byagranne var just ute å skottade bort nattens snöfall med sin bensindrivna snöslunga – jag tar spaden.

  När jag köpte ett hus i norra värmland för några årsedan och råkade nämna för denna granne att jag gillade dom snörika, kalla vintrarna däruppe – så trodde han att det var meningslöst, eftersom vintrarna snart skulle vara borta däruppe – samma sa folk för många årsedan om satsningen på skidbackarna i branäs, värmland….det var ingen ide, vintrarna var påväg att försvinna – sedan blev vintrarna plötsligt snörika och kalla och norra värmland frodas i vinter och skidanläggningen är en succe och har redan betalat sig för investerarna.

  Med ovan sagt, får vi dock fortsätta att lyssna på klimatsagorna från svt och klimatexperter – inga mer vintrar, inga mer vasalopp, inga mer köldrekord – värmen är här och det blir värre för varje dag.
  Arktis smälter bort inom kort, säger svt och experter, ja enl vissa klimatexperter är väl isen i arktis redan borta..

  Visst säger copernikus att varje månad ger nya globala värmerekord och alldeles innan cop – 28 blev det extremvarmt, 2,06 grader globalt…
  Journalisterna och experterna och professorerna skrek i kör, 2,06 varmare – nu måste världen förstå!

  Visst hade klimatkollektivet tur att jorden bara veckorna innan mötet nådde dessa otroliga temperaturer, i dubai var det dock helt normal temperatur för årstiden….där hade dom kanske inte klimatguden med sig – och av mötet bidde en tummetott.

  Så solen, månen och havet har i alla årmiljoner gett oss liv och överflöd och klimat – och tycks fortsätta så några miljoner år till – frågan är om Co2 vill peta ner våra uråldriga klimatgudar från deras tron….

 5. Håkan Bergman

  En utmärkt dag att fira solpanelens dag.

 6. Lasse

  Ljusare tider väntar när det är som mörkast.
  Klimatet är bistert allt medan alarmen om en allt varmare värld duggar tätt, lika tätt som snöblandat regn utanför.
  Pia lär stå för dörren.
  SMHI utfärdar orange varning för höga vattenstånd.
  Ingemar N får gå ner och se om Klitterhus kan stå kvar!
  Huset ligger i sanden inne i Skälderviken.
  Redan Bibeln var tydlig-bygg inte på lösan sand!
  https://www.smhi.se/vader/varningar-och-brandrisk/varningar-och-meddelanden/varningar

 7. Ivar Andersson

  Jag har i olika sammanhang frågat diverse personer hur de märker den globala uppvärmningen men inte fått något svar. Frågan går tydligen inte att besvara inte ens av Sigge.
  Jag märker bara den lokala temperaturen som varierar över året och från år till år.

 8. Tyssstnad råder – såg just avslutningen på svt:s morgonprogram, alla var samlade i studion, inklusive meteorologen – inte ett ord om ngn vit jul, vilket brukar räknas som den viktigaste julklappen till svenska folket!

  Men..det var ju just det – det är inte folkets tv – det är agendapropagandanmaskinen, som TALAR till folket.

  Nåväl, sak samma – nu har jag skottat uppfarten i trollhättan, druckit kaffet och sedan blir det en skidtur på våra fina ängar – enastående vinterväder!

 9. Joachim Andersson

  Jag fascineras över uppståndelsen runt regeringens klimatplan igår. Frågan är lika oväsentligt som Nobelpriset i litteratur.
  Gillade dock Rominas kommentar till tomten Helldén att han kunde paddla till nästa miljökonferens i gårdagens Aktuellt.
  Sen såg man hur mycket journalisten log mot Helldén och ställde i princip inga svåra frågor till honom men detta är kutym i MSM.
  Till och med min sambo irriterandes över journalistens agerande.

 10. Thorsten Bergqvist

  https://e-tidning.epochtimes.se/p/epoch-times/2023-12-20/a/grona-skygglappar-tunnelseende-och-yttrandefrihet-som-verb/5141/1164477/45284349?

 11. Sören G

  Varmaste året? Medeltemperaturen var tydligen högre än tidigare mätningar. Men
  hur var det med max-temperaturen? Eller minimum-temperaturen.
  Det man oroar sig för är väl om det är för varmt. Men har det varit det egentligen?
  Att medeltemperaturen är högre än normalt p.g.a. det har varit färre riktigt låga temperaturer på många håll är väl ingen kris.
  Och vad är klimathändelser? Ett visst väder en viss dag är väder och inte klimat.

 12. pekke

  Sossarnas kommentar på regeringens klimatplan blev ett rejält skämt när det visade sig att de inte läst den !?
  Vänta till slutet på videon.

  https://www.youtube.com/watch?v=8XIhj4IZMMA

  F.ö. så är väl det enda sättet att sänka Sveriges utsläpp ordentligt att helt enkelt förbjuda allting i det är landet.

 13. Joachim A #9,

  Ja, det har varit stor uppståndelse inom SVT-koncernen igår och idag öper den nya klimatplanen. Man får väl anta att sympatierna för KU-anmälan av klimatministern är stor. Alla medarbetare hoppades naturligtvis på omedelbara och kraftiga nedskärningar av koldioxiden samt en rejäl utbyggnad av vindkraften. Kärnkraften var däremot inte intressant för det rödgröna public service. Inga andra nyheter verkade heller särskilt intressanta utom möjligen det sista beviset på klimatkris, nämligen den s.k. stormen Pia.

  Obegripligt ståhej kring en ganska irrelevant och ointressant klimatplan.

 14. Mikael Andersson

  Vad är det för biodrivmedel som inte avger Co2 vid förbränning?
  Jag trodde att allt som brinner avger Co2.

 15. GK

  Det finns en viktig punkt som saknas i regeringens klimatplan: Återstart av R1. Enligt SD skulle en återstart vara möjlig om 5 år och kosta 5 miljarder kr. Effekten från R1 skulle då bli ung. 1000 MW.
  Detta är det billigaste och snabbaste sätt som finns att få ett rejält och stabilt effekttillskott till vårt elsystem.
  Tyvärr håller framför allt KD emot. Man hävdar att återstart av R1 skulle ta resurser från uppbyggnad av ny kärnkraft. Dock inser man inte att vi behöver båda och att man måste lägga all kraft på att göra bådadera.

 16. SatSapiente

  #14 M Andersson
  Nja, allt som brinner och innehåller kol avger CO2, därför är man så lyrisk över att bränna vätgas som istället ger H2O (och förmodligen lite NOx också om man bränner vätgasen tillsammans med luft).
  sarc on – sen är det givetvis stor skillnad på grön CO2 och svart CO2, förutom färgen – sarc off.

 17. Gunnar Strandell

  Mikael Andersson #15
  Du har naturligt vis rätt, men biobränsle räknas som förnybart. Det betyder att den koldioxid som släpps ut kontinuerligt förnyas och CO2-halten i atmosfären upprätthålls. 😉

 18. Lasse

  #12
  😉

  Vi har inte sett den än!

  Jag som sett den är ändå mer intresserade av vad som menas med netto noll 2045?

  Är skogen inte med i kalkylen eller har MP förhandlat bort den sänkan?
  Tydligen har EU olika förväntningar på olika länder.

 19. Håkan Bergman

  Ingemar N. #13
  Jag tycker man ska KU-anmäla oppositionen, även om jag inte håller med dom har dom väl ändå en skyldighet att utöva effektiv opposition. Deras taktik att ge sig på liberalerna och Romina för att spräcka upp regeringen och få ett nyval är helt enkelt inte så smart som dom tror. Varenda streetfighter vet att man ska tänka sig noga för innan man ger sig på en person som står med ryggen mot en vägg. T.o.m. korvjohan begriper att hans enda hopp är att hålla ihop regeringen, ett nyval idag och alla liberaler i riksdan får se sig om efter nytt jobb. Och ingen i oppositionen vill prata om det som verkligen betyder nåt, regeringens arbete med all lagstiftning som hindrar en utbyggnad av kärnkraften och uppdraget till SVK att ta fram ett regelverk för systemtjänster i elnätet. Nej bättre att fortsätta tugga intelektuell sockervadd.

 20. Ulf

  Jaha tyvärr fick jag rätt meddetsamma.

  Riksgälden garanterar lån för flera miljarder till dessa enorma riskprojekt.

  https://www.di.se/digital/jattekrediter-till-northvolt-och-h2-green-steel/

  Det här green steel är ju bara helt vansinnigt.

  Nåja totalt är garantierna ”bara” på 27 miljarder. Frågan är hur långt det går innan någon stoppar galenskapen. Det kan nog bli ett par hundra miljarder.

 21. Ulf #20
  Gode gud, ett företag som inte ens vet var dom ska få malmen och elen ifrån?

 22. Tege Tornvall

  Lars #2. Risken är väl stor att Polen nu återfaller till klimatlarm. Även om de av verkligheten tvingas fortsätta med kol.

 23. Nr 20 Ulf.
  Jag såg också eländet, förra veckan 12 miljarder från tyskarna å nu vill riksgälden dansa samma väg – med våra skattemedel och våra pensioner, medans VD :arna säljer av sina aktier i bolagen å tjänar 100 – tals miljoner.

  Snacka om att garva hela vägen till banken – Detta är redan vårt största svindleri…och nu ökar dom tempot!

  Tänk om vi hade satsat dessa enorma summor på välfärden, skolan och fattigpensionärerna i stället – vi kunde ha blomstrat, istället faller samhället ihop…och alla klappar upprymt takten.

  Våra gröna ikoner greta, rockström, stenevi och många andra säger dock hela tiden – Varför gör ni ingenting, varför satsas det inte på klimatet, förstår ni inte att vi brinner upp!

  I vilken värld lever dessa gröna orakel, har dom inga öron, ögon eller.. hur fasen har dom missat att vi i väst har satsat 1000 – tals miljarder för att avsluta vårat samhällsprojekt som vi skapat under generationer…

  Deras slogan – ”att vi inget gör för klimatet”…. är inte bara förljuget och förment….det..är…djupt.. samhällsfientligt och farligt.
  Vad är det dom vill ha egentligen – våra huvud på ett fat?

 24. Vilket fantastiskt klimat vi ändå har, i går eftermiddag och natten som var regnade det sista av julsnön bort, men nu har vi ett heltäckande snötäcke tillbaka här på Södertörn. Och det lär bestå året ut, bara minusgrader fr.o.m. i morgon och hela nästa vecka. Vad passar bättre än en riktig filmklassiker att börja julen med
  je het int na je

 25. Ante

  Vill bara tacka alla här på forumet som sprider kunskap och upplysning i denna klimathysterins tidevarv.

  Hatten av för er och med en önskan om en god jul till er alla.

 26. Fredrik S

  Håkan Bergman #24

  Ja, väder och klimat är fantastiskt.

  Vit jul, kallt och glada barn. Efter en kall höst går vi mot en tredje decembermånad på raken med kallare väder än normalperiod, även den heliga sådan.

  Fast de skattebetalda miljöpartisterna på stats-tv slog till med reportage om allt kortare snösäsong i backarna och kommande snöbrist, allt serverat med bekymrad ton.

  Alla barn, stora som små, borde samlas utanför Palast der SVT och bombardera de oro-spridande dysterkvistarna med rejäla snöbollar.

 27. Bubo

  #4 Magnus Blomgren

  Gott att se att det finns folk som tror på riktiga vintrar och skidbackar i Värmland. Ski Sunne har de ju problem att få investerare till, bara att satsa av pensionspengarna så har du snart investeringen hemma. Skidanläggningarna gör ju tydligen succé.

  Om de flesta tror på den globala uppvärmningen och man själv vill, med egna pengar såklart, satsa emot det, så borde det finnas många bra investeringar att göra som bygger på att vi går mot kallare tider, ex en skidanläggning i Sunne.

  Problemet verkar vara att alla de som säger sig tro på fortsatt stabila, kalla och snörika vintrar framöver, inte vill satsa egna pengar på det de säger sig tro på, åtminstone verkar de inte vara spekulanter på Ski Sunne.

 28. Bubo ¤27
  Rent generellt ska man väl inte satsa pengar på nåt som man inte rimligen kan förutse. Bara en tanke, inte så sexigt men för långsiktighet är det tråkiga investeringar som gäller.

 29. Ulf

  Får säga att jag uppskattar vår miljöminister mer och mer hon är slängd i pallet. Debatten med Hellden fick honom att framstå som byfåne 1A.
  Alltså hånleendet när Hellden påstår att det bara var att skriva på tillstånden för havsvindkraftprojekten när regeringen tillträdde.
  Hur larvigt får det bli? ”Vi jobbade hårt i 8 år och var klara precis innan vi avgick”. Trovärdigheten i det.

 30. Fredrik S

  Bubo #27

  Ski Sunne drabbades mest av misslyckade satsningar och höga elpriser.

  Jämför med Branäs några mil norrut. De har idag i snitt 160 bra snödagar.

  Prognosen är dock 110 vid nästa sekelskifte om vi inte skärper oss enligt Länsstyrelsen. Deras representant sa dock att om vi jobbar mycket och har en aktiv klimatpolitik så kommer förändringarna inte var lika stora som om vi inte har det.

  Så det är bara att rösta på mp så står investerarna på rad.

 31. Ulf

  Svar 27,

  Jag gillar att åka skidor i värme och sol söderöver. Varför jag skulle då satsa pengar i mörka kalla Norden är för mig inte begripligt. Att jag inte gör det har inget med att jag är rädd för att det inte blir kalla vintrar, tvärtom blir det för kallt och mörkt.

 32. #7 Ivar Andersson

  Vi märker den höjda medeltemperaturen i Skandinavien genom att betrakta hur våra glaciärer sakta drar sig tillbaka och visar vad som växte på deras plats under tidigare värmeperioder. Mitt favoritexempel är Leif Kullmans forskning men det finns många fler.

  Klimatet har blivit lite mildare, men det syns knappast på vädret som ju kortsiktigt varierar våldsamt från tid till annan.

  Naturen, glaciärerna, tiden för körsbärsträdens blomning, isläggning och islossning mm. är relevanta observabler för klimatförändringar enligt min mening.

 33. Nr 27 bubo
  Gällande ski sunne var det problem för dom och rejäla felsatsningar under värmeperioden 1995 – 2005 som lade grunden för haveriet – branäs satsade istället helt rätt på snösystem och familjevänliga äventyr – ingen, annat än lokala, ville till sunne när du kunde få en fantastisk upplevelse i branäs.

  Skidsatsningar handlar om ekonomi, tajming och förståelse för vad tillresande kunder söker.

  Här i trollhättan, helt andra klimatzoner än sunne, har vi satsat på längdåkning med konstsnö – sedan några år – full succe, trots kort spår – folk åker långväga för att träna, även göteborgare.

  Förra året hade vi skidåkning från november till påsk.
  Även natursnön har ju återvänt på senare år – klimatcykler förnekas av dom troende.

  Själv lever jag på finansiella planeringar – men sunne är stendött som objekt pga att kunderna som reser nu har helt andra äventyr alldeles intill – själv åker jag dock längdåkning i grannen hovfjället – där finns underbara miljöer och fantastisk skidåkning.

  Man kan även jämföra trollhättans gamla fina skidhoppningsanläggningar – dom gick i graven under den kalla klimatperioden 1961 – 1990 – intresset försvann, folk ville åka långt bort, till nya miljöer, för alpina övningar…vanligt folk fick plötsligt råd att resa, i bättre bilar osv.

  Idag satsar ju sunne på vindkraft i bergen vid sin gamla skidbacke ist – förstör naturen och kastar pengar in i det gröna hålet – där har du chansen att investera i dessa snurrande pengamaskiner, kalasbra.

  Nää, sunne är underbart på sommaren – med enastående kulturutbud och en slumrande resurs i fisketurism.
  På vintern åker man skidor i hovfjället, riktigt fin förfjällsmiljö – hoppas dom slipper vindkraften på sina berg.

  Min gissning är att du å jag skulle kunna komma överens om klimatutvecklingen som varit – men inte om den framtida.

  Dessutom tycker jag det känns sorgligt för alla våra bubo bubos i sverige som får sina habitat förstörda pga vindkraft, en mycket hotad art som bl a i värmländska stöllsäterbergets vindkeaftindustri fick ett av sina gamla revir förstörda – skamligt av länsstyrelsen att godkänna den industrin – reviret stod med i MKB:n men dom tyckte att dom kunde sammsas om berget.

  Värmland är underbart, numera med en rejäl järvstam och kungsörn, varg, björn och andra nordiska arter, som frodas – vindkraftetableringarna stormar dock fram – så snart finns inte längre värmlands böljande skogshav och bl a den rikskända 10 – mila skogen försvann när ex v stöllsäter vindindustri byggdes, ihop med några ytterligare på dalarnasidan.
  Idag när man blickar ut över dessa en gång ljuvliga nejder, häpnar man över hur många mil bort dessa industrier syns – ända till norge.

  Sorry för långt inlägg – men den gröna omställningens konsekvenser för naturen och kommande generationers välmående är så fruktansvärt förödande att den måste belysas – stoppa den går inte men att bromsa den blir livsviktigt.

 34. Anders

  #23 Magnus Blomgren. Det extremt dumma med de gröna kmerernas narrativ som syftar till ”våra huvud på ett fat” inte förändrar varken några vädervariabler eller ekonomisk omfördelning till fattigare människor.

 35. 34 Anders
  Det är just det som är så upprörande och sorgligt – med den gröna omställningen.

  Attacken på fattiga, landsortsbor och djur och natur, inklusive haven – är stötande.
  Jag vet inget värre än att dom fortsätter gömma sig bakom godhetsförnumstigheten – ta bara alla dessa gröna mp:are i stockholm – var är deras vindkraftindustrier?

  Folk runt om i världen och sverige offras för att dessa gröna troll skall köra en spllirans ny, vråltung, elbil – framdriven av vindindustrier och uppdämda älvar långt borta, där djur och lokalbor berövas sina livsmiljöer.

  Otäckt nytänk av elitiska och alarmistiska översittare, riktiga mobbare.

 36. Ivar Andersson

  #32 Leif Å
  Glaciärerna har smält under lång tid. När glaciärer smälter visas att det varit varmare förr eftersom det finns stubbar från träd som inte växer i närheten av glaciären idag. Läs Leif Kullmans artiklar.

 37. #36 Ivar Andersson

  I kommentar #7 skrev du: ”Jag har i olika sammanhang frågat diverse personer hur de märker den globala uppvärmningen men inte fått något svar. Frågan går tydligen inte att besvara inte ens av Sigge.”

  Med #32 ville jag säga att frågan visst går att besvara och nu bekräftar du det med din kommentar #36.