Några fredagstankar

Katastroferna i Japan har nog varit i allas sinnen denna vecka. När de första meddelandena och bilderna kom för en vecka sedan var det svårt att fatta.
Många har kommit med bildtips under veckan och med synpunkter på balansen i nyhetsrapporteringen – det är ju så mycket mer än problemen med kärnkraftverken – och framförallt ett stort mänskligt lidande. Kanske framgår det i all tydlighet från denna serie av Före/Efter-bilder.    Helt otrolig förstörelse.  Notera att det finns ett ”handtag” på bilderna som man kan dra höger-vänster, och att det finns en länk till en del 2 längst ner.
Jag hoppas att ni ändå uppskattar några mer dämpade skämt i ”fredagsroligt-anda”  från den värld vi själva lever i. Vi kan börja med förslag till kvällsmotion:

Vi har det egentligen rätt bra, de flesta av oss, mesta delen av tiden. Jag såg också ett bra citat av en ”Clive Hamilton” i en annars sned artikel i SvD’s ”Under strecket” i går, av en Kjell Andersson, (biolog och frilansskribent) , ”Vi tror på den heliga tillväxten”. Bara klimatreligion i övrigt i KA:s artikel. 
Citatet om konsumerismen från C H var: ”Folk köper saker de inte behöver med pengar de inte har för att imponera på människor de inte tycker om”. Så sant.
 job4
Under de senaste månaderna har jag varit på en maillista utanför TCS, där ett längre meningsutbyte mellan några av oss och en välkänd klimatforskare uppstod. Av någon anledning kommer jag ofta att tänka på detta klipp, när diskussioner med auktoriteter låser sig:
a224551a525ebf5e30cedf1f4ae16b99
Själv har jag inte skrivit mycket sista tiden, delvis pga att jag inte återhämtat mig från en förkylning, men måste ändå flänga mellan två disputationer i Stockholm och Uppsala i dag. Hoppas inte snön blir besvärlig. I morgon lördag var jag egentligen trippelbokad, men måste tyvärr avstå från alla tre inbjudningarna.  Slutligen – ta vara på er – och tänk er för innan ni gör några knapptryckningar på datorn:
imagesCA2MCSR1
Och tack Maggie, för vad som tydligen var en lysande insats i Debatt i går – jag har inte hunnit se det ännu på SvT Play.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Dan

    Helt OT, men intressant:
    Häromkvällen gick på K-kanalen en debatt om media (Radio och TV-historia) i serien Samtiden.
    Slölyssnade tills moderatorn, en fd SVT-chef sade något i stil med: ”förr fick man anslagen av staten och förhållningsorder om hur kritisk man fick vara” eller något liknande.
    Hon blev påtagligt nervös efter att tungan sluntit och gjorde allt för att leda samtalet i annan riktning.
    Att det var på det viset under s-regimen har jag aldrig hört någon i ansvarig ställning säga tidigare.
    Det kanske inte ingick i tillståndet.
    Kanske något för Kalla Fakta att gräva i? Visst ja, tillståndet, tillståndet.

  2. Michelangelo

    #1# Anslagen kommer i dag från staten – beslutas i riksdagen.
    ( Den sk licensen är en apparatavgift. Indrivningsbolaget , Radiotjänst i Kiruna, kostar i drift 170 miljoner kronor, varav VD kostar ca 1 milj/ år + social avgifter ,
    7 300 miljoner kronor betalas in av oss kollektiva losers till riksgälden för apparatinnehavet. En nedläggning av radiotjänst i Kiruna skulle alltså innebära en besparing med 170 miljoner utan att för den skull innebära något för andra än de som profiterar på bolagets existens). Vem underhåller  myten om att den svenska ”TV-licensen” går till en oberoende radio och TV fri från påtryckningar från politiker och annonsörer ?

  3. Inge

    OT
    Tänkte tipsa om en sight:
    http://www.friendsofscience.org/index.php?ide=3
    där man kan se lite klimatvideos bl. a. ”The great global warming swindle” fast det är nog versionen utan Carl Wunch som inte ville vara med.

  4. Kent Forssgren

    En av privatiseringens följder:
    Krisexpert: Omfattande brister i Sveriges beredskap riskerar att vid en kris slå ut vitala samhällsfunktioner. Allvarliga kriser kan inträffa i Sverige – trots att vi inte behöver oroa oss för jordbävningar eller tsunamier. Men den viktiga samverkan mellan det offentliga och privata Sverige – som måste till vid en större kris – existerar inte. Myndigheterna är så fokuserade på sina uppgifter att de förbiser att näringslivet i dag tagit över mycket av offentlig service, skriver Johan Färm.
    Om Sverige i dag drabbas av en allvarlig kris riskerar en del sjukhus på grund av den bristande samordningen att bli utan el, mat, personal och utan leveranser av läkemedel och andra förnödenheter. Utförare av hemtjänst och äldreomsorg skulle inte klara av att sköta sina uppgifter. Kommunerna skulle inte längre veta vilka vårdtagare de har ansvar för, var de bor eller var nycklarna till dem finns. Skulle de lyckas ta reda på detta så har de ändå ingen personal som kan utföra uppdragen. Sjuka människor skulle på grund av bristerna riskera att bli utan mat och vård, vägarna skulle bli oframkomliga och hela infrastrukturen kunna kollapsa.
    http://www.dn.se/debatt/privatisering-gor-sverige-daligt-rustat-mot-katastrofer

  5. Apropå fredagsroligt…
    Jag lade fram en ”fredagshypotes” om att vi svenskar och nordbor är (kanske) lite mer ängsliga än andra folk, och att detkanske skulle kunna bero på det karga klimat vi lever i. Att det har ”lönat sig” att vara ängslig.
    Här kommer ytterligare ett inlägg i den debatten:
    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/slut-pa-jodtabletter-i-sverige_6018241.svd

  6. Rosenhane

    Labbibia#5
     
    Gårdagens debatt gav intryck av att det måste vara Ternströmmingen som har dammsugit marknaden på jodtabletter…. 😉

  7. S. Andersson

    Käka jodtabletter p g a en överhettning i ett kärnkraftverk på andra sidan jordklotet. Vilken bisarr tanke. Det är fel på så många plan att jag fanimej inte vet var jag ska börja. Men å andra sidan är det väl inte direkt farligt att äta de där tabletterna så varför inte. Ha lite JOZO med jodtillsats i maten då och då så håller man jodnivån i kroppen uppe. Kan vara bra av alla möjliga skäl.
     
    Det slår mig nu att det är fullt tänkbart att det är samma personer som är oroliga för kärnkraft och som inte äter salt heller. Dessa hälsofreakar är då mer utsatta i händelse av en lokal härdsmälta än vi andra som gärna käkar rejält saltade pommes. 🙂

  8. S Andersson och Rosenhane
    Ja precis. Vi snackar inte lokal härdsmälta här, utan snarare mental härdsmälta. 😉

  9. Rosenhane # 6
    Ternströmmingen…ja, det var kanske därför hon framstod så otroligt utflippad? Hög på Jodtabletter?

  10. Peter S:
      Jag kan inte se något som helst hinder för den som tycker att han/hon ”konsumerar” för mycket att dra ned på det. Däremot är det tvivelaktigt att någon skall sätta sig och bestämma över andra att DE ”konsumerar för mycket” och bruka tvångsåtgärder. Envar får själv bestämma om de ”behöver” ditt eller datt.
    Kent F:
      Det du kallar ”privatisering” är ofta snarare BOLAGISERING. (Och om något är ett verk eller AB är mer en administrativ fråga.) Politikerna driver fortfarande verksamheten, men det sker i en annan driftsform. (I andra fall handlar det om ENTREPRENÖRISERING, där politikerna fortfarande är huvudman men köper in tjänsten, och iofs kan ställa krav och kontrollera hur det sköts.)
      Jag får påminna om att SJ som de senaste åren tycks ha skötts så uselt ägs av staten. Banverket (nu Trafikverket) som i hög grad bidragit med dåligt underhåll och usel snöberedskap, är en statlig myndighet.
      Den där Färm verkar komma med svepande överdrifter. Jag tror att vid kris klarar sig den verksamhet bäst som har tätast kontakt mellan fotfolk och markplan. För starkt statsstyrd verksamhet tenderar dock att ha mindre av sådan kontakt. Där försöker man centralstyra, och fotfolkets praktiska kunskap om själva verksamheten underutnyttjas. Det är inte driftsform som avgör om ett sjukhus får medicin, utan att att någon konkret ser att något tagit slut på lagret och tar initiativet för att fylla på.
    Michelangelo:
      Radiotjänst/SR/SVT har alltid varit starkt statsstyrt. Det finns styrande på en rad plan:
      – Ordförande och styrelse utses av politikerna. 
      – Politikernas makt över programföretagens budget.
      – Lagstiftning som talar om vad man får och inte får sända.
      – Avtalet med staten som ytterligare reglerar detta.
      – Granskningsnämnden som ser till att innehållsregleringen följs.
      Påståenden om stats-TV/Radios ”oberoende” är hur falskt som helst. Så hade man fräckheten att driva en egen propagandakampanj om ”Fri Television” – jag höll på att skratta på mig. (Vad gäller klimatpolitik vet vi alla fuller väl hur ”fri” SVT är…)
    –Ahrvid
     

  11. Dan

    En nackdel för medborgarna med bolagisering av myndigheter är att offentlihetsprincipen inte omfattar dessa bolag.
    Rätta mig gärna om jag har fel, men så ser det ut idag.

  12. Magnus Olert

    Dagens Rocky kommenterar polernas smältning:
    http://www.pastan.nu/sharedmedia/pastan/blog/45/15/57/105/20110317/roc-20110318_big.gif

  13. Toprunner

    Massmedia har blottat sig i och med den skada de ställer till med alarmistisk rapportering från Japan som i efterhand kommer visa sig fatal för många människor.
    Ett värdefullt argument som kan användas för att rädda fler framtida liv genom att dämpa AGW-debatten

  14. Håkan Bergman

    Peter, du har väl inte missat det här:
    http://www.ticnet.se/event/JohnCleesebiljetter/CIR0420

  15. OT
    Eld Upphör i Libyen!
    http://www.expressen.se/nyheter/livebevakning

  16. Jan-Erik S.

    Beträffande kärnkraftens vara eller inte vara!!!
    Hörde på P1 idag (mellan kl. 13.30-15.00 någon gång) ett program om forskning inom kärnkraft.
    Mycket positivt!
    Generation 4 innebär att bränslet kan användas till 99% mot nuvarande ca 1%!!!
    Avfallet minskar samtidigt från 99% till 1% samtidigt som då naturligtvis energitillgången och avfallsproblemet är löst!!!
    Kan någon lägga in en länk till programmet???
    Om detta stämmer så tror jag INGEN skulle vara emot kärnkraft.
    Jo…förresten…finns ju de som har politiska skäl som avfjärmat sig ifrån verkligheten 🙂 

  17. Jan-Erik S.

    För dE som missat!
    Debatt just nu på TV1 i repris!!!

  18. Jan-Erik S.

    Någon som sett filmen ”Some like it hot” eller på svenska ”I hetaste laget”?
    Jack Lemmon, Tony Curtis mm var skådisar.
    Jag tycker den pensionerade kärnkraftforskaren påminner om ”Smiley” i den filmen.
    Smiley var den som blev kär i Jack Lemon i kvinnokläder.
    Smiley hade ungefär samma leende som ovan nämnda person.
    Ser på reprisenjust nu, en yngre kvinna nämnde: ”…vilket jag inte tror”.
    Vill kontra med att tro är den sämsta formen av vetenskapen.

  19. Jan-Erik S.

    Var inne på Gunnar Littmarks hemsida.
    Skrev följande:
    Mycket bra beskrivning!
    Träställningen står ju kvar vilket tyder på knallgas alt vanlig ångexplosion.
    När nu träställningen står kvar borde det vara uppenbart att reaktorinneslutningen naturligtvis är helt intakt.
    Reaktorinneslutningen är, vad jag förstår, dessutom innesluten av reaktorbyggnaden vilket förmodligen ligger under det som sprängdes bort.
    Det som sprängdes bort är väl mer eller mindre ett avancerat regnskydd som sprängdes bort.
    Borde ju normalt presenteras i media men då säljs ju inga lösnummer.
    Detta är som att jämföra med klädsel för vinterbruk.
    1:a lagret än Lifa-underställ.
    2:a lagret är bomullskläder.
    3:dje lagret är varm ulltröja.
    4:e lagret är vindjacka.
    5:e lagret är impregneringsvätska
    Det som sprängdes bort är 5:e lagret som motsvarar impregnerinsvätska.
    18 mars 2011 16:53
    Står för det jag skriver.
    Kärnkraften kommer att gå segrande ut ur det akuta som just nu föreligger.
    Kommentera gärna!!! 

  20. pekke

    Jan-Erik S. #19
    ” Det som sprängdes bort är väl mer eller mindre ett avancerat regnskydd som sprängdes bort. ”
     
    Nästan alla större kommersiella pannor har en sådan konstruktion där delar av ytterhöljet ( väggar, tak ) lätt ger efter om det blir nån form av explosion ( t.ex. brusten ångledning ) i byggnaden så att allt tryck lämnar byggnaden utan skada byggnadens ramverk.
     
     

  21. Jan-Erik S.

    Pekke #20:
    Helt rätt.
    Ett påkostat sprängbleck helt enkelt. Skjulet som sprängdes var mest som regnskydd.
    Folk i gemen är insatta i det.
    För de ser det naturligtvis ut som att hela reaktorinneslutningen mm sprängdes.
    Igen…hur få vett o balans i det hela???

  22. Kent Forssgren

    Lessons for Japan from the Chernobyl catastropheThe Fukushima nuclear plant crisis appears less dangerous than the 1986 Chernobyl disaster – but the risk of radiation spreading wide remains.
     
    Kan inte se att denna länk har lämnats. Mycket balanserad redogörelse med relevant jämförelse och saklig, tycks det mig, beskrivning över konsekvenser av möjliga scenarier.
     
    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/mar/16/japan-fukushima-lessons-chernobyl
    16 March 2011

  23. Michelangelo

    ”7” Jag tror du är helt ute och cyklar här.
    Men är du över 40 år så lär du inte hinna utveckla ngn cancer från
    nedfallet. Internet är en underbar källa om du vill veta när och varför man skall äta jodtablerr . Skall du ha motsvarande mängd jod från ditt jozo som du behöver för att motverka radiaktivt upptag i sköldkörteln så behöver du 4 dl per dag. ( Då får din omgivning annat att bekymra sig för än att ev skulle få cancer och vi får en pension mindre att tänka på).
    Små barn är naturligtvis känsligast. 
    Sen är överhettningen i Japan ett betydligt allvarligare problem än den feber som jorden påstås ha fått p.g.a mänskligt CO2 utsläpp och som sysselsätter en hel del överhettade aktivister.

  24. Michelangelo

    ”21” En klar konstruktionsmiss att inte ta hänsyn till att det kan utvecklas knallgas under de förhållanden som rått.
    Tur för GE att Japan inte kan stämma dem för felet (pga Japanska lagar lägger hela ansvaret på ägaren av kraftverket).
    Olyckan ger nog en rejäl tankeställare för alla som är ansvariga för säkerheten vi ett kkv.

  25. Mats Geijer

    För att återknyta till debatten på TV så var det ju rätt bra att Ternström samt den pensionerade kärnkraftsteknikern gjorde ett fullständigt sinnesförvirrat intryck. Jag bara väntade på att någon skulle börja sjunga ”We shall overcome”.
     
    Maggie var mästerlig, framför allt hennes lågmälda resonerande stil som alltid delvis ger motståndaren delvis rätt…. MEN…..
     
    Jag önskar alla klimatrealister en trevlig helg!
     
    Mvh//Mats

  26. István

    Enligt tung svensk expertis, civilingenjören Höglund, kommer skadorna efter Fukushima att vida överträffa Chernobyl! 100 ja kanske 1000 falt!
    Höglund fick delge sitt kunnande också i tysk TV.
    Det är kännetecknande för tysk tv att dom har grävt fram just denna människa som har framstått som utländsk expertis!
    Tyskarna har spårat ur helt. Det är inte bra för EU.

  27. Mats Geijer

    Peter, klart man får skoja även när allt egentligen är ett elände.
     
    Always think about the bright sides of life…
     
    Mvh//Mats

  28. Pär Green

    Jan-Erik.S # 21
    Gunnars tankar och funderingar: Indien
    Gunnar har skrivit om det många gånger!
     

  29. Mats Geijer

    Han Höglund, är han en internationellt erkänd expert? Har han publicerat något eller bara skött ett vred på Ringhals?
     
    Mvh//Mats

  30. Bo

    Du gjorde ett bra intryck på ”Debatt” igår.
    Mvh,
    Bo

  31. Kent Forssgren

    Mats Geijer #29. Sök och du får svar!

  32. Kent Forssgren

     
    Kärnkraftsmotståndarna i UK missar inte tillfället att utnyttja händelserna i Japan. Tycks dock som att dom missat elbristen i Skottland denna vinter, då vindsnurrorna stod stilla!


    Saxat ur artikeln:


    With the Japanese nuclear disaster still unfolding, make your voice heard on Britain’s sustainable energy future: say no to nuclear.


    …As the Japanese situation unfolds, UK campaigners have renewed demands for a safe, sustainable and viable non-nuclear energy policy on the grounds that nuclear is not only unsafe, but unneeded and expensive.


    …given predicted demand for energy up to 2050, nuclear power is not needed to meet the UK’s electricity demand.


    …claims that nuclear power comes without public subsidies is untrue.


    …government should suspend plans for new nuclear power stations and build on and develop, Britain’s undoubted capacity for the development and production of sustainable energy forms.


    http://www.theecologist.org/how_to_make_a_difference/climate_change_and_energy/816615/take_action_on_nuclear_power.html
    18th March, 2011


     

  33. Jan-Erik S.

    Michelangelo #24:
    Skojar du eller är du dum på riktigt!!!???
    Knallgas kan alltid bildas vid torrläggning av bränslet.
    Som jag förklarade innan så är höljet som sprängdes bort i princip ett plåtskjul av förståeeliga skäl gjort för att svara mot de extraordinära händelser som det kan skapa.
    .
    1: Just risken för en eventuell knallgasexplosion gör ju att man bygger ”regnskyddet” som ett just regnskydd.
    Detta för att det vid eventuell explosion om knallgas skulle läcka ut inte ska orsaka splitter etc.
    Vet inte hur insatt du är inom sprängämnesteknik men jag tar det från början för säkerhets skull.
    1: Jämför med en kula i en patron vid skjutning mha vapen.
    2: Vid avfyrning så kan ju kulan orsaka skada naturligtvis.
    3: Plocka ut kulan…häll ut krutet på marken och tänd på…vad händer?
    Händer i princip ingenting förutom en kort eldsflamma som är totalt ofarlig om man inte står med huvudet rätt över krutet.
    Vad begär du??? Ska Japanerna eller övriga västvärlden bygga regnskyddet explositionssäkert?
    Explositionen orsakade ju ingen skada i sig.
    Känns lite fånigt faktiskt att beskriva fakta men ibland är det jobbigt med alla infantila inlägg.
    Utan att vara oförskämd nu men Bollibompa börjar snart.

  34. Jan-Erik S.

    Hehe…är på hugget nu.
    Ser fram emot all kritik mot mig som säkert kan vara berättigad 🙂

  35. Kent Forssgren

    Fantastisk nyhet! ”Species may be able to adapt to gradual increases in temperature preventing the collapse of biological communities in the face of global climate change.” Som etolog kan jag inte bli annat än beklämd. Forskare säljer sin själ för att få anslag?
     
    Study of spiders shows species may be able to adapt to global warming
    The Pisaurina mira spider was able to adapt to higher temperatures.
     
    The predatory behaviour of spiders is unaffected by increased temperatures, according to research by Yale University, suggesting some species can adapt to global warming.
     
    ’Species are almost certainly adapting to the climate change Earth has experienced during the past century’, study author Dr Brandon Barton told the Ecologist. ’My results show that species have the capacity to adapt to a range of temperatures, similar to those predicted by climate change models,
     
    further research is required to improve our understanding of how species may adapt to climate change.
     
    Despite species ability to adapt, Barton remains unconvinced this can eliminate the negative impacts of climate change. ‘Whether understated or exaggerated, all evidence suggests that the wide-reaching direct and indirect effects of climate change will have innumerable consequences on biological systems globally.’
     
     
    http://www.theecologist.org/News/news_analysis/805230/study_of_spiders_shows_species_may_be_able_to_adapt_to_global_warming.html
    10th March, 2011

  36. Kent Forssgren

    Senaste nytt från IAEA: Japan Earthquake Update (18 March 2011, 12:25 UTC)
    Japanese authorities have informed the IAEA that, prior to the earthquake of 11 March, the entire fuel core of reactor Unit 4 of the Fukushima Daiichi nuclear power plant had been unloaded from the reactor and placed in the spent fuel pond located in the reactor’s building.
    Clarification
    Contrary to several news reports, the IAEA to date has NOT received any notification from the Japanese authorities of people sickened by radiation contamination.

  37. Kent Forssgren

    Sorry, länken här: http://iaea.org/newscenter/news/tsunamiupdate01.html

  38. Gunnar Strandell

    Kent Forsgren #35
    Jag hörde fler goda nyheter på radion. Fjärilar gynnas av av kraftledsgator och kalhyggen. Forskarna som kommit fram till det hävdar tdligen att dessa miljöer behöver bevaras för att skydda den biologiska mångfalden.

  39. Det tar liksom aldrig slut …
    IPCC, detta sägenomspunna FN-organ som för samma de allra bästa forskarna och sammanställer deras resultat till en klimatbibel, som ges ut med 5-6 års mellanrum. Och om vilken Ordf. Pachauri säger:
    There is a very careful process of selection…These are people who have been chosen on the basis of their track record, on their record of publications, on the research that they have done…They are people who are at the top of their profession as far as research is concerned in a particular aspect of climate change…you can’t think of a better set of qualified people than what we have in the IPCC
    En av dessa upphöjda experter är Sari Kovats, som 25 år gammal valdes (bland bara 21 personer totalt) att skriva IPCCs kapitel om ’Human Health’ i IPPCs SAR 1995. Detta var tre år innan hennes första (och hittils enda) publikation dök upp, och sex år innan hon började som doktorand i ämnet.
    Inför nästa version (TAR 2001) hade hon befordrats till lead autor för samma kapitel, samma år började doktirera. Och inför 4AR som kom 2007 hade hon dessutom upphöjd till contributing author i ytterligare tre andra kapitel.
    I somras verkar det som hon till slut fick ihop sin avhandling (som dock är närmast omöjlig att hitta). Det är samma år som den pinfärska doktorinnan annonserades som coordinating lead author , den högsta IPCC-nivån för 2013 års kommande och 5:e bibel.
    Ja, det är allt fina människor, dessa klimatforskare som skall frälsa oss och världen från det kommande klimatarmageddon ….
    Hela storyn finns hos Donna Laframboise
    (Som berättar att hennes bok om murkna IPCC fördröjs hela tiden, därför varje gång hon börjar rota i något uppdagas där bara mer och mer märkliga tveksamheter)

  40. Jan-Erik S.

    Lite om mig själv.
    Jag är mycket allmänbildad med specialliteten lagd inom energi, fysik och kemi i nämnd ordning.
    Jag tror mig ha insett att oavsett hur mycket kunskaper man än har inom vissa ämnen så gäller det ju att sammanfatta det hela i hjärnan.
    Detta kallas slutledningsförmåga.
    Hur får man då slutledningsförmåga?
    Egentligen ingen svår fråga. Handlar om livserfaren, intelligens i kombination med kunskap.
    Exempel:
    Jag beundrar de kulturer som högaktar de äldre pga deras visdom.
    Detta gäller naturligtvis de stora, övergripande frågorna som rör oss alla som att se sambanden som vi alla är invulverade i.
    Självklart så är en 15-åring bättre på mobiler eller datorer när det gäller användandet men när det gäller att dra slutsatser av ett komplext problem så anser jag att åldern, utbildningen och intelligensen har det största avgörandet-
    Detta synsätt som jag har är kanske kontroversiellt men jag står fast vid det.
    Tror därför inte det är någon slump att det bl.a sägs att de som röstar på S under 25 år har ett hjärta.
    De som röstar på S efter 25 har ingen hjärna.
    Så visar även historien. Yngre folk tenderar att rösta ”vänsterut” och äldre ”högerut”.
    Lite att bita i kanske då den politiska bilden ändrats ganska dramatiskt efter senaste valet.
    Finns ju egentligen bara ett block som strävar åt samma håll.
    Vi har M, S ,MP, FP, C, KD, V.
    Så läser man då och då PI (Politiskt Inkorrekt) och ögonen öppnas på ett nytt sätt.
    Hmm…vad jag ville komma fram till egentligen är att visdom hörande åldern borde komma fram bättre.
    Är ju bara 55 år själv.
    Trevlig helg allihop!

  41. Håkan Bergman

    Gunnar Strandell #38
    Jo tack, ingenmanslandet, minfälten, utefter den gamla järnridån blev också till en unik biotyp, värt att bevara? Bevare mig.

  42. Kent Forssgren

    Jan-Erik S #40. Vist formulerat. Jag känner igen mig en hel del! Tyvärr,  10 år före dig. Kanske därför som jag önskar att visdommen kom tidigare!

  43. Jan-Erik S. #40
    Kul fredagsfundering om ålder och vishet…
    När jag var 25 år fanns inte min son eller min dotter.
    Antagligen var jag då oändligt mycket visar än dom…
    Så småningom fanns dom, och mitt oändliga försprång i vishet började krympa till reella tal. Jag var en tid cirka tretti gånger så gammal som dom, nu är jag bara dubbelt så gammal.
    Och mitt övertag krymper… men du kanske menar att visheten ökar exponentiellt med stigande ålder? 🙂
    Hur är regnskyddet vid Clab i Oskarshamn byggt appropå annat?
    Vore det inte bättre att köra utan regnskydd?
    Det blir ju mindre kostnader och mindre bråte om det bildas vätgas och smäller när vattnet kokar bort och överhettas.
    Och det blir jättemycket lättare att fylla på med nytt vatten.

  44. Jan-Erik S.

    KF #42:
    Mmm…bara att konstatera att åldersvisdom inte värdersätts i den utsträckning som vore önskvärt.
    Ärligt talat så om jag vore i 20-årsåldern så hade jag inte haft förmågan/viljan att ta till mig de äldres eller mer bildades visdom.
    Tragiskt egentligen.
    Förmodar att endast utbildning kan få de yngre att inse de äldres kunskap/visdom/slutledningsförmåga.

  45. Kent Forssgren

    Jan-Erik #44. Jag misstänker att det var annorlunda i Sverige kanske bara för en generation sedan. I vissa andra s.k. underutvecklade länder inte alls annorlunda. Konstigt det här med utveckling!

  46. Kent Forsgren #42
    Vem har inte önskat att visdomen kom tidigare i livet.
    Men det hindrar i alla fall inte mig från att tycka att unga och pigga hjärnor tycks ha en förmåga att tänka nya intressanta tankar eftersom dom slipper belastningen av en massa gamla tankar.
    Men det beror naturligtvis på vad för sorts tankar man tänker på.

  47. Jan-Erik S.

    Uffeb #43:
    Hehe.
    Tycker man kan jämföra hjärnan med den berömda kuben där det gällde att få samma färg på varje sida (kommer 17on inte ihåg vad den hette men alla vet jag menar).
    Egentligen så tror jag slutledningsförmågan fungerar likadant.
    Vid en vis kunskapsnivå så hamnar alla färger på rätt plats!
    Man ser resultatet och är nöjd.
    Innan man får ihop det så är allt ett virrvarr mer eller mindre och det är svårt att dra slutatser av kuben som bara visar ett kaos.
    Svar på dina övriga frågor:
    1: Och mitt övertag krymper… men du kanske menar att visheten ökar exponentiellt med stigande ålder?
    Svar: Nej
    Hur är regnskyddet vid Clab i Oskarshamn byg
    gt appropå annat?
    Svar: Vet ej men förmodligen optimalt 🙂
    Vore det inte bättre att köra utan regnskydd?
    Svar: Nej.
    Det blir ju mindre kostnader och mindre bråte om det bildas vätgas och smäller när vattnet kokar bort och överhettas.
    Svar: Suck

  48. Pär Green

    Uffeb # 46
    Vi åldringar dör långsamt!
    Våra barn vet och kan mer i förhållande till vår gamla kunskap!

  49. Kent Forssgren

    Nytt från Japan. ”Räddslan för strålningen från Fukushima är ett sidospår i jämförelse med effekterna av själva jordbävningen och tsunamin.” Rapporteringen från Japan börjar få rätta proportioner.

    The UK government’s chief independent scientific advisor has told the British Embassy in Tokyo that radiation fears from the stricken Fukushima nuclear power plant are a ”sideshow” compared with the general devastation caused by the massive earthquake and tsunami that struck on 11 March.
     
    Speaking from London in a teleconference on 15 March to the embassy, chief scientific officer John Beddington said that the only people likely to receive doses of radiation that could damage their health are the on-site workers at the Fukushima Daiichi plant. He said that the general population outside of the 20 kilometre evacuation zone should not be concerned about contamination.
     Beddington said that the current situation was that ”the Japanese are trying to keep the reactors cool by pumping sea water that will keep the temperature down; that’s their first line of defence.” He added, ”Up to now that’s been working reasonably well.” He noted that when the pressure within the containment vessel increases to a high level, workers release a mixture of steam and hydrogen into the atmosphere. This, he said, contains ”really quite modest amounts of radioactive material.”
    http://www.world-nuclear-news.org/RS-UK_advisor_reassures_on_contamination_fears-1803114.html
    18 March 2011

  50. Olaus Petri

    Jonas N #39.
     
    Supertack för den länken. Donna har verkligen gjort sig förtjänt av ett hedersdoktorat, till skillnad från vissa svenska journalister. Just när man tror att ”the bottom is nådd” så rasar golvet in och nya lägstanivåer störtar emot en i rasande fart.

  51. Jan-Erik S. #47
    Rubiks kub menar du. Det är jag helt säker på.
    När det gäller Clab så suckar du, men tycks inte ha en suck om skillnaderna mellan de Jabanska bränslebassängerna och hur det är byggt i Oskarshamn.
    I Fukshima fanns bassänger för utbränt bränsle i övervåningen i reaktorbyggnaden. I Oskarshamn är de nedsprängda 30 meter i berget långt från själva reaktorerna.
    Men nu ska jag kika vidare på Skavlan.
    Jo Nesbö på plats. Jag läste ”Pansarhjärta” för en vecka sedan. Äckligt spännande bok.
    En annan bok som var snäppet bättre var ”Blodsarvet” av en skotsk författarinna Denise Mina. Men dessvärre är den också läst nu.
    Jag får nöja mig med Skavlan och lite tjat på den här bloggen 🙂

  52. … I Fukushima finns…
    skulle det vara, men dom kanske läcker efter att ”sprängplåten/regnskyddet” blåstes bort. Hoppas inte.

  53. Apropå Fukushima
    Man sprutar ju massor med vatten på bränslestavarna för att hålla temperaturen under kontroll. En massa vatten måste med andra ord avdunsta. Är detta avdunstande vatten som då far i väg upp i luften radioaktivt?

  54. Toprunner

    Uffeb #51:
    Jag var tidigare misstänksam då jag först hörde om cryptosporidium i Östersund.
     
    Men nu med den sista skit du spridit här på TCS så är jag helt övertygad om vad källan är.
     
    Ta en titt på rapport 19.30 i SVT play och dränk dig.. snälla!

  55. Skogsmannen

    Snälla Toprunner!
    Även om jag håller med dig i sak så önskar jag att du håller lite högre nivå i debatten.
    Lär av Maggie!

  56. Toprunner

    Labbibia #53:
    Några elementa i det här kaoset av desinformation:
    Rök enligt massmedia är vattenånga som bildas då vatten kokar.
    Vatten kokar vid 100 grader C.. stavar förgasas över 2000 grader
    Vatten kan inte bli radioaktivt utan är en moderator
    Så länge vi ser vattenånga komma ut är allt lugnt
    När vattenånga slutar komma ut blir till och med jag orolig…. efter ett par dagar.

  57. Toprunner #54
    Hoppsan. Så du skriver…
    ”Men nu med den sista skit du spridit här på TCS så är jag helt övertygad om vad källan är.
     
    Ta en titt på rapport 19.30 i SVT play och dränk dig.. snälla!”

    Kan du förklara vad du menar?

  58. Toprunner # 56
    Tack. Kanske även fler än jag fick nytta av det svaret?

  59. Toprunner

    Skogsmannen #55:
     
    Ursäkta men det är svårt att hålla igen då man ser det totalt överlägsna Japanska samhället och mentaliteten bespottas av ignoranter som obehindrat kackar ur sig goja.
     
    Jag fick f-n tårar i ögonen när jag såg på nyheterna… det har inte hänt förr.

  60. Skogsmannen

    Toprunner!
    Det finns väl en orsak till Japans tillväxt efter kriget och socialiststaternas samtidiga sönderfall!
    Men det märkligaste är väl att vissa aldrig lär sig.

  61. Skogsmannen

    Det märkliga, skulle det stå.

  62. Toprunner

    Skogsmannen #60:
     
    Jag ska villigt erkänna att jag inte sett Japan på det sättet tidigare. Sista veckan har jag totalt ändrat uppfattning och det känns skönt.
     
    Jag bor i ett land som tar 75% av min lön men kan inte ens ploga en gata.
     
    Vad skulle hända här vid minsta lilla katastrof?

  63. Skogsmannen

    Toprunner!
    Om katastrofen inträffar och allt förstörs blir det väl jä-ligt jobbigt för socialisten eftersom denne då inte längre kan leva på någon annans tillgångar. 🙂

  64. … forts #57
    Glömde citera inledningen om en bakterie i Östersund, vad nu den har med saken att göra.
    När det gäller vit rök som media berättat om så var det vattenånga.
    Vattenånga uppstår när vatten kokar och om det finns kondensationspartiklar i luften så syns den som en ”vit rök”.
    Utan kondensationskärnor så bildas inga moln. Svensmark du vet…
    Ångan som syns stiger och dras iväg med vinden.
    När det handlar om uppstigande luft över en överhettad kärnbränslebassäng så innehåller den luften en del kortlivade radioaktiva gaser utan att det betyder att bränslet smält och släppt ut långlivade ämnen.
    Den mätbara och skadliga strålningen ökar alltså tillfälligt, och kan ge doser under en kort tid som inte betraktas som riskfria för människor om de upprepas timme efter timme.
    Nu uppstår synlig vattenånga alltid när man sprutar vatten på heta grejer eftersom atmosfären är full av kondensationspartiklar utan bidrag från kosmisk strålning, men över upphettade bränslestavar i ett kärnkraftverk finns det mer strålning är hemma vid spisen.
    Och lokalt lite mer än den som vi bombarderas av från rymden.
    Men, så länge som man lyckas kyla och hålla bränslebassänger och reaktorinneslutningar med nytt kylvatten så är det inget stort och akut problem där borta.
    Hur man senare ska göra med att återupprätta elförsörjningen i Japan och ta hand om de havererade verken är en helt annan fråga.
    Att slutförvara dom på plats är ju ett alternativ, men även det kostar ju enorma pengar.

  65. S. Andersson

    Apropå förvaring av bränsle: De svenska reaktorerna (BWR) har exakt samma arrangemang av bassänger för utbränt bränsle. De hänger längst upp i reaktorhallen, utanför containment. Att detta är en konstruktion med svagheter och risker stod klart redan för 30 år sedan. I Sverige skapade man ett centralt lager för använt bränsle (CLAB) dit bränsleelementen skickades. CLAB ligger långt under markytan nedsprängt i ett bergrum.
     
    I Japan verkar man inte haft samma möjlighet och det förefaller som om allt bränsle som någonsin använts vid Fukushima fortfarande är där. De betalar priset för det nu. Jag har sett siffror mellan 2 och 4’000 ton U-ekvivalent.
     
    I mitt tycke ska enbart mycket hett (”nyupptaget”) utbränt bränsle förvaras i vattenbassänger. Så fort man kan transportera det ska det flyttas bort. Om inte det är möjligt ska man ställa det i containrar (finns flera fabrikat, NAC, TN etc). Containrarna är gjorda så att ingen extern kylning ska behövas. De är dessutom enorm motståndskraftiga. De som är kombinerade transport/förvaringsbehållare ska klara en direkt kollision med ett tåg.
     
    I många länder (jag vet i all ärlighet inte hur det varit i Japan) har alla försök att lösa mellanlagringsproblematiken blockerats av – gissa – miljörörelsen. Därför är situationen på många håll ansträngd.
     
    Sverige är faktiskt ett föredöme i alla avseenden vad gäller förmågan att ha fått igång hela kedjan. SIGYN, CLAB, SFR är alla viktiga komponenter i detta och vi ser nu hur viktigt det är.
     
     

  66. S. Andersson

    Förresten hörde jag nu att schweiziska televisionen hade bestämt sig för att ta bort vissa avsnitt av Simpsons från programtablån. Man ansåg inte att det passade sig att visa avsnitt som raljerade med Homers jobb på ett kärnkraftverk med tanke på den oerhörda kärnkraftskatastrofen i Japan.
     
    Jag tror jag går ut och skjuter mig…

  67. S. Andersson #65
    Intressant förklaring.
    ”Apropå förvaring av bränsle: De svenska reaktorerna (BWR) har exakt samma arrangemang av bassänger för utbränt bränsle. De hänger längst upp i reaktorhallen, utanför containment. Att detta är en konstruktion med svagheter och risker stod klart redan för 30 år sedan. I Sverige skapade man ett centralt lager för använt bränsle (CLAB) dit bränsleelementen skickades. CLAB ligger långt under markytan nedsprängt i ett bergrum.”

    Jag fick intrycket av att man långtidsförvarade använt bränsle ovanför reaktorhallarna i Japan.
    Att man gör det efter ett byte är inte så konstigt eftersom det är den vägen man plockar upp dom, och att dom fort som attan måste ner under vatten igen efter bytet.
    Där fungerar det inte med järnväg eller annan sorts transport en längre bit bort.

  68. Toprunner

    UffeB #64:
    Tack.. nu börjar dina pusselbitar falla på plats. Det som du vidare borde undersöka är den taktik och strategi som Japanerna tycks ha medfödd och vi svenskar fullständigt saknar.
     
    Då börjar bilden av Fukushima bli klar!

  69. S. Andersson

    Uffeb: Jomen så har det ju blivit i praktiken. Allt bränsle finns förvarat on site. Bränslet tas aldrig upp ur vattnet. Det är därför bassängerna finns där uppe. Hela härden och bassängerna bildar en sammanhängande vattenkropp vid bränslebyte och hela transporten sker under vatten. När man sedan ska starta reaktorn igen, separerar man dem från varandra, sänker vattenytan i reaktorn till lämplig nivå, skruvar på locket på reaktorbehållare och inneslutning och sen kör man!

  70. Nu får det vara nog med deppande för en stund! Ett gott skratt förlänger livet sägs det ju…….
    En av mina absoluta favoriter en gång i tiden. Skrattar faktiskt fortfarande så att tårarna kommer när jag ser denna fullständigt galna komiker……..Och det är ju ändå fredag.
    http://www.youtube.com/watch?v=5yNzkMqBToc&NR=1

  71. Toprunner

    Nyss utbränt bränsle mellanförvaras i bassänger nära reaktorn eftersom  man inte kan flytta dem innan rätt resteffekt är uppnådd.
     
    Därför är det av största vikt att dessa reaktorhallsbassänger har full kylning vid alla tillfällen.
     
    Det kan man se nu i reaktor 4 i Fukushima.

  72. Michelangelo

    #33# Här har du en vän i viken :
    http://www.infowars.com/ann-coulter-radiation-is-good-for-you/
    (Räkna inte mig dit)

  73. Michelangelo

    #33# Själv skulle jag inte utsätta mig för att använda ett vapen som har en benägenhet för pipsprängning

  74. Toprunner #71
    Bra att du läst på.
    Du kan både begrepp som ”resteffekt” och förstår vikten av kylning av bassängerna med vatten och radioaktivt bränsle under mycket lång tid.
    Dom svalnar inte lika snabbt som när man tar kastrullen med kokande potatis av spisen. Men det visste du ju redan.
    Du får ursäkta att jag låter raljant, men vad ska man göra för att få eventuella läsare att läsa på.
    Och S. Andersson #69
    ”Hela härden och bassängerna bildar en sammanhängande vattenkropp vid bränslebyte och hela transporten sker under vatten. När man sedan ska starta reaktorn igen, separerar man dem från varandra, sänker vattenytan i reaktorn till lämplig nivå, skruvar på locket på reaktorbehållare och inneslutning och sen kör man!”
    Jaha. Tack för den upplysningen. Det låter ju finurligt. Var fungerar det på det sättet?

  75. Toprunner

    Michelangelo #72:
     
    Ursäkta, men jag kollade det clip du länkade som svar till # 33 och jag får inte riktigt ihop det?
     
    Var i clippet tycker du att det svarar på J-E.S post? Pricka gärna in minut:sekund på klippet för jag fattar inte ett smack vad du menar?

  76. Michelangelo

    #10# Tack för kompletteriongen – skanar debatten.

  77. Michelangelo

    #75# intelligensnivån på uttalandet.

  78. Toprunner

    Michelangelo #77:
     
    Var snäll och vänta med sådana kopplingar till vi har Fukushima under 100% kontroll… det är liksom inte roligt innan dess.

  79. Bertel

    Labbibia # 70
    Tack för den och han var fantastisk komiker.
    Här kommer en av mina absoluta favoritklipp gällande humor. gästande komiker på Dean Martin show.
    http://www.youtube.com/watch?v=LzAXb7qCCAo&playnext=1&list=PL2DA51F7E795E659D

  80. Kent Forssgren

    Koncis sammanfattning av hela händelseförloppet vid Fukishima
    Official notices of the accidents at the Fukushima nuclear power plants give insight into the challenges faced by power plant engineers in the aftermath of last week’s natural disasters
    http://www.world-nuclear-news.org/RS_Insight_to_Fukushima_engineering_challenges_1803112.html
    18 March 2011

  81. Jan-Erik S.

    Michelangelo #73:
    Du skrev:
    ”#33# Själv skulle jag inte utsätta mig för att använda ett vapen som har en benägenhet för pipsprängning”
    Tror du har ett enormt tankefel där.
    Hur kan du jämföra med pipsprängning?
    Tror faktiskt inte du vet de olika byggnadernas (reaktortank, reaktorbyggnad, hjälpsystembyggnad, turbinhall samt det ”skjul” som är placerat ovanpå reaktorbyggnaden och faktiskt har som uppgift att i första hand fungera som ett vind/väderskydd för diverse mindre viktiga instrument/apparater.
    Det som ”sprängdes” bort har mycket lite att göra med säkerheten utan den ligger innanför reaktorbyggnaden med väggar av 2 m armerad betong.
    Innan för den ligger reaktorinneslutningen som är byggd av 2 dm syrafast stål.
    OBS: Inga exakta dimensioner men ungefär de som vi har i Sverige.
    Dum jämförelse men kanske pedagogisk: Jämför vintertäckningen av en båt som är uppställd. Presseningen motsvar ungefär det som sprängdes bort.

  82. OP #50 och övriga.
    Jag skrev fel i #39. Hennes första publikation kom 1997, men det var inte hennes enda. Hon har varit ganska medförfattare sedan dess …