Nu är det läge att fokusera på en verklig kris

Det är standard i politiken och i media att uttrycka klimatkrisen och klimatförändringarna i bestämd form. Som ett etablerat faktum. Science is settled. Vetenskapen är avgjord.

Om man är så övertygad om att katastrofen snart är oundviklig, varför kan man inte vara glad åt att den globala medeltemperaturökningen stannat av? Den modifiering av det påstådda bekymret – global uppvärmning – till – klimatförändring – gör att allt väder kan förklaras och underförstått i framtiden undvikas, bara vi accepterar att våra livsvillkor begränsas med sanktioner.

Statsminister Ulf Kristersson tar nu EU-klubban som ordförandeland. Han har hyllat ”Fit for 55” och EU-beslutet att förbjuda försäljning av bilar med förbränningsmotor 2035.

Med observerade temperaturdata. Med en hundraårsvinter i Nordamerika.  Med återkommande SMHI-varningar om ”snösmocka”. I det läget borde han kunna vinna gehör för att hålla ihop EU så att medborgarna står emot Ryssland och orkar med de prövningar som kriget i Ukraina medför. Då  handlar det om energiförsörjning baserad på teknik och vetenskap. Inte ideologi. Hålla ihop också i stödet till Ukraina. Putin kan inte tillåtas vinna. Han vet att han är underlägsen NATO med vapenmakt. Energi är hans giftigaste vapen och då måste vi sluta drömma om vind- och solkraft som lösningen.

Det är ingen tvistefråga att vi fått en dryg grad varmare på  planeten Jorden sedan 1860-talet. Att klimatet förbättrats efter lilla istiden borde inte heller vara en tvistefråga. Med en grad eller en och en halv grad ytterligare måste  väl i det perspektivet vara tillåtet att ställa frågan  om det enbart är av ondo.

När vi nu betraktar en kortare period av utebliven ökning av global medeltemperatur beror det inte på att vi tillämpar alarmisternas taktik att klippa diagrammens tidskala för att skrämma oss till att acceptera meningslösa och dyra klimatåtgärder.  Ett typiskt exempel är skogsbränder i USA. Glöm aldrig det långa perspektivet.

Det är ändå viktigt att se observationer av hur utvecklingen är. Om det är ett trendbrott eller ett nytt hack i kurvan, det återstår att se i framtida diagram.

UAH- och NOAA-graferna nedan bekräftar alla den aktuella trenden.

skogsbrander

Alarmisterna förtränger verkligheten genom att skära bort historiken.

UHI vs rural

Temperturdata utan Urban Heat Island (UHI)-effekt visar tydligt att 1930-talet var varmast i USA. Globala data är däremot påverkade av UHI och upprepade justeringar.

US temperatur

NOAA. USA, yttemperatur. Paus i 17 år.

mauna loa

 

Vulkanen Manua Loas utbrott inträffade sista dagarna i november 2022. Bör inte utlösa något koldioxidlarm som vi människor kan anklagas för.

UAH temp paus

UAH, satellitmätt i troposfären. Temperaturpaus i 8 år.

 

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Mats Kälvemark

  Några relevanta länkar:

  https://www.giss.nasa.gov/research/briefs/1999_hansen_07/

  https://www.nsstc.uah.edu/climate/

  Global Temperature: – Watts Up With That?

  The New Pause lengthens: 100 Months with No Warming At All – Watts Up With That?

 2. Mats Kälvemark

  #1 Mats
  Länkar i #1 som fungerar bättre:

  https://wattsupwiththat.com/uah-version-6/

  https://wattsupwiththat.com/2023/01/04/the-new-pause-lengthens-100-months-with-no-warming-at-all/

 3. foliehatt

  Tack för sammanställningen. Det blir spännande att följa den framtida temperaturutvecklingen OCH om den följer samma trend som tills nu – hur länge som klimatalarmister framhärdar med ”klimatkrisen”.

  Vi har också två oberoende källor till data som visar på att en stor andel av den ”nya” koldioxiden har använts av naturen för att tillverka MER levande biomassa. Dels sammanfattat i det s.k. ”green leaf index” som bestäms genom en mängd olika mättekniker bl.a. spektrometriskt från sattelit. Se https://earthobservatory.nasa.gov/images/146296/global-green-up-slows-warming
  Dels också ökningen av amplituden i Keelingkurvans årstidvarians, vilken på 50 år, fram till 2013 hade ökat med 50%. Se https://keelingcurve.ucsd.edu/2013/08/09/916/

  Allt annat lika så har mer levande biomassa en hel del positiva konsekvenser. Det underlättar för biodiversitet, det gör det lättare att föda de människor som lever på jorden, för att nämna två. OCH speciellt för de som hävdar att vi redan lever mitt i klimatkrisen – den ökade och ökande evapotranspirationen beräknas sänka den globala medeltemperaturen med flera tiondels grader Celsius.

  Visserligen påverkas även albedo så att mer av solinstrålningen blir till värme (men det gör även solpaneler)

 4. Alarmisterna tycks tro att flora och fauna på 1200- talet i skandinavien var ett resultat av några decenniers uppvärmning.
  Floran och faunan på 1200- talet var resultatet av 100-tals år av klimat.
  Men det var bara lokalt säger dom då, bara i skandinavien!
  Dom bör läsa böcker och inte länkar om den globala floran och faunan.

  Återgången till ett varmare klimat kommer att ge oss i skandinavien ett klimat som på 1200- talet( om kurvorna inte får ett hack)…om 100 år.
  Det är inte klimatet vi skall ha ångest av – det är putin och alla andra vidriga maktgalningar världen över som skall ge ångest och som skall generera insatser.

 5. Kylan och torkan i afrika ser ut att fortsätta även 2023, liksom La Ninan i sydamerika.
  Det är 15 grader under det normala på den grönländska högplatån och 15 grader under det normala i västra sibirien dessutom.
  Större delen av norra atlanten var kall under 2022 och det speglades i ovanligt låga temperaturer i västligaste skanderna under 2022, ett kallare skifte i norra atlantens havsströmmar går inte att utesluta – kommande år blir intressanta att följa – torskbestånden påverkas kraftigt, decennium för decennium av våra skiftande temperaturer i bl a norska havet – svt får skicka ut erika för att dokumentera.
  2023 kommer dessutom att ge spanien temperaturer på 40 grader redan i juni – som dom flesta åren dom senaste 100 åren – och menedia kommer att utropa att sååå tidigt har det aldrig hänt förut – ja, jag har en kristallkula – full av statistik.

 6. Magma

  I dag i TV4 hör jag att de svenska skjutningarna ”riskerar att hota hela tilliten till samhället” …
  Ja, brottsligheten är det område som är först ut ur medieskuggan. Mycket tyder på att energikrisen är nästa område där media vågar påbörja ett reningsbad och närma sig sanningen. Frågan är vad som krävs för att få till en ögonöppnare hos media för den stora klimatlögnen?
  Alternativmedia har redan uppmärksammat stolligheterna, SVD har visat en del tecken på att våga testa gränserna – dock är resten av ”finmedia” djupt fast i träsket och verkar inte ens våga lyfta frågor om ren skär korruption och maktmissbruk om det har någon som helst koppling till den stora klimatlögnen …
  Frågan är också om nuvarande regering är tillräckligt modig att börja testa gränserna – högst tveksamt så länge Uffe sitter i förarsätet, han inser nog att han får en tuff match med finmedia om han svär i klimatkyrkan och hans mamma är säkert nöjd med att han blivit statsminister … Det behövs helt enkelt någon i förarsätet som pallar lite motvind … politiskt verkar Jessica Stegrud vara den i hela Riksdagen som har mest ”skinn på näsan”, tätt följd av Elsa Widding.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  Tack alla för ett nytt spår. Samtidigt vill jag lägga till Guterres bredvid Putin och alla andra vidriga maktgalningar som ska generera ångest – och redan gör det (#4).

 8. Bara en sak till, sedan skall jag ut och åka skidor igen.. i trollhättan år 2023( vem hade trott att det skulle vara möjligt..).

  Munkarna tog med sig karpen till sverige på 1500-talet…det var ett förbaskat märkligt påhitt av dessa klimatförnekande munkar, karpen är en värmeälskare av rang.
  Dock hade munkarna dokumenterat natur och klimat i långeliga tider och deras vågade tilltag i dom bistra tiderna bar frukt!
  Munkarna kunde mycket mer om natur och klimat än dagens alarmister.

  Annars är fiskarters beroende av klimatparametern vattentemperatur en utmärkt termometer.
  Alarmisterna simmar, historielöst, i grumliga vatten men gillar atmosfärens trender bland miljondelarna.
  En märklig värld, vi har – skulle yoda sagt.

 9. Om klimatalarmismen vill förneka arters utbredning och deras beroende av temperatur under dom senaste 1000 åren så vill dom antagligen förneka Darwin och hans kompisar.
  Dom kanske hellre tror på gud än Darwin och dom kanske älskar att kalla oss för förnekare – och svt hakar på, förnekare, förnekare…ahh, sicket gäng som säger sig äga vetenskapen.
  Koncensus och bekräftelse, Vad mäter vi och kan vi acceptera en mätosäkerhet på 50% och 100% som varandes all sanning.

  Nää, IPCC säger ju själva i varje rapport att dom inte vet men börjar bli allt mera säkra….och det är då koncensus och bekräftelseforskning blir farlig – inte minst i händerna på Fn och politiker.

  Aldrig trodde jag att vi skulle återvända in i det vetenskapliga mörkret igen och börja kalla varandra troende och förnekande.
  Som grund för samhällets utveckling är klimathotsretoriken livsfarlig – det är därför många av oss blir upprörda!
  Snön faller allt tätare och skidorna väntar – ursäkta mitt spamnande här men klimatet är viktigt och historien är vårat facit för framtida forskning.

 10. Lasse

  Tack E&M
  Att USA inte upplever samma trend var intressant, speciellt i ljuset av deras nät som minskar där mätningar ersätts på ett tveksamt sätt.

 11. Lasse

  På tal om väder i USA
  Regn i torkas Kalifornien.
  Mycket regn på kort tid.
  Om det faller som snö är det mer välkommet.
  Roligt och lärorikt att leka med olika vädergudarna som denna.
  Windy.com
  Även plattans stavningskontroll ger goda skratt 😉

 12. Hade al gore och hans professorskompisar som fick nobelpriset 2007 för sina klimatberäkningar haft rätt skulle nu arktis börja få isfria somrar och vi andra skulle vara nära utrotning.

  Men världen frodas även om media och makthavare säger att vi befinner oss mitt i klimatkrisen – dom senaste 20 åren har varit intressanta då andra akademiker och forskare som ifrågasatte al gore och hans vänners slutsaser nu kallas förnekare – dä ä utveckling dä!

 13. Lars Kamél

  Klimatförändringarna är ett faktum. Sedan den här planeten fick en atmosfär för ungefär fyra miljarder år sedan.
  Det finns inga bevis för att förändringar i koldioxidhalten någonsin har orsakat klimatförändringar. Vid de tillfällen då bägge har ändrats någorlunda samtidigt, så har temperaturen/klimatet ändrats först och koldioxidhalten senare, med en stor fördröjning.
  De klimathotsreligiösa försöker endera ignorera alla data/fakta som säger emot deras religion, eller bortförklara. För statistiken över skogsbränder i USA, kör de med bortförklaring, att statistiken från tidigt 1900-tal inte är tillförlitlig.
  När det gäller att den globala medeltemperaturen har slutat att öka, kör de med att den långsiktiga trenden är uppåt. Dock bara den långsiktiga trenden sedan 50-tal eller 1800-talets slut. De vill inte veta av att den långsiktiga trenden sedan miljoner år tillbaka är nedåt, mot avkylning.

 14. Här är mina egna beräkningar av USA-årsmedeltemperaturen! Det är alltså medelvärde över ”dag och natt medeltemperaturerna (max/min temperatur)” för alla dagar över året och alla mätstationer täckande hela USA i ett tämligen tätt nät. De geografiska positionerna av mätställena 1919 0ch 2018 visas också om man klickar på motsvarande ”buttons”. Det finns absolut ingen trend!

  https://science-mats.de/usa.html

  Innehållsförteckningen är för övrigt
  https://science-mats.de
  Där finner man liknande temperatur statistik för Australien och för vissa SMHI mätställen i Sverige. Men för Sverige saknas de långvariga observationerna på ett och detsamma mätställe, man flyttar nämligen mätställena regelmässigt

 15. Kent

  #12 Magnus
  ”Hade al gore och hans professorskompisar som fick nobelpriset 2007 för sina klimatberäkningar haft rätt skulle nu arktis börja få isfria somrar och vi andra skulle vara nära utrotning.”

  En kraftig förvanskning av det Al Gore förmedlade. Visa referens till ett sådant uttalande

 16. Evert Andersson

  #15 Kent

  Har du sett An unconvenient truth ? Där är Manhattan under vatten. Mycket vatten.

 17. sibbe

  Aha, Kent et Cie on Air.
  Berätta gärna om det nånsing funnits en istid. Och om det kommer en ny. Eller inte? För istiden styr klimatet, inte IPCC… Eller är du en förnekare?

 18. BG

  #15

  Aftonbladet den 10 december 2007:

  ”Al Gore mottog Nobels fredspris i Oslo
  Om sju år kan all is på Nordpolen ha försvunnit.
  Det sa Al Gore i sitt tal då han mottog Nobels fredspris i Oslo i dag.”

 19. Göran

  När man ställer upp två grafer bredvid varandra som graferna på temperaturen i U.S och den globala temperaturen, hur kommer det sig då att graferna inte har samma skala?

 20. Christer Eriksson

  #15 Kent
  Sätt dig och se unconventienth truth.Sedan behöver du inga referenser.

  PS
  Glöm inte popcornen för en trevlig filmstund.

 21. POI

  #15 Kent

  Här kommer ett exempel i Al Gore´s anda på en ”klimatexpert” som tydligen vet betydligt mer än dom som vet. Från USA´s Senat år 2009. Isfritt 2014
  https://www.youtube.com/watch?v=FuOMuI0okmY

 22. Matz Hedman

  #15, #18

  https://youtu.be/0ORngFcOxEQ

 23. tty

  #10

  Det intressantaste är att det är CRN-nätverket, som är ett högkvalitativt nät av ordentligt underhållna stationer på lokaler där ingen UHI finns, och avsett specifikt att upptäcka klimatförändringar.

 24. tty

  #11

  ”Regn i torkas Kalifornien”

  Kalifornien har medelhavsklimat, torra somrar, blöta vintrar.

  Blir det en ovanligt blöt vinter kommer det att bli svårt att köra med torkkatastrofer men klimatfolket och MSM kan trösta sig med att buskbränderna nästa höst blir värre. Alltid finns det något att slå larm om.

 25. Mats Kälvemark

  # 19 Göran
  Frågan får du ställa till de som skrev artikeln.
  Du når den via första länken i #1.
  Författarna:
  James Hansen, Reto Ruedy, Jay Glascoe and Makiko Sato .

 26. #15
  Och här skulle alla isbjörnar vara väck för 9 år sedan.
  https://www.youtube.com/watch?v=MsioIw4bvzI

  Hela Youtube är full med liknade grodor från den kretinen.

 27. pa

  Att Al Gore fortfarande hålls om ryggen av CO2 maffian, visar med all tydlighet att de alla är medlemmar i ett globalt bedrägeri.

 28. tty

  #21

  Det mest skrämmande är att det är just denne tomte (John Kerry) som är Biden’s ”klimatambassadör”.

  Sedan hade ju både Al Gore och Kerry otur med tajmingen. Just 2007 upphörde ju minskningen av havsisen som pågått sedan 1979, och sedan dess har egentligen ingen förändring skett.

  http://www.cpom.ucl.ac.uk/csopr/seaice.php?show_cell_thk_ts_large=1&ts_area_or_point=all&basin_selected=0&show_basin_thickness=0&thk_period=0&select_thk_vol=select_vol&year=2011&imonth=12&season=Autumn

 29. Nr 15 Kent.
  Du kanske är länkutbildad expert men av mig får du inga länkar, läs inte sammanfattningar och länkar om du vill lära dig något komplicerat – för då lär du bli ståendes med en hel hög muttrar när motorn är hoppskruvad.
  Det är jobbigt för många med klimatoro och våra menedier bär här ett mycket tungt ansvar.
  Du kanske är yngre än jag trodde, eftersom du inte minns al gore och hans hejdukar till höjdare – deras uttalanden kommer att gå till historien.

 30. #15 Kentarna, eller vad det heter i pluralis, (Kentum på medeltiden.)

  ”En kraftig förvanskning av det Al Gore förmedlade. Visa referens till ett sådant uttalande”

  Så här förnekande kan endast personer som inte var med i början på 2000-talet yttra sig och inte sett med egna ögon på TV när Al Gore var i toppform.
  Det innebär att jag förmodligen (och nästan alla andra här på KU) är äldre klimat”förnekare” än vad ni är gamla.

 31. jensen

  Tack för ärliga kurvor till skillnad mot alarmisternas.
  Jag förstår över huvud taget inte varför de senare i stort sett bortser från urbaniseringens effekter, UHI, och klimatmässigt perspektiv.
  Att påskynda åtgärder, och inte avvakta klimatförändringars egentliga tidrymder leder ju helt snett.
  Vilka är inte de egentliga klimatförnekarna?
  Att bedöma klimatet i rätt perspektiv och med sanna kurvor är det väsentliga.
  Generationer står sig lätt angående klimatförändrings tidsrymder.
  Varför var man så orolig för kyla på 1970-talet och 50 år senare för motsatsen. Svaret förefaller mig vara globalisternas tankar. Dessa lär dock komma på skam framöver.

 32. Fredrik S

  tty #24

  Sambandet mellan regnrika vintrar och värre bränder i chapparallen har de inte aldrig fattat eller inte velat koppla.

  Det förstör mycket för dem.

 33. Sören G

  Såg en snutt från ett TV-program från Island. Det skulle tydligen handla om katastrofer som vulkanutbrott, jordbävningar, stormar, översvämningar etc.
  Det sas i programmet att de berodde på ”växthusväxten”, i alla fall de väderberoende. Jag läste den svenska översättningen och uppfattade inte vad de sa på isländska, kanske var det den svenska översättaren som la till det. Visserligen kan de bero på klimatförändringar, men som ofta påpekas här så behöver man kunna se en trend på minst 30 år för att kunna prata om klimatförändringar.
  Men att stormar skulle bero på växthuseffekten bör väl kunna avfärdas. Stormar blir i alla fall inte starkare i ett varmare klimat eftersom dessa beror på temperaturskillnader vilka i så fall minskar.

 34. Matz Hedman

  #33 Sören
  Intressant i sammanhanget är att den globala växthuseffekten varit avtagande sedan 2016. Den kommer förmodligen öka igen men har väldigt lite med de väderhändelser vi konstant matas med i media att göra.

 35. sibbe

  En förre detta US Vice President och ett otal klimatexperter hade 2007 lovat att isen i Arktis inom 10 år skulle ha smält bort. Vad visar DMI:s Arktis satellit: DMI/Ocean and Ice Services | [Arktis]
  Hej, Kenta et al nu kan ni skida från norra Grönland ända till Alaska jämfota på icke existerade isytor tillsammans med icke existerade isbjörnar. Sätt igång och bevisa at vi har fel!

 36. TBL

  Klimattroende och några Kentarer är liksom den typen som tolkar sammanhangen och skapar en världsbild hur allt fungerar genom att enbart läsa ”feta rubriker” och klarar inte av eller ens orkar läsa undertexterna. Såg en klimatdebatt för en tid sedan när den troende framförde något var det som ett mantra. Ett heligt tal som man måste hålla sig för annars kanske man blir utstött och förpassad som förnekare.

 37. Evert Andersson

  #19 Göran
  Ska din kommentar läsas som kritik mot det bedrägliga eller behöver du få förklarat att det är den vanliga metodiken att välja skalor och tidsavgränsningar för att dramatisera till gagn för ”den goda saken”.

 38. foliehatt

  Kentaurer – ska det kanske vara

 39. Brutus

  #38 : Nytt namn på klimathotsreligiösa : Kentaur, ljuger, som en häst travar.

 40. TBL

  Väldigt passande. Kentaur är ju en mytologiskt varelse så då blir det kanske Klimatmytologin

 41. Daniel Wiklund

  ”Vi måste förstå att vägen vi väljer nu är vägen till katastrof” säger profeten Rockström. Vi har sju år på oss. I bibeln står det om sju svåra år med svår missväxt och hungersnöd i Egypten. Nu har vi sju år innan det blir svår missväxt och hungersnöd. Rockström själv är en katastrof.

 42. Fredrik S

  Här hemma får vi inte glömma våra egna Al Gore, bla en med märkliga förklaringar om klimatet trots hans utbildning. En profet som siade sådär.

  Han har lyckats hamna i Bryssel med fint jobb och beundransvärda förmåner pga sitt larmande.

 43. Kent

  #16 Evert, 20 Christer m.fl.

  Har ni ens sett ”An inconvenient truth ”? Den borde ni se. Han säger att två studier visar att Arktis sommaris är borta inom 50-70 år, inget annat.

  Och angående bilden på Manhattan så handlar den om vad som händer om hela Grönland, eller halva Grönland plus halva Västantarktis, smälter. Han säger inte att det skulle ske nu.

  Men det är väl så, om inte verkligheten stämmer med det budskap ni vill få fram så skruvar man på verkligheten så den passar narrativet..

 44. Daniel Wiklund

  # 43 Kentauren Det var ju tre studier, inte två. Och det var 60-80 år. Nu får du skärpa dig. Frågan är om Yellowstone Park hinner explodera före. Då får vi annat att bekymra oss om.

 45. tty

  ”Och angående bilden på Manhattan så handlar den om vad som händer om hela Grönland, eller halva Grönland plus halva Västantarktis, smälter. Han säger inte att det skulle ske nu.”

  Och hur troligt är det? Grönland har inte varit helt isfritt sedan åtminstone miocen, och inte till större delen isfritt sedan pliocen. 10 000 år med 4-8 grader högre temperatur än nu under den förra mellanistiden räckte inte.

  Västantarktis är mera oklart, men det finns inget som tyder på att isen varit nämnvärt mindre än nu den senaste miljonen år.

 46. Daniel Wiklund

  Hade det varit varmare i Luleå så hade många varit ute och gått, sparkat, cyklat, eller åkt skidor på isvägen idag. Det har varit möjligt i ett par veckor nu. Det är inte så skönt att vara på isen om det är minus 20 och det dessutom blåser. Det är svårt att veta hur det är om 100 år. Men Kent vet säkert.

 47. Fredrik S

  Innan vi låter Al Gore vara ifred och räkna sina pengar kan vi konstatera att han faktiskt blev mindre bildad med åren när han 2009 yttrade:

  “Some of the models suggest to Dr [Wieslav] Maslowski that there is a 75% chance that the entire north polar ice cap during some of the summer months could be completely ice-free within the next five to seven years.”

  Vilket han missuppfattat och Maslowski tog avstånd från.

 48. Simon

  Hämtar popcorn…

 49. Kent

  #44 Daniel
  Du har uppenbarligen inte sett filmen, ändå uttalar du dig om det jag skrev. Gubbgissar du eller? Kolla filmen så får du se.

 50. Berra

  #6 Magma: Det är ju inte helt dystert angående vindmöllorna i media, har sett flera artiklar i flödet senaste veckan som säger att de kommit på att det finns en baksida ingen såg komma.

  Det blåser visst inte alltid…

 51. Berra

  # 12, 15, 16, 18, 20, 21 mfl mfl

  https://extinctionclock.org/

  Dock tveksam på att väder-pers förutsägelse om att Vasaloppet skulle vara ett minne blott nu är med på den listan (dock var det visst inte slutsålt ännu i år, så det vara kanske det han menade…)

 52. Daniel Wiklund

  # 49 Kent. Jag har sett den en gång, det var en gång för mycket. Slösar inte tid på skräp. Eftersom jag är en gubbe så får jag vara rädd om min tid. (Du är väl bara en kille) Jag har mina tre barn och nio barnbarn I Stockholm. Vill ge dom så mycket jag kan och orkar. Tittade nyss på en film som min äldsta son skickade. Hans dotter tränade höjdhopp. Tidigare Idag såg jag en film där min dotterson hoppade stav och stötte kula. Har också en film där min yngsta sons döttrar springer häck och hoppar längd. Alla mina barn är friidrottstränare.

 53. Nr 48. Simon.
  Jag håller med!
  Kent tycks ha missat i princip hela mr gores uttalanden genom åren men tycker tydligen att det är värt att hålla gores fana högt – imponerande.
  Nästan lika imponerande som att vi nutidsmänniskor har byggt en helt ny klimatteori på bara 20 år med den exakt uppmätta förindustriella temperaturen med en mätosäkerhet på +/- 0,1 grad…ahh, dessa fantastiska mätinstrument från förindustriell tid måste väl finnas gömda från oss obildade, djupt nere i ett valv..och bara…(jajamen) mr gore har nyckel dit!
  Antagligen är inte gäddan 60 miljoner år heller och Darwin blir väl snart utnämd till klimatförnekare.
  Klimatteorin ala år 2000 har verkligen lämnat all annan forskning långt…efter sig… +/- 0,1..fantastiskt!

 54. När man anger den förindustriella temperaturen med mätosäkerhetsfaktorn +/- 0,1 så undrar man ju om hela klimatteorin faller om mätosäkerheten blir +/- 0,2 – dvs 100% högre.
  Hade våran mätosäkerhet inom roterande aerospace visat upp stora mätosäkerhetsproblem – så hade vi varit out of bussines…fast det är klart, det var inga teorier utan verkligheten som gällde där.
  Lite som den biologiska termometern, vem och vad bodde å växte var och hur snabbt – det blir också ganska verkligt..
  Hur var det nu med murgrönan och gäddan?

 55. En till för Simons poppcorn..
  Tänk vad konstigt att man kan utläsa klimat på årsringarna på abborrens gällock och på trädens årsringar – ja, inte på tiondel då men mellan tummen å pekfingret..
  Jag har själv kokat gällock i över 40 år för tillväxtbestämmning – och det blir ju då ett finfint inslag i klimatteorin.
  Resultaten av 40 års arbete med det är dock bakom betalvägg…

 56. Sista innan kudden å nalle.
  Vet ni vad detta gällockskokande från västkustgrabbarna ledde till – jo en sjö med abborrar uppvisade extrem tillväxt och en hårdsatsning på vinterpimpel inleddes och 16 helger senare belönades satsningen med ett svenskt rekord 2761gram – mätosäkerheten oklar med vägd på kontrollerad våg..några veckor senare fångades en jätte till på 3150g och det rekordet står sig…

 57. Kent

  #52 Daniel
  Det är ändå rätt anmärkningsvärt att du utan att ha koll påstår att jag har fel och dessutom ber mig att skärpa mig..!?
  Jaja, nu vet vi hur du jobbar.. men det har väl alla andra här redan listat ut. Jag är för ny..

 58. Nr 57.
  Kom igen nu, ta i lite ordentligt – för nu syns ditt rätta jag.
  Kanske tror jag rent av på dina teorier om nya klimat och co2känsliga livsformer eftersom du nu blev så transparent!
  Det gäller bara att se upp lite, för uppe i Luleå finns en 100 årig temperaturserie som är en knockoutmaskin i klimatteorin.

 59. Daniel Wiklund

  # 52 Kent Äntligen visade du lite mänskliga drag. Väldigt lätt kränkt. Hur vågar jag påstå att du har fel. Grubbla på det du.

 60. Daniel Wiklund

  # 57 Kent How dare you. Låter det bekant ? Du är nog influerad av Greta.

 61. Anders

  #57 ”Kent”. Jag kan tacka Al Gore för att jag fick upp ögonen för detta med den politicerande klimatalarmismen. Den karln ljuger som en häst travar! Bästa/bäste ”Kent” berätta nu för oss med huvet kallt hur den amerikanske kentauren med det feta bankkontot lyckats alarma rätt i sin världsberömda film. Det är dags för Dig/er att jobba lite nu! Upp till bevis!

 62. Adepten

  #43 Kent

  Bra att du håller igång oss 😁
  Titta på den här filmen från 1978 vad man trodde på då😫:
  18 maj 1978
  Tagen från kommentaren #51 Berra gällande vår framtidutsikter enligt Extinction Clock😱

 63. Anders

  #62 Adepten. Tror Du missade själva länken? Vill gärna se klippet!

 64. karlP

  Kan någon förklara varför kurvorna för CO2 inte vek ner under Covid perioden?

 65. Anders

  #62 Adepten. Hittade nu via ”XR-klockan” den nyhet från 1972 som Du avsåg. Det jag tar med från detta tillfälliga besök i alarmerat vatten var dock XR:s goda omdöme att erkänna att samtliga prediktioner vars datum passerat INTE inträffat. Respekt!

  Kanske något för Rockis, Lockis, Bjärven och ”Scientists for Extinction Rebellion” att tugga i sig ihop med Hultis på Chalmers? PK-Kent kanske vill haka på?

 66. Anders

  #65 EDIT: Ber om ursäkt för att jag missade raljansen i #51 Berra. Ser nu att siten ”Extinction Clock” sköts av den klimatrealistiska barriärrevsforskaren Peter Ridd. Icke desto mindre bör nämnda PK-gardister inkl. Kent ta sig en titt och funderare!

 67. Adepten

  #64 karIP

  Mänskliga totala utsläppen av CO2 är ca 4% av totalen. Naturen själv står för resten 96%. CO2 utsläppen under covid minskade med ca 7% av 4% vilket blir ca 3,96% av totalen. Alltså en obetydlig minskning.
  Enligt Henrys lag råder ett bestämt förhållande, som även är temperaturberoende, mellan halten av en gas ovan och under en vätskeyta. Minskar man antalet molekyler ovan ytan, diffunderar fler molekyler upp ur vätskan tills jämvikt uppnås. Detta motverkar CO2 minskningen ovan ytan. Till detta kom det till skogsbränder i Sibirien och Australien.
  Det är väl den enkla förklaringen🤓

 68. Kent

  #64 CarlP, #67 Adepten
  Ökningen av co2 i atmosfären kommer av människans fossila förbränning och skogsskövlingar runt om i världen. Under pandemin minskade utsläppen lite men det var för lite för att märkas på ökningen. Ökningen blev lite mindre än förväntat, det är allt.

  Notera att om mänsklighetens globala utsläpp hade rasat till noll så hade ändå inte atmosfärens co2 minskat, den hade bara legat kvar på föregående års nivå.

 69. #16 Evert Andersson
  #43 Kent

  För drygt ett år sedan såg jag någonstans påståendet att Al Gore sagt att Manhattan skulle vara översvämmat inom några decennier. Det föreföll mig orimligt att han skulle ha sagt något så dumt. Jag hade ingen lust att betala för att se An Inconvenient Truth så jag bad en vän som hade tillgång att se vad Al Gore egentligen sa.

  Jag fick ett klipp där jag kan höra att Kent har rätt: ”Och angående bilden på Manhattan så handlar den om vad som händer om hela Grönland, eller halva Grönland plus halva Västantarktis, smälter. Han säger inte att det skulle ske nu.”

  Al Gore är en skicklig och farlig demagog. Hans sätt att presentera information: ”Gore menar att stora delar av världsstäder kommer att vara under vatten om den globala uppvärmningen får fortsätta. Det finns dock en kontrast när han därefter talar om hur USA kommer påverkas av dessa vattennivåhöjningar, nämligen att World Trade Center Memorial kommer att ligga under vatten om vi inte agerar nu. Det tidigare engagemanget övergår till vad som bäst beskrivs som en brinnande låga, och det är med stor emfas och känslomässig laddning Gore proklamerar patriotiskt att något måste göras åt problemet. När han, med hjälp av en animering visar hur delar av Manhattan täcks av vatten, klipps till en helbild där Gore talar i förgrunden med en spänd och märkbart berörd publik i bakgrunden. En analys av den visuella gestaltningen av fenomenet ”global uppvärmning” i filmmediet. Publicerad 2010. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:321274/FULLTEXT01.pdf

  Många som gått hem efter att ha sett filmen tror att Al Gore sagt att översvämningarna han visat är nära förestående – men det är det visuella, inte vad han faktiskt sagt.

 70. Evert Andersson

  #69 Leif Åsbrink

  Lite en strid om påvens skägg den här diskussionen. Al Gore hade absolut inte förutsatt att publiken skulle observera de möjligen diskret nämnda förutsättningarna. Bilden med Manhattan under vatten och en koldioxidkurva som behövde ett hydrauliskt lyftbord för att räcka upp och peka på är vad tittarna skulle ha med sig. Effektiv skrämselpropaganda baserad på the hockey stick.

 71. Daniel Wiklund

  # 68 Kent. Nu ska jag ut och skotta snö. Det vräker ner just nu. Undra om du behöver skotta snö ? Du kanske är upptagen med att hitta nån länk som säger att det inte ska snöa utan regna. Eller du kanske ser Al Gores film igen.

 72. TorbjörnR

  #69 Leif Åsbrink

  Nu börjar jag bli orolig för dig. Har du blivit alarmist?

  Vad man säger och vad man visar är hela budskapet.

  Man ska bedömas på hela budskapet och inte bara på halva. Du kör ordtrixande vilket jag tycker är missledande.

 73. Lars Kamél

  Havsnivåerna stiger med enstaka millimeter per år och det syns inte till någon acceleration vid någon kust vid något hav.
  Vissa kuster sjunker, så där är relativa havsnivåhöjningen större. Det lägger ändå till bara enstaka millimeter per år till trenden.
  Inga data från verkligheten tyder alltså på att någon stad eller annat samhälle vid någon kust skulle riskera att översvämmas av stigande hav på många hundra år.

 74. Nr 72. Torbjörn.
  Jag tänkte samma – att gore vid många tillfällen pratat om ett i ” närtid” arktis utan sommaris och extrema havsnivåökningar – lååång utanför vetenskapen – är inte ett visuellt fenomen!
  Det är ett högst verkligt och verbalt utlåtande från en våldsamt inflytelserik politiker – och är därmed utomordentligt allvarligt!
  Nu tror jag snart debatten om fotonen som fenomen eller partikel återuppstår, hujedamej..

 75. Man kan faktiskt, utifrån fotonteorierna, fundera på om al gore är ett Fenomen eller en hop partiklar och molekyler.

  Jag hävdar att han är både och – och hänvisar till det visuella och det verbala och all känd vetenskap!

 76. Ordklyverier.
  Al säger att Manhattan mm kommer stå under vatten när isen smälter men inget datum, Detta datum säger han strax efteråt, flertal gånger samt att isbjörnarna är borta. Detta skulle inträffat nu i backspegeln för 9 år sedan.

  #12 skrev: ”Hade al gore och hans professorskompisar som fick nobelpriset 2007 för sina klimatberäkningar haft rätt skulle nu Arktis börja få isfria somrar och vi andra skulle vara nära utrotning.”

  och #15 svarade ”En kraftig förvanskning av det Al Gore förmedlade. Visa referens till ett sådant uttalande”

  #12 nämner inte filmen. Jag tycker vi har visat ”referenser” så det räcker, eller vad säger Kent och Leif?

 77. Nr 76
  Helt riktigt, al gore är ingen film han är ett fenomen – över decennier!

 78. Kent

  #76 Johannes
  ”Al säger att Manhattan mm kommer stå under vatten när isen smälter men inget datum, Detta datum säger han strax efteråt, flertal gånger samt att isbjörnarna är borta. Detta skulle inträffat nu i backspegeln för 9 år sedan.”

  Var/när säger Al Gore detta?

 79. Kent

  #35 Sibbe
  ”En förre detta US Vice President och ett otal klimatexperter hade 2007 lovat att isen i Arktis inom 10 år skulle ha smält bort.”

  Nej det lovade han inte. En ren lögn.

  ”Hej, Kenta et al nu kan ni skida från norra Grönland ända till Alaska jämfota på icke existerade isytor tillsammans med icke existerade isbjörnar. Sätt igång och bevisa at vi har fel!”

  Al Gores mycket pedagogiska framställan, medvetet förenklad form att nå ut till fler, var ändå för svår för vissa att förstå. En ren nonsenskommentar ..

 80. Kent, nr 78 och 79..
  Puuu, vad anser du att al gore sade under 2007 års nobelceremoni – läser du ens alla länkar dom snälla och oförtröttliga skickar till dig?

  Isen i arktis och gores uttalanden under dom senaste decennierna kan du hitta massor om på nätet – jobba lite själv med detta och du skola finna sanningen!

 81. Anders

  Al Gore, algoritmer och orakel -> algorakel. Nog är det väl lite anmärkningsvärt att de (förutsätter jag) peer-reviewade klimatforskare som Al Gore hänvisar till avseende dränkt Manhattan mm behövde hjälp av ett ”algorakel” för att förmå göra denna ”mycket pedagogiska framställan”!?

  Apropå det, Kent och Leif Åsbrink, vilken är den egentliga vetenskapliga källan i sammanhanget?

 82. Daniel Wiklund

  # Goraklet Kent. Ska nu ut och skotta för tredje gången idag. Jag som trodde att vi aldrig skulle få snö mer här. Länken till det påståendet hittar jag inte just nu. Oavsett det så vräker snön ner i Luleå. Med eller utan koldioxid. Undrar igen om det snöar hos dig.

 83. Kent

  #72 TorbjörnR
  ”#69 Leif Åsbrink

  Nu börjar jag bli orolig för dig. Har du blivit alarmist?”

  Så att skriva sanningen blir i detta forum likställt med att vara alarmist? Det säger mer om er som kallar Leif alarmist än de ni kallar alarmister..

 84. Daniel Wiklund

  # 83 Kent. Snöar det hos dig nu. Kan inte ställa frågan på nåt enklare sätt. Men du verkar ha svårt att förstå vad jag menar. Du vågar berätta det utan att samtidigt avslöja för mycket om dig själv.

 85. Nr 83 kent….
  Nu har det blivit så många äpplen och päron av hopblandade avsikter och utlåtanden att bappelsinerna slagit ut i blom!
  Diskussionen huruvida gore enbart är visuell eller inte har ingenting att göra med gores samlade uttalanden under 15 år om den arktiska isens ev avsmältnings takt.. Läs Leifs hela text om demagogen gore.
  Folk har i denna länk börjat prata förbi varandra och jag skulle bli mäkta förvånad om Leif avsåg något annat än filmen med gore – gore är ökand för mycket vidlyftiga uttalanden om klimat – och det har ingenting att göra med visuella effekter i en film.

 86. Anders

  Den springande punkten måste väl ändå vara huruvida Al Gore i sin film spridit felaktig skräckpropaganda eller ej. Jag finner honom, utan minsta tvekan, skyldig.

 87. Ann Löfving-Henriksson

  När det gäller den tokhyllade, snarare av tokar hyllade filmen av Al Gore blev den granskad av kunniga klimatvetare i Storbritannien. Filmen anmäldes där till högre myndigheter och det beslöts att inte lärarna fick visa den för eleverna utan att först ha pekat på filmens fel och brister.
  Detaljerna går relativt lätt att plocka fram, men just ju ids jag inte.
  Här i landet visades den förståss utan hämningar.

 88. Nr 87 Ann.
  Mycket bra!
  Nu gör det inget om bappelsinerna blommar i januari.
  Gore hör till dom vidlyftigaste och det är faktiskt lite synd om folk som tittar på hans film och blandar ihop den med vetenskao och verklighet – den filmen har gett många unga oro och ångest.
  Jag håller ned Leif som kallar gore för demagog och andra som oponerar sig mot uttrycket visuell effekt – men det är inget att koka soppa på, så som kent känner sig manad till.

 89. Robert Norling

  #82 Daniel W.

  Här kommer ett exempel på klimathotstokarnas spådomar.
  Sorgligt att man kan göra karriär på sådana befängda förutsägelser…

  https://www.facebook.com/groups/1032675370536681

 90. #86 Anders

  ”Den springande punkten måste väl ändå vara huruvida Al Gore i sin film spridit felaktig skräckpropaganda eller ej. Jag finner honom, utan minsta tvekan, skyldig.

  Jag är förvånad över somliga av kommentarerna till min kommentar #69. Den gällde filmen An Inconvenient Truth och vad Al Gore påstods ha sagt i den. Det där om Manhattan i närtid var ju så uppenbart orimligt så jag gjorde mig besväret att kolla vad han faktiskt säger i filmen. Ordagrannt: ”if Greenland broke up and melted or if half of Greenland and half of West Antarctica broke up and melted this is what would happen” Sen kommer översvämningssekvenserna.

  Frågan är intressant: Sprider denna film skräckpropaganda eller ej? Jag begränsar mig till enbart frågan om Manhattan.

  Jag anser att det inte råder någon som helst tvekan om att filmen visuellt sprider skräckpropaganda. Det är försåtligt, och demagogiskt skickligt. Al Gore är ju politiker, och proffs. Kan man då anklaga honom för att framföra lögner i filmen? Ljuger han när han säger: ”om isen på Grönland smälte så …” Nej, inte för att jag vet hur mycket havsnivåerna skulle stiga, men det scenario han visar i animerade översvämningssekvenser verkar inte orimligt.

  Jag har fått för mig att Al Gore demonstrerar politiskt hantverk i sin film. Hur man som politiker kan få väljare att tro att man säger något som man faktiskt inte säger. Hur man förmedlar en lögn utan att ljuga.

  Ganska obehagligt.

  Läs gärna En analys av den visuella gestaltningen av fenomenet ”global uppvärmning” i filmmediet. En kandidatuppsats från Linköpings universitet. https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:321274/FULLTEXT01.pdf

 91. Daniel Wiklund

  # 90 Leif Å Är det konstigt att man tappar respekten för politiker. Al Gore har verkligen bidragit till att man inte har nån respekt för politiker. I mina ögon är han inte professionell utan en amatör.