Öppen Tråd

Stormens tid

Stormen Pia kom, och drog förbi. Tågen stoppades ett tag på Öresundsbron men biltrafiken flöt på, om än med en viss försiktighet. Trafikläget var inte särskilt idealiskt någonstans i södra Sverige med glashala vägar och snöfall. Tråden är dock helt öppen – som vanligt 🙂

GOD JUL, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Patrick Lindahl

  Pandemin blev inte så illa som de globala (självutnämnda) ledarna Klaus Schwab och Bill Gates med World Economic Forum (WEF) och WHO, försökte få oss till. De lyckades att få ut ett vaxxin, som allt fler ställer sig tveksamma till, och de kan öka sina förmögenheter ganska avsevärt.
  De har också drivit klimatfrågan hårt, och försöker på olika sätt få olika regeringar att vidta åtgärder ”för ett bättre klimat”. I Holland expropierar man böndernas mark och Irland ska slakta ut massor av djur för att de bidrar till växthusgaser. Målet är att vi ska inte äga någonting och bara äta insekter.
  När nu folk börjar inse vad dessa globala makthavare försöker åstadkomma gäller det att hitta på nya hot mot mänskligheten.
  Vad blir då nästa sak kan skjuter in sig på?
  Jo vatten!
  Det är en global kris på dricksvatten! SvT har redan hakat på och börjat nämna vattenbrist i världen som ett kommande hot i ett och annat av sina klimathotprogram (se där, kanske Erika Bjerström kan bli vattenglobalkrisjournalistexpert?)
  Målet är att vi ska kuvas under en global regering där EU redan är en nyttig idiot.

  Just som jag skrivit färdigt detta ser jag att youtubekanalen ”Nu f-n räcker det” har en intervju med Adam Rydström som är samhällsdebattör, på detta tema!
  Kolla på https://www.youtube.com/watch?v=hjv0rCFGWFs
  ”Klimatkrisen” är bara en del av en större plan för att kuva världens befolkning.

 2. Albin

  Drygt 10cm rent vitt guld här i närke och den snörikaste julen sedan 2012, även 3:e året på raken med under normal temperatur på julafton men rent historiskt har de en tendens att komma i kluster på 2-3 år, senast var perioden 2008-2010.

  Önskar er alla en riktigt god jul och ta tillvara på lugnet, det behövs efter ett såpass intenstivt år med inflation och lågkonjuktur.

 3. Micke

  Undrar om december blir den varmaste någonsin? Mitt tips är att det bara blir näst varmast.
  Däremot är väl 2023 givetvis varmaste som någonsin förekommit på jorden.
  Inte ens en dinosaurie skulle ha överlevt i den hetta som plågat oss detta år.

 4. Mikael Andersson

  Jag tänker på en beskrivning som jag läste någonstans någon gång…Om en skyskrapa 92 våningar hög representerar planeten Jordens ålder så skulle mänskligheten motsvara tjockleken på takfärgen.

 5. Glenn S. Översjö-Strand

  Noterat från Grönköping:

  Partypinglan och f.d. statsministern frk. Sammarin kommer att uppträda i Folkets Park i juni. Sammarin kommer att inta flera spännande poser!
  Allmänheten varnas, men medtag kamera!

  Sveriges försvarsminister Pål Jonsson utsattes för s.k. hat vid förra framträdandet, allmogen ropade: “Säg nåt man inte tål:
  -Pål”
  Elakt men på pricken säger vår utsände.

  Grönköpings marina anfallsstyrkor har även de kommit till en överenskommelse med främmande makt, nämligen Storbritannien.
  “Grönköping upplåter ån Slafsan till de marina enheterna från GB, vi får se hur många som får plats.” säger Ove Tirpitz, kommendörkorpral vid småbåtshamnen i Vinninga.

 6. Ann lh

  Klimarealistene.com i Norge skriver om COP28, ”en välregisserad tillställning av klimatetablissemanget”.
  Trots att varken IPCC eller showens ordförande sultanen av Dubai talar om klimatkris fick etablissemanget igenom att målet nu var att börja avlägsna oss från de fossila bränslena – någon gång bortom horisonten. Något vi redan strävat efter i decennier med känt resultat.
  Mycket upplysande! Något för vår babblande klimatminister med talang för intressant retorik att ta till sig och föra ut.
  Men, vad går det hela egentligen ut på? Arma u-länder!
  Och God Jul
  önskar vi från ett riktigt vinterlandskap vid atlanterkusten

 7. PS

  Ja, så här dagen innan dopparedagen, å ’lite’ tid vid tangentbordet, vill jag ta tillfället i akt att verkligen TACKA ER engagerade här inne på KU.

  Ni ÄR ljus i mörkret. Behövlig motvikt till alla lögner och trams man från public service, mainstream media å agendor från olika NGO’s å liknande samt troll förstås. Vetenskap trumfar värdegrund.

  Denna dök av någon anledning upp i mitt Y-tub flöde (4min):
  https://youtu.be/9wCoXGMxJnk

  Tja! Kan en bli annat än tårögd! ? !
  Tragiskt. Komiskt. Skrämmande. Hoppfullt.

  En riktigt riktigt God Jul önskar jag er. Må väl. /P

 8. Ulf

  Hopplöst att läsa alla extrema dumheter om klimatplanen.

  Problemet är inte planen utan problemet är att förra regeringen förhandlade bort sig totalt med EU. Tog på sig en helt omöjlig uppgift samtidigt som man med berått mod la ner kärnkraftverk. Alla som fattar något vet att förhandlingarna är orealistiska.
  Utöver det förhandlade man bort sig om svenska skogen också, så nu har vi alltså främmande makter som bestämmer över vår skog. Hur kan man ge bort den till EU?
  Och dagens debatt handlar om att planen är otillräcklig när den borde handla om hur svenska politiker förhandlat bort stora delar av vår välfärd.

  Och där sitter Andersson och leker landsmoder när hon förhandlat bort stora delar av Sveriges framtid. Ställer någon journalist några kritiska frågor? Knappt och den som vågar åker på en aggressiv avsnäsning och sen är det slut. Fegisar.
  Hennes popularitet är verkligen ett extremt underbetyg till den svenska journalistkåren.

 9. iah

  i EIKE:s kälterapport nr 37 finns en massa snömängder från hela världen. från alperna, skandinavien, kina, indien, mongoliet, sibirien, saudiarabien, kanada, usa mfl dom flesta dessutom kopplade till köldrekord. väl värt att läsa för alla som inte tror på klimatkrisen och för alla andra. GOD JUL

 10. UWb

  #8 Sedan anser förra Klimatminister att nuvarande är dålig, trots sin egen inkompetens.

  Läs helst inte, det ger bara upphov till obehag.

  https://www.expressen.se/debatt/rominas-tvartomsprak–ar-skrattretande-daligt-/

 11. Nr iah
  Tack för påminnelsen från Kälterapport – det är verkligen inte bara sverige som haft kallt denna höst – men vi matas hela tiden med detta från svt och media, hopplöst.
  Inte ens afrika klarar sig ifrån köldutbrotten.

 12. pekke

  Ulf #8

  Svenska tjänstemän och regeringar verkar ha mindervärdeskomplex, så de försöker alltid vara bäst i klassen när EU inför div. regler och förordningar.
  Andra länder tittar snarare på vad som är de lägsta kraven i stället.

  Att försöka vara främst hela tiden kostar på.

  God Jul till alla !

 13. Ivar Andersson

  #8 Ulf
  Arga Magdalena Andersson försöker bli Sveriges Angela Merkel. Lägga ned kärnkraften och satsa på sol och vind och vätgas.
  Tyskland river samhällen för att kunna bryta mer brunkol. Sverige kommer kanske att bygga ut de orörda älvarna för att producera vätgas.

 14. Ann lh

  # 13 Ivar A. Mitt i Prick 👍👏😇

 15. Apropå stormen Pia.
  Förr sa bönderna och fiskarna här på västkusten att – det blir ingen ordentlig vinter utan ordentliga höst/stormar.

  Det är ju detta som måncykler och storskaliga påverkansfaktorer bidrar med.
  Det har länge varit avtagande medelvind och stormfrekvens hos oss – men nu ökar chansen för detta när ett nytt klimatskifte är på gång, havens strömmar kommer att påverkas åtminstone fram till 2040, sannolikt 2060 – då får vi mer oroligt väder och omrörning i atmosfären dessutom.
  Detta utifrån måncykler och sol och efterföljande vindmönster, läs bl a Hurrell.

 16. -3 här på Södertörn och lite snö singlar fortfarande ner och bygger på ett vackert snötäcke. Oväder vår och höst är en naturlig konsekvens av vindbältenas vandring i takt med solen mellan vändkretsarna.

 17. Lasse

  Vit jul:
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.144418.1702623891!/image/Vit_jul_diagram_2022.png_gen/derivatives/Original_1256px/image/Vit_jul_diagram_2022.png

  Lyssnar på Lördagsintervjun i P1, en aggressiv intervjuare som förhör vår miljöminister:
  Hon är skärpt och intervjuaren verkar vara frustrerad.

 18. Ulf

  Svar UWB 10,

  Fast just där tror jag svenska folket insett att hon är ovanligt ointelligent för att vara hårfrisörska.
  Men det kanske inte är medias förtjänst utan hennes egen på sociala medier.

 19. Ulf

  Ivar 13,

  Drottningen har via ombud, utan att blanda in sig själv alls, meddelat att det var fel att vara emot kärnkraft, men att allt som var fel var MPs fel. Medierna lät även detta passera.

  Alla skall väl inse att det är värt mycket dålig politik för att S skall få regera.

  Det lustiga är dock att fast hon säger ja till kärnkraft röstar man ner alla sådana förslag i riksdagen.

 20. Ulf

  Lasse 17,

  Hon må ha sina idéer om klimatet, men hon är välmöblerad i pallet. Jädrar vad hon körde över Hellden igår, fast programledaren på tv4 gjorde allt för att hjälpa honom. Hon är politiker ut i fingerspetsarna men en intelligent sådan.

 21. folihatt

  Om planes, trains and automobiles.
  Jag landade i Köpenhamn mitt i Pia, och fick ta en taxi över bron, eftersom alla tåg var inställda.

  Sensmoral. Inget av det som MP vurmar för är hållbart. Varken vindkraft eller tågtransporter tål vinden. Däremot klarar både bilar och flyg väder alldeles utmärkt.

 22. foliehatt #21
  Vågar man gissa att det inte var en sån där batterileksak som tog dig över bron?

 23. Anders

  BTW. Visste ni att vår skattefinansierade Nationalencyklopedi (ne.se) definierar ”klimatförnekelse, klimatskepticism” med ”att bestrida sambandet mellan klimatförändringar och växthusgasutsläpp orsakade av människans aktivitet.”?

 24. Claes-Erik Simonsbacka

  Önskar ALLA en God Jul!!

  Mvh,

 25. Daniel Wiklund

  Riksgälden fungerar som jultomtar. H 2 Green Steel ska få en garanti på 13000000000 av Riksgälden. Därför att dom ska göra grönt stål som kommer att minska koldioxiden och göra att Sverige har chans att nå klimatmålen. Northwold får en garanti på 12 miljarder. Allt detta bara för den meningslösa jakten på koldioxid. Det är många som drabbats av hybris i det gröna språnget. Jag ska snart ut och skotta snö för fjärde gången idag. Vi har väldigt mycket snö I Luleå. Får väl skriva ett brev till Riksgälden och be om pengar till snöskottning. Det kan vara så att jakten på koldioxid har lett till att vi får mycket snö här. Jag nöjer mig med ett bidrag på 10000 kr. Det som Riksgälden går in med till företagen i Boden och Skellefteå skulle räcka till att ge 2,5 miljoner personer ett bidrag på 10000 till snöskottning.

 26. Magnus A

  #1 Patrick.

  Såg just klippet. Två min in säger Adam detta, som för andra domedagssekter, kommer att sluta i ett kollektivt självmord… (Well, kollapsad ekonomi a’la gamla kommunismen kanske, påhejad av all main stream-media, företag osv, eftersom pk är ett måste…)

  https://youtu.be/hjv0rCFGWFs?feature=shared

 27. Christian S

  Håller den gröna bubblan på att brista?

  Elbilsmarknaden är i fritt fall. Flera tillverkare drar i nödbromsen. Andra tar till strutsbeteende. Northvolts framtid ser väldigt skakig ut. Förlusten för de första nio månaderna uppgår till nästan 11 miljarder kr eller 13 miljoner kr per tillverkat batteri. Hur länge är man villig att pumpa in pengar i något som riskerar likviditetskris och kanske riskerar konkurs?

  Detta borde vara en varningsklocka till de som tror på Hybrit och H2 Green Steel. Av historien har vi inte lärt oss någonting. För 30 år sedan var vi på väg in i IT-bubblan. Nu är vi på väg in i den ”gröna bubblan”.

  https://carup.se/northvolts-forlust-per-batteri-31-miljoner-kr/

 28. stig morling

  Bästa vänner! En God Jul och ett förhoppningsvis bättre nytt år! Som lite funderingsperspektiv kommer här några tänkvärda diktaralster:
  1. Ulf Peder Olrog: “Filosofisk Dixieland” och “”Allting går att sälja med mördande reklam”, vidare “Syföreningsboogie” och “På en smutsig bakgård”. Runda gärna av med “Saltaste bönan i stan”!
  2. Olle Adolphson: “Gustaf Lindströms visa”, och “Världens dyraste slum”
  3. Nils Ferlin: “Människan sitter vid diktens port” och “Den Stora Kometen”.
  Finns i stort sett alla på YouTube till åhörande!

  PAX ET BONUM

  Stig Morling

 29. God jul till alla från Henrik Jönsson och undertecknad.
  https://www.youtube.com/watch?v=ysVTNvVxM
  https://sprayhattas.crabdance.com/godjul/
  Håkan

 30. Och nu blir det reklam, känns det igen?
  https://www.youtube.com/watch?v=LArANoXy7Gw

 31. Ann lh

  # 28 Skönt urval för oss som gärna ser tillbaka.🎊

 32. Ulf

  Daniel 25,

  Och vilket liv när Gudrun brände 100.000 kr och när Riksgälden bränner upp 27 miljarder inte ett ljud.
  Vilka galenskaper. Utvecklingen går bakåt.

 33. Ulf

  Apropå dessa tokiga kreditgarantier ifrån Riksgälden som påtvingats av förra regeringen och inte backats av nuvarande så verkar den maximala kreditförlusten uppgå till 80 miljarder, åtminstone i ett första steg. Endast under 2024 gäller programmet. Det kan dock säkert komma nytt vansinne.

  ”Regeringen beslutade den 3 juni 2021 att ge Riksgälden i uppdrag att ställa ut statliga kreditgarantier för nya lån som företag tar upp hos kreditinstitut för att finansiera stora industriinvesteringar i Sverige och som bidrar till att målen i miljömålssystemet och det klimatpolitiska ramverket nås.

  Uppdraget genomförs enligt förordningen (2021:524) om statliga kreditgarantier för gröna investeringar som trädde i kraft den 22 juni 2021.

  Garantier inom programmet kan ställas ut till och med 2024. Ramen uppgår då till 80 miljarder kronor.

  För att kunna ta del av en garanti måste lånet uppgå till minst 500 miljoner kronor.
  Garantin täcker upp till 80 procent av lånet.
  Kreditgarantierna kan ställas ut i svenska kronor, euro eller dollar. Alla steg i processen från beviljande till avslut sker i förvald valuta.
  Garantins löptid är max 15 år.”

  Ifrån Riksgälden hemsida framgår oansvarigheter med våra skattepengar.

 34. Tege Tornvall

  33 #. Ulf. Sällan hör man om ett lägsta lånebelopp!

  Trots det: God Jul & Gott Nytt År till alla!

 35. Anders

  #33 Ulf. De gröna khmerernas narrativ stinker landsförräderi och just denna statliga lånekarussell kan liknas vid kardanaxeln som får de luftiga gröna ”hjulen” att spinna. Förklarar även varför dessa förstörare påstår att det ”är bråttom”… God Jul på Er alla!

 36. Ivar Andersson

  Vattenfall säljer vindkraftparker utanför Storbritannien. Köpeskillingen är nästan 963 miljoner pund, motsvarande 12,4 miljarder svenska kronor, skriver Vattenfall i ett pressmeddelande.

  Vattenfall i miljardaffär – säljer all tysk fjärrvärmeverksamhet. Vattenfall säljer sin värmeverksamhet i Berlin. Den statliga energikoncernen räknar med att köpeskillingen uppgår till cirka 1,6 miljarder euro, motsvarande nästan 18 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

  Från Ny Teknik. Har detta varit lönsamma investeringar?

  God Jul

 37. Lasse

  #23
  Nationalencyklopedin är en parodi
  Förnekar allt som skett pre industri
  Lilla istiden var inte vårt fel
  Ändå har vi klarat en del
  Allt färre svälter och lever med frenesi
  Tack vare vår nytta av fossilenergi
  Ljusare tider stundar
  För dem som inte för verkligheten blundar.

  Varma Julhälsningar
  från ett kallt men ljust hus! -)

 38. Lennart Svanberg

  I Stockholm är det svinkallt och den vitaste julen på decennier. Oraklen som spått vår undergång på grund av hetta har inte fått rätt utan kylan är som vanligt i kalla Nord vår största utmaning.

  God Jul och Gott slut till alla vänner i Forumet som är en fyrbåk i mediemörkret.

 39. mattias

  #38 Lennart
  Inte ens bondepraktikan kan man lita på…
  Anders slaskar och julen braskar.
  I år var det svinkallt även på Anders dagen.
  God Jul på er – och ut i skidspåret med er innan de försvinner…

 40. God jul alla härliga, uppfriskande och duktiga skribenter på denna blogg – ljuset här lyser upp koncensusmörkret!

  Arktis isar växer så det knakar och isbjörnarna växer sig allt fetare på den ökande mängden bytesdjur i vintermörkret – antagligen kommer samma midvintermörker att råda där om 100 år och förmodligen har isbjörnsstammen då vuxit ytterligare.

  Vi får se hur länge konsensusdogmerna överlever, hur länge deras mörka rubriker skall kuva folket och skrämma barnen – max 5 år till är min gissning.

  Återigen, tack alla för idogt arbete och tröstande upplysning – tillsammans ger ni hopp om en bättre värld!

 41. GOD JUL alla skribenter kommentatorer och läsare av denna blogg.

  Bloggen nämns sällan i den offentliga debatten, och då oftast i negativa termer. Kanske beror det på att det egentligen inte finns någon seriös debatt om klimatet överhuvudtaget. Faktaresistensen är utbredd vilket lätt går att se genom hur frågan behandlas i media och i politiken. Inte desto mindre är jag övertygad om att många läser oss i smyg och att vi därmed påverkar och ger kunskap till många människor lite grand.

 42. Arne Nilsson

  Att även människor som sysslar med avancerad vetenskap tror på gudar har förbryllat mig. Både mayafolket och tidiga egyptier, faraoner, trodde att gudar styrde deras liv. Detta trots att båda folken kände till att jorden cirklade runt solen, att månen cirklade runt jorden. De byggde fantastiska pyramider som ibland placerades så att solens skuggor kunde studeras vid vårdagjämning och höstdagjämning. Jag är så förvånad över detta. Varför blandar man in religion när man vet hur mycket hänger ihop? Att de klimattroende inte till hör de vassaste knivarna i lådan är ju klart. Men de som är begåvade? Varför låter de detta ske?

 43. Göran

  Det finns ungefär 3.000 olika gudar att välja mellan. Vilken av dessa gudar folk tror på är endast beroende av vilken kultur de har vuxit upp. Alla religiösa hävdar dessutom att just deras gud är den enda guden.

  Att vetenskapsmän i Sverige ska tro på den kristna guden rådet det väl konsensus om?

 44. Göran

  Jag ser fram emot år 2030 då petroleumbilar inte längre får säljas. Då om något borde det gå upp för folk vad konsekvensen av klimathotsbluffen är.

  Få kommer att har råd med en elbil, delvis på grund att de inte längre får några lån, då de lån de har idag kostar så pass mycket att det inte finns något mer utrymme i den vanliga svenskens ekonomi.

  En affärsidé kan kanske vara att år 2029 köpa på sig ett lager petroleumbilar för att sälja dem efter år 2030. Jag skulle gissa att petroleumbilar kommer att få ett högre andrahandsvärde och till och med öka i värde.

 45. Göran

  Kan man straffas för följande? Jag startar två företag A och B. A ska producera en klimatsmart sak. B är ett konsultföretag som A anlitar. A fixar ett lån på 5 miljarder som staten (politikerna) lämnar kreditgaranti på. B fakturerar A 1 miljard. A drivs vidare tills de andra 4 miljarderna är slut och sätts då i konkurs. Jag har 1 miljard i mitt konsultbolag och lever sus och dus på dem.

 46. Adepten

  Under denna vackra julhögtid som Solen skänkt, låt oss reflektera över värderingar som enar oss och sprider kärlek och medmänsklighet.
  I en värld där olika övertygelser existerar, kan vi finna gemenskap genom att fira det som förenar oss alla – vår strävan efter fred, förståelse och kärlek.

  Likt de konventionella religionerna erbjuder klimatreligionen oss möjligheten att vårda och bevara vår planet, att vara goda förvaltare av den gåva vi fått.
  Genom att omfamna både traditionella och moderna värderingar på energilösningar kan vi skapa en hållbar framtid för kommande generationer.
  Så låt oss förena oss över gränserna av tro och övertygelse och istället fokusera på det som verkligen betyder något – att vara goda medmänniskor, att vårda vår jord och att skapa en värld där kärlek och förståelse råder.
  Glad jul och en önskan om frid på jorden till er alla!

 47. Micke

  #27 i går strösslade TV4 tittarna med elbilar som dom säkert fått billigt.
  Efterfrågan är nog nära noll.

 48. Lars Cornell

  #43 Göran. ”Det finns ungefär 3.000 olika gudar att välja mellan.”
  Du gör det för enkelt. Det är vanligtvis stor skillnad i de kulturer som bara erkänner EN gud och de kulturer som accepterar flera gudar. De med flera gudar, dit vikingarna hörde, är mjuka kulturer som oftast inte hade svårt att ta in ännu en gud i skaran. Det var så både islam och kristendomen infiltrerade oss i norden.

  De kulturer som bara erkänner en gud, som kristendomen och islam (*), skall vi se upp med så de inte växer sig starka. När det händer brukar det åtföljas av otäcka saker som krig, tortyr och annan trångsynthet.

  Jag ser direkta paralleller med klimathotstron som är en ’engudstro’ med åsiktsförtryck som främsta kännetecken.

  (*) Det är dödsstraff på att lämna islam och koranen.
  ”Vägen till Gud går endast genom mig”, sa Jesus. Jesus tillät således inte människorna att ha direktkontakt med sin Gud. Det sågs nog som för farligt på samma sätt som FN inte vill att vi människor skall kunna ha direktkontakt med vetenskapen WG1 och därför har författat en trosbekännelse SPM.

 49. Sigge

  #36 Ivar Andersson

  Vindkraftsparken i Storbritannien som Vattenfall förberett men som inte är byggd ännu ger en stor vinst.

  Beträffande värmeverket i Berlin så är det svårare att uttala sig om lönsamheten för detta verk. Det köptes runt år 2000 när Vattenfall köpte ett stort tyskt energibolag med anläggningar i f d Östtyskland. Som helhet var köpet ingen bra investering men just värmeverken verkar inte varit lika dåligt som annat.

  Vattenfall gjorde flera stora köp av kraftbolag i Europa från slutet av 90-talet fram till 2009. I efterhand har det visat sig att det var dåliga affärer för att elpriserna från 2012 fram till 2021 var lägre än Vattenfall räknat med.

 50. Claes-Erik Simonsbacka

  Batteri Nytt

  https://sifted.eu/articles/sodium-ion-northvolt-battery-innovation?utm_medium=social&utm_source=linkedin&utm_campaign=content&utm_content=mimi_billing

  Mvh,

 51. TorbjörnR

  #45 Göran

  Det är ungefär så de gör i slumpkraftsbranchen där pengar åker utomlands…

 52. tty

  #50

  Vad är det som är nytt med natriumjonbatterier? De har funnits i typ 50 år, men övergavs eftersom litiumjonbatterier har mycket bättre prestanda (en valenselektron på 6/7 nukleoner istället för en på 23). Dessutom är de ännu mer brandfarliga än litiumjonbatterier.

 53. tty

  #45

  Troligen måste uppsåt bevisas för att du skall kunna dömas. Så om du inte sätter något olämpligt på pränt, eller säger något motsvarande som spelas in är det troligen rätt vattentätt. Fast du bör nog låtsas göra någonting för konsultpengarna, producera hyfsat mycket papper t ex.

 54. C-E Simonsbacka #50,

  Det nya zinkbatteriet är inte så himla ”nytt”. Det nya verkar vara att man höjt lagringskapaciteten. Läser man vidare så säger de att batteriet inte kan användas i batteridrivna fordon utna passar bättre som lagringssystem inom elnätet.

  Vidare så har de ett 30-tal konkurrenter världen över, inklusive Kina.

  Allt befinner sig på forskningsstadiet. Inte desto mindre har våra tekniska genier till politiker redan bestämt sig att hela vår fordonsflotta skall bli batteridrivet, trots att det är känt att Litium, Kobolt etc inte kommer att räcka.

  Vore det inte bättre om politikerna lät bli att låtsas vara teknikexperter på batterier, vindkraft och solenergi och lät marknaden sköta den tekniska utvecklingen?

 55. Paul Håkansson

  Göran
  14:52, 2023-12-24

  Verkar som om du är inne i Harald Mix hjärna.

 56. Även hararna har blivit lurade, tog en nypa frisk luft och en hare sprang fort över den vita snön nyss. Han får nog se sig för, snön verkar bli kvar ett tag och mer är på väg.

 57. BD-Nille

  #49 Sigge
  ”Vindkraftsparken i Storbritannien som Vattenfall förberett men som inte är byggd ännu ger en stor vinst.”

  Vet du det också, innan den ens är byggd?

  Men det Ivar frågade i #36 var ju om den vindkraftpark utan för Storbritannien som Vattenfall nyligen valt att sälja bort för cirka 12 miljarder varit en god affär? Du svarar ju inte på Ivars fråga.

  Det är korrekt att både Vattenfalls GD Carl-Erik Nyqvist och sedan VD Lars G Josefsson gjorde vilda affärer i Europa.. Josefsson raljerade över att ”hans företrädare Nyqvist spelat bort kassan i Tyskland..”

  Sedan spelade Josefsson själv bort kassan i Nederländerna i NUON-affären. . Han borde ha placerats i Kumla-bunkern.

  Istället fick han 12 miljoner i fallskärm.

 58. God Jul till alla från ett milt Normandie !

  Vi har i skrivande stund 10° med sydvästlig vind, 13° i eftermiddags. Jag har just suttit ute i trädgården en halvtimme och matat mina tama vildkaniner med banan och kliat en del av dem mellan öronen samtidigt som jag smuttat på sista glaset alsacevin. Tänk vad vi lider av den globala uppvärmningen !

 59. Fredrik S

  God Jul till Er alla!

  Här i östra Västergötland har temperaturen legat mellan tretton minus till en och det fallit knappt en dm nysnö. Julafton extraordinär kan man tycka.

  Full fart på både harar och hjortdjur vid skymning och två Kungsörnar på nära håll under dagen. Och både ekorrar och allehanda fåglar samsas vid fågelborden.

  De ser må att bra och verkar inte bry sig om att det är klimatkris.

 60. Sigge

  BD-Nille #57

  Vattenfall sålde nyligen vindkraftsprojekten Northfolk Offshore Zone till RWE för 963 miljoner pund. Det måste vara det som Ivar Andersson menade. För Vattenfall har det blivit en vinst av att utveckla vindkraftsprojekten och sälja dessa till RWE. Om det blir lönsamt för RWE att färdigställa projekten återstår att se.

  Vattenfall gjorde inte bara dåliga inköp av andra bolag. Vattenfall sålde ifrån värmeverk för att finansiera köp i Tyskland. Bl a såldes ett nybyggt biobränsleeldat kraftvärmeverk i Köpenhamn för att finansiera delar av inköpen i Tyskland.

  När marknaden blev konkurrensutsatt så verkade det som att Vattenfalls styrelse riktade in sig på stora affärer.

 61. Sigge #60
  Men först måste affären godkännas av kungen, stackarn ska väl ha sin beskärda del antar jag.
  https://www.4coffshore.com/windfarms/united-kingdom/norfolk-vanguard-united-kingdom-uk67.html

 62. Daniel Wiklund

  Skriv grön teknik, grön omställning så strömmar bidragen in. ”Avdrag för grön teknik ökar rejält” står på text-tv. Kan bli avdrag för 5000000000 kr under 2023. Vilket fantastiskt klimat vi kommer att få i framtiden.

 63. Berra

  Längsta köldperioden på 72 år i Peking.

  Trots att de inte säger det rakt ut så måste det väl bero på den globala uppvärmningen.

  https://sverigesradio.se/artikel/langsta-koldperioden-pa-72-ar-i-peking

 64. Matsa

  #63 Berra

  Jovisst skylls det på global uppvärmning:

  https://omni.se/global-uppvarmning-bakom-rekordkyla-i-kina/a/BWpKXE

 65. TorbjörnR

  En bra beskrivning av vad denna blogg och andra liknande håller på med 😊

  Sprida sanningen så gott vi vet den

  https://www.facebook.com/groups/1843109879440473/permalink/1862080470876747/

 66. Thorleif

  #60 Sigge

  ”Vattenfall sålde nyligen vindkraftsprojekten Northfolk Offshore Zone till RWE för 963 miljoner pund. Det måste vara det som Ivar Andersson menade. För Vattenfall har det blivit en vinst av att utveckla vindkraftsprojekten och sälja dessa till RWE”

  Siffror på det?

  Vattenfall gjorde ju på samma projekt (?) (Norfolk Boreas vunnet via auktionsbud) en jättelik bokförd förlust 2023H2 (nedskrivning) på 5,5 Mdr;

  https://www.affarsvarlden.se/artikel/miljardsmall-for-vattenfall-avbryter-brittiskt-vindkraftsprojekt

  Så om nu VF säljer ”hela projektet” inkl de två andra delarna (?) till RWE kan man fråga sig vilka vinster det handlar om?
  Om man får mer betalt än vad Boreas är bokförd till efter nedskrivningen så motsvarar det förstås en bokföringsmässig vinst MEN jämförelses ska ju göras mot hur mycket man ursprungligen betalade vid auktionen samt nedlagda utgifter sedan dess. Du tycks veta?

  De två övriga projekten Vanguard East och West inom Norfolk-zonen är som framgår i följande länk sålda med okända nettoresultat då villkoren ännu verkar ”hemliga” (VF ska fortsätta lägga ner kostnader t.v, kv1 2024);

  https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2023/vattenfall-avyttrar-norfolk-offshore-wind-zone-till-rwe

  FLOSKEL-citat av VF:
  ”Med avyttringen ökar Vattenfalls möjligheter att investera i fossilfria projekt som bättre passar den övergripande portföljen och riskaptiten, samtidigt som framtiden för Norfolk Offshore Wind Zone säkras.”

  Nedskrivningen med 5,5 Mdr SEK gällande Boreas-projektet hade främst bäring på marknadsvärde-förändringen av hela projektet pga allmänna värdeförsämringar av förutsättningarna (vindkraftverkens ekonomiska/tekniska livslängd t.ex). Så varför skulle inte övriga projekt också ha påverkats? Varför gjordes inga ytterligare nedskrivningar av dessa? Kanske delvis för att man för dessa inte hunnit med att ingå en massa avtal med olika leverantörer av t.ex vk-verk osv? Det är vidare tänkbart att VF redan under början av året tänkt hoppa av alla projekt i zonen och invänta försäljning istf nedskrivningar å övriga 2 projekt ovan. Vi lär väl få mer info inför boksluts-kommunikén i början av 2024 eller när myndigheterna godkänt affären!

 67. Nu ska vi petimetra lite. Öresundsbron nämns i ingressen, men bilden förställer faktiskt Storabältbron.

 68. Claes-Erik Simonsbacka

  EaglePicher utvecklar batteriteknik för Saab Gripen stridsflygplan

  https://www.emobility-engineering.com/eaglepicher-develops-battery-technology-for-fighter-aircraft/

  Mvh,

 69. Claes-Erik Simonsbacka

  Släckning av litiumbatteribränder

  Vår batteriutställningsrapport i det här numret innehåller berättelser om olika material som konstruerats för att förhindra en termisk flykt i en cell i ett litiumjonpaket från att sprida sig och orsaka en stor brand (skriver Peter Donaldson).

  https://www.emobility-engineering.com/extinguishing-lithium-battery-fires/

  Mvh

 70. CES #69
  Jag tror att termisk rusning kan vara en bättre översättning av thermal runaway.

 71. Sigge

  Thorleif #66

  Nedskrivning gjordes till noll för att projektet skulle läggas ner.