Norsk humor

Pål Brekke
Pål Brekke är solforskare och arbetar på Norsk Romsenter (OBS detta handlar om rymden, inte Romklubben 😉 ). Han är dessutom en norrbagge med en rejäl portion humor.
Norska Teknisk Ukeblad har gjort en stor intervju med honom. Pål Brekke har nästintill blivit mobbad för att han ifrågasätter påståenden om att koldioxid är det som orsakar klimatförändring.

”Jada, jeg er blitt kalt både klimabølle og verre ting”, säger Pål Brekke.

Brekke är även skeptisk till bildbevis som tyder på att polarisen drar sig tillbaka.

”Breene har skrumpet inn i snart 100 år. Gjennomsnittlig har norske breer gått tilbake de siste åtte årene etter en vekst på 90-tallet. Men brefronten er i dag på ca. samme nivå som på 60-tallet.”

Det så kallade bildbeviset på att Kilimandjaros snötäcke håller på att försvinna pga. den globala uppvärmningen är inget annat är manipulering av data, menar Pål Brekke. Skogen runt om berget har huggits ned, vilket leder till minre snöfall på toppen.
Att Al Gore fått Nobels fredspris för sin alarmism är heller inget Pål Brekke gillar.

”Jeg personlig mener at det var feil at han skulle få den. Han har overdrevet og bidratt til klimahysteriet. Det er en del faktafeil i filmen. Derfor mener jeg også at det er feil at filmen ukritisk er blitt brukt i undervisningen på skolene. Jeg kjenner til at lærere som har ønsket å presentere klimaproblemene mer nyansert, er blitt nektet dette.”

Vad säger då Brekke om solaktiviteten, som ju är hans område?

”Aktiviteten er helt uvanlig lav, så lav at man må tilbake til 1933 for å finne flere solflekkfrie dager. Sola går fra å være veldig aktiv til lite aktiv i en 11 års syklus, men det merkelige er at vi fortsatt er helt i bånn, selv om aktiviteten skulle tatt seg opp igjen i fjor. I tillegg er utstrålingen lavere enn de siste 30 årene. (…) Det kan være at solsyklusen har vært svak, men noen mener også at sola har nådd sitt maksimum i en lengre syklus på 100 år og at den kan gå inn i en 50-100 års dvaleperiode. Dette er jo et interessant perspektiv i klimadebatten.”

Pål Brekke och jag är överens om att fokuseringen på koldioxid kan ta bort uppmärksamhet från andra viktiga miljöproblem.

”Jeg er redd for at vi bruker altfor mye ressurser på å diskutere utslipp av CO2. Faren er at alle andre miljøproblemer kommer i skyggen av CO2, blant annet utslipp av miljøgifter, forurenset drikkevann, utslipp av sot og avskoging”, säger Pål Brekke.

Läs hela intervjun i Teknisk Ukeblad.
(Tipstack: Elling.)

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. pekke

  Roligt att höra nån yngre forskare klaga över klimathysterin, fast han är ju solforskare och ser nog saker åting över ett större perspektiv i tid och rum.
  Undrar hur gammalt det här reportaget är eftersom han pratar om 1933 när jag har förstått att 2008 har minst solfäckar sedan 1913.
  En ny solfläck dök upp i går…
  Från cykel 23 !

 2. Det behövs knappast några andra perspektiv enn solens .. Ellers kan ju inte Pål båda vara en yngre forskare och gammal nog att räkna solfläckar i 1933 

 3. pekke

  Nä.. han ser inte ut att minnas 30-talet, inte ens 60-talet !
  Fast 2008 ligger god tvåa efter 1913 med lägst antal solfläckar.