Miljöpartiet mitt i vinden

VindkraftverkSvartvit
Miljöpartiet har hamnat i blåsväder de senaste dagarna. De lyckades påstå att de vill förbjuda anonyma bloggar i en radiointervju men tog skyndsamt tillbaka påståendet bara några timmar senare. Igår presenterades någon slags sammanfattning om de olika turerna.
Men viktigare än att de trasslar in sig och gör grodor ibland är att journalisterna inte behandlar det här partiet på samma vis som andra partier. I själva verket får partiet mer eller mindre frikort från besvärliga och kritiska frågor från journalisterna. Det framkom i en undersökning som Sifo har genomfört rapporterar Sverigies Radio.  Olyckligt för demokratin konstateras i programmet.
Undersökningen har också uppmärksammats av andra. Under rubriken ”Dags att sluta fjäska för MP” skriver Dagens Nyheters ledaskribent, Erik Helmersson, att:
”Medan andra blev illa stuckna av reportrarnas pennor blev de gröna alltså behagligt fläktade med presskorten.”
Journalisten Marika Formgren skruvar åt tummarna ännu hårdare under rubriken ”Journalisterna måste sluta smöra för Miljöpartiet” på SVT Debatt. Hon menar att MP-politiker slipper kritiska frågor, granskning och att de skyddas när de hamnar i skandaler.
”Svenskarnas förtroende för journalister är lågt. Tidningsbranschen är i kris. Om journalistkåren vill vinna tillbaka förtroendet och med trovärdighet hänvisa till det demokratiska granskningsuppdraget, så måste man börja behandla Miljöpartiet som vilket parti som helst.”
Det vore fantastiskt bra om journalistkåren kunde vakna upp och börja ställa kritiska frågor. En fråga som jag aldrig har förstått lösningen på är hur ett Sverige helt utan el- och värmeproduktion från fossila bränslen eller kärnkraft skulle kunna fungera? Partiet har som mål att 100 % av el- och värmeproduktionen ska vara förnybar år 2030. I intervjuer och debatter får företrädarna det att framstå som en lätt sak. Sverige har det bästa förutsättningarna sägs det. Lätt som en plätt, bara att trycka på en knapp.
Men som alla som läser på den här bloggen redan vet är vind- och solkraft intermittent. Ska vi tvätta, diska, jobba, titta på TV etc just när det blåser eller hur tänker de? Jag mailade därför direkt till MP och frågade. Här kommer svaret
”Hej Lena och tack för ditt mejl!
Vi kommer givetvis se till att alla samhällsfunktioner kommer att fungera även med 100 procent förnybar energi.
Vi behöver utveckla tekniken att spara uppladdad energi och arbeta med effektivisering så att energin räcker längre.
Hälsningar
Elin
Miljöpartiet de gröna”
Aha, ”Vi behöver utveckla tekniken”. Där kom svaret, de har ingen färdig lösning.
Det här påminner mig om när jag var med i ett projekt där ett system skulle leverera lösningar för två helt olika delar. Den ena delen var klar sedan länge men för den andra delens funktion fick vi inte se någon demonstration. Tiden gick och efter ett par månader hade vi fortfarande inte fått någon demo. Efter mycket frågor och påtryckningar förstod vi till slut att de inte hade någon färdig lösning, den skulle utvecklas.
Vi lade ner projektet!

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magnus Hansson

  ”Vi måste utveckla” betyder att det bara är att beställa nya upptäckter av forskare, tror dom. Samtidigt avfärdar dom nya former av kärnkraft, som bara väntar på att kommersialiseras som alltför långt i framtiden, fast tekniken redan finns.

 2. Ann LH

  Lena! Tack för Ditt idoga arbete med att ställa till synes små oförargliga men härligt vassa frågor till än den ene än den andra! Ett skönt mullvadsarbete som förhoppningsvis ger resultat.

 3. Jimmy

  Centern är inte bättre dom…
  Fossilfritt inom en generation, medd 100% förnybar energi utan kärnkraft.
  Se artikel med Lena Ek på sid 12
  http://www.centerpartiet.se/wp-content/uploads/2014/03/TidningenC_3_2013_webb.pdf
  Jag har frågat vår lokala LRF-representant (C) om det innebär att de som nu kör diesel-drivna traktorer, skogsmaskiner, lastbilar etc. är den sista generationen som kommer att göra det. Tror ni att jag fick svar?

 4. Lejeune

  Per Gudmundson i SVD talar även han ur det så kallade skägget idag, ”Missförstånd var bara vanlig dumhet”:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mps-utskallda-bloggpolitik-visade-sig-vara-pa-riktigt_3474740.svd

 5. S. Andersson

  Lena, i en ideal värld är det väl så att om man inte har en färdig lösning på ett problem så drar man sig tillbaka till sin kammare och utvecklar något nytt. I miljöpartiets märkliga världsbild gäller inte normala kompassriktningar och jag är rädd för att ”lösningen” på ditt problem mycket väl kan bli att användning av dammsugare, tvättmaskin och motorfordon helt enkelt förbjuds.

 6. Miljöpartiet?
  Det är ju märkligt att Miljöpartierna och IPCC hela tiden pratar om något som skall hända om ett antal decennier eller 100 år och när det gäller förnybart om att man skall eller rättare sagt måste utveckla tenologin och nya lösningar.
  Det är lätt att säga ”halleluja” men betydligt svårare att göra det!!
  Mest anmärkningsvärt är att media inte granskar detta. Uppdrag granskning ger sig på mycket mindre viktiga granskningar.

 7. Mats G

  Här är ett förslag. Vad sägs om Journalisterna förstod sig på sitt eget jobb och syfte?
  Opinionsbildning skall alltså ske på ledarsidorna. Kultur behandla kultur. Alltså inte vänster propaganda och annat flum. De enda som begriper sitt Jobb är egentligen Sportjournalister.
  Sen vore det vara önskvärt att de stora tidningarna siter vore en plats för en öppen debatt. Nu när tidningarna inte har straffansvar för vad som skrivs där. Nu finns det inga själ varför det skall registreras, gör publicistiska urval osv. Nu är det ganska lätt att förstå. Nästan varenda en av oss här skulle ganska enkelt kunna klä av en Journalist i en debatt med några få undantag(både här och bland Journalisterna).
  Det börjar nästan bli löjligt när Journalisterna sitter och intervjuar varandra. Why? Får de inte tag i någon vanlig människa som vill saluföra deras agenda längre?
  Romsan uttalar sig och tar tillbaka. Kan bara betecknas som obetänksamt okunnigt.
  Maud har ju för övrigt visat vilken nivå vissa toppolitiker är på. Nu flyger uppgifterna i luften så det är inte lätt att veta vad som gäller och inte. Men det skulle inte förvåna mig om hon tog beslutet själv. Bakgrund. Smittad av sitt eget rabbel. Kvinnor kan.
  Här måste man alltid förklara sig. Jag är för jämlikhet och är inte sexistisk. Jag tror på individualism. Jag anser den mest kunniga skall ha ex ett jobb. Det som kan hända är att individen begränsar sig själv med att ha massa knepiga tankar om allt möjligt.
  Ok, med det sagt så hoppas jag det är ur världen.(troligtvis inte)
  Maud gick förmodligen bakom ryggen på regeringen för att bevisa att hon var kompetent att ta egna beslut. Vilket bara det borde vara en varningsklocka om det nu var så. Alltså rena spekulationer. Och Vattenfalls utnyttja detta hänsynslöst och lär skratta hela vägen till banken för att njuta av våra skattepengar som han fick i bonus.
  Btw så känner jag några av toppolitikerna personligen så jag vet deras kaliber. Mer vill jag inte säga här.
  Det blev lite spretiga tankar. För mycket socker i påskägget skulle jag tro.
  Glad Påsk alla!
  Visst är det en skön känsla att ha rätt till slut. IPCC dagar är över skulle jag tippa efter den senaste rapporten. Det blev för tydligt vad de syssla med. Tom de troende insåg att det var rappakalja.

 8. stickan no1

  Ännu är det ingen journalist som ställt den självklara följdfrågan till MP:
  ”När er politik genomförts minskar skatteintäkterna från energi med 60-70-80 miljarder per år.
  Den gröna skatteväxlingen försvinner när MP politik är genomförd och då också skatteintäkterna.
  Vilka skatter skall höjas enligt MP för att ersätta de minskade skatteintäkterna från energi med en genomförd MP politik?”

 9. Masen

  Kanske ett hoppfullt tecken att fler journalister börjar granska MP?
  ”Jan Lindholm (MP) lät riksdagens utredningstjänst utreda förekomsten av så kallade chemtrails, tron att jetplan medvetet släpper ut ämnen med en dold avsikt att påverka människor.”
  http://www.dt.se/nyheter/dalarna/1.7065412-lindholm-lat-utreda-kritiserad-teori

 10. Jan

  #8 stickan no1
  Jag har länge undrat över varför ingen har frågasatt MP’s skatteväxling. Man lovar både det ena och andra som skall finansieras med en skattebas som man med alla medel avser att avskaffa. Det är knappast en hållbar skattepolitik

 11. stickan no1

  tillägg till mitt #8
  Att deras politik inte går att genomföra med dagens teknik är en helt annan sak.

 12. Stickan #8
  De har aldrig hört talas om eller förstått ”The Law of Unintended Consequences”. De är totalt enögda.

 13. stickan no1

  Det tragiska är att MP använder uttryck som ”fossiloberoende samhälle” och så har de själva gjort sig 100% ”fossilskatteberoende samhälle” och inte blir ifrågasatta på den punkten av journalister.
  Och det under ett valår.
  Och vad skall man säga om detta från deras egna hemsida?
  ”Klimatförändringarna är inte ett problem som du ska lösa själv. Vårt recept för att bota Sveriges klimatoro är politik. Vi kallar det klimatterapi.”
  Terapi? Jamen DET förklara en hel del.

 14. Björn

  Visst har man rätt att vara naiv, men inte om man vill sitta i regerande ställning. Eller ännu värre, ljuga väljarna rakt upp i ansiktet, för det gör man om man inte har täckning för det man lovar och påstår. Att påstå att vi kan försörja vårt samhälle med elektricitet från förnybara källor, är att blåljuga. Sådan teknik finns inte som räcker till dygnet runt, året om. Lena, jag tycker att det var en bra och berättigad fråga som du ställde till Mp. Det svar som du fick, visar på den naiva och okunniga grund som partiet Mp står på.

 15. stickan no 1
  >”Klimatförändringarna är inte ett problem som du ska lösa själv. Vårt recept för att bota Sveriges klimatoro är politik. Vi kallar det klimatterapi.”
  KLARTEXT!
  Sverige har inget problem med klimatet i sig själv. Det är medborgarna som lider av nån sorts ”klimatoro”.
  Framkallad av vem och vad?
  Det är medbogarna som behöver terapi. Och det skall vi fixa med ”politik”
  Kan det sägas tydligare.

 16. Adolf Goreing

  Ett tusenårigt stabilt klimat. Ett klimat, En värld, Ett parti. De som är emot måste bära ett märke på sina kläder som ska påminna om Svensmarks kätterska, förnekande teori: en stjärna. Wollen sie das totales klimat?

 17. Slabadang

  Lite peptalk.. igen!
  Observera hur utvecklingen av internet kapitalt förändrat makten och kontrollen över samhällsdebatten.
  Förlorarna heter MSM/PS och vi kan byta ut begreppet mot att hela journalistkåren är den stora förloraren.
  De lyckas ju med konststycket att bränna sitt ljus i båda ändar och framstår som allt mindre trovärdiga och allt mer okunniga. I kombination med att de dessutom isolerar sig allt mer och sluter sig allt tätare mot den utveckling som eroderar även deras legitimitet betydelse och funktion så ser vi det tydliga resultatet hur den nya journalistiken på bloggar som är tvungna att förtjäna sitt förtroende växer fram.
  En bra observation på utvecklingen är de årligen återkommande omröstningarna på nätet om ”bästa blogg” och de klimathotsskeptiska bloggarna vinner i princip alla de kategorier de kan nomineras till. Den politiska debatten allmänheten emellan sker i allt större utsträckning utanför journalistkårens kontroll och när bara två alternativa debattsajter tillsammans har fler besökare i form av Flaschback och Avpixlat
  än SVT.se så har det hänt stora ting i villkoren för samhällsdebatten och vem som äger makten och kontrollen av den övergår alltmer i allmänhetens händer. Det demokratiska underskottet och underepresentationen blir tydlig.”First they ignor you ….”
  Jag hävdar att många av oss överskattar MSM/PS makt och kontroll över åsiktsbildningen. Visst kan vi bli förbannade och med all rätt på hur de alltmer med taggarna utåt försöker bibehålla den minskande makt och kontroll de fortfarande förfogar över men ljuset brinner allt fortare i båda ändar för kåren och vi ser allt fler även inom den som som tar bladet från munnen. De klimattalibanska klimatbloggarna är ute på sin ökenvandring där journalistikens antidemokratiska värderingar och metoder tillämpas friskt. Allmänheten visar sitt ointresse för dem och avslöjar deras intellektuella ohederlighet och blinda fanatism rätt snabbt genom att rösta med fötterna.
  Vi blir som ringarna på vattnet mot den desinformation våra rödgröna journalister sprider. Vi vinner denna strid i allt större utsträckning. De klarar inte av en debatt på lika villkor och är väl medvetna om detta. De är rädda och fega populister där det är kårpopulismen som styr och ställer. Vi känner överlägsenheten i våra kunskaper och analyser och andelen klimatinformation som når allmänheten sprids allt mer genom de klimathotskritiska bloggarna. Så de vunna slagen blir allt fler för bloggarna och vem som till slut vinner kriget är självklart. Det handlar bara om vilket tålamod man besitter och fokusera på att bekräfta värdera och uppmuntra den förskjutning av samhällsdebatten som allt mer läggs i allmänhetens händer.
  Klimatupplysningens bidrag till en väl istället för felunderrättad allmänhet är värd sin vikt i demokratiskt guld.

 18. Jimmy

  IPCC WG III Summary – More Fracking, more Nuclear.
  ”How could they” säger de gröna enligt Josh
  http://www.bishop-hill.net/blog/2014/4/14/some-like-it-not-josh-270.html

 19. Jimmy

  Global warming pause? What pause?
  Roger Helmer (UKIP) i debatt med en ung grön student.
  ”One member of the audience was a bright young man who seemed to be a member of the University Debating Society. He was also studying politics, and as a result he naturally took the view that he was an expert on the climate debate. We rehearsed a few of the standard lines of argument. Then I pointed out to him that in fact there had been no “global warming” for seventeen years. A look of total derision and contempt came over his face, as if he were asked to debate with a six-year-old or a congenital idiot. Here he was (his expression said) face-to-face with an ignorant, prejudiced red-neck heretic who obviously knew absolutely nothing about the subject under debate. Or at least nothing like as much as a twenty-year-old politics student.
  The thing I found shocking was the fact that (A) he considered himself to be well-informed on the climate issue, but (B) he simply had no idea about the “pause”, which is increasingly central to the climate debate.
  I had to explain to him in words of one syllable that there are four major and reputable global sources of meteorological and temperature information. These are not front organisations for dodgy climate sceptics, but official, highly respected and universally accepted sources of data, used by the IPCC and everyone else concerned with the debate”
  http://rogerhelmermep.wordpress.com/2014/04/09/global-warming-pause-what-pause/

 20. Olav Gjelten

  Hade vi bara haft joutnalister värda ordet i det här landet, hade MP varit ett lika litet promilleparti som de vänsterextrema partierna var på 1970-talet.

 21. Peter F

  Från Naturskyddsföreningens hemsida ”- Det IPCC nu säger har vi egentligen vetat länge, det nya är ju att ytterligare flera år har gått utan att utsläppen har minskat sedan deras senaste rapport. Lösningarna har vi haft framför oss hela tiden; förnybar energi, kollektiva transporter, vegetarisk mat och så vidare. Jag hoppas regeringen läser IPCC:s rapport istället för att försena klimatomställningen med ytterligare en utredning som hamnar i byrålådorna på regeringskansliet, säger David Kihlberg, klimatsakkunnig på Naturskyddsföreningen.”
  Kihlberg och Axelsson borde åka till de fattiga delarna av världen. Förnybar energi,, jo vi eldar med ved och koskit. Jo vi åker buss till stan en gång per år. Vegetariskt,,,jo det är det enda vi äter. Men,,,vi har inte rent vatten, ingen el, vi skiter i skogen eftersom vi saknar toaletter, vi har taskig sjukvård, vi bor i lerhyddor,,,är det hållbart ? Jobb,,,uh vad är det ? Vi skulle gärna ha det bättre men ni säger att vi inte får använda fossila bränslen. Vad får vi använda istället ? Solen och vinden,,,,?

 22. Olav Gjelten

  Jag ser i miljörörelsen ett än större hot i dag än vad vänsterrörelsen värsta tänkbara fall kunde utvecklats till på 1970-talet.
  Kommunisterna var i alla fall inte ute efter att riva fabriker och få bort bilar och andra bekvämligheter.
  Men det vill extremisterna i miljörörelsen.

 23. Olav Gjelten

  Försök att vara realist och inse att varor som påstås vara ”miljövänliga” är ett dåligt val för dig som vill ha bästa möjliga kvalitet på det du handlar.
  Jag brukar efterfråga bättre kvalitet när jag möts av miljöflummet i affärerna.
  Försök också inse at du som älskar att fokusera på miljöfrågor gör deg till en nyttig medhjälpare till Miljöpartiet. Helt oavsett allt annat hjälper du då till att ställa deras frågor i fokus.

 24. Peter F

  Mer MP
  http://www.vk.se/1174625/sank-rostrattsaldern-i-umea
  Jag vet inte vad jag ska tycka. MP vill kanske fånga upp de indoktrinerade barnen från den gröna skolan.

 25. Kenneth Mikaelsson

  Tänkvärt…
  http://magasinetneo.se/blogg/journalister-gullar-med-miljopartiet/

 26. Olav Gjelten

  Peter # 21
  Det är just armod och fattigdom som är ”det hållbara samhälle” som miljövännerna dagdrömmer om.