Myter och sanningar om klimatet

Screen Shot 2020-04-02 at 09.42.49

Nu ligger avsnitt 2 i min serie ”Myter och sanningar om klimatet” ute på Youtube och går att se HÄR

Detta avsnitt och de kommande två tar upp den första klimatmyten som säger att det inte har varit så varmt som nu på 12 000 år.

I takt med att det har blivit ett allt större fokus på global uppvärmning och klimatförändringar så har också kunskapen om det historiska klimatet vuxit snabbt.  Man har helt enkelt velat förstå om de senaste decenniernas temperaturökning överträffar tidigare naturliga variationerna. Påståendet att det inte har varit så varmt som nu på 12 000 år stämmer dåligt.

Mina böcker kan du köpa HÄR

Elsa Widding

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lasse

    Instämmer i alla positiva omdömen från Youtube Elsa.
    Men ibland säger en bild mer än tusen ord.
    Det hade inte skadat att få studera en bild på det du tar upp.
    Eller för att göra det enklare hänvisa till en sida i din bok.

  2. Elsa Widding

    Tack Lasse
    Jag tar till mig av att bilder är bra och att de måste ligga tillräckligt länge för att man ska hinna se vad de föreställer. Nästa avsnitt har 4 bilder. Det är en lärande process. Funderar på om jag ska utgå ifrån Staffan Mörners bok i kommande avsnitt, dvs när klimathistorien är avklarad. I Staffans bok finns många bra referenser dessutom. Allt kan bara bli bättre!

  3. Patrik

    Jag håller med Lasse.
    Som 53 åring så gillar jag verkligen din filmer men skulle uppskattat ett diagram här och där. Däremot trot jag att några yngre som är vana vid snabb klipp kan försvinna och skulle ha lite lättare att ta till sig filmerna om det var mer variation.

    Jag gillar verkligen skarpt vad du gör Elsa och hoppas du har lust och energi att fortsätta.

  4. Robert Norling

    Tack Elsa W. för ditt idoga arbete.
    Sen vill jag vill uppmana alla att dela Elsas filmer i sociala medier som ni besöker.
    Chansen finns att fler personer tar del av dem när coronatristessen brer ut sig.

    OT
    Glädjande nyheter, även om man använder coronan som ursäkt
    ”Vattenfall kommer inte att lämna något anbud för byggnationen av en stor vindkraftspark i Nederländerna, på grund av osäkerheten som coronapandemin skapat.
    – Det finns för mycket osäkerhet för att göra den typen av investeringar”, säger Robert Portier, talesperson för Vattenfall till nyhetsbyrån Reuters.
    Klipp från DI
    https://www.di.se/hallbart-naringsliv/vattenfall-backar-ur-vindkraftspark-for-osakert/

  5. Tack Elsa för ditt stora engagemang för en viktig sak.

  6. mattias

    #4 Intressanta tendenser. Man kan ju hoppas att några av de tokigaste klimatprojekten aldrig blir av pga uteblivna subventioner eller att investeringsviljan svalnar något.

  7. Tack Elsa, fortsätt Ditt viktiga arbete. Beträffande utformningen av Dina videos vill jag säga att jag gillar den lågmälda icke-aggresiva tonen, liknar lite John Robsons från CDN där han sitter vid brasan och pratar. Vi redan övertygagd naturvetenskapliga ”nördar” älskar ju diagram och faktaspäckande avhandlingar men ska man få igenom budskapet till ”vanligt folk” kan nog Ditt sätt vara mer verksamt, ska kolla med ”vanligt folk” i mitt fb-flöde

  8. Göran J

    Tack Elsa för att du oförtrutet fortsätter med din kamp.

    Skulle bara vilja ge dig ett tips att snegla på en sida som jag tycker gör mycket bra och lättförståeliga videos om Klimatfrågan. Det är mycket viktigt att få med bra bilder och diagram och gärna hänvisningar till vetenskapliga rapporter.
    https://climatediscussionnexus.com/video/

    Om möjligt i denna stora fråga är det viktigt att behandla dagens läge och framtiden och inte så mycket om flera miljoner år bakåt. Detta är speciellt viktigt tror jag om vi skall kunna påverka våra barn och barnbarns kunskap om framtiden och hur ljus framtiden om klimatet verkligen ser ut.

    Om möjligt ge några grupper av barn som är övertygade om att framtiden är ljus, berätta om hur dom ser på klimatet. Detta som kontrast till pessimistiska påståenden om att vår värld står i lågor.

  9. Lars Cornell

    Om jag nu skall vara en dysterkvist här så vill jag fråga, var inte inslaget väl långt?
    Man måste vara mycket intresserad för att orka lyssna så länge.
    Tänk er tonåringar i en skolsal. Jag tror att alltför många somnar. Vad säger lärare Mörner om det? Med bra bilder borde det gått att halvera tiden.
    Jag har bara frågan, inte svaret. Och jag uppskattar mycket det du gör.

  10. Ingemar Nordin

    Lars C #9,

    Jag tänkte också på längden som ett ev. pedagogiskt problem. Men det kanske går att dela upp avsnittet i två?

  11. jensen

    En bild, som jag har i huvudet angående temperaturen genom århundraden, är från en demonstration angående vinodlingen i Moseldalen, vid ett besök där ca 30 år sedan.
    Man såg tydligt den högsta gränsen för aktuell odling och fick även angivet högsta gränsen för vinodlingen på medeltiden. Min ihågkommelse är att denna låg ca hälften av avståndet mellan aktuell gräns och toppen av det branta berget. Skulle vara intressant att skapa en bild av aktuella förhållanden, och erhålla saklig information om förhållanden samt orsaks-sammanhang.
    Bästa hälsningar.

  12. tty

    En kommentar till att det inte varit varmare på 12000 år. I Norrland finns något som botaniker kallar ”sydberg”. Det är berg med en sydbrant med stark solinstrålning, lämplig geologi och bra vindskydd. I dessa sydberg växer sydliga växtarter som saknas helt i omgivningen och som inte kan vindspridas längre sträckor. De har alltså lyckats hänga sig kvar som relikter på enstaka ovanligt gynnsamma platser sedan den postglaciala värmetiden. Ett exempel är att det t ex finns alm på sådana lokaler i västra Jämtland.

    Och därmed kan vi också säga att det inte är lika varmt som under tidig holocen. För då skulle sydbergsfloran sprida sig allmänt i omgivningarna. Och det gör den inte.

    Detta är för övrigt gamla kunskaper. Läs t ex Kapitel 5 här (boken skriven 1912):

    http://runeberg.org/norrlflora/0083.html

    Ett annat exempel. Trädgänsen låg bevisligen flera hundra meter högre än nu. Här finns Leif Kullmans magnum opus om fjällens vegetationshistoria (”Fjällen, klimatet och människan
    – naturhistoria i skarven mellan två istider”) fritt tillgänglig:

    http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1283714/FULLTEXT01.pdf

    Mycket mastig (130 sidor), men mycket läsvärd, och har ni väl kämpat er igenom den torde det vara svårt att förlora ett meningsutbyte med en alarmist om holocent klimat i Skandinavien.

  13. Elsa Widding

    Tack för bra kommentarer!
    Vi pratar alltför mycket om framtiden som vi inte förstår mycket av. Läste IPCC kap 9 WG1 igen och det är fascinerande hur komplext allt är, dvs modellerna kommer rimligtvis korrigeras över tid. Från dagens observationer och data kan man också dra olika slutsatser. Klimathistorien är viktig att ha med sig innan man försöker förstå framtiden. Jag har utgått från den data som Fredrik Charpentier Ljungqvist refererar till i sin bok. Visst kan man göra saker bättre men kanske är det trots allt bättre att komma igång och göra någonting istället för att göra ingenting i väntan på att klara av ett perfekt framträdande. Det blir ytterligare två kämpiga avsnitt med historia. Därefter mer bilder och aktuella klimatmyter. Även där kommer jag tala om var informationen kommer ifrån så att den som tittar kan hitta källan. I vissa delar använder jag Falskt Alarm och Gösta P och i andra avsnitt Staffan Mörner. Kanske tar utgångspunkt i vissa delar av Staffans bok. Avsnitt 5 handlar om Alestigs påstående om att koldioxiden har nästan evigt liv i atmosfären.

  14. tty

    OT eller kanske inte.

    Det är nu mera is runt Svalbard än det någonsin varit vid denna årstid under satelliteran:

    https://cryo.met.no/sites/cryo.met.no/files/latest/icechart_season_plot_latest.png

  15. Fredrik S

    Lite OT men här är en som vet.

    ”Planetens naturliga system, inklusive klimatet, förändras idag cirka 170 gånger snabbare än den hade gjort utan människans påverkan.”

    Visst bidrar orenad fossil förbränning till ökad dödlighet men vore det inte bättra att rena den än käka konserverad gröt?

    Funkar i inkognitoläge just för tillfället.

    https://www.svd.se/vill-vi-tillbaka-till-det-gamla-vanliga-igen

  16. tty

    #15

    Jag tror inte klimatet någonsin har förändrats 170 gånger långsammare än nu. Tänk efter: 1 grad sedan 1850, 3 mm havsnivåhöjning per år. Dividera med 170:

    0,004 grader/århundrade, 0,02 mm per år.

    Så stabilt klimat har det definitivt aldrig varit under det intervall som vi kan överblicka i iskärnorna (800 000 år), i varje fall inte över något mätbart långt intervall.

  17. mattias

    #15,16
    Synd det där med 170 gånger snabbare. I övrigt har han ju rätt i mycket. Många dödsfall på grund av luftföroreningar, sot, kväveoxider. Det vore bra om dessa föroreningar minskade i världen. Använd en del av klimatfondspengar för att förbättra rening av avgaser i fattiga länder.

  18. jensen

    Visst har det varit varmare förr.
    https://principia-scientific.org/watching-weather-waves-but-missing-climate-tides-2/vv

  19. jensen

    https://richardsonpost.com/vivforbes/250/watching-weather-waves-but-missing-climate-tides/

  20. Fredrik S

    mattias #17

    Ja, exakt. Men att effektivisera rening är ju helt otänkbart för världsförbättrarna som hellre väntar på att tex Indien ska förses med 100 % förnybart någon gång i framtiden. Men då bor kanske de flesta av dem på Mars ändå?

    Innan dess får väl pm 2,5 nivåerna fortsätta.