När kriser kommer och går

nya kriser

Med all respekt för både Covid19-krisen och Ukrainakrisen så börjar man ju lite smått undra om hur det går med den – enligt många – största krisen av dem alla, nämligen klimatkrisen. Enligt våra ledande politiker så är det ju denna som är århundradets ödesfråga framför alla andra och att vi aldrig får glömma bort att vara rädda för den krisen. Vi skall ställa om hela samhället och alla våra skattepengar måste läggas på att bekämpa koldioxiden.

Pierre Gosselin hade en liten betraktelse kring detta i samband med Covid19 redan i April 2020 https://notrickszone.com/2020/04/01/climate-crisis-rip-people-will-be-in-no-mood-to-stay-in-panic-mode-after-covid-19-scare-ends/ . Och inlägget är minst lika aktuellt idag. Hans gissning var att klimatfrågan sakta skulle sjunka undan och han hade lite siffror på att amerikanska media hade börjat tappa intresset. Här är argumenten i korthet:

Climate Crisis RIP: Människor kommer inte att vara på humör för att stanna i panikläge efter att COVID-19-skräcken upphör

dodsruna klimat

 1. När en kris inte är överhängande utan ligger decennier borta i framtiden så kommer folk inte att orka hålla panikstämningen uppe.
 2. När Covid är över så kommer man inte att känna för att göra nya uppoffringar. ”De kommer att ha fått nog av lock-downs och uppoffringar och kommer inte att vara särskilt öppna för att offra för vädret.” Ja, detta har vi ju sett flera exempel på, bl.a. den stora lastbilsdemonstrationen i Kanada där man protesterar både mot politikernas tvångsåtgärder och mot drivmedelspolitiken.
 3. Alltfler börjar tvivla på den förvridna ”vetenskap” som alarmisterna ständigt hänvisar till.
 4. Även media börjar tröttna på sina egna, upprepade katastrofbudskap. ”Och trots all hype kring Greta och Fridays for Future, avslöjade en nyligen genomförd studie av organisationen Media Matters att det bara blev 238 minuters klimatkrisbevakning (0,7% av nyhetsflödet) i stora amerikanska nätverk under 2019!”
 5. Klimathypen är så gammal. Den har hållit på i 30 år redan och ”alla de hemska förutsägelser som gjordes på 1990- och 2000-talen slog aldrig in.” Livet går trots allt vidare.
 6. Slutligen kommer politikerna att vara mycket försiktiga med att kräva mer umbäranden för att bekämpa ett avlägset, tvivelaktigt hot. Att göra det efter att ha gått igenom eländet med covid-19 skulle vara liktydigt med politiskt självmord.

I Sverige ser det nog delvis annorlunda ut, särskilt beträffande politikernas (vissas åtminstone) och stormedias ångestfyllda agenda. Här har klimatalarmismen fortsatt. Det är en mycket stor och mäktig intressegrupp som driver på klimatpaniken. Och nu har man även lyckats få med sig näringslivet. Allmänhetens intresse har nog sedan länge svalnat för klimatfrågan men tunga instanser kör sitt eget spår utan att ha folket med sig och inför ständigt nya pålagor på drivmedel och energi. Man struntar helt enkelt i medborgarna.

Vi får väl se hur länge man kan hålla på med det. Det är ju val i höst. Nu har vi visserligen en ny kris i Ukraina men den är mycket mera påtaglig än klimatkrisen. Jag har sällan skådat en så stor solidaritet kring Ukrainas sak som nu. Men kommer den s.k. klimatkrisen att återkomma efter Ukraina? Eller är vi trötta på kriser nu?

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. foliehatt

  IPCC ska idag släppa ännu en rapport om vad för hemskt som skulle kunna inträffa i framtiden och hur vi ska anpassa oss för detta. Så otroligt futtigt och misstajmat.

  Ett folk i en demokratiskt styrd, europeisk nation håller just nu på att våldtas och mördas av den ryska diktatorns krigsmaskin. Vi övriga – ännu ej anfallna – hotas med kärnvapen.

  Min uppmaning till IPCC är – sluta upp med att slösa på bandbredd. Det är allvar nu!

 2. pekke

  Självklart så måste vi inrikta oss på de verkliga hoten som finns som Covid och nu det militära hotet från ryskt håll.

  Att lägga stora resurser på något diffust framtida hot som mest liknar domedagen ur Bibeln är märkligt.

  Men klimatalarmisterna verkar ju vara en religiös sekt.

 3. Lasse

  #1
  Denna rapport aviseras i SVD under rubriken:
  ”Lättare spå klimatet om 100 år än vädret om 14 dar”
  Alla klimathotare fick vara med i uppslaget.
  Det fick mig att skicka ett mail med denna:
  https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2022/02/NortheastUSTideGauges-animation.gif

  Samt en historia från verkligheten-där 2100 års nivå skulle säkerställas efter SMHIs alarm!
  Sällan har framtiden varit svårare att förespå 🙁

 4. Arne Nilsson

  Gissar du fel på vädret om 14 dagar så avslöjas du snabbt. Gissar du fel om klimatet om 100 år så kommer du inte att avslöjas förrän du avlidit.

 5. mattias

  #2 Lasse
  När hon påstår att det som hände 2018 inte hade kunnat hända för 100 år sedan refererar hon till denna:
  http://smhi.diva-portal.org/smash/get/diva2:1514809/FULLTEXT01.pdf
  Lämpligt nog har startåret valts till 1860. I en annan studie fö. med en av medförfattarna (Moberg 1997) visas att de tio varmaste somrarna för perioden 1761-1995 var nio av tio före 1860 (undantaget 1901). Inte ens den varma sommaren 1994 kom in på den listan. Dessutom kan nog en hel del av rekordvärmen 2018 tillskrivas UHI och varmare lägstatemperaturer (som möjligen kan kopplas till människoskapade klimatförändringar pga varmare nätter)

 6. Ann Löfving-Henriksson

  Den bittra sanningen är nog att FNs/IPCCs/SPMs mål om att utarma väst är på upploppet nu. Målet hägrar.
  Bidenadministrationen, som leds av det gamla Obamagänget med sitt Change som löfte, nu har lyckats förstöra sin energiförsörjning och får nu vackert importera nödvändiga fossila bränslen till allt högre priser.
  På samma sätt i Borisadministrationen som starkt påverkas av fru Boris och här i EU har ängeln Merkel gjort sitt jobb grundligt. Hon lämnar ett Tyskland med sin Energiwende och EU i kaos.
  Klagorop från Australien talar sitt tydliga språk om att samma anda styr även där.
  Putin och hans land blir allt rikare för var dag. Det går i takt med att hans svarta guld stiger i värde och den nye kejsaren gör vad han för dagens anser bäst, för att behålla oss alla i ett strypgrepp. Ingen vet vad som händer i morgon.
  Västvärlden i sin Woke-dimma sprattlar yrvaket, såg inte detta komma och söker efter den hjälp som vi sakta men säkert kastat av oss – trygg energiförsörjning.
  Är det bara jag som saknar den röst som insåg att hållbar energiförsörjning, ordning och reda i finanserna, gränskontroll och att lita på vetenskapen var grunden för en ljus framtid?
  Jag lyssnade på hans tal under republikanernas kongress i Florida i helgen. Budskapet var Vakna! Bort med den nya Woke-ideologin.
  En röst i öknen eller?

 7. Sören F

  Kalla det åtminstone kriget? – inte krisen.

 8. Sören F, instämmer. Ett fullskaligt krig med kärnvapenhot drivet av en galning och gangster är – ja – ett krig. Dessutom ett krig som ingen part har råd att förlora, ett krig med existentiellt innehåll. Och därför farligast av alla krig. Att jämställa detta med problemet med nån tioöring mer för energin passar sig inte. Inte heller att ropa efter en annan galning, Donald Trump.

 9. Lennart Bengtsson

  Man får väl ändå utgå från att när som nu något VERKLIGT farligt inträffar- som ett fullskaligt europeiskt krig- att människorna kommer att sluta oroa sig för inbillade faror som ett något varmare klimat. Och detta kommer naturligtvis att hända även om svenska media har en inneboende tröghet och knappt ändrar sig från en vecka till en annan.

  När Erika Bjerström rapporterar från flyktingmottagning i Polen är det något verkligt och viktigt som händer och värt att lyssna på till skillnad från rapporter om översvämmande stränder eller kalvande isberg som alltid har funnits. De har knappast har blivit annorlunda och utgör inte något hot mot mänskligheten till skillnad från vad maktgalna människor tar sig till med.

 10. Sören G

  Hörde i P1 att Ruminkainen var Sveriges IPCC-representant. Och en kvinna i Lund skulle skriva om extremväder. Hon påstod att översvämningarna i Tyskland i somras berodde på klimatförändringarna, alltså enligt alarmisternas uppfattning på vår användning av fossila bränslen.
  Det har hänt många gånger tidigare att det förekommit ännu större översvämningar i tyska floder. I somras var det ett intensivt lågtryck och stor temperaturskillnad öster resp. väster om. I ett varmare klimat är det mindre temperaturskillnader. Det finns ingen statistisk signifikant ökning av extremväder, vilket även IPCC medger. Sammanfattningen som nu ska publiceras gäller vilka åtgärder som måste vidtas. Den utgår tydligen från den politiska rapporten från aug 2021. Den har ju kritiskt granskats av andra och uppenbara fel har konstaterats.
  Åtgärder mot väderhändelser som inträffat i det förflutna som då förmodligen kommer att hända igen är naturligtvis välbehövligt: I översvämningsområden att inte bygga för nära floder och att ge möjlighet för vattnet att breda ut sig tillfälligt på obebyggd mark.

 11. Claes Forsgårdh

  Lyssna på Konstantin. Han förutspår globalismens fall och därmed faller även klimathotsbedrägeriet: https://www.youtube.com/watch?v=dNnq8gMAE-8
  Väst kan inte längre styras av svaga och urusla ledare, som sysslar med pseudoproblem och icke existerande problem.

 12. Ann Löfving-Henriksson

  # 8 Eilif H. Jovisst har Trump fått stämpeln galning, men på vilka grunder?
  När han valdes till makten, pustade många i USA ut och såg honom som landets sista chans till fortsatt frihet. Har inte utvecklingen sedan dess besannat denna inställning?

 13. Robert Norling

  Nedmonteringen av vår demokrati!

  Nu vill regeringen (S) köra över folket och det kommunala vetot. Jag som trodde att de skulle sansa sig lite när MP kastade in handduken.
  Bara att inse att de ”skiter” i folkviljan och alla fagra tal om stärkt demokrati.
  Men i dessa tider behöver inte svagare demokrati.

  ”Kommuner som vill lägga in veto mot nya vindkraftsprojekt måste göra det tidigare än idag. Det föreslår regeringen i en remiss till Lagrådet.
  Enligt regeringen ska förslaget göra processen för tillstånd för vindkraft mer förutsägbar, bland annat genom att en kommun inte ska kunna säga stopp i ett sent skede.
  ”Det kommunala vetot har, i sin nuvarande form, kritiserats för att göra tillståndsprövningen ineffektiv och oförutsägbar, vilket är anledningen till att regeringen nu föreslår en förändring i regelverket. Kommunen ska ha kvar sitt inflytande vad gäller vindkraft samtidigt som det ska bli tydligare för alla inblandade vad som gäller”, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.”
  Helt otroligt att en minister – Annika Strandhäll – som är en flitig gäst hos Kronofogden och inte ens vet hur många kärnkraftverk som är igång i landet, ska ha ledartröjan i så livsavgörande frågor.

 14. Mats Kälvemark

  #10 Sören
  Översvämningar i Tyskland var lika vanliga förr, långt innan fossil CO2 har kunnat vara en påverkande faktor. En utmärkt artikel på Klimatsans inklusive illustrativ bild bekräftar detta.
  https://klimatsans.com/2021/08/06/oversvamningarna-var-lika-vanliga-forr-enl-ljungqvist/

 15. Ann Löfving-Henriksson

  # 12 Robert N., Strandhäll är den perfekte ministern på posten. Synnerligen lättledd på grund av total okunskap.

 16. Sitter och läser ett inlägg på WUWT som diskuterar den icke-existerande klimatkrisen där David Coe på ett rätt nytt, lättillgängligt och pedagogiskt sätt försöker beräkna växthusgasernas effekt på temperaturen på jorden inkl deras förstärkningeffekter. Citerar ett stycke ur Conclusions
  ”Contrary to the blitz of propaganda, there is no climate emergency or even any significant increase in temperature due to increasing levels of CO2. The climate sensitivity to a doubling of CO2 is 0.45°C which increases to 0.5°C when the feedback of water vapour is taken into account. A four-fold increase in CO2 concentrations to 1600ppm will increase temperatures by 1°C and it would take around 800 hundred years to reach that point at the current rate of CO2 level increases. It would however offer multiple beneficial effects, such as increased crop yields and greening of desert areas.”
  Så ingenting att hetsa upp sig inför.
  Som vanligt en massa roliga och bitvis kunniga kommentarer på WUWT
  https://wattsupwiththat.com/2022/02/26/climate-change-an-emergency-or-not/
  Inlägget baserar sig på en artikel som David Coe har skrivit (tillsammans med två andra forskare)
  “The Impact of CO2 and Other Greenhouse Gases on Equilibrium Earth Temperature” published in the International Journal of Atmospheric and Oceanic Science.
  Finns som open acess här http://www.ijaos.org/article/298/10.11648.j.ijaos.20210502.12

 17. pekke

  Undrar verkligen om de inom IPCC är så smarta !?

  Släppa såna här artiklar när ett verkligt krig som kan eskalera rejält nyss börjat.

  https://www.expressen.se/nyheter/ny-klimatrapport-sa–ska-framtiden-bli-hallbar/
  ” Över tre miljarder människor lever i områden som kommer drabbas hårt av klimatförändringar.

  Det står klart när FN:s klimatpanel IPCC under måndagen offentliggjorde sin nya klimatrapport ”Effekter, anpassning och sårbarhet”.

  Rapporten tar upp effekten av klimatförändringarna – och alternativ för hur framtiden kan bli mer hållbar.

  – Världsmakterna har visat en kriminell brist på ledarskap, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. ”

  Kommentarerna från diverse grupper verkar inte hänga med i verkligheten.

 18. #12, Ann Löfving-Henriksson
  Donald Trump visar efter valförlusten upp sig som en besviken 75 årig jättebebis. Som Putin i en fantasivärld. Båda mycket farliga politiska ledare.

 19. Christer Eriksson

  13# Ann-Löfving Henriksson
  Inte för inte som dom valde Strandhäll till energiminister.
  Vill till att ha rätt person på rätt plats,så att rätt beslut tas.

 20. Ann Löfving-Henriksson

  # 18 Eftersom det inte på långt när är utrett hur valet i viktiga svingstater gick till har allmänheten ännu inte fått någon övertygande förklaring till utfallet av valet. Media vet dock.
  På vad sätt är Trump farlig?
  I mina ögon ska världen vara otroligt tacksam
  för att han löd sina klimatvetenskapliga rådgivare och vågade gå mot strömmen när det gällde Parisöverenskommelsen och
  för att han visade vad det betyder att skapa ”hållbar” energiförsörjning och att stärka ekonomin.
  Säg någon mer västerländsk politiker som vågat stå för en sådan utveckling.
  Hade vi haft en Trump som inte böjt sig för kraven på FNs klimatpolitik i EUs ledning kunde världen ha sett tämligen annorlunda än idag.
  Att karln sedan retas effektivt och är synnerligen yvig när det passar honom är en helt annan sak.

 21. Sören G

  ”Vissa klimatförändringar är oåterkalleliga” hörde jag nyss på nyheterna. T.ex. skadorna på korallreven.
  Korallreven har funnits i en halv miljard år och har överlevt varmare perioder än nu. De trivs i själva verket bättre där det är varmt. Temperaturerna överstiger f.ö. aldrig 30 grader för då ökar avdunstningen och molnbildningen som kyler, samt nederbörd (åska) vilket kyler ytvattnet ytterligare.

 22. Sören G

  Det som har publicerats hittills är ju bara SPM. Det ska komma två ytterligare rapporter. Har de bättre kvalité?
  IPCC är ju en samling av ett stort antal forskarrapporter och med förmodligen skiftande kvalité. SPM har ju förhandlats fram av politiker. Och som förmodligen, eller helt säkert eftersom det riktats hård kritik mot den, inte har utvärderats på ett korrekt sätt.

 23. Olav Gjelten

  Kriget som Ryssland startat kom mycket lägligt för hela västvärlden.
  Från s a s en dag till en annan har fokuset flyttats både från en misslyckad pandemibekämpning och en meningslös klimatbekämpning till att folk känner en stor samhörighet med våra egna politiker i kampen mot den hemska fienden utifrån.

  Skall jag få gissa att socialdemokraterna går upp med raketfart i opinionen nu?

 24. Claes-Erik Simonsbacka

  How U.S. Special Forces Can Fight Putin Without Starting World War III
  Feb. 28, 2022

  https://www.thedailybeast.com/how-us-special-forces-can-fight-vladimir-putin-without-starting-world-war-iii

  Mvh,

 25. L

  Är det någon som vet ifall det stämmer att Ryska Gasindustrin finansierar delar av miljörörelsen för att lägga ner kärnkraften i Europa eller är det endast en trollfabrik som varit framme.

 26. L #25,

  Nejdå, det är inte fejknews. Vi har skrivit en del om hur både Ryssland och Kina stött miljö- och protestorganisationer i Väst för att stoppa fracking och kärnkraft. Samtidigt som de naturligtvis tryckt ned alla sådana organisationer i sina egna länder.

  Det senaste inlägget här: https://klimatupplysningen.se/kina-och-deras-grona-lobbyorganisationer/

 27. Pekke #17,

  ”– Världsmakterna har visat en kriminell brist på ledarskap, säger FN:s generalsekreterare António Guterres. ””

  Intressant att den socialistiske generalsekreteraren anser att världens ledare (säkerhetsrådet) är kriminella. Visst finns det rent kriminella ledare, men ett så generaliserande uttalande är väl kanske inte så lämpligt för en ordförande för FN?

 28. Fredrik S

  Pekke, Ingemar Nordin #17,27

  I SVD kunde man läsa förut att Guterres ansåg att stora utsläppare är ar skyldiga till mordbrand.

  Undrar hur mycket av FN’s resurser kommer att satsas på Ukraina och framtida fredsarbete?

 29. Fredik S #28,

  Jag hade inte sett just detta yttrande. Men Guterres gör en lång rad märkliga uttalanden. Det ser alltmer ut som om han använder FN som sin egen plattform för att i FNs namn kolportera sin politiska ideologi och agenda. Helt klart är det hög tid att byta ut honom mot en mer neutral statsman med förmåga att skapa det som FN är till för, nämligen att skapa fred. Idag sysslar FN med allehanda sidoprojekt som inte har med konflikter, krig och fred att göra. Det är även dags att banta FNs alla program som bara verkar syfta till att ge allehanda byråkrater lön och tillfälle att jetsetta världen runt.

 30. Ann Löfving-Henriksson

  FNs Guterres kör sitt race, USAs Kerry sitt och SVT har sin egen ”vetenskapsreporter” Johan Bergendorff. Hotet från klimatkrisen verkar överskugga pågående händelser i Ukraina, där befolkningen kämpar för allas vår frihet. Se SVT nyheter.
  Nog är det en märklig tid vi lever i.

 31. OT: En del höga militärer i Vitryssland är helt emot invasionen av Ukraina. https://cornucopia.se/2022/02/ibland-ar-den-storsta-bedriften-att-saga-nej-transkribering-av-en-vitrysk-overstelojtnants-tal-till-vitryska-soldater/

  Men jag kom att fundera på varför riksmedia plötsligt bytt namn på Vitryssland till Belarus. Det visar sig att deras ryska namn har med ”vitt” att göra. Så här skriver Wiki: The name Belarus is closely related with the term Belaya Rus’, i.e., White Rus’. There are several claims to the origin of the name White Rus’.[23] An ethno-religious theory suggests that the name used to describe the part of old Ruthenian lands within the Grand Duchy of Lithuania that had been populated mostly by Slavs who had been Christianized early, as opposed to Black Ruthenia, which was predominantly inhabited by pagan Balts.[24] An alternative explanation for the name comments on the white clothing worn by the local Slavic population.[23] A third theory suggests that the old Rus’ lands that were not conquered by the Tatars (i.e., Polotsk, Vitebsk and Mogilev) had been referred to as White Rus’.[23] A fourth theory suggests that the color white was associated with the west, and Belarus was the western part of Rus in the 9th to 13th centuries.[25]

  Så namnet Vitryssland är inte helt fel.

 32. Sören G

  #31
  Engelskan har namnformen Belarus medan i tyskan heter det Weißrussland

 33. Lasse

  #30
  När de nämner havsnivåökningen då är jag lugnad.
  Då vet jag att de överdriver i den frågan och säkert i alla andra också.
  Repris: https://149366104.v2.pressablecdn.com/wp-content/uploads/2022/02/NortheastUSTideGauges-animation.gif

 34. Fredrik S

  Högst upp bland nyheterna bland krig och mordbrännande klimat-kriminella så jag nu en rubrik om hur ätande av semlor påverkar klimatet.

  Nu får det bli en promenad istället innan solen går ner och klimatförändringen slår till med sämre väder.

 35. Lennart Svanberg

  FN har noll trovärdighet när man inte kan enas om att det pågår ett anfallskrig i Ukraina och fördöma det. När samma FN säger sig vara överens om att det råder klimatkris måste ju vän av ordning undra, vilka diktatorer har godkänt detta budskap?

 36. Brutus

  #35 Lennart S : Att Ryssland inte röstar mot sig själv kan ej anses som märkligt. Man kan lägga veto i säkerhetsrådet. Klimatkrisen : Bakom SPM, som media utgår från, står en överväldigande majoritet av hel- och halvdiktaturer. Gemensamt för dem är bl a korruption och en vilja att åstadkomma transfereringar från väst till dem. Dessa medel kan delvis nyttjas för den inhemska elitens välfärd.

 37. Gunnar Strandell

  Jag vill lägga till ett sjunde argument som leder till dödsfallet:

  I 33 år har politiker och klimatforskare ägnat sig åt åtgärder för att minska människors utsläpp av koldioxid, metan och andra växthusgaser.

  Reklam TV är fylld av företag som är, eller snart blir, klimatneutrala. Hela länder säger sig gå före.

  Trots det fortsätter utsläppen att öka.

  Men temperaturökningen hänger inte med i den takt som projektionerna visar.

 38. Ulf

  Tyskarna börjar fundera på att behålla kärnkraften såg jag. Så en del nyktrar till.

  Det kan också vara nyttigt för en yngre generation, som inte vet vad Berlinmuren var, att få en lektion i livet.
  Kanske klimatångesten släpper nu.
  Synd att det behövs en galning som invaderar andra länder för att en del ska vakna upp.

 39. Fredrik S

  Gunnar Strandell #37

  Precis så!

  Det är därför något korrupta high ranking officers flyger första klass runt om i världen och pratar om klimatkriminella och mordbränder etc. Det andra vill sig inte riktigt.

  Repriserar mig och citerar åter ett litet stycke från Mark Twain’s ”Life on Mississippi”, angående förmodan och extrapolering etc:

  ”In the space of one hundred and seventy-six years, the Lower Mississippi has shortened itself two hundred and forty-two miles. That is an average of a trifle over one mile and a third per year. Therefore, any calm person, who is not blind or idiotic, can see that in the Old Oölitic Silurian Period, just a million years ago next November, the Lower Mississippi River was upwards of one million three hundred thousand miles long, and stuck out over the Gulf of Mexico like a fishing rod. And by the same token, any person can see that seven hundred and forty-two years from now the Lower Mississippi will be only a mile and three-quarters long, and Cairo and New Orleans will have joined their streets together, and be plodding comfortably along under a single mayor and a mutual board of aldermen. There is something fascinating about science. One gets such wholesale returns of conjecture out of such a trifling investment of fact.”

  Där någonstans är väl de som representerar FN politiskt och alla media.

 40. Solbacken

  Tack för länken till talet av generallöjtnanten från Belarus Ingemar. Upprepar länken här:
  https://cornucopia.se/2022/02/ibland-ar-den-storsta-bedriften-att-saga-nej-transkribering-av-en-vitrysk-overstelojtnants-tal-till-vitryska-soldater/
  Så starkt tal av en man med resning. Hoppas bara han får leva efter detta. Uppmanar alla att titta och läsa översättningen.

 41. Rossmore

  #30 Ann

  Guterres använder begreppet ”mordbrand”.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/fn-chefen-mordbrand-pa-vart-enda-hem

  Luktar väl ändå desperation för att få medieuppmärksamhet (i skuggan av Ukraina).

  För säkerhets skull anger SVT även att ”Sverige är mer utsatta”. Tittar ut och undrar hur? (Ser ingen mordbrand.)

  Hur mycket längre kan detta nonsens fortgå innan det faller ihop?

  Sen undrar man ju var Erika B är?

 42. Sören G

  #41 Rossmore
  Erik B befinner sig i Polen på gränsen till Ukraina. Där gör hon större nytta.

 43. GK

  Ukraina enligt Oliver Stone. Mycket sevärd!
  https://vimeo.com/252426896

 44. Argus

  #43
  Den där verkar ge ny input till ru vs uk konflikten. I varje fall undertecknad hade inte klart för mig hur invecklad och svårutredd den tiden är. Och Biden nämns bla.

  Stort tack för länken!

 45. Thorleif

  Jag ser O Stone’s produktion för andra gången vilket förstärker min övertygelse om hur Ukraina’s successiva destruktion sedan självständigheten inte kan skyllas på Ryssland. Ukrainas ekonomi var beroende av Rysslands-handel.

  Folkets intressen (djup flerkulturell historia i likhet med gamla USSR) har satts på undantag till förmån för privatekonomiska vilket USA varit understödjare av.

  Deras president gick till val på att avsluta kriget mot Donbas! Han vann och vad hände sedan……?!

 46. JP

  Michael Schellenberger slår huvudet på spiken:
  ”The West’s Green Delusions Empowered Putin”

  ”As the West fell into a hypnotic trance about healing its relationship with nature, averting climate apocalypse and worshiping a teenager named Greta, Vladimir Putin made his moves.”

  https://bariweiss.substack.com/p/the-wests-green-delusions-empowered

 47. Erik E

  Allmänhetens uthållighet för krisläge tycks vara outsinlig. Nu när masshysteri i någon form alltid är närvarande är frågan vad känslorna riktas mot härnäst, inte om. Jag tror att klimaträdslan kommer att bestå under lång tid framöver men att fokus kommer att röra sig i cykler. Frågan är om det kan användas till något positivt, t.ex. större fokus på en renare miljö.