EU-parlamentet släcker ner och ökar sin energianvändning

Signaturen Kristian rekommenderar ett inlägg på Johan Ingerös blogg. Tydligen ska EU-parlamentet göra sitt för miljön genom att släcka ner belysningen utomhus och, i största möjliga omfattning även inomhus, på fredag mellan 18 och 19.30.

”Verkligen en imponerande insats”, skriver Johan Ingerö,  ”inte minst mot bakgrund av att parlementet fortsätter sitt meningslösa ambulerande mellan Bryssel och Strasbourg, vilket innebär att 5000 människor måste transporteras 44 mil i vardera riktningen, tolv gånger om året.

För övrigt torde det inte vara någon större uppoffring att släcka ner så sent en fredagskväll. Då har nämligen de flesta tjänstemän och politiker rest hem för helgen…”

För att göra saken ännu värre är det fullt möjligt att nedsläckningen i själva verket ökar energiåtgången. Att släcka ner för att sedan slå på allting igen kan kräva mer energi än om man bara hade låtit all elektrisk utrustning stå på hela tiden. Samma kritik har framförts mot den s.k. Earth Hour. Förespråkarna menar dock att nedsläckningen är en rent symbolisk handling.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Labbibia

    Själv ska jag bidra till att minska Co2-utsläppen med en likaledes symbolisk,  handling………jag ska hålla andan en hel minut! :-0
    Är det konstigt att man inte tar EU-politiker som Wijkman på allvar, när de inte ens kan ta tag i det idiotiska EU-flyttandet ?

  2. Hin Håle

    Så de släcker inte ens när de går därifrån? Åh tack Bagheera för den symbolhandlingen.

  3. Thomas

    ”Att släcka ner för att sedan slå på allting igen kan kräva mer energi än om man bara hade låtit all elektrisk utrustning stå på hela tiden.”
    Kan du förklara hur det skulle gå till?

  4. L

    Thomas: starters för lysrör och maskiner som ska värmas upp brukar dra lika mycket som fem timmars oavbruten förbrukning. Kanske något mindre idag, men klart mer än om dom får stå på.

  5. Labbibia

    Thomas: # 3
    Förmodligen den gamla myten om att lysrör drar mindre ström om de får stå på dygnet rynt, än om de tänds och släcks några ggr/ dygn.
    Sådär lite från sidan betraktat, tycker inte du Thomas, att EU-politikerna, som ju är våra valda ledare, skulle kunna föregå med lite bättre exempel, när det gäller att spara energi? Är det kanske helt omöjligt att släcka efter sig när man lämnar sin arbetsplats / sitt kontor?

  6. Hin Håle

    Thomas: Jag kan bli smått förbryllad över hur du kan vissa extremt komplicerade ämnen väldigt bra och kan prata ingående och initierat om dom. Sen kommer ett superenkelt väldigt generellt fysiskt faktum och då frågar du hur det går till.

  7. Gunnar Littmarck

    Ville de sluta håna de som arbetar ihop till deras löner, kunde de spara mer genom att först sluta pendla till Frankrike en gång i Månaden??
    Därefter ska de ersätta alla fysiska parlament med nya på nätet, så slapp de först alla lokalkostnader, sen alla resekostnader.
    Hur mycket CO2 skapar en Euparlamentariker?
    Hur ligger Wijkman till jämfört med snittet för de som betalar honom?
    Hur var de Mikael jiddrade .. något om CO2rättvisa… fast det gäller kanske bara medelsvensson, som snällt låter sig beskattas?
    Pengar går i huvudsak för eller senare till konsumtion, som även då den konsumerar tjänster (ta hororna som reser upp till Strassburg en vecka i månaden) ty den som då erhåller pengarna kommer konsumera mer av varor.
    Ville Euparlamentariker verkligen agera lika moraliskt som dess undersåtar skulle de sänka sina ersättningar radikalt, ty då sjönk skatterna och medelsvensson kunde jobba mindre (lägre varuproduktion) för att gå ut i skog och mark i stället.
    Eller Hur?

  8. Gunnar Littmarck

    Pengar går i huvudsak för eller senare till konsumtion, som även då den konsumerar tjänster (ta hororna som reser upp till Strassburg en vecka i månaden) blir CO2 utsläpp ty den som då erhåller pengarna kommer konsumera mer av varor.
    Om någon bryr sig

  9. Thomas

    L, hört talas om säkringar? Hur mycket ström måste ett lysrör dra under de sekunder det blir varmt för att motsvara fem timmars förbrukning, och hur många byggnader tror du har säkringar som pallar för det? Som Labbibia konstaterar är det bara en myt att det drar så fruktansvärt mycket ström att slå på en lampa. (Bakgrunden tror jag är att *livslängden* hos något lysrör i någon forntid förkortades med ungefär så mycket om man slog av och på det igen) Hin Håle nöjer sig för säkerhets skull med att hoppa på mig utan att säga något konkret så att ingen skall kunna anklaga honom för att ha fel.
    Sen har jag inget till övers för EU-parlamentet. Den där flyttkarusellen är ju rent absurd.
    Gunnar, all konsumtion producerar inte lika mycket CO2. Att spendera en tusenlapp på en god middag på en fin restaurang leder till mycket mindre CO2-utsläpp än om du köper bensin för pengarna och tar en runda på landet. Och om du nu säger att restauranpersonalen också orsakar utsläpp för pengarna de får in så är det rätt, men detsamma gäller alla arbetarna i hela kedjan som producerar bensin.

  10. Labbibia

    Thomas # 9
    Håller du då med mig om att det blir ett stort trovärdighetsproblem om man påstår att ”vi måste rädda planeten genom att spara energi”, samtidigt som man inte ens kan enas om att hålla till på ett ställe? Totalt absurt!

  11. Thomas

    Labbibia, det blir ett trovärdighetsproblem för EU-parlamentet, men säger naturligtvis inget om AGW:s existens.

  12. Gunnar Littmarck

    Thomas
    Gällande glimtändare har du såklart rätt, i min Stockholmsverkstad hade jag 2000W (drifteffekt) som låg på en 10 amp säkring..
    För övrigt borde alla kunna avslöja den myten genom den värmeutveckling som det skulle leda till.
    Just precis Tomas, genom att köpa bensin här där det är så gott som bara skatt, ger bilresan ingen CO2 alls i förhållande till vissa importvaror som äts på restauranger?
    Så i det fallet är nog det bättre att ta en tur på landet för sina surt förvärvade pengar.
    Flytta till USA så stämmer din kalkyl bättre.

  13. Labbibia

    Thomas # 11
    Nej, naturligtvis inte, men om inte EU-parlamentariker som  Wijkman och övriga tar sitt personliga ansvar, hur skall han då få andra att tro på att det nu handlar om att ”rädda planeten”? Om de inte ens kan enas om en så enkel sak som att förlägga EU-parlamentet på ett ställe? Trovärdigheten i skrämselpropagandan blir ju noll och intet!

  14. Gunnar och Thomas: Skönt att höra att Earth Hour alltså inte ökar energiförbrukningen. Då hade den varit enbart löjlig.

  15. Gunnar Littmarck

    Thomas
    Kan inte du formulera en positiv realistisk framtidsvision?
    Det blir så trist när du bara hackar på allt, något ovidkommande någon skriver på skämt, ska sänkas till vart pris.
    Jag vet att 99% av vad vi alla här skriver är kritik av andra.
    I ditt fall har jag inte en gång läst en positiv framtidsvision.
    Jag tycket att jag pumpat ur mig fler, ofta utan motargument.

  16. Labbibia

    Gunnar:
    OT.
    Vet inte vad du brukar lyssna på för musik, men Simle Minds gjorde en gång en låt som hette ”when the satellites came chrashing down” ungefär…..
    Nu har det hänt på riktigt! Världshistoriens första rymdkollision mellan 2 satelliter…….
    ”131 SVT Text        Torsdag 12 feb 2009
    UTRIKES Publicerad 12 februari      
                                           
    Tung ryss krossade amerikan i rymden 
                                           
      Rymdåldern har fått sin allra första 
      trafikolycka sedan en rysk och en    
      amerikansk satellit krockat med      
      varandra drygt 80 mil ovanför jorden.
                                           
      Olyckan inträffade ovanför Sibirien  
      i tisdags när den 600 kilo tunga     
      amerikanska kommunikationssatelliten 
      från företaget Iridium krockade med  
      den 200 kilo tyngre ryska Kosmos 2251.
                                           
      USA:s militär har spårat 500-600 delar
      av satelliterna som spritts ut efter 
      kollisionen. Det mesta av skräpet tros
      brinna upp i atmosfären och lär inte 
      ugöra någon större fara för rymd-    
      stationen ISS.”
    Kunde aldrig tro att det var så trångt om plats 80 mil ovan moder Jord?

  17. Andreas

    Frågan är ju hur mycket elektrisk utrustning som kommer att gå sönder just pga. ”Earth hour” spektaklet, minsta miss från elbolagen med att justera elnätet skapar ju förödande spänningsspikar som med lätthet slår ut känslig elektronik…

  18. Gunnar Littmarck

    Labbibia jag läste för ett tiotal år sen om att Nasa höll reda på positionen av 20.000 föremål…(tydligen inte så bra längre..)
    Snart har vi tidsregelbundna städoperationer, glida runt och knuffa in skräpet mot jorden??
    Kan du tänka vad som händer om ett större moln is och sten kommer förbi?
    Bara tänk om alla satelliter slås sönder och samman…
    Där rök min framtid  seglandes på världshaven uppkopplad mot mänskligheten..

  19. Jörgen E

    Vår HP-laser har en viloförbrukning på 55w. En timme =0,055 kWh. Vid kallstart drar den 7A under 140 sekunder =0,054 kWh. Dvs energibesparing noll.

  20. Andreas

    Gunnar, det är NORAD som övervakar skyarna och håller koll på alla objekt i närheten av jorden som är i omkring fotbollsstorlek, det ska tydligen vara gränsen för vad radarn klarar av 🙂

  21. Hin Håle

    Maggie: Earth Hour propagerade bland annat för att man skulle tända stearinljus istället för att ha elektriska lampor. Den ekvationen går inte ihop. Man sparar varken miljön eller energi då. 
    Thomas: Det var ett generellt konstaterande. Väl medveten om att det kunde uppfattas som plumpt när jag skrev det. Fast jag är fortfarande förbryllad. I #3 så frågar du och sen nu i #9 förklarar du. 
    Mythbusters kollade i ett avsnitt myten om att det inte lönar sej att släcka lampor. Stämde väldigt dåligt men grundar sej sannolikt i att glödlampor för många år sen var tröga och ineffektiva bestar. 
    Lysrör har sin egen lilla logik då de på kontor och i fabriker kräver en del för att bytas ut. Vet att det räknats flitigt på effektiv användning av lysrör. 

  22. Labbibia

    Gunnar:

    Där rök min framtid  seglandes på världshaven uppkopplad mot mänskligheten..”
    Ja, deprimerande…… 🙁
    Men som tur är så finns det väl rätt gott om GPS-satelliter?
    Jag har lyckats göra en GPS av en gammal laptop, järnvägars, vad fort man blir beroende en sån för sin sjönavigering. Vem orkar sitta med ena fingret i sjökortet, efter att ha upplevt rörligt sjökort med exakt (nåja) positionsangivelse, kurs, och fart, på en 15-tums skärm i färg? Helt överlägset. 

  23. Labbibia

    Hin Håle:
    Det var just det programmet (mythbusters) jag såg, när de testade olika typer av belysning. Vad gällde lysrör, så kom de fram till att om man skulle ha lysröret släckt i mindre än 25 sekunder, så var det ingen idé att släcka. Längre tid än 25 sek., så sparade man energi genom att släcka ner. men om det även inkluderade glimtändarens energiåtgång, det minns jag inte….. 

  24. Hin Håle: Ja, levande ljus är inte alls klimatsmarta, i varje fall om de är tillverkade av paraffin (som värmeljus).

  25. L

    Det mest irriterande är de lågenergilampor som tar flera minuter för att lysa upp med full effekt. Dom låter man hellre lysa än släcker när man lämnar ett rum för ett tag. Alltså blir förbrukningen ändå hög.
    När LED-lampor finns för alla applikationer blir det bättre.

  26. Gunnar Littmarck

    Andreas  Tack jag var inte så noga i minnet, men nu är det fixat.
    Labbibia det var just det jag menade… lider du inte av att lapptoppen är för ljussvag?
    Jag brukar ta med GPS och all bråte jag får tag i, men inte slutar jag med sjökort för det…
    Snart, kanske i sommar..
    Ärligt, tror du inte att vi får problem i framtiden då alla satelliten kan slås ut i ett nafs?
    Satellitberoendet ökar exponentiellt, till skillnad mot CO2 som har en logaritmiskt avtagande växthuseffekt.
    L jag har Julas 1,2W varmvit GU10 led i takfoten, funkar där men inte inomhus, än.

  27. Labbibia

    Gunnar:
    Nej, det är inget problem för mig, jag sitter ju ”inomhus” och navigerar, i  kabinen.
    Och visst, sjökorten och kompassen är ju alltid med, som backup.

  28. Thomas

    Hin Håle, maggie sa bara att det skulle dras mer energi utan att förklara hur, och då undrade jag hur det skulle gå till eftersom jag fann det osannolikt. L angav en specifik mekanism som jag direkt kunde avfärda som felaktig.
    Såvitt jag vet handlar EU-parlamentets flytt om fransk nationalism, de skall ha parlamentet hos sig i alla fall en del av året, och mot fransk nationalism kämpar nog även Wijkman förgäves 🙂
    När det gäller risker för satelliter finns ett otrevligt scenario nämligen att någon får för sig att detonera en kärnladdning i låg omloppsbana. Det skulle skapa ett bälte av joner som skulle slå ut eller skada det mesta i låg omloppsbana. (Militära satelliter är möjligen härdade).

  29. Thomas: Jag sa faktiskt kanske 😉

  30. Iven

    Gunnar och Labbibia
    Varför heter det sjökort? på sjöar (insjöar, t.ex. Vänern)
    behöver man ju inga sjökort. Borde väl heta havskort. Men det låter kanske lite havsigt. 🙂

  31. L

    På Vänern behöver du sjökort! För övrigt: Sjöman = sjökort…. 😉

  32. Gunnar Littmarck

    Thomas den kraftiga solvind som träffade Kanada och slog ut all elkraft i flera städer, är inte det en större risk?
    Nu när solen sover så sött, vaggas vi kanske in i falska förhoppningar.
    Det är dessutom en massa isbitar som ständigt dammar in i vår atmosfär, tänk på det Thomas.
    Den atmosfär vi ser med ir (utan att betrakta het utanför) visar dessutom 10kbmis/s som slår in med temp 3K..
    Där har vi växthuseffekten???

  33. Gunnar Littmarck

    Thomas medans du tar ett djupt andetag ska jag meddela att jag behagar skämta..

  34. L

    Thomas, det kan hända att det var slitage (förkortad livslängd) man pratat om på lysrör som släcks och tänds i onödan. Alltså kostnad för byte, inte strömförbrukning som dom flesta (inkl jag) har uppfattat det.

  35. Gunnar Littmarck

    Sjöfartsverkets kustkort som sedan blir nedklippta tillbåtsportkort är kanske grunden…
    Nej i alla tider på alla hav har gubbarna sjökort.
    Lite som väder och klimat, du vet hur det är när du får sjön i ansiktet, kanske rent av på Nordsjön.

  36. Gunnar Littmarck

    L
    Många av mina kompisar köper propellrar i stället för sjökort.
    Men jag har märkt att de inte kan, så skäms de lite för att lära, då får det bli popshop i stället.
    Annars har jag mött många som förvirrat frågar om vägen med telefonkatalogen i händerna.
    En trevlig historia från de nyrikas glada 80:tal:
    En av de dyrare Nauticat inköptes så tog familjen en färga över för att segla hem.
    Det blåste upp (styv kuling, lite till kanske 15m/s)
    Fadern blev livrädd och larmade ett litet  fraktfartyg var närmast.
    Familjen skenade ur båten, för att överge den..
    En däcks man tyckte det var synd och satte sig i båten och körde hem.
    Båten är super fin men gott sjömanskap kan nog inte köpas.
    Familjen sålde båten utan en tur till.

  37. L

    Så sant Gunnar, därför är tjafset om körkort på sjön också en ren skrivbordsprodukt. Enda fördelen är att man dra in det för drullar och fyllon, men man kunde lika gärna dra in deras bilkörkort…

  38. Iven

    Gunnar och L
    Tack för kommentarerna. Jag bara skojade. Kanske man inte ska i seriösa kretsar… (Har själv bara seglat i rutinerade sjöfolks sällskap – som hade GPS eller något sånt, (och sjökorten i kajutan…) 🙂

  39. Thomas

    Gunnar, jag trodde det handlade om hot mot satelliter. Hot i största allmänhet kan jag räkna upp dussintals mer eller mindre sannolika. En flare som slår ut elsystemet är onekligen ett inte försumbart problem. Man får en förvarning, men bara en statistiskt sådan om att det finns en risk för att elnätet överlastas. Hoppas våra beslutsfattare i ett sådant läge har mod nog att dra ur proppen. Slår man av elnätet blir skadorna på det minimala, men om det visar sig att inget skulle hänt ändå så står beslutsfattarna där som idioter.

  40. Gunnar L:
    Låter som en kul skröna.
    Hur är läget när det gäller TMSR-tekniken? Saknas det bara ett gott manskap där också?
    Nu när det är diskussion om kärnkraft borde det vara aktuellt i allra högsta grad att presentera TMSR-tekniken. Jag har fått mängder av information av dig och Elling om de försök som gjorts för att få uppmärksamhet kring tekniken.
    Jag hade tänkt att skriva en liten kort sammanfattning och skicka till några politiker. Men det är ingen lätt uppgift. Det är alldeles för mycket av försvarsskrifter för TMSR-tekniken som redan skickats kors och tvärs utan att få gehör.
    Vad anser du själv Gunnar Littmarck? Är det en bra lösning för att ersätta kärnkraften i Sverige?
    Kan TMSR-skutan segla vidare med rätt bemanning, eller är det en sorts ”Flygande Holländare” inom kärnkraften?

  41. Gunnar Littmarck

    Uffeb
    Jag ska maila dig om läget i kväll.
    Jag trycker på MSR ty då kan vi enkelt redan destruera det långlivade kärnavfallet, det känns viktigt nu när besluten om tidernas största kapitalförstöring ska tas.
    TMSR är lite mer komplicerat, men det är inga problem, bara det att vi kan köra många hundra år på avfallet utan att behöva jobba med avskiljning av protaktinium, det finns varianter som inte avskiljer och en utan grafit, men min hjärna orkar inte lära mig alla, så till politiker propagerar jag för det enklaste uppenbara.
    Egentligen ska det nog kallas MSBR ty det är ju breeder, så skapar sitt eget bränsle ut långlivat avfall.
    Thomas, jag menade att extrema solutbrott kanske kunde slå ut satelliter så som  den ??TMR??? våg efter kärndetonationer.
    Om någon myndighet gjorde rätt för sig skulle civilförsvaret??
    se till att ta fram säkringssystem liknande åskskydd till de största ställverken, men jag tror de har det, det centralstyrs väll och kan då med ett dataprogram stängas av just innan smaschen.
    Tänk om inte ett sådant system finns efter det som drabbade Kanada??
    Vi bygger ett sårbart samhälle om vi blir allt för beroende av satelliter.

  42. Gunnar Littmarck

    L. Myndigheter tror att en kurs hjälper dåligt omdöme.
    Jag tog kustskepparn för att kunna hyra utomlands och få köra större båtar hemma, annars har jag aldrig haft nytta av det, kursinnehållet vet ju alla som är intresserade av sjöliv.
    Det är så dumt de flesta behörigheter går inte att tenta av, utan ska sittas av med korkade praktiska prov.
    Blir det lite svårare än att köra kran, dra el, dra rör bygga hus, så går det.
    Minns den ”sanna” filmen om förfalskaren (Di Caprio)
    som jagades av Tom Hanks, vid ett tillfälle uppträdde han som advokat.
    Hur gjorde du det?
    -Jag fuskade inte jag skrev alla tentor och läste in kursen på två veckor..
    Nu är iof jurkand en skit examen som man kan lura en normalbegåvad ko igenom, men hela grejen att aldrig lita och ge förtroende, utan alltid kräva formellkompetens.. som inte är skit värd.
    Byråkratsamhälle..
    Nu var det som fan om inte den kommer snart, e-boken är kanske slut…….

  43. Gunnar Littmarck

    Pengarna var lätt att betala men några dikter har jag inte fått…
    jag som blev nyfiken…
    det får bli någon annan gång.
    Fan att de ska jiddra så, det är som när jag köper filmer, så fattar de inte att det får inta vara avsevärt sämre än att ladda ner på P B, jag kanske ska leta där..

  44. Gunnar L: ”Nu är iof jurkand en skit examen som man kan lura en normalbegåvad ko igenom”
    Vilken underbar formulering! Tack för ett gott skratt! 🙂

  45. Labbibia

    Maggie och Gunnar:
    Men då kallas väl kossan för Djur kand? 🙂
    Nej, den var dålig. 8)

  46. Labbibia: Hahaha! 🙂 Djur kand, den gillar jag.

  47. Gunnar L,
    Kul om du mailar något i kväll. Jag kanske redan somnat efter att ha läst några sidor till i Erlend Loes bok ”Naiv – Super”, men jag läser i så fall i morgon.
    Jag är lite avundsjuk på er i Norge av två anledningar.
    Den första är alla era fjäll och fjordar.
    Den andra är Erlend Loe. (för tillfället främst bland alla kul norrmän)

  48. Gunnar Littmarck

    Labbibia kallas kon för Djur kalv in till examen?
    Nej fy fan vad dåligt…buuuuu

  49. Gunnar Littmarck

    Fel muuuuuuuuu skulle det va

  50. Steve

    ”The Age of Stupid” är en ny upplysnings-film om den katastrof som väntar oss alla.  (Ja, ni vet.  Antingen brinner vi upp, eller också tar havet oss.)    Huvudpersonen är en man som år 2055 sitter ensam i en förstörd värld.  Han tittar på gamla videos från 2008 och frågar sig: Varför hejdade vi inte klimatförändringen när vi hade chansen?
    Den 20 mars släpps filmen i bl.a. London.  Den kommer också att visas för EU-parlamentet.
    En av sponsorerna där är Anders Wijkman.  Honom minns National Review för hans försök att stoppa visningen av ”The Great Global Warming Swindle” för samma Bryssel-elit. ”Den sortens tankar bör vi inte tillåta här”, menade han då.  Lite lustigt med den här olikartade inställningarna, tycker NRO.
    http://planetgore.nationalreview.com/post/?q=Y2U1ZWJmZjRmMDlhMDRiOGEzNjVlYWM4NzRlYjhmNDE=
    (T-shirten är fin.  The Age of (små små bokstäver) STUPID (stort stort).  Något att synas på sta’n i, minsann.)

  51. Steve

    ”The Age of Stupid” gick först under arbetsnamnet ”Crude”.  Kort resumé, som elake jag har förstått det från trailern (lita inte alltför mycket på detta):  
    Grundfelet med världen är vår girighet.  Vi gör av med alldeles för mycket olja.  Den tar slut snart — och vad gör vi då?  Vad gör NI då, menar jag.  Och oljan köper vi nu från Mellersta Östern som bara är elände — fattigdom och elände.  Eller från Nigeria — ännu mer elände.   Och vi själva kanske är snälla och gröna idag, men i Indien!  Ni skulle bara veta!  Kapitalismen i sin prydno!  Hänsynslöshet och girighet…
    Men sanningen segrar.  Vi brinner upp allihop.  Vänta bara!
    En lång trailer, drygt 7 minuter, finns här:
    http://www.youtube.com/v/75taMY2rH5o&hl=en&fs=1

  52. kalle008

    Man kunde acceptera rumstemperatur neråt 19C på vintern,  och acceptera en högre temperatur på sommaren innan man använder air condition? Och alla prydande lampor kan släckas.  Dygnet runt.
    Är det allvar så är det.

  53. Labbibia

    Gunnar: 🙂
    kalle 008: Har du AC hemma?
    Du skojar väl?

  54. Gunnar Littmarck

    Labbibia
    Mänskligheten använder avsevärt mer energi på kylning än uppvärmning, det är i det perspektivet borttagandet av glödlampor ska ses.
    Nu anses vi ju vara så korkade så det som gäller i Caracas (fel just den staden ligger med behagligt klimat på 1000m) även gäller Ume.
    I vissa städer lär AC höja temperaturen med upp till 7C, då är det verkligen jobbigt med en massa glödlampor, det är på sådana ställen jordens snabbt allt rikare befolkning bor.
    Visst är det kul med oanvändbar know how?

  55. Labbibia

    Gunnar # 54
    God kväll! 🙂
    Jodå, jag förstår att AC används flitigt i varma länder. Men calle 008 låter rätt svenskt? Jag skulle nog kalla mig och min bekantskapskrets för ”medelklass” och jag känner faktiskt inte en enda som har AC hemma.
    För övrigt reser jag ragg direkt, om nån försöker tala om för mig hur jag ska leva………..jag har en känsla av att du är ungefär likadan i den frågan?

  56. Gunnar Littmarck

    You bet!
    Men allt fler norrbaggar har ac, för här saknar de flesta vattenburen värme, så de köper luftvärmepumpar????? som de kyler med på sommaren.
    Luft/luft värmepumpar duger i garage och verkstäder, men fan inte i villor?

  57. Iven

    Gunnar L.
    ”I vissa städer lär AC höja temperaturen…”
    Det är i sådana städer markmätstationer kan ha placerats nära AC-aggregaterna:  The Sceptics Handbook, sida 7.
    Tala om att manipulera data. 🙂

  58. Iven

    Jo, Labbibia, även i Sverige finns det massor med luft/luft värmepumpar i villorna. I bruksanvisningen talas det om möjligheten att använda dessa ”omvänt” på sommaren som AC-aggregater.
    Innebär minst dubbel så stor effektförbrukning som vid värmefunktion.

  59. Gunnar L,
    Luft/luft värmepumpar kyler väl utemiljön vintertid? Och ger lite extra och hyfsat ekonomisk värme inomhus även i en villa?
    Eller är alla lurade?

  60. Rapport just nu.
    Socialdemokratiska väljare tycker att nya kärnkraftverk är OK.
    Och nästan en fjärdedel av MP´s väljare tycker lika…
    Jag som är trött på avfallsproblem från dagens kärnkraftsteknik och läst mängder av lovord om ny teknik som bygger på Thoriumfluorid undrar varför inget mer kan läsas om den eller annan ny teknik i media nu.
    Finns det ingen ny teknik?
    Är TMSR bara en stor bluff? Liknande den om AGW?

  61. … men TMSR har naturligtvis fått mindre uppmärksamhet än AGW.
    Kanske Al Gore vill satsa på ”smält salt reaktorer”?

  62. Iven

    Som lydiga medborgare håller vi på att byta alla giftiga glödlampor mot politiskt korrekta kvicksilverlågenergilampor.
    Och för några år sedan lämnade vi alla kvicksilver termometer till insamlingen på apoteket. För då var det livsfarligt med kvicksilver i hemmet.
    Så skönt att kvicksilver i hemmet  inte längre är farligt. 🙂

  63. Gunnar Littmarck

    Uffeb #61
    Lugn följ med kommentartrådarna på NT  Maggies blogg i all ära, men då det gäller kärnkraft har NT större genomslag.
    Allt fler förfram argumentet att oskadliggöra dagens avfall.
    Ganska svårt att argumentera emot.
    Jag minns då Birger från mp debatterade journalisterna höll med honom i att om vi bygger kärnkraft som destruerar avfallet, konkurrerar vi ut alla miljövänliga energisystem, Europas kolkraft brydde sig ingen om.
    Samma med Mona inga kablar till Europa.. nehej vad ska hon utföra för mervärden att betala välfärd och import med?
    Stål, papper, bilar, får problem med kvothandelsn, så de lär ju flytta.
    Kärnkraftel kan aldrig beläggas med CO2skatt– hellst inte då den drivs genom att  destruera dagens avfall.
    Här är ett ställe där du kan finna många projekt och mycket information, faktiskt en mycket trevlig blogg  Next Big Future

  64. Labibia:
    Jag avsåg att gubbar och gummor i Bryssel borde pröva receptet. Ursäkta min otydlighet.

  65. Labbibia

    calle008:
    Ja, det ställer jag upp på! 😉

  66. Gunnar #63.
    Tack för länken. Men nu ska jag ägna mig åt lite annan intellektuell underhållning på min nivå. ”På spåret”
    Efter att nyss ha läst ut Erlend Loes bok ”Naiv. Super” så fnissar jag åt allt. 🙂
    Någon som inte läst något av Loe?

  67. Gunnar Littmarck

    Jag tycker gått att de kan klara sig med diodpannlampor och  skoterställ..
    Skare sparas så skare..

  68. Labbibia

    Gunnar # 67
    Om skoterstället kan man kort skalda följande:
    ”Vill man vara rätt och antikoldioxid
    och vill vara med på alla noter
    så måste man byta ut sin svid
    mot kläder som passar för scooter.”
    (Och för de som inte förstår gammal sthlmsslang, meddelas att svid är detsamma som kostym.)

  69. Sven

    Angående lysrörs livslängd och ekonomi :
    Arbetade under – 60 talet vid LM Eriksson`s Huvudfabrik / Telefonplan .
    De hade i ett antal år haft ett antal personal anställd på heltid för att Byta ut utbrända lysrör i alla monteringhallar , kontor och övriga utrymmen .
    Detta visade sig bli alltför kostsamt så de rutinerna ändrades när det visade sig att det blev betydligt Dyrare med denna personalkostnad och kostnaden för alla i förtid utbrända lysrör (ett lysrör har en betydligt kortare livslängd om det tänds och släcks kontinuerligt under sin livslängd ) dessutom åtgår mer ström i tändsekvensen .
    Det visade sig tydligt att den största miljö och ekonomiska besparingen var att låta lysrören lysa dygnet om .