Skavlan i fredags

CoronaSkavlan

Jag tittar nästan aldrig på programmen som sänds direkt utan oftast på play. I söndags eftermiddag satte jag mig ner för att titta på Skavlan och få lite distraktion mot allt om Corona som bara väller över en. Till min stora besvikelse visade det sig att just det här programmet var ägnat åt Corona.

Ca 32 minuter in i programmet hade de en professor i nationalekonomi, Paul Krugman på videolänk för att prata om just den ekonomiska aspekten av eländet. Han spekulerade om att han tror att det kommer att bli en enorm tillbakagång där minst 15 miljoner jobb kommer att försvinna i USA och att vissa branscher kanske aldrig kommer tillbaka till samma nivå som innan.

Paul Krugman har skrivit boken ”Arguing with zombies” och fick, av Skavlan frågan;

-Vilka är zombierna i dagsläget?

– Zombierna är ju idéer.  De flesta ”zombie-idéerna, främst i USA men också i Europa, finns på högerkanten:

– Klimatförnekande, att skattesänkningar betalar sig själva, att bidrag till fattiga skulle förstöra arbetsviljan och liknande saker. Samma personer är ansvariga för våra undermåliga åtgärder mot covid-19. Klimatförnekarna överlappar nästa helt virusförnekarna. Det är samma personer med samma drivkrafter. Den här gången är det inget avlägset hot, det kommer att döda människor, det dödar redan människor och kommer att döda fler de kommande veckorna, svarade Paul Krugman.

Vad jag förstår handlar Paul Krugmans bok inte alls om vare sig viruset eller klimatet men nu fick de väl till det på SVT för att hamra in att de som frågar sig, hur stor påverkan våra utsläpp av koldioxid egentligen har, är förnekare av allt möjligt. Jag satt mest och gapade här hemma och undrade var han har fått allt det där ifrån? Han måste ha sett någon, som han vet inte är klimatalarmist, säga något överslätande om viruset och så har han buntat ihop människor snabbt och smidigt. Det kan ju inte direkt finnas någon forskning i ämnet ”överlappande förnekare”. Detta är alltså Paul Krugmans personliga åsikter och det borde väl Skavlan ändå kunnat fått med tycker jag, Paul är ju ändå en känd samhällsdebattör som skriver om sina åsikter i New York Times. Jag har inte följt honom själv men han kan nog sägas vara en klimataktivist numera att döma av åtminstone en artikel han skrivit.

Jag själv tar detta virus på stort allvar. Håller distans och går bara ut en gång om dagen för motion och för att handla mat om det behövs. Att döma av sociala media är hans tes om ”överlappande förnekare” bara dumt och som sagt, hans egen personliga åsikt.

Våra skattepengar går till allt möjligt och omöjligt och fredagens Skavlan var ett riktigt bottennapp i mina ögon.

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Marco

  Slutade titta på Skavlan när han hade bjudit in en f.d. medlem i Army of Lovers för att tala om hennes bok, där även kungen figurerade lite förbigående. Skavlan ägnade inte hennes bok något som helst intresse utan på ett sliskigt sätt försökte få fram något om Kungen och vad de ev. hade gjort. Ett slasktrattprogram är det

 2. Håkan Bergman

  Dilbert har varit borta på IDG i två dar nu, hoppas han inte drabbats av corona. Men man kan ju alltid stilla abstinensen med en Dilbert från arkivet, vad sägs om Dilberts syn på Krugman.

  https://dilbert.com/strip/2013-06-03

 3. Lasse

  Tack Lena, men jag antar utmaningen och håller i sak med Krugman.
  Det finns en uppfattning att vi står inför valet mellan pest och kolera .
  De som är oroliga för sin framtid ser att viruset främst drabbar dem som har kortare sådan.
  I länder som våra är det möjligt att hålla igång ekonomin under karantänen. Men många får göra uppoffringar nu och senare.
  I mindre utvecklade länder är befolkningen yngre vilket kan ge mindre skadeverkningar.
  Ekonomin kommer att drabbas även där.
  Jag tror att det är samma funderingar som ligger bakom att vi avvisar hotet från Klimatet-utöver det naturvetenskapliga lurendrejeriet.

 4. Ingemar Nordin

  Paul Krugman är en känd debattör på vänsterkanten som brukar komma med hiskeliga prognoser hur illa det kommer att gå ekonomiskt med republikanska presidenter, etc. Alla som inte håller med om hans åsikter kallar han för ”högerpopulister”. Få, om några, av hans prognoser har slagit in.

 5. Evert Andersson

  Talk show, alltså pratshow, är ju babbel som underhållning. Har lessnat på Skavlan för länge sedan.

 6. Ingemar Nordin

  Här är en kritisk recension i Forbes av Krugman och hans senaste bok

  https://www.forbes.com/sites/johngoodman/2020/03/02/paul-krugman-is-selling-snake-oil/

  Skavland gav honom fritt spelrum utan kritiska frågor.

 7. Joachim Andersson

  Det är väl lite väl naivt att tro att svt skulle släppa fram något som går emot doktrinerna från MP.

 8. Lasse

  Lite mer kritik från US, Wills E: Klimatskeptiker och skeptisk till nedsläckningen.
  https://wattsupwiththat.com/2020/04/01/do-lockdowns-work/
  Slutsatsen-gör som Japanerna hälsa med bägge händerna och bär mask.

 9. Per I

  Jag är klimathotsförnekare men inte virusförnekare. Problemet är att de ropas Varg för ofta utan orsak som med klimathotet. Krösamajorna på SVT eldar på varandra utan sans och vett. Då är risken att ingen tar hot på allvar när det verkligen behövs.

 10. Lennart Bengtsson

  Skavlan tillhör de tv program som för länge sedan passerat sitt allra sista konsumtionsdatum. Det är sorgligt att folk ödslar sin tid på dylikt strunt när det faktiskt finns oerhört mycket vettigt, värdefullt och även underhållande att titta på inklusive allt på Internet.

  Frågan om jordens klimat och graden av uppvärmning har överhuvudtaget inget gemensamt med Corona pandemin. En nedstängning av världsekonomin är ytterst allvarligt och sannolikt mer förödande för mänskligheten än pandemin själv även om det skulle innebära minskade växthusgasutsläpp. I ett sådant fall kan man med rätta säga att operationen lyckades men patienten dog.

 11. Thorleif

  Så fort någon får Nobelpris får de vara med i allsköns föreställningar och uttala sig om sånt de inte har mer koll på mer än du och jag. Krugman har också gjort sig känd över att ha haft mycket fel kring The Great Recession (GFC) 2008. Han vet dessutom inte hur pengar skapas och hur finanssystemet fungerar. Men det är inte så konstigt eftersom det medvetet utelämnats i universitetslitteraturen (s.k särintressen). Alltså även ett svart hål för alla ekonomi-professorer.

 12. Thorleif

  Sex, pengar och lojalitet har alltid haft stor betydelse inom t.ex politiken.

  https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/the-health-forecasts-are-politically-motivated/

 13. Istvan

  Konstigt det här. Sverige innehar ju svarta bältet med fem dan, plus Greta i räddavärlden kampen. Samtidigt möter Sverige Corona angreppet med byxorna fullständigt nere. För att rädda fejset förklarar men att de mest elementära, men saknade, skyddsarticklarna egentligen inte alls behövs.
  Samtidigt ser man vedervärdiga högerpopulister satsa på skattesänkningar. Avskaffar arbetslösheten och får ekonomin att blomstra. Platt skatt och arbete isf. bidrag.
  Med låg profil på klimatkampen men resolut kraftansträngning mot Corona hotet. Vi ser Viktor Orban som nu för femtioelfte gången inför diktatur i sitt land i syfte att effektiv kunna bekämpa epidemin.

 14. Sören F

  Jag tycker det låter begripligt att/om det nu är höger som formerar motsida till kraftfulla virustilltag som bara stater kan få till stånd, och har närmare till att värna ekonomin då. På samma flank hamnar de som ser igenom den politisk-mediala klimatrörelsen. Skepsis och utanförskap gentemot politisering är vad som förenar där, väldigt grovt.

 15. Karl-Erik Tallmo

  Ett nytt ord har myntats, i stil med klimatförnekare: ”coronavirus doubter”.

  Sharyl Attkisson (tidigare CNN- och CBS-journalist som på senare år frilansar och bl.a. gör kritiska reportage om Big Pharma bl.a.) buntades ihop med men massa andra i New York Times såsom varande ”coronavirus doubters”. Väldigt märkligt, eftersom hon bara sagt det som alla säger, att viruset tycks drabba främst äldre. Det var ett sätt att förminska riskerna, tyckte NYT, fast de publicerat åtskilliga artiklar själva med detta innehåll. Se vidare:

  https://art19.com/shows/the-sharyl-attkisson-podcast/episodes/2c72f603-95fb-458a-8569-5f77562dd194

  https://www.nytimes.com/2020/03/18/us/politics/coronavirus-doubters-falwell-drew.html

 16. Fredrik S

  Kan bara minnas att jag kollat på Skavlan en gång när Robert Plant var med.

 17. Gunnar Strandell

  Ser inte Skavlan sedan 7-8 år för att jag inte tycker att han tillför något. Krugmans sätt att bunta ihop människor med avvikande synpunkter, liknar Lars Ekborgs ”Bunta ihop dom”, men är inte ett dugg roligt eftersom han menar allvar.

  Finns det någon gång i världshistorien det gått bra när man på allvar buntat ihop, hånat och mobbat en annan grupp människor?

 18. Håkan Bergman

  Niall Ferguson har tagit som sin livsuppgift att jaga Krugman.
  https://www.spectator.co.uk/article/niall-ferguson-why-paul-krugman-should-never-be-taken-seriously-again
  Ska man lyssna på nån amerikansk ekonom ska man välja Thomas Sowell, som märkligt nog började som marxist och förblev en sån t.o.m. när han studerade under Milton Friedmann, men han har en skarp hjärna då klarar man sig alltid.
  https://www.youtube.com/watch?v=mS5WYp5xmvI

 19. Oso Polar (@hermanwahsletn)

  Sportjournalisten Johanna Frändén visar upp sin djupa okunskap om klimatet i artikeln ”Klimatförnekarna har fått ny vind i seglen”.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/0nypMG/klimatfornekarna-har-fatt-ny-vind-i-seglen
  Skönt att kunna vädra ut den unkna luften från Aftonbladet och ägna sig åt Klimatrealisterna!

 20. Efter den här parodin flyttades Skavlan till en kanal ingen tittar på i Norge. Verkar vara skillnad på svenskar och norrmän. https://www.youtube.com/watch?v=v9lZ2Y30AFY

 21. Fredrik S

  Oso Polar #19

  Hon får köpa ett par hörselskydd att bära när det blåser ute.

 22. Petter F

  #16
  Vem var mest ”Dazed and confused” ?

 23. Om man är intresserad av var ekonomin och då allra helst socialismen (Keynesianismen) är på väg lyssnar jag nästan uteslutande på Martin Armstrong. Han besitter en helhetsbild om ekonomin som ingen annan. För 100 kr kan man nu köpa, Coronavirus and the next depression, ett alster på 159 sidor som bör läsas för den ekonomiskt intresserade.

 24. Fredrik S

  Petter F #22

  En norsk gutt vs a witty English rock god?

  1-O

 25. Slabadang

  SVTs hardcore propaganda!
  Krugman är nationalekonomins fake news personligen. I Sovjet var allmänheten medveten om att statens media var full av lögner vilseledning försköning och demonisering av oliktänkande, den svenska allmänheten börjar nu allt mer dn sovjetiska. Från media f

 26. Slabadang

  SVTs hardcore propaganda!
  Krugman är nationalekonomins fake news personligen. I Sovjet var allmänheten medveten om att statens media var full av lögner vilseledning försköning och demonisering av oliktänkande, den svenska allmänheten börjar nu allt mer förstå den sovjetiska situationen. Från media får du lögner. Från grannen och på nätet kan du få sanningen. Skavlan är bara en pinsam politruk utklädd till journalist som så många andra inom j-kåren. Sverige har blivit förljugenhetens stormakt med en passiviserad allmänhet. All kritik av etablissemang förvrängs till att vara ja hur många epitet har de hittat på ?? höger ditten höger, datten, populistisk , rysk propaganda, nationalistisk (som något fult), fascistisk, vit makt (swebbtv 🙂 ), förnekare mm mm Är det någon som läst om vanlig ”Folkopinion” de senaste fem åren?
  Språket berättar samtidigt om vilken djup rädsla inför sanningen de står. Fallhöjden från de rosa molnen till de hårda klipporna därunder skrämmer dem. därav alla fula epitet och flyktbenägen panik inför möten med deras kontrahenter! Alternativa medier har intjänat förtroende medan MSM förskingrat sitt. Den totala avsaknaden av kritiska följdfrågor är bästa bevis å hardcore propaganda. Typ Krugman och Skrockström får ALDRIG några sådana! Endast såna som Ruist som beräknat vad migrationen kostar.

  PS
  Folkhälsoinstitutets råd är spegeln av den obefintliga beredskap vi har. ” Vi måste testa ,testa ,testa? med vaddå? vi har ju inga tester för faan, du får babbla ihop nån sörja som dimridå!! ”Jamen i måste ju skydda de som arbetar i vården och hemtjänsten med skyddsutrstning i alla fall?) Ha … det kan du fetglömma, det finns ingen sån skyddsutrustning, babbla om handtvätt och eget ansvar istället och skicka ut en bred duschstråle över vem som har ansvaret för vad ! Använd sånadäringa ord som kommunikation, samarbete, dialog, utvärdering ja du vet sån däringa rappakalja inte en käft kan vare sig veta eller beskriva det faktiskt mätbara resultatet av!